PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Alfons Kauders

#10451 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

nedim73m wrote:
Alfons Kauders wrote:
fokus na bijeli hljeb je bezveze... jebada ga je ukinuti iz vec poznatih razloga, ali to nije ni bitno - jer se jednostavno mogu skresati plate i dobiti ista usteda, bez pravnih zavrzlama... meni je bitna usteda, jebes simboliku

problem sa plenumom u sarajevu je sto u ovom nesretnom gradu imamo stotine ako ne i hiljade profesionalnih i vrlo namazanih ublehasa i revolucionara... koji su za mene podjednako destruktivni kao politicari, oni su rak koji treba odstraniti i tacka... zato u nekim drugim gradovima ima vise hajra od plenuma, jer nemaju armiju nvo stetocina... a takvim je stalo do marketinga, otuda i konstantna prica o bijelom hljebu, jebo li ih on - ima neuporedivo vaznijih stvari, ali eto nisu toliko dobre za medije i samopromociju

problem sa svim rezovima i mjerama ustede kojim se udara na plate je sto moraju biti u skladu sa zakonom, inace imamo taj problem s tuzbama... radi se o desetinama miliona maraka, advokati su uzimali stotine hiljada a ponekad i malo vise na tim masovnim tuzbama.... u cemu je problem? u kolektivnim ugovorima koje su isposlovali sindikati, koji su silovanje pravne nauke jer meni i dalje nije jasno kako je moguce da nisu neustavni... o tome sam ovdje pisao ima i pet godina, ali eto tada se niko nije pretjerano brinuo -- sad je kasno jer vec moramo placati desetine miliona odstete svima od profesora do medicinskih sestara i mase drugih kategorija... jednostavno sindikati su skrojili zakone zbog kojih je nemoguce skresati plate, taman da pocne rat ili da zemljotres srusi pola zemlje

ja mozda jesam legalista ali za te ugovore bi nekome rado pucao u potiljak... kako sindikalnim govnima tako i vladi koja je pristala na takve kolektivne ugovore.... al jebi ga, dzaba je bilo govoriti sta ce nam ti ugovori uraditi... kad su sklapani nikog nisu zanimali, a vidim da se cak ni sad ne pominju (izuzev od tebe i jos par ljudi koji znaju o cemu se radi)
Za bijeli hljeb se u potpunosti slažem iz razloga što je moje mišljenje da ministrima treba povećati plaće a ne smanjiti, uvesti odgovornost za njihov rad (za svu štetu odgovarati svojom imovinom . primjer tužbe plaćanje advokada i sudski vještaka je direktna šteta koju su napravili ministri). Ukinuti sva dodatna primanja. Zaplaćem kad čujem po sto puta Nikšića kako je njemu plata samo 3000 KM (što se tiće mene uistu je mizerna), ali nikad taj isti Nikšić ne kaže da mu mjesečno na račun legne 10.000 KM od razih obora kurava palaca.

Zlo je što pojedinci imaju naknade sa 10 raznih izvora umjesto da je zaposleno 10 ljudi. Zlo je zapošljavanju u javnim institucijama puno veće nego nečija plaća ili bijeli hljeb. Zapošljavanje je lako regulisati i to bi trebao biti osnovni i jedini zahtjev prema Vlastima da se jednom zauvijek stane u kraj nepotizmu i da pošten i školovan građanim ima iste šanse za posao kao i drugi.

Ne slažem se ni oko kolektivnih ugovora. Večina ih je napravljena u periodu od 2003-2005 godine. Od tada nikome plaće nisu rasle i dobro se živjelo. zadnjih 5 godina pokušavaju svi kršiti te ugovore i svaki malo plaće 5-10 posto niže. Šta se promjenilo zadnjih 10 godina život je postao duplo skuplji a plaće išle dole. Ako netko smatra da je to normalno onda u redu. Da nema kolektivnih ugovora sad bi plaće bile sigurno 30 posto niže nego što jesu jer bi svi prvo kresali plaće kad zafali para. Nebi počeli tediti na svojim autima i sličnim sranjima. Ovo se ne odnosi samo na javni sektor da nema kolektivnih ugovora i u privatnom sektoru bi plaće bile dosta niže.
za zlo u vidu naknada se apsolutno slazem i treba svakako traziti da svi prijave kakve sve naknade primaju... mora se staviti neki limit na ukupni iznos... isto ko da ispod kuje jedno stene sisa sve sise

sto se tice plata, mislim da ih inflacija nije dovoljno brzo pojela, pogotovo one sklapane u 2005 i 2006, samo pratiti razliku sa platama u realnom sektoru i cao, nikakva pamet... koriste to kao politicko orudje i platama kupuju mir i glasove - zamisli kako bi brzo nasli prostor za stednju da ih svi pritisnu?
Alfons Kauders

