FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
TDK-90

#10426 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by TDK-90 »

Haris.ba wrote:
Altsa wrote:a njega nije Fahro kupio?
Ako ćemo pošteno, svi su u medijskom prostoru kupljeni na ovaj ili onaj način. :D
:thumbup:

Ma danas su na sceni ublehasi , u svim sferama zivota -svugdje (populisti moderno receno) :-)
Matzan

#10427 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Matzan »

Ja_Ja wrote:
Matzan wrote:Mogu ga pljuvati i prozivati do mile volje, ali to ne umanjuje činjenicu da je Senad ukazao na neke nelogičnosti u IZ po mnogim pitanjima.
Očito da je svrha prikupljanja zekata i njegova raspodjela poprilično zloupotrijebljena od strane IZ, a to još niko ni ovdje ni u drugim medijima nije demantovao.
Kako nije demantovano?! I o kakvoj zloupotrebi pricamo? Postoji 7 kategorija na koje se zekat dijeli, IZ ga dijeli na tih sedam kategorija. Znaci, nema zloupotrebe. Sad sto je neko sebi ovdje utufio u glavu da 80% zekata mora da ide siromasnim i sirotinji to je stvar pogresne interpretacije a nikako zloupotrebe od strane IZ. IZ u osnovi apsolutno nista pogresno ne radi. Kao vrhovni islamski autoritet na nasem prostoru zaduzeni su (i samo oni) za prikupljanje i raspodjelu zekata, obavezni su da taj zekat utrose na kategorije kojim zekat ide i to rade, procentualno ga dijele onako kako misle da treba biti podijeljen. Da li to moze manje ili vise jednoj ili drugoj kategoriji naravno da moze. Treba imati u vidu da se godisnje prikupi 10tak miliona u zekatu, od toga siguran sam najmanje 1/4 dolazi iz dijaspore kroz nase dzemate, sto znaci da citava BiH da za zekat 1/10 (ako i toliko) onog sto se na mjesscnom nivou potrosi na kladionicama. E to je nasa zalost, i tuga.

Šta kaže izvorni propis

Image

Kako to radi IZ u BiH
Raspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2016. godini

Raspodjela iz Fonda Bejtu-l-mal u 2016. godini vrši se na osnovu prikupljenih 9.663.701,00 KM, od čega 8.763.701,00 KM od zekata i sadekatu-l-fitra i 900.000,00 KM od kurbana i kurbanskih kožica, a ras¬podjela je izvršena prema navedenom prikazu.

Odgojno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 35,9%
Mediji IZ-e u BiH 9,8%
Kulturno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 11,7%
Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, pomoć za povratak, stipendije i ostale humanitarne i socijalne aktivnosti IZ-e (raspodjela preko Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH) 12,5%
Troškovi štampanja i razduženja blokova 0,6%
Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, vijeća za fetve i Sabora IZ-e 13,1%
Vjersko-prosvjetne i druge aktivnosti Rijaseta IZ-e 16,4%

Oni koji su prvi spomenuti u suri o podjeli zekata, dakle siromašni i nevoljnici, po nekom tumačenju IZ su na zadnjem mjestu.
Pardon, puno manje se izdvaja za štampanje i razduženje blokova.
kiligonzales

#10428 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by kiligonzales »

Altsa wrote:
kiligonzales wrote:Senad je naš najbolji voditelj i legenda BH novinarstva i televizije.

Zelenašima našim mogu po mjeri biti samo novinari koje mogu kupiti, poput Avdića iz Slobodne Bosne ili levata iz Faktora i Stava.
a njega nije Fahro kupio?
A kupio ga je cime, sa dva gostovanja u njegovom dnevniku :D
Haris.ba

#10429 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Haris.ba »

kiligonzales wrote:A kupio ga je cime, sa dva gostovanja u njegovom dnevniku
Ta gostovanja se plaćaju. :D

Na razne načine. Uglavno, neko zaplati.
vatrogasac

#10430 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by vatrogasac »

Hodže hoće pare, a Senči neće.

https://youtu.be/RbjAps0V6hM
Seyfo

#10431 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Seyfo »

Nadam se da će Senad izdržati i izaći iz ovoga jači.
kiligonzales

#10432 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by kiligonzales »

Haris.ba wrote:

Pa kad je najgledaniji dnevnik, nek i zaplate. :D
Ja_Ja

#10433 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Ja_Ja »

Matzan wrote: Oni koji su prvi spomenuti u suri o podjeli zekata, dakle siromašni i nevoljnici, po nekom tumačenju IZ su na zadnjem mjestu.
Pardon, puno manje se izdvaja za štampanje i razduženje blokova.
Da li je raspodijela prihoda u koliziji sa citiranim ajetom? Nije! Nigdje ne pise, niti neko od uleme kod nas ili bilo gdje u svijetu tumaci taj ajet da procentualno raspodjela mora ici na ovaj ili onaj nacin. Hvatate se tog kao pijan plota, kao da redoslijed u ajetu znaci i redoslijed podjele. Ajet je veoma jasan kojim kategorijama zekat moze da ide, i IZ ispunjava sve te uslove. Tu je i kraj price o tome da li IZ radi legitiman posao.

