Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Naslovnica

#10401 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Je li ovo došlo dotle da se poredimo s Albanijom?!
E jesmo ga zasrali, pravo...
:roll:
So What!

#10402 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Naslovnica wrote:Je li ovo došlo dotle da se poredimo s Albanijom?!
Estonija recimo nema ni kilometra autoputa, a članica je EU.
Naslovnica

#10403 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

So What! wrote:
Naslovnica wrote:Je li ovo došlo dotle da se poredimo s Albanijom?!
Estonija recimo nema ni kilometra autoputa, a članica je EU.
Moja poenta nije bila da li neko ima ili nema autoput, to je nebitno.
Vjerovatno neko pametan u Estoniji napravio kalkulaciju i skontao da nema potrebe da ga prave, jer je postojeća mreža puteva sasvim dovoljna.
Ili je možda nešto drugo u pitanju - ne žele ljudi sa de zavaljuju u kredite i da "dižu akcize"?
Ili nešto treće, apsolutno nebitno.
Obzirom na njihov GDP, pretpostavljam da bi mnogo lakše izašli na kraj sa izgradnjom nego mi.
Mi smo se doveli na nivo Albanije, što po GDP-u, što po zaostalosti.
Ustvari, Albanija je došla do našeg nivoa, i uskoro će nas prešišati.
Svi napreduju, samo mi kaskamo u mjestu ili se krećemo unazad.
O tome ja govorim - Albanija nam je postala referenca.
drug_profi

#10404 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Kad procitah da nam je potrebno da imamo rast BDP od 6% godišnje tokom 25 godina u kontinuitetu da bi stigli PROSJEK EU, nije mi bilo dobro. To znači u stvari da bi morali imati taj fenomenalan rast BDP od 6% bar 40 godina da bi ih stigli jer nece ni oni stajati 25 godina u mjestu. Eto ti gdje smo.
A 1990 smo bili napredniji od pola danasnjih članica te EU.

Hvala vam gospodo, hvala ti glupi narode.
Naslovnica

#10405 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

drugi profil wrote:Kad procitah da nam je potrebno da imamo rast BDP od 6% godišnje tokom 25 godina u kontinuitetu da bi stigli PROSJEK EU, nije mi bilo dobro. To znači u stvari da bi morali imati taj fenomenalan rast BDP od 6% bar 40 godina da bi ih stigli jer nece ni oni stajati 25 godina u mjestu. Eto ti gdje smo.
A 1990 smo bili napredniji od pola danasnjih članica te EU.

Hvala vam gospodo, hvala ti glupi narode.
Da, da bi stigli sadašnji prosjek EU trebaće nam 25 godina, 6% rast godišnje. NIKADA.
A gdje će za 25 godina biti prosjek EU?! :roll:
Prije će ih stići Albanija (koja nas uskoro prestiže), nego mi.
Thorgerson

#10406 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Ne treba biti toliko kritican. Jeste li se vi vozili albanskim autoputevima? Put npr. od Draca do Tirane oni nazivaju autoputem. To vam je put kao nasa cesta koju imamo Ilidza - Blazuj, koja se kod nas uopste ne kvalifikuje kao autoput.

Dakle, taj put vecim dijelom uopste nije ogradjen. Na desetine mjesta postoje nekakva divlja ukljucenja u istom nivou kao autoput. :-) Taj put jeste star, ali opet... Naravno imaju ove novije dionice prema Kosovu, koje su ok. Ali generalno mislim da je njihov teren puno pogodniji i da im je km sigurno jeftiniji za izgraditi nego nama. Nije neka vadiona, ali eto treba uzeti i to u obzir.

Uglavnom nasa dionica Zenica - Tarcin je Njemacka za ovo prema Tirani. Vjerujte mi. Ko ne vjeruje neka ode na street view i malo pregleda.
So What!

#10407 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dječki, tema su autoputevi, a ne ko je napredniji.

Albanija je više babaroga kojom nas plaše da će nas sustići. Nikada nije postojala ozbiljnija analiza gdje smo mi, a gdje oni.

