Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Logovan

#10451 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

BadBoy wrote:Bošnju treba odvikavat od volana i razvoženja hanuma. To je jedini lijek. Samo i jedino javni prevoz.
Da, treba odvikavati, ali pazi ovo.
Nemamo javni prevoz kako Bog kaže. Ovo što imamo je strašno. Horor. Imamo redovna kašnjenja, redovne kvarove, premalo vozila na nekim linijama, ponekad se desi gašenje linija koje su potrebne, onda su tu i one kojih nema već godinama (šokirao sam se kada sam saznao koliko dugo pojedinih linija nema), velike gužve u javnom prevozu zbog prethodnih nabrojanih razloga. A onda imamo i ono najgore, zapali se vozilo javnog prevoza, otkaže kočnica, propadne papučica gasa, itd.
Thorgerson

#10452 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Meni samo nije jasno zasto ste se uhvatili lijevog skretanja. Pa taj interval na zelenom traje jebene 3 sekunde i on uopste ne pravi toliku guzvu u smislu da zadrzava semafor i ove koji idu pravo. Da u spici bude kolona, ali na rijetkim raskrsnicama ta kolona pravi guzvu ovima koji idu pravo.

Glavni i osnovni problem jeste taj sto mi imamo SAMO JEDNU saobracajnicu koja povezuje zapad i istok grada. Da stvar bude gora, i juzna i sjeverna longitudinala su napravljene tako da se sav saobracaj u odredjenim tackama opet slije na glavnu saobracajnicu. I naravno onda imamo haos.

Te longitudinale su se davno morale napraviti. Ja shvatam da je Prva isto tako veliki prioritet zbog Vogosce, ali po mom misljenju mislim da bi mi trebali rijesiti prvo grad i gradske guzve.

Bez izgradnje juzne i sjeverne long, nema tog rjesenja koje ce rijesiti guzve. Pa cak ni javni prevoz da se unaprijedi, sredi opet ce biti guzve. Jer i trola ce se truckati i dalje u jednoj traci, autobusi ce i dalje zapinjati u guzvi na glavnoj itd. Dakle, kakva korist sto ces ti sad kupiti trole, autobuse ako oni nemaju kuda da voze?

I treba pod hitno napraviti planove i pojedine raskrsnice razdvojiti na dva nivoa. To se mora uraditi na Otoci i na Pofalicima. Takodjer, kad se izgradi prva trasnf bice sigurno belaj i kod masinske skole.
zdruzdjo

#10453 Re: Sarajevo Construction

Post by zdruzdjo »

Thorgerson wrote:Meni samo nije jasno zasto ste se uhvatili lijevog skretanja. Pa taj interval na zelenom traje jebene 3 sekunde i on uopste ne pravi toliku guzvu u smislu da zadrzava semafor i ove koji idu pravo. Da u spici bude kolona, ali na rijetkim raskrsnicama ta kolona pravi guzvu ovima koji idu pravo.

Glavni i osnovni problem jeste taj sto mi imamo SAMO JEDNU saobracajnicu koja povezuje zapad i istok grada. Da stvar bude gora, i juzna i sjeverna longitudinala su napravljene tako da se sav saobracaj u odredjenim tackama opet slije na glavnu saobracajnicu. I naravno onda imamo haos.

Te longitudinale su se davno morale napraviti. Ja shvatam da je Prva isto tako veliki prioritet zbog Vogosce, ali po mom misljenju mislim da bi mi trebali rijesiti prvo grad i gradske guzve.

Bez izgradnje juzne i sjeverne long, nema tog rjesenja koje ce rijesiti guzve. Pa cak ni javni prevoz da se unaprijedi, sredi opet ce biti guzve. Jer i trola ce se truckati i dalje u jednoj traci, autobusi ce i dalje zapinjati u guzvi na glavnoj itd. Dakle, kakva korist sto ces ti sad kupiti trole, autobuse ako oni nemaju kuda da voze?

