PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

vade_mecum

#10426 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vade_mecum »

daddy-kool wrote:
Paranoid wrote:Na početku agresije na teritoriji koji nije bio pod kontrolom četnika mogli su se čuti slični komentari...naravno, tada se ti kometari nisu mogli čitati kao ovde na forumu, nego su se slušali "uživo".."live" kako hoćete... elem... Nakon euforije i adrenalina za odbranu BiH, bilo je likova koji su nakon 10 dana bacili oružje i rekli "meni je ovog dosta".. Neki su pošli za njima, a na sreću velika većina je ostala...Opet.. neki koji su ostali na braniku su bili istomišljenici sa onima koji su otišli i onda su znali povremeno bacati "šuplju" i svoj toj nervozi su znali izaći iz rova i urezivali "svoje ime" na nekom od stabala (preteča nickname-a) ...iako je bilo onih, koji su mu dobacivali da se ne pavi lud i da se vrati...ali džaba..

Onda ...prigušeni zvuk PAS-a (poluautomatskog snajpera) sa druge strane i od tog lika i sličnih ostala su samo urezana slova na nekom od stabala širom BiH....

PS: Unapred se izvinjavam onima koji neće shvatiti moj post, a koji sam ispisao kao revolt na komentare forumaša koji "plenum" vide kao grešku..
Plenum nije greška kao takav, ali mnogi pravilno procjenjuju da ovakav skup građana nema legitimitet i što je neuporedivo važnije nema moć (snagu) koja je iskazana prošli petak. Tu snagu daje isključivo masa, a narod se povukao nakon paljevina i sumnji da je izmanipulisan. Takođe imam osjećaj da mnogi podozrivo gledaju na kritike, a moj je dojam da je bila skoro jedinstvena i iskrena podrška (pogotovo na forumu) pobuni i nezadovoljstvu građana zbog velike društvene nepravde.
nebi da izgledam kao general poslije bitke ali plenum zaista nema legitimitet. ono sto bi moglo imati legitimitet je da desetak pametnih osoba sastavi listu REALNIH zahtjeva i jos bitnije definisu kako se ti zahtjevi mogu ostvariti i dati realan roku i onda tu listu potpise 75.000 osoba imenom i prezinom, sa broje LK. na taj nacin bi mogli participirati i oni iz npr. ilijasa. stvarno nije problem naci tih desetak osoba (na forum ih ima najmanje pet) a jos manji problem je artikulisati zahtjeve. ovo pricam za KS ali se moze primjeniti za bilo koju drugu sredinu.

ovako, imamo plenum koji izgleda kao vece otvorenog mikrofona stand-up komedije gdje ljudi dodju da istresu svoje opravdane ili neopravdane frustracije sa nerealnom listom zelja. jos povrh svega, ni jednom nisam cuo da je iko osudio paljenje i pljackanje drzavne imovine koja ce opet biti namirena od drzavnih para. ni jednom niko nije javno rekao da je to pogresno. nije valjda da je ljude strah to osuditi jer znam da se ubjedljiva vecina stanovnika KS-a ne slaze s tim.

mislim, puno ljudi se ovdje poziva na eksperte sa fakulteta. pa gdje su ti eksperti zadnjih dana? gdje je prof. Grebo da pruzi besplatnu pravnu pomoc u definisanju realnih zahtjeva jer koja pametna rijec od takvih osoba je i vise nego potrebna. ljudi puse foru da je "bijeli hljeb" ukinut ili da je blizu toga dok neko na forumu nije objasnio da ne moze biti + ako se ukine da ce biti nezakonito i da ti ljudi mogu hladno tuziti i da ce 110% dobiti presudu. gdje su ti eksperti sa ekonomskog fakulteta koji bi radili dzaba da tacno kazu kako i gdje bi se mogle ostvariti ustede i sta uraditi sa njima? daleko od toga da branim izvrsnu vlast ali neko je vec ranije na ovoj temi objasnio da samo 3% budzeta KS ide na primanja zaposlenih u ministarstvima. dakle, na plate ljudi protiv kojih je usmjeren gnjev ide ne vise od 0,3% budzeta.

ono sto zelim da kazem jeste da je potrebno unijeti puno vise realnosti i smanjiti ocekivanja. u protivnom, kad plenum izadje sa nekim pregovarackim timom i listom zahtjeva imat cemo skec iz TLN sa protestom studenata, samo razlika ce biti u tome sto ce kamere biti ugasene i dosta ljudi ce biti zakinuto za autenticnu komediju.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#10427 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

jedna samo mala ali bitna napomena kada razgovaramo o ovim protestima i svemu što je proizašlo iz njih.

