Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JavierBosnia

#10476 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

Qler wrote:Ma meni mali ide u vrtic na kraju grada jer sam ga tamo upisao kad sam bio podstanar, bilo najblize... i iskreno sad mi ne pada na pamet da ga prebacujem i ovdje drami kad ga ostavljam ali bar ima tu uciteljice i raju sa kojima je vec 3 godine... ako je to snobizam :) hvala, jesam... i onako kad me pitao neki dan sta je guzonjin sin kad smo slusali rekao sam mu ako Bog da sine, ti :D a mala ide u najblizu osnovnu skolu gdje i pripada..
Ma vidi drug, imas pravo upisati svoje dijete gdje hoces, ali kukati na guzvu jer ides s kraja na kraj grada bespotrebno onda nemas pravo. Ne ti nego ovaj sto je i pokrenuo ovo.

Mada, djeca su kao spuzve i vrlo lako se prilagodjavaju svakoj promjeni u okolini. Sad ako tebe mali zajebava sa 3-4 godine - blago tebi, rekao bih da je u pitanju razmazenost :D al opet znam ih i ja XY koji tako dijete vode dal u vrtic ili skolu tamo gdje su prestiznije ili izvikane kao bolje i onda i oni dodatno stvaraju guzvu ostavljajuci auto svuda i svugdje na samo 5 minuta

Ne bih imao nista protiv onog zakona ili prijedloga zakona kako vec da dijete mora biti upisano u najblizu skolu/vrtic. Bez iznimki
drug_profi

#10477 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ja bih dao izbor - ili neposredna blizina mjesta stanovanja ili neposredna blizina radnog mjesta oca ili majke. Ostalo nije na ponudi.
S tim da se i mjesto stanovanja bake i dede moze prijaviti. To su realni i logicni izbori.
wewa

#10478 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

Meni je dvoje djece završilo Fatimu Gunic, jedno od njih s 5.0. Dakle, relevantno iskustvo imam.
U njihovim generacijama je bilo djece koja su dolazila iz druge dvije škole, a razlog mijenjanja škole jeste nedovoljan kvalitet nastave i nastavnika. Imala sam na instrukcijama učenike iz Alekse Santic.
Zajednički imenitelj ovih škola jeste veliki broj nastavnika koji se mijenjaju češće od jednom u školskoj godini, u Fatimi je najveći problem direktor prigradski SDA element postavljen za direktora, koji drži neradnike koji štete generacijama djece, za potvrdu upitajte profesore sarajevskih gimnazija (matematika, hemija i strani jezici su najčešće bolne tačke).

Ne tvrdim da su sve škole bliže centru kvalitetnije, ali su veće šanse da će djeca dobiti kvalitetnije obrazovanje nego na Alipašinom gdje su, nažalost, roditelji češće zadovoljni time da djeca završavaju razrede i nemaju nekakvih aspiracija da im potomci napreduju u životu, čast izuzecima.
Čujem da je vrlo slično i sa školom na Logavini koju sam završila...

Moje treće dijete neće Ćupriji u skolu, tražićemo sreću negdje drugo. Ja se svakako vozam svaki dan u špici, nećete osjetiti višak smoga zbog moje porodice.
kokuz_sa

#10479 Re: Sarajevo Construction

Post by kokuz_sa »

Ja sam zavrsio Fatima Gunic skolu, zivim uz tu skolu..
Odrastao u tom naselju..
Ali dijete ne bih tu upisao..
Cisto iz razloga okoline i drustva..

Na igralistu do skole se uvijek skupljali narkomani..2-3 zgrade dalje likovi sjede na prozoru..tj vise vani..cugaju pive i flasama gadjaju prolaznike..

Okolina je tu klosarska i ma koliko pazili dijete uticaj takve okoline se moze poprimiti..

"Al-Pasino" je de facto drzava sama za sebe,

https://youtu.be/Cr-ZI9LUPzw
wewa

#10480 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

Nisu, ljudi moji, škole ono sta su bile prije rata, pa ni neposredno poslije rata.
Ako se ista isplati, to je pobrinuti se da dijete dobije najbolje moguće obrazovanje u najboljoj mogućoj sredini.

Mi smo, recimo, jako zadovoljni Trećom gimnazijom. Samo, valja predeverati onih 9 godina prije...
BadBoy

#10481 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Kako god, otišlo se sa teme daleko.