Jer već 10 godina se ponavlja jedna te ista priča, Albanija nas je stigla, nema nas nigdje. Ja svaki put kad odem dole, uopšte ne vidim čime su nas sustigli i shvatim koliko su još uvijek iza nas, ali dobro, plašite se i dlaje.
tec

#10408 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

foton wrote:
tec wrote:
Izvini ako je smijesno, nasao sam na wikipediji (ne nasi novinari i ne sda). Znam da podaci tu nisu uvijek tacni, ali makar tu pise da su u Albaniji tri dionice klasificirane kao autoputevi i to A1 od 110 km, A2 od 45km i A3 od 26 gotovih kilometara - ukupno 181 km. Tacno je da ima i dosta puteva "nize klase". Profil su po dvije trake u oba smjera sa zaustavnim trakama.

https://en.wikipedia.org/wiki/Highways_in_Albania

Pogledao sam na google earthu, dionice postoje, sad da li su dobre ili ne ne znam...
ako sabiraš brze ceste i u izgradnji možda
Albanski A1 samo 70 km je autoput i to sa zaustavnim trakama od 1,5 m. ostalo je brzi put bez zaustavnih traka, sa bezbroj divljih priključcima
A2 oko 22 km je završeno
A3 ok 10 km je završeno iako u gradskim dijelovima ima autobuska stajališta i kružni tokove kao petlje (ne na dva nivoa) dodatno ova dionica ima velike probleme sa izvođačem.

Ako ti treba vise informacija možeš ići na google earth pa uvjeriti se većina slika je 2017/2016.
Dope_Man

#10409 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Odabrah bezveze lokaciju da se spustim na street view, da pogledam taj AP Drac-Tirana i padoh na ovo:
https://www.google.ba/maps/@41.3698222, ... 6656?hl=en

Nije ovo vidjelo AP-a, ova brza cesta Ilidza-Mostarsko raskrsce je mnogo blize APu nego ovo.

A i ova druga dva komada nisu vidjeli zaustavnu.
Kad se vec poredi sa Albanijom mora se ipak priznati da su nasi kvalitetnije, i po nekakvim standardima radjeni, spram ovih.
zforumas

#10410 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zforumas »

Dope_Man wrote:Odabrah bezveze lokaciju da se spustim na street view, da pogledam taj AP Drac-Tirana i padoh na ovo:

Nije ovo vidjelo AP-a, ova brza cesta Ilidza-Mostarsko raskrsce je mnogo blize APu nego ovo.

Kad se vec poredi sa Albanijom mora se ipak priznati da su nasi kvalitetnije, i po nekakvim standardima radjeni, spram ovih.
Vozio sam ovim "autoputem"... petlja je misaona imenica, ljudi lagano iz dvorista rikvercom izlaze na AP, ljudi sa zapreznim kolima na AP-u, nekakvi lokalci prelaze (ne pretrcavaju) AP k'o dobar dan...
Ne znam kako nema vise mrtvih, ili mozda ima al' mi ne cujemo za to
Naslovnica

#10411 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Dope_Man wrote:Odabrah bezveze lokaciju da se spustim na street view, da pogledam taj AP Drac-Tirana i padoh na ovo:

Ova cesta i nije kategorisana kao autoput, ovo je SH2, mislim da je u kategoriji "brza cesta".
Bez obzira na to, dionice autoceste (A1, A2, A3) koje za sada imaju su, koliko vidim, mnogo lošije od naših.
So What!

#10412 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Eksproprijacija
Klopče – Pečuj: postupak eksproprijacije je u završnoj fazi i procenat realizacije u 2016. godini je iznosio cca 96,61%. Nekoliko predmeta se još uvijek rješavaju u upravnom postupku i upravnom sporu.

Počitelj – Zvirovići: Zaključno sa 31.12.2016. godine završena su 174 predmeta od ukupno 254 otvorena predmeta, gdje je u potpunosti eksproprisano 86,76 % površine predviđene za eksproprijaciju. Međutim, stepen završenosti eksproprijacije je 99,27% sa Rješenjima Vlade FBiH o prijevremenom ulasku u posjed nekretnina.