Imajte uvijek na umu da je ovo izborna godina i svi su politički vukovi spremni da podrže sve živo. Da im sad pošalju u skupšćinu da izglasaju dekleraciju kojom se deklarišu kao šupci ovi bi to uradili.

Inače, da su se ovi protesti desili početkom 2013 ili 2012 godine...ona šačica protestanata (posebno u SA) bi bila zgažena efikasnošću organa reda.
Drvosjeca iz Dejcica

#10428 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Styling wrote: Od vanrednih izbora nema nista. Ako niko ne bude sankcionisan za paljenje i unistavanje onda se mozemo nadati slicnom scenariju i u buducnosti. Da li su im vazniji glasovi sireg pucanstva ii familije izgrednika koji su palili i unistavali.
Vandredni i prijevremeni nisu jedno te isto. Kategorije vandrednih nemamo po ustavu ali imamo prijevremene.
Drvosjeca iz Dejcica

#10429 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

JoseMujica wrote:jedna samo mala ali bitna napomena kada razgovaramo o ovim protestima i svemu što je proizašlo iz njih.

Imajte uvijek na umu da je ovo izborna godina i svi su politički vukovi spremni da podrže sve živo. Da im sad pošalju u skupšćinu da izglasaju dekleraciju kojom se deklarišu kao šupci ovi bi to uradili.

Inače, da su se ovi protesti desili početkom 2013 ili 2012 godine...ona šačica protestanata (posebno u SA) bi bila zgažena efikasnošću organa reda.
Da, mislim da smo na tragu istog, sigurno da će ova vladajuća garnitura uraditi sve da se održi koliko toliko na pozicijama zbog izbora.
goran16v

#10430 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Ako ne bude presuda za paljevinu i vandalizam onda te stvari postaju legitimno oruzje za promjenu vlasti i iskazivanje nezadovoljstva koje ce neograniceno biti dostupno svima koji zele i na svako nivou, ukljucujuci i one koji su u ovom trenutku na vlasti.
Mozda se mnogi nece sloziti sa mnom, ali sam ja jos uvijek pri misljenju da ugrozeni i oni na ivici egzistencije nisu dozli pred kanton i Predsjednitvo maskiranu i dukseve i kapuljace.
Drvosjeca iz Dejcica

#10431 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

goran16v wrote:Ako ne bude presuda za paljevinu i vandalizam onda te stvari postaju legitimno oruzje za promjenu vlasti i iskazivanje nezadovoljstva koje ce neograniceno biti dostupno svima koji zele i na svako nivou, ukljucujuci i one koji su u ovom trenutku na vlasti.
Mozda se mnogi nece sloziti sa mnom, ali sam ja jos uvijek pri misljenju da ugrozeni i oni na ivici egzistencije nisu dozli pred kanton i Predsjednitvo maskiranu i dukseve i kapuljace.
Moj Gorane. Kamo puste sreće da je prvi i najvažniji problem ove države grupa huligana, gdje bi nam bilo kraja. Ja ne znam ko će osuditi sve one koji upropastiše cijelu industriju i privredu ove države kroz sumjivu privatizaciju. Ne pravdam paljevinu ali po meni na prvom mjestu mora biti sistemska korupcija, sumnjiva privatizacija...pa nakon pedeset mjesta dešavanja od prije 10 dana i huligani.
Danguba

#10432 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Danguba »

Tri puta citam pa ne mogu da vjerujem. :roll:
Saopćenje za javnost: KO SDP USK predlaže predstavnike “Bosanskog proljeća” za mandatara i ministre Vlade USK

Objavljeno 15. Februar, 2014

KO SDP USK javno upućuje prijedlog Farki Hodžiću, koji obavlja funkciju predsjedavajućeg Skupštne USK , da hitno izađe s prijedlogom imenovanja novog mandatara za sastav Vlade Kantona.