#10452 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Danguba wrote:Iz ovoga sto je KO SDP Bihac uradio slijede dva zakljucka:

- vlast cete formirati opet kako mi kazemo jer jos uvijek imamo uticaj bez obzira na premijerovu ostavku

- da zamute proteste i ubace nemir medju njih- kao oni se jos uvijek nesto pitaju

da imaju imalo obraza pokrili bi se ponjavom BAR do narednih izbora
bice dobra kampanja

sto tise to bolje :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#10453 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

aha eno Alastair već piše prvo poglavlje novog PR hita "Silent Campaign" :lol:
sekiracija

#10454 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by sekiracija »

Ko ono rece da je BIH slozena drzava?
MirnesIzetbegovic

#10455 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by MirnesIzetbegovic »

Nero Histrion wrote:
MirnesIzetbegovic wrote:1. Protesti su dobra stvar, jer opamete ljude koji vode ovu drzavu da budu jos slozniji od bagre.
2. Jos bolja stvar sto bijes nije iskaljen na veci nacin, pa je vlast upoznata sa ovim situacijama i u buducnosti ce bolje reagovati.

Protesti su gotovi, zbrka zavrsena, sve ce biti isto kao i prije, a to je najbitnije. Ja se nadam da je vlast sada vidjela da ako se ovo rusenje drzavnog poretka ne sasjece u korijenu, moze prerasti u mnogo vise.

Sto se tice lazljivog Siranovica, steta sto ga zaista nije pretuklo 9 specijalaca, jer anarhisti i rusioci ustavnog poretka drugo ni ne zasluzuju.

Recept je jednostavan. Postojece stanje zadzati, u slucaju da se bagra opet pobuni na ovaj nacin udarati u kost i kroz medije ubacivati pricu. Jer znate kako se kaze, sa gospodom gospodski, sa kurvom kurvanjski. Ocigledno da se drugacije ne moze.
... sve ce biti isto kao prije, a to je :shock: najbitnije ... salis se? A i ova predzadnja recenica - i to se salis?

Ima u Bosni radnih i vrijednih ljudi koji su se izborili za sebe i normalno zive. A takvi su nekome trn u oku.

Imas izbore, demokratski je sistem, legitimno se prijavi, pobijedi i uredjuj drzavu kako hoces. Do tada ima da cutis. Ko pokusa oruzjem na DRZAVU, DRZAVA ce mu istom mjerom vratiti. Ma kakav istom, treba duplo jace bagru po ledjima.

I nemoj matere ti sad da mi prosipas jeftinu patetiku i zalopojke. Pogledaj jos jednom slike i pogledaj prosjecan profil rusioca.
nedim73m

#10456 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Alfons Kauders wrote:
za zlo u vidu naknada se apsolutno slazem i treba svakako traziti da svi prijave kakve sve naknade primaju... mora se staviti neki limit na ukupni iznos... isto ko da ispod kuje jedno stene sisa sve sise

sto se tice plata, mislim da ih inflacija nije dovoljno brzo pojela, pogotovo one sklapane u 2005 i 2006, samo pratiti razliku sa platama u realnom sektoru i cao, nikakva pamet... koriste to kao politicko orudje i platama kupuju mir i glasove - zamisli kako bi brzo nasli prostor za stednju da ih svi pritisnu?
Vjeruj mi da jedno štene ispod 3 kuje sise sisa a ne ispod jedne. Ako se sječaš one liste od 100 ljudi kojima su isplaćene plaće što je porezna uprava objavila. Da su objavili listu godišnje isplačenih plaća nitko od njih 100 se nebi našao na toj listi. I ne treba stavljati limit nego imaš jedan posao i ništa više. Za komisije, NO i druga sranja zaposli ljude i nek rade 8 sati dnevno i nek primaju plaće. Vlada svaki par dana osnuje ekspertnu radnu grupu koja se plaća i u njoj obično isti ljudi eksperti. Pa jbt lik ekspert u stočarstvu, energetici, vojnoj imovini, ekonomiji, namjenskoj industriji i svemu ostalom.

