Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Cholina_Lokica

#10451 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

JanuaryJones wrote:Treba mi friška info za Vojnu...osim velike uputnice treba li i mala za CTG i kontrole kod doktora?
Treba. Svaki put nova. Uveli to bukvalno onaj dan kad sam ja legla na patologiju, i spasih se zezanja sa tim
JanuaryJones

#10452 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Cholina_Lokica wrote:
JanuaryJones wrote:Treba mi friška info za Vojnu...osim velike uputnice treba li i mala za CTG i kontrole kod doktora?
Treba. Svaki put nova. Uveli to bukvalno onaj dan kad sam ja legla na patologiju, i spasih se zezanja sa tim
Znam da je bilo brdo inovacija u zadnjih godinu-dvije (a ležala sam 3x u zadnje 2 god). Da nemaš predoperativnu listu, znam da su dodali briseve od zadnjeg poroda al ne znam koje (nos, grlo, vaginalni ili svi?)?
Cholina_Lokica

#10453 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

JanuaryJones wrote:
Cholina_Lokica wrote:
Znam da je bilo brdo inovacija u zadnjih godinu-dvije (a ležala sam 3x u zadnje 2 god). Da nemaš predoperativnu listu, znam da su dodali briseve od zadnjeg poroda al ne znam koje (nos, grlo, vaginalni ili svi?)?
Svi brisevi trebaju, mada meni su gore u neka doba kad sam isla na ctg rekli kad da ih uradim. Nemam listu jer sam ja na patologiji cekala porod pa mi je trebalo sve
JanuaryJones

#10454 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

@Lokica hvala, moram već početi skupljat uputnice i nalaze. Ako se dobro sjećam trebalo je sljedeće:
• krv
• urin
• ekg
• vrijeme koagulacije
• brisevi (novo)
• internista
• anesteziolog
Jesam li šta zaboravila?
Cholina_Lokica

#10455 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

JanuaryJones wrote:@Lokica hvala, moram već početi skupljat uputnice i nalaze. Ako se dobro sjećam trebalo je sljedeće:
• krv
• urin
• ekg
• vrijeme koagulacije
• brisevi (novo)
• internista
• anesteziolog
Jesam li šta zaboravila?
mislim da nisi, ma najbolje ti je odes gore kod svog dr, on ti napise sta treba i sa tim kod porodocnog da ti da sve uputnice. Bar sam ja uvijek tako radila
JanuaryJones

#10456 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Cholina_Lokica wrote:
JanuaryJones wrote:@Lokica hvala, moram već početi skupljat uputnice i nalaze. Ako se dobro sjećam trebalo je sljedeće:
• krv
• urin
• ekg
• vrijeme koagulacije
• brisevi (novo)
• internista
• anesteziolog
Jesam li šta zaboravila?
mislim da nisi, ma najbolje ti je odes gore kod svog dr, on ti napise sta treba i sa tim kod porodocnog da ti da sve uputnice. Bar sam ja uvijek tako radila
Ma moj je na godišnjem odmah iza NG, ide čoek skijati (i ja bih, rado) i kad dodjem do njega imaću 7 dana da sve prikupim, zato unaprijed moram sve 'napamet' ;) zvala sam mjesec dana ranije za termin, jedva me upisa u teku :mrgreen:
Cholina_Lokica

#10457 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Pa moze bilo koji dr gore naposati, moj dr dok je bio na godisnjem ostali "me preuzimali" i pisali sta treba. Jer mahom ovi porodicni nece da pisu nista ako nema od dr sta treba, lafo da mogu pravdati :-)
Ja sam nalaze briseva cekala 5 dana tako da znas. Plus vaginalni bris sam vadila na vojnickom, kupis epruvetu u apoteci, dodjes ujutro tamo da ti uzmu bris i onda nosis to na ilidzu do 10 primaju... i onda to oni uzmu iz nosa i grla. Pa da znas i da se spremis za hodanje
JanuaryJones

#10458 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Cholina_Lokica wrote:Pa moze bilo koji dr gore naposati, moj dr dok je bio na godisnjem ostali "me preuzimali" i pisali sta treba. Jer mahom ovi porodicni nece da pisu nista ako nema od dr sta treba, lafo da mogu pravdati :-)
Ja sam nalaze briseva cekala 5 dana tako da znas. Plus vaginalni bris sam vadila na vojnickom, kupis epruvetu u apoteci, dodjes ujutro tamo da ti uzmu bris i onda nosis to na ilidzu do 10 primaju... i onda to oni uzmu iz nosa i grla. Pa da znas i da se spremis za hodanje
Ma ja ću to sve privatno, osim koagulograma (zato ću uzet uputnicu za transfuziologiju, trudnice imaju prednost). Trudnoću svakako vodim privatno, doktor ima epruvete za briseve i sve nalaze sam radila u priv.labosu tako da mi to nije problem. Samo da skupim i laganini krajem januara na prvi randes vouz u Vojnu ;) hvala ti u svakom slučaju ;)
jalijas74

#10459 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jalijas74 »

Vozdrica ja i zena cekamo curicu aBd za par sedmica je termin.
Ako neko od vas zeli da nas pogura sa gardarobom za novorodjence bili bi vam jako zahvalni.
Vec imamo djecaka pa smo ostavljali nesto stvari od njega ali sad je curica aBd pa smo tanki sa gardarobom.

