A hajde sad pogledaj one gore debile sto si ih postavio, da li su oni ista od toga uradili da ih nazoves fasistima.Opetja033 wrote:Ma najlakše je etiketirati i ne upuštati se u argumentovanu diskusiju.Challenger_ wrote:Ma jašta, bio je antifašista. Kao i Nusra.
1) Francova Španija nije imala rasne zakone
2) Diplomate Francove Španije su spašavali Jevreje u okupiranim dijelovima Europe
3) Francova Španija nikada nije pravila logore za Jevreje, nije isporučila svoje Jevreje nacistima
4) Franco je čak, sa vremena na vrijeme, zatvarao vodeće fašiste i branio im djelovanje
Naravno da se koristio fašistima kao korisnim idiotima, ali im nije dao da se previše približe vlasti. Bio je osoba koju su cijenili i veliki prijatelji BiH poput pokojnih Otto von Habsburga i Margaret Thatcher.
Ne sporim da je bio ultrakonzervativac i diktator.
U datom trenutku bio je najbolje rješenje za Španiju - kako za teritorijalni integritet iste, tako i za držanje Španije van ralja komunističke rulje i WII.
Ponavljam: u datom trenutku. Da se sada pojavi novi Franco - ne bih ga smatrao bilo kakvim dobrim rješenjem po bilo šta. U svom vremenskom i prostornom kontekstu je odigrao ulogu. Spasio je Španiju.
Sirija vol. 2
-
aratet
#104326 Re: Sirija vol. 2
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#104327 Re: Sirija vol. 2
Čovječe dragi, operativci Mossada vode revoluciju koju ti nazivaš "islamskom". Vidiš li ti tu ikakvu kontradikciju?sarajevoxxxx wrote:Umjesto savremenog PVO-a poslali su im ili šutili na postupke radikala, prvo Turska a onda i ostale zemlje. Šta ima netačno u toj tvrdnji?Challenger_ wrote:Sad bi, da smije, Savo napisao "pa šta". On je svakako pisao da je ISIL (koga ni u snu ne osuđuje) "poklon međunarodne zajednice narodima Iraka i Sirije".
- Opetja033
#104328 Re: Sirija vol. 2
Na koga konkretno misliš? Pa nisu uradili ništa zato što nisu na vlasti. Ali itekako otvoreno zagovaraju "white supremacy", dakle rasne zakone, negiraju Holokaust, štuju Hitlera, rigidni su i otvoreni antisemiti i islamofobi.aratet wrote:A hajde sad pogledaj one gore debile sto si ih postavio, da li su oni ista od toga uradili da ih nazoves fasistima.Opetja033 wrote:Ma najlakše je etiketirati i ne upuštati se u argumentovanu diskusiju.Challenger_ wrote:Ma jašta, bio je antifašista. Kao i Nusra.
2) Diplomate Francove Španije su spašavali Jevreje u okupiranim dijelovima Europe
3) Francova Španija nikada nije pravila logore za Jevreje, nije isporučila svoje Jevreje nacistima
4) Franco je čak, sa vremena na vrijeme, zatvarao vodeće fašiste i branio im djelovanje
Naravno da se koristio fašistima kao korisnim idiotima, ali im nije dao da se previše približe vlasti. Bio je osoba koju su cijenili i veliki prijatelji BiH poput pokojnih Otto von Habsburga i Margaret Thatcher.
U datom trenutku bio je najbolje rješenje za Španiju - kako za teritorijalni integritet iste, tako i za držanje Španije van ralja komunističke rulje i WII.
Ponavljam: u datom trenutku. Da se sada pojavi novi Franco - ne bih ga smatrao bilo kakvim dobrim rješenjem po bilo šta. U svom vremenskom i prostornom kontekstu je odigrao ulogu. Spasio je Španiju.
Jebeni lumpenproletariat, iliti "white trash". Upravo oni koji su stali iza nacizma i fašizma i tada.