Sad mozemo (mozda na nekoj drugoj temi) da diskutujemo o tome koliko i na kojim osnovama bi IZ trebala da napravi izmjenu trenutne raspodjele zekata da bi se neka od kategorija pomogle vise.
spreca

#10434 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by spreca »

Haris.ba wrote:

Pa naplacaju se i na BHTTR i FTVU inace i na svim TV
Matzan

#10435 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Matzan »

Na zvaničnoj stranici zekat.ba ovaj promotivni video objavljen 25.04.2017. god.

Kaže fino naslov: "Raspodjela zekata i sadekatu-l-fitra". Računam da ću vidjeti raspodjelu, procente, neka objašnjenja ..., kad ono samo obrađena stavka pomoći siromašnim i povratnicima.
Cijeli video o dijelu zekata koji je po prioritetu i iznosima na zadnjem mjestu našim mudrima glavama u IZ.
Spominje se doduše, da budem korektan do kraja, da ide i u neke druge svrhe, ali je video urađen da onaj ko nije dobvoljno upućen stekne utisak da gotovo sva sredstva od zekata i sadekatu-l-fitra idu siromašnim i nevoljnicima.
Očito da je neko pobrkao lončiće i da je prioritete poslaogao naopako.

Interesantno je da tamo na 3:40 gospođa fino kaže da je IZ "samo alternativni način pomoći, a da je DRŽAVA ta koja je obavezna pomoći toj kategoriji ljudi".

Meni su nakon ovoga stvari sasvim jasne, a mislim da su i velikom broju ljudi koji su bili u dilemi ili zabludi.
TDK-90

#10436 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by TDK-90 »

Zekat ko ga smatra obavezom ce ga i dalje izdvajati , onaj koji ga ne smatra nece ga izdvajati ni kad bi bio 1,- KM ...
Slicne argumente imaju neplatise tv pretplate, parkinga, grijanja, vode, odvoza smeca i svega slicnog :izet:
Matzan

#10437 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Matzan »

Naravno da treba davati. To niko ne spori.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10438 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by _BataZiv_0809 »

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se ne može ovog prava odreći jer bi se time odrekla svog izvornog vjerskog karaktera i temeljnog ustavnog određenja. Zato to nije samo pitanje finansijske održivosti Islamske zajednice, nego njenog legitimiteta i autoriteta", navodi se u saopćenju.

:D :D
zagortenej

#10439 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by zagortenej »

IZ o zekatu: Otvoreni smo za dobronamjernu kritiku, ali nećemo podleći uvredama

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prikuplja zekat i sadekatu-l-fitr godinama i decenijama i nastavit će to i dalje raditi. Radimo to savjesno i odgovorno, od mutevelija u džematima, preko imama, glavnih imama, muftija i reisu-l-uleme. To su sredstva iz kojih se pomažu socijalno ugroženi, prezaduženi i drugi u socijalnoj potrebi", naglasili su.

Iz ureda dodaju da se od tih sredstava izdvajaju i sredstva pomoću kojih se školuju djeca u obrazovnim ustanovama i mektebima, štampaju knjige i udžbenici, popravljaju i održavaju objekti, stipendiraju učenici i studenti, pomažu djeca u obdaništima, finansiraju biblioteke, održavaju povratnički džemati, pomažu povratnici, muhadžiri i migranti, humanitarne organizacije i udruženja osoba s posebnim potrebama i još mnogo toga.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/iz-o-ze ... /190610143

:bih:
Nero Histrion

#10440 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Nero Histrion »

Ja_Ja wrote:
Matzan wrote:Mogu ga pljuvati i prozivati do mile volje, ali to ne umanjuje činjenicu da je Senad ukazao na neke nelogičnosti u IZ po mnogim pitanjima.
Očito da je svrha prikupljanja zekata i njegova raspodjela poprilično zloupotrijebljena od strane IZ, a to još niko ni ovdje ni u drugim medijima nije demantovao.
Kako nije demantovano?! I o kakvoj zloupotrebi pricamo? Postoji 7 kategorija na koje se zekat dijeli, IZ ga dijeli na tih sedam kategorija. Znaci, nema zloupotrebe. Sad sto je neko sebi ovdje utufio u glavu da 80% zekata mora da ide siromasnim i sirotinji to je stvar pogresne interpretacije a nikako zloupotrebe od strane IZ. IZ u osnovi apsolutno nista pogresno ne radi. Kao vrhovni islamski autoritet na nasem prostoru zaduzeni su (i samo oni) za prikupljanje i raspodjelu zekata, obavezni su da taj zekat utrose na kategorije kojim zekat ide i to rade, procentualno ga dijele onako kako misle da treba biti podijeljen. Da li to moze manje ili vise jednoj ili drugoj kategoriji naravno da moze. Treba imati u vidu da se godisnje prikupi 10tak miliona u zekatu, od toga siguran sam najmanje 1/4 dolazi iz dijaspore kroz nase dzemate, sto znaci da citava BiH da za zekat 1/10 (ako i toliko) onog sto se na mjesscnom nivou potrosi na kladionicama. E to je nasa zalost, i tuga.
Ispada da oni koji ne daju vitre i zekat IZ, to se njima ne pika?! Ko je to odredio, u kojem hadisu ili na kojem mjestu u Kur'anu pise da im se ne pika ako ne daju IZ nego iz ruke u ruku? Ovo bih stvarno volio znati.
Ja_Ja

