Sirija vol. 2
- fosna2014
#104576 Re: Sirija vol. 2
Al Mayedeen prenosi uzivo sa linije gdje ce konvoj preci u Afrin.
- Kikibombona
#104577 Re: Sirija vol. 2
Nisam vidio da si zakukao za civilima u Afrinu. Mozda zato sto su nevjernici.Opetja033 wrote:Ovako ste vi Srbi govorili i za Sarajevo, Goražde, Bihać, Vukovar 90-tih.Young Erotica wrote:Znam, ali ako se vec ne zele predati nek puste civile da izadju.. Kad moze hrana i municija mogu i civili,deca pre svega.sumirprimus wrote:pa nije to strana sila uletila u grad, to je grad koji je u okruzenju, regija sta je vec. komplet sa stanovnicima.
Isti modus operandi, iste riječi, ista glupa relativiziranja i spinovi, najcesce i isti ljudi.
Pravila i zakoni rata su jasni: sigurnost civila je na strani koja napada. Nigdje ne piše da se civili moraju evakuirati već da oni koji napadaju moraju uzimati u obzir zaštitu civila. Ne možeš prebacivati odgovornost na branitelje.
Ili je 166 prihvatljiva brojka, ko ih jebe, treba slaviti. Da se Turke pusti do samog Afrina izginulo bi preko 1 000, uprkos kurdskim nastojanjima da civile drze podalje od ratnih dejstava...
- Kikibombona
#104578 Re: Sirija vol. 2
O tome sam govorio, mogu se Rusi protiviti koliko hoce, Asad i Iran ne mogu dozvoliti da Afrin padne u vehabijske ruke i da onda Alep bude u smrtnoj opasnosti.basar wrote:NDF ulazi u Afrin, uprkos neslaganju Rusije. Sirijski dobrovoljci preko Nubla i Zehre ulaze u područje koje Turska želi da okupira.
Sasvim ocekivano. Al' ne mogu to turko-vehabije shvatiti, nemaju kapacitet.
- Opetja033
#104579 Re: Sirija vol. 2
Adru sam zaboravio. Ovih ostalih koje si pomenuo se ne mogu ni sjetiti.Krokodajl wrote:Al Kubejr kod Hame sa početka rata, kada su militanti uletili (to je bio onaj period rata kada nisi znao ko za koga ratuje) i pobili 50-60 ljudi, strašan zločin, jedni druge su optuživali, na kraju to se zataškalo jer je rat eskalirao...Opetja033 wrote: Nesto mi sada pade na pamet. Ako ostavimo po strani granatiranja/bombardovanja, osim ovog slucaja (ako podjemo od toga da ne znamo 100% ko je pocinilac) i masakra u Baydi i Baniyasu na pocetku rata - nesto se ne sjecam da je bilo masakra nad zenama i djecama. Ono uđeš u grad/selo i pobiješ sve što se kreće. Fakat se ne mogu sjetiti.
Naravno ako ostavimo Daesh po strani.
Bilo je jedno selo poslije kod Homsa, tamo je NDF pobio ljude kada su ušli.
Onda već pomenute Bajda i Banijas koje su po meni najveća mrlja i sramota Sirijske vojske, kada se Sirijska vojska po naredbi zločinca Mihrača Urala (o kojem sam već mnogo puta ovdje pisao) povukla sa položaja i pustila Mihračov "Sirijski otpor" koji je sitematski ubijao sunite, žene djeca, nisu gledali.
Što se militanata tiče, 2 slučaja sam zapamtio, Hatla kod Hame mislim, koja se desila par dana nakon Kubejra, tada su militanti napali Alavitsko selo i pobili su par desetina civila i Adra 2013. godine kada je Al Nusra u Adri kod Istočne Gute sjekla glave i strijeljala civile po vjerskoj osnovi.
Ali generalno gledano takvih slučaja nije bilo puno, ako se poredi sa našim ratom u kojem je u svakom selu skoro takav zločin bio, u Siriji je većina civila stradala zbog bombardovanja, raketiranja...
Naravno ne računajući ISIL, koji je ovakvih slučajeva imao mali milion.
(u svim nabrojanim slučajevima su ubijane i žena i djeca, pa zato, oni slučajevi gdje imaš par momaka pa ih pobije, pa ne znaš jel zarobljen vojnik ili civil, ili propaganda, o tome neka "nadležne službe" brinu).
Bilo je i ono ubijanje Druza u selu Qalb Loze u Idlibu, gdje je Nusra pobila 20-tak Druza. Neki tvrde da su poceli iz cista mira pucati po njima, drugi da su Druzi prvi otvorili vatru na njih. Od tih 20-tak jedno je dijete.
Nisam ni ja ciljao na ovo boldirano. Jeste ratni zlocin, svakako. Ali mene su upravo interesovali ovakvi masakri: "uđi i pobij sve što se kreće".
To je to.
Last edited by Opetja033 on 20/02/2018 15:33, edited 1 time in total.
- fosna2014
#104580 Re: Sirija vol. 2
Komandiri YPG i gradjani nestrpljivo cekaju konvoj iz Nubl-Zahre

