Biciklom kroz Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
shandrprcSA

#10401 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by shandrprcSA »

quarterback

#10402 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

hakazvaka wrote:
quarterback wrote:a hebi ga, ne volim da gubim stvari :roll:

prije 2 godine izgubim tu sigmu kod uspona

bilo mi je previse da posijem i alat :shock:
recimo da imas ovaj alat: http://ciklocentar.ba/index.php/bikesho ... ew/23/1078 :D
i recimo da sat tvog vremena kosta 10 KM :D znaci, ustedio si oko 2-3 KM (s amortizacijom polovnog alata :D ), a pogubio zivce :D
znam za alat, moja satnica nije takva, znas i sam, jasna mi je i matematika koja stoji iza 3 sata trazenja i jasno mi je da se nikako ne isplati traziti alat 3 sata pa potom raditi do 3 ujutro pa ustati u 7 pa nastaviti medjutim obrati paznju na prvu recenicu :evil:
quarterback

#10403 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

zippoo87 wrote:veceras vracajuci se sa posla ,300 m od kuce mi se probi guma i haj reko da je odmah zalijepim i pripremim biciklo za sutra...i tako montirajuci,vidim probijena mi guma sa unustrasnje strane,tacnije od felge i tako zagledajuci...vidim pukla mi jedna zica na zadnjoj felgi

i sada mi treba savjet,gdje uzeti zicu,gdje to servisirati ,mislim ima li ovako gdje ,da ne idem u servis,jer mi je najblizi u Tuzli,M-bike shop

sada sam izvadio tu puknutu zicu i napuhao gumu,voziti cu sa zicom manje,dok to ne rijesim
a inace su to neke bolje flege,platio sam ih 70 KM polovne ali su bile kao nove...cudno mi da kroz godinu dana pukne jedna zica
jbg da si u sarajevu mogao bih ti pomoci a ovako ...
zicu mozes kupiti u svakom servisu, nisi napisao koja je guma, naime ako je zadnja i ako je ona strana gdje je naba onda valja nabu skidati da se zica promjeni, sve druge varijante su puno lakse i mozda to mozes i sam uraditi

nije zamjena zice nikakve pamet ali da sredis tocak treba ti onaj alat za gledanje da li je tocak kriv i treba ti mali kljuc za zice, taj kljuc je svega par $ na ebayu medjutim i dalje ostaje potreba za onim alatom koji pokazuje iskrivljenost tocka

...

elem servis je najbolje rjesenje, njima je to 10 minuta
zippoo87

#10404 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by zippoo87 »

quarterback wrote:
zippoo87 wrote:veceras vracajuci se sa posla ,300 m od kuce mi se probi guma i haj reko da je odmah zalijepim i pripremim biciklo za sutra...i tako montirajuci,vidim probijena mi guma sa unustrasnje strane,tacnije od felge i tako zagledajuci...vidim pukla mi jedna zica na zadnjoj felgi

i sada mi treba savjet,gdje uzeti zicu,gdje to servisirati ,mislim ima li ovako gdje ,da ne idem u servis,jer mi je najblizi u Tuzli,M-bike shop

sada sam izvadio tu puknutu zicu i napuhao gumu,voziti cu sa zicom manje,dok to ne rijesim
a inace su to neke bolje flege,platio sam ih 70 KM polovne ali su bile kao nove...cudno mi da kroz godinu dana pukne jedna zica
jbg da si u sarajevu mogao bih ti pomoci a ovako ...
zicu mozes kupiti u svakom servisu, nisi napisao koja je guma, naime ako je zadnja i ako je ona strana gdje je naba onda valja nabu skidati da se zica promjeni, sve druge varijante su puno lakse i mozda to mozes i sam uraditi

nije zamjena zice nikakve pamet ali da sredis tocak treba ti onaj alat za gledanje da li je tocak kriv i treba ti mali kljuc za zice, taj kljuc je svega par $ na ebayu medjutim i dalje ostaje potreba za onim alatom koji pokazuje iskrivljenost tocka

...

elem servis je najbolje rjesenje, njima je to 10 minuta
zadnji tocak...puko je dio od nabe...a evo sada mi je jedan prijatelj spomenuo ovdje jednog starog servisera...nije ni skup...otici cu njemu cim ugrabim vremena
quarterback

#10405 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

zippoo87 wrote:zadnji tocak...puko je dio od nabe...a evo sada mi je jedan prijatelj spomenuo ovdje jednog starog servisera...nije ni skup...otici cu njemu cim ugrabim vremena
ma taj "kvar" je bukvalno 10 maraka, ako i toliko, zica je oko 2 km, ostalo je rad i ravnanje tocka

ako ti budu cesto pucale zice razmisli o tome da stavis dt swiss od 2 mm debiljne

kad uzmem novi bajk to je prva stvar koju uradim, zamjena svih zica

ove od 2 mm sam imao sigurno 5/6 godina na raznim bajkovima i jos nikada nije ni jedna pukla

a inace glede toga sto pitas kako je pukla, moguce je da je bila previse zategnuta, takodje ako vozis zimi sol nagriza tockove, meni je tako nedavno felga ciknula, samo se rascjepila, u zivotu to nisam prije vidio
Ado88

