Kad krene da upali auto, lampice se ugase, kad ponovo vrati kljuc upale se.tempuser wrote:Ako anlaser ok i ako je aku nov, a ne vergla moze biti ulozak brave ili kontakt na aku ili anlaseru. Pada li napon (zmanji li se intenzitet kontrolih lampi na kontaktu kad okrenes kljuc da anlasuje?LikeLike wrote:Clio 1, 1996. godina 1.2 benzin nece da upali. Da kontakt ali ne vergla. Stavljen nov akumulator i alnaser. Do cega bi mogao biti problem?
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
LikeLike
#10401 Re: Pitamo Mehanicare ?
- O'zone
- Globalni moderator
#10402 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taj ne anlasuje uopšte. Tako da je anlaser kaput. Probat ga udariti ključem ili čekićem (čekić sve riješava) možda je samo zaribao.LikeLike wrote:Kad krene da upali auto, lampice se ugase, kad ponovo vrati kljuc upale se.tempuser wrote:Ako anlaser ok i ako je aku nov, a ne vergla moze biti ulozak brave ili kontakt na aku ili anlaseru. Pada li napon (zmanji li se intenzitet kontrolih lampi na kontaktu kad okrenes kljuc da anlasuje?LikeLike wrote:Clio 1, 1996. godina 1.2 benzin nece da upali. Da kontakt ali ne vergla. Stavljen nov akumulator i alnaser. Do cega bi mogao biti problem?
- orinoco
#10403 Re: Pitamo Mehanicare ?
Karameho na Grbavici ima jedno 1000 aknasera. Nedavno je mom ocu pravio alnaser i odlično urađeno i još neke sitnice što otac nije ni primjetio
-
tempuser
#10404 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kae nov anlaser. Ako se lampe se pogase kad anlasuje, znaci da pravi pad napona i da je brava nije problem. Ako je anlaser ok onda meni to vuce na slabe kontakte na bateriji ili na anlaseru.O'zone wrote:Taj ne anlasuje uopšte. Tako da je anlaser kaput. Probat ga udariti ključem ili čekićem (čekić sve riješava) možda je samo zaribao.LikeLike wrote:Kad krene da upali auto, lampice se ugase, kad ponovo vrati kljuc upale se.tempuser wrote: Ako anlaser ok i ako je aku nov, a ne vergla moze biti ulozak brave ili kontakt na aku ili anlaseru. Pada li napon (zmanji li se intenzitet kontrolih lampi na kontaktu kad okrenes kljuc da anlasuje?
-
nedims
#10405 Re: Pitamo Mehanicare ?
Polazak sa mjesta gdje sam parkiran,uspon sa lijeve strane ... previse dugo mi je noga na kvacilu i u prvoj brzini...jer je cesta prometna i morao sam se ubacivati tako da presjecem jednu voznu traku kako bi se ubacio u moju koja vodi uzbrdo. I nije samo to...kada dodjem do raskrsca na vrhu te ceste...isto sam bio na kvacilu i u prvoj kako bi se ubacio u magistaralni put Makarska-Split koji je u sezoni jako opterecen.Svaki dan ...dva mjeseca. Nisam bio ni svjestan kakvu glupost radim. Noviji automobili su puno osjetljiviji na duze drzanje noge na kvacilu.Zakljucak i nauk...biti u leru i sacekati da se stvore uslovi za ubacivanje u promet. Strpljenje stedi lovu. Isto je i na semaforima. Stati, ici u ler i sacekati da kolona krene.Tada ide kvacilo i prva brzina...To inace radim u urbanim sredinama, ali kada sam na Jadranu u mom stalnom ambijentu covjek se zaboravi...i naravno to skupo plati.Filter wrote:nedims wrote:I ja sam tako razmisljao ... ali ... nazalost, skontao sam kako sam uspio napraviti takvu budalastinu. Da ne duljim ... 100% moja greska. Ja cijelo vrijeme razmisljam o voznji tokom koje se desio kvar. I nije bilo sanse da je ta voznja prouzrokovala taj kvar, Ali, ja dva mjeseca kontinuirano unistavam lamelu a da nisam bio toga svjestan.Mjesto gdje parkiram kod odlaska na plazu tj. polazak sa tog mjesta mi je malo pomalo unistavao lamelu. A konacnica je bila na Bradini na putu za Sarajevo. Nesto sam naucio ali to ucenje me puno kosta...ado-šampion wrote:Ja isto smatram da covjek koji vozi 50 godina nema sanse da je tek tako mogao satrati lamelu.![]()
kako si je satro?
