Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Naslovnica

#10476 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Ali od Podorašca do Bradine svi bukvalno polude.
:lol: :lol: :lol:
Proosvjetni_uhljeb

#10477 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Proosvjetni_uhljeb »

vjeshalica wrote: 12/10/2022 10:51
Proosvjetni_uhljeb wrote: 12/10/2022 10:45

Nema u smislu da bi ovaj isto napravi i na autoputu. Na primjer, pri brzini od 230 km/h se zakucao u vozilo koje vozi po ograničenju 120. Sa manje-više istim ishodom.

Sve što si napomenula autopcestu čini bezbjednijom ali džabe kad vozači ne koriste mozak.
Nema ni smisla ovdje napraviti udes (Orahovica) pogledaj lice mjesta malo bolje. Vozio ko da je autoput...

Image
Kako rekoh, vozači ne koriste mozak.
Spit_fire

#10478 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Spit_fire »

vjeshalica wrote: 12/10/2022 10:10

Kako nemaju veze sa kategorijom puta? Nije isto voziti regionalnim,magistralnim i autoputem. Velika je razlika. Pocev od brzina do ukljucaka,raskrsnica,stajalista,pjesackih prelaza,semafora itd
Beli imas na ap prikljucak sporednog puta iz nekakvog busena ili jedno 100 autobuskih stajalista.......
Nema u smislu da bi ovaj isto napravi i na autoputu. Na primjer, pri brzini od 230 km/h se zakucao u vozilo koje vozi po ograničenju 120. Sa manje-više istim ishodom.

Sve što si napomenula autopcestu čini bezbjednijom ali džabe kad vozači ne koriste mozak.
Brate ba kod nas ljudi prave totalke da ne kazem ginu, po gradu gdje ogranicenje 50/60...
bersK

#10479 Re: Crna hronika BH cesta

Post by bersK »

Naslovnica wrote: 12/10/2022 13:23 Ali od Podorašca do Bradine svi bukvalno polude.
:lol: :lol: :lol:
Cesta koja izaziva na divljanje. Prosto. Triput gora od one ceste dolinom Neretve.

Nageta, krivudava, plus okruzenje nekakvo zbijeno. Raj za rejsere
Proosvjetni_uhljeb

#10480 Re: Crna hronika BH cesta

Spit_fire wrote: 12/10/2022 13:44

Brate ba kod nas ljudi prave totalke da ne kazem ginu, po gradu gdje ogranicenje 50/60...
Tačno, i to mi nikako ne ide u glavu. Koliki idiot neko treba biti da kroz centar grada vozi 100+ km/h?
Spit_fire

#10481 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Spit_fire »

Naslovnica wrote: 12/10/2022 11:16 Kako ja volim tu M-17 dionicu, sve asocijacije na lijepo...
Ideš na jug, proljeće, behar, kafa u Mostaru ili na Buni, ljeto, more, sunce, godišnji, kifle sa kajmakom, meso (ko voli), odmor uz kafu iz termos boce na odmorištu iza Begića i Begovića, piš i zijan u Bingetu u Mostaru, pa laganini dalje.
Kada kažem laganini, ništa sporije od ograničenja, često i 20-30 km/h brže, ali nikada bez ludorija, makazica, gasanja, siledžijstva i sl.
I opet, onaj koji se ponaša kao kabadahija na cesti, od Sarajeva do Doljana može uštedjeti najviše 30min vremena, mada je i to upitno.
Ko da sebe slusam :bih:

Prico sam nedavno, ide kolona prema mostaru al kolona drzi ritam cca 85 na sat, 15 auta..ide lola od jablanice sve jednog po jednog, i prvog u koloni prestize na ulazu u salakovac i skrenu desno nedje nakon 500 metara :lol:
artur morgan

#10482 Re: Crna hronika BH cesta

Post by artur morgan »

Desila se nedavno onako teška tragedija u Hercegovini, a nedugo zatim ponovo tragedija, po slikama očigledno divljačka vožnja i smrtne posljedice. Šta je potrebno više kad se vide ova smrskana vozila, da se vozači dozovu pameti ??? Kako mogu ostati ravnodušni ti idioti koji će sutra, za mjesec dana za godinu dana.....napraviti isto kao ovo na slici ??? Jeli ova omladina retardirana, jesu li mentalno bolesni, šta se sa njima dešava jer ovo nije normalno šta rade ljudi u vožnji. Droga, alkohol, šta već...pa to su ozbiljni problemi društva a ne nešto sad sasvim " normalno " za današnje vrijeme kod vozača. Ja mislim da nema nade za veću sigurnost na bh cestama, da manje ginu nedužni ljudi i porodice, osim da se krene sa :