- fosna2014
#104581 Re: Sirija vol. 2
Prvi dio konvoja stigao u Afrin

- Opetja033
#104582 Re: Sirija vol. 2
1) Ta brojka je cifra koju su lupili YPG teroristicki izvori. Nemamo jos uvijek potpune informacije.Kikibombona wrote:Opetja033 wrote:Nisam vidio da si zakukao za civilima u Afrinu. Mozda zato sto su nevjernici.Young Erotica wrote:[
Ovako ste vi Srbi govorili i za Sarajevo, Goražde, Bihać, Vukovar 90-tih.
Isti modus operandi, iste riječi, ista glupa relativiziranja i spinovi, najcesce i isti ljudi.
Pravila i zakoni rata su jasni: sigurnost civila je na strani koja napada. Nigdje ne piše da se civili moraju evakuirati već da oni koji napadaju moraju uzimati u obzir zaštitu civila. Ne možeš prebacivati odgovornost na branitelje.
Ili je 166 prihvatljiva brojka, ko ih jebe, treba slaviti. Da se Turke pusti do samog Afrina izginulo bi preko 1 000, uprkos kurdskim nastojanjima da civile drze podalje od ratnih dejstava...
2) Ne lupetaj gluposti oko "nevjernika". Jesam li kukao kada su tvoji, zajedno sa Amerima, zasipali Raqqu i Manbij? Jesam li kukao kada su Assadovi granatirali i bombardovali Deir ez Zor?
Nisam jer nije bilo pouzdanih informacija. Ili su mozda za mene nevjernici i stanovnici Menbidža, Raqqe i Zoora?
A sve i da si u pravu (a cisto sumnjam, tj siguran sam da nisi) da je poginulo 166 civila za mjesec dana turske ofanzive na Afrin, ne mozes to porediti sa jebenom cinjenicom da je za manje od 24 sata u Ghouti poginulo preko 100 ljudi.
I citava jebena Ghouta je linija fronta, granatiraju sve.
- Young Erotica
#104583 Re: Sirija vol. 2
Valjda vam je jasno da je sve to dokumentovano, svi ti ljudi ce biti gonjen nakon rata od strane Medjunarodne zajednice, bar one najbitnije glave na svim stranama.
- fosna2014
- Opetja033
#104585 Re: Sirija vol. 2
Ti shvatas da Turska sada ima zeleno svjetlo da djeluje? Tj da nastave sa operacijom. Jebeni dobrovoljci, paravojne formacije. Apsolutno neformalno.Kikibombona wrote:O tome sam govorio, mogu se Rusi protiviti koliko hoce, Asad i Iran ne mogu dozvoliti da Afrin padne u vehabijske ruke i da onda Alep bude u smrtnoj opasnosti.basar wrote:NDF ulazi u Afrin, uprkos neslaganju Rusije. Sirijski dobrovoljci preko Nubla i Zehre ulaze u područje koje Turska želi da okupira.
Sasvim ocekivano. Al' ne mogu to turko-vehabije shvatiti, nemaju kapacitet.
Mislis da ce biti dovoljno da zaustavi Tursku?
- Kikibombona
#104586 Re: Sirija vol. 2
Opetja033 wrote:@QalaatalMudiq (ozbiljan propobunjenicki twitteras, cesto ga citiraju @hassanridha i @sidorenko)
#Pt. Close to Hezbollah, most of those Popular Forces belong to #IRGC-linked Al-Baqir Brigade made up of fighters from #Aleppo region. This militia (among others) will be sent in #Afrin instead of #Syria|n Army.
Note: Al-Baqir Brigade lost many fighters in US airstrikes earlier this month when they launched along with #Russia|n forces (PMC) an attack on #SDF-held Coneco Facility in E. #DeirEzzor.
Znaci iransko maslo. Ovo ama bas nista ne mijenja na terenu. Ako je to to sto je Assad mislio poslati i o cemu se pricalo, ovo je smijesno.
Osjetim gorcinu u ovom komentaru, nozem se moze rezati!
Opetja danas