S obzirom na sva dešavanja na postoru Unsko-sanskog kantona i posebno činjenicu da je Skupština Unsko-sanskog kantona, kao partnere u ovom procesu prihvatila predstavnike Bosanskog proljeća, koje, prema navodima, izrečenim na vanrednoj sjednici Skupštine, podržava više od 70 000 ljudi, i vođeni težinom te izjave KO SDP USK predlaže za mandatara profesoricu Šeherezadu Delić.

Uz ovaj prijedlog za imenovanje mandatara za sastav Vlade USK, gdinu Farki Hodžiću KO SDP USK javno nominira i Aidu Sejdić za ministricu obrazovanja te Almira Bašanovića za imenovanje na poziciju ministra poljoprivrede.
Očekujemo da Farko Hodžić, preuzme odgovornost i hitno obavi sve procedure za imenovanje novog saziva Vlade USK, kako bi se očuvala stabilnost funkcionisanja Kantona
koji krpelji. :evil:
goran16v

#10433 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
goran16v wrote:Ako ne bude presuda za paljevinu i vandalizam onda te stvari postaju legitimno oruzje za promjenu vlasti i iskazivanje nezadovoljstva koje ce neograniceno biti dostupno svima koji zele i na svako nivou, ukljucujuci i one koji su u ovom trenutku na vlasti.
Moj Gorane. Kamo puste sreće da je prvi i najvažniji problem ove države grupa huligana, gdje bi nam bilo kraja. Ja ne znam ko će osuditi sve one koji upropastiše cijelu industriju i privredu ove države kroz sumjivu privatizaciju. Ne pravdam paljevinu ali po meni na prvom mjestu mora biti sistemska korupcija, sumnjiva privatizacija...pa nakon pedeset mjesta dešavanja od prije 10 dana i huligani.

Nije bitno kad ke doci na red - bitno je da dodje i u tome sto ti pises imali logike, ali je fol u tome da ako ovo "prodje" neces uopste morati biti hiligan za duksom na glavi nego ces, svaki put kad hoces promjene, serbez doci i fiknuti koktel u prozor i odsetati dalje.
Alfons Kauders

#10434 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

vade_mecum wrote:
daddy-kool wrote:
Paranoid wrote:Na početku agresije na teritoriji koji nije bio pod kontrolom četnika mogli su se čuti slični komentari...naravno, tada se ti kometari nisu mogli čitati kao ovde na forumu, nego su se slušali "uživo".."live" kako hoćete... elem... Nakon euforije i adrenalina za odbranu BiH, bilo je likova koji su nakon 10 dana bacili oružje i rekli "meni je ovog dosta".. Neki su pošli za njima, a na sreću velika većina je ostala...Opet.. neki koji su ostali na braniku su bili istomišljenici sa onima koji su otišli i onda su znali povremeno bacati "šuplju" i svoj toj nervozi su znali izaći iz rova i urezivali "svoje ime" na nekom od stabala (preteča nickname-a) ...iako je bilo onih, koji su mu dobacivali da se ne pavi lud i da se vrati...ali džaba..

Onda ...prigušeni zvuk PAS-a (poluautomatskog snajpera) sa druge strane i od tog lika i sličnih ostala su samo urezana slova na nekom od stabala širom BiH....

PS: Unapred se izvinjavam onima koji neće shvatiti moj post, a koji sam ispisao kao revolt na komentare forumaša koji "plenum" vide kao grešku..
Plenum nije greška kao takav, ali mnogi pravilno procjenjuju da ovakav skup građana nema legitimitet i što je neuporedivo važnije nema moć (snagu) koja je iskazana prošli petak. Tu snagu daje isključivo masa, a narod se povukao nakon paljevina i sumnji da je izmanipulisan. Takođe imam osjećaj da mnogi podozrivo gledaju na kritike, a moj je dojam da je bila skoro jedinstvena i iskrena podrška (pogotovo na forumu) pobuni i nezadovoljstvu građana zbog velike društvene nepravde.
nebi da izgledam kao general poslije bitke ali plenum zaista nema legitimitet. ono sto bi moglo imati legitimitet je da desetak pametnih osoba sastavi listu REALNIH zahtjeva i jos bitnije definisu kako se ti zahtjevi mogu ostvariti i dati realan roku i onda tu listu potpise 75.000 osoba imenom i prezinom, sa broje LK. na taj nacin bi mogli participirati i oni iz npr. ilijasa. stvarno nije problem naci tih desetak osoba (na forum ih ima najmanje pet) a jos manji problem je artikulisati zahtjeve. ovo pricam za KS ali se moze primjeniti za bilo koju drugu sredinu.

