Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
LikeLike

#10401 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

tempuser wrote:
LikeLike wrote:Clio 1, 1996. godina 1.2 benzin nece da upali. Da kontakt ali ne vergla. Stavljen nov akumulator i alnaser. Do cega bi mogao biti problem?
Ako anlaser ok i ako je aku nov, a ne vergla moze biti ulozak brave ili kontakt na aku ili anlaseru. Pada li napon (zmanji li se intenzitet kontrolih lampi na kontaktu kad okrenes kljuc da anlasuje?
Kad krene da upali auto, lampice se ugase, kad ponovo vrati kljuc upale se.
O'zone
Globalni moderator

#10402 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

LikeLike wrote:
tempuser wrote:
LikeLike wrote:Clio 1, 1996. godina 1.2 benzin nece da upali. Da kontakt ali ne vergla. Stavljen nov akumulator i alnaser. Do cega bi mogao biti problem?
Ako anlaser ok i ako je aku nov, a ne vergla moze biti ulozak brave ili kontakt na aku ili anlaseru. Pada li napon (zmanji li se intenzitet kontrolih lampi na kontaktu kad okrenes kljuc da anlasuje?
Taj ne anlasuje uopšte. Tako da je anlaser kaput. Probat ga udariti ključem ili čekićem (čekić sve riješava) možda je samo zaribao.
orinoco

#10403 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by orinoco »

Karameho na Grbavici ima jedno 1000 aknasera. Nedavno je mom ocu pravio alnaser i odlično urađeno i još neke sitnice što otac nije ni primjetio
tempuser

#10404 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

O'zone wrote:
LikeLike wrote:
tempuser wrote: Ako anlaser ok i ako je aku nov, a ne vergla moze biti ulozak brave ili kontakt na aku ili anlaseru. Pada li napon (zmanji li se intenzitet kontrolih lampi na kontaktu kad okrenes kljuc da anlasuje?
Taj ne anlasuje uopšte. Tako da je anlaser kaput. Probat ga udariti ključem ili čekićem (čekić sve riješava) možda je samo zaribao.
Kae nov anlaser. Ako se lampe se pogase kad anlasuje, znaci da pravi pad napona i da je brava nije problem. Ako je anlaser ok onda meni to vuce na slabe kontakte na bateriji ili na anlaseru.
nedims

#10405 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nedims »

Filter wrote:
nedims wrote:
ado-šampion wrote:Ja isto smatram da covjek koji vozi 50 godina nema sanse da je tek tako mogao satrati lamelu.
I ja sam tako razmisljao ... ali ... nazalost, skontao sam kako sam uspio napraviti takvu budalastinu. Da ne duljim ... 100% moja greska. Ja cijelo vrijeme razmisljam o voznji tokom koje se desio kvar. I nije bilo sanse da je ta voznja prouzrokovala taj kvar, Ali, ja dva mjeseca kontinuirano unistavam lamelu a da nisam bio toga svjestan.Mjesto gdje parkiram kod odlaska na plazu tj. polazak sa tog mjesta mi je malo pomalo unistavao lamelu. A konacnica je bila na Bradini na putu za Sarajevo. Nesto sam naucio ali to ucenje me puno kosta...
:sad:
kako si je satro?
Polazak sa mjesta gdje sam parkiran,uspon sa lijeve strane ... previse dugo mi je noga na kvacilu i u prvoj brzini...jer je cesta prometna i morao sam se ubacivati tako da presjecem jednu voznu traku kako bi se ubacio u moju koja vodi uzbrdo. I nije samo to...kada dodjem do raskrsca na vrhu te ceste...isto sam bio na kvacilu i u prvoj kako bi se ubacio u magistaralni put Makarska-Split koji je u sezoni jako opterecen.Svaki dan ...dva mjeseca. Nisam bio ni svjestan kakvu glupost radim. Noviji automobili su puno osjetljiviji na duze drzanje noge na kvacilu.Zakljucak i nauk...biti u leru i sacekati da se stvore uslovi za ubacivanje u promet. Strpljenje stedi lovu. Isto je i na semaforima. Stati, ici u ler i sacekati da kolona krene.Tada ide kvacilo i prva brzina...To inace radim u urbanim sredinama, ali kada sam na Jadranu u mom stalnom ambijentu covjek se zaboravi...i naravno to skupo plati.
NediM17

#10406 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Iako te bas nisam najbolje shvatio, iz vlastitog iskustva, nekada s tim malim benzincima kretanje nije moguce bez kurenja kvacila.

Na dizelu nikad za nikad nisam usmrdio lamelu, na benzincima mi se znalo desiti u par navrata... Ali jednostavno ne moze drugacije.

