AMERIKA

Post Reply
tutku

#10476 Re: AMERIKA

Post by tutku »

jeza u ledja wrote: 07/03/2024 03:04
tutku wrote: 07/03/2024 02:39
karanana wrote: 07/03/2024 02:32 ljudi, ja ne vidim kako ovo biden moze ponovo uzeti. 2020:

Image
koju drzavu biden moze okrenuti? apsolutno nijednu.
koju drzavu trump moze okrenuti?
WI, MI, GA, PA, NV, AZ.
Od ovih 6, nek okrene 3 pobjednik je.
Treba sacekati, ima jos do izbora. Krajem mjeseca Trumpu pocinje novo sudjenje, nadam se da ce i to doprinijeti promjeni stanja.

Na kraju krajeva, mozda je i dobro da je trenutno po vecini relevantnih anketa Trump u vodstvu, nadam se da ce to nekom broju glasaca koji su razocarani u Bidena ili ne bi izasli na izbore, ipak probuditi svijest i da ce izaci da glasaju ne toliko za Bidena koliko protiv Trumpa.

Iskreno se nadam tome, jer ako Trump pobijedi, bojim se da smo svi donji.
Bruka jos glasaca ne zeli da se pomiri s time da su Trump i Biden kandidati. Trebacemo sacekati bar jos do augusta da im to dodje u glavu. (pod uslovom da jedan od njih ne rikne do tada)
Upravo tako. Nadam se da su to glasaci protiv Trumpa.
karanana

#10477 Re: AMERIKA

Post by karanana »

ja nesto imam osjecaj da se vise bidenovih glasaca dvoume i gube to neko povjerenje. trumpova baza je cvrsti kult. boli njih neka stvar sta god trump da uradi, kaze, provali.... moze ubit covjeka sutra na kameri, oni ce glasat za njega.
e jedino sto mogu uradit da se iz inata ponovo mobilisu i glasaju za bidena ne zbog bidena nego protiv trumpa. ali imam osjecaj da to nece biti tako masovno ko sto su se mobilisali i masovno izasli 2020. i crnci bi mogli zakazat i to bi moglo kostat recimo dzordziju ili WI/MI.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#10478 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

Trump više nije toliko popularan, čak mu je i Haley otela veliki dio kolača.
karanana

#10479 Re: AMERIKA

Post by karanana »

Velkoski wrote: 07/03/2024 03:47 Trump više nije toliko popularan, čak mu je i Haley otela veliki dio kolača.
da, ali za koga ce vecinom glasati nimaratini glasaci u novembru?
ultima_palabra

#10480 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

U svih tih 6 drzava republikanci nizu poraz za porazom zadnjih 6 godina, odnosno nakon Trumpove pobjede 2016. Jedini izuzeci su tijesna pobjeda Rona Johnsona u WI i Brian Kemp u GA (ali to je lik koji se suprotstavio Trumpu). Ustvari uzeli su u Nevadi guvernera, ali ni to nije bio klasicni MAGA kandidat. U PA/MI demokratski guverneri su uzeli dvocifrenom razlikom MAGA kandidate. Ne mislim da je Biden toliko usrao motku da se preokrene taj trend.
jeza u ledja

#10481 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

karanana wrote: 07/03/2024 03:43 ja nesto imam osjecaj da se vise bidenovih glasaca dvoume i gube to neko povjerenje. trumpova baza je cvrsti kult. boli njih neka stvar sta god trump da uradi, kaze, provali.... moze ubit covjeka sutra na kameri, oni ce glasat za njega.
e jedino sto mogu uradit da se iz inata ponovo mobilisu i glasaju za bidena ne zbog bidena nego protiv trumpa. ali imam osjecaj da to nece biti tako masovno ko sto su se mobilisali i masovno izasli 2020. i crnci bi mogli zakazat i to bi moglo kostat recimo dzordziju ili WI/MI.
Pa upravo zato ja i govorim da ankete samo pokazuju trenutno (ne)zadovoljstvo kandidatima, ne nuzno i za koga (ne)ce na kraju glasati.

Ovo sto sam ja ranije napisao, da mnogi jos ne kontaju da ce Biden i Trump definitivno biti kandidati, tj. nadaju se da nece - vecina njih su (potencijalni) Bidenovi glasaci, a nikako Trumpovi. Neki od njih se nadaju da ce Trump biti zaustavljen sudovima, neki od njih se nadaju da ce Bidena zamjeniti neko mladji i ljepsi. To su vecinom Bidenovi potencijalni glasaci, ne Trumpovi.

