Znaci ona je po defoltu kriva jer je bas upala na taj fax? Zar ne bi trebali odlucivati o njenoj krivici, ili o krivici drugih eventualno odgovornih ljudi, onog trenutka kad procijenimo njenu strucnost? Vrlo je moguce da si u pravu, ali metod ti je glup do bola. Nepotizam ne postoji jer je njen babo nju zaposlio, nego tek ako je bilo kandidata koji su bili kvalificiraniji od nje.volta dzontra wrote:A da malo pojasniš. Jel se samo sociologija predaje na FPN u Sarajevu ili ima kakvih još školicafixer wrote:Glupost. Ogromna glupost.volta dzontra wrote:
To što ti je babo profesor na faksu je sjajno. Samim tim je i vrlo prirodno da imaš iste ili slične interese i vrlo dobre predispozicije i startne pozicije u životu.
Ako ti je uvažavajući navedeno maksimum od 50 ponuđenih mogućnosti baš "babin faks" prvi izbor onda je to nepotizam.
Nepotizam se izbjegava i tu individualno čak možeš biti uskraćen baš zato što je to "siva" zona. Teško je utvrditi jel do babe ili do tebe...i onda akademska gospoda i najbolji među nama jednostavno otklone tu mogućnost ili s imenovanjem barem sačekaju da babo ode u penziju
Ova priča "ako imate saznanja prijati nadležnim organima" u razini "stana kupljenog po zakonu".
Nepotizam nije krivično djelo nego je moralno pitanje..
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
fixer
#10401 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
-
fixer
#10402 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Glupiras se. Ja sam od SDP-a odustao od onog trenutka kad su htjeli kupiti NTV99. A na forumu nisam bio mozda godinu. Postenije bi bilo tebe pitat kako si podnijela onaj izborni krah najveceg MVP svih vremena, uvazenog Harisa S?KatarinaKosaca wrote:Veoma mi je drago da vidim tvoj nik. Iako nije tema na ovoj temi, bilo bi lijepo od tebe da na temi SDP napišeš nešto, a sve u svezi napada koje si imao na one koji su sa skepticizmom gledali dobivanje vlasti od strane SDP-a prije nekoliko godina. Onako, mislim, tad si bio jako glasan i aktivan.fixer wrote:Glupost. Ogromna glupost.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#10403 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Šta sam o čemu mislila u svakom momentu se može vidjeti po postovima. Nisam mijenjala stav. I dalje mislim da je bio najbolji ministar vanjskih poslova kojeg je BIH imalafixer wrote:Glupiras se. Ja sam od SDP-a odustao od onog trenutka kad su htjeli kupiti NTV99. A na forumu nisam bio mozda godinu. Postenije bi bilo tebe pitat kako si podnijela onaj izborni krah najveceg MVP svih vremena, uvazenog Harisa S?
Ali, nije ovdje tema.. nego vidjeh nik pa me asocira
- volta dzontra
#10404 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
fixer wrote:[
Znaci ona je po defoltu kriva jer je bas upala na taj fax? Zar ne bi trebali odlucivati o njenoj krivici, ili o krivici drugih eventualno odgovornih ljudi, onog trenutka kad procijenimo njenu strucnost? Vrlo je moguce da si u pravu, ali metod ti je glup do bola. Nepotizam ne postoji jer je njen babo nju zaposlio, nego tek ako je bilo kandidata koji su bili kvalificiraniji od nje.
Nepotizam je kad je zaposlio babo. Sad taj nepotizam može biti opravdan u slučaju da je ona uistinu najbolji kandidat od svih dostupnih. To bi trebali dokazati oni koji tvrde da jest: Velida, Babo, P.K.
Ako je bilo kvalificiranijih kandidata onda nije samo nepotizam nego ima elemenata i kaznene odgovornosti ili barem odgovornosti sa strane kršenja Statuta i pravilnika u imenovnju u nastavna zvanja bla bla bla
Ovo je primjer nepotizma. Ako je imenovanje Nikšićevog brata nepotizam i ovo je...Možda je Mirsad najbolji stručnjak za Autoceste koji je čamio u Konjicu dok ga brat premijer nije otkrio....
- madner
#10405 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa nije nepotizam dok nije primljen zato sto je sin/brat.
Tako da je na drugoj strani da dokaze da je bilo boljih kandidata.
Tako da je na drugoj strani da dokaze da je bilo boljih kandidata.
-
Pedja Kojovic
#10406 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dakle, drago mi je da vidim da su dvije najvece zamjerke Nasoj stranci prof. Valida Repovac i gramaticka greska u sinosnjem saopstenju.
