Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shake69

#10476 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Vidi ti gradjevinaca, vec nas pripremaju da ce most biti otvoren tek u 2019 godini! Malo li je zavrsiti sve do izbora 2018 g. :mastakazes:
tec

#10477 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote:Vidi ti gradjevinaca, vec nas pripremaju da ce most biti otvoren tek u 2019 godini! Malo li je zavrsiti sve do izbora 2018 g. :mastakazes:
Moglo je i duže, nakon Viadukt-ovih problema, mogli su opet uraditi tender. 8)
Better Man

#10478 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Thorgerson wrote:
Better Man wrote:
neki wrote: Raspravljaš se sa čovjekom koji je nedavno dionicu Jošanica-Podlugovi uporedio sa makadamom..
Neki ljudi svaki vidljiv napredak moraju obezvrijediti..
Pa dionica Podlugovi-Jošanica-Podlugovi i jeste skoro pa makadam. To što pojedini ovdje ne že da to vide i priznaju oštečenja na pomenutoj dionici, od kojih su neka nastala od teških mašina kada su rekonstruisali spojeve na mostovima, koje opet nisu uradili kako treba.
Pretjerujes. Dionica je sasvim ok. I takvih dionica imas u bilo kojoj zemlji Evrope. Pa i u toj istoj Hrvatskoj koju ovdje nesta spominjes kao da su neki standard. Jbg, jednostavno postoje neki dijelovi puta koje je potrebno mozda renovirati, doraditi, ali porediti sa makadomom jbg smijesno.

Ovi nasi tuneli su perverzija. Dionica Vlakovo - Tarcin gori jbt. Nista znaci ne zaostaje za bilo kojom dionicom kojom sam vozio na zapadu. Zasto to ne potenciras? Zasto su svemu traziti lose i crnilo?

Al to je nas narod. Trazi samo neku sitnicu, nesto lose i to onda propagira. A iz druge zemlje uzme ono najbolje. Pa evo reci ti sad ima li to smisla?
Dionica od Jošanice do Tarčina jeste dobra i tu nema dileme i tu dionicu nisam spominjao u svojoj kritici.
Last edited by Better Man on 02/08/2017 00:05, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#10479 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Gdje onaj Vjeciti student i ekipa koji tvrde da nam ne treba auto put. :oops: :twisted:
Uklanjanje cisterne izazvalo neviđen saobraćajni kolaps u Jablanici, ljudi satima stoje u koloni
"U koloni ovdje oko mene ima bar dvije stotine djece, stanje je teško. Možete li pozvati javno hitnu službu, da obiđe kolonu da vidi kakvo je stanje, jer ima ljudi sa hroničnim oboljenjima u teškim stanjima", kazao nam je u telefonskom razgovoru jedan naš čitatelj zarobljen u kilometarskoj koloni.
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170801131
drug_profi

#10480 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Better Man wrote:
Dionica od <jošanice do Tarčina jeste dobra i tu nema dileme i tu dionicu nisam spominjao u svojoj kritici.
Zapravo, desna traka u tunelu "25. novembar" iz smjera Tarčina je grozna. Nije valjala od samog pocetka. Talasasta i neravna.
Laertes

#10481 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

SHTEVELEC wrote:Sjedi u auto i vozi relaciju Bratislava-Prag auto putem, e to je k'o makadam, cak i gore, znali smo stat' da vidimo da nije nesto otpalo ili da nije pukla guma, havarija
Vozi prošlo ljeto, slažem se u potpunosti :thumbup:
van Basten

#10482 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by van Basten »

Vozio sam se i ranije dionicom Vlakovo- Tarcin ali sam danas prvi put sisao u Lepenici i ucinilo mi se da je izlaz "prebrzo" stigao. Odlucio sam da provjerim to u povratku... Dionica Lepenica- Vlakovo je duga 6km a kosta 1.20KM :lol: koje pljackanje naroda jbt... 20Pf/km...
maxell_sarajevo

#10483 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by maxell_sarajevo »

Better Man wrote:
neki wrote: Raspravljaš se sa čovjekom koji je nedavno dionicu Jošanica-Podlugovi uporedio sa makadamom..
Neki ljudi svaki vidljiv napredak moraju obezvrijediti..
Pa dionica Podlugovi-Jošanica-Podlugovi i jeste skoro pa makadam. To što pojedini ovdje ne že da to vide i priznaju oštečenja na pomenutoj dionici, od kojih su neka nastala od teških mašina kada su rekonstruisali spojeve na mostovima, koje opet nisu uradili kako treba.

Provozaj se AP Bajakovo - Beograd, plakat ces za nasim autoputem.
drug_profi

#10484 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

6,7 km od naplate do naplate.
Jest žara, neznam po kojoj to metodologiji rade obračun cijene jer je 16,7 ukupno od Vlakova do Tarčina, dakle dodatnih 10 km od Lepenice do Tarčina 2,50 KM tj u prosjeku 15 kpf po kilometru. ili za tih dodatnih 10 km 13 kpf po kilometru.
Dok je za relaciju Semizovac -Zenica jug 6 KM ili 11,6 kpf po kilometru.