- salik79
#104329 Re: Sirija vol. 2
A Geert Wilders je najveci fan Izraela, najvjerovatnije i mossadov agent.Opetja033 wrote:Ma ja, i u vukojebinama Mississippija, Virginije, Georgije, Arkansasa, Alabame - je vazda bilo "nigger", kakvi Afroamerikanci.salik79 wrote:De, ba, sumire - kakvi Romi?!sumirprimus wrote:laž!
nikad!
uvijek kazem romi!
kad ih uzemm u usta. a nisam dugo fakat...U Tuzli su uvijek bili cigani, firauni, gurbeti, al' Romi?!
![]()
Fuj.
To je fuj. A fuj je i tvoje navijanje za tekfirdzijsku bandu, za one koje druge skracuju za glavu, samo zato sto ne dijele "vjerska" ubjedjenja s njima. I to je fuj!
Bujrum i tebi - pokusaj navesti jedan jedini primjer onoga sto maloprije spomenuh medju tvojim "revolucionarima"!?
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#104330 Re: Sirija vol. 2
Bez lažne skromnosti, meni je u Siriji sve jasno od prvog dana pa i to da regionalne (na prvom mjestu Izrael) i globalne sile instrumentalizuju religiju, ideologije i da se preko ubačenih elemenata, agenture, kako u sferi visoke politike tako na terenu među običnim ljudima, predstavljaju kao tumači njihovih interesa i vođe "pobune". Legitimno je i da se takva stvar podrži, ali vas molim da nas - koji znamo o čemu je riječ - ne *ebete u zdrav mozak pričama o "muslimanskom" ustanku i borbi za "zaštitu ugroženih sunita".
Za Izrael, pa šta.
Za Izrael, pa šta.
-
aratet
#104331 Re: Sirija vol. 2
Tito i Franko nikako ne mogu u istu recenicu, TIto je antifasista, a Franko je fasista.(da nebi diskutovali oko toga, u najboljem slucaju faasisticka bitch)Opetja033 wrote:Ma najlakše je etiketirati i ne upuštati se u argumentovanu diskusiju.Challenger_ wrote:Ma jašta, bio je antifašista. Kao i Nusra.
Tito je svoju drzavu temeljio uglavnom na obrazovanim mladim snagama, Frankov rezim se temeljio na neobrazovanim ljudima sa sela, pomogla mu je jako i katolicka crkva u tome, i mrzio je intelektualce, mrzio je umjetnike, filmske radnike, svjesno je radio na kulturnom unazadjivanju vlastitog drustva.
A o ratu je suvisno i pricati, mnoga djela su postala slavna koja su pisala o tom ratu, njegovi vojnici se nista nisu razlikovali od Hitlerovih ili Musolinijevih, nije ni cudo sto su tako jako dobro saradjivali.
- Opetja033
#104332 Re: Sirija vol. 2
Al Mayadeen (telal terorističkog Hizba) sada tvrdi da Assadove trupe "ipak neće ući u Afrin danas".
Sad sve i da nekada uđu FSA/Nacionalna vojska Sirije i Turci su im poprijecili put ka Jandarisu i Raju. Oba grada su van dosega Assadovaca.
Jah...Krokodajl wrote:ono što je definitivno da Sirijska vojska ulazi sutra u Efrin
Jedino što je sigurno, vojska ulazi.
Sad sve i da nekada uđu FSA/Nacionalna vojska Sirije i Turci su im poprijecili put ka Jandarisu i Raju. Oba grada su van dosega Assadovaca.
- Opetja033
#104333 Re: Sirija vol. 2
aratet wrote:Tito i Franko nikako ne mogu u istu recenicu, TIto je antifasista, a Franko je fasista.(da nebi diskutovali oko toga, u najboljem slucaju faasisticka bitch)Opetja033 wrote:Ma najlakše je etiketirati i ne upuštati se u argumentovanu diskusiju.Challenger_ wrote:Ma jašta, bio je antifašista. Kao i Nusra.
