Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
CherryLips

#10426 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Doji beba, a i tebi se bliži ABd, to će proletiti:)
JanuaryJones

#10427 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote:Doji beba, a i tebi se bliži ABd, to će proletiti:)
Primaklo se, jašta je. Već iza praznika moram počet oblijetat oko bolnice :D
CherryLips

#10428 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ko je ono spominjao steznike iz Baby centra,imaju li kakvi sa nogavicama bar malo,da nisu skroz kao gacice?
I imate li kakve preporuke za nosiljke za bebe,kao npr kengur?
P.s. Sad malo gledah na str Baby c,ne vidjeh uopšte steznike....?
Sunculish

#10429 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

CherryLips wrote:Ko je ono spominjao steznike iz Baby centra,imaju li kakvi sa nogavicama bar malo,da nisu skroz kao gacice?
Imas super steznike Triumph u Bingu, nisu ni skupi pa pogledaj tamo.
I ja svaki dan ocekujem svoju bebu. Vec sedmicu sam dva prsta otvorena i dr.kaze da bi ovo trebao biti laksi porod aBd.
Sto se kengura tice, mi imamo super iskustvo sa njim. Nasa marka je bila neka skroz nepoznata ali smo ga do maksimuma iskoristili.
Usput, neka momak bude ziv i zdrav!
Cholina_Lokica

#10430 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

CherryLips wrote:Ko je ono spominjao steznike iz Baby centra,imaju li kakvi sa nogavicama bar malo,da nisu skroz kao gacice?
Wrap marama iz babysaurusa, moj zivot je dobio potpuno novu dimenziju kako smo to dobili :mrgreen: kenguri nam nisu odgovarali, neudobni meni, ona nece, treba mi asistencija da ubacim dijete ili zakopcam, evo ih 3 komada stoje. Dobih wrap maramu, nesto najbolje na svijetu za nosanje bebe. Probali smo i flexi tai, to cemo kad prerastemo maramu.
CherryLips

#10431 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Joj meni se one marame za nosanje bebe čine tako komplikovane,ne znam ni sama zašto...
JanuaryJones

#10432 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

CherryLips wrote:Joj meni se one marame za nosanje bebe čine tako komplikovane,ne znam ni sama zašto...
Idemo kod Lokice na instrukcije :D
Cholina_Lokica

#10433 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Prvi put se mozda spetljas, vec drugi put je gotovo za pola minute. Ja vise nigdje bez marame ne idem, a mala uziva fakat :mrgreen:
julisiz es grant

#10434 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

sanjam-te wrote:Pozdrav svima..
zanima me da li neko zna sta je OLIGOCEPHALEA??
Na zadnjem ultrazvuka doktorica je na nalazu to navela kao fetalnu malformaciju.
Pokušala sam pronaći na netu,ali nema ništa.
Dr mi ništa nije rekla pa sam baš zbunjena.

I još jedno pitanje, koliko je učestalo,normalno, opasno imati omekšan grlić materice (druga trudnoća, 6.mjesec) ?
Vjerovatno dolihocefalija, što bi značilo mala, tačnije "uska" glava.
To je vrlo varljiva dijagnoza i ne može se postaviti na osnovu samo jednog pregleda i samo na osnovu mjerenja prečnika glave. Prema jednoj studiji, čak 44% fetusa koji su ultrazvučno proglašeni mikrocefalijom, po rođenju se ispostavilo da je sve u redu.
Previše faktora može uticati na dijagnozu, a imam premalo podataka da bih nešto određenije rekao.
sanjam-te

#10435 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sanjam-te »

julisiz es grant wrote: Vjerovatno dolihocefalija, što bi značilo mala, tačnije "uska" glava.
To je vrlo varljiva dijagnoza i ne može se postaviti na osnovu samo jednog pregleda i samo na osnovu mjerenja prečnika glave. Prema jednoj studiji, čak 44% fetusa koji su ultrazvučno proglašeni mikrocefalijom, po rođenju se ispostavilo da je sve u redu.
Previše faktora može uticati na dijagnozu, a imam premalo podataka da bih nešto određenije rekao.
Hvala Vam mnogo na odgovoru. Sad mogu mirnija cekati sljedeci uzv.
JanuaryJones