-
NediM17
#10406 Re: Pitamo Mehanicare ?
Iako te bas nisam najbolje shvatio, iz vlastitog iskustva, nekada s tim malim benzincima kretanje nije moguce bez kurenja kvacila.
Na dizelu nikad za nikad nisam usmrdio lamelu, na benzincima mi se znalo desiti u par navrata... Ali jednostavno ne moze drugacije.
Evo bas na mom SX4, kretanje u jakom brdu u AWD pogonu je ostvarivo samo dobrom maheru, koji zna sta radi s nogama, i to je opet vrlo vjerovatno da ces usmrditi lamelu.
Na dizelu nikad za nikad nisam usmrdio lamelu, na benzincima mi se znalo desiti u par navrata... Ali jednostavno ne moze drugacije.
Evo bas na mom SX4, kretanje u jakom brdu u AWD pogonu je ostvarivo samo dobrom maheru, koji zna sta radi s nogama, i to je opet vrlo vjerovatno da ces usmrditi lamelu.
-
hladan.preminger
#10407 Re: Pitamo Mehanicare ?
nedims wrote: Polazak sa mjesta gdje sam parkiran,uspon sa lijeve strane ... previse dugo mi je noga na kvacilu i u prvoj brzini...jer je cesta prometna i morao sam se ubacivati tako da presjecem jednu voznu traku kako bi se ubacio u moju koja vodi uzbrdo. I nije samo to...kada dodjem do raskrsca na vrhu te ceste...isto sam bio na kvacilu i u prvoj kako bi se ubacio u magistaralni put Makarska-Split koji je u sezoni jako opterecen.Svaki dan ...dva mjeseca. Nisam bio ni svjestan kakvu glupost radim. Noviji automobili su puno osjetljiviji na duze drzanje noge na kvacilu.Zakljucak i nauk...biti u leru i sacekati da se stvore uslovi za ubacivanje u promet. Strpljenje stedi lovu. Isto je i na semaforima. Stati, ici u ler i sacekati da kolona krene.Tada ide kvacilo i prva brzina...To inace radim u urbanim sredinama, ali kada sam na Jadranu u mom stalnom ambijentu covjek se zaboravi...i naravno to skupo plati.
to je meni sve nešto mutno. Mislim objašnjenje sa njihove strane.
Te slabije benzince većina starta i drži na "pola kvačila" u strani kad treba krenuti.
Moj punac punta 1.0 benzin tako voza ima 4 godine kako ga je kupio i nije napravio nikakav problem, a pred kucom ima stranu samo taku, ko uz mejtaš od brazila do semafora.
-
ado-šampion
#10408 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni se cini da covjek pokusava objasniti da je balansirao auto na kvacilu umjesto da drzi kocnicu ili povuce rucnu. I dalje je cudno kako je tako uspio sprziti lamelu za 2 mjeseca. Vecina danasnjih auta je jako slabasna pri kretanju tako da trebaju jaci gas uzbrdo, jbg ako je do toga svi bi mijenjali lamele svako malo. U toj prici dosta toga smrdi, a nije lamela.