#10441 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Ja_Ja »

Nero Histrion wrote:
Ja_Ja wrote:
Ispada da oni koji ne daju vitre i zekat IZ, to se njima ne pika?! Ko je to odredio, u kojem hadisu ili na kojem mjestu u Kur'anu pise da im se ne pika ako ne daju IZ nego iz ruke u ruku? Ovo bih stvarno volio znati.
Praksa poslanika savs je bila da se zekat prikuplja u Beitu-l-Mal, praksa bar jos dvojice halifa odmah poslije njega ista (jedan od njih, Ebu Bekr ra i u rat krenuo zbog neplacanja zekata). Ulema se slaze da ukoliko u nekoj drzavi postoji islamska vlast ili glavni islamski autoritet da je on nadlezan za prikupljanje zekata na osnovu prakse poslanika savs. U Bosni i Herceogovini gdje postoji vjerski autoritet i mehanizam za prikupljanje VEOMA je upitno da li se pika individualno davanje. Za to postoji masa razloga, od kojih sam neke navodio u ranijim postovima na ovoj temi, ali jedan od njih je sigurno i postojanje vrhovnog islamskog autoriteta koji sluzi za institucionalno prikupljanje, a kroz gore pomenuto vidimo i da se u doba poslanika savs institucionalno prikupljao zekat.
zagortenej

#10442 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by zagortenej »

Nije postojao Bejtul mal za vrijeme Muhameda.
Matzan

#10443 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Matzan »

Ako se već pozivate na praksu u doba kad je živio Muhammed, s.a.v.s. i halife poslije njega, nisam ubijeđen da je u to vrijeme postojao PDV i Porez na dohodak.
agnostic_front

#10444 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by agnostic_front »

Nije postojalo ni subvencioniranje računa za plin.
Ja_Ja

#10445 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Ja_Ja »

zagortenej wrote:Nije postojao Bejtul mal za vrijeme Muhameda.
Postojala je praksa koja je preteca Beitulmala a to je da se opet donosilo na jedno mjesto, a posto nije nikada bilo puno, odmah bi se podijelilo. I u Ebu Bekrovo ra vrijeme nije bilo stalnog Beitulmala, u formi koju danas imamo ali je osnova postojala (opet se prikupljalo na jedno mjesto i vodio se zapis), ali ni tada nisu primanja bila tolika pa bi se to brzo podijelilo, tek drugim halifom situacija se promjenula, ali sustinski isti koncept je postojao od vremena poslanika savs.
FrozenCastle

#10446 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by FrozenCastle »

Znači bez zekata, IZ bi propala. Najbogatija nevladina organizacija na svijetu je crkva. Otkud toliko siromašnih onda kad sve te pare I imovina skupiše za pomoć siromasima a hodže i popovi nam se vozaju u džipovima?
zposao

#10447 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by zposao »

Garant siromašni troše pare na pizdarije :roll:
vatrogasac

#10448 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by vatrogasac »

zagortenej wrote:Nije postojao Bejtul mal za vrijeme Muhameda.
Nije postojao ni prije 50 godina. U socijalizmu nisi smio reći da ima sirotinje koja je opisana u ajetu o zekatu niti su smjele postojati narodne kuhinje iako znamo svi da je bilo i takvih pa se vitre obično davale taj jedan mjesec neorganizovano nenama i udovicama bez penzije. Prije toga se davalo hodžama jer nije bilo članarine niti su imali plate kako stariji pamte. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesezih Đozo izlazi sa prijedlogom da se vitre, zekat i kurbanske kožice uplaćuju u fond za obrazovanje jer država to nije htjela finansirati pa se tih godina renovira muška medresa, otvara ženska medresa i FIN. Naravno da se to nije uspjelo zekatom i vitrama nego stranim donacijama, ali se dio fonda koristio za održavanje. Iz tog fonda se pomagala i izdavačka djelatnost što isto ajet spominje. Osnivanjem bejtul mala poslije rata inercijom još se najveći dio odvaja za obrazovanje jer je povećan broj medresa i fakulteta što je u ajetu "fi sebilillah", ali kako pratimo godine smanjuje se taj dio za obrazovanje u korist siromašnih.
karanana

#10449 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by karanana »

bez ikakve nemajere da podjebajem ili da budem ironican: iz kojeg dijela se finansiraju tekuce obaveze (plate, odrzavanja zgrada, rezije, pa eto i sluzbena auta)?
to su vjerovatno clanarine i drugi prilozi.
ti se troskovi ne finansiraju iz ovog fonda jelde?

da li je negdje uopste moguce vidjeti finansijske izvjestaje islamske zajednice?
jahh

#10450 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by jahh »

Edit
Last edited by jahh on 11/06/2019 03:22, edited 1 time in total.
Locked