Kako je on meni pričao, shvatio sam da te ne mogu vratiti, žališ se da su ugrožen i da se ne možeš vratiti. Kada oni počnu insistirati i opet isto ponavljati i to isto ponoviš, unajmiš advokata za takve slučajeve i onda se sudiš sa državom. Sve dok to traje, ne mogu te izbaciti iz države.Edin H. wrote:Rat neophodno nema veze sa statusom izbjeglice - moras dokazati individualni (ne kolektivni) fear of persecution ili strah of progona ukoliko se vratis u maticnu zemlju. Rat ti moze omoguctiti da dobijes obicno privremenu "humanitarian protection" - znaci ne zadovoljavas kriterije za status izbjeglice, ali s obzirom da te ne mogu vratiti daju ti humanitarnu zastitu.konjislav wrote: Sto se tice toga da vracaju izbjeglice, bas mi prica ovaj rodjak iz Berlina kod kojeg sam bio. I njemu su isto to rekli, on nije izlazio i kasnije angazovao neku zenu advokata i ona ga zastupala. I poslije nekog vremena (da ne pogrijesim koliko godina) dobio stalni boravak tu i mogucnost skolovanja i rada, itd. Od tada je zavrsio 3 neka kursa, 1 za haus majstora, jedan za stazara i jos jedan, ne sjecam se koji.
Sto neko rece, kada si izbjeglica (ali ona prava, a ne da glumis i da ti u zemlji uopste nema rata), nema sanse da te vrate. Jedino da ti sam odes, a da te oni izbace i vrate, veoma tesko, barem sam ja to shvatio iz price rodjaka koji je tu vec 25 godina.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- konjislav
#10401 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
Hendrix
#10402 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Konjislav sad prolazi kroz pocetni sok ulaska u normalnu modernu zapadnu firmu, prvi put cuje za rijec benefit, nudi mu se edukacija i napredak u znanju, prica sa direktorom a da ne mora stajati mirno ili biti u strahu sta ce rec...zajebano je to, detox poslije bosanskih radnickih uslova je vrlo zajeban. 
-
moonca
#10403 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tačno tako, buraz mi doktorirao u Švabiji, i nije ni završio skroz sa doktoratom, već se bio zaposlio u Americi. Čekao ga i posao, i H1B viza, itd.konjislav wrote: Za visokokvalifikovani kadar je US san snova, za 95% ostalih je karina..
Ja isto tako trebao bih za koji mjesec magistritati, i US mi je san snova. Baš kao što kažeš, visokoškolovani ljudi znaju kakve su tamo pare i mogućnosti (za njih), dok je ostalima karina obična. Mada čak i tada, ima bolje prilike za biznis nego bilo gdje drugo realno.[/quote]
____~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Moguce da ces naci posao....ali ne pretjeruj sa zahtjevima za platu....moras biti za nijansu manje placen nego ' domaci'....
- Radio Sarajevo
#10404 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote:Kako je on meni pričao, shvatio sam da te ne mogu vratiti, žališ se da su ugrožen i da se ne možeš vratiti. Kada oni počnu insistirati i opet isto ponavljati i to isto ponoviš, unajmiš advokata za takve slučajeve i onda se sudiš sa državom. Sve dok to traje, ne mogu te izbaciti iz države.Edin H. wrote:Rat neophodno nema veze sa statusom izbjeglice - moras dokazati individualni (ne kolektivni) fear of persecution ili strah of progona ukoliko se vratis u maticnu zemlju. Rat ti moze omoguctiti da dobijes obicno privremenu "humanitarian protection" - znaci ne zadovoljavas kriterije za status izbjeglice, ali s obzirom da te ne mogu vratiti daju ti humanitarnu zastitu.konjislav wrote: Sto se tice toga da vracaju izbjeglice, bas mi prica ovaj rodjak iz Berlina kod kojeg sam bio. I njemu su isto to rekli, on nije izlazio i kasnije angazovao neku zenu advokata i ona ga zastupala. I poslije nekog vremena (da ne pogrijesim koliko godina) dobio stalni boravak tu i mogucnost skolovanja i rada, itd. Od tada je zavrsio 3 neka kursa, 1 za haus majstora, jedan za stazara i jos jedan, ne sjecam se koji.