Mada svi su se okrenuli bijelom hljebu i javnim službama mislim da i po privatnicima treba dobro opaliti. Tu mislim na banke, MKO, raznorazne svjetske koorporacije što pljačkaju naš narod. Najveće plaće su isplaćene djelatnicima banaka i MKO. Koliko se sječam pojedincima su isplaćivane plaće po 100.000 KM. Ovaj narod su najviše opljačkale banke u saradnji sa vlasti.

Evo da uzmem primjer i sa toplanama i sarajevogasom. Cijena gasa na svjetskom tržištu ove godine pala skoro 50 posto. Sarajevo gas nekako pristao da ne diže cijene. Toplane navaljivale ad dignu cijenu 30 posto i jedva nekako stalo po starom iako su dobili niže cijene gasa, a da ne govorim o prosječnim temperaturama ove godine. Komotno su mogli da spuste cijenu grijanja za 50 posto.

Hypo banka ne treba puno da pišem o njoj znate sve. Davali su dobre plate i pljačkali narod. Sad kad ih narod tuži uzimaju pomoć od države (sreća ne naše nego austrije). Kad su pljačkali narod nisu državi davali novce nego su sebi davali plaće po 100.000 KM.

U našem poslovnom okruženju garantiram da niti jedna privatna firma u BIH od prvih 500 po veličini dobiti nije poslovala zakonito, več su uz pomoć mita, pljačkanja i varanja naroda ostvarili tu dobit.
nedim73m

#10457 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

JoseMujica wrote:
nema šanse da iko išta uradi pola godine prije izbora sve da 15 Anštajna sjedi u vladi potpomognuto sa 50 Tesli u skupšćini...vidićeš koji će biti problem strankama da nađu uopće nove mandatare za kantonalne premijere.....neće htjeti niko živ! i vjerovatno će onda fatat po ulici...kad deportuju Nazifa mogao bi on lako biti premijer TK :lol:

a čitaj kako je SDP u USK mudro odradio :izet: koji bastardi :-)

ps

oglas:
za 100.000 eura glumim kurtonalnog premijera do izbora. sve zainteresirane stranke na pp

i kurtonalne premijer enabijem na qorac
To se grdno varaš tko god da se postavi od tih eksperata u tih par mjeseci ima šanse da uradi i uradit će to da uhljebi familiu. Svakoj vladi do sada je svakako to i osnovni posao prvi par mjeseci kad dođu na vlast.

Nemoj se varati da tako neće i biti. Uzet ću primjer onog kloca Aldina, garantujem kad bi postao neko i nešto prva bi mu bila zadaća da uhljebi svoju Ženu.

A sad kako sam uzeo u primjer onoga kloca, razmislite svi vi što bi uradili da ste nezaposleni i da imate ženu nezaposlenu i u prilici ste da budete vlast pola godine. Ako se nađe jedan od Vas koji kaže da nebi zaposlio ženo da mu odmah kažem da laže-
VjecitiStudent

#10458 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

Načelnik Fojnice poručio "Samo me mrtvog možete iznijeti iz Općine"
...
Simpatizeri Salkana Merdžanića također su mirno otišli, ali uz pjesmu “Druže Salko mi ti se kunemo”.
nedim73m

#10459 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

I da završim za večeras poserem se na sve proteste gdje je osnovni zahtjev mjenjaj vlast. Vlast se mjenja na izborima a ne na demonstracijama. Svaka promjena vlasti nasilnim putem dovodi do goreg stanja nego što jeste.

