Irak

Post Reply
walter kurtz

#10476 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by walter kurtz »

Ne naravno da treba pisati o zlocinima hasda i svih strana u sukobu na kraju krajeva reci mi samo jednu vojsku a ne nesto paravojno kao hasd kroz istoriju da je bila bez osvete i ratnog plijena saxxx uredno dokumentira zlocine hasda na kraju krajeva kad je pao ramadi napisao je ramadi oslobodjen taj sam post i na siriji postavljao
Maystor

#10477 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Maystor »

Znate li kako radi četverotaktni motor? Ovako:

1. Isil gazi, "oslobođeno" ovo- ono ...
2. (kad izgube) šije kolju sunite, pljačkaju, siluju, uništavaju kulturnu baštinu...
3. Kontranapad! Povraćeno sve što je ikada izgubljeno, pa i više od toga.
4. Djecoubice i najljepši gradovi svijeta.

Proces se ciklično ponavlja više puta u jednom obračunskom periodu. Frekvencija ponavljanja zavisi od cijene nafte na tržištu i kursa dolara.
Opetja033

#10478 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

walter kurtz wrote:Ne naravno da treba pisati o zlocinima hasda i svih strana u sukobu na kraju krajeva reci mi samo jednu vojsku a ne nesto paravojno kao hasd kroz istoriju da je bila bez osvete i ratnog plijena saxxx uredno dokumentira zlocine hasda na kraju krajeva kad je pao ramadi napisao je ramadi oslobodjen taj sam post i na siriji postavljao
Vidi u cemu je fazon, ISIS u Siriji i ISIS u Iraku ne predstavlja isto. U Siriji nemaju ni blizu podrsku koju uzivaju u Iraku. Ozbiljan si forumas i dugo si na forumu, znas i sam koliko ih prezirem i sve sto predstavljaju. Smatram ih velikim zlom. Pa jbt nadao sam se da nece zauzeti Palmyru (zbog svega sto ona predstavlja), prvi i jedini put da sam se nadao da ce Assadovci izdrzati. Da ne spominjem da je njihovo zauzimanje Palmyre otezalo i situaciju pobunjenicima na Kalamunu.

Medjutim, ISIS u Iraku uziva znatnu podrsku sunnitskog dijela stanovnistva. I opcenito se ne mora raditi ni o kakvim vjerskim fanaticima. Kao sto dobar dio pripadnika manjina u Siriji na Assada kao na manje zlo, tako i dobar dio sunnita u Iraku na ISIS gleda kao na manje zlo.
ISIS se moze vojno poraziti - privremeno. I ne sumnjam da ce do toga doci prije ili kasnije. Ali sve dok siiti Iraka ne prestanu sa sektaskim zvjerstvima, etnickim ciscenjima i ubistvima sunnita, ponovo ce nesto slicno uskrsnuti - bas kao sto je iz pepela "porazane" AQI uskrsao ISIS.
Dobar dio sunnita Iraka (koji uopce ne moraju biti ni prakticirajuci vjernici) smatraju da su Ramadi, Falluja, Mosul, Tikrit i Baiji, itd ZAISTA bili oslobodjeni nakon sto ih je ISIS zauzeo i protjerao Malikijeve sektase u uniformama iracke vojske.

Bez istinskih reformi, istinske autonomije ili podjele Iraka, sunnitski otpor ce samo mijenjati ime ili ideologiju. Ali mira nece biti.
walter kurtz

#10479 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by walter kurtz »

Opetja slazem se sa 90% tvog posta svjestan sam kako je sunitski dio iraka radikaliziran malikijem i ostalim stvarima ;-) ali to ne mijenja cinjenicu da je isis kult smrti koji masta o dabiqu i svojoj istorijskoj ulozi u islamu sunitima iraka je sve drugo osim isisa bolja opcija on ih vodi u neizbjeznu propast otpor i revolucije se rade protiv vlasti policije vojske a ne protiv naroda koji je eto sijitski obojen da je isis upao u bagdad svjedocili bi ne smijem ni pomisliti cemu hasd je posljedica isisa
Isis mora biti unisten prije svega radi sunita pa tek onda ostalih sija kurda jezida
insomnia78

#10480 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by insomnia78 »

