Thorgerson wrote:Meni samo nije jasno zasto ste se uhvatili lijevog skretanja. Pa taj interval na zelenom traje jebene 3 sekunde i on uopste ne pravi toliku guzvu u smislu da zadrzava semafor i ove koji idu pravo. Da u spici bude kolona, ali na rijetkim raskrsnicama ta kolona pravi guzvu ovima koji idu pravo.
Glavni i osnovni problem jeste taj sto mi imamo SAMO JEDNU saobracajnicu koja povezuje zapad i istok grada. Da stvar bude gora, i juzna i sjeverna longitudinala su napravljene tako da se sav saobracaj u odredjenim tackama opet slije na glavnu saobracajnicu. I naravno onda imamo haos.
Te longitudinale su se davno morale napraviti. Ja shvatam da je Prva isto tako veliki prioritet zbog Vogosce, ali po mom misljenju mislim da bi mi trebali rijesiti prvo grad i gradske guzve.
Bez izgradnje juzne i sjeverne long, nema tog rjesenja koje ce rijesiti guzve. Pa cak ni javni prevoz da se unaprijedi, sredi opet ce biti guzve. Jer i trola ce se truckati i dalje u jednoj traci, autobusi ce i dalje zapinjati u guzvi na glavnoj itd. Dakle, kakva korist sto ces ti sad kupiti trole, autobuse ako oni nemaju kuda da voze?
I treba pod hitno napraviti planove i pojedine raskrsnice razdvojiti na dva nivoa. To se mora uraditi na Otoci i na Pofalicima. Takodjer, kad se izgradi prva trasnf bice sigurno belaj i kod masinske skole.
Lijevo skretanje samo po sebi nije problem ali je problem sto su "ulivne trake" za iste kratke I onda se kolona produzi I u susjednu traku I tu dobijes onda samo dvije trake koje imaju neki protok.
Kod nas generalno je uslo u naviku da se sjeda u auto za svaki quratz. ne zato sto smo rodjeni sa srebrenim kasikama u guzici(mada ima I toga) nego zato sto je nemoguce se osloniti na gradski prijevoz. I onda je postalo sasvim normalno da I ne racunas na isti.
Tramvaj sa postojecom postavkom je polovicno rjesenje. da ide, ali isto tako zavisi od semafora. ima skretanje na saobracajnicu u traku kod muzeja I onda je "klaj klaj".
I nakon toga svi projekti koji se rade radi smanjivanja guzvi I povezivanje se rade bez neke liste prioriteta.
Spomenuo sam most u bacicima. Pa kad si ga digao I zaustavio sabracaj preko njega na par mjeseci, onda ga prosiri. uradio se kruzni na ukljucenju na auto-put u buljakovom a u samom buljakovom je veci problem 5 puta sa famoznim semaforom.
napravila se cesta sa 4 trake pored bazena na otoci koja ide u "nigdje". korist od nje je samo petkom kad se ide na dzumu da se mogu svi parkirati u saobracajne trake. zar se nije moglo produziti I povezati nekim mostom sa otokom pa onda oni koji idu tamo ne moraju ici do sljedece raskrsnice.