Klix
Sarajevo Construction
- So What!
- nepass1
#10427 Re: Sarajevo Construction
sta se ovo radi prije ep pumpe kad se ide sa stupske petlje?
-
gidra
#10428 Re: Sarajevo Construction
Mislis prije Ina pumpe?nepass1 wrote:sta se ovo radi prije ep pumpe kad se ide sa stupske petlje?
Vjerovatno iskljucenje i ukljucenje ka zgradama "Izvor"
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#10429 Re: Sarajevo Construction
ne gradi se nista ,vec se rusi stari fiatov servis i prodavnica autodijelovanepass1 wrote:sta se ovo radi prije ep pumpe kad se ide sa stupske petlje?
-
zdruzdjo
#10430 Re: Sarajevo Construction
Izmedju "esmeralde" I EP pumpe?????bitanga_sa_otesa wrote:ne gradi se nista ,vec se rusi stari fiatov servis i prodavnica autodijelovanepass1 wrote:sta se ovo radi prije ep pumpe kad se ide sa stupske petlje?
- Hajvan
#10431 Re: Sarajevo Construction
Thorgerson wrote:Kad bi je uspjeli ocistiti od otpadnih voda, ovako nesto ispod. Naravno, na ovim potezima npr. Vilsonovo, Otoka. Napraviti stepenasto jos jedno setaliste pored same rijeke. Naravno, ne nisko zbog vodostaja. I sve to ukrasiti hortikulturom, kamenim zidicima, rasvjetom, klupama, poplocati setaliste.trolejbus1921 wrote:Imam jedno pitanje
Koje bi po vama bilo najbaolje rjesenje za rijeku Miljacku
MOglo bise uraditi nesto na fazon rijeke Ljubljanice
Drugo rjesnje bi bilo da se na potezu Marin DVOR-Vijecnica rijeka natkrija i time dobije ogromno setaliste.
Slobodno pisiste svoje prijedloge
Da se ne radi o nekom SF, pogledati npr kako je urađeno na Dobrinji u Parku prijateljstva. Dio setalista je spusten nivo nize i ide obalom.
Taj “Riverwalk”(iz San Antonija,cini mi se) bi se mogao prilicno jednostavno i brzo uraditi na Zeljeznici (kroz Ilidzu), a moglo bi se nastaviti i nize, uz Bosnu.
Umjesto sto su trosili pare na nake vocke na putanji buduce tram pruge, bolje im je bilo da su investrali u tu zonu uz Zeljeznicu.
Last edited by Hajvan on 18/10/2019 17:02, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#10432 Re: Sarajevo Construction
Šetnica na Bosni se već uradila za dobar dio u Sarajevskom polju. Ostaje spojiti od ušća Željeznice pa prema centru Ilidže.
Godinama čeka projekat totalnog uređenja obala Željeznice (čak bi i Vojkovići trebali raditi svoj dio). Preče bilo riješiti nizvodnije oko Bosne. Ne može općina ni kanton ništa specijalno sami da rade. Moraju Agenciju za sliv Save konsultovati.
Godinama čeka projekat totalnog uređenja obala Željeznice (čak bi i Vojkovići trebali raditi svoj dio). Preče bilo riješiti nizvodnije oko Bosne. Ne može općina ni kanton ništa specijalno sami da rade. Moraju Agenciju za sliv Save konsultovati.
Last edited by Haris.ba on 18/10/2019 17:04, edited 1 time in total.
- Hajvan
#10433 Re: Sarajevo Construction
sve sa setnicama, mobilijarom, hortikulturom koja zaustavlja dah, bic stazam, rasvjetom??Haris.ba wrote:Šetnica na Bosni se već uradio dobar dio u Sarajevskom polju. Ostaje spojiti od ušća Željeznice pa prema centru Ilidže.