Tito je svoju drzavu temeljio uglavnom na obrazovanim mladim snagama, Frankov rezim se temeljio na neobrazovanim ljudima sa sela, pomogla mu je jako i katolicka crkva u tome, i mrzio je intelektualce, mrzio je umjetnike, filmske radnike, svjesno je radio na kulturnom unazadjivanju vlastitog drustva.
A o ratu je suvisno i pricati, mnoga djela su postala slavna koja su pisala o tom ratu, njegovi vojnici se nista nisu razlikovali od Hitlerovih ili Musolinijevih, nije ni cudo sto su tako jako dobro saradjivali.
Ne, nego su fašisti bili njegove "bitch".
Njegov odnos prema kulturi i umjetnosti je upravo jedan od dokaza da se radilo o zadrtom ultrakonzervativcu a ne fašisti. Fašisti/nacisti su itekako gurali svoj vid kulture i umjetnosti.
Malo je neumjesno porediti njegove vojnike sa Hitlerovim ili Mussolinijevim jer njegove trupe nisu bile uključene u Holokaust. Naravno da je njegova strana kriva za brutalne zločine ali ni "republikanci" nisu ništa bolji. Pobili su na hiljade vjerskih službenika, silovali i ubijali časne sestre, skrnavili i pljačkali crkve i manastire, ganjali, lovili i ubijali "klasne neprijatelje".
Tito i Franco se mogu porediti, naravno samo u određenim kontekstima. Ideološki su bili suprotnosti, pa neću pasti u istu zamku kao @Chelli maloprije da stavljam znak jednakosti između nekoga samo zato jer obojica pripadaju totalitarnim ideologijama.
Ono, kontam ja šta ti hoćeš da kažeš. Nadam se da ti kontaš mene i moju poentu. Složićemo se da se ne slažemo, da ne idemo više u off.
Povlacim se iz daljnih diskusija po ovom pitanju.
-
aratet
#104334 Re: Sirija vol. 2
Da li su postavili rasne zakone igdje u Siriji? da li su otvarali logore za jevreje? to su tvoji argumenti kada branis fasistu Franku.Opetja033 wrote:
Na koga konkretno misliš? Pa nisu uradili ništa zato što nisu na vlasti. Ali itekako otvoreno zagovaraju "white supremacy", dakle rasne zakone, negiraju Holokaust, štuju Hitlera, rigidni su i otvoreni antisemiti i islamofobi.
Jebeni lumpenproletariat, iliti "white trash". Upravo oni koji su stali iza nacizma i fašizma i tada.
Sto se tice fobije na osnovu religije, puno je veca kod onih debila sto dolaze na stranu tzv.FSA, ja bi licno da sam pripadnik druge religije prije otisao kod njih nego u Idlib.
A kada je u pitanju antisemitizam, vecina Sirijaca su antisemiti, na bilo kojoj strani da ratuju, mozda jedino vjerske manjine nisu i Kurdi.
Sto se tice komunizma u Spaniji, necemo se lagati, njih je u Spaniji bilo jako malo, mislim oko 5% Popularnog fronta (koji je imao oko 40% u Spaniji, vecina su bili Socijalisti kao i u drugim drzavama.
- Opetja033
#104335 Re: Sirija vol. 2
aratet wrote:Da li su postavili rasne zakone igdje u Siriji? da li su otvarali logore za jevreje? to su tvoji argumenti kada branis fasistu Franku.Opetja033 wrote:
Na koga konkretno misliš? Pa nisu uradili ništa zato što nisu na vlasti. Ali itekako otvoreno zagovaraju "white supremacy", dakle rasne zakone, negiraju Holokaust, štuju Hitlera, rigidni su i otvoreni antisemiti i islamofobi.
Sto se tice fobije na osnovu religije, puno je veca kod onih debila sto dolaze na stranu tzv.FSA, ja bi licno da sam pripadnik druge religije prije otisao kod njih nego u Idlib.