Sarajevska zaobilaznica LOT 3b: postupak eksproprijacije za potrebe izgradnje dionice LOT 3b Sarajevske obilaznice pokrenut je u februaru 2012. godine i okončano je 92,19% predmeta.

Tarčin – Zukići do Tunela Ivan: u skladu sa planom poslovanja nastavljen je postupak eksproprijacije nekretnina na području općine Hadžići. Do sada je završeno 92% predmeta odnosno eksproprisano je 86% površine (zemljišta i objekata).

Pečuj – Zenica sjever- Tunel Vraca: zaključno sa 31.12.2016. godine izvršeno preko 95% od ukupno predložene površine i eksproprisano 97% stambenih objekata.

Lašva - Nević polje (brza cesta): urađeni su elaborati eksproprijacije na osnovu Glavnog projekta. U toku su pripremne aktivnosti vezane za donošenje odluke Vlade FBiH po pitanju finansiranja.

Konjic-Mostar sjever (Salakovac I faza 22 km): u fazi je izrada idejnog rješenja, te nije bilo aktivnosti vezanih za eksproprijaciju i pripremne radnje za eksproprijaciju nekretnina. Dostavljen je elaborat eksproprijacije za tunel Prenj. U toku su aktivnosti vezane za donošenje odluke Vlade FBiH o finansiranju ove dionice.

Počitelj – Buna: elaboratom eksproprijacije obuhvaćene su katastarske čestice koje obuhvataju dijelove Općine Čapljina (K.O. Bivolje Brdo, K.O. Stanojevići i K.O. Lokve) i Grada Mostara (K.O. Pijesci i K.O. Gubavica). U katastarskim općinama vezanim za Općinu Čapljina sve su parcele pocijepane i predan je prijedlog za eksproprijaciju. Započeo je obilazak terena te se nastavak obilaska terena u općini Čapljina se očekuje početkom 2017. godine kao i znatniji troškovi eksproprijacije. Iz općine Mostar smo obaviješteni da neće moći pristupiti cijepanju parcela dok se ne pribavi urbanistička saglasnost koja još uvijek nedostaje

Eksproprijacija zemljišta i Plan preseljavanja za Koridor Vc

AKCIONI PLAN DIONICA KAKANJ - DRIVUŠA
AKCIONI PLAN DIONICA SVILAJ - ODŽAK
AKCIONI PLAN DIONICA VLAKOVO - TARČIN
AKCIONI PLAN DIONICA ZVIROVIĆI - BIJAČA
JP Autoceste FBiH
So What!

#10413 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dinamika gradnje
Image

Drivuša – Klopče

Izvođač radova na poddionici Drivuša – Klopče je Hering d.d. Široki Brijeg.

Nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij Divel d.o.o. Sarajevo i M/S The Associated Engineering Patrnership.

Vrijednost ugovora je 33.527.849,36 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana od Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAER).

Rok za izvođenje radova je 30 mjeseci.

Značajni objekti su most Drivuša (650 m) i vijaduk Perin Han (400 m).

Poddionica je duga 2,23 km.

Radovi: Završeni su radovi na izmještanju podzemnih gasnih, vodovodnih, elektro i telekomunikacionih instalacija te dalekovodnih stubova. Također su izvođeni radovi na izgradnji donjeg stroja trupa autoceste i objekata od kojih najznačajniji mosta Drivuša i vijadukta Perin Han. Od radova na otvorenoj trasi, najznačajniji su radovi na osiguranju stabilnosti kosina zasjeka na potezu između dva naprijed navedena dominantna objekta. Također završeno je i izmještanje gasnih instalacija, betoniranje 14 raspona na mostu Drivuša. Izvode se radovi na vijaduktu Perin Han.

Izgradnju ove poddionice karakterišu izuzetno složeni geološki uslovi koji nisu adekvatno tretirani kroz Glavni projekat, tako da je na nekoliko poteza bilo neophodno raditi izmjenu projektne dokumentacije što je uzrokovalo neželjene zastoje na izgradnji otvorene trase autoceste. Na dvije lokacije je došlo do aktivacije klizišta.