Sto se tice prvog,...mogu samo da ponovim.
Pocastvovani smo i ponosni da je tako kvalitetna osoba u svakom pogledu kao sto je prof. Valida Repovac u Nasoj stranci i sto vodi nase savjetodavno, volontersko, tijelo, politicki savjet.
(Usput budi receno....Mi smo slobodni u taj savjet imenovati koga god hocemo/zelimo, bez obzira na kvalifikacije i drago nam je da neko sa takvim kvalifikacijama kakve ona ima to radi)
Sto se tice drugog...
Napravljena je pravopisna greska koja je, nazalost, prosla i redakcijskim lektorima.
Na srecu, ne radi se o gresci koja mjenja znacenje, ili cini nase saopstenje nerazumljivim.
Toga, takvih pravopisnih i tipografskih gresaka, ce vjerovatno biti jos, jer PR tim, takodje, sastavljen od volontera radi dan i noc.
Iako i ja vrlo vjerovatno, na ovom forumu recimo, pravim pravopisne greske osjetljiv sam kada ih vidim u medijima.
Nazalost, mozram priznati da je toliko toga sto pise u medijima, po meni, ne samo gramaticki nekorektno nego
nerazumljivo napisano da sam na neki nacin oguglao i pomirio se s tim.(Pogotovo me iz cipela izbacuje upotreba stranih rijeci, kao da su nase)
Drago mi je da vidim da ipak ima onih kojima je stalo do pravilne upotrebe jezika.
Jezik je jedan od drzavotvornih stubova svake zemlje.
Mediji, pogotovo drzavni, igraju u tome odlucujucu ulogu.
p.k.
Pocastvovani smo i ponosni da je tako kvalitetna osoba u svakom pogledu kao sto je prof. Valida Repovac u Nasoj stranci i sto vodi nase savjetodavno, volontersko, tijelo, politicki savjet.
(Usput budi receno....Mi smo slobodni u taj savjet imenovati koga god hocemo/zelimo, bez obzira na kvalifikacije i drago nam je da neko sa takvim kvalifikacijama kakve ona ima to radi)
Sto se tice drugog...
Napravljena je pravopisna greska koja je, nazalost, prosla i redakcijskim lektorima.
Na srecu, ne radi se o gresci koja mjenja znacenje, ili cini nase saopstenje nerazumljivim.
Toga, takvih pravopisnih i tipografskih gresaka, ce vjerovatno biti jos, jer PR tim, takodje, sastavljen od volontera radi dan i noc.
Iako i ja vrlo vjerovatno, na ovom forumu recimo, pravim pravopisne greske osjetljiv sam kada ih vidim u medijima.
Nazalost, mozram priznati da je toliko toga sto pise u medijima, po meni, ne samo gramaticki nekorektno nego
nerazumljivo napisano da sam na neki nacin oguglao i pomirio se s tim.(Pogotovo me iz cipela izbacuje upotreba stranih rijeci, kao da su nase)
Drago mi je da vidim da ipak ima onih kojima je stalo do pravilne upotrebe jezika.
Jezik je jedan od drzavotvornih stubova svake zemlje.
Mediji, pogotovo drzavni, igraju u tome odlucujucu ulogu.
p.k.
-
fixer
#10407 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sta P.K. moze uraditi po tom pitanju? Kako on moze suditi o necijoj strucnosti?volta dzontra wrote:
Nepotizam je kad je zaposlio babo. Sad taj nepotizam može biti opravdan u slučaju da je ona uistinu najbolji kandidat od svih dostupnih. To bi trebali dokazati oni koji tvrde da jest: Velida, Babo, P.K.
Ako je bilo kvalificiranijih kandidata onda nije samo nepotizam nego ima elemenata i kaznene odgovornosti ili barem odgovornosti sa strane kršenja Statuta i pravilnika u imenovnju u nastavna zvanja bla bla bla
Ovo je primjer nepotizma. Ako je imenovanje Nikšićevog brata nepotizam i ovo je...Možda je Mirsad najbolji stručnjak za Autoceste koji je čamio u Konjicu dok ga brat premijer nije otkrio....
I nije nepotizam nesto sto moze biti opravdano. Nepotizam je kad ti neko omoguci poziciju koju ne zasluzujes samo zbog krvnih veza. Kad dobijes poziciju koju zasluzujes zbog svoje strucnosti, taman da ti je sam babo sef, ne postoje elementi nepotizma. Nepotizam nastaje zbog favorizovanja. Borba protiv nepotizma ne podrazumijeva da se pojedincima uskracuju prava jer se njihov babo vec afirmirao u toj struci. Cilj je da svi budu jednaki i da je samo profesija bitna. Zamisli da nekog pilota odbiju jer mu je stari bio pilot. A ovaj leti od svoje desete.