Izgleda da su covjeka ubjedili da je kriv, ali realno meni da ode lamela na 10 k i da mi kazu da je popravljam o svom trosku ja bih nekom je.o mater.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10409 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad je ja nisam spržio, a pola godine sam vozio sa totalno začepljenim filterom goriva (jbeni majstor
), u strani je baš bila umjetnost krenuti, em slab motor, em je baš trebalo potrefiti....i ništa....bombu su mu bacili samo takvu, nema šanse da je njegova greška.
- mad_max_ba
#10410 Re: Pitamo Mehanicare ?
Možete vi pričati šta god hoćete
u samoj servisnoj stoji šta i kako, legislativno....
- Filter
#10411 Re: Pitamo Mehanicare ?
vaga, smrt za lamelunedims wrote: Polazak sa mjesta gdje sam parkiran,uspon sa lijeve strane ... previse dugo mi je noga na kvacilu i u prvoj brzini...jer je cesta prometna i morao sam se ubacivati tako da presjecem jednu voznu traku kako bi se ubacio u moju koja vodi uzbrdo. I nije samo to...kada dodjem do raskrsca na vrhu te ceste...isto sam bio na kvacilu i u prvoj kako bi se ubacio u magistaralni put Makarska-Split koji je u sezoni jako opterecen.Svaki dan ...dva mjeseca. Nisam bio ni svjestan kakvu glupost radim. Noviji automobili su puno osjetljiviji na duze drzanje noge na kvacilu.Zakljucak i nauk...biti u leru i sacekati da se stvore uslovi za ubacivanje u promet. Strpljenje stedi lovu. Isto je i na semaforima. Stati, ici u ler i sacekati da kolona krene.Tada ide kvacilo i prva brzina...To inace radim u urbanim sredinama, ali kada sam na Jadranu u mom stalnom ambijentu covjek se zaboravi...i naravno to skupo plati.
rio je odlican autic, ali bi bio bolji da ima jos 150 kila na prednjem dijelu. mali motor i fali mu mase na pogonskim da ih pritisne,
pogotovo pri kretanju uzbrdo.
ps. vozim ga vec 5+ godina po ovim nasim brdima
-
tempuser
#10412 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni je na RAV-u benzincu na svakom malo vecem naporu prilikom kretanja znala zasmrditi lamela. Na Skodi dizelu 200k km fabricka, nikad nije zasmrdila niti ne pokazuje znake da je kvacilo pri kraju, a ptprilike se isto vozi.NediM17 wrote:Iako te bas nisam najbolje shvatio, iz vlastitog iskustva, nekada s tim malim benzincima kretanje nije moguce bez kurenja kvacila.
-
hladan.preminger
#10413 Re: Pitamo Mehanicare ?
pricamo o kvaliteti (bar ja), a ne o garanciji.mad_max_ba wrote:Možete vi pričati šta god hoćete
- mad_max_ba
#10414 Re: Pitamo Mehanicare ?
Joj nemoj sad da o tome krenem i regulativama EU u upotrebama na frikcionim oblogama......hladan.preminger wrote:pricamo o kvaliteti (bar ja), a ne o garanciji.mad_max_ba wrote:Možete vi pričati šta god hoćete
Ne mislite da branim KIU (pu pu su mi auta inače) generalno govorim o autoindustriji......
-
NediM17
#10415 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dizeli imaju momenat puno nize, lakse je krenuti i teze je usmrditi lamelu, tu lezi sva mudrost.tempuser wrote:Meni je na RAV-u benzincu na svakom malo vecem naporu prilikom kretanja znala zasmrditi lamela. Na Skodi dizelu 200k km fabricka, nikad nije zasmrdila niti ne pokazuje znake da je kvacilo pri kraju, a ptprilike se isto vozi.NediM17 wrote:Iako te bas nisam najbolje shvatio, iz vlastitog iskustva, nekada s tim malim benzincima kretanje nije moguce bez kurenja kvacila.