Pa Irak mu je mjesto rodjenja
walter kurtz

#10481 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by walter kurtz »

insomnia78 wrote:Pa Irak mu je mjesto rodjenja
Nisam to znao :zoka:
Rampage

#10482 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Rampage »

Opetja033 wrote:
walter kurtz wrote:Ne naravno da treba pisati o zlocinima hasda i svih strana u sukobu na kraju krajeva reci mi samo jednu vojsku a ne nesto paravojno kao hasd kroz istoriju da je bila bez osvete i ratnog plijena saxxx uredno dokumentira zlocine hasda na kraju krajeva kad je pao ramadi napisao je ramadi oslobodjen taj sam post i na siriji postavljao
Vidi u cemu je fazon, ISIS u Siriji i ISIS u Iraku ne predstavlja isto. U Siriji nemaju ni blizu podrsku koju uzivaju u Iraku. Ozbiljan si forumas i dugo si na forumu, znas i sam koliko ih prezirem i sve sto predstavljaju. Smatram ih velikim zlom. Pa jbt nadao sam se da nece zauzeti Palmyru (zbog svega sto ona predstavlja), prvi i jedini put da sam se nadao da ce Assadovci izdrzati. Da ne spominjem da je njihovo zauzimanje Palmyre otezalo i situaciju pobunjenicima na Kalamunu.

Medjutim, ISIS u Iraku uziva znatnu podrsku sunnitskog dijela stanovnistva. I opcenito se ne mora raditi ni o kakvim vjerskim fanaticima. Kao sto dobar dio pripadnika manjina u Siriji na Assada kao na manje zlo, tako i dobar dio sunnita u Iraku na ISIS gleda kao na manje zlo.
ISIS se moze vojno poraziti - privremeno. I ne sumnjam da ce do toga doci prije ili kasnije. Ali sve dok siiti Iraka ne prestanu sa sektaskim zvjerstvima, etnickim ciscenjima i ubistvima sunnita, ponovo ce nesto slicno uskrsnuti - bas kao sto je iz pepela "porazane" AQI uskrsao ISIS.
Dobar dio sunnita Iraka (koji uopce ne moraju biti ni prakticirajuci vjernici) smatraju da su Ramadi, Falluja, Mosul, Tikrit i Baiji, itd ZAISTA bili oslobodjeni nakon sto ih je ISIS zauzeo i protjerao Malikijeve sektase u uniformama iracke vojske.

Bez istinskih reformi, istinske autonomije ili podjele Iraka, sunnitski otpor ce samo mijenjati ime ili ideologiju. Ali mira nece biti.
Znamo da ne postoji više bilo kakva šansa, nakon svega što se dešavalo u zadnjih desetak godina, da bude mira u sunitskim dijelovima Iraka gdje bude prisutna vojnička čizma bilo kakve vojske koja ne bude imala 100% povjerenje lokalnih sunita. A to definitivno nije iračka vojska a pogotovo ne šiijske milicije. I tu nastaje problem, šta je za običnog Iračanina sunita alternativa ISIL-u:(

Previše je krvi proljeveno, previše šansi za mirom upropašteno, jednostavno je jedino rješenje podjela Iraka, nažalost:(
Maystor

#10483 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Maystor »

Podjela Iraka ne odgovara sunitima jer žive u pustari gdje nema čak ni nafte. Sunitski dio Iraka je siromašniji i od samog Afganistana. Što bi nadrealisti rekli- nema ničega.
Naftu imaju šiitski dijelovi (Basra!) i kurdski.
Kikibombona

#10484 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

Maystor wrote:Podjela Iraka ne odgovara sunitima jer žive u pustari gdje nema čak ni nafte. Sunitski dio Iraka je siromašniji i od samog Afganistana. Što bi nadrealisti rekli- nema ničega.
Naftu imaju šiitski dijelovi (Basra!) i kurdski.
Evo sad gledam... fakat...

Kurdi su copili Kirkuk, koji je izuzetno bogat naftom, a na koji su pretendirali i suni Arapi... Fakat im je ISIL valjao u tom pogledu. Da nije njih, ko zna sta bi bilo sa Kirkukom. Sada ga nece dati kada bi svi izginuli. To je i Barzani tako rekao. Pored toga, Kurdi su poklopili buostine u mosulskoj regiji, kao i veliku mosulsku branu...

Sunite je ISIL strasno kostao i ko zna kakve ce posljedice dugorocno snositi.

