Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shake69

#10451 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

So What! wrote:
shake69 wrote:Ima li inzinjera, tec, ili neko drugi?
Sta ako se otkrije kliziste prilikom izvodjenja radova. Je li tada Hering ili Euroasfalt ispostavi ekstra racune pa tako raste cijena ''dok se sve ne uradi'', ili se to ukalkulise unaprijed? Ne razumijem se u to, ali mi je zanimljivo. Vidim ove velike radove na klizistima, armirani beton, pa to su sigurno velike cifre, ako nije unaprijed uracunato.
Kako se to pravda?
Nisam inžinjer, alo mogu pogledati :D

Upravo takvi fazoni i jesu najčešće korišteni da bi se izmuzlo više novca. Dakle odrade se geološka ispitivanja i prateće potrebe, raspiše se tender i najpovoljniji uzima tender.

Ali taj najpovoljniji također naplati sve dodatno što ide. Naši umjetnici su zaboravili da trasom Zeničke obilaznice ide gasovod, koji je morao biti izmješten i uzrokovao dodatno oduzimanje vremena i novca.

Cengiz je to radio, a rade i domaći dorati.
To je tzv. dumping, podizanje cijene iako je drukcija dogovorena, i ja shvatam kad se to negdje pravda recimo poskupljenjem celika na trzistu u svijetu i slicno, ali kako u konkretnom slucaju s klizistima i losim terenom kod zenicke zaobilaznice gdje se unaprijed znalo sta izvodjaca radova ceka?
So What!

#10452 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

shake69 wrote: To je tzv. dumping, podizanje cijene iako je drukcija dogovorena, i ja shvatam kad se to negdje pravda recimo poskupljenjem celika na trzistu u svijetu i slicno, ali kako u konkretnom slucaju s klizistima i losim terenom kod zenicke zaobilaznice gdje se unaprijed znalo sta izvodjaca radova ceka?
Fazon je što se "nije znalo" jer geološka ispitivanja nisu adekvatno urađena.

Ovi roštilji koji se grade za stabilizaciju klizišta i bunari za polaganje stubova će se morati dodatno naplatiti.
tec

#10453 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Sta ako se otkrije kliziste prilikom izvodjenja radova. Je li tada Hering ili Euroasfalt ispostavi ekstra racune pa tako raste cijena ''dok se sve ne uradi'', ili se to ukalkulise unaprijed? Ne razumijem se u to, ali mi je zanimljivo. Vidim ove velike radove na klizistima, armirani beton, pa to su sigurno velike cifre, ako nije unaprijed uracunato.
Kako se to pravda?
Vidim svi traže teoriju zavjere pa onda nije ni čudo da se godinama tapka u mjestu. Bilo šta se otkrije u fasi radova i koje nije bilo predstavljeno u projektu ili pretragama izvršenim prije ugovora će sigurno promjeniti cijenu ako se treba promjeniti projekat. Ali to nije samo u BiH negu u cijelom svijetu većina projekata ove vrste završe sa promjenama i povećanjima cijena to nisu fazoni nego realno stanje na gradilištima. Dovoljno je pogledati sve velike projekte današnjice Alpe Tunnel, Variante di Valico (cak +60% skuplje), Berlinski Aerodrom, itd. Problem kod Zenice počinje od tunela Vijenac i nastaviti će se do poslije Nemile, i tu se može jako malo jer sve dok se ne zakopa cijela dionica ne zna se tačno ponašanje tla i već je to ovdje objašnjavano nije ni jedinstveno niti čudno. Zato postoje nadzor, Jp Autoceste (nastoji što jeftinije uraditi, na razliku od onoga što mnogi misle) i kreditori koji odobravaju ili ne promjene.
A za vašu informaciju na većini dosada okončanih gradilišta se je uspjelo uštedjeti (u korist jpautocesta) a ne poskupiti kod promjena tako da vaše teorije padaju u vodu.
tec

#10454 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

So What! wrote:
shake69 wrote: To je tzv. dumping, podizanje cijene iako je drukcija dogovorena, i ja shvatam kad se to negdje pravda recimo poskupljenjem celika na trzistu u svijetu i slicno, ali kako u konkretnom slucaju s klizistima i losim terenom kod zenicke zaobilaznice gdje se unaprijed znalo sta izvodjaca radova ceka?