Sto neko rece, kada si izbjeglica (ali ona prava, a ne da glumis i da ti u zemlji uopste nema rata), nema sanse da te vrate. Jedino da ti sam odes, a da te oni izbace i vrate, veoma tesko, barem sam ja to shvatio iz price rodjaka koji je tu vec 25 godina.
Joj Konjo, drag si mi jer lijepo pričaš s ljudima, ali nekako mi sve sumnjivije to što pričaš.
Prvo uzmeš dvije i po milje s bankomata koji ima limit na mnogo manje, a sad tvrdiš da možeš u azilu ostati samo zato što tvrdiš da si ugrožen. Ne ide to tako buraz, u Bosni je rat zvanično prestao 1995. godine i otad nema uslova za azil, nikakvih... Advokati ti uzmu pare, izvaraju, izmrcvare i na kraju ishod opet bude isti.
Mooooožždaaa u nekoliko individualnih slučajeva gdje su ljudi tvrdili da su pederi, ili da su ih komšije klale, ili da se nemaju gdje vratiti, bla bla, su produžavali boravke, ali pasoše je su dobijali samo rijetki.
- insomnia78
#10405 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma lik izmislja sve
- muha_sa
#10406 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nigdje vezekonjislav wrote: Kako je on meni pričao, shvatio sam da te ne mogu vratiti, žališ se da su ugrožen i da se ne možeš vratiti. Kada oni počnu insistirati i opet isto ponavljati i to isto ponoviš, unajmiš advokata za takve slučajeve i onda se sudiš sa državom. Sve dok to traje, ne mogu te izbaciti iz države.
kako dokazat
- insomnia78
#10407 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eno Srbi su neki dan odobrili azil nekom iranskom derpašu
- muha_sa
#10408 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Srbijainsomnia78 wrote:Eno Srbi su neki dan odobrili azil nekom iranskom derpašu
- insomnia78
#10409 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
https://www.blic.rs/a-m-p-article?uuid= ... qSK_5tP.77"Srbija je u martu 2019. godine dodelila azil u obimu izbegličke zaštite gej muškarcu iz Irana po osnovu pripadnosti društvenoj grupi - LGBT osobama. U toku postupka azil koji je trajao šest meseci, utvrđeno je da je njegov strah za život u Iranu osnovan s obzirom na sistematsko kršenje ljudskih prava LGBT osoba u Iranu i svoje lično traumatsko iskustvo", navodi se u saopštenju CZA.
- insomnia78
#10410 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
E sad ne znam da l’ traze kak’e dokaze 
- konjislav
#10411 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kako nije jasno, fino sam rekao. Pogrijesio sam, nije bilo 2.5k nego 2k. Uzeo 1k par minuta pred ponoc, i poslije toga jos 1k. Ovo uopste nije nemoguce.Radio Sarajevo wrote:konjislav wrote:Edin H. wrote:Rat neophodno nema veze sa statusom izbjeglice - moras dokazati individualni (ne kolektivni) fear of persecution ili strah of progona ukoliko se vratis u maticnu zemlju. Rat ti moze omoguctiti da dobijes obicno privremenu "humanitarian protection" - znaci ne zadovoljavas kriterije za status izbjeglice, ali s obzirom da te ne mogu vratiti daju ti humanitarnu zastitu.Kako je on meni pričao, shvatio sam da te ne mogu vratiti, žališ se da su ugrožen i da se ne možeš vratiti. Kada oni počnu insistirati i opet isto ponavljati i to isto ponoviš, unajmiš advokata za takve slučajeve i onda se sudiš sa državom. Sve dok to traje, ne mogu te izbaciti iz države.konjislav wrote: Sto se tice toga da vracaju izbjeglice, bas mi prica ovaj rodjak iz Berlina kod kojeg sam bio. I njemu su isto to rekli, on nije izlazio i kasnije angazovao neku zenu advokata i ona ga zastupala. I poslije nekog vremena (da ne pogrijesim koliko godina) dobio stalni boravak tu i mogucnost skolovanja i rada, itd. Od tada je zavrsio 3 neka kursa, 1 za haus majstora, jedan za stazara i jos jedan, ne sjecam se koji.