Odgovor je jedino da se i "besplatni" dio računa u tu cijenu jer od uključenja u Vlakovu imaš 9,7 km do Lepenice i to ti je cca 11,5 kpf po kilometru.
veliki_ah

#10485 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by veliki_ah »

Jel mi može neko pojasniti zašto tunel 1. mart nije ravan nego je sav u krivini. Zar nije lakse nesto probiti pravo, i zar nije lakse tako i izgraditi. Razumijem to kad su manji tuneli u pitanju, kad se nema prostora ili nesto trece, al ovdje se bas imao prostora za manevar i oni opet naprave tunel koji u sustini ide u polukrug.. Mozda ja ovo bas laičko pitanje, al jednostavno ne kontam :?
drug_profi

#10486 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

veliki_ah wrote:Jel mi može neko pojasniti zašto tunel 1. mart nije ravan nego je sav u krivini. Zar nije lakse nesto probiti pravo, i zar nije lakse tako i izgraditi. Razumijem to kad su manji tuneli u pitanju, kad se nema prostora ili nesto trece, al ovdje se bas imao prostora za manevar i oni opet naprave tunel koji u sustini ide u polukrug.. Mozda ja ovo bas laičko pitanje, al jednostavno ne kontam :?
Davno je neko baš na ovoj temi objašnjavao zašto je bolje graditi tunele u krivini nego u pravcu. Nije bezveze uglavnom.
veliki_ah

#10487 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by veliki_ah »

drugi profil wrote:
veliki_ah wrote:Jel mi može neko pojasniti zašto tunel 1. mart nije ravan nego je sav u krivini. Zar nije lakse nesto probiti pravo, i zar nije lakse tako i izgraditi. Razumijem to kad su manji tuneli u pitanju, kad se nema prostora ili nesto trece, al ovdje se bas imao prostora za manevar i oni opet naprave tunel koji u sustini ide u polukrug.. Mozda ja ovo bas laičko pitanje, al jednostavno ne kontam :?
Davno je neko baš na ovoj temi objašnjavao zašto je bolje graditi tunele u krivini nego u pravcu. Nije bezveze uglavnom.
Znači, nisam jedini koji se to pitao :)

Pročačkat ću temu pa da pronađem pojašnjenje..
neki

#10488 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

veliki_ah wrote:
drugi profil wrote:
Znači, nisam jedini koji se to pitao :)

Pročačkat ću temu pa da pronađem pojašnjenje..
Krajevi dužih tunela se uvijek rade u radijusu kako dnevna svjetlost ne bi prodirala i zasljepljivala vozače koji voze u unutrašnjosti tunela..
mijonja

#10489 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mijonja »

drugi profil wrote:6,7 km od naplate do naplate.
Jest žara, neznam po kojoj to metodologiji rade obračun cijene jer je 16,7 ukupno od Vlakova do Tarčina, dakle dodatnih 10 km od Lepenice do Tarčina 2,50 KM tj u prosjeku 15 kpf po kilometru. ili za tih dodatnih 10 km 13 kpf po kilometru.

Odgovor je jedino da se i "besplatni" dio računa u tu cijenu jer od uključenja u Vlakovu imaš 9,7 km do Lepenice i to ti je cca 11,5 kpf po kilometru.
Upravo to, Sarajevska zaobilaznica, koja se ne plaća, završava u Vlakovu, a sve dalje se plaća, bez obzira što su naplatne kućice 3 km udaljene od Vlakova.
veliki_ah

#10490 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by veliki_ah »

neki wrote: Krajevi dužih tunela se uvijek rade u radijusu kako dnevna svjetlost ne bi prodirala i zasljepljivala vozače koji voze u unutrašnjosti tunela..
Imam još jedno pitanje vezano za tunele :)

Zašto se u noćnim satima ne smanji jačina svjetla u njima ili se ne ugase neka svjetla jer nekada baš zaslijepi ulazak u tunel iz mraka, a unutra svijetli kao da je dan, bez obzira što prije i poslije imaju bandere s rasvjetom..
To nije problem samo na AP..
Better Man

#10491 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

van Basten wrote:Vozio sam se i ranije dionicom Vlakovo- Tarcin ali sam danas prvi put sisao u Lepenici i ucinilo mi se da je izlaz "prebrzo" stigao. Odlucio sam da provjerim to u povratku... Dionica Lepenica- Vlakovo je duga 6km a kosta 1.20KM :lol: koje pljackanje naroda jbt... 20Pf/km...
Pa jeste pljačka ako uzmemo u obzir da čitava dionica Vlakovo - Tarčin košta 2 KM i nešto pfeninga.
zlo zlo

#10492 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zlo zlo »

Jel gotov do mora? :mrgreen:
tec

#10493 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

drugi profil wrote:6,7 km od naplate do naplate.