Godinama čeka projekat totalnog uređenja obala Željeznice. Preče bilo riješiti nizvodnije oko Bosne. Ne može općina ni kanton ništa specijalno sami da rade. Moraju Agenciju za sliv Save konsultovati.
nisam primjetio
- Haris.ba
#10434 Re: Sarajevo Construction
Ma to ti je ono poluprazna čaša ili polupuna. Ima još posla, ali nije da se ništa nije uradilo.Hajvan wrote:sve sa setnicama, mobilijarom, hortikulturom koja zaustavlja dah, bic stazam, rasvjetom??Haris.ba wrote:Šetnica na Bosni se već uradio dobar dio u Sarajevskom polju. Ostaje spojiti od ušća Željeznice pa prema centru Ilidže.
Godinama čeka projekat totalnog uređenja obala Željeznice. Preče bilo riješiti nizvodnije oko Bosne. Ne može općina ni kanton ništa specijalno sami da rade. Moraju Agenciju za sliv Save konsultovati.
nisam primjetio
- bitanga_sa_otesa
#10435 Re: Sarajevo Construction
ne nego izmedju inine pumpe i izvora,a tamo iza esmeralde neko ravna livadu ,nisam upoznat sta je s timzdruzdjo wrote:Izmedju "esmeralde" I EP pumpe?????bitanga_sa_otesa wrote:ne gradi se nista ,vec se rusi stari fiatov servis i prodavnica autodijelovanepass1 wrote:sta se ovo radi prije ep pumpe kad se ide sa stupske petlje?
-
zdruzdjo
#10436 Re: Sarajevo Construction
Znam o cemu pricas.geralt wrote: Ne kontas da ljudi moraju negdje skrenuti, i da ukidanjem skretanja neces smanjiti broj tih ljudi. Ako 100 auta ide sa Ilidze na Pofalice, i ako ih 70 skrece na Pofalicima a 30 kod Socijalnog, jedino sto ces postici ukidanjem skretanja na Pofalicima je da ce se svih 100 sad nagurati u kolonu kod Socijalnog.
necemo izbrisati 30 ljudi koji skrecu, tu su. samo ih treba preusmjeriti adekvatno da ne prave guzvu.
htjeli mi to priznati ili ne kruzni tokovi su nam jedini lijek za mnoge sarajevske raskrsnice na kojima imamo "zakrcenja". Iako je cesto velika guzva na istima, kolona se makar krece. Sporo da, ali ide. ali kad se kaze kruzni tok ne mislim na klasican kao svi koji su kod nas nego onaj koji ima "odlivne trake" iz kojih se ne ulazi u sam krug I tako pravi guzva. Naravno, to bi znacilo mnogo promjena na infrasrukturi. Ali ovim tempom izgradnje u sarajevu za par godina ce biti bukvalno nemoguce voziti se autom igdje.
Evo ovakotomhagen wrote:...ili slikovitije, na gore pomenutom primjeru: ukineš skretanje lijevo iz Puta života u Halida Kajtaza, pomjerio bi haos da bude pri skretanju iz Kranjčevićeve u Tešanjsku. Zamisli i tu ukineš skretanje lijevo, onda bi imao kolonu pored Holidaya jer bi način da skreneš iz Puta života u Halida Kajtaza bio da ideš u Kranjčevićevu, pa desno pored Holidaya, pa desno na Zmaja od Bosne, pa desno u Halida Kajtaza.
Edit: Sad mi naumpade da je pored Holidaya zabrana "osim za goste hotela", mada to niko živ ne poštuje i u špici redovno kolona i sad.
Dati cu par mogucih rjesenja.
moze li se prosiriti ulica put zivota za po jos jednu traku? moze, ima mjesta sasvim dovoljno.
Moze li se na samoj raskrsnici kod zeljeznicke napraviti kruzni tok?(ne bi bio najbolje rjesenje zbog pruge ali bi bilo bolje nego sto je sada)
Moze li se isto to uraditi na raskrsnici kranceviceva tesanjska? mislim da je I to izvodivo.
Moze se isto uraditi I na raskrsnici kod muzeja(opet pruga dosta kvari situaciju ali boze moj)
Na samoj raskrsnici put zivota-halida kajtaza kad se upali semafor za zeleno iz put zivota mogu proci plafon 5-6 auta. ali to je znaci da su svi zapeti ko puske I pri paljenju zutog da su vec zagazili na pjesacki.
mogu se napraviti podzemni prolazi za pjesake na mnogim mjestima jer veliki problem u odvijanju saobracaja predstavljaju pjesacki prelazi.