Joj Konjo, drag si mi jer lijepo pričaš s ljudima, ali nekako mi sve sumnjivije to što pričaš.
Prvo uzmeš dvije i po milje s bankomata koji ima limit na mnogo manje, a sad tvrdiš da možeš u azilu ostati samo zato što tvrdiš da si ugrožen. Ne ide to tako buraz, u Bosni je rat zvanično prestao 1995. godine i otad nema uslova za azil, nikakvih... Advokati ti uzmu pare, izvaraju, izmrcvare i na kraju ishod opet bude isti.
Mooooožždaaa u nekoliko individualnih slučajeva gdje su ljudi tvrdili da su pederi, ili da su ih komšije klale, ili da se nemaju gdje vratiti, bla bla, su produžavali boravke, ali pasoše je su dobijali samo rijetki.
Je li ne znas citati ili u cemu je problem?
- konjislav
#10412 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Izgleda da cu ga pitati cim budem sa njim da mi opet kaze i objasni. Da ne bude da ja lazem.muha_sa wrote:Nigdje vezekonjislav wrote: Kako je on meni pričao, shvatio sam da te ne mogu vratiti, žališ se da su ugrožen i da se ne možeš vratiti. Kada oni počnu insistirati i opet isto ponavljati i to isto ponoviš, unajmiš advokata za takve slučajeve i onda se sudiš sa državom. Sve dok to traje, ne mogu te izbaciti iz države.![]()
ako nemaš ČVRST dokaz da si ugrožen ide noga u guzicu i vozdra
![]()
kako dokazatpolicijski zapisnici da te neko maltretiro na nacionalnoj, vjerskoj il nekoj drugoj osnovi--kad to priložiš imaš jedno 5% šanse da ostaneš po tom osnovu
- Bluemore
#10413 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I to sto je ispricao se odnosilo na vrijeme od prije 20tak godina ne znam Jesu li procitali ovi sto komentarisukonjislav wrote:Izgleda da cu ga pitati cim budem sa njim da mi opet kaze i objasni. Da ne bude da ja lazem.muha_sa wrote:Nigdje vezekonjislav wrote: Kako je on meni pričao, shvatio sam da te ne mogu vratiti, žališ se da su ugrožen i da se ne možeš vratiti. Kada oni počnu insistirati i opet isto ponavljati i to isto ponoviš, unajmiš advokata za takve slučajeve i onda se sudiš sa državom. Sve dok to traje, ne mogu te izbaciti iz države.![]()
![]()
kako dokazatpolicijski zapisnici da te neko maltretiro na nacionalnoj, vjerskoj il nekoj drugoj osnovi--kad to priložiš imaš jedno 5% šanse da ostaneš po tom osnovu
-
paladinka
#10414 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Prica se o tome vec 10-15 godina da u zakoni o vracanju izbjeglica u Nj.emackoj slabi.
- Edin H.
#10415 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nisu slabi zakoni, nego se sudski proces mora ispostovati do kraja u svakoj zemlji koja sebe zove demokratska, a onda se javljaju dodatne komplikacije o kojima cu pisati kad se nakanim da napisem knjigu, ali ce te to onda morati platiti da procitatepaladinka wrote:Prica se o tome vec 10-15 godina da u zakoni o vracanju izbjeglica u Nj.emackoj slabi.
