Satira, Hitler u Berlinu 2011 spletom okolnosti počinje da gradi karijeru na televiziji. Neobična, zasad zanimljiva ali tek sam na polovini.
Moderator: Chloe

Akvarij, koji je ako se ne varam dio Knjige mojih života, je za mene jedan od najboljih tekstova koji su napisali sali ljudi sa ovih prostora. A možda sam ga čitao u specifičnom trenutku mog života pa je ostavio takav utisak. Nedavno sam pokušao ponovo da ga pročitam ali jednostavno nisam mogao čitati dalje od posvete.Nastasia wrote:
Knjiga mojih zivota - Aleksandar Hemon (autobiografska prica o izbjeglistvu jednog bosanca, pisca, prica o njegovom odrastanju i mladosti u predratnom Sarajevu, prica o prijateljima koji su se rasuli po svijet, bolna stvarnost onih koji su ostali u opkoljenom Sarajevu. Nerijetko me rasplakala, iako prosto ispricana, bez suvisnih stilskih uljepsavanja)
Jeste, Akvarij.kox wrote:Akvarij, koji je ako se ne varam dio Knjige mojih života, je za mene jedan od najboljih tekstova koji su napisali sali ljudi sa ovih prostora. A možda sam ga čitao u specifičnom trenutku mog života pa je ostavio takav utisak. Nedavno sam pokušao ponovo da ga pročitam ali jednostavno nisam mogao čitati dalje od posvete.Nastasia wrote:
Knjiga mojih zivota - Aleksandar Hemon (autobiografska prica o izbjeglistvu jednog bosanca, pisca, prica o njegovom odrastanju i mladosti u predratnom Sarajevu, prica o prijateljima koji su se rasuli po svijet, bolna stvarnost onih koji su ostali u opkoljenom Sarajevu. Nerijetko me rasplakala, iako prosto ispricana, bez suvisnih stilskih uljepsavanja)

Mislim da možeš uzeti Hakawati, otvoriti početak bilo kojeg poglavlja i pročitati ga kao zasebnu priču, apsolutno se ne mora čitati čitava knjiga.Grean wrote:Citao sam Hakawati, znam da je dobra knjiga ali problem je sto zaboravljam, sjetio sam se knjige tek kad je Nastasia pomenu.
Knjiga mojih zivota je dobra samo tako, medju najboljim koje sam citao posljednjih godina. Svako poglavlje je posebno na svoj nacin.
Na zalost ova Hemonova autobiografija je jedino sto sam procitao od njega.
Svi moji koji su je procitali pamte najvise Fatimu i urokljivo oko. Fascinantna je prica, iznenadjujuce sto je povezana sa najstarijim zanatom na svijetu. Nekako nepojmljivo, mnogi ga imaju i vjerovatno vezu sa necim sasvim drugim.Nastasia wrote:Mislim da možeš uzeti Hakawati, otvoriti početak bilo kojeg poglavlja i pročitati ga kao zasebnu priču, apsolutno se ne mora čitati čitava knjiga.Grean wrote:Citao sam Hakawati, znam da je dobra knjiga ali problem je sto zaboravljam, sjetio sam se knjige tek kad je Nastasia pomenu.
Knjiga mojih zivota je dobra samo tako, medju najboljim koje sam citao posljednjih godina. Svako poglavlje je posebno na svoj nacin.
Meni lično je najdraža bila priča o Fatimi i jedva sam čekala da ponovo dođe na red![]()
Od Rabiha sam prvo prije 5-6 godina pročitala Ja, Božanstvena; koja mi je u to vrijeme bila najdraža knjiga i sasvim slučajno sam našla ovu drugu u gradskoj biblioteci među njihovim preporukama.
I ja sam samo od Hemona pročitala tu jednu knjigu, vidjela sam na poslu da ima još par pa planiram i njih pročitati, jer mi se dopao njegov stil.
Stalno se isprepliću, priča o Fatimi, o modernom Libanu, i o vojniku osvajaču. Samo si nešto pomješao, Fatima nije bila prostitutkaGrean wrote:Svi moji koji su je procitali pamte najvise Fatimu i urokljivo oko. Fascinantna je prica, iznenadjujuce sto je povezana sa najstarijim zanatom na svijetu. Nekako nepojmljivo, mnogi ga imaju i vjerovatno vezu sa necim sasvim drugim.Nastasia wrote:Mislim da možeš uzeti Hakawati, otvoriti početak bilo kojeg poglavlja i pročitati ga kao zasebnu priču, apsolutno se ne mora čitati čitava knjiga.Grean wrote:Citao sam Hakawati, znam da je dobra knjiga ali problem je sto zaboravljam, sjetio sam se knjige tek kad je Nastasia pomenu.
Meni lično je najdraža bila priča o Fatimi i jedva sam čekala da ponovo dođe na red![]()
Od Rabiha sam prvo prije 5-6 godina pročitala Ja, Božanstvena; koja mi je u to vrijeme bila najdraža knjiga i sasvim slučajno sam našla ovu drugu u gradskoj biblioteci među njihovim preporukama.
I ja sam samo od Hemona pročitala tu jednu knjigu, vidjela sam na poslu da ima još par pa planiram i njih pročitati, jer mi se dopao njegov stil.
Meni su ipak price iz sadasnjeg vremena, tacnije perioda gradjanskog rata u Libanu bile puno draze. Cini mi se da poglavlja tog i onog davnog vremena, tj. poglavlja narodnih predanja, idu naizmjenicno.
Kako, zar se nije prodala dzinu nalet ga bilo za to urokljivo oko ili nesto tako.Nastasia wrote:
Stalno se isprepliću, priča o Fatimi, o modernom Libanu, i o vojniku osvajaču. Samo si nešto pomješao, Fatima nije bila prostitutka
Grean wrote:Kako, zar se nije prodala dzinu nalet ga bilo za to urokljivo oko ili nesto tako.Nastasia wrote:
Stalno se isprepliću, priča o Fatimi, o modernom Libanu, i o vojniku osvajaču. Samo si nešto pomješao, Fatima nije bila prostitutka
jesi citala ovu?Nastasia wrote:Yacoubianova zgrada, Alaa al-Aswany
Ne znam zasto najvise uzivam citajuci o arapskom svijetu, ali tako je. Ova knjiga pak prikazuje Kairo izmedju 60-tih i 90-tih godina (koliko sam uspjela da upratim).
Usput, ako neko ima preporuciti knjigu slicne tematike, dakle da se radnja odvina u bilo kom djelu arapskog svijeta, bila bih zahvalna

wewa wrote:jesi citala ovu?Nastasia wrote:Yacoubianova zgrada, Alaa al-Aswany
Ne znam zasto najvise uzivam citajuci o arapskom svijetu, ali tako je. Ova knjiga pak prikazuje Kairo izmedju 60-tih i 90-tih godina (koliko sam uspjela da upratim).
Usput, ako neko ima preporuciti knjigu slicne tematike, dakle da se radnja odvina u bilo kom djelu arapskog svijeta, bila bih zahvalna
meni je bila divna
ja sam ovu negdje vidjela i kanila se da je kupim, al' nisam. iako je bila cini mi se negdje na trafici, ono knjiga na Kilo.wewa wrote:
meni je bila divna
mozda i jesiwewa wrote:hvalila sam ti je i prije
ako ti je nisam i kupila... #senilna