A za crnce si u pravu, i mislim da su oni upravo najveci problem, tj. gubitak njihove podrske.
jeza u ledja

#10482 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

karanana wrote: 07/03/2024 03:51
Velkoski wrote: 07/03/2024 03:47 Trump više nije toliko popularan, čak mu je i Haley otela veliki dio kolača.
da, ali za koga ce vecinom glasati nimaratini glasaci u novembru?
Velikom vecinom za Trumpa. Bio neki dan clanak, mrsko mi trazit.

Plus, dio njenih glasaca u primaries su Demokrate.
jeza u ledja

#10483 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 07/03/2024 04:11 U svih tih 6 drzava republikanci nizu poraz za porazom zadnjih 6 godina, odnosno nakon Trumpove pobjede 2016. Jedini izuzeci su tijesna pobjeda Rona Johnsona u WI i Brian Kemp u GA (ali to je lik koji se suprotstavio Trumpu). Ustvari uzeli su u Nevadi guvernera, ali ni to nije bio klasicni MAGA kandidat. U PA/MI demokratski guverneri su uzeli dvocifrenom razlikom MAGA kandidate. Ne mislim da je Biden toliko usrao motku da se preokrene taj trend.
Ti si nesto slicno vise puta rekao ranije, nadam se da si u pravu... :-?

Jedno je Trump wannabe, drugo je Trump. Jedno je Gretchen Widmer, drugo je Joe Biden. Jedno je abortion rights na tiketu, drugo je kad nisu.

Ne znam, moje je misljenje da ce ove ankete bounce back (osim ako se ne desi nesto u medjuvremenu), ali moraju bounce back bar 5 poena. Iz ove perspektive, ne mogu da zamislim da ce Biden ponovo uzeti GA na primjer, a i AZ i NV mi izgledaju poprilicno tesko.

Tako da ostaje ovaj tzv. blue wall na Midwestu. Ja i dalje mislim da je tu Biden u prednosti. Ali samo s njim to bi bilo ekstremno gutavo, tacno 270 poena. :-)

Nevezano za ovo, ja se ne plasim toliko Trumpovog novog mandata. Mislim, bice jebeno, ali prezivjeli smo vec jednom. Nije mene strah nekih senzacionalnih stvari, vise bi bilo zao dugorocne stete koju bi kreten napravio, kao sto je to uradio prosli puta (sa recimo izborom 3 sudije VS, sto ja ne pamtim kad se zadnji put desilo). Ovisi i od toga kako ce izgledati Kongres.
Znam da nas strase svim i svacim. Bice smak svijeta i tako. Jedino ako odluci da postane diktator, e onda ce biti problem. :-)

I kontam nesto zadnjih dana, jebote Mitch McMconnell i Kevin McCarthy. Ovaj prvi je svojim senatorima rekao da glasaju "with their conscience", a ovaj drugi je nakon sto je rekao Trumpu da je odgovoran za Jan 6 (i privatno rekao svojima da ovaj treba dati otkaz). I evo ih sad, McConnell ide u penziju kao lider u Senatu, a McCarthy se vec prestao baviti politikom.
Bukvalno su imali mogucnost da Trumpa sahrane nakon Jan 6., da ga impeachuju i ucine irelevantnim, ali ne, guza je radila, i interesi. I tako je McConnell odbio da glasa za impeachment, a McCarthy otisao u Mar a Lago da mu ljubi stopala, par sedmica nakon sto ga je javno napadao.
I sta su dobili za to? U ove 3 godine su sazvakani, sameljeni i ispljuvani na stratiste historije.
A Trump i dalje jase i jase.

Kad se jednog dana budu sabirali racuni....Nije bio problem u Trumpu. Problem je bio u gnjidama u Kongresu.
Osmi Socrates

#10484 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Ja sam vidio i članak gdje se pretpostavlja da će u nekim državama samo 20% njenih glasača glasati za Trumpa.