#10406 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Ado88 »

Zamolio bih iskusnije bicikliste tj. one koji se razumiju u bajkove i opremu :D za malu pomoc.
Koji od ovih bajkova bi izabrali na osnovu informacija koje se mogu vidjeti na linkovima:
- http://www.olx.ba/artikal/18484262/naka ... kl-fusion/
- http://www.olx.ba/artikal/17879408/bicikl-dhs-silver/
- http://www.olx.ba/artikal/18681074/biciklo-unis/

Treba mi bajk za cestu i offroadu, uglavnom nista previse ekstremno.
Unaprijed hvala
zippoo87

#10407 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by zippoo87 »

quarterback wrote:
zippoo87 wrote:zadnji tocak...puko je dio od nabe...a evo sada mi je jedan prijatelj spomenuo ovdje jednog starog servisera...nije ni skup...otici cu njemu cim ugrabim vremena
ma taj "kvar" je bukvalno 10 maraka, ako i toliko, zica je oko 2 km, ostalo je rad i ravnanje tocka

ako ti budu cesto pucale zice razmisli o tome da stavis dt swiss od 2 mm debiljne

kad uzmem novi bajk to je prva stvar koju uradim, zamjena svih zica

ove od 2 mm sam imao sigurno 5/6 godina na raznim bajkovima i jos nikada nije ni jedna pukla

a inace glede toga sto pitas kako je pukla, moguce je da je bila previse zategnuta, takodje ako vozis zimi sol nagriza tockove, meni je tako nedavno felga ciknula, samo se rascjepila, u zivotu to nisam prije vidio
ma moguce da sam zicu slomio i u Hrvatskoj,na adria bike maratonu...tamo sam ga izmrcvario na "eliminatoru"...to je ono cudo sa preprekama ,kamenicama,balvanima,ivicnjacima,skokovima,euro paletama i cime sve ne...a pukla je dole kod nabe,otpao skroz onaj uvijeni dio...inace nikada mi nije pukla zica na biciklu,ovo je prvi puta
i ne vozim zimi po snijegu...tada je parkiran :D
Ciprol

#10408 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Ciprol »

Novi sam ovdje, pa imam pitanje.

Kako najlakše i najsigurnije voziti od grada do ilidže?

hvala :)
Wind

#10409 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Wind »

Teško pitanje... :run:

Biciklistickom stazom do Stupa, onda nastavis trotoarom do Energovinvesta, onda kroz njihovo zemljiste izmedju onih nasipa zemlje, lijevo kroz onaj prolaz, podvoznjak, a zatim desno trotoarom do kruznog toka na Ilidzi.

Dalje, prema potrebi.... :D
Kataklinger

#10410 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Kataklinger »

Vec sam jednom postavljao upit, ali jos ne kupih bajk, Dakle, budzet oko 1200KM, ako probije malo nije problem. Da mi je samo da je kako treba, ne zalim. Ne treba mi full suspension, must have je min 27 brzina i da je malo veci ram jer ima i u meni skoro 190cm...Capriolo, Unis, Polar mi nemojte ni spominjat, valjala ne valjala ne bih uzeo te bajkove taman da su za ove pare full od carbona (jednostavno ne podnosim te brandove :D ). Voznja bi bila vecinom ono brda, makadam, ponekad i asfalt...
quarterback

#10411 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

Kataklinger wrote:Vec sam jednom postavljao upit, ali jos ne kupih bajk, Dakle, budzet oko 1200KM, ako probije malo nije problem. Da mi je samo da je kako treba, ne zalim. Ne treba mi full suspension, must have je min 27 brzina i da je malo veci ram jer ima i u meni skoro 190cm...Capriolo, Unis, Polar mi nemojte ni spominjat, valjala ne valjala ne bih uzeo te bajkove taman da su za ove pare full od carbona (jednostavno ne podnosim te brandove :D ). Voznja bi bila vecinom ono brda, makadam, ponekad i asfalt...
pa nema ti se sta reci, uzmi pare i obidji prodavnice, vidi sta se moze kupiti za te pare, provozaj se krug i vidi kako se ti osjecas na tom bajku i to je to

vjerovatno ces pitati sta je bolje, sta drugi savjetuju

na ovo pitanje je odgovoreno puno puta i odgovor glasi: kupio GT za 1200, cube za 1200, Trek za 1200 ili Specialized za 1200 dobices manje vise iste komponente, samo ce se ram razlikovati

Zato sam ti i napisao vidi kako se osjecas na tom bajku, onaj na kojem se budes najbolje osjecao, taj je pravi izbor za tebe, komponente su svakako u 5 deka
hakazvaka

#10412 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by hakazvaka »

Image
Rampage

#10413 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Rampage »

Giro počinje u 17:00?
holowey

#10414 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by holowey »

Rampage wrote:Giro počinje u 17:00?
aha, od 15.00 pocinje registracija
forest gump

#10415 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by forest gump »