ovako, imamo plenum koji izgleda kao vece otvorenog mikrofona stand-up komedije gdje ljudi dodju da istresu svoje opravdane ili neopravdane frustracije sa nerealnom listom zelja. jos povrh svega, ni jednom nisam cuo da je iko osudio paljenje i pljackanje drzavne imovine koja ce opet biti namirena od drzavnih para. ni jednom niko nije javno rekao da je to pogresno. nije valjda da je ljude strah to osuditi jer znam da se ubjedljiva vecina stanovnika KS-a ne slaze s tim.

mislim, puno ljudi se ovdje poziva na eksperte sa fakulteta. pa gdje su ti eksperti zadnjih dana? gdje je prof. Grebo da pruzi besplatnu pravnu pomoc u definisanju realnih zahtjeva jer koja pametna rijec od takvih osoba je i vise nego potrebna. ljudi puse foru da je "bijeli hljeb" ukinut ili da je blizu toga dok neko na forumu nije objasnio da ne moze biti + ako se ukine da ce biti nezakonito i da ti ljudi mogu hladno tuziti i da ce 110% dobiti presudu. gdje su ti eksperti sa ekonomskog fakulteta koji bi radili dzaba da tacno kazu kako i gdje bi se mogle ostvariti ustede i sta uraditi sa njima? daleko od toga da branim izvrsnu vlast ali neko je vec ranije na ovoj temi objasnio da samo 3% budzeta KS ide na primanja zaposlenih u ministarstvima. dakle, na plate ljudi protiv kojih je usmjeren gnjev ide ne vise od 0,3% budzeta.

ono sto zelim da kazem jeste da je potrebno unijeti puno vise realnosti i smanjiti ocekivanja. u protivnom, kad plenum izadje sa nekim pregovarackim timom i listom zahtjeva imat cemo skec iz TLN sa protestom studenata, samo razlika ce biti u tome sto ce kamere biti ugasene i dosta ljudi ce biti zakinuto za autenticnu komediju.
fokus na bijeli hljeb je bezveze... jebada ga je ukinuti iz vec poznatih razloga, ali to nije ni bitno - jer se jednostavno mogu skresati plate i dobiti ista usteda, bez pravnih zavrzlama... meni je bitna usteda, jebes simboliku

problem sa plenumom u sarajevu je sto u ovom nesretnom gradu imamo stotine ako ne i hiljade profesionalnih i vrlo namazanih ublehasa i revolucionara... koji su za mene podjednako destruktivni kao politicari, oni su rak koji treba odstraniti i tacka... zato u nekim drugim gradovima ima vise hajra od plenuma, jer nemaju armiju nvo stetocina... a takvim je stalo do marketinga, otuda i konstantna prica o bijelom hljebu, jebo li ih on - ima neuporedivo vaznijih stvari, ali eto nisu toliko dobre za medije i samopromociju

problem sa svim rezovima i mjerama ustede kojim se udara na plate je sto moraju biti u skladu sa zakonom, inace imamo taj problem s tuzbama... radi se o desetinama miliona maraka, advokati su uzimali stotine hiljada a ponekad i malo vise na tim masovnim tuzbama.... u cemu je problem? u kolektivnim ugovorima koje su isposlovali sindikati, koji su silovanje pravne nauke jer meni i dalje nije jasno kako je moguce da nisu neustavni... o tome sam ovdje pisao ima i pet godina, ali eto tada se niko nije pretjerano brinuo -- sad je kasno jer vec moramo placati desetine miliona odstete svima od profesora do medicinskih sestara i mase drugih kategorija... jednostavno sindikati su skrojili zakone zbog kojih je nemoguce skresati plate, taman da pocne rat ili da zemljotres srusi pola zemlje

ja mozda jesam legalista ali za te ugovore bi nekome rado pucao u potiljak... kako sindikalnim govnima tako i vladi koja je pristala na takve kolektivne ugovore.... al jebi ga, dzaba je bilo govoriti sta ce nam ti ugovori uraditi... kad su sklapani nikog nisu zanimali, a vidim da se cak ni sad ne pominju (izuzev od tebe i jos par ljudi koji znaju o cemu se radi)
O'zone
Globalni moderator

#10435 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Danguba wrote:Tri puta citam pa ne mogu da vjerujem. :roll:
Saopćenje za javnost: KO SDP USK predlaže predstavnike “Bosanskog proljeća” za mandatara i ministre Vlade USK

KO SDP USK javno upućuje prijedlog Farki Hodžiću, koji obavlja funkciju predsjedavajućeg Skupštne USK , da hitno izađe s prijedlogom imenovanja novog mandatara za sastav Vlade Kantona.