:thumbup:
Kao i svugdje u svijetu za autoceste pod naplatom računa se od zadnje petlje prije naplate do izlazne petlje.
shake69

#10495 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

tec wrote:
shake69 wrote:Vidi ti gradjevinaca, vec nas pripremaju da ce most biti otvoren tek u 2019 godini! Malo li je zavrsiti sve do izbora 2018 g. :mastakazes:
I to sto kazes, ali majka mu stara, ako pocinju ove hefte s najzahtjevnijim radovima u vodi za nosece stubove, pitam se sta ce raditi skoro 14 mjeseci do izbora!? Prikljucna cesta u BiH ce sigurno biti puno prije gotova. Ako iko mislim da ce ih Covic i Bake ubrzati i uvrstiti u predizbornu kampanju, mozda neki zajednicki domjenak na Savi. :wink:
tec

#10496 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote:
tec wrote:
I to sto kazes, ali majka mu stara, ako pocinju ove hefte s najzahtjevnijim radovima u vodi za nosece stubove, pitam se sta ce raditi skoro 14 mjeseci do izbora!? Prikljucna cesta u BiH ce sigurno biti puno prije gotova. Ako iko mislim da ce ih Covic i Bake ubrzati i uvrstiti u predizbornu kampanju, mozda neki zajednicki domjenak na Savi. :wink:
:thumbup: :bih:
Alfons Kauders

#10497 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Majko mila kako hajvani postavise trasu...

Pa manje svera M17 oko Mostara nego ovo rjesenje koje ukljucuje vijadukt, usjek, most, pa tunel, pa opet most (s par stotina metara nasipa s obje strane, pa opet stotine metara usjeka... Onda malo pravca kraj aerodroma, pa jos jedan ogromni usjed dubok par desetina metara i dugacak barem pola kilometra, iz usjeka opet u tunel, pa u petlju koja je opet u usjeku, pa onda dalje tunelom od 2600 metara... Tu je kraj vizualizacije, a strah me i pomisliti kako ce izgledati Mostar Sjever

Jebote prebace trasu u ravnicu gdje je visestruko skuplja eksproprijacija, i opet naprave da pola ide ispod zemlje, ili kroz ogromne usjeke, ili tunele. S toliko objekata mogli su proci Podvelezjem da ne surse i ne otkupe skoro nista.

Ovako stavili trasu u ravnicu, i jos je dodatno ukopali na par kilometara... sto ce biti super za drenazu, kao i za odrzavanje puta... jer ce tu ljeti biti jako ugodno, bez vjetra
So What!

#10498 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:Majko mila kako hajvani postavise trasu...

Pa manje svera M17 oko Mostara nego ovo rjesenje koje ukljucuje vijadukt, usjek, most, pa tunel, pa opet most (s par stotina metara nasipa s obje strane, pa opet stotine metara usjeka... Onda malo pravca kraj aerodroma, pa jos jedan ogromni usjed dubok par desetina metara i dugacak barem pola kilometra, iz usjeka opet u tunel, pa u petlju koja je opet u usjeku, pa onda dalje tunelom od 2600 metara... Tu je kraj vizualizacije, a strah me i pomisliti kako ce izgledati Mostar Sjever

Jebote prebace trasu u ravnicu gdje je visestruko skuplja eksproprijacija, i opet naprave da pola ide ispod zemlje, ili kroz ogromne usjeke, ili tunele. S toliko objekata mogli su proci Podvelezjem da ne surse i ne otkupe skoro nista.

Ovako stavili trasu u ravnicu, i jos je dodatno ukopali na par kilometara... sto ce biti super za drenazu, kao i za odrzavanje puta... jer ce tu ljeti biti jako ugodno, bez vjetra
Tačno se vidi da se ne razumiješ ni 2% u materiju, a filozofiraš tu ...

Ali eto, bitno je da se pametuje ....
orinoco

#10499 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by orinoco »

So What! wrote:

Pa hajde nam ti objasni, ti si stručnjak, je li?

Npr. ovdje je desna krivina skoro 90 stepeni, je li morala biti takva:
Image

A ovdje je poprilično nepregledan izlaz sa auto-puta, odmah iz tunela:
Image
Image
Last edited by orinoco on 05/08/2017 12:39, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#10500 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:

Pa bujrum objasni, zato sam tu. Ja sam laik i javljam na ovu temu da nesto naucim. Kad god pogrijesim, to rado priznam, jer znaci da sam nesto naucio. :)

Po kom osnovu je ova trasa sredinom polja bolja od ostalih koje su bile u igri oko Mostara? Jel jeftinija? Sigurnija? Laksa za realizaciju? Iziskuje manje objekata i kopanja?

Ili je ipak u pitanju politicko crtanje trase, kako ja laicki pretpostavljam?
Post Reply