Poenta je da gužve u saobraćaju nisu nešto što se dešava samo od sebe, nego smo svi mi GUŽVA. Kad god upališ auto i izađeš na cestu ti si GUŽVA i doprinosiš stvaranju gužve. Ti smetaš meni, ja tebi, treći petom, peti desetom. I tako u krug.

Svako za sebe misli da baš on ima najlegitimniji razlog da koristi auto. Objektivna činjenica je da smo lijen narod. U teretane se autom ide. Na šetanje se autom ide. Hanume se odvlače tačno do radnog mjesta, pa se muž pravi krug i vraća se na svoj posao, umjesto da i ona izađe negdje usput pa malo prošeta do posla. Komšije neće da se skupe pa kad idu u istom pravcu da dijele auto. Carpooling je kod nas misaona imenica.

Masa ljudi upali auto da sa Baščaršije ode do Vilsa ili Marindvora. I to zdravi, pravi, relativno mladi (sve ispod 50 godina) ljudi. Gdje je tu logika? To je u vrh glave 30 minuta lagane šetnje PO RAVNOM. A i ovaj ovakav tramvaj kakav je, može se preživjeti tih 5-6 stanica. Eto ti već dobrano smanjenje saobraćajne gužve.
Qler

#10482 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

JavierBosnia wrote:
Qler wrote:Ma meni mali ide u vrtic na kraju grada jer sam ga tamo upisao kad sam bio podstanar, bilo najblize... i iskreno sad mi ne pada na pamet da ga prebacujem i ovdje drami kad ga ostavljam ali bar ima tu uciteljice i raju sa kojima je vec 3 godine... ako je to snobizam :) hvala, jesam... i onako kad me pitao neki dan sta je guzonjin sin kad smo slusali rekao sam mu ako Bog da sine, ti :D a mala ide u najblizu osnovnu skolu gdje i pripada..
Ma vidi drug, imas pravo upisati svoje dijete gdje hoces, ali kukati na guzvu jer ides s kraja na kraj grada bespotrebno onda nemas pravo. Ne ti nego ovaj sto je i pokrenuo ovo.

Mada, djeca su kao spuzve i vrlo lako se prilagodjavaju svakoj promjeni u okolini. Sad ako tebe mali zajebava sa 3-4 godine - blago tebi, rekao bih da je u pitanju razmazenost :D al opet znam ih i ja XY koji tako dijete vode dal u vrtic ili skolu tamo gdje su prestiznije ili izvikane kao bolje i onda i oni dodatno stvaraju guzvu ostavljajuci auto svuda i svugdje na samo 5 minuta

Ne bih imao nista protiv onog zakona ili prijedloga zakona kako vec da dijete mora biti upisano u najblizu skolu/vrtic. Bez iznimki
Ma nije mali razmažen, bas suprotno, ali brate mala je jedva prih Atila pri je u kad smo se selili prvi put, i dok nije otisla iz vrtića u predakolsku svako jutro je drama bila, ja više radi svojih živaca neću da ga mijenjam... Svejedno, meni je auto puno kad se vozim :) rijetko sam sam u autu.. Tih par km kad sve ostavim i ja krenem na finalnu destinacija jedino.
alibaba_i_30_godina

#10483 Re: Sarajevo Construction

Post by alibaba_i_30_godina »

Što su pogasili ona svjetla gore kod kasarne Jajce, baš je lijepo izgledalo, sad opet mrak?

I ovih dana nam je baš nešto slabo osvjetljen grad. Maloprije gledam i one zgrade kod Bristola, 3 lijepe, nove zgrade u mraku. Iznad samo svjetli onaj znak Ziraat banke. Ista situacija sa zgradom Elektroprivrede na Socijalnom. Sva u mraku, samo jedno svjetlo radi. Šteta. :(
dzipalo

#10484 Re: Sarajevo Construction

Post by dzipalo »

Cuvamo planetu, stedimo energiju :)
Logovan

#10485 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

alibaba_i_30_godina wrote:Što su pogasili ona svjetla gore kod kasarne Jajce, baš je lijepo izgledalo, sad opet mrak?