-
fixer
#10408 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ma ti si cudoKatarinaKosaca wrote: Šta sam o čemu mislila u svakom momentu se može vidjeti po postovima. Nisam mijenjala stav. I dalje mislim da je bio najbolji ministar vanjskih poslova kojeg je BIH imala. Za razliku od tebe nisam napadala one koji drugačije misle, niti padala u razočarenja, niti odustajala
, kao što nisam ni zajapureno čekala nečiji dolazak na vlast
![]()
Ali, nije ovdje tema.. nego vidjeh nik pa me asocira![]()
- volta dzontra
#10409 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
P. K.Pocastvovani smo i ponosni da je tako kvalitetna osoba u svakom pogledu kao sto je prof. Valida Repovac u Nasoj stranci i sto vodi nase savjetodavno, volontersko, tijelo, politicki savjet.
Cijenim ovakav izravan način komunikacije s nepoznatim ljudima. Na živce mi ide kad te ljudi pilaju stalnim ponavljanjem pitanja. Neću više spominjati ali samo da priupitam zadnji put.
Je li slučaj Velide Repovac na FPN bez obzira što je pametna, obrazovana i sposobna ipak nepotizam?
Ili drukčije jer je ovo subjektivno područje za vas:
Imamo li pravo, mi koji nismo upoznali ili se ne želimo upoznati s prof. Repovac, njezin slučaj smatrati primjerom nepotizma?
Vaši suporteri nepotizmom smatraju slučaj da profesor na fakultetu promovira svoje očito nekompetentno dijete. Ja smatram da je nepotizam ako nije nesumljivo dokazano da je "profesorsko dijete" najkompetentnije i da su iscrpljeni svi drugi izbori.
-
Treebeard
#10410 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislim da je veca zamjerka Vasoj stranci to sto ste, kako neko prije rece, SDP-ov satelit, a sto ste pokazali time:Pedja Kojovic wrote:Dakle, drago mi je da vidim da su dvije najvece zamjerke Nasoj stranci prof. Valida Repovac i gramaticka greska u sinosnjem saopstenju.
Samo bih jos dodao, kada se imenuje vlada bez SDP-a, to necete podrzati.VjecitiStudent wrote:Kad je SDP pravio vladu sa SDA podrzali su ih,
kad je SDP pravio vladu sa SBB podrzali su ih,
uoci glasanja o smjeni vlade, podrzali su SDP, stavise rekli su da bi SDP trebao biti u vlasti do kraja mandata.
- volta dzontra
#10411 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da. Ali ako tata kaže u letačkom klubu "moj mali će letjeti samo samnom i polagati letački ispit predamnom" bi li ti sjela u taj avion samo na temelju tatine procjene letačkih sposobnostifixer wrote:Sta P.K. moze uraditi po tom pitanju? Kako on moze suditi o necijoj strucnosti?volta dzontra wrote:
I nije nepotizam nesto sto moze biti opravdano. Nepotizam je kad ti neko omoguci poziciju koju ne zasluzujes samo zbog krvnih veza. Kad dobijes poziciju koju zasluzujes zbog svoje strucnosti, taman da ti je sam babo sef, ne postoje elementi nepotizma. Nepotizam nastaje zbog favorizovanja. Borba protiv nepotizma ne podrazumijeva da se pojedincima uskracuju prava jer se njihov babo vec afirmirao u toj struci. Cilj je da svi budu jednaki i da je samo profesija bitna. Zamisli da nekog pilota odbiju jer mu je stari bio pilot. A ovaj leti od svoje desete.
- volta dzontra
#10412 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Je li imenovanje Mirsada Nikšića nepotizam??? Kratko jasno!!!fixer wrote:Sta P.K. moze uraditi po tom pitanju? Kako on moze suditi o necijoj strucnosti?volta dzontra wrote:
- KatarinaKosaca
#10413 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da je samo brat super bi bilo.volta dzontra wrote:Je li imenovanje Mirsada Nikšića nepotizam??? Kratko jasno!!!
-
fixer
#10414 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
[quote="volta dzontra"
Da. Ali ako tata kaže u letačkom klubu "moj mali će letjeti samo samnom i polagati letački ispit predamnom" bi li ti sjela u taj avion samo na temelju tatine procjene letačkih sposobnosti[/quote]
Ako je tata tu neko ko je u komisiji, naravno da bih. Mislim, malo ti je glup pokusaj.