Jeste cule cure, mali Opetja se ponadao da ce vehabijske bradate nakaze, najgadniji ljudi na planeti, smjestiti svoje smrdljive guzice u Afrin

Dr. Monstrum Assad

- husein_kapetan
#104587 Re: Sirija vol. 2
Deklarativno..a i taj segment je veoma..veoma diskutabilan..Opetja033 wrote:Ovako ste vi Srbi govorili i za Sarajevo, Goražde, Bihać, Vukovar 90-tih.Young Erotica wrote:Znam, ali ako se vec ne zele predati nek puste civile da izadju.. Kad moze hrana i municija mogu i civili,deca pre svega.sumirprimus wrote:pa nije to strana sila uletila u grad, to je grad koji je u okruzenju, regija sta je vec. komplet sa stanovnicima.
ovako..nikada u istoriji ratovanja ne vidjesmo da je bilo ko i u bilo kojoj situaciji pri ofanzivnom djelovanju postovao ovo o cemu pricas..naprotiv..savremeni vid ratovanja defakto racuna na efekat demoralisanja na ovaj morbidni nacin u redovima oponenta..pogledaj samo omjere civilnih i vojnih zrtava u zadnjim ratovima..civili su oduvijek bili instrument ratovanja..u ratu o kom pisemo je milion puta dokazano da nusra koristi civile i civilne strukture kao instrument rata..kakva zastita i trica..nikada nicim ne dokazase suprotno..
Kako pustise one ranjene do sada su hiljadu puta mogli obezbijediti nesmetan izlaz civila..vise puta im je od strane SAA to i nudjeno..ali ne..u frontalnom napadu je (nijima)..svaki civil..dijete.. starac..itekako bitan..kada bombarduju damask ne upozoravaju civile da se sklone od odmazde..navedi mi kada se i gdje desilo..o cemu bolan pricas..zar vam Aleppo nista ne govori..ko bolan ima interesa da civili u konstantnom teroru ginu..bjeze..kamupuju po bespucima..mole za milost..nusra i sateliti i mentor njihovi..ostavi se prazne price i poredjena nezabozackih..
imam par primjera koje sam na vlastitoj kozi kao vojnik iskusio..govoriti da neprijatelj u ratnim uslovima treba voditi brigu o onim koje ti branis je beskrajna besmislica..kada se jednom desi javi mi..
Ne opravdavam ni jednim slovom ove besmislene zrtve..koje nusrici tako brizno dokumentuju i pod nos guraju..kao da su oni sa marsa pali pa na lijevo i desno samo gledaju..fuj..
U ustrojenim vojnim hijerarhijama i redovima se jasno zna i dokumentuje..ko je projektil i kada ispalio..ko mu je i zasto to naredio..odgovornost onih koji su bez postovanja bazilarnih parametara masakre pocinili ne zastarjeva i moraju odgovarati..
Ali bolan ne bio..ko ce nusricima za svoj usud naum i nauk koji toliko vremena rade to sto rade.. ikada racun ispostaviti..
Ovaj rat o kom pisemo je najbesmislenija vjestacka tvorevina mracnih i bolesnih umova koji kao nikada do sada plodni teren za svoj naum ne nadjose..kakvi bolan civili i trica..
Last edited by husein_kapetan on 20/02/2018 15:39, edited 1 time in total.
- Opetja033
#104588 Re: Sirija vol. 2
Ti si @Kiki puk'o skroz svega mi.
Mozda bi i bilo gorcine, ili barem neizvjesnosti, da su regularne Assadove trupe usle u Afrin. Ovako se radi o jebenim dobrovoljcima, paravojnoj formaciji iz dva sela.
Na kraju krajeva, telal teroristickog Hizba Al Madayeen prenosi uzivo iz Afrina, gdje je taj konvoj stigao. Turci granatiraju, toliko su se usrali i toliko ce ih zaustaviti:

