Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

kox

#10476 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kox »

Image
Satira, Hitler u Berlinu 2011 spletom okolnosti počinje da gradi karijeru na televiziji. Neobična, zasad zanimljiva ali tek sam na polovini.
King_Kenny

#10477 Re: Šta trenutno čitate?

Post by King_Kenny »

Nedavno završio:

Image

Odličan Stasiuk, putovanje u vlastito djetinjstvo i putovanje na istok - do Mongolije: duboko i široko putovanje, kombinacija dala nezaboravan tekst.

Trenutno, paralelno čitam:

Image

Image
Grean

#10478 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Image

https://www.knjiga.ba/prica-o-onima-koj ... m7015.html

Na trecem dijelu Napuljskih romana.

Knjige se vole iz vise razloga, tematike koju obradjuju, radnje koja te drzi u neizvjesnosti i iscekivanju, formi i nacinu pisanja.

Kao sto sam ranije pisao Elena se mozda ne istice u ovom zadnjem, pise malo ravno i pojednostavljeno ali bez obzira na to sve drugo je vrijedno odvojenog vremena.

Meni najvrijednije je to sto su u glavnim ulogama jaki zenski likovi sto je rijetkost ili su takvi romani u manjini (kao sto je i svemu drugom, od filma pa na dalje), onda taj opis napuljskog patrijarhalnog, maco svijeta 60’ tih gdje braca i drugovi brane cast svojih sestara, prijateljica, predgradja u kojima se vecina relacija zasniva na zakonu jaceg, njihove varijante mahale i socijalnog prestiza, poredjenja sa finim ‘kvartovima’ i odrastanja ovih curica, kasnije djevojaka gdje svaka na svoj nacin pravi neki bunt i trga se iz tih stereotipa. Sve ovo malo podsjeca i na nase odrastanje, nase norme ponasanja (zaboravih dodati u moje vrijeme :mrgreen:)

Uz to sve meni je istorijska fikcija najmiliji zanr i volim ta putovanja kroz knjige.
Gojeni H

#10479 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Historija zapadne filozofije - Bertrand Russell
Ommadawn

#10480 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Ommadawn »

Normkriticna pedagogija - Janne Bromseth & Frida Darj
Nastasia

#10481 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nastasia »

Mozda sasvim pogresno, ali uvijek citam vise knjiga u istom periodu. Recimo, jednu drzim na poslu, jednu kod kuce, jednu u torbi i tako se uvijek preplicu.

U posljednje dvije sedmice sam procitala ili skoro privela kraju:

Zvona su jos zvonila i Jedne davne zore - NBH (ovo je bilo cisto da se podsjetim na svoje tinejdzerske dane, nevine simpatije, na sebe dok sam jos bila naivno djevojce koje je vjerovalo u neke istinske ljubavi)

Norveska suma - Murakami (dugo sam izbjegavala Murakamija, ali kad sam u biblioteci trazila psiho-horor jednog drugog Murakamija, ponudili su mi kao alternativu ovu knjigu. Daleko od horora objektivno gledajuci, ali kao nekome ko ima ceste i dugotrajne epizode depresije i suicidalnih misli bio je horor citati ovu knjigu.)

Knjiga mojih zivota - Aleksandar Hemon (autobiografska prica o izbjeglistvu jednog bosanca, pisca, prica o njegovom odrastanju i mladosti u predratnom Sarajevu, prica o prijateljima koji su se rasuli po svijet, bolna stvarnost onih koji su ostali u opkoljenom Sarajevu. Nerijetko me rasplakala, iako prosto ispricana, bez suvisnih stilskih uljepsavanja)

Bijeli tigar - A. Adiga (jedan potpuno drugaciji prikaz Indije, daleko od uobicajenih Bolivudskih filmova, sljasteceg nakita i sarenih sarija. Kroz knjigu cete prosetati kroz oporu stvarnost ulica Indije i kroz um beskrupuloznog covjeka koji je u stanju ujesti ruku koja ga hrani, ubiti svog poslodavca, ostaviti svih 17 clanova svoje porodice u sigurnoj smrti i progonstvu porodice svoje zrtve, da bi se uzdigao iz smrada u kojem je odrastao)