Ako ce otac pustiti svoje dijete da leti, onda bi i te kako bio siguran da mali zna znanje
Vise bi me brinula njegova procjena da zna da nikad niko njegov blizak nece sjesti u taj avion, sa tim pilotom, kojem on daje dozvolu 
Da. Ali ako tata kaže u letačkom klubu "moj mali će letjeti samo samnom i polagati letački ispit predamnom" bi li ti sjela u taj avion samo na temelju tatine procjene letačkih sposobnosti[/quote]
Ako je tata tu neko ko je u komisiji, naravno da bih. Mislim, malo ti je glup pokusaj.
-
fixer
#10415 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ukoliko me sjecanje sluzi, mislim da je sam Niksic to priznao. Tako da ti ne treba moja procjena.volta dzontra wrote:Je li imenovanje Mirsada Nikšića nepotizam??? Kratko jasno!!!fixer wrote: Sta P.K. moze uraditi po tom pitanju? Kako on moze suditi o necijoj strucnosti?
-
Pedja Kojovic
#10416 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
volta dzontra
Pokusacu "u sridu".
Ne. Kada bih znao za cinjenice, ili barem indikacije, koje ukazuju da su drugi kandidati bili bolji onda bih sumnjao.
Medjutim, kako za takve cinjenice ne znam duzan sam i ja,a mislim i svi mi, primjeniti prezumpciju nevinosti.
Ja sam i na Skupstini i javno(u intervjuima, itd.) cesto spominjao FPN kao los primjer naseg visokog obrazovanja jer je, izmedju ostalog, na tom fakultetu, po mojoj evidenciji, 6 slucajeva da roditelji i njihova djeca rade kao profesori ili asistenti. Dakle, nisam bjezao od ispitivanja tih slucajeva zbog toga sto je medju njima i nasa Valida Repovac. Dapace.
Osim sto se radi o osobi izuzetnog karaktera uvjeren sam da bi njeno znanje i zvanje izdrzalo svaki objektivan test.
p.k.
Pokusacu "u sridu".
Ne. Kada bih znao za cinjenice, ili barem indikacije, koje ukazuju da su drugi kandidati bili bolji onda bih sumnjao.
Medjutim, kako za takve cinjenice ne znam duzan sam i ja,a mislim i svi mi, primjeniti prezumpciju nevinosti.
Ja sam i na Skupstini i javno(u intervjuima, itd.) cesto spominjao FPN kao los primjer naseg visokog obrazovanja jer je, izmedju ostalog, na tom fakultetu, po mojoj evidenciji, 6 slucajeva da roditelji i njihova djeca rade kao profesori ili asistenti. Dakle, nisam bjezao od ispitivanja tih slucajeva zbog toga sto je medju njima i nasa Valida Repovac. Dapace.
Osim sto se radi o osobi izuzetnog karaktera uvjeren sam da bi njeno znanje i zvanje izdrzalo svaki objektivan test.
p.k.
-
VjecitiStudent
#10417 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ipak napredak, iz opisa V.R. su konacno izbacene nepostojece medjunarodne reference.Pedja Kojovic wrote:Dakle, drago mi je da vidim da su dvije najvece zamjerke Nasoj stranci prof. Valida Repovac i gramaticka greska u sinosnjem saopstenju.
p.k.
Pitanja bi bilo daleko vise, no cemu uzaludan trud kad i ovo jada ostane na kraju neodgovoreno.
-
VjecitiStudent
#10418 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ocekivano, u Validinom slucaju ce se odmah primijeniti prezumpcija nevinosti, u svim ostalim je to cisti i nepatvoreni nepotizam.Pedja Kojovic wrote:volta dzontra
Pokusacu "u sridu".
p.k.
O duplim standardima pricamo ovdje svo vrijeme, zar ne vidis?
-
Pedja Kojovic
#10419 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
vjecitistudent
Meni licno je dovoljno, kao sto sam ranije i pisao, da je prof. Valida Repovac bila Fulbrightov stipendista na Berkeley, San Francisco.
Ali vi ste u pravu.
Nasa prepiska je uglavnom uzaludna stvar i mene cudi da vi znajuci to ipak gubite toliko vremena i trosite toliko energije na ovoj temi.
Ali u covjeku postoje sile jace od njega, kao sto to pesnik rece.
p.k.
Meni licno je dovoljno, kao sto sam ranije i pisao, da je prof. Valida Repovac bila Fulbrightov stipendista na Berkeley, San Francisco.