Demonstracije podržavam samo one koje imaju konkretan zahtjev. Mjenjaj taj član Zakona, hoću JMBG i slično. Da su ovakvi protesti bili za JMBG vlasti bi promjenile zakon u roku ODMAH.
StupskaBitanga

#10460 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by StupskaBitanga »

VjecitiStudent wrote:
Načelnik Fojnice poručio "Samo me mrtvog možete iznijeti iz Općine"
...
Simpatizeri Salkana Merdžanića također su mirno otišli, ali uz pjesmu “Druže Salko mi ti se kunemo”.
strašno :(
Meni ništa iznennađujuće jer sam od ljudi iz Fojnice dobio info da tamo se svaki glasački listi kontroliše i da izbori uopšte nisu fer i regularni
vatrogasac

#10461 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vatrogasac »

nedim73m wrote:I da završim za večeras poserem se na sve proteste gdje je osnovni zahtjev mjenjaj vlast. Vlast se mjenja na izborima a ne na demonstracijama. Svaka promjena vlasti nasilnim putem dovodi do goreg stanja nego što jeste.

Demonstracije podržavam samo one koje imaju konkretan zahtjev. Mjenjaj taj član Zakona, hoću JMBG i slično. Da su ovakvi protesti bili za JMBG vlasti bi promjenile zakon u roku ODMAH.
Ma jah....trebalo ih ostaviti da nam i bubrege rasprodaju pa se onda k'o nešto buniti.

Zahtjevi su postojali sa više strana godinama....Dita, Polihem, Gumara, Konjuh...itd...i?
sekiracija

#10462 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by sekiracija »

A sta na ovo sve kaze nas uvazeni ALI BEG BUDNJO?
McMoy

#10463 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by McMoy »

MirnesIzetbegovic wrote:
Nero Histrion wrote:
MirnesIzetbegovic wrote:1. Protesti su dobra stvar, jer opamete ljude koji vode ovu drzavu da budu jos slozniji od bagre.
2. Jos bolja stvar sto bijes nije iskaljen na veci nacin, pa je vlast upoznata sa ovim situacijama i u buducnosti ce bolje reagovati.

Protesti su gotovi, zbrka zavrsena, sve ce biti isto kao i prije, a to je najbitnije. Ja se nadam da je vlast sada vidjela da ako se ovo rusenje drzavnog poretka ne sasjece u korijenu, moze prerasti u mnogo vise.

Sto se tice lazljivog Siranovica, steta sto ga zaista nije pretuklo 9 specijalaca, jer anarhisti i rusioci ustavnog poretka drugo ni ne zasluzuju.

Recept je jednostavan. Postojece stanje zadzati, u slucaju da se bagra opet pobuni na ovaj nacin udarati u kost i kroz medije ubacivati pricu. Jer znate kako se kaze, sa gospodom gospodski, sa kurvom kurvanjski. Ocigledno da se drugacije ne moze.
... sve ce biti isto kao prije, a to je :shock: najbitnije ... salis se? A i ova predzadnja recenica - i to se salis?

Ima u Bosni radnih i vrijednih ljudi koji su se izborili za sebe i normalno zive. A takvi su nekome trn u oku.

Imas izbore, demokratski je sistem, legitimno se prijavi, pobijedi i uredjuj drzavu kako hoces. Do tada ima da cutis. Ko pokusa oruzjem na DRZAVU, DRZAVA ce mu istom mjerom vratiti. Ma kakav istom, treba duplo jace bagru po ledjima.

I nemoj matere ti sad da mi prosipas jeftinu patetiku i zalopojke. Pogledaj jos jednom slike i pogledaj prosjecan profil rusioca.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pažnja: NE HRANITE TROLA!

Dobar pokušaj, nema šta. Uvijek me iznenadi neopreznost nekih forumaša sa dosta forumskog staža koji se upuštaju u ozbiljnu diskusiju sa tipom čiji je prvi post ovakvog ili sličnog sadržaja.

P.S. Kako ti je Fahro? :mrgreen:
uglavnomja

#10464 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by uglavnomja »

Mirnes izetbegovic :D :D
Masta do balcaka :izet: :D

Kad smo vec kod nabijanja, da se pridruzim kolegama, sve natakariti na qquruz, od drzave do plehnumasa :run:
I jope sve usrase, da prostite ...
Radne grupe i anonimna stvorenja, ej pameti pusta ...

Hu iz aj :zzzz:
omar little

#10465 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by omar little »

Breathless wrote:Odlicna analiza

Što je stvarno pravo značenje "diktature proletarijata"?
Zbog poprilično negativne konotacije riječi "diktatura" mnogi se danas zgražaju od termina "diktatura proletarijata", a da uopće ni ne znaju što taj termin zapravo znači. On ne predstavlja nikakvu "diktaturu" u onom agresivnom, rušilačkom smislu, točno se zna što taj termin označava, pa i istaknimo to: diktatura proletarijata odnosi se na državni ustroj u kojem proletarijat, ili radnička klasa, imaju kontrolu nad političkom moći.