Ovi roštilji koji se grade za stabilizaciju klizišta i bunari za polaganje stubova će se morati dodatno naplatiti.
Istraživanje ove dionice je urađeno po EU standardima tako da je tvoj komentar bez veze. Jedini način da se pojedini problemi vide je zakopati cijelu dionicu a to ti ne rade ni u Njemačkoj. Problemi koji se nalaze na ovoj dionici su jako slični onima kojima su se suočili Italiani na Variante di Valico i većina problema tamo se nisu javila do početka iskopavanja.
tec

#10455 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

shake69 wrote:
So What! wrote:
Kako se to pravda?
Nisam inžinjer, alo mogu pogledati :D

Upravo takvi fazoni i jesu najčešće korišteni da bi se izmuzlo više novca. Dakle odrade se geološka ispitivanja i prateće potrebe, raspiše se tender i najpovoljniji uzima tender.

Ali taj najpovoljniji također naplati sve dodatno što ide. Naši umjetnici su zaboravili da trasom Zeničke obilaznice ide gasovod, koji je morao biti izmješten i uzrokovao dodatno oduzimanje vremena i novca.

Cengiz je to radio, a rade i domaći dorati.
To je tzv. dumping, podizanje cijene iako je drukcija dogovorena, i ja shvatam kad se to negdje pravda recimo poskupljenjem celika na trzistu u svijetu i slicno, ali kako u konkretnom slucaju s klizistima i losim terenom kod zenicke zaobilaznice gdje se unaprijed znalo sta izvodjaca radova ceka?
Razlika u cijeni za ovu dionicu neće biti velika jer je već uračunat u ponudu ali neke stvari se nemogu predvidjeti. Ali ako je vama bolje živjeti u tom svijetu naučne fantastike koji ste si stvorili onda nastavite urlati.
So What!

#10456 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

tec wrote:
So What! wrote:

Istraživanje ove dionice je urađeno po EU standardima tako da je tvoj komentar bez veze. Jedini način da se pojedini problemi vide je zakopati cijelu dionicu a to ti ne rade ni u Njemačkoj. Problemi koji se nalaze na ovoj dionici su jako slični onima kojima su se suočili Italiani na Variante di Valico i većina problema tamo se nisu javila do početka iskopavanja.
De mi reci kako tim EU standardima nisu uspjeli predvidjeti gasovod na trasi. Nisu teorije zavjere, sasvim normalan rezon.
tec

#10457 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

So What! wrote:
De mi reci kako tim EU standardima nisu uspjeli predvidjeti gasovod na trasi. Nisu teorije zavjere, sasvim normalan rezon.
Gasovod je bio pogrešno ucrtan u katastru i nema veze sa istraživanjem. Ali ti nastavi lupati.
So What!

#10458 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

tec wrote:
So What! wrote:
Gasovod je bio pogrešno ucrtan u katastru i nema veze sa istraživanjem. Ali ti nastavi lupati.
Ne znam šta sam konkretno lupio ovdje, nije netačno ništa što sam napisao. Samo je fazon kako gledamo na to ja i ti.

Ti gledaš kao nešto što je u potpunosti po protokolu, a ja tako ne gledam. Šta ću ti ja :D
shake69

#10459 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Bolan, tec, kakav svijet ''naucne fanatastike'', kakve teorije zavjere, pa samo pitam jer nisam najupuceniji ua zenicku zaobilaznicu, majka mu stara! :-?
Better Man

#10460 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Jučer se vozim Dalmatinom i još jednom sam se uvjerio u savršenstvo iste. Vozim i pogledam na istrument tablu kad vidim da vozim 160 km na sat, a auto se ponaša kao da vozim 30 km na sat. Nisam ni osjetio da idem tom brzinom. Miran, tih, stabilan. Mogu mislit kako se tek ponaša recimo najnoviji Mrcedes S klase ili E klase. Našem autoputu je to nezamislivo. Dalko smo mi iza njih po tom pitanju.
So What!

#10461 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Better Man wrote:Jučer se vozim Dalmatinom i još jednom sam se uvjerio u savršenstvo iste. Vozim i pogledam na istrument tablu kad vidim da vozim 160 km na sat, a auto se ponaša kao da vozim 30 km na sat. Nisam ni osjetio da idem tom brzinom. Miran, tih, stabilan. Mogu mislit kako se tek ponaša recimo najnoviji Mrcedes S klase ili E klase. Našem autoputu je to nezamislivo. Dalko smo mi iza njih po tom pitanju.
Pa nije to isto, nemamo mi teren za tako ravnu autocestu.

Zato kod njih moraš pratiti vjetrokaze stalno, inače bura može lijep problem da ti napravi, a svako malo se zna zatvoriti neka dionica zbog bure.