Ali vi ste u pravu.
Nasa prepiska je uglavnom uzaludna stvar i mene cudi da vi znajuci to ipak gubite toliko vremena i trosite toliko energije na ovoj temi.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#10420 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
A sad mala pauza zbog promocije knjige Jasne Jelisic.
Valjda ce u medjuvremenu i ovi sto rade na internetu otici kuci, na, moram priznati, zasluzeni odmor.
p.k.
Valjda ce u medjuvremenu i ovi sto rade na internetu otici kuci, na, moram priznati, zasluzeni odmor.
p.k.
-
fixer
#10421 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mnogo puta Vjeciti ubode u metu, no takodjer dosta puta me asocira na osobu teskog karaktera. Neredovan sam s citanjem, pa je to vjerovatno razlog, ali me jebeno zanima za koga on glasa?Lud i ponosan wrote:@ VjecitiStudent
Potrazi odgovore na temama drugih politickih partija, samo pazi da ne ostaris cekajuci Godoa... Doduse, pitanja na tim temama bi bila daleko ozbiljnija i potencijalno opasna, ali ti se ne zamaras bitnim stvarima.
- volta dzontra
#10422 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Tipično "neokolonijalni" stav i kompleks. Kleknimo pred stipendijom. Procitao sam prikaz Kymlicke u nekom casopisu UNSA koji je profesoricina znanstvena referenca. Mogu reci da je vrlo skroman po razumijevanju i stilu.Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent
Ali vi ste u pravu.
Ali u covjeku postoje sile jace od njega, kao sto to pesnik rec
p.k.
Tko je citao novije liberalna teoreticare moze se nasmijati na neke uvide iz toga clanka...
Ja zavrsavam na ovu temu.
P.K. hvala na odgovoru
-
VjecitiStudent
#10423 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da si dobro informisan ko sto nisi bilo bi ti poznato da americka ambasada u BiH ima probleme da pronadje kandidate za tu dobru stipendiju u BiH i da je konkurencija za fulbrajtove stipendije jako slaba. Za razliku od stanja u bivsoj nam zajednickoj drzavi, kada su to dobivali zbilja samo najbolji.Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent
Ali vi ste u pravu.
p.k.
Glavni razlog je taj sto kandidatima niko ne moze da garantuje posao nakon povratka.
Sto u slucaju V.R. ocito nije bio problem.
Sta bi sa naucnim radovima V. R. priznatim u medjunarodnim krugovima koji su te toliko opcinili, hoce li konacno ta lista?
Nadam se da ne pocinje i zavrsava sa prevodom magistarskog na engleski na Grebinom fakultetu?
Zar vasa dobrovoljno preuzeta obaveza ovdje nije da odgovorite "na SVA pitanja o NS"?
-
Guido_Špišić
#10424 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
VjecitiStudent wrote:Da si dobro informisan ko sto nisi bilo bi ti poznato da americka ambasada u BiH ima probleme da pronadje kandidate za tu dobru stipendiju u BiH i da je konkurencija za fulbrajtove stipendije jako slaba. Za razliku od stanja u bivsoj nam zajednickoj drzavi, kada su to dobivali zbilja samo najbolji.Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent
Ali vi ste u pravu.
p.k.
Glavni razlog je taj sto kandidatima niko ne moze da garantuje posao nakon povratka.
Sto u slucaju V.R. ocito nije bio problem.
Sta bi sa naucnim radovima V. R. priznatim u medjunarodnim krugovima koji su te toliko opcinili, hoce li konacno ta lista?
Nadam se da ne pocinje i zavrsava sa prevodom magistarskog na engleski na Grebinom fakultetu?
Zar vasa dobrovoljno preuzeta obaveza ovdje nije da odgovorite "na SVA pitanja o NS"?
Informisan je on odlično ali mu je posao da se pravi nevješt.
- KatarinaKosaca
#10425 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nikako mi nije jasno zašto tolika i takva polemika oko naučnih dostignuća gospođe kada to uopće nije prioritetno, da ne kažem da je irelevantno u obnašanju neke političke funkcije. Iako, jesam jako bliska mišljenju @vječitog da je Dragi Vođa sam sebi napravio oporbu kao nekoć što to uradi Milošević sa Šešeljem. Naravno, ne želim praviti ideološke paralele niti izjednačavati , nego nam je to bliski primjer pravljenja oporbe sam sebi. Ona (tako napravljana opozicija) će te u svemu bitnom podržati, i tako ćeš dobiti i njene glasove, a biće kao neovisna stranka.