Što se tiče aktualnih Plenuma, radnicima čak ni ne trebaju opširne definicije i teorije, samo ako zaživi masovna organizacija Plenuma, po inerciji će stići do ideje kako je "diktatura proletarijata" jedini ishod, tj. država u kojoj će oni, a ne kapitalistička ili politička klasa, imati kontrolu nad političkom moći.

diktatura proleterijata :shock: o, majko : facepalm:
ama, sta je ovo? odakle je ovo? ovo sa plenuma??
exliberal-ex

#10466 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by exliberal-ex »

procitah ovaj clanak na par portala....neznam dali je vec postavljen ali je dosta zanimljiv ali mnogi ce se naci u ovom clanku ....preneseno iz slobodne bosne
"
Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) donio je članak o bh omladini “koja ima nerealna očekivanja, traži posao ali ne i rad i da su i sami krivi za mizeriju u kojoj žive”, prenosi Radio Deutsche Welle.
- Kada na jugu ili istoku Evrope dođe do nemira, ne prođe dugo a da se oni ne obrazlože visokom stopom nezaposlenosti mladih. Ništa drugačije nije ni sa protestima u BiH. Političari u BiH nisu u stanju da suzbiju nezaposlenost mladih – pisalo je ovih dana, recimo, u švajcarskom listu Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

I zaista, u BiH je, prema navodima Svjetske banke, 58 posto mladih između 15 i 24 godine nezaposleno. To je čak za balkanske standarde potresan broj.

Da li je BiH država u kojoj korumpirana politička elita ne daje šansu mladim i dobro obrazovanim ljudima? Slovenka Katarina Cvikl, koja od 2012. radi za najbolji Institut za sociološka istraživanja u BiH ‘Populari', daje drugačiji odgovor na ovo pitanje. Iz empirijski potkrijepljene analize i studije puno se može naučiti o BiH, kao naprimjer da su mnogi nezaposleni mladi Bosanci i Hercegovci sami krivi za mizeriju u kojoj žive. Studija se prije svega bavila apsolventima visokoškolskih ustanova.

Na tu ideju su došli u Institutu “Populari”, tražeći podmladak.

- Iskustvo koje smo stekli s njima bilo je uznemirujuće, od aplikacija za posao, preko intervjua, do radnog morala – kaže Katarina Cvikli dodaje da su i mnogi potencijalni poslodavci stekli su sličan utisak, “tako da smo došli do zaključka da o tome moramo pokrenuti javnu raspravu”.

To im je i uspjelo i to sa veoma provokativnim tezama. U BiH se stalno tvrdi da je loša ekonomska situacija i nedostatak mogućnosti za posao razlog nezaposlenosti. Ali i sami mladi snose svoj dio odgovornosti. To počinje sa nerealnim očekivanjima mnogih apsolvenata. Stalno im govore da su oni elita zemlje i da posao čeka na njih. Njihovi pogledi dolaze i od njihovih profesora, koji uglavnom pripadaju staroj YU-školi.

Iz godine u godinu je u BiH sve više studenata. U posljednjih 15 godina taj broj se udvostručio. U 2000. ih je bilo 58.000, a sada ih je 115.000. Roditelji podupiru svoju djecu u vjerovanju da su oni previše dragocjeni da bi radili neki posao koji nije dovoljno prestižan ili koji nije u skladu sa njihovim obrazovnim profilom, kaže se u studiji Instituta “Populari”.

Mnogi studenti ne žele ni da znaju za praksu, za pohađanje semestara na fakultetima u inostranstvu, gdje bi se uz dodatne poslove sami mogli finansirati ili daljem obrazovanju.

Nerealna očekivanja

U Velikoj Britaniji, gdje je Katarina Cvikl završila studij, studenti sami uz raznorazne posliće finansiraju barem dio troškova strašno skupog studija.

Zapravo, kod velikog broja bh. studenata ambicioznost se ispoljava u pogledu njihovih nerealnih očekivanja i to je iskustvo koje je napravio i Davor Odobašić, direktor privatnog portala za posredovanja posla firmama pod nazivom: posao.ba.