Hakawati - Rabih Alameddine (moderna 1001 noc, mnostvo prica, bajki, mitova, isprepletenih u jednoj porodicnoj prici Druza iz Libana. Bijeg od ratom pogodjenih zemalja, bijeg kroz mastu, pripovijedanje. Nesto najljepse sto sam procitala posljednjih par godina)
kox

#10482 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kox »

Nastasia wrote:
Knjiga mojih zivota - Aleksandar Hemon (autobiografska prica o izbjeglistvu jednog bosanca, pisca, prica o njegovom odrastanju i mladosti u predratnom Sarajevu, prica o prijateljima koji su se rasuli po svijet, bolna stvarnost onih koji su ostali u opkoljenom Sarajevu. Nerijetko me rasplakala, iako prosto ispricana, bez suvisnih stilskih uljepsavanja)
Akvarij, koji je ako se ne varam dio Knjige mojih života, je za mene jedan od najboljih tekstova koji su napisali sali ljudi sa ovih prostora. A možda sam ga čitao u specifičnom trenutku mog života pa je ostavio takav utisak. Nedavno sam pokušao ponovo da ga pročitam ali jednostavno nisam mogao čitati dalje od posvete.
Nastasia

#10483 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nastasia »

kox wrote:
Nastasia wrote:
Akvarij, koji je ako se ne varam dio Knjige mojih života, je za mene jedan od najboljih tekstova koji su napisali sali ljudi sa ovih prostora. A možda sam ga čitao u specifičnom trenutku mog života pa je ostavio takav utisak. Nedavno sam pokušao ponovo da ga pročitam ali jednostavno nisam mogao čitati dalje od posvete.
Jeste, Akvarij.

Svidio mi se nacin na koji je opisao covjekovu potrebu da prisvaja zgrade i ulice kao nesto vlastito. Uvijek sam posmatrala Sarajevo kao dio svog vlastitog identiteta. On je to u ovoj knjizi jako lijepo srocio u tekst.
Grean

#10484 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Citao sam Hakawati, znam da je dobra knjiga ali problem je sto zaboravljam, sjetio sam se knjige tek kad je Nastasia pomenu.

Knjiga mojih zivota je dobra samo tako, medju najboljim koje sam citao posljednjih godina. Svako poglavlje je posebno na svoj nacin.
Na zalost ova Hemonova autobiografija je jedino sto sam procitao od njega.
ExNihilo

#10485 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Evo jedna za druga uGojenog.

Image
pizarro

#10486 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pizarro »

trenutno ovu lektiru :srce:

Image
Nastasia

#10487 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nastasia »

Grean wrote:Citao sam Hakawati, znam da je dobra knjiga ali problem je sto zaboravljam, sjetio sam se knjige tek kad je Nastasia pomenu.

Knjiga mojih zivota je dobra samo tako, medju najboljim koje sam citao posljednjih godina. Svako poglavlje je posebno na svoj nacin.
Mislim da možeš uzeti Hakawati, otvoriti početak bilo kojeg poglavlja i pročitati ga kao zasebnu priču, apsolutno se ne mora čitati čitava knjiga.
Meni lično je najdraža bila priča o Fatimi i jedva sam čekala da ponovo dođe na red :-D

Od Rabiha sam prvo prije 5-6 godina pročitala Ja, Božanstvena; koja mi je u to vrijeme bila najdraža knjiga i sasvim slučajno sam našla ovu drugu u gradskoj biblioteci među njihovim preporukama.

I ja sam samo od Hemona pročitala tu jednu knjigu, vidjela sam na poslu da ima još par pa planiram i njih pročitati, jer mi se dopao njegov stil.
Grean

#10488 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Nastasia wrote:
Grean wrote:Citao sam Hakawati, znam da je dobra knjiga ali problem je sto zaboravljam, sjetio sam se knjige tek kad je Nastasia pomenu.

Mislim da možeš uzeti Hakawati, otvoriti početak bilo kojeg poglavlja i pročitati ga kao zasebnu priču, apsolutno se ne mora čitati čitava knjiga.
Meni lično je najdraža bila priča o Fatimi i jedva sam čekala da ponovo dođe na red :-D

Od Rabiha sam prvo prije 5-6 godina pročitala Ja, Božanstvena; koja mi je u to vrijeme bila najdraža knjiga i sasvim slučajno sam našla ovu drugu u gradskoj biblioteci među njihovim preporukama.