A kada je u pitanju antisemitizam, vecina Sirijaca su antisemiti, na bilo kojoj strani da ratuju, mozda jedino vjerske manjine nisu i Kurdi.
Sto se tice komunizma u Spaniji, necemo se lagati, njih je u Spaniji bilo jako malo, mislim oko 5% Popularnog fronta (koji je imao oko 40% u Spaniji, vecina su bili Socijalisti kao i u drugim drzavama.
Ne, ne. Nisi me dobro shvatio. Nisam ja rekao da je Assad fašista. Pazim na termine koje upotrebljavam. Nisam recimo optužio Assada za genocid, dok sam prvi na ovom forumu rekao da je genocid ono što je Daesh uradio Jezidima i krščanima na sjeveru Iraka.
Samo sam rekao da uživa podršku fašista/(neo)nacista, rigidnih antisemita.
-
aratet
#104336 Re: Sirija vol. 2
Nisam ni mislio na Assada, ni ja ga ne volim, ja mislim na one debile sto si i ti mislio.Opetja033 wrote:aratet wrote:Da li su postavili rasne zakone igdje u Siriji? da li su otvarali logore za jevreje? to su tvoji argumenti kada branis fasistu Franku.Opetja033 wrote:
Ne, ne. Nisi me dobro shvatio. Nisam ja rekao da je Assad fašista. Pazim na termine koje upotrebljavam. Nisam recimo optužio Assada za genocid, dok sam prvi na ovom forumu rekao da je genocid ono što je Daesh uradio Jezidima i krščanima na sjeveru Iraka.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#104337 Re: Sirija vol. 2
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Maystor
mjesec
» Maystor
mjesec
- zigubigule
#104338 Re: Sirija vol. 2
jel pocela pizdarija u guti?
- Kikibombona
#104339 Re: Sirija vol. 2
Turci otvoreno priznaju da je cilj efrinske kampanje genocidne prirode i da zele unistiti kurdski region. Fasista Erdogan je otvoreno rekao da je Afrin arapski region. Njegova zlocudna zena zeli naseliti Afrin sa 500 000 Arapa.
500,000 Syrians 'will return to Afrin' after fighting ends, says Turkey's First Lady
https://www.alaraby.co.uk/english/news/ ... _medium=sf
Kurdski akademici u Erbilu porucuju da turska kampanja ima cilj unistiti kurdski narod!
https://twitter.com/curdistani/status/9 ... 7591303168
500,000 Syrians 'will return to Afrin' after fighting ends, says Turkey's First Lady
https://www.alaraby.co.uk/english/news/ ... _medium=sf
Kurdski akademici u Erbilu porucuju da turska kampanja ima cilj unistiti kurdski narod!
https://twitter.com/curdistani/status/9 ... 7591303168
- Opetja033
#104340 Re: Sirija vol. 2
Aha. Odgovorio sam ti na to:aratet wrote:Nisam ni mislio na Assada, ni ja ga ne volim, ja mislim na one debile sto si i ti mislio.Opetja033 wrote:aratet wrote: Da li su postavili rasne zakone igdje u Siriji? da li su otvarali logore za jevreje? to su tvoji argumenti kada branis fasistu Franku.
Ali da budem još konkretniji: upravo se na tom primjeru može vidjeti razlika između ultrakonzervativaca i fašista/nacista. Tj Franco vs. Mussolini/Hitler.Pa nisu uradili ništa zato što nisu na vlasti. Ali itekako otvoreno zagovaraju "white supremacy", dakle rasne zakone, negiraju Holokaust, štuju Hitlera, rigidni su i otvoreni antisemiti i islamofobi.
Ultrakonzervativci: porodica Bush, McCain, Cheney - neocon.
Fasisti/neonacisti: Bannon, Spencer, National Front u Francuskoj, te hejbet ovih organizacija i stranaka po Europi - alt right.
