Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Hakiz

#10401 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote: Onda je pitanje da li je pobjegla od saudijskog režima ili islama. A poštujem ja i tu slobodu ako je odmah na Twitteru požurila da nam pokaže svoj duboki dekolte i noge u minjaku. Pomislio sam da će slobodu da iskoristi u nekakve ideale.
Ideal te slobode u kojoj se oblačiš kako hoćeš, a da drugi gledaju svoja posla?
славянин

#10402 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Hakiz wrote:Inšallah, dobro se završilo, Rahaf Mohammed Alqunun je stigla u Kanadu gdje joj je odobren azil na osnovu prijetnje ubistvom po zakonima Saudjske Arabije zbog napuštanja religije mira, u kojoj nema prisile, i čiji pripadnici na ovom forumu kažu da je laž da se njeno napuštanje kažnjava smrću.
Ova je dobro prosla onu drugu su uhvatili u Kuvajtu cini mi se dok je pokusala da presjedne za drugi avion, sta reci za nji se vise nije culo - doduse ona je samo bjezala da se ne uda na silu nije se odrekla religije mira tako da vjerovatno je sada u “kucnom pritvoru”
JVC

#10403 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

MarlboroGold wrote:
asurbanipal wrote: Nešto se Allax razljutio na Saudijce. :lol:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/naje ... /190112029
I to je Allahova volja :D
Hmmm nesto mi ovo poznato
Sara03

#10404 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

vatrogasac wrote:
Sara03 wrote: Primilo se, vidim.
Nije ona muslimanka, ali osoba sa svim tim iskustvima ako kaže da je Kur'an knjiga vrijedna čitanja u poređenju sa osobom koja još nije ni zakoračila u svijet odraslih kaže da nije, a tek želi da prođe što je prošla Lohan. Koliko god da nađeš osoba da nešto loše kažu o islamu, ja ću ti naći više onih koji kažu pozitivno.
Možda je i Biljana Plavšić rekla nešto pozitivno o Kura'nu, trebalo bi istražiti. Isto tako mogu naći na hiljade, koji govore pozitivno o drugim vjerskim knjigama ili knjigama drugih žanrova općenito, ali nije mi domet forumanja kopanje po internetu potom copy/paste istog sa dva različita profila.

Ta osoba je živjela islam cijeli svoj život, 18 godina, 365 dana u godini, 24 sata dnevno. Isuviše dovoljan period, da spozna islam i Kur'an vjerodostojnije od jedne Lindsay Lohan. Čemu toliko kamufliranje do u beskonačnost? I krajnje je gnusna tvoja insinuacija, da će Rahaf završiti kao alkoholičarka i narkomanka poput Lindsay, samo iz razloga što više ne želi živjeti po pravilima islama. Udarila prejako na iman, biće.
Last edited by Sara03 on 13/01/2019 18:20, edited 1 time in total.
zijancer

#10405 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

Iko upratio šta se desilo Hasanu Farhanu al-Malikiju?
Sumnjam.
MarlboroGold

#10406 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

JVC wrote:
MarlboroGold wrote:
asurbanipal wrote: Nešto se Allax razljutio na Saudijce. :lol:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/naje ... /190112029
I to je Allahova volja :D
Hmmm nesto mi ovo poznato
Ma jok to su cionisti, mosadovci itd :D
HardcoreMX

#10407 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

ateisti vole reci da su religijske knjige bajke...rascjepilo se more i progutalo faraona..hipoteticki iz fizike to je moguce pri dejstvu vrlo mocnog vjetra no da li se slicno bas toliki rascjep mora uopce poslije negdje dogodio?! pa Kur'an, Biblija dalje...Sodoma i Gomora..pederastija, otimali karavane i sta sve..da li se stvarno dogodilo, ima li gdje slicno poslije, da li neki slicni moderni metropolisi imaju predispozicije za takvo nesto...
zagortenej

#10408 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zagortenej »

Image
Idemedosumom

#10409 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

zijancer wrote:Iko upratio šta se desilo Hasanu Farhanu al-Malikiju?
Sumnjam.
Štaaa? Da ga nisu hajvani opet uhapsili? :(
zijancer

#10410 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

https://english.almasirah.net/details.p ... 1&cat_id=2

ne znam da li je vijest tacna, a arapske medije ne mogu desifrovati
Idemedosumom

#10411 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Nije mi jasno, zašto ne napusti tu nakaradnu kraljevinu?

Doduše, možda mu ne daju...
Smrcak15

#10412 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:
Talmud nije Biblija, cak vise talmud nije ni zidovska biblija, nego komentar rabina samo.

druga stvar, tu jasno stoji ocita greska koja se kosi i sa biblijom i Kuranom, a to je

God saved him from death; for it saith; Almost had I stretched out my hands and destroyed; but God let him live, that he might declare his power and strength.”

po Talmudu Faraon onda nije umro , nije potopljen bio, znaci pustio ga da prezivi

dok biblija i Kuran jasno kazu
Sorry sto se nisam ranije javio, ali bio sam jako zauzet.
Bas ti hvala sto mi rece sta je Talmud. Smrle, ima jedan VELIKI problem u svemu ovome sto pises.
Nisam ja taj koji kaze da prica iz Kurana prati onu iz Talmuda, vec to govore islamski ucenjaci kao sto je Syed Abu-Ala' Maududi.
Stvar postaje jasnija kad procitas par prevoda Kurana na engleski jezik:

A.J. ARBERRY: So today We shall deliver thee WITH thy body ...