1. Astronomskim zatvorskim i novčanim kaznama ( kao za ubistva i sl. ).

2. Teškim imovinskim posljedicama. ( oduzimanje imovine, astronomska obeštećenja u vidu plaćanja doživotne rente i sl. )

3. Obaveznim radom za opće dobro na duži period, kao vidu rehabilitacije.

4. Psihijatrijskim i drugim potrebnim medicinskim obaveznim liječenjem i terapijama, kao vid rehabilitacije.

5. Ubrza se za 3x-5x izgradnja nove putne infrastrukture.
shalla

#10483 Re: Crna hronika BH cesta

Post by shalla »

Naslovnica wrote: 12/10/2022 11:16 I opet, onaj koji se ponaša kao kabadahija na cesti, od Sarajeva do Doljana može uštedjeti najviše 30min vremena, mada je i to upitno.
Prije par godina, idem za vikend na more i idem na Bijaču. Jedan idiot sa Audijem prestiže sviju redom, divlja, ulazi u makaze, ne jebe punu ni 2%... Ma ono, baš žestoko riskiranje... Dolazimo na Bijaču, gužva je, podijeljena auta u dvije trake, vidim njega u drugoj traci možda 6-7 auta ispred mene. To je max 10 minuta, poserem mu se i danas i njemu i sličnima koji zarad 10 minuta riskiraju živote kako svoje tako i drugih, nevinih ljudi...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10484 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Truba »

to je još dobro
ima ono pretiče pa nakon 200 metara skrene na janjetinu :|
Ateista

#10485 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 12/10/2022 09:15 Pa ti bi po cijeloj drzavi gradio autoputeve bez ijednog nizeg ranga ceste jer neko se kurci po cesti? Na sta bi to licilo? Ljudi su kod nas na "AP" pravili jos zesce scene jer je "AP" ili dio njega poligon koji poziva na jos brzu voznju.
Samo adekvatan zakon koji ce dati rezultate i sistem kaznjavanja moze rijesiti dobar dio sadasnjih problema.
Likovi ovdje pojedini jauču o radaru kako ih klepa policija tamo gdje je po njihovoj procjeni glupost, moze te jednom ujesti radar, ali da te ujeda stalno na istom mjestu,nije do policije nego do samoprozvanog sofera. Kasnije kukaju kad im isti mentalitet siledzije negdje uleti pod nos sa masinom.

U gradskoj voznji evo ti primjer, ne treba ti radar, samo pokrij svaku raskrsnicu kamerom i stancaj naloge i salji na adresu, pa kad debos dobije 100 naloga za mjesec dana onda ce razmisliti hoce li uopce biti sofer jer ima i drugih prekrsaja osim brzine. ;)
Ovdje se u potpunosti slazem sa @EFD22.
Naravno da ce debili voziti kao debili i na autoputu, da i pored autoputa moraju postojati magistrale, ali sa nekom normalnom mrezom autoputeva bi se ovakve stvari znatno smanjile. Kao sto je vec receno, bar bi manje neduznih ljudi ginulo jer im neko uleti u makazice, na ap ako neko izgubi kontrolu manje su sanse da ce nekog pokupiti i generalno su manje sanse da ce doci do nesrece koliko god da vozio.
Magistralne ceste na kojima su guzve i gdje se puno vremena pegla za kamionima i drugim sporacima, stalno preticanje, vozenje po krivinama, sve to jako umara vozace i stvara nervozu. Kada neko ide na dalji put, ako ima mogucnost sigurno ce koristiti ap gdje moze, ako dio puta vozi magistralom bice manje umoran i nervozan i ako je guzva na magistrali, a ocekivano je i da ako imamo mrezu ap da na magistralama bude manja guzva i manje kamiona.
Sve ovo mogu i iz iskustva potvrditi, sjecam se jedne voznje oko 1200km, sam vozio i bez vecih pauza, oko pola puta magistrale koje su me unistile, kad sam dosao do priblizno polovine odakle sam do destinacije imao ap i bc skoro sve vrijeme, vec sam se osjecao rastereceno kao da sam vec stigao, a bio sam tek na pola puta.
Vozio sam i turu od oko 1600km nekoliko puta, isto sam i bez vecih pauza, ali skoro cijelim putem ap, nije me ni blizu smorio put koliko ovaj od 1200 gdje je pola bilo u magistralama.
Isto tako koja je razlika voziti magistralama u eu, na kojim je puno manje kamiona i puno manja guzva generalno jer imaju autoputevi te manja nervoza, a vozi se u prosjeku brze nego kod nas. Hoces malo dalje izadjes na ap i kad treba voziti dio magistralom nije tako strasno, neuporedivo lakse i sigurnije nego ista relacija po bih.

