Mobilni radari / kamere
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sarajevosa
#10451 Re: Mobilni radari / kamere
Vozite po propisu pa vas neće kazniti
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#10452 Re: Mobilni radari / kamere
to brt, hvala na savjetu 
- ZoomZoomKiwi
#10453 Re: Mobilni radari / kamere
A šta ćemo sa propisima o građenju, o cestovnom pojasu, o ilegalnim objektima i priključcima?
Najlakše vatrogasno stavit znakić 50, eventualno 60, i kamericu.
Najlakše vatrogasno stavit znakić 50, eventualno 60, i kamericu.
- drug_profi
#10454 Re: Mobilni radari / kamere
A sta znaci ono 50 u crvenom krugu kraj ceste?
Jel to neka tombola ili sta?
Jel to neka tombola ili sta?
-
sarajevosa
#10455 Re: Mobilni radari / kamere
Ako je naselje i škola voziš 40-45, glavnom cestom u gradu 60-65, ako voziš tamo gdje je rampa i dobiješ tiket tu je 120-135 osim ako se ne radi o parkingu. Ne ganjaj da prođeš kroz žuto da ne bi prošao kroz crveno, ako prođeš kroz žuto opet te čeka crveno na narednom semaforu. Prije puta kreni ranije da ne zakasniš ako imaš zakazan termin.
- JavierBosnia
#10456 Re: Mobilni radari / kamere
Ne zurim nigdje, ali mi je dosadno voziti po ogranicenju
Osim na glavnoj, tu mi je do 70 mjera
Osim na glavnoj, tu mi je do 70 mjera
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#10457 Re: Mobilni radari / kamere

Bio je ocigledno dobro sakriven ili nije 70 ogranicenje
- Ateista
#10458 Re: Mobilni radari / kamere
sarajevosa wrote: ↑12/07/2025 23:38 Ako je naselje i škola voziš 40-45, glavnom cestom u gradu 60-65, ako voziš tamo gdje je rampa i dobiješ tiket tu je 120-135 osim ako se ne radi o parkingu. Ne ganjaj da prođeš kroz žuto da ne bi prošao kroz crveno, ako prođeš kroz žuto opet te čeka crveno na narednom semaforu. Prije puta kreni ranije da ne zakasniš ako imaš zakazan termin.
-
nauticamid
- Dozer
#10460 Re: Mobilni radari / kamere
Samo da znate da je dosta ovih TruCam uredjaja odavno zastarilo. Rok trajanja im je do max. 7 godina ili 40.000 radnih sati, sta prije nastupi, i tada je potrebna sveobuhvatna reparacija, tj. zamjena optickih i elektronickih komponenti. Kod nas jos uvijek koriste i TruCam I koji se prestao proizvoditi jos 2012. ili 2013., a naslijedio ga je ovaj TrueCam II.
Svaki opticki uredjaj vremenom dozivljava zamucenje optickih elemenata (koroziju), bio ili ne bio koristen (sociva, ogledala i stakla), radi cega dolazi do slabijeg protoka svjetlosti kroz njih, a samim tim i slabije vidljivosti i/ili distorzije slike.
Kod elektronickih optickih uredjaja, kao sto su laserski TruCam radari, pored slabljenja optickih elemenata dolazi i do slabljenja elektronickih komponenti (laser/IR i procesni dijelovi), pogotovo ako se koriste u granicnim temperaturnim uslovima.
Kada im se desi navedeno, a neminovno je da se desi i zato i imaju rok trajanja od 7 godina ili 40.000 radnih sati, tada dolazi do greske u procesiranju, odnosno ocitavanju mjerene brzine. Posto se kod ovako dotrajalog uredjaja IR laserski snop ili rasipa ili teze prolazi kroz opticke elemente, samim tim dolazi do njegovog sporijeg slanja i odbijanja (radi na principu rapidnog slanja i primanja odbijenih IR laserskih pulseva), a onda i procesiranja. Ovo se, naravno, mjeri u milisekundama, ali je takvo kasnjenje sasvim dovoljno da uredjaj "ocita" brzinu visu i do 30% od stvarne, jer njemu vec irazmak izmedju 2 pulsa "govori" da je auto presao vecu razdaljinu za krace vrijeme. Sto je brzina kretanja vozila veca, to je i greska ocitanja ovako defektnog uredjaja veca. Npr. ako auto ide 60 kmh, a uredjaj pravi gresku od 10%, ocitace 66 kmh, sto nije problem. Ali ako si na AP i auto ide 130 kmh, onda ce to biti ocitano kao 143, i eto kazne. Ak oje uredjaj bas zglajz'o, ovo onda ode i preko 150 ili 160.