YUSUF ALI: This day shall We save thee IN the body ...

PICKTHALL: But this day We save thee IN thy body ...

DARYABADI: So this day We deliver you IN your body ...

SHAKIR: But We will this day deliver you WITH your body ...

SAHEEH INTERNATIONAL TRANSLATION: So today We will save you IN body ...

T.B. IRVING: However today We will preserve you IN your body ...

SHER ALI: So this day WE will save thee IN thy body alone ...

E.H. PALMER: but to-day we will save thee IN thy body ...

Ocigledno je da su svi prevodi arapskog teksta saglasni da je Alah spasio vise od faraonovog tijela ili kao sto je u Talmudu napisano "God saved him from death; for it saith". Znaci, Biblija je jasna po ovom pitanju, dok Kuran not so much :thumbup:
pricas gluposti po obicaju, to sto ti tvrdis, kosi se za biblijom koju ti vjerujes jer se priklanjas talmudu koja nije sveta knjiga zidova nego je komentar rabina samo.

Talmud nije Biblija, cak vise talmud nije ni zidovska biblija, nego komentar rabina samo.

druga stvar, tu jasno stoji ocita greska koja se kosi i sa biblijom i Kuranom, a to je

God saved him from death; for it saith; Almost had I stretched out my hands and destroyed; but God let him live, that he might declare his power and strength.”

po Talmudu Faraon onda nije umro , nije potopljen bio, znaci pustio ga da prezivi

dok biblija i Kuran jasno kazu

Biblija o potopu faraona Merneptah:

2. Mojsijeva

14:10 Kad se faraon približio, sinovi Izraelovi pogledali su i opazili da Egipćani idu prema njima. I sinovi Izraelovi silno su se uplašili i zavapili k Jehovi.
...
21 I Mojsije je pružio ruku nad morem,š a Jehova je cijelu noć potiskivao more jakim istočnim vjetrom, pretvarajući morsko dno u suho tlo.t I vode su se razdvojile.u 22 Tada su sinovi Izraelovi pošli posred mora po suhom,v a vode su im stajale kao zid zdesna i slijeva...... 26 Na koncu je Jehova rekao Mojsiju: “Pruži ruku nad morem da se vode vrate na Egipćane, na bojna kola njihova i konjanike njihove!” 27 Mojsije je odmah pružio ruku nad morem i more se pred jutro počelo vraćati na mjesto svoje. Egipćani su bježali pred morem, ali Jehova ih je pobacao usred mora. 28 I vode su se vraćale te su na koncu potopile bojna kola i konjanike, svu vojsku faraonovu što je pošla za Izraelcima u more. Nije ostao ni jedan od njih.

15:4 Kola faraonova i vojsku njegovu bacio je u more.

Izlazak 15,19 Konj je Faraonov prodro u more, sa svojim kolima i svojim konjanicima, GOSPOD je na njih vratio vode morske: ali, sinovi Izraelovi, oni, bijahu išli po suhom posred mora.

Psalam 136,15 I faraona s vojskom njegovom surva u Crveno more; jer vječno traje milosrđe njegovo!

Kuran o potopu faraona Merneptah

90. I Mi prevedosmo preko mora sinove Izraelove a za petama su im bili faraon i vojnici njegovi progoneći ih ni krive ni dužne. A on, kad se poče daviti, uzviknu: "Ja vjerujem da nema boga osim Onoga u kojeg vjeruju sinovi Izraelovi i ja se pokoravam!"

91. "Zar sada, a prije si neposlušan bio i razdor sijao?!

92 Danas ćemo izbaviti samo tijelo(Faraone) tvoje da bi bio znak onima poslije tebe' – ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim znakovima.

zasto ides sa pogresnim Talmudom protiv Biblije i Kurana i jos ocitog dokaza iz kairskog muzeja gdje Merneptaj tebi znak da je Kuran od Boga.

Hajde mi sad samo reci ti kao krscanin zasto sebi pucas u nogu da bi ovdje nesto kontrirao, opovrgavas bibliju sa Talmudom kako bi meni kontru spucao :-) gdje tu logika?

Objasni narodu zastp kao krscanin negiras bibliju po ovom pitanju

biblija
Psalm 136,15 I faraona s vojskom njegovom surva u Crveno more...