Nesreca i sranja svugdje ima i bice ih uvijek, jer svugdje ima idiota koji ne znaju voziti. Fazon je u tome sto kvalitetna infrastruktura smanjuje sanse za te nesrece i to je najbolji nacin da se djeluje preventivno, kazne i slicne mjere nemaju neki veliki uticaj na to.
Proosvjetni_uhljeb

#10486 Re: Crna hronika BH cesta

Black swan wrote: 12/10/2022 14:57 to je još dobro
ima ono pretiče pa nakon 200 metara skrene na janjetinu :|
Moraš ih razumjeti, jagnjetina nije nešto posebno kad se ohladi.
Casual's

#10487 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Casual's »

Preticanje često nije stvar vremena nego načina vožnje onog ispred. Jednostavnije je preteći nekoga nego se nervirati ako čudno vozi (neravnomjerno, stalno na kočnici, međubrzina, čudna ubrzanja i sl.).
Dzontra_Volta

#10488 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Dzontra_Volta »

Casual's wrote: 12/10/2022 16:26 Preticanje često nije stvar vremena nego načina vožnje onog ispred. Jednostavnije je preteći nekoga nego se nervirati ako čudno vozi (neravnomjerno, stalno na kočnici, međubrzina, čudna ubrzanja i sl.).
Tačno. Ti što jurcaju i prestižu sve redom ne rade to da bi brže stigli do cilja, nego jednostavno adrenalinska potreba, da pokaže kako on može uživo raditi ono što drugi mogu samo na igricama. O posljedicama takvi uglavnom ne razmišljaju, što je manevar opasniji, to njima više krv vrije.
shalla

#10489 Re: Crna hronika BH cesta

Post by shalla »

Casual's wrote: 12/10/2022 16:26 Preticanje često nije stvar vremena nego načina vožnje onog ispred. Jednostavnije je preteći nekoga nego se nervirati ako čudno vozi (neravnomjerno, stalno na kočnici, međubrzina, čudna ubrzanja i sl.).
Složio bih se sa tobom da takvi "vozači" preteknu jedno auto. I ja naravno preteknem ako neko gusla sporo, ako mi smeta na bilo koji način njegova vožnja. Ali ja od Sarajeva do mora preteknem 3-4 takva auta a ovi Schumacheri to rade sa svim autima ispred sebe...
Casual's

#10490 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Casual's »

shalla wrote: 12/10/2022 16:38 Složio bih se sa tobom da takvi "vozači" preteknu jedno auto. I ja naravno preteknem ako neko gusla sporo, ako mi smeta na bilo koji način njegova vožnja. Ali ja od Sarajeva do mora preteknem 3-4 takva auta a ovi Schumacheri to rade sa svim autima ispred sebe...
Pa na ovim temama se stekne dojam da se samo smije traktor prestizati. Uglavnom, svi koji malo agresivnije voze pretiču iz tih gore razloga.

Ko pretiče na punoj, duge kolkone i sl. to je već potreba za nekom medicinskom dijagnozom. To je kao pitanje, zašto se narkomani drogiraju?
laik1981

#10491 Re: Crna hronika BH cesta

Post by laik1981 »

Za vikend isao u Neum.. Krenuo u petak po podne.. Malo je gdje divljaka za volanom kao u Hercegovini.. Mislim da je lik koji me je pretekao na onoj novoj dionici prema Neumu vozio preko 200.. Ja sam vozio oko oko stoje.. Cesta je fakat fantazija.. Mozda i najbolja po kojoj sam vozio.. Od skretanja prema Stocu, pa do Neuma sam se nagledao divljastva sto nisam u zadnjih pola godine.. Jos je skroz slab promet.. Mogu misliti na sta to lici ljeti kada je promet pojacan.. Nigdje kamere, ni policijske patrole.. Totalna anarhija osiljenih divljaka.. Dosao vakat da ti vise nije svejedno krenuti na neki malo dalji put.. Razmisljas isplati li se rizikovati i dovoditi porodicu u opasnost..
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10492 Re: Crna hronika BH cesta