- Profesori ih čak ubjeđuju da su neki poslovi za njih sramota. A upravo početnici sa ovakvim gardom nemaju šansi da dobiju ili zadrže posao – govori Odobašić.

Jasmin Bešić, direktor Omladinskog centra “Kult” stalno pita novopečene akademce kako vide svoju budućnost.

- Mnogi od njih sanjaju da sjede u kafiću i preko telefona orkestriraju svoje saradnike – kaže on.

Ankete pokazuju da su posebno omiljeni poslovi u državnoj službi, u Elektroprivredi ili Telekomu. ‘

- Mnogi mladi ljudi traže posao, ali ne i i da rade i nemaju interesa za rad i zalaganje – dodaje Bešić.

Nije mu jasno kako neko može sa dvadeset i nešto ili 30 godina života biti zadovoljan sa platom od 1.000 KM i istim poslom i pita se: “Pa gdje im je ambicija?”

Ankete pokazuju i da mnogi, u potrazi za poslom, nisu spremni da napuste svoj rodni kraj. Ali, da li mladi ljudi sa ovakvim gardom i stavovima mogu da krive korumpirane političare za to što su nezaposleni?

Institut Populari je kritikovan u BiH zbog ove studije.

- Izvještaj pripisuje krivicu mladima bez posla i amnestira političare. Osim toga, “Populari” se nije zapitao zbog čega bh. fakulteti proizvode apsolvente koji nemaju šansi da se snađu u poslovnom životu. Kritika nije neosnovana – kaže Katarina Cvikl i najavljuje narednu studiju, koja će se pozabaviti obrazovnim sistemom u BiH, zaključuje se u članku lista Frankfurter Allgemeine Zeitung"
Mucni mozgom

#10467 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Mucni mozgom »

exliberal-ex wrote:procitah ovaj clanak na par portala....neznam dali je vec postavljen ali je dosta zanimljiv ali mnogi ce se naci u ovom clanku ....preneseno iz slobodne bosne
"
Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) donio je članak o bh omladini “koja ima nerealna očekivanja, traži posao ali ne i rad i da su i sami krivi za mizeriju u kojoj žive”, prenosi Radio Deutsche Welle.

Da li je BiH država u kojoj korumpirana politička elita ne daje šansu mladim i dobro obrazovanim ljudima? Slovenka Katarina Cvikl, koja od 2012. radi za najbolji Institut za sociološka istraživanja u BiH ‘Populari', daje drugačiji odgovor na ovo pitanje. Iz empirijski potkrijepljene analize i studije puno se može naučiti o BiH, kao naprimjer da su mnogi nezaposleni mladi Bosanci i Hercegovci sami krivi za mizeriju u kojoj žive. Studija se prije svega bavila apsolventima visokoškolskih ustanova.

To im je i uspjelo i to sa veoma provokativnim tezama. U BiH se stalno tvrdi da je loša ekonomska situacija i nedostatak mogućnosti za posao razlog nezaposlenosti. Ali i sami mladi snose svoj dio odgovornosti. To počinje sa nerealnim očekivanjima mnogih apsolvenata. Stalno im govore da su oni elita zemlje i da posao čeka na njih. Njihovi pogledi dolaze i od njihovih profesora, koji uglavnom pripadaju staroj YU-školi.

U Velikoj Britaniji, gdje je Katarina Cvikl završila studij, studenti sami uz raznorazne posliće finansiraju barem dio troškova strašno skupog studija.

Zapravo, kod velikog broja bh. studenata ambicioznost se ispoljava u pogledu njihovih nerealnih očekivanja i to je iskustvo koje je napravio i Davor Odobašić, direktor privatnog portala za posredovanja posla firmama pod nazivom: posao.ba.

- Profesori ih čak ubjeđuju da su neki poslovi za njih sramota. A upravo početnici sa ovakvim gardom nemaju šansi da dobiju ili zadrže posao – govori Odobašić.

- Mnogi od njih sanjaju da sjede u kafiću i preko telefona orkestriraju svoje saradnike – kaže on.

Ankete pokazuju da su posebno omiljeni poslovi u državnoj službi, u Elektroprivredi ili Telekomu. ‘

- Mnogi mladi ljudi traže posao, ali ne i i da rade i nemaju interesa za rad i zalaganje – dodaje Bešić.