I treba pod hitno napraviti planove i pojedine raskrsnice razdvojiti na dva nivoa. To se mora uraditi na Otoci i na Pofalicima. Takodjer, kad se izgradi prva trasnf bice sigurno belaj i kod masinske skole.
Lijevo skretanje samo po sebi nije problem ali je problem sto su "ulivne trake" za iste kratke I onda se kolona produzi I u susjednu traku I tu dobijes onda samo dvije trake koje imaju neki protok.

Kod nas generalno je uslo u naviku da se sjeda u auto za svaki quratz. ne zato sto smo rodjeni sa srebrenim kasikama u guzici(mada ima I toga) nego zato sto je nemoguce se osloniti na gradski prijevoz. I onda je postalo sasvim normalno da I ne racunas na isti.
Tramvaj sa postojecom postavkom je polovicno rjesenje. da ide, ali isto tako zavisi od semafora. ima skretanje na saobracajnicu u traku kod muzeja I onda je "klaj klaj".
I nakon toga svi projekti koji se rade radi smanjivanja guzvi I povezivanje se rade bez neke liste prioriteta.
Spomenuo sam most u bacicima. Pa kad si ga digao I zaustavio sabracaj preko njega na par mjeseci, onda ga prosiri. uradio se kruzni na ukljucenju na auto-put u buljakovom a u samom buljakovom je veci problem 5 puta sa famoznim semaforom.
napravila se cesta sa 4 trake pored bazena na otoci koja ide u "nigdje". korist od nje je samo petkom kad se ide na dzumu da se mogu svi parkirati u saobracajne trake. zar se nije moglo produziti I povezati nekim mostom sa otokom pa onda oni koji idu tamo ne moraju ici do sljedece raskrsnice.
Thorgerson

#10454 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

zdruzdjo wrote:Lijevo skretanje samo po sebi nije problem ali je problem sto su "ulivne trake" za iste kratke I onda se kolona produzi I u susjednu traku I tu dobijes onda samo dvije trake koje imaju neki protok.

Kod nas generalno je uslo u naviku da se sjeda u auto za svaki quratz. ne zato sto smo rodjeni sa srebrenim kasikama u guzici(mada ima I toga) nego zato sto je nemoguce se osloniti na gradski prijevoz. I onda je postalo sasvim normalno da I ne racunas na isti.
Tramvaj sa postojecom postavkom je polovicno rjesenje. da ide, ali isto tako zavisi od semafora. ima skretanje na saobracajnicu u traku kod muzeja I onda je "klaj klaj".
I nakon toga svi projekti koji se rade radi smanjivanja guzvi I povezivanje se rade bez neke liste prioriteta.
Spomenuo sam most u bacicima. Pa kad si ga digao I zaustavio sabracaj preko njega na par mjeseci, onda ga prosiri. uradio se kruzni na ukljucenju na auto-put u buljakovom a u samom buljakovom je veci problem 5 puta sa famoznim semaforom.
napravila se cesta sa 4 trake pored bazena na otoci koja ide u "nigdje". korist od nje je samo petkom kad se ide na dzumu da se mogu svi parkirati u saobracajne trake. zar se nije moglo produziti I povezati nekim mostom sa otokom pa onda oni koji idu tamo ne moraju ici do sljedece raskrsnice.
Ne znam, vozim svaki dan u spici i lijevo skretanje uopste nije toliki problem da pravi guzvu na pravcu.

Jedino gdje to bude problem i gdje auta smetaju jeste na raskrsnicama kod Americke ambasade i na sljedecoj za Altu i SCC.

Ali i tu kad je policajac tu, bude sve ok.

Na svim ostalim raskrsnicama nije lijevo skretanje toliki problem da ono samo po sebi koci saobracaj.