Meni taj Giro glape žešća.
travar

#10416 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by travar »

tbh, ruta od dobrinje do vilsa (meni) nije vrijedna peglancije. ¯\_(ツ)_/¯
Zašto se više ne ide sa Ilidže?
quarterback

#10417 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

travar wrote:tbh, ruta od dobrinje do vilsa (meni) nije vrijedna peglancije. ¯\_(ツ)_/¯
nisam u giru par godina ali koliko znam prebaceno je na dobrinju jer su hoteli na ilidzi uskratili dozvolu da se krece od tamo ili tako nesto, uglavnom razlog je organizacione prirode
Ciprol

#10418 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Ciprol »

Wind wrote:Teško pitanje... :run:

Biciklistickom stazom do Stupa, onda nastavis trotoarom do Energovinvesta, onda kroz njihovo zemljiste izmedju onih nasipa zemlje, lijevo kroz onaj prolaz, podvoznjak, a zatim desno trotoarom do kruznog toka na Ilidzi.

Možeš li, ako ti nije problem, taj dio od Stupa na mapi kakvoj ucrtati pa ovdje metnuti?
hakazvaka

#10419 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by hakazvaka »

travar wrote:tbh, ruta od dobrinje do vilsa (meni) nije vrijedna peglancije. ¯\_(ツ)_/¯
Giro di Sarajevo je vapaj biciklista da skrenu paznju na sebe i dokazu svima u gradu da nas je jako puno i da zasluzujemo prava. Nije zamisljen kao izazovna tura za bilo koga, i jedina poenta je doci i pokazati da smo tu i da zasluzujemo postovanje ostalih.

Ako zelite da se dobro izvozate i umorite, mtb.ba je odlicna web stranica na kojoj stalno dogovaramo i organizujemo "izazovne" voznje. GIRO je nesto drugo :-D
hakazvaka

#10420 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by hakazvaka »

quarterback wrote:
nisam u giru par godina ali koliko znam prebaceno je na dobrinju jer su hoteli na ilidzi uskratili dozvolu da se krece od tamo ili tako nesto, uglavnom razlog je organizacione prirode
Odluka da se Ilidza ukine kao polazna tacka je dosla od cinjenica da je puno vise stanovnika/biciklista u ostale 4 gradske opstine :D i da je svima lakse doci na Dobrinju, nego ici do Ilidze... Osim toga, kao sto kolega rece, vlasnici hotela sa cijih parkinga se polazilo su bili bahati, pa nam je to pomoglo u donosenju odluke o premjestanju...
Wind

#10421 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Wind »

Ciprol wrote:

Možeš li, ako ti nije problem, taj dio od Stupa na mapi kakvoj ucrtati pa ovdje metnuti?
Vako nesto..?? Mozda neko ima bolji prijedlog?

Image
Image
travar

#10422 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by travar »

hakazvaka wrote:
Giro di Sarajevo je vapaj biciklista da skrenu paznju na sebe i dokazu svima u gradu da nas je jako puno i da zasluzujemo prava. Nije zamisljen kao izazovna tura za bilo koga, i jedina poenta je doci i pokazati da smo tu i da zasluzujemo postovanje ostalih.

Ako zelite da se dobro izvozate i umorite, mtb.ba je odlicna web stranica na kojoj stalno dogovaramo i organizujemo "izazovne" voznje. GIRO je nesto drugo :-D
Š'as' se upalio, eto doći ću :mrgreen:
Samo kažem da bi mi bilo draže da ide od Ilidže, but oh well.

Nego, zna li neko ima li kod nas negdje kupiti onu četku za pranje/čišćenje lanca?
Ciprol

#10423 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by Ciprol »

Wind wrote:
Ciprol wrote:

Vako nesto..?? Mozda neko ima bolji prijedlog?

Image
Image

To je to, super, hvala ti :thumbup:
quarterback

#10424 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by quarterback »

travar wrote:Nego, zna li neko ima li kod nas negdje kupiti onu četku za pranje/čišćenje lanca?
e bay je uvijek najpovoljnija opcija
Last edited by quarterback on 07/09/2015 09:46, edited 1 time in total.
mali_balon

#10425 Re: Biciklom kroz Sarajevo

Post by mali_balon »

Ne znam da li se raspravljalo o ovom ali da ipak prokomentarisem. odavno cuci u meni pa se moram olaksati, da prostite. Dakle radi se o super ideji kriticna masa, sve ok sve super samo mi nije jasno sto se zaustavlja saobracaj na raskrsnicama dok oni prodju.
Zar nije zamisao ravnopravno ucesce u saobracaju i skretanje paznje na bicikliste (skrecu paznju sigurno, tako sto im vozaci spominju zenski dio familije a medju njima ima idiota koji ce se fizicki htjeti obracunati, mislim da se to vec desilo) ako cemo biti ravnopravni sa vozacima i pjesacima onda i mi moramo postivati propise bez obzira koliko nas ima....koliko znam kriticna masa je spontano okupljanje biciklista a ne organizovan event, sto bi se reklo, mozda i grijesim.....
I neko bi trebao nauciti bicikliste da biciklisticka staza prati saobracaj, dakle biciklisticka staza je takodje jednosmjerna ali......
Post Reply