-
paladinka
#10416 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Upravo to , pogresno sam se izrazila mozda . Ali jest demokratska zemlja , zakoni se postuju , postoji mogucnost zalbe. Sa obje strane nije jednostrana situacija.Edin H. wrote:Nisu slabi zakoni, nego se sudski proces mora ispostovati do kraja u svakoj zemlji koja sebe zove demokratska, a onda se javljaju dodatne komplikacije o kojima cu pisati kad se nakanim da napisem knjigu, ali ce te to onda morati platiti da procitatepaladinka wrote:Prica se o tome vec 10-15 godina da u zakoni o vracanju izbjeglica u Nj.emackoj slabi.
-
paladinka
#10417 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni se desilo prije dvi godine , i mom muzu bilo lose i hajd u bolnicu , pregledi i to sve ok, i lezi on na onom krevetu i sad dolazi bolnicar , i govori o njemu , hajd bolan dizi se sta cekas . Ono bas za nepovjerovati.512MB wrote:To je redovna procedura u BiH i to se zna.konjislav wrote: Kod mene dajdzinca nedavno (prije 20-tak dana) posudila pare (300 KM) da operise nesta oko ledja. Da ne zaboravim ovo je u Sarajevu, zivi zena na Ciglanama, a operacija na KCUS-u na Kosevu.
Od zene mi nana pala u decembru prosle godine i slomila kuk. Bila u Travniku. Morala nadavi oko 2k KM i imala 2 operacije.
Svudgje se ovo desava u BIH, svudgje.
Pitanje je samo koliko je ovakvih prica. Ove dvije su meni bliske i veoma nedavne. Ako ti nije jasno gdje se to desava sa parama, ja se nadam se ce jos ljudi odgovoriti, mada pretpostavljam da ima i na nekom drugom podforumu ovdje, samo da se malo potrazi.
-
paladinka
#10418 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
.paladinka wrote:512MB wrote:To je redovna procedura u BiH i to se zna.konjislav wrote: Kod mene dajdzinca nedavno (prije 20-tak dana) posudila pare (300 KM) da operise nesta oko ledja. Da ne zaboravim ovo je u Sarajevu, zivi zena na Ciglanama, a operacija na KCUS-u na Kosevu.
Od zene mi nana pala u decembru prosle godine i slomila kuk. Bila u Travniku. Morala nadavi oko 2k KM i imala 2 operacije.
Svudgje se ovo desava u BIH, svudgje.
Pitanje je samo koliko je ovakvih prica. Ove dvije su meni bliske i veoma nedavne. Ako ti nije jasno gdje se to desava sa parama, ja se nadam se ce jos ljudi odgovoriti, mada pretpostavljam da ima i na nekom drugom podforumu ovdje, samo da se malo potrazi.
-
komsinica_s_drugog
#10419 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Hendrix wrote:Konjislav sad prolazi kroz pocetni sok ulaska u normalnu modernu zapadnu firmu, prvi put cuje za rijec benefit, nudi mu se edukacija i napredak u znanju, prica sa direktorom a da ne mora stajati mirno ili biti u strahu sta ce rec...zajebano je to, detox poslije bosanskih radnickih uslova je vrlo zajeban.