Kontakti mogu na PM
JanuaryJones

#10460 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

jalijas74 wrote:Vozdrica ja i zena cekamo curicu aBd za par sedmica je termin.
Ako neko od vas zeli da nas pogura sa gardarobom za novorodjence bili bi vam jako zahvalni.
Vec imamo djecaka pa smo ostavljali nesto stvari od njega ali sad je curica aBd pa smo tanki sa gardarobom.

Kontakti mogu na PM
I mi čekamo curicu poslije dječaka, nešto sam podijelila, nešto ostavila. Rado bih vam pomogla ali i kod nas je slična situacija oko robice.

Ako ima ko da donira čovjeku, evo i od mene apel. Probaj i na ringeraja.ba - uprati kad je bazar, bude nove robe za marku, dvije ;) a i članovi hoće pomoć ;)
CherryLips

#10461 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ispade dobro sto rodih frajera opet,bar me ne boli glava oko odjeće:)
off topic,skoro starijeg vodili na sisanje,da na slikama sa jel'te Deda mrazom bude fin,kaže muž-sreća pa je muško,sad bih morao čekati da joj izvuku pramenove:) ja oplakala:)
JanuaryJones

#10462 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote:Ispade dobro sto rodih frajera opet,bar me ne boli glava oko odjeće:)
off topic,skoro starijeg vodili na sisanje,da na slikama sa jel'te Deda mrazom bude fin,kaže muž-sreća pa je muško,sad bih morao čekati da joj izvuku pramenove:) ja oplakala:)
Ah muški :D moj se boji Deda Mraza :(
CherryLips

#10463 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Boji se i moj,lani se slikao pored njega a muž ga držao u naručju,ove godine ni to. Inače uopšte ne voli one maskote,sav se pribije uz nas i moli.da ga uzmemo....
Mis mekinjas

#10464 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Ja sam svog uzela u ruke i prisli smo skupa deda mrazu nekakvoj lutki vecoj od covjeka. Pipkala ga, pa onda on, i oslobodio se, mada se metar od deda mraza slika s njim.
A prije 15 dana govori tati:"tuci, tuci."
-Koga cemo tuci?
-Deda mraza :lol:

A odjecice sto se tice. Moj je 10 mjeseci nosao roze hlacice sa volancicem, posudjene od jednedjevojcice. Glavni je bio. :mrgreen:
JanuaryJones

#10465 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:Biće to u redu, sve će se povući uz terapiju... samo treba biti strpljiv i izdržati :thumbup:
Doktore, opet ja. Nakon epizode sa žuči i ove gripe, bronhitisa, upale uha i antibiotika, safata me svrab bez osipa po cijelom tijelu (ruke, noge, ledja, dekolte, vrat). Kućni doktor kaže da uradim testove jetre. Preko praznika ne nafatah svog doktora a danas i labos zatvoren (da pitam i izvadim krv), elem koje testove jetre jer online nalazim svašta?
julisiz es grant

#10466 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

JanuaryJones wrote:
julisiz es grant wrote:Biće to u redu, sve će se povući uz terapiju... samo treba biti strpljiv i izdržati :thumbup:
Doktore, opet ja. Nakon epizode sa žuči i ove gripe, bronhitisa, upale uha i antibiotika, safata me svrab bez osipa po cijelom tijelu (ruke, noge, ledja, dekolte, vrat). Kućni doktor kaže da uradim testove jetre. Preko praznika ne nafatah svog doktora a danas i labos zatvoren (da pitam i izvadim krv), elem koje testove jetre jer online nalazim svašta?
Svrbež povezan s jetrom nastaje od hiperbilirubinemije, tj. taloženja žučnih soli u koži, pa treba uraditi nalaz bilirubina. Čest je problem u trudnoći, vjerovatno povezan sa problemima sa žuči koje si nedavno imala.
Bloo
Globalna šefica

#10467 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Bloo »

JanuaryJones wrote:
jalijas74 wrote:Vozdrica ja i zena cekamo curicu aBd za par sedmica je termin.

Kontakti mogu na PM
I mi čekamo curicu poslije dječaka, nešto sam podijelila, nešto ostavila. Rado bih vam pomogla ali i kod nas je slična situacija oko robice.