I ovih dana nam je baš nešto slabo osvjetljen grad. Maloprije gledam i one zgrade kod Bristola, 3 lijepe, nove zgrade u mraku. Iznad samo svjetli onaj znak Ziraat banke. Ista situacija sa zgradom Elektroprivrede na Socijalnom. Sva u mraku, samo jedno svjetlo radi. Šteta. :(
Pa nije baš "ovih dana". Grad je inače slabo osvjetljen, neki dijelovi Bože sačuvaj.
alibaba_i_30_godina

#10486 Re: Sarajevo Construction

Logovan wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:Što su pogasili ona svjetla gore kod kasarne Jajce, baš je lijepo izgledalo, sad opet mrak?

Pa nije baš "ovih dana". Grad je inače slabo osvjetljen, neki dijelovi Bože sačuvaj.
Unazad 2 mjeseca je čini mi se lošije nego prije ... čak i par uličnih svjetiljki već nekoliko sedmica ne rade i niko ne mijenja sijalice.
Thorgerson

#10487 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Brza cesta Blažuj godinama rasvjeta ne radi.

Ulaz u grad sa zapada generalno tamni vilajet.
zdruzdjo

#10488 Re: Sarajevo Construction

Post by zdruzdjo »

kokuz_sa wrote:Ja sam zavrsio Fatima Gunic skolu, zivim uz tu skolu..
Odrastao u tom naselju..
Ali dijete ne bih tu upisao..
Cisto iz razloga okoline i drustva..

Na igralistu do skole se uvijek skupljali narkomani..2-3 zgrade dalje likovi sjede na prozoru..tj vise vani..cugaju pive i flasama gadjaju prolaznike..

Okolina je tu klosarska i ma koliko pazili dijete uticaj takve okoline se moze poprimiti..

"Al-Pasino" je de facto drzava sama za sebe,

https://youtu.be/Cr-ZI9LUPzw

To je taj upravo razlog zbog upisa djece u neke druge skole koji mnogi ne kontaju. Kao sto neko rece, djeca su ko spuzve, upijaju. Mnogi ne zele da djete upije prljavu vodu pa da se kasnije muce sa cijedjenjem.
Ja sam imao mogucnost izbora za svoju djecu izmedju dvije skole. Avdo Smajlovic i Cengic Vila 1. Tada se nije bilo ovog famoznog pravila o upisu. Isto su mi udaljene bile od mjesta stanovanja. Cak je Avdo S. bila u blazoj prednosti zbog samog puta do skole. Nije mi padalo na pamet da je izaberem upravo zbog ovog razloga. Ja sam je zavrsio i "ono" vrijeme i pri zavrsetku iste sam sebi obecao ako ako budem ikada zivio tu da moja djeca nece ici u tu skolu. Drustvo i sastav djece. Cengic Vila 1 je oduvijek vazila sa kriterijima kao "disciplina/rad/krv/znoj". I dan danas je tako. Bogunicka je bila direktorica godinama i odatle je otisla u penziju. Ostavila i sada jak pecat i radnu etiku nastavnom kadru. Ali zato je stariji sin izasao iz iste u srednju spreman kao marinac.
I da 90% djecijeg odgoja je od roditelja ali onih 10% koje otpada na skolu i raju sjeee svih tih 90% brzinom svjetlosti ako losa raja upetlja prste.
Ubacili su zakon o tome kako djete mora ici u najblizu skolu iz razloga sto su neke skole u ks prepunjene a neke muku muce sa brojem djece. Ali se niko nije upitao zasto je to tako.
Haris.ba

#10489 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Brza cesta Blažuj godinama rasvjeta ne radi.

Ulaz u grad sa zapada generalno tamni vilajet.
Ljubo Pravdić likes that.
Ned071

#10490 Re: Sarajevo Construction

Post by Ned071 »

vizavi skola i zakona

to je zato sto smo pokondirene tikve pa glumatamo da smo ono sto nismo i u zivotu i na mrezama... trce svi u skolu kod unitica, trce u slicne njoj... ne kontaju da je najvise bulinga u takvim skolama. moja se rodica, tetkino dijete, upisalo u takvu skolu... u drugom razredu zbog bulinga ostala bez kose... sve elita u skoli, djeca guzonja i privatnika sto nosaju po 200 maraka dnevno u dzepovima...

popricajte malo sa profesorima i nastavnicima koji su imali iskustva rada u razlicitim skolama... mojoj prijateljici je bilo ljepse na sokolju nego u ssk... djeca normalnija, neopterećena, zdravija, presretna kada dobiju pohvalu za rad od kartona koji su lijepili kući a dođu u školu u odjeći koja kođšta 20 maraka... u ssk tata dzipom upada u ucionicu jer je dijete dobilo keca, a majke jedna drugoj cupaju kose
Thorgerson

#10491 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

De otvorite temu o školama.