- konjislav
#10420 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eh jučer sam bio kod rođaka na sijelu. Ovako je on meni rekao. Bio si ti u pravu, čim dođeš u državu oni hoće da te istjeraju iz zemlje, dobiješ vizu "odgoda progona" bukvalno je tako zove. Što se tiče dokaza, ja sam bio u pravu. Ne moraš ti nikakve dokaze donositi da nisi ugrožen, nego oni se oslanjaju na izvještaje neke njihove agencije, poput Reutersa, samo neka njemačka agencija.muha_sa wrote:Nigdje vezekonjislav wrote: Kako je on meni pričao, shvatio sam da te ne mogu vratiti, žališ se da su ugrožen i da se ne možeš vratiti. Kada oni počnu insistirati i opet isto ponavljati i to isto ponoviš, unajmiš advokata za takve slučajeve i onda se sudiš sa državom. Sve dok to traje, ne mogu te izbaciti iz države.![]()
![]()
Ako ta agencija kaže da nema rata i da je sigurno da se vrati, tada te Njemačka država goni. I to se i njima desilo. Međutim oni su ganjali neke naše doktore da im napišu da si obolio, da ne možeš da hodaš, da ti je teško, da treba da miruješ, i onda te ne smiju goniti. I tako su se oni ganjali sa državom i doktorima oko 7 godina dok nisu dobili biti sa stalni boravak (unbefristet erlaubnis).
Mada kažu mi da su imali posao kao neki njihovi poznanici, dobili bi vizu za 2 - 3 godine. Ali nisu ni mogli imati posao dok su bili na vizi za progon.
Također je bitno napomenuti da je ovo bilo prije 20 - 25 godina, iako se od tada nešto izmijenilo i oni kao i neko ovdje kažu da je Njemačka poznata pa slabim zakonima o vraćanju izbjeglica.
- konjislav
#10421 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Obzirom da sam ja prije bio u Minhenu, nije mi kao u zemlji čuda. Samo sam se opet posjetio kako je dobro u Švabiji.komsinica_s_drugog wrote:Hendrix wrote:Konjislav sad prolazi kroz pocetni sok ulaska u normalnu modernu zapadnu firmu, prvi put cuje za rijec benefit, nudi mu se edukacija i napredak u znanju, prica sa direktorom a da ne mora stajati mirno ili biti u strahu sta ce rec...zajebano je to, detox poslije bosanskih radnickih uslova je vrlo zajeban.Ja za sebe kazem da se osjecam k'o Alisa i zemlji cuda.
- muha_sa
#10422 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
vjerujem ja tebi konjislave (jebo li te nick
) nego ne vjerujem našim ljudima (iskustvo iz mene govori
)
svega tu ima pa i lakovjernih koji povjeruju u bajke i krenu onako ofrlje
99;9% ih se vratilo nabijeni nogom u guzicu
tako je bilo prije desetak godina--vjerujem da je sad ko nešto lakše--al nikom ne bih preporucio da ide ono nako pa šta bude
svega tu ima pa i lakovjernih koji povjeruju u bajke i krenu onako ofrlje
tako je bilo prije desetak godina--vjerujem da je sad ko nešto lakše--al nikom ne bih preporucio da ide ono nako pa šta bude
- tuzlak1212
#10423 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vi mislite u Njemackoj sve pada s neba. Nije to tako nemate pojma, mozete sve u Bosni postic sta ce vam Njemacka?
Ovdje se radi, nema kod svabe nista labavo, e moj jaro kud ces ti pa ja se jedva snaso. Hej bolan ja se jedva snaso a znas kolko sam ja pametan i sposoban pa gdje si ti kreno? Sjedi kuci s mirom jadan ne bio ne trazi sebi jos vece probleme...
Ovdje se radi, nema kod svabe nista labavo, e moj jaro kud ces ti pa ja se jedva snaso. Hej bolan ja se jedva snaso a znas kolko sam ja pametan i sposoban pa gdje si ti kreno? Sjedi kuci s mirom jadan ne bio ne trazi sebi jos vece probleme...
- muha_sa
#10424 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
baš takotuzlak1212 wrote:Vi mislite u Njemackoj sve pada s neba. Nije to tako nemate pojma, mozete sve u Bosni postic sta ce vam Njemacka?
- Connaisseur Karlin
#10425 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da li se radi tako u Francuskoj ili u Italiji , Spanjolskojtuzlak1212 wrote:Vi mislite u Njemackoj sve pada s neba. Nije to tako nemate pojma, mozete sve u Bosni postic sta ce vam Njemacka?