Svejedno, moj je utisak da je ovaj put izborna matematika daleko kompliciranija nego uobičajeno i da nemamo na čemu donositi zaključke. Svakako da nije beznačajno da u primaries ovoliko ljudi glasa za Haley, a Trump je ušao u republican primaries kao da je incumbent president. Ne znam zašto bi ljudi trošili vrijeme na lost cause, osim ako i oni ovim glasom ne protestuju. Ne znam da li je zvanično ovo da su u nekim državama glasali za nju i demokrate, ali to mi se ne čini tačno. Ona bi porazila Bidena. Za Trumpa to ne bih u ovom trenutku rekao. Tako da ako su demokrate glasali za nju onda su se preračunali.

Što se tiče demokrata, još manje je jasno. Skoro se prepolovio broj onih koji je izašao na prošlim democratic primaries, ali to je uobičajeno kad i nema prave borbe. Uglavnom, oni koji su izašli u znak protesta su otprilike potpuno prebrojani na primaries. Po mojim računicama, čak ni ovih protestnih 100 000 u Michiganu, dakle, ako ne izađu na izbore, ne daje Trumpu pobjedu.
Last edited by Osmi Socrates on 07/03/2024 05:25, edited 2 times in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#10485 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

vama u USA je svejedno hoće li biti Trump, ali nama svima vala i nije :mrgreen:
Osmi Socrates

#10486 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Najinteresantnije bi bilo da Haley prekrši svoju riječ i izađe na generalne izbore kao nezavisni kandidat. Ima para.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#10487 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

Osmi Socrates wrote: 07/03/2024 05:34 Najinteresantnije bi bilo da Haley prekrši svoju riječ i izađe na generalne izbore kao nezavisni kandidat. Ima para.
Negdje pročitah da je Koch napustio, ali dalje od toga nisam tražio je li tačno ili ne
jeza u ledja

#10488 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 07/03/2024 05:18 vama u USA je svejedno hoće li biti Trump, ali nama svima vala i nije :mrgreen:
Pa jest. Ja mislim da bi eventualni izbor Trumpa imao veci efekat na medjunarodne odnose nego na Ameriku.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#10489 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

jeza u ledja wrote: 07/03/2024 05:44
Velkoski wrote: 07/03/2024 05:18 vama u USA je svejedno hoće li biti Trump, ali nama svima vala i nije :mrgreen:
Pa jest. Ja mislim da bi eventualni izbor Trumpa imao veci efekat na medjunarodne odnose nego na Ameriku.
100%.

Štaviše, bogatom Amerikancu koji nema socijalnih problema i nije neki aktivista Republikanci dođu kao bolja opcija. Manji porez, više kršenja zakona. :mrgreen:

Van Amerike već imamo milion nekih problema koji ključaju, od Ukrajine, preko Tajvana pa i do Balkana. EU je kritična po svim pitanjima sama od sebe.
jeza u ledja

#10490 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Ja znam puno bogatih Amerikanaca koji nisu nikakvi aktivisti niti imaju socijalnih problema, koji ni zglOve ne bi glasali za Trumpa.

Nije sve u porezima brate.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#10491 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

Anegdotalno brt. Zato imaš tonu muskova koji rado bi... :D

Npr, u moj prilog, koliko se ljudi iz Calija iselilo u Texas? I zašto :D
jeza u ledja

#10492 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Pa dobro sta mu onda dodje “bogati Amerikanac”? :-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#10493 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

Pa uglavnom neki bijeli lik sa dobrim poslom, tipični profil R glasača svakako. Nisu nužno svi rasisti, štaviše mislim da bi prosječni Evropljanin uglavnom glasao za R.

Mislim i da brojke govore nešto slično, za Republikance uglavnom glasaju bijelci koji nemaju socijalnih problema kao ostali.
"Our billionaire cohort skewed farther right: 43% Republicans, 24% Democrats and 33% independents."
Ultrabogati su isto uglavnom desničari, ilitiga samo žele manje poreze.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10494 Re: AMERIKA

Post by _BataZiv_0809 »

Sto tebi nije svejedno Sindi Svini ti :?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#10495 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

_BataZiv_0809 wrote: 07/03/2024 08:29
jer imamo ruski proxy na istoku brt :skoljka:

a i šta znaš hoće l' kakav ww3, mi vazda najebemo u tom slučaju
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10496 Re: AMERIKA

Post by _BataZiv_0809 »