Izgradnjom transferzale situacija se tu bas zakuhava. Veliki je problem napraviti ukljucenje na ceste da ne budu usko grlo. Tipican primjer greske u projektovanju je izlaz iz kruznog toka u bacicima prema rajlovcu. Ko fol sredjivali nadvoznjak a ostavili ga iste velicine. I bas je taj dio usko grlo I tu se pravi guzzva koja dalje se siri. zar se nije mogao prosiriti most i dodati jos po jedna traka iz svakog smjera?
Ugrubo receno, Sarajevo postaje saobracajno prenatrpano da bi se guzva na rjesavala klasicnim raskrsnicama sa istovremenim zelenim za dva smjera gdje se prednost rjesava pravilom desne strane.
Jos jedna stvar koja nam ocajno treba je centar za upravljanje saobracajem. Ono tipa u americkim filmovima da su sve raskrsnice pokrivene video nadzorom I upravljanje semaforima po potrebi od strane operatera. I ako imamo to negdje, vjerujem da je to slabo I dosta primitivno u odnosu kako bi trebalo biti u jednoj metropoli.
Policajci su u vecini slucajeva kad su na raskrsnicama nemocni I smotani.
Naravno to iziskuje bas I ulaganja I jake studije, istrazivanja, projekte..... ali imamo inzinjera saobracaja sigurno dosta. Pa treba ih malo uposliti.
-
zdruzdjo
#10437 Re: Sarajevo Construction
bitanga_sa_otesa wrote: ne nego izmedju inine pumpe i izvora,a tamo iza esmeralde neko ravna livadu ,nisam upoznat sta je s tim
E to sam danas vidio. kontam da ne krene cika tibra neku zgradicu od 349,5 stanova sa 12 kvadrata komfornih stanova I 34,5 spratova.
Last edited by zdruzdjo on 18/10/2019 18:27, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#10438 Re: Sarajevo Construction
bice nesto,ne brinizdruzdjo wrote:
E to sam danas vidio. kontam da ne krene cika tibra neku zgradicu od 349,5 stanova sa 12 kvadrata konfornih stanova I 34,5 spratova.
- nepass1
#10439 Re: Sarajevo Construction
da, na to sam mislio.zdruzdjo wrote:Izmedju "esmeralde" I EP pumpe?????bitanga_sa_otesa wrote:ne gradi se nista ,vec se rusi stari fiatov servis i prodavnica autodijelovanepass1 wrote:sta se ovo radi prije ep pumpe kad se ide sa stupske petlje?
- nepass1
#10440 Re: Sarajevo Construction
i ja kontam nece valjda zgradu sta je sa planiranim prosirenjem cestezdruzdjo wrote:bitanga_sa_otesa wrote: ne nego izmedju inine pumpe i izvora,a tamo iza esmeralde neko ravna livadu ,nisam upoznat sta je s tim
E to sam danas vidio. kontam da ne krene cika tibra neku zgradicu od 349,5 stanova sa 12 kvadrata komfornih stanova I 34,5 spratova.
- bitanga_sa_otesa
#10441 Re: Sarajevo Construction
mozda bude fabrika kurtonanepass1 wrote:
i ja kontam nece valjda zgradu sta je sa planiranim prosirenjem ceste
- insaneinthebrain
- Hajvan
#10443 Re: Sarajevo Construction
insaneinthebrain wrote:da nije ovo
to je druga lokacija…
oni pricaju o ulici Kurta Shorka, odmah nakon petlje- poljana izmedju one nake srednjovjekovne mehane i EP pumpe...
- insaneinthebrain
#10444 Re: Sarajevo Construction
vidim inina se pumpa spominje pa reko da nije eco poceo s radovima
- holowey
#10445 Re: Sarajevo Construction
vjerujem da je bilo slicnog otpora promjeni i kada su titova i obala postale jednosmjerne... kod nas nijedna promjena nije prosla glatkogeralt wrote:Ne kontas da ljudi moraju negdje skrenuti, i da ukidanjem skretanja neces smanjiti broj tih ljudi. Ako 100 auta ide sa Ilidze na Pofalice, i ako ih 70 skrece na Pofalicima a 30 kod Socijalnog, jedino sto ces postici ukidanjem skretanja na Pofalicima je da ce se svih 100 sad nagurati u kolonu kod Socijalnog.zdruzdjo wrote:Samo ilustracije radi.gidra wrote:......Kako će onda ljudi skretati u svoja naselja ako ukineš isključnu traku?