Mozda bi i bilo gorcine, ili barem neizvjesnosti, da su regularne Assadove trupe usle u Afrin. Ovako se radi o jebenim dobrovoljcima, paravojnoj formaciji iz dva sela.
Na kraju krajeva, telal teroristickog Hizba Al Madayeen prenosi uzivo iz Afrina, gdje je taj konvoj stigao. Turci granatiraju, toliko su se usrali i toliko ce ih zaustaviti:

Evo povlace se, nema dalje.Al Mayadin reporter: Turkish bombing in conjunction with the entry of the Syrian popular forces to the Afrin
- Kikibombona
#104589 Re: Sirija vol. 2
PostPostao/la Opetja033 dana 14/12/2012 20:08
Je li ti stvarno, zaista - onako iskreno, smatras da Assad ima i promil sanse da se izvuce iz ovoga i ostane na vlasti? Ma daj ba, ne djelujes mi kao neki debil (iako su nam stajalista gotovo po svemu dijametralno suprotna). Znaci ne mogu da vjerujem da neko moze biti zaslijepljen u tolikoj mjeri.
Ako cemo iskreno, ja sam Assadu do prije par dana davao fore do ljeta. Sada sam siguran da nece izdrzati ni dva mjeseca. Bez imalo dvojbi to tvrdim.

Jesi... jesi cula... onaj Opetja... vehabije... hahahahaha... ne mogu...

Tajipe, brate, mislio sam ti pomoci da pobijes i protjeras Kurde iz Efrina, da tvoja kurvetina zena dovede 500 000 vehabija u Afrin... jebase nas sije, sta se moze... imas al-Bab i Dzarablus, a poslat cu ti jos vehabija iz Damaska i Homsa... bice to dobro...

- Nadzornik
#104590 Re: Sirija vol. 2
Bugari su usli u Sofiju...Krokodajl wrote:Ako je vjerovati Kurdskoj televiziji Ronahi TV, Sirijska armija u ekspresnoj operaciji oslobodila grad Efrin.
- fosna2014
#104591 Re: Sirija vol. 2
Zanimljivo.

