za zlo u vidu naknada se apsolutno slazem i treba svakako traziti da svi prijave kakve sve naknade primaju... mora se staviti neki limit na ukupni iznos... isto ko da ispod kuje jedno stene sisa sve sisenedim73m wrote:Za bijeli hljeb se u potpunosti slažem iz razloga što je moje mišljenje da ministrima treba povećati plaće a ne smanjiti, uvesti odgovornost za njihov rad (za svu štetu odgovarati svojom imovinom . primjer tužbe plaćanje advokada i sudski vještaka je direktna šteta koju su napravili ministri). Ukinuti sva dodatna primanja. Zaplaćem kad čujem po sto puta Nikšića kako je njemu plata samo 3000 KM (što se tiće mene uistu je mizerna), ali nikad taj isti Nikšić ne kaže da mu mjesečno na račun legne 10.000 KM od razih obora kurava palaca.Alfons Kauders wrote:
fokus na bijeli hljeb je bezveze... jebada ga je ukinuti iz vec poznatih razloga, ali to nije ni bitno - jer se jednostavno mogu skresati plate i dobiti ista usteda, bez pravnih zavrzlama... meni je bitna usteda, jebes simboliku
problem sa plenumom u sarajevu je sto u ovom nesretnom gradu imamo stotine ako ne i hiljade profesionalnih i vrlo namazanih ublehasa i revolucionara... koji su za mene podjednako destruktivni kao politicari, oni su rak koji treba odstraniti i tacka... zato u nekim drugim gradovima ima vise hajra od plenuma, jer nemaju armiju nvo stetocina... a takvim je stalo do marketinga, otuda i konstantna prica o bijelom hljebu, jebo li ih on - ima neuporedivo vaznijih stvari, ali eto nisu toliko dobre za medije i samopromociju
problem sa svim rezovima i mjerama ustede kojim se udara na plate je sto moraju biti u skladu sa zakonom, inace imamo taj problem s tuzbama... radi se o desetinama miliona maraka, advokati su uzimali stotine hiljada a ponekad i malo vise na tim masovnim tuzbama.... u cemu je problem? u kolektivnim ugovorima koje su isposlovali sindikati, koji su silovanje pravne nauke jer meni i dalje nije jasno kako je moguce da nisu neustavni... o tome sam ovdje pisao ima i pet godina, ali eto tada se niko nije pretjerano brinuo -- sad je kasno jer vec moramo placati desetine miliona odstete svima od profesora do medicinskih sestara i mase drugih kategorija... jednostavno sindikati su skrojili zakone zbog kojih je nemoguce skresati plate, taman da pocne rat ili da zemljotres srusi pola zemlje
ja mozda jesam legalista ali za te ugovore bi nekome rado pucao u potiljak... kako sindikalnim govnima tako i vladi koja je pristala na takve kolektivne ugovore.... al jebi ga, dzaba je bilo govoriti sta ce nam ti ugovori uraditi... kad su sklapani nikog nisu zanimali, a vidim da se cak ni sad ne pominju (izuzev od tebe i jos par ljudi koji znaju o cemu se radi)
Zlo je što pojedinci imaju naknade sa 10 raznih izvora umjesto da je zaposleno 10 ljudi. Zlo je zapošljavanju u javnim institucijama puno veće nego nečija plaća ili bijeli hljeb. Zapošljavanje je lako regulisati i to bi trebao biti osnovni i jedini zahtjev prema Vlastima da se jednom zauvijek stane u kraj nepotizmu i da pošten i školovan građanim ima iste šanse za posao kao i drugi.
Ne slažem se ni oko kolektivnih ugovora. Večina ih je napravljena u periodu od 2003-2005 godine. Od tada nikome plaće nisu rasle i dobro se živjelo. zadnjih 5 godina pokušavaju svi kršiti te ugovore i svaki malo plaće 5-10 posto niže. Šta se promjenilo zadnjih 10 godina život je postao duplo skuplji a plaće išle dole. Ako netko smatra da je to normalno onda u redu. Da nema kolektivnih ugovora sad bi plaće bile sigurno 30 posto niže nego što jesu jer bi svi prvo kresali plaće kad zafali para. Nebi počeli tediti na svojim autima i sličnim sranjima. Ovo se ne odnosi samo na javni sektor da nema kolektivnih ugovora i u privatnom sektoru bi plaće bile dosta niže.
sto se tice plata, mislim da ih inflacija nije dovoljno brzo pojela, pogotovo one sklapane u 2005 i 2006, samo pratiti razliku sa platama u realnom sektoru i cao, nikakva pamet... koriste to kao politicko orudje i platama kupuju mir i glasove - zamisli kako bi brzo nasli prostor za stednju da ih svi pritisnu?