Image

Fakat, vecina resursa je na siitskom i kurdskom dijelu Iraka. Nisam to znao... Nisam znao da je Basra tako bogata naftom. :-)

Inace, Pesmerge zvanicno objavile da ce participirati u napadu na Mosul. Ko ce znati sta je u pozadini... S druge strane, porucili su da ih Havija ne zanima, i da u napadu na ovaj grad sigurno nece ucestvovati...

Official: Peshmerga to take part in battle for Mosul
ERBIL, Kurdistan Region — A high-ranking Peshmerga official declared Wednesday that the Peshmerga will take part in an anticipated battle for Mosul.

“Mosul is the heart of ISIS and it must be taken out,” Jabar Yawar, the chief of staff of the Peshmerga ministry, told Rudaw, saying that the Peshmerga are ready to fight alongside the coalition to push ISIS out of Mosul.

Yawar claimed that “the Kurdistan region has shown its willingness and will participate in the battle for Mosul.”

“The liberation of Mosul will have a significant impact for the security of Kurdistan and is also in the interest of the whole Iraq,” he continued.

Without Baghdad, the Kurdistan region will not unilaterally wage war against ISIS in Mosul, therefore “the Kurdistan region will have an agreement with Baghdad on how to launch the assault, and the Peshmerga will coordinate the details of military plans alongside the US-led coalition, tribal militants and Iraqi joint forces,” Yawar explained.

He also rejected claims that the Peshmerga will join the battle for Hawija.

“We have no plan to fight ISIS in Hawija, because they are far away from our borders and we have no mutual interests with any party to take part in possible attacks on ISIS in Hawija,” he concluded.
insomnia78

#10485 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by insomnia78 »

Pentagon potvrdio smrt jednog americkog vojnika u akciji oslobadjanja taoca u Iraku
To je prvi vojnik koji je poginuo u Iraku od 2011-e
Nisu objavljeni svi detalji akcije ali su izgleda ucestvovali Ameri i Kurdi sa svojim specijalnim jedinicama te USAAF, oslobodjeni su neki taoci koje je Daesh drzao i istovremeno je uhvaceno par njihovih vise rangiranih likova
Kikibombona

#10486 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Pentagon potvrdio smrt jednog americkog vojnika u akciji oslobadjanja taoca u Iraku
Nisu objavljeni svi detalji akcije ali su izgleda ucestvovali Ameri i Kurdi sa svojim specijalnim jedinicama te USAAF, oslobodjeni su neki taoci koje je Daesh drzao i istovremeno je uhvaceno par njihovih vise rangiranih likova
Da!

Operaciju su izvele americke specijalne snage i Pesmerge u blizini ISIL bastiona, grada Hawija. Jedan Amerikanac je poginuo i prema rijecima jednih i drugih oslobodjen je veliki broj zatvorenika, navodno kurdskih civila. Jos uvijek se ne zna pouzdano...

Sjecanje na dvadesetogodisnju pripadnicu zenskog odreda Pesmergi

Image
Image

Kurdi se malo igrali... njihov proizvod... :D

Image
Image
Image
Image
AleksoMKD

#10487 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by AleksoMKD »

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... uDoC6T8BcY

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... GLa4JdNgsU

Iracki Mi-28 u akciji. Ako se ne varam prve snimke ovog helikoptera u akciji u Iraku.
bvcx

#10488 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by bvcx »

Opetja033 wrote:. Ali sve dok siiti Iraka ne prestanu sa sektaskim zvjerstvima, etnickim ciscenjima i ubistvima sunnita, ponovo ce nesto slicno uskrsnuti - bas kao sto je iz pepela "porazane" AQI uskrsao ISIS.
Kaži nam koja je sekta prva počela sa postavljanjem autobombi na pijacama i džamijskim trgovima?
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#10489 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by emillio estevez »

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote:Pentagon potvrdio smrt jednog americkog vojnika u akciji oslobadjanja taoca u Iraku
Da!

Operaciju su izvele americke specijalne snage i Pesmerge u blizini ISIL bastiona, grada Hawija. Jedan Amerikanac je poginuo i prema rijecima jednih i drugih oslobodjen je veliki broj zatvorenika, navodno kurdskih civila. Jos uvijek se ne zna pouzdano...

