Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
tuzlak1212

#10451 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Ma kakva nauka, ovdje nije nikakve nauke bilo osim možda malo lingvistike, nego čisto filozofiranje.
Kad sam skonto kako ovdje ljudi olako koriste i obrću jako teške naučne termine i lijepe neke naučne linkove ne znajući ni šta čitaju, ne znaju nabrojat Newtnove zakone i ne zna ko su Furier i Koši kamoli šta kompleksnije, tad sam ohladio od pdf religija i rasprave sa ateistima kad ne znaju po pitanju nauke bale obrisat. Samo nekad uć vidjet raspravu, al ne raspravljat se :D :thumbup:
MarlboroGold

#10452 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bilo je priča o arheologiji, geologiji, medicini, astronomiji, matematici, fizici, mehanici... sa Kur'anom kao jedinim izvorom.
Sara03

#10453 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

Ma samo Kur'an da pročitaju i eto nauke u malom prstu. Al' ćafirska bagra više voli te neke lijeve knjižurine i autore sumnjivog kredibiliteta.

Te Tyson ovaj, te Coyne onaj.
Last edited by Sara03 on 17/01/2019 23:15, edited 2 times in total.
славянин

#10454 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:materijala...Sodoma i Gomora...arheologija etc..da li je doista bilo ili nije...'ateisti' nece naravno priznati nijednu nauku, dokaz etc..ali..da li je to, ali i prije ili poslije bilo tako sto doista..imaju li neke danasnje metropole mocni centri ili kako vec takve predizpozicije..
Dali shvatas kakvu si vratolomiju napravio :D
Sara03

#10455 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

Ja mislim da on sam ne razumije svoje nedorečene škrabotine. Nema drugog objašnjenja.
HardcoreMX

#10456 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

ima, kako nema..misljenje ti je ko i dupe, svatko ga ima...dakle, nemoj sebe smatrati nista posebnom po tom pitanju..
славянин wrote: Dali shvatas kakvu si vratolomiju napravio :D
Nije kulturno na pitanje odgovarati pitanjem...
славянин

#10457 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:ima, kako nema..misljenje ti je ko i dupe, svatko ga ima...dakle, nemoj sebe smatrati nista posebnom po tom pitanju..
славянин wrote: Dali shvatas kakvu si vratolomiju napravio :D
Nije kulturno na pitanje odgovarati pitanjem...
Napisao si da ateisti ne prihvataju dokaze.... a VJERNIK si... znaci vjera ? Da imaju konkretni dokazi nebi trebala nikakva vjera i svi bi bili tvoje vjeroispovijesti.. recimo kada bi Muhamed sada sletio sa neba pa podijelio malo crveno more ili odjahao na misticnoj zivotinji na mjesec prije ili poslije nego ga podijeli napola pa sastavi... :lol:
Atesitima je glavni argument (kojeg i nauka za sada podrzava jer za drugo DOKAZA nema) je da nema dokaza :lol:
MarlboroGold

#10458 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Može se i teleportirati :lol:
Sara03

#10459 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

Nećemo posebno, barem smisleno za početak. Da konačno shvatimo šta je pisac htio reći. Po svemu sudeći, baš teško ide.
tuzlak1212

#10460 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote: Napisao si da ateisti ne prihvataju dokaze.... a VJERNIK si... znaci vjera ? Da imaju konkretni dokazi nebi trebala nikakva vjera i svi bi bili tvoje vjeroispovijesti.. recimo kada bi Muhamed sada sletio sa neba pa podijelio malo crveno more ili odjahao na misticnoj zivotinji na mjesec prije ili poslije nego ga podijeli napola pa sastavi... :lol:
Atesitima je glavni argument (kojeg i nauka za sada podrzava jer za drugo DOKAZA nema) je da nema dokaza :lol:
Ti se razumiješ u nauku pa znaš šta nauka podržava?
HardcoreMX

#10461 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

славянин wrote:.
:? ne kontam sto kvotas, ako nisi razumio pitanje..slabo te ide..treba li ponoviti?
славянин