Beograd ljetos. Fulih skretanje za naselje u kojem sam bio. Obilazak 12 kilometara. Znaci neko ko se ukljuci negdje iza tog iskljucenja koje sam ja fulio, mora dooooobro da obidje a vidio sam ih dva-tri.
Jel to problem malo reorganizovati saobracaj i ukinuti neka iskljucenja koja prave guzvu i natjerati vozace da mozda obidju nekih 200-300 metara za racun razbijanja guzve na pojedinim mjestima. Zamisli da je recimo dozvoljeno skretanje iz pravca ilidze prema gras-u ili iz pravca ilidze krema malti. To bi bio horor. Kod nas je situacija takva da prosjecan bosnjo misli kako svakih 5 grupisanih kuca ili zgrada mora imati iskljucenje sa glavne dzade. E jeee ga, malo zaokruzis i mozda napravis 100-200 metara vise ali ne stojis u koloni. Tipican primjer raskrsnica zeljeznicka. Iz pravca pofalica kad ides ulicom put zivota i hoces u halida kajtaza sigurno ali sigurno ce te uhvatiti barem dva ciklusa semafora. Za to vrijeme produzis pravo jer je protok saobracaja veci i brzi i skrenes lijevo iza zgrade "viza za b." popnes se i izlazis kod avaza na halida kajtaza. Sigurno dupla usteda vremena, stajanja u koloni, nerviranja, nepotrebnog zagadjivanja i svega sto ide uz sve to.
taj primjer koji si dao sa pofalicima i socijalnim je najlakse rijesiti... hoces na grbavicu? skreni desno na socijalnom, desno na put zivota, kod energoinvesta opet desno i prema grbavici ides pravo... hoces prema zeljinom? desno na dolac malti, desno na (buducem nastavku) put zivota, desno kod merkatora i onda pravo prema zeljinom stadionu...
vec sada ima par raskrsnica koje bi se mogle odmah prebaciti na "samo pravo i desno" rezim...dovrsetkom ulice put zivota i juzne longitudinale ne bi bilo prepreka ni na ostalim "jacim" raskrsnicama...
-
BadBoy
#10446 Re: Sarajevo Construction
Bošnju treba odvikavat od volana i razvoženja hanuma. To je jedini lijek. Samo i jedino javni prevoz.
- Hajvan
#10447 Re: Sarajevo Construction
sve su prilike da jeste.insaneinthebrain wrote:vidim inina se pumpa spominje pa reko da nije eco poceo s radovima
danas sam vidio bagere kako rasciscavaju parcelu od starih objekata.
BadBoy wrote:Bošnju treba odvikavat od volana i razvoženja hanuma. To je jedini lijek. Samo i jedino javni prevoz.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#10448 Re: Sarajevo Construction
Ko razvozi hanume u 13h u sred dana? Guzva non stop, a svi imaju, ociglednoBadBoy wrote:Bošnju treba odvikavat od volana i razvoženja hanuma. To je jedini lijek. Samo i jedino javni prevoz.
-
BadBoy
#10449 Re: Sarajevo Construction
Razvoze studenti i sinovi zaslužnih građana po nargilama i vidikovcima.mk ultra wrote:Ko razvozi hanume u 13h u sred dana? Guzva non stop, a svi imaju, ociglednoBadBoy wrote:Bošnju treba odvikavat od volana i razvoženja hanuma. To je jedini lijek. Samo i jedino javni prevoz.
- seoBIH
#10450 Re: Sarajevo Construction
Siguran sam da u javnom prevozu godišnje ne provedeš više od 1h. Da provedeš ne bi napisao ovakvu glupost.BadBoy wrote:Bošnju treba odvikavat od volana i razvoženja hanuma. To je jedini lijek. Samo i jedino javni prevoz.