Najtragicnije je sto ove stvari niko ne zna, ni policija, ni sudije, a bez strucnog pregleda uredjaja od strane ovlastenog servisa tesko je uopste vidjeti i znati da uredjaj ima problem.
Eto, cisto da znate kako to fercera.
Svaki opticki uredjaj vremenom dozivljava zamucenje optickih elemenata (koroziju), bio ili ne bio koristen (sociva, ogledala i stakla), radi cega dolazi do slabijeg protoka svjetlosti kroz njih, a samim tim i slabije vidljivosti i/ili distorzije slike.
Kod elektronickih optickih uredjaja, kao sto su laserski TruCam radari, pored slabljenja optickih elemenata dolazi i do slabljenja elektronickih komponenti (laser/IR i procesni dijelovi), pogotovo ako se koriste u granicnim temperaturnim uslovima.
Kada im se desi navedeno, a neminovno je da se desi i zato i imaju rok trajanja od 7 godina ili 40.000 radnih sati, tada dolazi do greske u procesiranju, odnosno ocitavanju mjerene brzine. Posto se kod ovako dotrajalog uredjaja IR laserski snop ili rasipa ili teze prolazi kroz opticke elemente, samim tim dolazi do njegovog sporijeg slanja i odbijanja (radi na principu rapidnog slanja i primanja odbijenih IR laserskih pulseva), a onda i procesiranja. Ovo se, naravno, mjeri u milisekundama, ali je takvo kasnjenje sasvim dovoljno da uredjaj "ocita" brzinu visu i do 30% od stvarne, jer njemu vec irazmak izmedju 2 pulsa "govori" da je auto presao vecu razdaljinu za krace vrijeme. Sto je brzina kretanja vozila veca, to je i greska ocitanja ovako defektnog uredjaja veca. Npr. ako auto ide 60 kmh, a uredjaj pravi gresku od 10%, ocitace 66 kmh, sto nije problem. Ali ako si na AP i auto ide 130 kmh, onda ce to biti ocitano kao 143, i eto kazne. Ak oje uredjaj bas zglajz'o, ovo onda ode i preko 150 ili 160.
Najtragicnije je sto ove stvari niko ne zna, ni policija, ni sudije, a bez strucnog pregleda uredjaja od strane ovlastenog servisa tesko je uopste vidjeti i znati da uredjaj ima problem.
Eto, cisto da znate kako to fercera.
- drug_profi
#10461 Re: Mobilni radari / kamere
Da li npr. na sudu možeš, ako si siguran da nisi prekoračio dozvoljenu brzinu (vožnja na tempomatu i sl), tražiti potvrdu o baždarenju, certifikat neki ili sl. kojim MUP može dokazati da je uređaj ispravan i tačan u predviđenim granicama.
- PlusSA
#10462 Re: Mobilni radari / kamere
Šta koristite za navigaciju i radare jel google maps i waze najviše?
ima li još kakvi alternativa da možda i bolje rade sa boljim live ažuriranjima.
ima li još kakvi alternativa da možda i bolje rade sa boljim live ažuriranjima.
- Dozer
#10463 Re: Mobilni radari / kamere
Mozes traziti vjestacenje, naravno. Problem je sto nisam siguran da u BiH ima iko ovlasten za vjestacenje ovih uredjaja. Mislim da ih nabavljaju iz Srbije.drug_profi wrote: ↑15/07/2025 09:24 Da li npr. na sudu možeš, ako si siguran da nisi prekoračio dozvoljenu brzinu (vožnja na tempomatu i sl), tražiti potvrdu o baždarenju, certifikat neki ili sl. kojim MUP može dokazati da je uređaj ispravan i tačan u predviđenim granicama.
Ali, sve ti je to kod nas nigdje veze. Ja sam imao slucaj da imam kompletnu telemetriju vozila iz koje je bilo jasno da nikako nisam mogao voziti brzinom koju su oni "ocitali", bas na ovom TruCam I, ali policija to ne priznaje, a sud kaze "mozda si negdje vozio 50, a u tom momentu 160". Nagodis se za uslov, i to je to. Jbg...
Last edited by Dozer on 15/07/2025 09:39, edited 1 time in total.
- Dozer
-
azdralovic
-
HelaS
#10466 Re: Mobilni radari / kamere
Za stacionarne radare znam pozicije njih skoro 80%. Za mobilne računam 10% na blic, i 10% na sreću. Ostalo je "jebajiga"
- drug_profi
#10467 Re: Mobilni radari / kamere
Ja uglavnom vozim do +10 ili tako da ostanem do +20 u najgorem slučaju. Pa ako se i zadesi da ima tronožac, nek je samo novčana.