Post by sime_cipol »

Jel se ovo desilo kod generalovog restorana?
citroen xm

#10493 Re: Crna hronika BH cesta

Post by citroen xm »

Bez obzira koliko te nervira loša vožnja vozača ispred, ne možeš preticati ko muva bez glave. Na svakom putu jednom u 5 km postoji mjesto koje omogućava sigurno preticanje.
shalla

#10494 Re: Crna hronika BH cesta

Post by shalla »

citroen xm wrote: 12/10/2022 16:44 Bez obzira koliko te nervira loša vožnja vozača ispred, ne možeš preticati ko muva bez glave. Na svakom putu jednom u 5 km postoji mjesto koje omogućava sigurno preticanje.
:thumbup:
shalla

#10495 Re: Crna hronika BH cesta

Post by shalla »

sime_cipol wrote: 12/10/2022 16:43 Jel se ovo desilo kod generalovog restorana?
Koliko vidim da, prije Petrol pumpe
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10496 Re: Crna hronika BH cesta

Post by sime_cipol »

shalla wrote: 12/10/2022 16:51
sime_cipol wrote: 12/10/2022 16:43 Jel se ovo desilo kod generalovog restorana?
Koliko vidim da, prije Petrol pumpe
Kakva je logika ovdje ovako voziti da unistis auto skoro do neprepoznatljivosti. Hajde da je neko ko ne zna taj dio, ali momci iz Konjica. Precjenjivanje i sebe i auta.
Spit_fire

#10497 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Spit_fire »

citroen xm wrote: 12/10/2022 16:44 Bez obzira koliko te nervira loša vožnja vozača ispred, ne možeš preticati ko muva bez glave. Na svakom putu jednom u 5 km postoji mjesto koje omogućava sigurno preticanje.
Ljudi kod nas saobracaj i propise/zakone percipiraju proizvoljno..."more a i ne mora bit"

Sto se tice preticanja, ako igdje ima mjesta da se pretekne ima izmedju sarajeva i mostara....prema Sarajevu trecinu puta vozis u dvije trake u jednom smjeru...

Pravaca i isprekidanih ko u prici..al dzaba sve...

Da jos dodam brzinu...jbg sto brze ides manja je sansa da ces imat vreman reagovat i da ces na vrijeme vidjet...po meni vozit preko 100 na bilo kojoj dinoici magistrala je ludost
shalla

#10498 Re: Crna hronika BH cesta

Post by shalla »

Ne znam, tužno je kako god...

Ne znam iz kojeg su pravca išli ali ovdje se stvarno teško može više od 60-70 voziti... Jedino ako su "gasali" na onom pravcu prije pa ih izbacio ovaj S...

Image
citroen xm

#10499 Re: Crna hronika BH cesta

Post by citroen xm »

Ovaj A6 je jak kao armirani beton i auto je moderne konstrukcije. Koliko vidim nije totalno uništen, mada je loša slika. Prije će biti da je u pitanju standardna praksa, varalica umjesto pojasa.

Ono drugo auto izgleda baš uništeno i ne znam šta je u pitanju. Izgleda sa je ovaj sa Audijem krivac, a da je onaj nesretnik bježao desno.
citroen xm

#10500 Re: Crna hronika BH cesta

Post by citroen xm »

Spit_fire wrote: 12/10/2022 16:59
Ljudi kod nas saobracaj i propise/zakone percipiraju proizvoljno..."more a i ne mora bit"

Sto se tice preticanja, ako igdje ima mjesta da se pretekne ima izmedju sarajeva i mostara....prema Sarajevu trecinu puta vozis u dvije trake u jednom smjeru...

Pravaca i isprekidanih ko u prici..al dzaba sve...

Da jos dodam brzinu...jbg sto brze ides manja je sansa da ces imat vreman reagovat i da ces na vrijeme vidjet...po meni vozit preko 100 na bilo kojoj dinoici magistrala je ludost
Strašno je šta ljudi rade na cestama.

Vozim svakakva auta i stara i mlada, i jaka i slaba. Najčešće magistralom +10 iznad ograničenja. Nisam u životu uletio u makazice i imao rizično preticanje, a pretekao sam sve one koje sam realno trebao preteći. Ali zato čega sam se sve nagledao....
Post Reply