S obzirom na sva dešavanja na postoru Unsko-sanskog kantona i posebno činjenicu da je Skupština Unsko-sanskog kantona, kao partnere u ovom procesu prihvatila predstavnike Bosanskog proljeća, koje, prema navodima, izrečenim na vanrednoj sjednici Skupštine, podržava više od 70 000 ljudi, i vođeni težinom te izjave KO SDP USK predlaže za mandatara profesoricu Šeherezadu Delić.

Uz ovaj prijedlog za imenovanje mandatara za sastav Vlade USK, gdinu Farki Hodžiću KO SDP USK javno nominira i Aidu Sejdić za ministricu obrazovanja te Almira Bašanovića za imenovanje na poziciju ministra poljoprivrede.
Očekujemo da Farko Hodžić, preuzme odgovornost i hitno obavi sve procedure za imenovanje novog saziva Vlade USK, kako bi se očuvala stabilnost funkcionisanja Kantona
Šehza je zvijer :evil:
JoseMujica

#10436 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

veoma politički teligentno s njihove strane...ne znam kakvi su odnosi snaga u toj skupšćini USK ali ko god dođe u bilo kojem kantonu bit će na vlasti 6-8 mjeseci u de facto tehničkom mandatu pred izbore i bez ikakve moći da učini bilo šta...a sve stranke će jedva dočekati da operu ruke od zadnje četiri godine, posebno SDP.....narod je ko zlatna ribica i vazda gleda samo onog što u tom trenutku sjedi u fotelji

ps

Drvosječa...evo ih već su krenuli :lol:
Last edited by JoseMujica on 16/02/2014 23:26, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#10437 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:jedna samo mala ali bitna napomena kada razgovaramo o ovim protestima i svemu što je proizašlo iz njih.

da - i jos jedan problem s smjenama i imenovanjem nestranackih ljudi... ko onda nosi odgovornost?

imacemo fakticki skupstinu koja nije iza vlade, kome fakturisati eventualne neuspjehe i uspjehe vlade? ako sta zajebu, svi ce govoriti da to nije njihov problem jer nisu stranacki ljudi i jer su imenovani cisto radi bunta... a ako urade sta dobro, svi ce se kititi njihovim perjem...
vade_mecum

#10438 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vade_mecum »

jeko seherzada delic?
madner

#10439 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Jel čemu?
Alfons Kauders

#10440 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:

veoma politički teligentno s njihove strane...ne znam kakvi su odnosi snaga u toj skupšćini USK ali ko god dođe u bilo kojem kantonu bit će na vlasti 6-8 mjeseci u de facto tehničkom mandatu pred izbore i bez ikakve moći da učini bilo šta...a sve stranke će jedva dočekati da operu ruke od zadnje četiri godine, posebno SDP.....narod je ko zlatna ribica i vazda gleda samo onog što u tom trenutku sjedi u fotelji
upravo tako

sad ce jedva docekati da se imenuju bilo kakve vlade s kojim nece imati nista... jer eto narod to trazi... a onda ce ici na izbore kao jebena opozicija "mi nemamo nista s ovim"...

a narod ko narod - mozda do tad opet razvale koju zgradu da istjeraju te nestranacke :D
VjecitiStudent

#10441 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote: da - i jos jedan problem s smjenama i imenovanjem nestranackih ljudi... ko onda nosi odgovornost?

imacemo fakticki skupstinu koja nije iza vlade, kome fakturisati eventualne neuspjehe i uspjehe vlade? ako sta zajebu, svi ce govoriti da to nije njihov problem jer nisu stranacki ljudi i jer su imenovani cisto radi bunta... a ako urade sta dobro, svi ce se kititi njihovim perjem...
Reko bi neuki posmatrač da smo do sada odgovornost matematički tačno određivali i smjesta kažnjavali odgovorne.
Vlast da lutrijom postavljamo, bolje bi prolazili.
hamza_sa

#10442 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hamza_sa »

Ovdje cu kao komentar na ovo sto si postavio kopirati moj uvodni post sa teme koju sam otvorio ovih dana.