- Optimist
#10468 Re: Mobilni radari / kamere
Kako se uredjaj kojem je uslovno receno prosao rok trajanja, moze uopce bazdariti?Dozer wrote: ↑15/07/2025 09:32Mozes traziti vjestacenje, naravno. Problem je sto nisam siguran da u BiH ima iko ovlasten za vjestacenje ovih uredjaja. Mislim da ih nabavljaju iz Srbije.drug_profi wrote: ↑15/07/2025 09:24 Da li npr. na sudu možeš, ako si siguran da nisi prekoračio dozvoljenu brzinu (vožnja na tempomatu i sl), tražiti potvrdu o baždarenju, certifikat neki ili sl. kojim MUP može dokazati da je uređaj ispravan i tačan u predviđenim granicama.
Ali, sve ti je to kod nas nigdje veze. Ja sam imao slucaj da imam kompletnu telemetriju vozila iz koje je bilo jasno da nikako nisam mogao voziti brzinom koju su oni "ocitali", bas na ovom TruCam I, ali policija to ne priznaje, a sud kaze "mozda si negdje vozio 50, a u tom momentu 160". Nagodis se za uslov, i to je to. Jbg...
Po meni, dok god ima papir o ispravnosti, tu je sve cisto.
-
HelaS
#10469 Re: Mobilni radari / kamere
Tehnička oprema nema rok trajanja kakav ima hrana. Ako je u funkciji, ako pokazuje informacije koje se od njeg traže, onda se te informacije provjere, njegova funkcija se "baždari". "Papir o ispravnnosti" je papir o baždarenju, o usklađenosti sa normama.Optimist wrote: ↑15/07/2025 19:07Kako se uredjaj kojem je uslovno receno prosao rok trajanja, moze uopce bazdariti?Dozer wrote: ↑15/07/2025 09:32Mozes traziti vjestacenje, naravno. Problem je sto nisam siguran da u BiH ima iko ovlasten za vjestacenje ovih uredjaja. Mislim da ih nabavljaju iz Srbije.drug_profi wrote: ↑15/07/2025 09:24 Da li npr. na sudu možeš, ako si siguran da nisi prekoračio dozvoljenu brzinu (vožnja na tempomatu i sl), tražiti potvrdu o baždarenju, certifikat neki ili sl. kojim MUP može dokazati da je uređaj ispravan i tačan u predviđenim granicama.
Nekad prije mogli su se pronaći radari bez provjere ispravnosti, nebaždareni i bez adekvatne dokumentacije. Mislim da odavno Policija pazi na ispravnost svoje opreme. Jeftinije je priznati grešku i proći sa pola kazne ili uslovom iz sudske troškove, nego tražiti vještačenje.
- Dozer
#10470 Re: Mobilni radari / kamere
Fakat mislis da se ti uredjaji redovno kontrolisu/bazdare kod nas?Optimist wrote: ↑15/07/2025 19:07Kako se uredjaj kojem je uslovno receno prosao rok trajanja, moze uopce bazdariti?Dozer wrote: ↑15/07/2025 09:32Mozes traziti vjestacenje, naravno. Problem je sto nisam siguran da u BiH ima iko ovlasten za vjestacenje ovih uredjaja. Mislim da ih nabavljaju iz Srbije.drug_profi wrote: ↑15/07/2025 09:24 Da li npr. na sudu možeš, ako si siguran da nisi prekoračio dozvoljenu brzinu (vožnja na tempomatu i sl), tražiti potvrdu o baždarenju, certifikat neki ili sl. kojim MUP može dokazati da je uređaj ispravan i tačan u predviđenim granicama.
Tesko....To se kupi, ubaci u gepek, i koristi dok radi. A po najjednostavnijoj logici - radi sve dok ocitava. Da li fula u 10-20-30%, koga briga...
Mislis da nekoga u policiji ovo zanima...?