Ako ima ko da donira čovjeku, evo i od mene apel. Probaj i na ringeraja.ba - uprati kad je bazar, bude nove robe za marku, dvije ;) a i članovi hoće pomoć ;)
Azel kraj Šentade (prekoputa elektroprivrede) ima izvrsnih komada odjeće za 5,6,7 KM

kupovala kao poklon

na zalost nemam djece, tako da ne mogu nista pokloniti :T ako sta izleti kontaktiram vas
JanuaryJones

#10468 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:
JanuaryJones wrote:
Svrbež povezan s jetrom nastaje od hiperbilirubinemije, tj. taloženja žučnih soli u koži, pa treba uraditi nalaz bilirubina. Čest je problem u trudnoći, vjerovatno povezan sa problemima sa žuči koje si nedavno imala.
Hvala doktore :thumbup: First thing Monday morning ako ne zgulim kožu dotad ;)
julisiz es grant

#10469 Re: Trudnjače i porodilje online

I kakav god da nalaz bude, vjerovatno će ti tvoj doktor propisati antihistaminik (loratadin npr), koji pomaže kod svrbeža različite etiologije. Da dodam da se svrbež u trudnoći nerijetko javlja bez ikakvog vidnog razloga, pa je i u literaturi tako naveden, kao gestacijski pruritus (tj. svrbež povezan sa trudnoćom).
jalijas74

#10470 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jalijas74 »

Bloo wrote:Azel kraj Šentade (prekoputa elektroprivrede) ima izvrsnih komada odjeće za 5,6,7 KM
kupovala kao poklon
na zalost nemam djece, tako da ne mogu nista pokloniti :T ako sta izleti kontaktiram vas
Sa Azelom je uvijek tesko naci nesto sto ti treba bas u tom momentu, recimo ono po sezonama a pogotovo musko/zensko. To je pravo loto ubosti. Pogotovo sto te djecije gardarobe uvijek ima jako malo izuzev prodavnice u Hrasnom koja je specijalizovana samo za djeciju garaderobu a ovo lokalno je bukvalno sve na komad-dva pa ako te sta zapadne OK je.
balea

#10471 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by balea »

Pošto doktori vole razgovarati sa pacijetnticama kao da će im prenijeti koleru, a doktor koji me u bolnici vodio je otišao na godišnji, moram postaviti pitanje ovdje.

Trudna sam 41+2.. znači, mali baš napravio kamp unutra i neće da izađe. Plodna voda bistra, CTG reaktivan. Ako se ne porodim do sutra, u četvrtak pravac u bolnicu na izazivanje poroda.

Može li se ovo ikako izbjeći, odgoditi? KOji su argumenti da se to mora uraditi baš u četvrtak? Naime, iako sam po godinama mogla odabrati carski rez, odlučila sam se za prirodan porod zbog milion nekih razloga... od čega je jedan od bitnijih... ne želim da provedem dugo vremena u bolnici. Ideja da prolazim inducirane trudove u bolnici, zapravo čitav porod, sama bez partnera, me užasava.

I još da dodam.. Na amnioskopiji prije sedam dana, plodna voda je bila mliječna. Sada je bistra. Je li to moguće?
Last edited by balea on 05/01/2016 09:48, edited 1 time in total.
CherryLips

#10472 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

julisiz es grant wrote:I kakav god da nalaz bude, vjerovatno će ti tvoj doktor propisati antihistaminik (loratadin npr), koji pomaže kod svrbeža različite etiologije. Da dodam da se svrbež u trudnoći nerijetko javlja bez ikakvog vidnog razloga, pa je i u literaturi tako naveden, kao gestacijski pruritus (tj. svrbež povezan sa trudnoćom).
Doktore,sta preporučujete porodiljama za vaginalni svrbez,ne primijetim neki iscjedak,samo svrbež koji traje od terapije antibioticima nakon poroda...?
julisiz es grant

#10473 Re: Trudnjače i porodilje online

CherryLips wrote:
julisiz es grant wrote:I kakav god da nalaz bude, vjerovatno će ti tvoj doktor propisati antihistaminik (loratadin npr), koji pomaže kod svrbeža različite etiologije. Da dodam da se svrbež u trudnoći nerijetko javlja bez ikakvog vidnog razloga, pa je i u literaturi tako naveden, kao gestacijski pruritus (tj. svrbež povezan sa trudnoćom).
Doktore,sta preporučujete porodiljama za vaginalni svrbez,ne primijetim neki iscjedak,samo svrbež koji traje od terapije antibioticima nakon poroda...?
Čim je svrbež, to ukazuje na gljivičnu upalu, pogotovo jer su ranije korišteni antibiotici. Ako je to u pitanju, bilo koje vaginalete sa nistatinom ili kanestenom (Macmiror, Polygynax, Neo Penotran...) će pomoći.
JanuaryJones

#10474 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote: :bih:
Doktore imali kakvih vijesti vezano za OBS porodilište?
Pufnicaa

#10475 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Pufnicaa »

Pozdrav svima...
Ima li neko da mi kaze kako ide procedura oko komisije za carski na Jezeru? Naime sutra mi je komisija,dokt me salje jer je beba jako krupna,tj glavica mu je bpd 100 a ja sam 36+5dana trudna.. Znate li hoce li me pregledati ginekoloski,ima li potrebe za time uopste obzirom da nisam u terminu nemam bolove??
Post Reply