#10462 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote: Ti se razumiješ u nauku pa znaš šta nauka podržava?
Ne ja nego skoro svaki univerzitet na svijetu, naucna akademija i 99% naucnika ce ti reci da NAUCNIH DOKAZA ZA POSTOJANJE BOGA NEMA - sada imaju ovi "DOKAZI ZA VJEROVANJE" sto smrle rafala ...
славянин

#10463 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
славянин wrote:.
:? ne kontam sto kvotas, ako nisi razumio pitanje..slabo te ide..treba li ponoviti?
Tvoje pitanje je u sustini konstatacija i tvrdnja .. a ne znam dali da ga uopste mozes i djelomicno klasificirati kao pitanje jer nigdje nema upitnika. :D
Boemica

#10464 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

tuzlak1212 wrote:Ma kakva nauka, ovdje nije nikakve nauke bilo osim možda malo lingvistike, nego čisto filozofiranje.
Kad sam skonto kako ovdje ljudi olako koriste i obrću jako teške naučne termine i lijepe neke naučne linkove ne znajući ni šta čitaju, ne znaju nabrojat Newtnove zakone i ne zna ko su Furier i Koši kamoli šta kompleksnije, tad sam ohladio od pdf religija i rasprave sa ateistima kad ne znaju po pitanju nauke bale obrisat. Samo nekad uć vidjet raspravu, al ne raspravljat se :D :thumbup:
Jeste, zato su tu vjernici da nas upoznaju sa dokazima za vjerovanje.
Da ne pričamo o silovanju svake moguće nauke i terminologije da bi ga iskoristili u svoju korist. Ono što se ne može iskoristit u korist vjere, pa makar i čudesnom vratolomijom se odmah proglasi neistinitim, ostali vjernici koji se ne slože sa tim se proglase ćafirima i svi sretni.

Kad neko napiše, konstruktivno, 5 naučnih dokaza za postojanje Boga, dakle bez "dokaza za vjerovanje" ili da je dokaz "nema logike da Boga nema" ili dokaz "moralo je od nečeg nastat", nego 5 naučnih dokaza, ja ću prva da prihvatim tu religiju, jer iskreno, više bih voljela biti vjernik nego agnostik.
HardcoreMX

#10465 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

славянин wrote:
HardcoreMX wrote: :? ne kontam sto kvotas, ako nisi razumio pitanje..slabo te ide..treba li ponoviti?
Tvoje pitanje je u sustini konstatacija i tvrdnja .. a ne znam dali da ga uopste mozes i djelomicno klasificirati kao pitanje jer nigdje nema upitnika. :D
ovdje se fakat nista nije promijenilo :-? ...smaras po obicaju..kako onda nazvati tvoju repliku na to sve, koja takodjer nema upitnik?!
tuzlak1212

#10466 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:
tuzlak1212 wrote: Ti se razumiješ u nauku pa znaš šta nauka podržava?
Ne ja nego skoro svaki univerzitet na svijetu, naucna akademija i 99% naucnika ce ti reci da NAUCNIH DOKAZA ZA POSTOJANJE BOGA NEMA - sada imaju ovi "DOKAZI ZA VJEROVANJE" sto smrle rafala ...
Ti govoriš u ime univerziteta i načunih akademija? Ko si ti? S čijim prisustvom smo mi ovdje počastvovani?
славянин

#10467 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
славянин wrote:
HardcoreMX wrote: :? ne kontam sto kvotas, ako nisi razumio pitanje..slabo te ide..treba li ponoviti?
ovdje se fakat nista nije promijenilo :-? ...smaras po obicaju..kako onda nazvati tvoju repliku na to sve, koja takodjer nema upitnik?!
Replika ne treba da sadrzava upitnik jer nije pitanje. :D
tuzlak1212

#10468 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Boemica wrote:
tuzlak1212 wrote:Ma kakva nauka, ovdje nije nikakve nauke bilo osim možda malo lingvistike, nego čisto filozofiranje.
Da ne pričamo o silovanju svake moguće nauke i terminologije da bi ga iskoristili u svoju korist. Ono što se ne može iskoristit u korist vjere, pa makar i čudesnom vratolomijom se odmah proglasi neistinitim, ostali vjernici koji se ne slože sa tim se proglase ćafirima i svi sretni.