Ponavljam, jednostavno glavna saobracajnica ne moze podnijeti ovoliu frekvenciju saobracaja sama. A mora jer nema alternative. Pa primjetio si npr da drot zaustavi auta na zelenom, da ovi sto su prosli dalje idu da se napravi razmak. Ne moze, ne zbog skretanja lijevo nego jednostavno tebi se pali zeleno al kakva korist kad je ispred tebe guzva. I ovima ispred i ovima sipred. I tako sve do Ilidze.
BadBoy

#10455 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

seoBIH wrote:
BadBoy wrote:Bošnju treba odvikavat od volana i razvoženja hanuma. To je jedini lijek. Samo i jedino javni prevoz.
Siguran sam da u javnom prevozu godišnje ne provedeš više od 1h. Da provedeš ne bi napisao ovakvu glupost.
Prvo, nauči diskutovati. Drugo, najviše idem pješke jer mi nije mrsko šetati kao drugima koji čak i jednu stanicu ne mogu pješke prošetati. Drugo, koristim i gradski prevoz koji je grozan ali to ne mijenja činjenicu da je važnije rješavati gradski prijevoz nego cestovnu infrastrukturu.
nepass1

#10456 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

Thorgerson wrote:Meni samo nije jasno zasto ste se uhvatili lijevog skretanja. Pa taj interval na zelenom traje jebene 3 sekunde i on uopste ne pravi toliku guzvu u smislu da zadrzava semafor i ove koji idu pravo. Da u spici bude kolona, ali na rijetkim raskrsnicama ta kolona pravi guzvu ovima koji idu pravo.

pa prvo da produze trake za skretanje lijevo i da policija konstantno pise kazne za parkiranje na stajalistima, da se to istrijebi, mislim da bi se koliko toliko umanjila guzva.
Qler

#10457 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

BadBoy wrote:
seoBIH wrote:
Siguran sam da u javnom prevozu godišnje ne provedeš više od 1h. Da provedeš ne bi napisao ovakvu glupost.
Prvo, nauči diskutovati. Drugo, najviše idem pješke jer mi nije mrsko šetati kao drugima koji čak i jednu stanicu ne mogu pješke prošetati. Drugo, koristim i gradski prevoz koji je grozan ali to ne mijenja činjenicu da je važnije rješavati gradski prijevoz nego cestovnu infrastrukturu.
E hajde ti meni i jasni kako ja pješke ili sa gradskim saobraćajem stignem dijete odvesti u vrtić, ženu ostavim na pola puta pa onda produži tramvajem, i stići na posao, i onda nazad po dijete pa drugo iz škole dočekati, a samo radno vrijeme je od pola 8 do pola 5... Živim na jednom kraju grada, dijete u vrtić na drugom a moj posao na trećem.. Morao bih u 5 ujutro krenuti da stignem gradskim saobraćajem sve to.
BadBoy

#10458 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Qler wrote:
E hajde ti meni i jasni kako ja pješke ili sa gradskim saobraćajem stignem dijete odvesti u vrtić, ženu ostavim na pola puta pa onda produži tramvajem, i stići na posao, i onda nazad po dijete pa drugo iz škole dočekati, a samo radno vrijeme je od pola 8 do pola 5... Živim na jednom kraju grada, dijete u vrtić na drugom a moj posao na trećem.. Morao bih u 5 ujutro krenuti da stignem gradskim saobraćajem sve to.
Upravo zato sam rekao da je ključ rješenja saobraćajnih gužvi u Sarajevu poboljšanje javnog prevoza. ALI I PORED toga, sigurno polovica ljudi koja trenutno ide autom svugdje može ili prošetati ili koristiti Gras ovakav karinaški kakav jeste. Stanite malo na pločnik i gledajte auta, u 90% auta je jedna osoba - vozač.

A onda malo proraditi i na navikama elite, ne mora se dijete sa Vojničkog upisati u školu na Logavinoj, jel da?
dzipalo

#10459 Re: Sarajevo Construction

Post by dzipalo »

BadBoy wrote:
Qler wrote:
Upravo zato sam rekao da je ključ rješenja saobraćajnih gužvi u Sarajevu poboljšanje javnog prevoza. ALI I PORED toga, sigurno polovica ljudi koja trenutno ide autom svugdje može ili prošetati ili koristiti Gras ovakav karinaški kakav jeste. Stanite malo na pločnik i gledajte auta, u 90% auta je jedna osoba - vozač.