Ako je u pitanju neki ekstremni uspon, misljenja sam da je benzincu bolje naglo pustiti kvacilo sa visokih obrtaja, malo ce proslajdrati, TCS te popravi i ides. Onako deres lamelu a nikad krenuti.
S tim da ovo na AWD autu ne pije vode jer bi se ugasio (a mislim da recimo taj Rav o kojem govoris ima permanenetni AWD, 2.0benzinac).
-
hladan.preminger
#10416 Re: Pitamo Mehanicare ?
mad_max_ba wrote:Joj nemoj sad da o tome krenem i regulativama EU u upotrebama na frikcionim oblogama......hladan.preminger wrote:pricamo o kvaliteti (bar ja), a ne o garanciji.mad_max_ba wrote:Možete vi pričati šta god hoćete
Ne mislite da branim KIU (pu pu su mi auta inače) generalno govorim o autoindustriji......
Meni je ovo prvi put da cujem da je neko spalio lamelu da ne moze voziti auto nikako u zadnjih 5 godina, bez obzira na starost ili vrstu vozila.
Po meni ovdje ima jos nesto. Autoskole bi onda svakog prvog mjenjale lamele.
-
530i
#10417 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne pamtim kad mi je lamela zasmrdila...ali zato ručna radi i nema stajanja i klackanja na kvačilu.
-
NediM17
#10418 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ne klackam ni ja nikada, ali jednostavno ima mjesta gdje kretanja s benzincem ne ide bez kurenja lamele.530i wrote:Ne pamtim kad mi je lamela zasmrdila...ali zato ručna radi i nema stajanja i klackanja na kvačilu.
Kretanja uz Vraca recimo kada te uhvati semafor je 0 kakvih mjesta ima i s kakvih sam kretao.
-
530i
#10419 Re: Pitamo Mehanicare ?
Najgore je u gužvama kada kreneš pa moraš odmah stati...NediM17 wrote:Ma ne klackam ni ja nikada, ali jednostavno ima mjesta gdje kretanja s benzincem ne ide bez kurenja lamele.530i wrote:Ne pamtim kad mi je lamela zasmrdila...ali zato ručna radi i nema stajanja i klackanja na kvačilu.
Kretanja uz Vraca recimo kada te uhvati semafor je 0 kakvih mjesta ima i s kakvih sam kretao.
- astala_vistala
#10420 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li neki forumas mehanicar ili da poznaje dobrog za preporuku,,polo 1.4 2009 godiste motor stradao od paljevine ima dosta posla ..da ga vrati u zivot **??
- amar1994
#10421 Re: Pitamo Mehanicare ?
ne ispalti se , stavi drugi 
-
housetent
#10422 Re: Pitamo Mehanicare ?
Danas mi jedan mehanicar rece da nije lose nasuti ATF ulje u gorivo,npr u pola rezervoara pola litra ATF ulja,kao nije lose za dizne I ostale stvari.Sta vi mislite o tome?
-
condy
#10423 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako imas dpf/fap filter to ne smijes raditi zacepi ce ih sagorjevanje atf-a. Ako nemas mozes ponekad nasuti, tacno je da podmazuje dizne. Ja sam to nekad radio. Imaju kupit i aditivi za dizne, doduse skuplji su od atf-a, nije ni to losa opcija ali moras pazit sta i koji aditiv sipas. Od Lique Moly su aditivi za dizne preporucljivi. Ali za dizne. Znaju oni kad kupujes reci za dizne a ne pise na boci. Ali ako su dizne dosta potrosene i zacepljene ako su gumice lose, i dijagnostika izbaci gresku, onda pomaze vadjenje i ultrazvucno ciscenje jer nekad nema pomoci ni od atf-a ni od aditiva.
- amar1994
#10424 Re: Pitamo Mehanicare ?
Naspi pol pola , na rez od 50l naspes 25l atfa i 25l goriva , propuhat ce ti auto sigurno 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10425 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kazu da je bolji dvotaktol od atf za te stvari.