Evo bas na mom SX4, kretanje u jakom brdu u AWD pogonu je ostvarivo samo dobrom maheru, koji zna sta radi s nogama, i to je opet vrlo vjerovatno da ces usmrditi lamelu.
hladan.preminger

#10407 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hladan.preminger »

nedims wrote: Polazak sa mjesta gdje sam parkiran,uspon sa lijeve strane ... previse dugo mi je noga na kvacilu i u prvoj brzini...jer je cesta prometna i morao sam se ubacivati tako da presjecem jednu voznu traku kako bi se ubacio u moju koja vodi uzbrdo. I nije samo to...kada dodjem do raskrsca na vrhu te ceste...isto sam bio na kvacilu i u prvoj kako bi se ubacio u magistaralni put Makarska-Split koji je u sezoni jako opterecen.Svaki dan ...dva mjeseca. Nisam bio ni svjestan kakvu glupost radim. Noviji automobili su puno osjetljiviji na duze drzanje noge na kvacilu.Zakljucak i nauk...biti u leru i sacekati da se stvore uslovi za ubacivanje u promet. Strpljenje stedi lovu. Isto je i na semaforima. Stati, ici u ler i sacekati da kolona krene.Tada ide kvacilo i prva brzina...To inace radim u urbanim sredinama, ali kada sam na Jadranu u mom stalnom ambijentu covjek se zaboravi...i naravno to skupo plati.

to je meni sve nešto mutno. Mislim objašnjenje sa njihove strane.
Te slabije benzince većina starta i drži na "pola kvačila" u strani kad treba krenuti.
Moj punac punta 1.0 benzin tako voza ima 4 godine kako ga je kupio i nije napravio nikakav problem, a pred kucom ima stranu samo taku, ko uz mejtaš od brazila do semafora.
ado-šampion

#10408 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado-šampion »

Meni se cini da covjek pokusava objasniti da je balansirao auto na kvacilu umjesto da drzi kocnicu ili povuce rucnu. I dalje je cudno kako je tako uspio sprziti lamelu za 2 mjeseca. Vecina danasnjih auta je jako slabasna pri kretanju tako da trebaju jaci gas uzbrdo, jbg ako je do toga svi bi mijenjali lamele svako malo. U toj prici dosta toga smrdi, a nije lamela. :D Izgleda da su covjeka ubjedili da je kriv, ali realno meni da ode lamela na 10 k i da mi kazu da je popravljam o svom trosku ja bih nekom je.o mater.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10409 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tomahawk11 »

Kad je ja nisam spržio, a pola godine sam vozio sa totalno začepljenim filterom goriva (jbeni majstor :twisted: ), u strani je baš bila umjetnost krenuti, em slab motor, em je baš trebalo potrefiti....i ništa....bombu su mu bacili samo takvu, nema šanse da je njegova greška.
mad_max_ba

#10410 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

Možete vi pričati šta god hoćete

u samoj servisnoj stoji šta i kako, legislativno....
Filter

#10411 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Filter »

nedims wrote: Polazak sa mjesta gdje sam parkiran,uspon sa lijeve strane ... previse dugo mi je noga na kvacilu i u prvoj brzini...jer je cesta prometna i morao sam se ubacivati tako da presjecem jednu voznu traku kako bi se ubacio u moju koja vodi uzbrdo. I nije samo to...kada dodjem do raskrsca na vrhu te ceste...isto sam bio na kvacilu i u prvoj kako bi se ubacio u magistaralni put Makarska-Split koji je u sezoni jako opterecen.Svaki dan ...dva mjeseca. Nisam bio ni svjestan kakvu glupost radim. Noviji automobili su puno osjetljiviji na duze drzanje noge na kvacilu.Zakljucak i nauk...biti u leru i sacekati da se stvore uslovi za ubacivanje u promet. Strpljenje stedi lovu. Isto je i na semaforima. Stati, ici u ler i sacekati da kolona krene.Tada ide kvacilo i prva brzina...To inace radim u urbanim sredinama, ali kada sam na Jadranu u mom stalnom ambijentu covjek se zaboravi...i naravno to skupo plati.
vaga, smrt za lamelu :roll: potrefilo ti se par momenata

rio je odlican autic, ali bi bio bolji da ima jos 150 kila na prednjem dijelu. mali motor i fali mu mase na pogonskim da ih pritisne,
pogotovo pri kretanju uzbrdo.

ps. vozim ga vec 5+ godina po ovim nasim brdima
tempuser

#10412 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

NediM17 wrote:Iako te bas nisam najbolje shvatio, iz vlastitog iskustva, nekada s tim malim benzincima kretanje nije moguce bez kurenja kvacila.

Na dizelu nikad za nikad nisam usmrdio lamelu, na benzincima mi se znalo desiti u par navrata... Ali jednostavno ne moze drugacije.

