nebi da izgledam kao general poslije bitke ali plenum zaista nema legitimitet. ono sto bi moglo imati legitimitet je da desetak pametnih osoba sastavi listu REALNIH zahtjeva i jos bitnije definisu kako se ti zahtjevi mogu ostvariti i dati realan roku i onda tu listu potpise 75.000 osoba imenom i prezinom, sa broje LK. na taj nacin bi mogli participirati i oni iz npr. ilijasa. stvarno nije problem naci tih desetak osoba (na forum ih ima najmanje pet) a jos manji problem je artikulisati zahtjeve. ovo pricam za KS ali se moze primjeniti za bilo koju drugu sredinu.daddy-kool wrote:Plenum nije greška kao takav, ali mnogi pravilno procjenjuju da ovakav skup građana nema legitimitet i što je neuporedivo važnije nema moć (snagu) koja je iskazana prošli petak. Tu snagu daje isključivo masa, a narod se povukao nakon paljevina i sumnji da je izmanipulisan. Takođe imam osjećaj da mnogi podozrivo gledaju na kritike, a moj je dojam da je bila skoro jedinstvena i iskrena podrška (pogotovo na forumu) pobuni i nezadovoljstvu građana zbog velike društvene nepravde.Paranoid wrote:Na početku agresije na teritoriji koji nije bio pod kontrolom četnika mogli su se čuti slični komentari...naravno, tada se ti kometari nisu mogli čitati kao ovde na forumu, nego su se slušali "uživo".."live" kako hoćete... elem... Nakon euforije i adrenalina za odbranu BiH, bilo je likova koji su nakon 10 dana bacili oružje i rekli "meni je ovog dosta".. Neki su pošli za njima, a na sreću velika većina je ostala...Opet.. neki koji su ostali na braniku su bili istomišljenici sa onima koji su otišli i onda su znali povremeno bacati "šuplju" i svoj toj nervozi su znali izaći iz rova i urezivali "svoje ime" na nekom od stabala (preteča nickname-a) ...iako je bilo onih, koji su mu dobacivali da se ne pavi lud i da se vrati...ali džaba..
Onda ...prigušeni zvuk PAS-a (poluautomatskog snajpera) sa druge strane i od tog lika i sličnih ostala su samo urezana slova na nekom od stabala širom BiH....
PS: Unapred se izvinjavam onima koji neće shvatiti moj post, a koji sam ispisao kao revolt na komentare forumaša koji "plenum" vide kao grešku..
ovako, imamo plenum koji izgleda kao vece otvorenog mikrofona stand-up komedije gdje ljudi dodju da istresu svoje opravdane ili neopravdane frustracije sa nerealnom listom zelja. jos povrh svega, ni jednom nisam cuo da je iko osudio paljenje i pljackanje drzavne imovine koja ce opet biti namirena od drzavnih para. ni jednom niko nije javno rekao da je to pogresno. nije valjda da je ljude strah to osuditi jer znam da se ubjedljiva vecina stanovnika KS-a ne slaze s tim.
mislim, puno ljudi se ovdje poziva na eksperte sa fakulteta. pa gdje su ti eksperti zadnjih dana? gdje je prof. Grebo da pruzi besplatnu pravnu pomoc u definisanju realnih zahtjeva jer koja pametna rijec od takvih osoba je i vise nego potrebna. ljudi puse foru da je "bijeli hljeb" ukinut ili da je blizu toga dok neko na forumu nije objasnio da ne moze biti + ako se ukine da ce biti nezakonito i da ti ljudi mogu hladno tuziti i da ce 110% dobiti presudu. gdje su ti eksperti sa ekonomskog fakulteta koji bi radili dzaba da tacno kazu kako i gdje bi se mogle ostvariti ustede i sta uraditi sa njima? daleko od toga da branim izvrsnu vlast ali neko je vec ranije na ovoj temi objasnio da samo 3% budzeta KS ide na primanja zaposlenih u ministarstvima. dakle, na plate ljudi protiv kojih je usmjeren gnjev ide ne vise od 0,3% budzeta.
ono sto zelim da kazem jeste da je potrebno unijeti puno vise realnosti i smanjiti ocekivanja. u protivnom, kad plenum izadje sa nekim pregovarackim timom i listom zahtjeva imat cemo skec iz TLN sa protestom studenata, samo razlika ce biti u tome sto ce kamere biti ugasene i dosta ljudi ce biti zakinuto za autenticnu komediju.