KAD JAGANJCI UTIHNU!!

Tresla se gora, rodio se mis!

U moru svih ovih tema posvecenih protestima i svim onim sto ih je pratilo, ja sam otvorio ovu temu samo da bih napisao ono sto i jesam u prvoj recenici. A i to samo iz razloga sto nas ceka kada se desi ono iz naslova ove teme.

A, kad jaganjci utihnu, svi oni vukovi koji se jesu prepali u prvom momentu "blejanjem", pocece, kao sto i vec sada jesu, da se konsoliduju i igru prebacuju na svoj teren, u kojem smo mi kao jaganjci totalne analfabete i mi cemo opet da igramo kako oni sviraju.

Hajmo biti realni i priznati da jesmo ovce. Mozda realnije i istinitije da bude, ne ovce jer one su koliko toliko "zivotno iskusne", ali priznajmo da jesmo jaganjci.

Nisam neki ekspert u stocarstvu, ali uceci kroz skolu, mene su naucili da stado ovaca uvijek ima predvodnika, nekog ovna sa zvonom. Ali, vidi cuda to u Bosni i Hercegovini nije slucaj.

Zvono jeste tu, ali nema nikoga da ga preuzme.

Kada pokrenete TV prijemnik i okrenete bilo koju TV stanicu sa programom posvecenim aktuelnim desavanjima u vezi protesta i svim onim oko njih, moci cete vidjeti raznorazna lica nekih doktora nauka, profesora sa fakulteta, politickih analiticara, vodja raznoraznih sindikata, predstavnika mnogobrojnih nevladinih organizacija kako na svoj "strucan" nacin govore o protestima gladnog i izbezumljenog naroda, naravno opravdanim misleci na proteste, ali necete cuti nikoga od njih da kaze: "Evo ja cu, cak po cijenu svog zivota, stati na celo naroda i kao intelektualac sa odredjenim kapacitetima kanalisati njihove zahtjeve, a pri tome cu pozvati sve svoje nezadovoljne kolege da ujedinjenim snagama ovo dovedemo do kraja!".

Kraja, koji ce rezultirati novim pocetkom. Pocetkom koji ce ovu piramidu postaviti onako kako i treba da bude, a ne pramidu koja ce stajati na svom vrhu umjesto na svojim temeljima.

Uzalud drzite daljinske upravljace od svojih TV prijemnika i okrecete kanale. Takvog necete naci. Vidjecete samo kvazi intelektualce koji ce davati raznorazne prijedloge kako bi se sve ovo trebalo rijesiti, naravno uz papagajsko ponavljanje da su za opravdane proteste svih nezadovoljnih slojeva drustva, ali ako ikako moze konkretno bez mene u svemu tome. A, da ironija bude jos veca u svemu ovome o cemu pisem, kao biber po pilavu, cu spomenuti i one koji ovih dana govore da su na ove dogadjaje upozoravali mnogo ranije.

Svaki TV kanal ima svaku noc emisiju o aktuelnim desavanjima sa gostima koji nose raznorazne titule akademskog predznaka i koji o istim pricaju kao da govore o dogadjajima u Siriji, Afganistanu iliti bilo kojem zaristu (bilo vojnom ili politickom) u svijetu. Kao da se ovo ne desava nasoj domovini, pa tako ni njima samim.

Kao sto napisah odreda su tu svi i profesori fakulteta, raznorazni sociolozi i politolozi, predstavnici umjetnosti od filmske pa do likovne, ali kao sto kaze nas Premijer svima je imenitelj isti. Demagogija. Ubise se savjetujuci ovaj gladni narod. Ali, da neko nesto konkretno uradi, toga nema.

To vam je kao ona scena iz filma "Bitka na Sutjesci": "Druze Tito, dok god cujete pucnjavu sa Ljubinog Groba.....", a kada se vise ne bude cula pucnjava, hebi ga, izgidose ljudi.