Kad neko napiše, konstruktivno, 5 naučnih dokaza za postojanje Boga, dakle bez "dokaza za vjerovanje" ili da je dokaz "nema logike da Boga nema" ili dokaz "moralo je od nečeg nastat", nego 5 naučnih dokaza, ja ću prva da prihvatim tu religiju, jer iskreno, više bih voljela biti vjernik nego agnostik.
Šta ti pričaš. Ja sam govorio kako ljudi sole pamet o nauci a ne znaju bale obrisat naukom kamoli šta dokazat. Odsustvo vjere braniti naukom je glupo kao što je glupo vjerovati bez znanja o nauci.
A to tvoje, de mi reci zašto vi ateisti vežete vjerovanje u Boga sa naukom? Kakve to veze ima jedno s drugim? Pogotovo s obzirom na to da je nauka dinamična, neotkrivena, promjenjiva i slično. Ateizam kao odsustvo VJERE nema veze s naukom. Ako ti se dokaže da Bog postoji ti nećeš vjerovati nego češ znati. Prvo nauči šta znači vjerovat a šta znači znati onda tragaj za dokazima za vjerovanje...
A i da postoji dokaz o Bogu, de mi reci koliko si ti kompetentna da čitaš taj dokaz? U kojem obliku bi ti htjela taj dokaz? Recimo Hawking je napisao knjigu Brief Answers to Big Questions u kojoj je zavukao indirektno da nema šanse da bog postoji u našem univerzumu. Pročitaj knjigu pa mi reci šta zaključuješ...
славянин

#10469 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote: Ti govoriš u ime univerziteta i načunih akademija? Ko si ti? S čijim prisustvom smo mi ovdje počastvovani?
Oces da kazes da neka obrazovna/naucna institucija osim teoloskih tj. vjerskih stavlja postojanje Boga kao nesto za sto postoje dokazi... ?? Jesi isao ti na fakultet ? Ne predstavljam ja nikoga samo sam malo ucio u skoli :lol: Nauka se davno rastala od vjere ... to je nazvano renesansa - doduse samo je upalila kod nekoga dosta ljudi zivi u mracnom dobu jos uvijek.
tuzlak1212

#10470 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote:
tuzlak1212 wrote: Ti govoriš u ime univerziteta i načunih akademija? Ko si ti? S čijim prisustvom smo mi ovdje počastvovani?
Oces da kazes da neka obrazovna/naucna institucija osim teoloskih tj. vjerskih stavlja postojanje Boga kao nesto za sto postoje dokazi... ?? Jesi isao ti na fakultet ? Ne predstavljam ja nikoga samo sam malo ucio u skoli :lol: Nauka se davno rastala od vjere ... to je nazvano renesansa - doduse samo je upalila kod nekoga dosta ljudi zivi u mracnom dobu jos uvijek.
Pa kao neko ko je završio neteološki, tehnički fakultet čitam kako ti govoriš da univerziteti i naučne akademiije stoje uz to da nema boga. Pitam te jel ti to predstavljas stav nekog univerziteta, akademije. Ako predstavljaš da nam kažeš koji je to univerzitet koji tvrdi da nema Boga. Iznenadio bi se koliko je doktora nauka, strašnih mozgova i naučnih vertikala religijski nastrojeno, a koliko praznoglavih jajara tuti u prazno "daj dokaz"... Malo si ti trebao više učit školu meni se čini...
славянин