#10436 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:
JanuaryJones wrote:
julisiz es grant wrote: :)
Doktore, praktikuje li se igdje kod nas prirodni porođaj nakon carskog?
Činjenica je da u preko 90 % slučajeva (prema slobodnoj procjeni) kod nas rade carski rez nakon prethodnog carskog reza. E sad...da li praktikuju vaginalni porod i ko praktikuje, to je teže reći. Već sam pisao o tome...ako imate trudnoću bez kontraindikacija za vaginalni porod (beba nije krupna, normalno je okrenuta glavom, nije uska zdjelica, nije placenta previja itd) i trudnicu motivisanu za vaginalni porod...onda, zašto ne? A ako samo jedan od ova dva faktora fali (kontraindikacije ili nemotivacija trudnice), onda bolje ne igrati se.
Doktore šta je praksa kod nas ako porod krene prije zakazanog CR? Hvala
julisiz es grant

#10437 Re: Trudnjače i porodilje online

Uglavnom se radi hitno ukoliko nije kasno, tj ukoliko se beba već nije spustila suviše nisko u kanal da se više ne može izvući odozgo. U tom slučaju bolje je pustiti da ide kako je krenulo.
JanuaryJones

#10438 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:Uglavnom se radi hitno ukoliko nije kasno, tj ukoliko se beba već nije spustila suviše nisko u kanal da se više ne može izvući odozgo. U tom slučaju bolje je pustiti da ide kako je krenulo.
Hvala. A to hitno, znači vertikalni rez?
julisiz es grant

#10439 Re: Trudnjače i porodilje online

JanuaryJones wrote:
julisiz es grant wrote:Uglavnom se radi hitno ukoliko nije kasno, tj ukoliko se beba već nije spustila suviše nisko u kanal da se više ne može izvući odozgo. U tom slučaju bolje je pustiti da ide kako je krenulo.
Ne mora značiti. Ako je operater vičniji poprečnom rezu, on će ga uraditi brže nego uzdužni.
JanuaryJones

#10440 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:
JanuaryJones wrote:
Ne mora značiti. Ako je operater vičniji poprečnom rezu, on će ga uraditi brže nego uzdužni.
:thumbup: hvala doktore
JanuaryJones

#10441 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Doktore, ufatila me gripa. Treći trimestar, evo haman 32. sedmica. Koliko je opasno za bebu? Po preporuci liječnika obaram temp paracetamolom. Iskašljavam zeleno i ljepljivo, bole me pluća pravo. Znojim se i stalno mi je hladno.
Suzie Q

#10442 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Suzie Q »

Postovani doktore, danas mi je punih 36 tjedana, beba je vec odavno glavicom dolje, desni polozaj. Medjutim toliko je nisko da na zadnjem uzv nisu mogli pregledati cijelu glavicu jer je iza pubicne kosti pa se ne vidi.
To ce mi biti prvi porod, mnogi kazu da ce porod biti brz radi polozaja bebe a neki opet govore da kod prvorotki to ide duze.doktor mi je rekao da su velike sanse da cu roditi i prije termina. Zanima me kakva su Vasa iskustva sa ovako nisko namjestenim bebama? Takodjer sam cula da je desni polozaj rijedak, zanima me pravi li to neke smetnje pri porodu i trebam li na nesto pripaziti?
Hvala puno unaprijed!
julisiz es grant

#10443 Re: Trudnjače i porodilje online

JanuaryJones wrote:
Doktore, ufatila me gripa. Treći trimestar, evo haman 32. sedmica. Koliko je opasno za bebu? Po preporuci liječnika obaram temp paracetamolom. Iskašljavam zeleno i ljepljivo, bole me pluća pravo. Znojim se i stalno mi je hladno.
Sama gripa nije opasna za bebu. Treba doktor poslušati pluća, da se isključi upala, jer bi se u tom slučaju morali ordinirati antibiotici. Ako je samo gripa, onda kao i u svim ostalim slučajevima-mirovanje, puno tečnosti, vitamini, za temperaturu paracetamol, ako je preko 38 C i ne reaguje na paracetamol, može i analgin. Voltaren čepiće ili tablete, i srodne lijekove strogo izbjegavati u ovoj dobi trudnoće.
julisiz es grant