Nije mene strah one prve recenice: "Tresla se gora, rodio se mis"!! Strah me je naziva teme: "KAD JAGANJCI UTIHNU"!
JoseMujica

#10443 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

Alfons Kauders wrote:

da - i jos jedan problem s smjenama i imenovanjem nestranackih ljudi... ko onda nosi odgovornost?

nema šanse da iko išta uradi pola godine prije izbora sve da 15 Anštajna sjedi u vladi potpomognuto sa 50 Tesli u skupšćini...vidićeš koji će biti problem strankama da nađu uopće nove mandatare za kantonalne premijere.....neće htjeti niko živ! i vjerovatno će onda fatat po ulici...kad deportuju Nazifa mogao bi on lako biti premijer TK :lol:

a čitaj kako je SDP u USK mudro odradio :izet: koji bastardi :-)

ps

oglas:
za 100.000 eura glumim kurtonalnog premijera do izbora. sve zainteresirane stranke na pp

i kurtonalne premijer enabijem na qorac
Last edited by JoseMujica on 16/02/2014 23:36, edited 1 time in total.
nedim73m

#10444 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Alfons Kauders wrote:
fokus na bijeli hljeb je bezveze... jebada ga je ukinuti iz vec poznatih razloga, ali to nije ni bitno - jer se jednostavno mogu skresati plate i dobiti ista usteda, bez pravnih zavrzlama... meni je bitna usteda, jebes simboliku

problem sa plenumom u sarajevu je sto u ovom nesretnom gradu imamo stotine ako ne i hiljade profesionalnih i vrlo namazanih ublehasa i revolucionara... koji su za mene podjednako destruktivni kao politicari, oni su rak koji treba odstraniti i tacka... zato u nekim drugim gradovima ima vise hajra od plenuma, jer nemaju armiju nvo stetocina... a takvim je stalo do marketinga, otuda i konstantna prica o bijelom hljebu, jebo li ih on - ima neuporedivo vaznijih stvari, ali eto nisu toliko dobre za medije i samopromociju

problem sa svim rezovima i mjerama ustede kojim se udara na plate je sto moraju biti u skladu sa zakonom, inace imamo taj problem s tuzbama... radi se o desetinama miliona maraka, advokati su uzimali stotine hiljada a ponekad i malo vise na tim masovnim tuzbama.... u cemu je problem? u kolektivnim ugovorima koje su isposlovali sindikati, koji su silovanje pravne nauke jer meni i dalje nije jasno kako je moguce da nisu neustavni... o tome sam ovdje pisao ima i pet godina, ali eto tada se niko nije pretjerano brinuo -- sad je kasno jer vec moramo placati desetine miliona odstete svima od profesora do medicinskih sestara i mase drugih kategorija... jednostavno sindikati su skrojili zakone zbog kojih je nemoguce skresati plate, taman da pocne rat ili da zemljotres srusi pola zemlje

ja mozda jesam legalista ali za te ugovore bi nekome rado pucao u potiljak... kako sindikalnim govnima tako i vladi koja je pristala na takve kolektivne ugovore.... al jebi ga, dzaba je bilo govoriti sta ce nam ti ugovori uraditi... kad su sklapani nikog nisu zanimali, a vidim da se cak ni sad ne pominju (izuzev od tebe i jos par ljudi koji znaju o cemu se radi)
Za bijeli hljeb se u potpunosti slažem iz razloga što je moje mišljenje da ministrima treba povećati plaće a ne smanjiti, uvesti odgovornost za njihov rad (za svu štetu odgovarati svojom imovinom . primjer tužbe plaćanje advokada i sudski vještaka je direktna šteta koju su napravili ministri). Ukinuti sva dodatna primanja. Zaplaćem kad čujem po sto puta Nikšića kako je njemu plata samo 3000 KM (što se tiće mene uistu je mizerna), ali nikad taj isti Nikšić ne kaže da mu mjesečno na račun legne 10.000 KM od razih obora kurava palaca.

Zlo je što pojedinci imaju naknade sa 10 raznih izvora umjesto da je zaposleno 10 ljudi. Zlo je zapošljavanju u javnim institucijama puno veće nego nečija plaća ili bijeli hljeb. Zapošljavanje je lako regulisati i to bi trebao biti osnovni i jedini zahtjev prema Vlastima da se jednom zauvijek stane u kraj nepotizmu i da pošten i školovan građanim ima iste šanse za posao kao i drugi.