Velkoski wrote: 07/03/2024 08:34
_BataZiv_0809 wrote: 07/03/2024 08:29
jer imamo ruski proxy na istoku brt :skoljka:

a i šta znaš hoće l' kakav ww3, mi vazda najebemo u tom slučaju
Ma nema tu razlike ko god bio na vlasti.
Linije su povucene davno.
Meni je bitno samo da ne pokrene kakav rat zbog kojeg ce mi skocit cijena goriva/hrane i koji ce mi dovest ilegalne migrante u drzavu.
AleksoMKD

#10497 Re: AMERIKA

Post by AleksoMKD »

_BataZiv_0809 wrote: 07/03/2024 09:50 Meni je bitno samo da ne pokrene kakav rat zbog kojeg ce mi skocit cijena goriva/hrane i koji ce mi dovest ilegalne migrante u drzavu.
Pa jedino ako zarati sa Iranom direktno moze to da se desi.
AleksoMKD

#10498 Re: AMERIKA

Post by AleksoMKD »

WTF? :shock:

https://www.vox.com/politics/24092798/mark-robinson-north-carolina-governors-race-2024

Mark Robinson, the North Carolina GOP nominee for governor, is off the rails even by MAGA standards
Robinson has denied the Holocaust, opposed women’s suffrage, threatened to use his AR-15 against the government, and more.

Robinson, North Carolina’s current lieutenant governor, has hurled hateful remarks at everyone from Michelle Obama to the survivors of the Parkland school shooting. He’s called the LGBTQ community “filth.” He threatened to use his AR-15 against the government if it “gets too big for its britches,” and he wants to outlaw all abortions as well as return to a time when women couldn’t vote. He’s also ridiculed the Me Too movement, women generally, and climate change.

It seems Robinson is willing to entertain all manner of conspiracy theories, too. He’s a Holocaust denier and has a history of antisemitic remarks. He’s suggested that the 1969 moon landing might have been fake, that 9/11 was an “inside job,” that the music industry is run by Satan, and that billionaire Democratic donor George Soros orchestrated the Boko Haram kidnappings of school klix in 2014.
ultima_palabra

#10499 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Velkoski wrote: 07/03/2024 05:47
jeza u ledja wrote: 07/03/2024 05:44
100%.

Štaviše, bogatom Amerikancu koji nema socijalnih problema i nije neki aktivista Republikanci dođu kao bolja opcija. Manji porez, više kršenja zakona. :mrgreen:

Van Amerike već imamo milion nekih problema koji ključaju, od Ukrajine, preko Tajvana pa i do Balkana. EU je kritična po svim pitanjima sama od sebe.
Pa kad je vanjska politika u nadleznosti administracije, a za bilo sta vaznije na domacem planu ti trebaju oba doma Kongresa. Ustvari, treba ti Kongres i za bilo sta finansijski i u vanjskoj poltiici, vidis da ne moze proci pomoc za Ukrajinu mjesecima.
jeza u ledja

#10500 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Ma glavni problem je sto bi nova Trumpova administracija ovaj put uletila pripremljena da se "bori" sa drzavnim aparatom. Skontali su prosli puta da ih administrativni aparat sprjecava u njihovih malverzacijama. Od FBI, do EPA, sudstva, porezne uprave, cega sve ne. Hiljade obicnih ljudi koji rade u DC-u, koji nisu ni izabrani ni direktno postavljeni od Bijele kuce.
Bruka ljudi koje je Trump postavio su ga na kraju "izdali" i okrenuli se protiv njega, kad ih je doveo do toga da moraju ili krsiti zakon ili uraditi nesto sto se kosi sa svim moralnim nacelima normalnih ljudi. E takve on ovaj put zeli istrijebiti.
Ne on, on je tu samo figura, vec citav mali aparat iza njega koji vec par godina razrazradjuje taktiku gdje i sta treba rezati. Znaci ljudi koji nisu samo dupeljupci vec istinski fasisti i ljubitelji diktatura.

I to je mozda problem - sto je taj administrativni aparat izlazio na kraj sa svim sto je Trump pokusao uraditi u njegovom proslom mandatu. Zakljucno sa pokusajem puca, i sto su ljudi mozda sad uljuljani u osjecaj sigurnosti. Ono u stilu, it wasn't that bad last time around. :-?

Mada mozda i ja u njih spadam. :D
Post Reply