- Opetja033
#104592 Re: Sirija vol. 2
Vec je pocelo kmecanje
:
Dakle Turci bombarduju ovaj konvoj. To sada javlja vec dosta medija.
Ne kontam onda u cemu je fazon? 20-tak Toyota ce zaustaviti ofanzivu, sta?
Ne znam cemu uzbudjenje, ali Boga mi ne kontam? Pa puno veci su konvoji ulazili u Afrin iz Menbidža i sa istoka pa nije ovolike ujdurme bilo.#BREAKING
#Turkey started bombardment of Afrin as Syrian regime militias enter the City. Targeting militias and ppl
#Kurdistan24 reporter from #Afrin
Dakle Turci bombarduju ovaj konvoj. To sada javlja vec dosta medija.
Ne kontam onda u cemu je fazon? 20-tak Toyota ce zaustaviti ofanzivu, sta?
- Krokodajl
#104593 Re: Sirija vol. 2
Jebeš međunarodnu zajednicu ako će takvi ljudi ostati heroji u narodu.Young Erotica wrote:Valjda vam je jasno da je sve to dokumentovano, svi ti ljudi ce biti gonjen nakon rata od strane Medjunarodne zajednice, bar one najbitnije glave na svim stranama.
Evo da ne idem "iz svog dvorišta", mnogo puta sam do sada govorio o Mihraču Uralu, i drago mi je svaki put vidjeti kada mu neko postavi bombu pod auto u Latakiji i kada nego zapuca na njega, ako ga već neće ubiti neka pseto živi u strahu.
Da je ne znam kakav prvoborac i da je ne znam koliko zaslužan za oslobađanje Selme i Rabije i odbranu Al Gab doline, ako će ti takav čovjek hodati po Latakiji kao heroj i ako će on takav sutra dobiti ulicu u Latakiji, jebeš ti onda takvu borbu.
Sirijska vojska ima na stotine generala, pukovnika, vojnika, heroja, na koje se Sirijsko društvo može ugledati, ista stvar je i sa opozicijom.
To je stvar koju Sirijsko društvo radi sebe mora uraditi, i to je nešto za što želim da vjerujem da će se desiti.
Sirijska opozicija to nažalost na vrijeme nije uspjela da uradi, a da jeste ovaj rat bi se završio mnogo prije, političkim dogovorom.
Ne mogu ni zamisliti šta bi bilo da su ovakvi likovi poput Mihrača, koji prolazeći autom kraj masovnih grobnica i pričaju o "purifikaciji prostora", da su oni preuzeli vodstvo u Sirijskoj vojsci, da je takva retorika zavladala, a hvala Bogu da nije.
To Sirija mora uraditi zbog sebe, jebeš MZ i sudove.
- Čitalac
#104594 Re: Sirija vol. 2
Ural je, ako se ne varam, nedavno bio na konferenciji u Sočiju.
- husein_kapetan
#104595 Re: Sirija vol. 2
Ma nema sta da zanimljivo bude..od prvog dana turske agresije na Siriju , Sirijska Vlada se je jasno deklarisala..kurdima ipak prvo u gu...cu pa tek u glavu dodje..nejse..fosna2014 wrote:Zanimljivo.![]()
SAA nece tolerisati placenicke i agresorske snage ni na jednom pedlju Sirije..ide to sve svojim redom..
I na sve ce red doci..
- Nadzornik
#104596 Re: Sirija vol. 2
Assad to get involved in conflict between Kurds, Turkey - reports
- Opetja033
#104598 Re: Sirija vol. 2
Breaking. Turkish bombardment reported on #Iran|ian-backed forces in #Afrin region.
#Syria #Turkey army Drone strikes on #Hezbollah affiliated militia convoy try to enter #Afrin district to fight alongside #YPG

I onda:
Pa onda:Turkish artillery shelling targeted the convoy forcing it to stop in Ziyareh village
https://twitter.com/Dalatrm/status/965960445357121536Pro-regime people's militias sent earlier today as "reinforcements" to #Afrin are shown here turning back on their heels at the #Zyara #YPG Asayish Crossing.
Was it all a propaganda stunt?!
- Kikibombona
#104599 Re: Sirija vol. 2
Opetja033 wrote:Ti shvatas da Turska sada ima zeleno svjetlo da djeluje? Tj da nastave sa operacijom. Jebeni dobrovoljci, paravojne formacije. Apsolutno neformalno.
Mislis da ce biti dovoljno da zaustavi Tursku?
Hassan Ridha
@sayed_ridha
11m11 minutes ago
Labayk Ya Apo

Sad sije udariti po Turcima i oni ce povuci rucnu.
Kurdi su spasavali Nubl i Zaru od povampirenih vehabija i ovi sada vracaju uslugu. Ne zele vehabijski entitet u komsiluku.
Ovdje se Rusi nista ne pitaju. Iran je morao reagovati. Ako bi turko-vehabije zauzele Afrin, Alep NIKAD ne bi bio siguran.
Rusi su prodali al-Bab i Dzarablus, sto se Irancima takodjer nije svidjelo, ali na prodaju Afrina nisu mogli pristati.
- Krokodajl
#104600 Re: Sirija vol. 2
Jeste, jer je "politički faktor" on i njegov "Sirijski otpor".Čitalac wrote:Ural je, ako se ne varam, nedavno bio na konferenciji u Sočiju.
Čitao sam nekada prije par godina da je zbog svojih poslovno-rodbinskih veza u Turskoj i ogromne pare zaradio švercom preko Kasab graničnog prelaza, ali to su "rekla - kazala priče"; ali gdje ima dima i vatre.