Mislim tema jeste zanimljiva, ali ste na pogresnom mjestu. :roll:
P308

#10492 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

alibaba_i_30_godina wrote:
Logovan wrote:

Unazad 2 mjeseca je čini mi se lošije nego prije ... čak i par uličnih svjetiljki već nekoliko sedmica ne rade i niko ne mijenja sijalice.
Rasvjeta je u ocajnom stanju. Pola sijalica ne radi. Na svakih 10 stubova, bar jedan nije u funkciji :-?
drug_profi

#10493 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

:zoka:
Pa prijavite neispravnu rasvjetu. Ne ocekujete valjda da ima neko ciji je zadatak gledati bandere.
Mozete u podrucnu MZ ili na sluzbu kantona
https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/nov ... ni-kantona
Hajvan

#10494 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

drug_profi wrote::zoka:
Pa prijavite neispravnu rasvjetu. Ne ocekujete valjda da ima neko ciji je zadatak gledati bandere.
:thumbup:

“drzava d’uradi!”
alibaba_i_30_godina

#10495 Re: Sarajevo Construction

Hajvan wrote:

“drzava d’uradi!”
Pa što vi ne prijavite? Prođete sigurno i vi na dnevnoj/noćnoj bazi pored nekoliko njih koje ne rade. :oops: :-)
Hajvan

#10496 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

alibaba_i_30_godina wrote:
Hajvan wrote:

“drzava d’uradi!”
Pa što vi ne prijavite? Prođete sigurno i vi na dnevnoj/noćnoj bazi pored nekoliko njih koje ne rade. :oops: :-)

iskreno, ja se slomih prijavljivajuci na sve strane, sve redom
pod parolom, nek ima zapis… ak’ nista vec konkretno. :-?
alibaba_i_30_godina

#10497 Re: Sarajevo Construction

Hajvan wrote:
alibaba_i_30_godina wrote: Pa što vi ne prijavite? Prođete sigurno i vi na dnevnoj/noćnoj bazi pored nekoliko njih koje ne rade. :oops: :-)

iskreno, ja se slomih prijavljivajuci na sve strane, sve redom
pod parolom, nek ima zapis… ak’ nista vec konkretno. :-?
I ja svako malo nešto negdje prijavim. Ljudi su izgleda postali previše ''tolerantni''. Voda curi ulicom danima, niko ništa. Uzmem telefon i prijavim. Svi čekaju da neko drugi nešto uradi.

Moje pitanje je bilo usmjereno ka iluminaciji zgrada i grada općenito, ovo ode sada malo više na rasvjetu, ali ok, i to je također maljavo. :-D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10498 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

treba im 10 dana da reaguju,jer ne mozes ti kao gradjanin prijaviti firmi koja odrzava rasvjetu,vec moras kantonu.imaju jedan broj na koji se niko nikad ne javlja i drugi na koji se javljaju kad im bude ceif... traljavo i sporo kao i sve u ovoj drzavi,izmisljena sluzba za izmisljena radna mjesta za uhljebe....
BadBoy

#10499 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Ja sam baš pravo pozitivna iskustva imao sa ovom uličnom rasvjetom. Zvao tri puta "Centar za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom Kantona Sarajevo" na broj 033 564-444 (edit: novi broj je 033 562 242).

Jako ljubazan čovjek se javlja, bilježi sve i prosljeđuje naloge. Mana je što je radno vrijeme centra samo do 16:00 pa se mora zvati ranije. Ljudi kroz par dana uredno došli, popravili lampu i zvali me na mobitel da kažu da su potvrdili.
Last edited by BadBoy on 22/10/2019 13:05, edited 1 time in total.
drug_profi

#10500 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ja prijavljujem sve u svojoj mahali. Voda, svjetlo, polomljene klupe, razbacano smece... Sve prijavim u MZ. I vidi cuda, neko fakat za nekoliko dana popravi.... mast bi mirikl....
Post Reply