#10444 Re: Trudnjače i porodilje online

Suzie Q wrote:
Postovani doktore, danas mi je punih 36 tjedana, beba je vec odavno glavicom dolje, desni polozaj. Medjutim toliko je nisko da na zadnjem uzv nisu mogli pregledati cijelu glavicu jer je iza pubicne kosti pa se ne vidi.
To ce mi biti prvi porod, mnogi kazu da ce porod biti brz radi polozaja bebe a neki opet govore da kod prvorotki to ide duze.doktor mi je rekao da su velike sanse da cu roditi i prije termina. Zanima me kakva su Vasa iskustva sa ovako nisko namjestenim bebama? Takodjer sam cula da je desni polozaj rijedak, zanima me pravi li to neke smetnje pri porodu i trebam li na nesto pripaziti?
Hvala puno unaprijed!
Dosta često se desi da je glavica na početku 9. mjeseca tako nisko da joj ne mogu izmjeriti obim ultrazvukom, ali tako može stajati i nekoliko sedmica. Čak i ako krene prije očekivanog datuma, nije razlog za brigu, jer bilo kad u 9. mjesecu da se porodiš, smatra se da je na vrijeme.
Da li će porod biti brz ili "spor" ne može se predvidjeti prije njegovog početka, a tada se to procjenjuje na osnovu učestalosti i jačine kontrakcija i napredovanja u skraćivanju i otvaranju grlića.
Namještaj bebe (tj. da li su leđa lijevo ili desno) nema uticaja na porod.
krauter

#10445 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krauter »

julisiz es grant wrote:
krauter wrote:Drage žene i dragi doktore :-), imam jedno pitanje za vas. Naime, neki dan sam bila kod ginekologa, test bio pozitivan... Doktor je UZ pregledom utvrdio trudnoću, tu je gestacijska vrećica, ali nije mogao da detektuje srčanu akciju. Po zadnjoj menstruaciji, kad sam radila UZ, bila sam 6+2. Kada ste vi prvi puta čule srce kako kuca? Doktore, kakva su Vaša iskustva?
Sa 6 sedmica STVARNOG trajanja trudnoće vidi se i odjek ploda (koji je tada promjera 2-4 mm) i srčana akcija.
Međutim, mnogo puta se desilo da žena dođe sa trudnoćom koja je manja od stvarne. Ako ne vidim plod sa 6 sedmica, a žena nema nikakvih tegoba, naručim je da dođe za 10-15 dana na kontrolu. Ako je sve uredu, plod se tada mora vidjeti, izmjeri se i na osnovu njegove dužine odredi se STVARNO trajanje trudnoće i termin poroda.
Prema svemu, kod tebe je prava trudnoća sedmicu manja, jer sa pet sedmica vidi se gestacijski mjehurić, a plod ne (tek krajem te sedmice). Šteta što nemam podatak da li je uočena žumanjčana vrećica (mali mjehurić unutar gestacijskog, preko kog se plod hrani u ranoj trudnoći), koja se vidi prije ploda, i još jedan je znak da je trudnoća vjerovatno uredna.
Samo da javim da sam bila na pregledu, srce kuca :) :). Dr kaze da je malo mladja trudnoca i da je ovulacija vjerovatno bila kasno.
julisiz es grant

#10446 Re: Trudnjače i porodilje online

:thumbup:
JanuaryJones

#10447 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:
JanuaryJones wrote:
Sama gripa nije opasna za bebu. Treba doktor poslušati pluća, da se isključi upala, jer bi se u tom slučaju morali ordinirati antibiotici. Ako je samo gripa, onda kao i u svim ostalim slučajevima-mirovanje, puno tečnosti, vitamini, za temperaturu paracetamol, ako je preko 38 C i ne reaguje na paracetamol, može i analgin. Voltaren čepiće ili tablete, i srodne lijekove strogo izbjegavati u ovoj dobi trudnoće.
Eto zaradih gadan bronhitis i upalu uha, ne sjećam se zadnji put kad sam se ovako u*rano osjećala. Na trenutke sam mislila da ću iskašljati komad pluća :shock: bebica se miče, udara i to mi daje snagu. Groznoooo :(
julisiz es grant

#10448 Re: Trudnjače i porodilje online

Biće to u redu, sve će se povući uz terapiju... samo treba biti strpljiv i izdržati :thumbup:
JanuaryJones

#10449 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:Biće to u redu, sve će se povući uz terapiju... samo treba biti strpljiv i izdržati :thumbup:
Duram, duram ;) antibiotici, puno tekućine i strpljenja. Nadam se do kraja sedmice da bih mogla na noge.
JanuaryJones

#10450 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Treba mi friška info za Vojnu...osim velike uputnice treba li i mala za CTG i kontrole kod doktora?
Post Reply