I ja sam samo od Hemona pročitala tu jednu knjigu, vidjela sam na poslu da ima još par pa planiram i njih pročitati, jer mi se dopao njegov stil.
Svi moji koji su je procitali pamte najvise Fatimu i urokljivo oko. Fascinantna je prica, iznenadjujuce sto je povezana sa najstarijim zanatom na svijetu. Nekako nepojmljivo, mnogi ga imaju i vjerovatno vezu sa necim sasvim drugim.

Meni su ipak price iz sadasnjeg vremena, tacnije perioda gradjanskog rata u Libanu bile puno draze. Cini mi se da poglavlja tog i onog davnog vremena, tj. poglavlja narodnih predanja, idu naizmjenicno.
Nastasia

#10489 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nastasia »

Grean wrote:
Nastasia wrote:

Svi moji koji su je procitali pamte najvise Fatimu i urokljivo oko. Fascinantna je prica, iznenadjujuce sto je povezana sa najstarijim zanatom na svijetu. Nekako nepojmljivo, mnogi ga imaju i vjerovatno vezu sa necim sasvim drugim.

Meni su ipak price iz sadasnjeg vremena, tacnije perioda gradjanskog rata u Libanu bile puno draze. Cini mi se da poglavlja tog i onog davnog vremena, tj. poglavlja narodnih predanja, idu naizmjenicno.
Stalno se isprepliću, priča o Fatimi, o modernom Libanu, i o vojniku osvajaču. Samo si nešto pomješao, Fatima nije bila prostitutka :D
Grean

#10490 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Nastasia wrote:
Stalno se isprepliću, priča o Fatimi, o modernom Libanu, i o vojniku osvajaču. Samo si nešto pomješao, Fatima nije bila prostitutka :D
Kako, zar se nije prodala dzinu nalet ga bilo za to urokljivo oko ili nesto tako.
Nastasia

#10491 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nastasia »

Grean wrote:
Nastasia wrote:
Kako, zar se nije prodala dzinu nalet ga bilo za to urokljivo oko ili nesto tako.

Nije, ona je sisla u dzehenem po svoju ruku a on joj je uz ruku poklonio svoje oko.
doktor78

#10492 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Image
Nastasia

#10493 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nastasia »

Yacoubianova zgrada, Alaa al-Aswany

Ne znam zasto najvise uzivam citajuci o arapskom svijetu, ali tako je. Ova knjiga pak prikazuje Kairo izmedju 60-tih i 90-tih godina (koliko sam uspjela da upratim).

Usput, ako neko ima preporuciti knjigu slicne tematike, dakle da se radnja odvina u bilo kom djelu arapskog svijeta, bila bih zahvalna :D
ExNihilo

#10494 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ExNihilo »

Taha Husein - Dani je klasik.
wewa

#10495 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wewa »

Nastasia wrote:Yacoubianova zgrada, Alaa al-Aswany

Ne znam zasto najvise uzivam citajuci o arapskom svijetu, ali tako je. Ova knjiga pak prikazuje Kairo izmedju 60-tih i 90-tih godina (koliko sam uspjela da upratim).

Usput, ako neko ima preporuciti knjigu slicne tematike, dakle da se radnja odvina u bilo kom djelu arapskog svijeta, bila bih zahvalna :D
jesi citala ovu?
Image

meni je bila divna
Nastasia

#10496 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Nastasia »

wewa wrote:
Nastasia wrote:Yacoubianova zgrada, Alaa al-Aswany

jesi citala ovu?
Image

meni je bila divna

Procitala sam dvije njegove knjige i stvarno su divne, ali tu nisam. Potrazicu danas u biblioteci. Hvala.
wewa

#10497 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wewa »

i jos iz tog svijeta, sto je meni posebno drago je Sjene narova drveta - Tariq Ali je odlican
hadzinicasa

#10498 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hadzinicasa »

wewa wrote: Image

meni je bila divna
ja sam ovu negdje vidjela i kanila se da je kupim, al' nisam. iako je bila cini mi se negdje na trafici, ono knjiga na Kilo.
bas dobra?
wewa

#10499 Re: Šta trenutno čitate?

Post by wewa »

hvalila sam ti je i prije
ako ti je nisam i kupila... #senilna
hadzinicasa

#10500 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hadzinicasa »

wewa wrote:hvalila sam ti je i prije
ako ti je nisam i kupila... #senilna
mozda i jesi