I konstantno jebu jedni drugima mater. Pojednostavljeno neocon/ultrakonzervativce boli neka stvar ko si i u sta vjerujes dok ne remetis trenutno stanje. Oni su tu da stite sebe i elite drustva (sto je najcesce jedno te isto). Bas kao sto je i Franco bio.
Alt-right je, bas poput fasizma/nacizma, odgovor lumpenproletariata/white trasha, na politiku (vanjsku, ekonomsku, unutrasnju) vladajucih elita. Tj onog dijela radnicke klase koja ne ode socijalistima/komunistima. Trump vs Sanders, itd.
Nadam se da nisam bio previse konfuzan, malo sam umoran.
- Opetja033
#104341 Re: Sirija vol. 2
FSA/Nacionalna vojska Sirije oslobodila i selo Madaya juzno od Jandarisa.
Danas oslobođeni sela i kote:
Regija Jandaris: sela Madaya, Diwan al Tahtani, Khirable Elus, brdo Qilah
Regija Rajo: selo Hopkan/Huwaykanli, planina Sumud
Sjever Afrina: sela Marsawiyah, Shaltah i Iki Dam, drevni grad Nabi Huru (brdo i tvrđava) te rimski most u neposredno blizini.
Današnjim napredovanjem FSA/Nacionalna Vojska Sirije zajedno sa Turcima kontroliše 50-tak sela, blizu 90% granice Sirije i Turske, te oko 15% regije Afrin.
Ono što je bitno napomenuti jeste da su današnjim napredovanjem, onemogucili ulazak Assadovih trupa u Janderis i Rayo - sve i da nekada uđu u Afrin.
Danas oslobođeni sela i kote:
Regija Jandaris: sela Madaya, Diwan al Tahtani, Khirable Elus, brdo Qilah
Regija Rajo: selo Hopkan/Huwaykanli, planina Sumud
Sjever Afrina: sela Marsawiyah, Shaltah i Iki Dam, drevni grad Nabi Huru (brdo i tvrđava) te rimski most u neposredno blizini.
Današnjim napredovanjem FSA/Nacionalna Vojska Sirije zajedno sa Turcima kontroliše 50-tak sela, blizu 90% granice Sirije i Turske, te oko 15% regije Afrin.
Ono što je bitno napomenuti jeste da su današnjim napredovanjem, onemogucili ulazak Assadovih trupa u Janderis i Rayo - sve i da nekada uđu u Afrin.
- Nadzornik
#104342 Re: Sirija vol. 2
Samo da vas pozdravim...
Hvala,hvala...

Hvala,hvala...

- Kikibombona
#104343 Re: Sirija vol. 2
Nakon toliko godina, dosao je kraj...#Russia FM Lavrov: the experience of liberating the city of Aleppo from militants could be used in eastern Ghouta. The agreement reached w/the militants to leave Aleppo could be repeated in eastern Ghouta #EasternGhouta
- Nadzornik
#104344 Re: Sirija vol. 2
Dobro jutro sa istocne periferije Gute...

- Opetja033
#104345 Re: Sirija vol. 2
Današnji razvoj događaja je potvrdio ono što sam jutros govorio. Ogroman napredak koji su danas ostvarili FSA/Nacionalna vojska Sirije zajedno sa Turcima i bombardovanje dijelova Afrina gdje je moguće očekivati eventualni ulazak Assadovaca nas dovodi do zaključka da je/će:Opetja033 wrote:Cetiri moguca scenarija za Afrin:
1) FSA/Nacionalna vojska Sirije i turski saveznici oslobađaju čitav Afrin
2) FSA/Nacionalna vojska Sirije i turski saveznici oslobađaju granicu Sirije i Turske + Jandaris i Rajo.
3) FSA/Nacionalna vojska Sirije i turski saveznici oslobađaju najveći dio Afrina i Tall Rifat, Assadovi koridor do Afrina + Menagh. Na istoku, tj dijelovima bivseg Azaz dzepa granica bi isla uz prugu - bas kao i u Idlibu.