I kod nas recimo imaš lijepih pravaca tamo gdje to teren omogućava, Jošanica - Vlakovo, Dobrinje - Kakanj, a buduće sjeverne dionice će uglavnom biti pravci.

Autoput Banja Luka - Doboj na dosadašnjem dijelu je uglavnom prav, a i ostatak bi trebao biti.
Better Man

#10462 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

So What! wrote:
Better Man wrote:Jučer se vozim Dalmatinom i još jednom sam se uvjerio u savršenstvo iste. Vozim i pogledam na istrument tablu kad vidim da vozim 160 km na sat, a auto se ponaša kao da vozim 30 km na sat. Nisam ni osjetio da idem tom brzinom. Miran, tih, stabilan. Mogu mislit kako se tek ponaša recimo najnoviji Mrcedes S klase ili E klase. Našem autoputu je to nezamislivo. Dalko smo mi iza njih po tom pitanju.
Pa nije to isto, nemamo mi teren za tako ravnu autocestu.

Zato kod njih moraš pratiti vjetrokaze stalno, inače bura može lijep problem da ti napravi, a svako malo se zna zatvoriti neka dionica zbog bure.

I kod nas recimo imaš lijepih pravaca tamo gdje to teren omogućava, Jošanica - Vlakovo, Dobrinje - Kakanj, a buduće sjeverne dionice će uglavnom biti pravci.

Autoput Banja Luka - Doboj na dosadašnjem dijelu je uglavnom prav, a i ostatak bi trebao biti.
Ja sam više mislio na sam kvalitet ceste, nego na to da je cesta ravna. Dalmatina je puna uspona i spuštanja, nije ravna. To za bure i oluje je tačno i to im stvara veliki problem, ali im treba odati priznanje na kakvom su terenu je napravilii. Da smo imali mozga ili bolje rečeno odgovorne političare danas smo mogli imati autoput od Broda do Konjica minimum.
So What!

#10463 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Better Man wrote:

Ja sam više mislio na sam kvalitet ceste, nego na to da je cesta ravna. Dalmatina je puna uspona i spuštanja, nije ravna. To za bure i oluje je tačno i to im stvara veliki problem, ali im treba odati priznanje na kakvom su terenu je napravilii. Da smo imali mozga ili bolje rečeno odgovorne političare danas smo mogli imati autoput od Broda do Konjica minimum.[/quote]

Složio bih se, djelimično. S tim da ako kritikuješ nešto, moraš biti upućen u složenost problema.

Koridor Vc i počinje (Odžak) i završava u FBiH (Ljubuški). Postoji jedan solidan dio koji prolazi kroz RS, gdje još ni lopata nije zakopana. Za izgradnju u oba entiteta zaduženi su entiteti sami, država odgovara eventualno za međudržavne mostove i granične prijelaze.

Autoputevi se dobivaju iz kredita, uglavnom se radi o kreditima Evropske unije tj njenim finansijskim institucijama, s tim da učestvuju razni fondovi i banke poput OPEC fonda, Kuvajtskog fonda KFAED, a recimo prva dionica Jošanica - Podlugovi je izgrađena od dividende BH Telecoma.

BiH nema rejting kao Hrvatska da dobiva kredite tako lahko, za iste se dobro namuči. Hrvatska je visoko tranzitna zemlja sa iznimno razvijenim turizmom što im povećava šanse za koncesiju i kredite, koje su dobivali. Zahvaljujući istim, imaju ogromne vanjske dugove, koje BiH na sreću još uvijek nema,

Dakle sve što dobijemo je debelo uvjetovano uslovima, da mi to možemo i vratiti. Za sada je stopirano jer opozicija je u tripu da uzima glasove od naroda, tako što obustavlja povećanje akciza za koje Evropljani jasno kažu su jedini garant da mi to možemo graditi.

Koncesija je davana po određenim modelima, ali očigledno niko nije bio zainteresovan. Spomenu se tu i tamo Kinezi, ali ja lično ne podržavam takav aranžman.

Uglavnom ono što imamo autoputeva to je oko 164 kilometra je naše, u vlasništvu je entiteta, sa povoljnim kreditima koji se mogu vraćati. Dakle za to što imamo neće nas niko eventualno hvatati za vrat.

Vozio sam se diljem Evrope i poredeći naše autoputeve sa tim, ako izuzmemo starije dionice (Jošanica - Visoko), ostalo je sve fantastično izvedeno i na drugom forumu sam pročitao da se raja baš čudi odakle nam novac i kad smo stigli da izgradimo tako lijepe autoputeve.