#10471 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:[
Šta ti pričaš. Ja sam govorio kako ljudi sole pamet o nauci a ne znaju bale obrisat naukom kamoli šta dokazat. Odsustvo vjere braniti naukom je glupo kao što je glupo vjerovati bez znanja o nauci.
A to tvoje, de mi reci zašto vi ateisti vežete vjerovanje u Boga sa naukom? Kakve to veze ima jedno s drugim? Pogotovo s obzirom na to da je nauka dinamična, neotkrivena, promjenjiva i slično. Ateizam kao odsustvo VJERE nema veze s naukom. Ako ti se dokaže da Bog postoji ti nećeš vjerovati nego češ znati. Prvo nauči šta znači vjerovat a šta znači znati onda tragaj za dokazima za vjerovanje...
A i da postoji dokaz o Bogu, de mi reci koliko si ti kompetentna da čitaš taj dokaz? U kojem obliku bi ti htjela taj dokaz? Recimo Hawking je napisao knjigu Brief Answers to Big Questions u kojoj je zavukao indirektno da nema šanse da bog postoji u našem univerzumu. Pročitaj knjigu pa mi reci šta zaključuješ...
Zato sto nauka trazi konkretne dokaze (malo citaj sta znaci dokaz prilikom nekog eksperimenta ili istrazivanja) a takvih dokaza za postojanje Boga nema inace nebi bilo ateista jer isti upravo konstantno se vode tim da postojanje Boga nicim nije dokazano osim ako ne smatrate "dokazom" par knjiga i predanjima kako je neko nekada tovario po par zivotinja na veliki brod da ih spasi potopa.

Hawking se izjasnio kao Ateista - naprimjer:
“Before we understand science, it is natural to believe that God created the universe. But now science offers a more convincing explanation,” he said. “What I meant by ‘we would know the mind of God’ is, we would know everything that God would know, if there were a God, which there isn’t. I’m an atheist.”

A to sto ti kazes da on nije tako mislio nego je mislio kako ti kazes tj." zavukao indirektno" to je mislim malo smijesno jel :lol:
MarlboroGold

#10472 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

pratim

Image
славянин

#10473 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

tuzlak1212 wrote:
Pa kao neko ko je završio neteološki, tehnički fakultet čitam kako ti govoriš da univerziteti i naučne akademiije stoje uz to da nema boga. Pitam te jel ti to predstavljas stav nekog univerziteta, akademije. Ako predstavljaš da nam kažeš koji je to univerzitet koji tvrdi da nema Boga. Iznenadio bi se koliko je doktora nauka, strašnih mozgova i naučnih vertikala religijski nastrojeno, a koliko praznoglavih jajara tuti u prazno "daj dokaz"... Malo si ti trebao više učit školu meni se čini...
Sumnjam ja da si ti ista osim osnovne zavrsio al ajde uzeti cu te na rijec (zasto sumnjam jer ne mozes da razumijes neke osnovne postavke komunikacije i logike)
Znaci necu vise da djaba blebetam... Univerziteti i naucne akademije ne stoje uz to da nema Boga nego uz to da nema dokaza da postoji Bog (sada ja kazem ima jednorog duginih boja koji se krije iza mjeseca i ima moci da izbjegne sve nase pokusaje da ga vidimo - de ti dokazi da nema) jer nauka kao nauka trazi dokaz.. a knjiga i usmeno predanje koje je puno smijesnih stvari.. pravljenje zene od rebra covjeka.. itd Jel ti tvrdis da recimo Biologija na univerzitetima ne podrzava teoriju evolucije .. jer za istu postoje dokazi :?