4) Assad kontrolise čitav Afrin.
Bilo kako bilo, koji god scenarij na kraju bio - vise nece biti kurdskih terorista i separatista a FSA/Nacionalna vojska Sirije ce dobiti koridor od Jarablusa i Al Baba, preko Afrina do Idliba.
To je ono što je sasvim sigurno.
1) Afrin zauvijek izgubljen za YPG teroriste i kurdske separatiste
2) scenarij sa slike broj 4 nemoguć
3) Azaz-Jarablus, kako god turska operacija završila, preko Afrina biti spojen sa Idlibom. To će biti ogroman, veliki uspjeh pobunjenika.
Po mom mišljenju scenarij br 1 i br 2 su najrealniji jer je današnjim razvojem događaja, Assadovima - pri eventualnom ulasku u Afrin - jedina moguća linija napredovanja prema gradu Afrinu i sjeverno prema Menagh bazi i Tell Rifatu.
- Opetja033
#104346 Re: Sirija vol. 2
Pobunjenici izveli iznenadni napad na polozaje Assadovaca u blizini bolnice u Harasti. Zaplijenjena municija i RPG-ovi.

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=33.56 ... 5&z=15&m=b

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=33.56 ... 5&z=15&m=b
- Young Erotica
#104347 Re: Sirija vol. 2
A sta ako ih SAA napadne, reagovace turci sta?
Da su smeli odavno bi to i uradili.
- Opetja033
#104348 Re: Sirija vol. 2
A kada su to Assadovi direktno napali tursku vojsku ranije? Naravno da ce Turci reagovati ukoliko ih Assadove falange napadnu. Jok eto, povuci ce se nazad u Tursku.Young Erotica wrote:A sta ako ih SAA napadne, reagovace turci sta?
Smijesno.
- Young Erotica
#104349 Re: Sirija vol. 2
Pokazi ti meni gde su eto ne turska, nego njihovi puleni u Siriji direktno oni u Al Babu i tom regionu napali SAA, to su turske pudlice za vlast bezopasni.Opetja033 wrote:A kada su to Assadovi direktno napali tursku vojsku ranije? Naravno da ce Turci reagovati ukoliko ih Assadove falange napadnu. Jok eto, povuci ce se nazad u Tursku.Young Erotica wrote:A sta ako ih SAA napadne, reagovace turci sta?
Smijesno.
Ovo sto se ne puca i dozvoljavaju neki ustupi je zbog Rusije, Asadu odgovara eskalacija na relaciji sa pobunjenicima,nisu u poziciji da pregovaraju vise.
Sto bi se reklo na aparatima.
- Opetja033
#104350 Re: Sirija vol. 2
Ja ovdje govorim direktno o turskoj vojsci a ne o njihovim pulenima.Young Erotica wrote:Pokazi ti meni gde su eto ne turska, nego njihovi puleni u Siriji direktno oni u Al Babu i tom regionu napali SAA, to su turske pudlice za vlast bezopasni.Opetja033 wrote:A kada su to Assadovi direktno napali tursku vojsku ranije? Naravno da ce Turci reagovati ukoliko ih Assadove falange napadnu. Jok eto, povuci ce se nazad u Tursku.Young Erotica wrote:A sta ako ih SAA napadne, reagovace turci sta?
Smijesno.
Ovo sto se ne puca i dozvoljavaju neki ustupi je zbog Rusije, Asadu odgovara eskalacija na relaciji sa pobunjenicima,nisu u poziciji da pregovaraju vise.
Sto bi se reklo na aparatima.
Turskoj vojsci u ovim dijelovima Afrina koji su pod kontrolom pobunjenika. Gdje god se sada zeleni na mapi u Afrinu, tu su Turci.
Ti stvarno mislis da ce Assad udariti na tursku vojsku? Ili da ce udariti i da ce to proci nekaznjeno, da ce podviti rep i povuci u Tursku?