- Dozer
#10471 Re: Mobilni radari / kamere
Opticka oprema nije isto sto i druga tehnicka oprema, objasnio sam gore zasto. Sva tehnika moze zakazati djelimicno ili potpuno, i da, ima rok trajanja. I ekran u koji upravo gledas ima rok/vijek trajanja od nekoliko hiljada radnih sati.HelaS wrote: ↑15/07/2025 20:50Tehnička oprema nema rok trajanja kakav ima hrana. Ako je u funkciji, ako pokazuje informacije koje se od njeg traže, onda se te informacije provjere, njegova funkcija se "baždari". "Papir o ispravnnosti" je papir o baždarenju, o usklađenosti sa normama.Optimist wrote: ↑15/07/2025 19:07Kako se uredjaj kojem je uslovno receno prosao rok trajanja, moze uopce bazdariti?Dozer wrote: ↑15/07/2025 09:32
Mozes traziti vjestacenje, naravno. Problem je sto nisam siguran da u BiH ima iko ovlasten za vjestacenje ovih uredjaja. Mislim da ih nabavljaju iz Srbije.
Nekad prije mogli su se pronaći radari bez provjere ispravnosti, nebaždareni i bez adekvatne dokumentacije. Mislim da odavno Policija pazi na ispravnost svoje opreme. Jeftinije je priznati grešku i proći sa pola kazne ili uslovom iz sudske troškove, nego tražiti vještačenje.
Imao sam negdje skeniranu specifikaciju TruCam I... postavicu ako nadjem.
Cini mi se da na njoj bas stoji 7 g. ili 40.000h.
- Optimist
#10472 Re: Mobilni radari / kamere
Da, mislim da se kontrolisu i bazdare se.Dozer wrote: ↑15/07/2025 21:51Fakat mislis da se ti uredjaji redovno kontrolisu/bazdare kod nas?Optimist wrote: ↑15/07/2025 19:07Kako se uredjaj kojem je uslovno receno prosao rok trajanja, moze uopce bazdariti?Dozer wrote: ↑15/07/2025 09:32
Mozes traziti vjestacenje, naravno. Problem je sto nisam siguran da u BiH ima iko ovlasten za vjestacenje ovih uredjaja. Mislim da ih nabavljaju iz Srbije.
Tesko....To se kupi, ubaci u gepek, i koristi dok radi. A po najjednostavnijoj logici - radi sve dok ocitava. Da li fula u 10-20-30%, koga briga...
Mislis da nekoga u policiji ovo zanima...?
Uredjaj koji je neispravan se ne bi mogao ni bazdariti, zar ne?
Pa mi u firmi imamo alkotest, koji je skoro bio na bazdarenju.
Pitam zasto ste ga nosili, svakako je za internu upotrebu?
Odgovor je bio, ako nekoga udaljimo sa radnog mjesta i on se bude zalio, mi smo ga ispusili ako se otkrije da uredjaj nije bazdaren.
- Dozer
#10473 Re: Mobilni radari / kamere
Ma to je ok za te stvari, ali ovdje pricamo o tebi/meni kao gradjanima protiv drzave, i obratno. Ne znam jesi li ikad imao priliku biti na sudu zbog ovoga, ali to izgleda bukvalno kao unaprijed presudjeno - kriv. Samo je pitanje koja je kazna. Sta god od dokaza doneses, na kakvu god njihovu gresku da ukazes, jednostavno ne pije vode.
Tvoja opcija je onda da se zalis, trazis vjestacenja, natezes se, placas, itd., s vrlo upitnim rezultatom, jer se onda cijeli sistem aktivira da se zastiti od tebe, posto znaju da bi u slucaju tvoje pobjede bila otvorena vrata svima da to rade.
I, za ovo sto sam gore napisao o tim uredjajima, vjeruj mi da niko od policajaca s kojima sam pricao nema pojma o tome.
Tvoja opcija je onda da se zalis, trazis vjestacenja, natezes se, placas, itd., s vrlo upitnim rezultatom, jer se onda cijeli sistem aktivira da se zastiti od tebe, posto znaju da bi u slucaju tvoje pobjede bila otvorena vrata svima da to rade.
I, za ovo sto sam gore napisao o tim uredjajima, vjeruj mi da niko od policajaca s kojima sam pricao nema pojma o tome.
-
azdralovic
#10474 Re: Mobilni radari / kamere
pa mozes traziti potvrdu o bazdarenju za svaki radar kod nas... ja jos nisam naisao da nisu imali za nekiDozer wrote: ↑15/07/2025 22:59 Ma to je ok za te stvari, ali ovdje pricamo o tebi/meni kao gradjanima protiv drzave, i obratno. Ne znam jesi li ikad imao priliku biti na sudu zbog ovoga, ali to izgleda bukvalno kao unaprijed presudjeno - kriv. Samo je pitanje koja je kazna. Sta god od dokaza doneses, na kakvu god njihovu gresku da ukazes, jednostavno ne pije vode.
ne treba ti nista vise da ih oboris na sudu
- nitro_90
- Grijem se na: Dizel
- Vozim: Na benzin