Sjecanje na dvadesetogodisnju pripadnicu zenskog odreda Pesmergi

Image
Image

Kurdi se malo igrali... njihov proizvod... :D

Image
Image
Image
Image

Ako je oklopno vozilo je jako lose .
Kikibombona

#10490 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

emillio estevez wrote:

Ako je oklopno vozilo je jako lose .
Vjerovatno... :D

Imaju Kurdi ovih megalomanskih projekata koliko hoces. Sve neka ogromna vozila, da napadac ne moze nikako promasiti. :D

Image

Image

Image

Image

Ima toga jos koliko hoces... Uzivaju praviti ove pokretne mete! :D Al hajde, vazno je da se trude, mozda nekada i naprave nesto dobro... :D
insomnia78

#10491 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by insomnia78 »

:-D
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#10492 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by emillio estevez »

Kvaliteta izrade , mozda pije vodu ,
Ali kosine na samome oklopu imaju svoju funkciju !

Svaki je pocetak tezak , kad se sjetim Lov-a iz Djure Djakovica
Svemirski brod , kosine ,pojacani oklop ,a ono pod debljine jedava 1 cm , majko drago radije sam bio na njemu nego u njemu .
Kikibombona

#10493 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Kikibombona »

emillio estevez wrote:Kvaliteta izrade , mozda pije vodu ,
Ali kosine na samome oklopu imaju svoju funkciju !

Svaki je pocetak tezak , kad se sjetim Lov-a iz Djure Djakovica
Svemirski brod , kosine ,pojacani oklop ,a ono pod debljine jedava 1 cm , majko drago radije sam bio na njemu nego u njemu .
:lol: :lol: :thumbup:
Maystor

#10494 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Maystor »

SAD poručuju Iraku: Ako zatražite rusku pomoć, na nas ne računajte

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/sad-p ... /151022051

:lol:

koji luzeri, braćo mila :lol:

Obama: "Ja komandujem najvećom vojskom koju je svijet ikada vidio!" :lol: :lol: :lol:
asurbanipal

#10495 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Uživo iz Kerbele povodom 10. Muharrema i sjećanja na ubistvo Poslanikovog unuka Huseina a.s. i njegove porodice...

http://wwitv.com/tv_channels/b6672-Karbala-TV.htm
Maystor

#10496 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Maystor »

Čeli, kako vidiš odluku iračkog premijera da (bar zasad) udovolji amerikancima i ne zatraži rusku vojnu intervenciju?
Challenger__

#10497 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Maystor wrote:Čeli, kako vidiš odluku iračkog premijera da (bar zasad) udovolji amerikancima i ne zatraži rusku vojnu intervenciju?
Vjerujem da si pročitao šta o tome piše Magnier... Njegova (Abadijeva) lična odluka. Ja sam, za sada, zadovoljan, jer nulti prioritet ovog trena je Sirija. Da su USA ponižene i u Iraku (iako su zaslužili to), bojim se da bi se stvar opasno zakomplikovala.

Po meni, bolje je, do daljnjeg, ovako iako ta odluka itekako slabi poziciju Abadija.

(Da ne ulazim u procjene da bi se narod slavne Arabije, zemlje uzurpirane od Sauda, mogao pobuniti...)
Challenger__

#10498 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

U najkraćem. Ne treba biti bahat i nezasit. To je pristup RF. Odlučnost ali ne ponižavanje. USA proživljavaju teške vanjsko-političke momente, ne treba hraniti jastrebove i psihopate.

Vrijeme radi za pravu stvar...
sumirprimus

#10499 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Maystor wrote:SAD poručuju Iraku: Ako zatražite rusku pomoć, na nas ne računajte

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/sad-p ... /151022051

:lol:

koji luzeri, braćo mila :lol:

Obama: "Ja komandujem najvećom vojskom koju je svijet ikada vidio!" :lol: :lol: :lol:
Skorman je.s obzirom da je us army najaca formacija u poznatom univerzumu..bacuske u oduzecu zbog 24 starije tipe avijojia.
sumirprimus

#10500 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:U najkraćem. Ne treba biti bahat i nezasit. To je pristup RF. Odlučnost ali ne ponižavanje. USA proživljavaju teške vanjsko-političke momente, ne treba hraniti jastrebove i psihopate.

Vrijeme radi za pravu stvar...
Haha dva prsta podignut ko se na ovo lozi? :)
Post Reply