Ne slažem se ni oko kolektivnih ugovora. Večina ih je napravljena u periodu od 2003-2005 godine. Od tada nikome plaće nisu rasle i dobro se živjelo. zadnjih 5 godina pokušavaju svi kršiti te ugovore i svaki malo plaće 5-10 posto niže. Šta se promjenilo zadnjih 10 godina život je postao duplo skuplji a plaće išle dole. Ako netko smatra da je to normalno onda u redu. Da nema kolektivnih ugovora sad bi plaće bile sigurno 30 posto niže nego što jesu jer bi svi prvo kresali plaće kad zafali para. Nebi počeli tediti na svojim autima i sličnim sranjima. Ovo se ne odnosi samo na javni sektor da nema kolektivnih ugovora i u privatnom sektoru bi plaće bile dosta niže.
Alfons Kauders

#10445 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote: da - i jos jedan problem s smjenama i imenovanjem nestranackih ljudi... ko onda nosi odgovornost?

Reko bi neuki posmatrač da smo do sada odgovornost matematički tačno određivali i smjesta kažnjavali odgovorne.
Vlast da lutrijom postavljamo, bolje bi prolazili.
:D

stoji, al eto, zasto da im opet dajemo nacin da se operu? samo bi im bezveze ucinili uslugu... meni se cini da ih je bolje natjerati da ciste svoja govna
nedim73m

#10446 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

JoseMujica wrote:

ps

Drvosječa...evo ih već su krenuli :lol:
neznam šta znači ovo več su krenili zbog toga i odgovaram. Nemam pojma tko su ovi ljudi ali vjerovatno nemaju nikakvog legitimiteta da budu na tim mjestima.

I ja bi da moju babu postave na mjesto premijera USK. Valjda bi mi više novaca slala. Pitanje je jesam li ja legitiman da predlažem svoju babu i je li ona zaslužila da bude premijer ako je učestvovala na izborima. I na kraju glavno pitanje zašto baš moju babu.

Odgovor jednostavan, najviše se laktala na protestima i kad se dogovarala sa KO SDB i onima na vlasti.
Alfons Kauders

#10447 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:
Alfons Kauders wrote:

nema šanse da iko išta uradi pola godine prije izbora sve da 15 Anštajna sjedi u vladi potpomognuto sa 50 Tesli u skupšćini...vidićeš koji će biti problem strankama da nađu uopće nove mandatare za kantonalne premijere.....neće htjeti niko živ! i vjerovatno će onda fatat po ulici...kad deportuju Nazifa mogao bi on lako biti premijer TK :lol:

a čitaj kako je SDP u USK mudro odradio :izet: koji bastardi :-)

ps

oglas:
za 100.000 eura glumim kurtonalnog premijera do izbora. sve zainteresirane stranke na pp

i kurtonalne premijer enabijem na qorac
da - malo je gorih poslova u ovom trenutku, toga ce se prihvatiti oportunisti, kockari ili u najgorem slucaju ocajnici.... napretka i kurca... koga cemo naci da je cist ko suza, sposoban i spreman da unisti svoju reputaciju radi nekoliko mjeseci premijerske plate

to zvuci kao dobra ideja za reality show jebote :roll:
JoseMujica

#10448 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

budala nam nikad nije nedostajalo :D
Danguba

#10449 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Danguba »

Iz ovoga sto je KO SDP Bihac uradio slijede dva zakljucka:

- vlast cete formirati opet kako mi kazemo jer jos uvijek imamo uticaj bez obzira na premijerovu ostavku

- da zamute proteste i ubace nemir medju njih- kao oni se jos uvijek nesto pitaju

da imaju imalo obraza pokrili bi se ponjavom BAR do narednih izbora
vatrogasac

#10450 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vatrogasac »

jasko_ba wrote:Klix anketa trenutno
Image
Očito da 'klikače' SDP ne zanima što bi moglo značiti da nisu opasnost ovoj trojici koji će imati 'vruću' kampanju. Ovolika aktivnost pokazuje da žele prije koalicija odmjeriti snage. Kako se ovo radi nema veze sa realnošću, ali za blizu 200 000 klikova treba truda.
Post Reply