:thumbup:

nedostaje jos analiza o nivou stecenog znanja i strucnosti (nestrucnosti i neznanja)u sistemu obrazovanja. Pa jos kada dođu na rukovodeca mjesta :roll: eto nama ovog blagostanja :lol: .
Objektivni navijac

#10468 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Objektivni navijac »

nedim73m wrote:
Alfons Kauders wrote:

Vjeruj mi da jedno štene ispod 3 kuje sise sisa a ne ispod jedne. Ako se sječaš one liste od 100 ljudi kojima su isplaćene plaće što je porezna uprava objavila. Da su objavili listu godišnje isplačenih plaća nitko od njih 100 se nebi našao na toj listi. I ne treba stavljati limit nego imaš jedan posao i ništa više. Za komisije, NO i druga sranja zaposli ljude i nek rade 8 sati dnevno i nek primaju plaće. Vlada svaki par dana osnuje ekspertnu radnu grupu koja se plaća i u njoj obično isti ljudi eksperti. Pa jbt lik ekspert u stočarstvu, energetici, vojnoj imovini, ekonomiji, namjenskoj industriji i svemu ostalom.

Mada svi su se okrenuli bijelom hljebu i javnim službama mislim da i po privatnicima treba dobro opaliti. Tu mislim na banke, MKO, raznorazne svjetske koorporacije što pljačkaju naš narod. Najveće plaće su isplaćene djelatnicima banaka i MKO. Koliko se sječam pojedincima su isplaćivane plaće po 100.000 KM. Ovaj narod su najviše opljačkale banke u saradnji sa vlasti.

Evo da uzmem primjer i sa toplanama i sarajevogasom. Cijena gasa na svjetskom tržištu ove godine pala skoro 50 posto. Sarajevo gas nekako pristao da ne diže cijene. Toplane navaljivale ad dignu cijenu 30 posto i jedva nekako stalo po starom iako su dobili niže cijene gasa, a da ne govorim o prosječnim temperaturama ove godine. Komotno su mogli da spuste cijenu grijanja za 50 posto.

Hypo banka ne treba puno da pišem o njoj znate sve. Davali su dobre plate i pljačkali narod. Sad kad ih narod tuži uzimaju pomoć od države (sreća ne naše nego austrije). Kad su pljačkali narod nisu državi davali novce nego su sebi davali plaće po 100.000 KM.

U našem poslovnom okruženju garantiram da niti jedna privatna firma u BIH od prvih 500 po veličini dobiti nije poslovala zakonito, več su uz pomoć mita, pljačkanja i varanja naroda ostvarili tu dobit.
Revizija poslovanja je jedno a plate su drugo. Govorim o bankama i svim drugim privatnim firmama. One djele plate iz svoga profita/investiranja i ako hoce mogu isplacivati i milion KM godisnju platu,to su njihove pare. Drugo su ove silne vlade koje trpaju u dzepove pare koje nisu njihove,nego drustvene !! A to sto privatne firme,banke pljackaju i posluju nezakonito. To im je omogucila budzetska kasta,koje je generator kompletnog nepotizma i kriminala u BiH.
almir1977

#10469 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by almir1977 »

U Banovićima su održani prijevremeni izbori za načelnika ove općine. Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, Midhat Husić iz SDA novi je načelnik općine Banovići.

Husić je osvojio 12.050 glasova, odnosno 94.12 posto, a njegov protukandidat Sead Ribić iz SDP-a 753, glasa, odnosno 5.88 posto.

:lol: :lol: :lol:

Hajmo sad nek se skupi 60 pametnjakovića u Banovićima pa nek zapali Općinu i traži ostavku načelnika :izet:
Janjicar

#10470 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Janjicar »

almir1977 wrote:U Banovićima su održani prijevremeni izbori za načelnika ove općine. Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, Midhat Husić iz SDA novi je načelnik općine Banovići.

Husić je osvojio 12.050 glasova, odnosno 94.12 posto, a njegov protukandidat Sead Ribić iz SDP-a 753, glasa, odnosno 5.88 posto.