Ukupan procenat izvršenih ugovorenih radova je 45,46%.

Klopče – tunel Pečuj (Donja Gračanica)

Poddionica Klopče – Pečuj (Donja Gračanica) se nadovezuje na poddionicu Drivuša – Klopče u zoni vijadukta Perin Han.

Radove izvodi konzorcij Euro-asfalt i Strabag AG.

Nadzor nad izvođenjem radova vrši JV Egis International & Ipsa Institut d.o.o.

Vrijednost ugovora je 107.879.289,94 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem međunarodnih finasijskih institucija OPEC fonda za međunarodni razvoj i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Rok za izvođenje radova je 30 mjeseci.

Značajniji radovi na dionici Klopče - Pečuj (Donja Gračanica) obuhvaćaju izgradnju četiri vijadukta i dva tunela.

Poddionica je duga 5,78 kilometara.

Radovi: Procenat izvršenih ugovorenih radova je 14,99%

Svilaj – Odžak

Radovi II faze se izvode od 16.03.2017. godine, a najznačajniji su oni su na kolovoznoj konstrukciji, saobraćajno-tehničkoj opremi i završni radovi. Izvođač radova je konzorcij Strabag AG & Euro-Asfalt d.o.o. Rok za završetak poddionice je 8 mjeseci.

Poddionica je duga 11 kilometara.

Ukupan procenat izvršenih ugovorenih radova je 47,87%.
JP Autoceste FBiH
So What!

#10414 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

EBRD kredit za Koridor Vc - Dio 3
Ovim projektom obuhvaćena je izgradnja sljedećih sedam dionica autoceste popisane ispod, od sjevera prema jugu:

Dionica dužine 10,4 km između Svilaja i Odžaka (Lot 1)
Dionica dužine 5,1 km između Poprikuša i Nemile (Lot 2)
Dionica dužine 2,8 km Tunel Zenica (Lot 2)
Dionica dužine 5,8 km između Donje Gračanice i Klopča (Lot 2)
Dionica dužine 3,9 km između Tunela Zenica i Donje Gračanice (tj, 2,1 km km između Donje Gračanice i Zenice sjever i 1,8 km dionice Ulaz u tunel Zenica – petlja Zenica Sjever / Donja Gračanica) (Lot 2)
Dionica dužine 2,0 km Tunel Ivan, kao dio dionice između Tarčina i Tunela Ivan (Lot 3)
Dionica dužine 7,2 km od Bune do Počitelja (Lot 4)
JP Autoceste FBiH
So What!

#10415 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

So What!

#10416 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

@ nestvaran (SSC)

Image

Image

Image
Seyfo

#10417 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Super zvuči ovo oko giga-mega-ultra velikih projekata, a zna li neko koji je novi rok za puštanje u saobraćaj onog kilometra-dva koji spaja Briješće sa postojećim autoputem koji ulazi u grad i trenutno završava na kružnom toku kod Rajlovca? Sve rokove su probili, zadnji za koji sam čuo bio je 31.maj.
Naslovnica

#10418 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Kažu nekada u oktobru, možda i ranije.
Doduše, nisu spominjali koje godine...
drug_profi

#10419 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

šta li če ostaviti za septembar 2018? Nisu započeli ništa veliko što se može svečano otvoriti pred izbore.
Vjerovatno ćemo doživiti reprize svečanih otvaranja objekata koji su već u upotrebi, ili otvorenje novog semafora, kružnog toka, trotoara...
Naslovnica

#10420 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

drugi profil wrote:šta li če ostaviti za septembar 2018? Nisu započeli ništa veliko što se može svečano otvoriti pred izbore.
Vjerovatno ćemo doživiti reprize svečanih otvaranja objekata koji su već u upotrebi, ili otvorenje novog semafora, kružnog toka, trotoara...
Tradicionalno ide kamen temeljac na Vranduku...
Seyfo

#10421 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Meni se čini da imam odgovor na svoje pitanje. Zašto bi otvarali dionicu od kilometar u oktobru 2017 kad mogu prolongirati do izbora? Pogotovo što smo utvrdili manjak objekata za presjecanje vrpce. Tradicionalni temeljac za Vranduk će biti idealan za opoziciju, ne pije vode više.
So What!