User feedback od stranaca ili ljudi koji žive u inostranstvu je uglavnom dobar.

Trenutni bilans autoputeva i brzih cesta u BiH:

Brze ceste:

(Butila - Briješće - Ulica Safeta Zajke) - 4 km
(Blažuj - Ilidža - Ulica Džemala Bijedića) - 7 km
(Banja Luka - Klašnice) - 12 km

Ukupno: 23 km

Autoputevi

(Bijača - Zvirovići) - 9 km
(Tarčin - Drivuša) - 88 km
(Jakupovci - Gradiška) - 31 km
(Johovac - Prnjavor) - 36 km

Ukupno: 164 km

Dionice u izgradnji:

(Mahovljani - Prnjavor) - 36 km // Jedna dionica će biti otvorena ove godine, preostale sljedeće godine.
(Odžak - Svilaj) - 11 km // Treba da se otvori sljedeće godine.
(Drivuša - Donja Gračanica) - 8km // Vrijeme otvaranja još uvijek nepoznato, ali će biti sa dodatna tri kilometra čija izgradnja još nije počela, vjerovatno 2019. godine.
(Zvirovići - Počitelj) - 11 km // Izgradnja započinje u septembru i prema roku izgradnje treba da se otvori pred izbore 2020. godine.

Ukupno: 66 km
klixo

#10464 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by klixo »

Bolje bi bilo da su spojili Sarajevo -Gradiska/Brod zbog teretnog saobracaja nego sto su razvukli skupe dionice ka Hercegovini sa kojima se nista nece postici dok se Jablanica ne probije ,a magistrala tamo je u ionako dobro stanju.
neki

#10465 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

So What! wrote:
Better Man wrote:
So What! wrote:

Ja sam više mislio na sam kvalitet ceste, nego na to da je cesta ravna. Dalmatina je puna uspona i spuštanja, nije ravna. To za bure i oluje je tačno i to im stvara veliki problem, ali im treba odati priznanje na kakvom su terenu je napravilii. Da smo imali mozga ili bolje rečeno odgovorne političare danas smo mogli imati autoput od Broda do Konjica minimum.
Složio bih se, djelimično. S tim da ako kritikuješ nešto, moraš biti upućen u složenost problema.

Koridor Vc i počinje (Odžak) i završava u FBiH (Ljubuški). Postoji jedan solidan dio koji prolazi kroz RS, gdje još ni lopata nije zakopana. Za izgradnju u oba entiteta zaduženi su entiteti sami, država odgovara eventualno za međudržavne mostove i granične prijelaze.

Autoputevi se dobivaju iz kredita, uglavnom se radi o kreditima Evropske unije tj njenim finansijskim institucijama, s tim da učestvuju razni fondovi i banke poput OPEC fonda, Kuvajtskog fonda KFAED, a recimo prva dionica Jošanica - Podlugovi je izgrađena od dividende BH Telecoma.

BiH nema rejting kao Hrvatska da dobiva kredite tako lahko, za iste se dobro namuči. Hrvatska je visoko tranzitna zemlja sa iznimno razvijenim turizmom što im povećava šanse za koncesiju i kredite, koje su dobivali. Zahvaljujući istim, imaju ogromne vanjske dugove, koje BiH na sreću još uvijek nema,

Dakle sve što dobijemo je debelo uvjetovano uslovima, da mi to možemo i vratiti. Za sada je stopirano jer opozicija je u tripu da uzima glasove od naroda, tako što obustavlja povećanje akciza za koje Evropljani jasno kažu su jedini garant da mi to možemo graditi.

Koncesija je davana po određenim modelima, ali očigledno niko nije bio zainteresovan. Spomenu se tu i tamo Kinezi, ali ja lično ne podržavam takav aranžman.

Uglavnom ono što imamo autoputeva to je oko 164 kilometra je naše, u vlasništvu je entiteta, sa povoljnim kreditima koji se mogu vraćati. Dakle za to što imamo neće nas niko eventualno hvatati za vrat.

Vozio sam se diljem Evrope i poredeći naše autoputeve sa tim, ako izuzmemo starije dionice (Jošanica - Visoko), ostalo je sve fantastično izvedeno i na drugom forumu sam pročitao da se raja baš čudi odakle nam novac i kad smo stigli da izgradimo tako lijepe autoputeve.