Evo bas na mom SX4, kretanje u jakom brdu u AWD pogonu je ostvarivo samo dobrom maheru, koji zna sta radi s nogama, i to je opet vrlo vjerovatno da ces usmrditi lamelu.
Meni je na RAV-u benzincu na svakom malo vecem naporu prilikom kretanja znala zasmrditi lamela. Na Skodi dizelu 200k km fabricka, nikad nije zasmrdila niti ne pokazuje znake da je kvacilo pri kraju, a ptprilike se isto vozi.
hladan.preminger

#10413 Re: Pitamo Mehanicare ?

mad_max_ba wrote:Možete vi pričati šta god hoćete

pricamo o kvaliteti (bar ja), a ne o garanciji.
mad_max_ba

#10414 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

hladan.preminger wrote:

Joj nemoj sad da o tome krenem i regulativama EU u upotrebama na frikcionim oblogama......
Ne mislite da branim KIU (pu pu su mi auta inače) generalno govorim o autoindustriji......
NediM17

#10415 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

tempuser wrote:
NediM17 wrote:Iako te bas nisam najbolje shvatio, iz vlastitog iskustva, nekada s tim malim benzincima kretanje nije moguce bez kurenja kvacila.

Meni je na RAV-u benzincu na svakom malo vecem naporu prilikom kretanja znala zasmrditi lamela. Na Skodi dizelu 200k km fabricka, nikad nije zasmrdila niti ne pokazuje znake da je kvacilo pri kraju, a ptprilike se isto vozi.
Dizeli imaju momenat puno nize, lakse je krenuti i teze je usmrditi lamelu, tu lezi sva mudrost.

Ako je u pitanju neki ekstremni uspon, misljenja sam da je benzincu bolje naglo pustiti kvacilo sa visokih obrtaja, malo ce proslajdrati, TCS te popravi i ides. Onako deres lamelu a nikad krenuti.
S tim da ovo na AWD autu ne pije vode jer bi se ugasio (a mislim da recimo taj Rav o kojem govoris ima permanenetni AWD, 2.0benzinac).
hladan.preminger

#10416 Re: Pitamo Mehanicare ?

mad_max_ba wrote:
hladan.preminger wrote:

Joj nemoj sad da o tome krenem i regulativama EU u upotrebama na frikcionim oblogama......
Ne mislite da branim KIU (pu pu su mi auta inače) generalno govorim o autoindustriji......

Meni je ovo prvi put da cujem da je neko spalio lamelu da ne moze voziti auto nikako u zadnjih 5 godina, bez obzira na starost ili vrstu vozila.

Po meni ovdje ima jos nesto. Autoskole bi onda svakog prvog mjenjale lamele. :D
530i

#10417 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Ne pamtim kad mi je lamela zasmrdila...ali zato ručna radi i nema stajanja i klackanja na kvačilu.
NediM17

#10418 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

530i wrote:Ne pamtim kad mi je lamela zasmrdila...ali zato ručna radi i nema stajanja i klackanja na kvačilu.
Ma ne klackam ni ja nikada, ali jednostavno ima mjesta gdje kretanja s benzincem ne ide bez kurenja lamele.

Kretanja uz Vraca recimo kada te uhvati semafor je 0 kakvih mjesta ima i s kakvih sam kretao.
530i

#10419 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

NediM17 wrote:
530i wrote:Ne pamtim kad mi je lamela zasmrdila...ali zato ručna radi i nema stajanja i klackanja na kvačilu.
Ma ne klackam ni ja nikada, ali jednostavno ima mjesta gdje kretanja s benzincem ne ide bez kurenja lamele.

Kretanja uz Vraca recimo kada te uhvati semafor je 0 kakvih mjesta ima i s kakvih sam kretao.
Najgore je u gužvama kada kreneš pa moraš odmah stati...
astala_vistala

#10420 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by astala_vistala »

Ima li neki forumas mehanicar ili da poznaje dobrog za preporuku,,polo 1.4 2009 godiste motor stradao od paljevine ima dosta posla ..da ga vrati u zivot **??
amar1994

#10421 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

ne ispalti se , stavi drugi :wink:
housetent

#10422 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by housetent »

Danas mi jedan mehanicar rece da nije lose nasuti ATF ulje u gorivo,npr u pola rezervoara pola litra ATF ulja,kao nije lose za dizne I ostale stvari.Sta vi mislite o tome?
condy

#10423 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Ako imas dpf/fap filter to ne smijes raditi zacepi ce ih sagorjevanje atf-a. Ako nemas mozes ponekad nasuti, tacno je da podmazuje dizne. Ja sam to nekad radio. Imaju kupit i aditivi za dizne, doduse skuplji su od atf-a, nije ni to losa opcija ali moras pazit sta i koji aditiv sipas. Od Lique Moly su aditivi za dizne preporucljivi. Ali za dizne. Znaju oni kad kupujes reci za dizne a ne pise na boci. Ali ako su dizne dosta potrosene i zacepljene ako su gumice lose, i dijagnostika izbaci gresku, onda pomaze vadjenje i ultrazvucno ciscenje jer nekad nema pomoci ni od atf-a ni od aditiva.
amar1994

#10424 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Naspi pol pola , na rez od 50l naspes 25l atfa i 25l goriva , propuhat ce ti auto sigurno :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#10425 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Kazu da je bolji dvotaktol od atf za te stvari.
Post Reply