A onda malo proraditi i na navikama elite, ne mora se dijete sa Vojničkog upisati u školu na Logavinoj, jel da?
:thumbup:
wewa

#10460 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

Kad budes imao dijete, upisi ga u neku od škola tipa Fatime Gunic, Mese Selimović ili Alekse Santic, pa vidi kako ce to 'ispasti'.
dzipalo

#10461 Re: Sarajevo Construction

Post by dzipalo »

A kako bi to moglo ispasti? U te skole idu Pigmeji, Eskimi, sta li? Sva ona djeca koja su u tim skolama se mogu odma objesit jer nista nece postic u zivotu?
ibizza

#10462 Re: Sarajevo Construction

Post by ibizza »

wewa wrote:Kad budes imao dijete, upisi ga u neku od škola tipa Fatime Gunic, Mese Selimović ili Alekse Santic, pa vidi kako ce to 'ispasti'.
Kakva izvala :roll:
neki

#10463 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

wewa wrote:Kad budes imao dijete, upisi ga u neku od škola tipa Fatime Gunic, Mese Selimović ili Alekse Santic, pa vidi kako ce to 'ispasti'.
Jaaaooooo, vrhunac gluposti kojih sam se inače naslušao ovih dana
JavierBosnia

#10464 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

U koju li si ti isao, pa si takav ispao :lol: :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10465 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

:lol: :lol: :lol:
samo prestiz i snobizam :thumbup: :sax:
trolejbus1921

#10466 Re: Sarajevo Construction

Post by trolejbus1921 »

:run: :-) :roll: :lol:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10467 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Ovo se nisam od tebe nadao.
Za odgoj djeteta, pa i njegovo obrazovanje, najveci dio snose roditelji. Iz kuce se nosi 90% manira.

Ovaj dio nije namjenjen tebi.
Za pocetak bi neki roditelji trebali izvaditi dijete ispod staklenog zvona i shvatiti da nije ispalo iz pi... sultanije Hurem niti mu je otac Sulejman Velicanstveni.
Last edited by sime_cipol on 20/10/2019 15:45, edited 1 time in total.
Rootboi

#10468 Re: Sarajevo Construction

Post by Rootboi »

ja iš'o u istu k'o i rahmetli ćelo bajramović
a nisam u kriminalu
još uvijek :pusi2:
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#10469 Re: Sarajevo Construction

Post by W0rM »

A sta fali pomenutim skolama?
Ned071

#10470 Re: Sarajevo Construction

Post by Ned071 »

Evo ja isao u andrija rašo osam godina, sada u mesa Selimović mi ide dijete, vozam ga jer skola u mom naselju nema produženi. Nemam ni kaznu za prometni prekršaj, 20 godina staza, kucu sam svojim rukama napravio... Sta mi tacno fali a sta mom djetetu?
BadBoy

#10471 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Upravo je to mentalitet postratne elite o kojem pričam...
thekupus

#10472 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Ja završio Nafiju Sarajlić, brat Mula Mustafu Bašeskiju. On završio doktorski studij na Cambridgeu, ja trenutno na stipendiji na UCL-u.
Dakle, ne postoji neko definitivno pravilo kako će dijete na kraju završiti.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10473 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Majka isla u Zivko Josilo, ja u Mak Dizdar, ista skola u dva perioda, imali smo cak neke nastavnike iste, Nada Jovanovic nastavnica geografije npr :mrgreen:

Smatram da smo dobri :lol:
BadBoy

#10474 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Katastrofa na šta ste svi ispali :lol:
Qler

#10475 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Ma meni mali ide u vrtic na kraju grada jer sam ga tamo upisao kad sam bio podstanar, bilo najblize... i iskreno sad mi ne pada na pamet da ga prebacujem i ovdje drami kad ga ostavljam ali bar ima tu uciteljice i raju sa kojima je vec 3 godine... ako je to snobizam :) hvala, jesam... i onako kad me pitao neki dan sta je guzonjin sin kad smo slusali rekao sam mu ako Bog da sine, ti :D a mala ide u najblizu osnovnu skolu gdje i pripada..
Post Reply