User feedback od stranaca ili ljudi koji žive u inostranstvu je uglavnom dobar.
Raspravljaš se sa čovjekom koji je nedavno dionicu Jošanica-Podlugovi uporedio sa makadamom..
Neki ljudi svaki vidljiv napredak moraju obezvrijediti..
Thorgerson

#10466 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Naslovnica wrote:
drugi profil wrote:šta li če ostaviti za septembar 2018? Nisu započeli ništa veliko što se može svečano otvoriti pred izbore.
Vjerovatno ćemo doživiti reprize svečanih otvaranja objekata koji su već u upotrebi, ili otvorenje novog semafora, kružnog toka, trotoara...
Tradicionalno ide kamen temeljac na Vranduku...
:lol:

Pola brane ljudi vec napravili od kamena temeljaca...
Haris.ba

#10467 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

klixo wrote:Bolje bi bilo da su spojili Sarajevo -Gradiska/Brod zbog teretnog saobracaja nego sto su razvukli skupe dionice ka Hercegovini sa kojima se nista nece postici dok se Jablanica ne probije ,a magistrala tamo je u ionako dobro stanju.
Dobio si direktni priključak na Dalmatinu, te Ploče. Tebi to možda nije važno, ali ima života sem teretnog saobraćaja sjeverne Bosne.

Sa ovim batrljkom prema Počitelju će se još više ubrzati put južno.

Da zaboravimo političke razloge, veoma je važno što ćemo dobiti dva nova granična prelaza u profilu autoputa (jedan već imamo).

Da Hrvati imaju para, bilo bi lijepo lobirati da spoj naprave sa njihove A1 prema Bihaću barem u profilu brze ceste.
Better Man

#10468 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

neki wrote: Raspravljaš se sa čovjekom koji je nedavno dionicu Jošanica-Podlugovi uporedio sa makadamom..
Pa dionica Podlugovi-Jošanica-Podlugovi i jeste skoro pa makadam. To što pojedini ovdje ne že da to vide i priznaju oštečenja na pomenutoj dionici, od kojih su neka nastala od teških mašina kada su rekonstruisali spojeve na mostovima, koje opet nisu uradili kako treba.
Matzan

#10469 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Bolje zapadno govno, nego domaća torta.
Kompleksi su čudo.
tec

#10470 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Matzan wrote:Bolje zapadno govno, nego domaća torta.
Kompleksi su čudo.
Nije čudo nego žalosno, zato i imamo državu gdje 67% građana misli da državljani susjedne (i malo šire) države i da su samo privremeno u BiH. :bih:
Thorgerson

#10471 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Better Man wrote:
neki wrote: Raspravljaš se sa čovjekom koji je nedavno dionicu Jošanica-Podlugovi uporedio sa makadamom..
Pa dionica Podlugovi-Jošanica-Podlugovi i jeste skoro pa makadam. To što pojedini ovdje ne že da to vide i priznaju oštečenja na pomenutoj dionici, od kojih su neka nastala od teških mašina kada su rekonstruisali spojeve na mostovima, koje opet nisu uradili kako treba.
Pretjerujes. Dionica je sasvim ok. I takvih dionica imas u bilo kojoj zemlji Evrope. Pa i u toj istoj Hrvatskoj koju ovdje nesta spominjes kao da su neki standard. Jbg, jednostavno postoje neki dijelovi puta koje je potrebno mozda renovirati, doraditi, ali porediti sa makadomom jbg smijesno.

Ovi nasi tuneli su perverzija. Dionica Vlakovo - Tarcin gori jbt. Nista znaci ne zaostaje za bilo kojom dionicom kojom sam vozio na zapadu. Zasto to ne potenciras? Zasto su svemu traziti lose i crnilo?

Al to je nas narod. Trazi samo neku sitnicu, nesto lose i to onda propagira. A iz druge zemlje uzme ono najbolje. Pa evo reci ti sad ima li to smisla?
drug_profi

#10472 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Recimo dio autoputa između Rijeke i Grobnika je ostavljen nedovršen, ili je toliko pohaban da izgleda kao da je nedovršen.
A jedna je od strateških saobraćajnih veza u HR.
RJ57

#10473 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

SHTEVELEC

#10474 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by SHTEVELEC »

Sjedi u auto i vozi relaciju Bratislava-Prag auto putem, e to je k'o makadam, cak i gore, znali smo stat' da vidimo da nije nesto otpalo ili da nije pukla guma, havarija
Alfons Kauders

#10475 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Kad se vec nista nece izgraditi u pustiti u promet u pet godina, mozemo vala pricati i o kvalitetu asfalta. Kamencic po kamencic, ima vremena.
Post Reply