Jel ti znas te "strasne" mozgove ? Jer ako iste spominjes onda si sigurno zavrsio fakultet u inostranstvu ili pak profesori tuzlanskog fakulteta su "strasni mozgovi" ... ali opet .. vidim ja da ce se ovo slabo primiti .. jer nedostatak nekih osnova logike upucuje na to.
Boemica

#10474 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Boemica »

tuzlak1212 wrote:
Boemica wrote:

Šta ti pričaš. Ja sam govorio kako ljudi sole pamet o nauci a ne znaju bale obrisat naukom kamoli šta dokazat.
Pričam da, ne možeš reći da zbog ateističkog ubacivanja nauke koju ne razumiju u priču u Bogu ova tema više nema smisla, nego da u tome podjednako učestvuju vjernici koji u istu tu vjeru ubacuju ne samo nauku poput ateista, nego izopačenu nauku, prilagođenu onome što im odgovara.
Odsustvo vjere braniti naukom je glupo kao što je glupo vjerovati bez znanja o nauci.
Ne, ne branim odsustvo vjere zbog nauke, nego govorim da ni nauka ne može biti korištena u svrhu dokazivanja Boga, kao što to neko hoće predstaviti. Nauka nije tu da dokaže postojanje ili nepostojanje Boga, nauka je tu da bude nauka, a dokaze o postojanju istoga treba tražiti u drugim stvarima.

Ako ti se dokaže da Bog postoji ti nećeš vjerovati nego češ znati.
Tačno, zašto onda vjernici prema neistomišljenicima razgovaraju kao da oni ZNAJU da postoji Bog, iako nema dokaza za njegovo postojanje i zašto im smeta do te mjere da počnu izvrtati naučne principe kako bi potkrijepili svoj stav.
Prvo nauči šta znači vjerovat a šta znači znati onda tragaj za dokazima za vjerovanje...
Izvini, nisam znala da pričam sa osobom koja na samom startu diskusije počne razgovarati sa drugom stranom kao da je u vrtiću.
A i da postoji dokaz o Bogu, de mi reci koliko si ti kompetentna da čitaš taj dokaz?
Eto opet primjera u kojem pokazujete da mislite da znate, i da vi nešto bolje kontate, kao biva, kompetentniji ste da čitate neke dokaze, mi jednostavno nismo dorasli takvom nivou svijesti, pa mislimo da su naučni dokazi nešto posebni.

**ovdje edit jer sam skroz pogrešno te pročitala, zaboravi :D
Last edited by Boemica on 18/01/2019 00:56, edited 3 times in total.
tuzlak1212

#10475 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

славянин wrote: Zato sto nauka trazi konkretne dokaze (malo citaj sta znaci dokaz prilikom nekog eksperimenta ili istrazivanja) a takvih dokaza za postojanje Boga nema inace nebi bilo ateista jer isti upravo konstantno se vode tim da postojanje Boga nicim nije dokazano osim ako ne smatrate "dokazom" par knjiga i predanjima kako je neko nekada tovario po par zivotinja na veliki brod da ih spasi potopa.

Hawking se izjasnio kao Ateista - naprimjer:
“Before we understand science, it is natural to believe that God created the universe. But now science offers a more convincing explanation,” he said. “What I meant by ‘we would know the mind of God’ is, we would know everything that God would know, if there were a God, which there isn’t. I’m an atheist.”

A to sto ti kazes da on nije tako mislio nego je mislio kako ti kazes tj." zavukao indirektno" to je mislim malo smijesno jel :lol:
Prvo. Pitanje Boga nije naučno pitanje. Da bi sa tehničkog aspekta uzeo Boga kao predmet dokazivanja, moraš imati inicijalne tehničke podatke o njemu. Mi to nemamo, dakle pitanje Boga sa aspekta mjerenja i nauke je nemoguće i kontradiktorno

Drugo. Znam ja da je on ateista, nisi me razumio šta sam htio reći. Uzmi i ti, ako si zainteresovan, tu knjigu vidi na koji naučni način je on dokazao da Boga nema u toj knjizi, i taj način je vjerovao ili ne nešto najjače što nauka nudi da negira Boga. A dokaz je baziran na nemogućem jednačenu fizikalnih različitih materija, tj. praznina približno nematerijalna s jedne strane a materija svemira s druge strane. Kada dovoljno puta pročitaš te dijelove, vrati se u fiziku osnovne škole i vidi može li se to postavljati na taj način, i na čemu je baziran u stvari najjači naučni dokaz o nepostojanju Boga.
Locked