#10422 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Seyfo wrote:Super zvuči ovo oko giga-mega-ultra velikih projekata, a zna li neko koji je novi rok za puštanje u saobraćaj onog kilometra-dva koji spaja Briješće sa postojećim autoputem koji ulazi u grad i trenutno završava na kružnom toku kod Rajlovca? Sve rokove su probili, zadnji za koji sam čuo bio je 31.maj.
Nije to nadležnost Autocesta FBiH, već potpuno drugog preduzeća JP Ceste FBiH i sve ovisi o Kantonu i opštini, za razliku od Koridora VC koji ovisi od entiteta.

Imaš informacije o tom spoju na temi: http://forum.klix.ba/bosanski-putevi-ma ... 2s600.html

Uglavnom, trebalo bi u oktrobru, problem je bio novac koji je potraživo ŽGP za one plave barake i uglavnom dobili su tražena 2 miliona maraka.

U ovom slučaju je bilo do finansijera, a ne do izvođača radova, EA je recimo vijadukt u Briješću i kružni tok, prije roka završila.
So What!

#10423 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Distortion wrote:So What da li znas tacno kojom trasom ce ici autoput u podrucju Vranduka prema Nemiloj? Zanima me jer me dosta ljudi pitalo bas to.

Ima li neka mapa?
Evo ga napokon i neka konkretnija mapa:

Image
So What!

#10424 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

EBRD najavila finansiranje izgradnje dionice Koridora 5C kroz RS - Uskoro tender za izvođača radova
Image

EBRD je obavjestila da će sa 70 mil EUR finansirati izgradnju dionica Koridora 5C kroz RS, od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (dionica Johovac (Tovira)-Rudanka (Kostajnica)).

Saobraćajnica duga skoro 6 kilometara povezaće ujedno i novoizgrađeni autoput Banjaluka - Doboj sa gradom Dobojem, dok će ukupna dužnina Koridora 5C kroz Republiku Srpsku biti 46,6 kilometara.

Projekat kojim je BiH konkurisla kod ove banke predviđa izdgradnju 5,65 kilometara novog autoputa, uključujući sve povezane lokalne puteve i dvije petlje: T-petlja Johovac (Tovira) i petlja u obliku trube Rudanka (Kostajnica) i konsultantske usluge za nadzor radova.

Početak prijavljivanja na tender za navedene poslove očekuje se u trećem tromjesečju 2017.
eKapija
Distortion

#10425 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Distortion »

So What! wrote:
Distortion wrote:So What da li znas tacno kojom trasom ce ici autoput u podrucju Vranduka prema Nemiloj? Zanima me jer me dosta ljudi pitalo bas to.

Ima li neka mapa?
Da se ispravim, dao sam ti mapu, ali očigledno je bila po starijoj trasi. Dakle raspisan je prvi tender za dionicu Vranduk - Ponirak.

Iako nema logike, jer još uvijek nisu raspisani tenderi za dionice Donja Gračanica - Tunel Zenica i Tunel Zenica - Ponirak, ali eto šta je tu je ...

U tenderu kaže ovako:
Vranduk in the north and to the section Ponirak – Vraca in the south. This subsection was designed using spatially adjusted continual curves of situational plan to satisfy the boundary elements for design speed Vr 120 km/h.

Subsection starts in the south part of Nemila settlement - location “Stara stanica” and further runs toward south. With two bridges over river Bosna and through one tunnel, the route passes area of the Vranduk town. The alignment then passes in the vicinity of settlement Koprivna, on the right side of river Bosna and ends just before the Ponirak settlement
Dakle, ide prema Koprivnoj i sad sebi možeš otprilike zamisliti trasu.
Da da, ipak je tacna informacija da ce autocesta ici kroz Koprivnu kako sam prvobitno i dobio info. Sad ova mapa to i potvrdjuje.
Post Reply