Hajmo sad nek se skupi 60 pametnjakovića u Banovićima pa nek zapali Općinu i traži ostavku načelnika :izet:
Nek se neko proba zaposliti u Banovicima a da nije iz Banovica pa ces vidjet :D Zbog toga je i dobio toliku podrsku covjek ih gura maximalno. :thumbup:

Imam info iz prve ruke da plenum TK pokusava da uspostavi vezu sa plenumom SA pa da vide kako i sta dalje ;-)
Drvosjeca iz Dejcica

#10471 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Janjicar wrote:
almir1977 wrote:U Banovićima su održani prijevremeni izbori za načelnika ove općine. Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, Midhat Husić iz SDA novi je načelnik općine Banovići.

Nek se neko proba zaposliti u Banovicima a da nije iz Banovica pa ces vidjet :D Zbog toga je i dobio toliku podrsku covjek ih gura maximalno. :thumbup:

Imam info iz prve ruke da plenum TK pokusava da uspostavi vezu sa plenumom SA pa da vide kako i sta dalje ;-)
Mislim da su na prošlom plenumu bili predstavnici iz Tuzle. Po meni nakon svega bi trebali osnovati političku partiju PLENUM.
guber90

#10472 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by guber90 »

Janjicar wrote:

Ja imam provjerene informacije da @chmoljo ima dobre veze u Banovicima i da moze srediti posao svakome :D.
goran16v

#10473 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Citam maloprije nekakakv clanak vezan za gostovanje Kifle Konakovica na Pinku (valjda Zabranjeni forum) na kojem je tvrdio da policija KS nije primjenjivala nedozvoljenu silu, da nije podnesena nijedna prijava zbog prekoracenja sile itd... Poslije citata ide komentar autora kako laze i kako postoje fotografije, video snimci i izvjestaji o ljudima koji su dobili batine u muriji itd. Poslije svega, da li je bilo fakat tako brutalno ili je to subjektivno preuvelicavanje kao sto je bio snimak na ovoj temi "pretucenog" klinca koji skida majicu kao dokaz ga tukli, a na sebi nema nijedne flekice od batina?
Ko pamti nekadasnju miliciju zna sta znaci batine u muriji!
Aspekt

#10474 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Aspekt »

Mirnesdrekbegovic je napisao

Imas izbore, demokratski je sistem, legitimno se prijavi, pobijedi i uredjuj drzavu kako hoces. Do tada ima da cutis. Ko
pokusa oruzjem na DRZAVU, DRZAVA ce mu istom mjerom vratiti
. Ma kakav istom, treba duplo jace bagru po ledjima.

:lol: a sto 92 ne udari na cetnika koji je udario na drzavu . Ma jok ti sa cetnikom iftaris i napravi drzavicu na 23 % . sto cetniku ne polomi bubrege i ledja 92 umjesto sto smjeniste Sefera i staviste poslusnika koji ce praviti drzavicu za vas . Sto se 92 -96 niste obracunali do kraja sa agresorima i napravili Drzavu . Ti ovo malo proklete avlije koju pljackate zoves DRZAVOM :lol: :lol: :lol: ima jedna dobra stvar u svemu ovome . Kada se narod iseli , kada nestane, u Sarajevu ce ostati samo bosnjacki politicari da naprave iftar i kafu za cetnike . A cetnici ce im raditi ono sto radili narodu u Manjaci i Omarskoj . Pripremite vazelin da manje boli . :twisted: :P
Aspekt

#10475 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Aspekt »

goran16v wrote:Citam maloprije nekakakv clanak vezan za gostovanje Kifle Konakovica na Pinku (valjda Zabranjeni forum) na kojem je tvrdio da policija KS nije primjenjivala nedozvoljenu silu, da nije podnesena nijedna prijava zbog prekoracenja sile itd... Poslije citata ide komentar autora kako laze i kako postoje fotografije, video snimci i izvjestaji o ljudima koji su dobili batine u muriji itd. Poslije svega, da li je bilo fakat tako brutalno ili je to subjektivno preuvelicavanje kao sto je bio snimak na ovoj temi "pretucenog" klinca koji skida majicu kao dokaz ga tukli, a na sebi nema nijedne flekice od batina?
Ko pamti nekadasnju miliciju zna sta znaci batine u muriji
!
a ko pamti drugi svjetski rat trebao bi znati da bi SS divizija ovakve demonstrante u gasnu komoru stavila i sapun od njih napravila :-) :-)
ps ili nemas pojma sta pises ili ja tebe ne razumijem
Post Reply