Kako da te uzmem za ozbiljno kad nevjerujes u svoju svetu knjigu a promoviras talmudsko ucenje koje nije ni zidovska biblija nego obicni komentar i to sto je gore zxa Tebe kosi se sa biblijom :-)

https://menhedz.com/propast-faraona-primjer-i-pouka/
Ibn Ebi Hatim navodi od Ibn Abbasa(prijatelja Muhammeda najboljeg poznavaoca Kurana poslije MUhammeda) da je rekao: “Kada je Allah dž.š. počeo potapati faraona, faraon je pokazao svojim prstom i povikao: “Vjerujem da nema boga osim Onog u kojeg vjeruju sinovi Israilovi.” On dalje kaže: “Džibril se tada pobojao da će Allahova milost preteći Njegovu srdžbu, pa je svojim krilima, počeo, zapljuskivati vodom faraonovo lice i potapati ga”. Riječi Allaha dž.š.: „Zar sada, a prije si neposlušan bio i nered činio?!“, date su u upitnoodričnoj formi i njima Uzvišeni ukazuje da On od faraona neće primiti pokajanje. U pogledu riječi Uzvišenog: „Danas ćemo izbaviti samo tvoje tijelo, da bi bilo poučan primjer onima poslije tebe!“, Ibn Abbas i još neki kažu da su neki Israilovi potomci bili posumnjali da je faraon umro. Čak su neki tvrdili da je besmrtan, pa je Allah dž.š. naredio moru da ga izbaci na vidno mjesto – po jednima na površinu vode, a po drugima na uzvišenje na Zemlji. Na njemu je bio njegov oklop za koji su znali da ga je nosio. To je urađeno da bi se uvjerili u njegovu smrt i da bi spoznali Allahovu moć nad njim. Moguće je da se ovim htjelo reći: Sačuvat ćemo tvoje tijelo zajedno sa tvojim oklopom, da bi bio opomena Israilovim potomcima i svim ostalim generacijama nakon tebe, pomoću kojeg će te poznati i uvjeriti se da si mrtav. A Allah džellešanuhu opet, najbolje zna!
Bloo
Globalna šefica

#10413 -mod comment-

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: pricas gluposti po obicaju, to sto ti tvrdis, kosi se za biblijom koju ti vjerujes jer se priklanjas talmudu koja nije sveta knjiga zidova nego je komentar rabina samo.
Objasni narodu zastp kao krscanin negiras bibliju po ovom pitanju
Kako da te uzmem za ozbiljno kad nevjerujes u svoju svetu knjigu a promoviras talmudsko ucenje koje nije ni zidovska biblija nego obicni komentar i to sto je gore zxa Tebe kosi se sa biblijom :-)
Banned user for reason “neprimjerena komunikacija, spamanje”
» Smrcak15

15 dana

Ovakav način komunikacije ti se neće više tolerisati. Ponavljanje ponjava ad nauseam, jednih te istih fraza (padobranci, minsko polje, pričanje gluposti, pucanje u nogu itd.) ubija bilo kakvu diskusiju, te zapravo i ne nudiš vlastito mišljenje već prozivaš ljude koji pokušavaju da komuniciraju s tobom. I smaraš sa copy paste. I NAROD ne interesuje btw. U vlastito ime govori.
Vidimo se za 15 dana, do tada nauči komunicirati.
MarlboroGold

#10414 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Jesi se raspistoljila :D
zforumas

#10415 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Sve je bilo dobro dok je tipkala ljubicastim slovima :evil:
славянин

#10416 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrle de dekodiraj klix pa ukini ban :lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#10417 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Red bi bio kad ga već nema da se razmašete u punini svoj intelektualnog kapaciteta.
zforumas

#10418 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Bloo wrote:Red bi bio kad ga već nema da se razmašete u punini svoj intelektualnog kapaciteta.
O cemu da se razmasemo, eno tamo na PF Nauka i edukacija nigdje zive duse, ovo sa Smrletom nam dodje k'o mentalna gimnastika, da ne zakrzljamo ono bas skroz.
broj dva

#10419 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Ja mislim da je jedini načum da ne umre tema ovako :
Odgovorno tvrdim da je Alah jedini bog. On je stvorio svjet i čovjeka. Koga boli ako su ptice i zečevi evoluirali, čovjek je stvoren.
Moderna nauka još nije dostigla stepen razvoja Kurana i pitanje je da li će ikada jer Kuran je rječ boga. I pri tome poetičan i pun brojčanih čuda.
Evolucija je laž, džini postoje. Da imate mozga u glavi pogledali bi kinesin robota i sve bi vam se samo kazalo.
Švedi su ćafiri ali je kruna jaka.
beni-bu-man

#10420 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

broj dva wrote:Ja mislim da je jedini načum da ne umre tema ovako :
Odgovorno tvrdim da je Alah jedini bog. On je stvorio svjet i čovjeka. Koga boli ako su ptice i zečevi evoluirali, čovjek je stvoren.
Moderna nauka još nije dostigla stepen razvoja Kurana i pitanje je da li će ikada jer Kuran je rječ boga. I pri tome poetičan i pun brojčanih čuda.
Evolucija je laž, džini postoje. Da imate mozga u glavi pogledali bi kinesin robota i sve bi vam se samo kazalo.
Švedi su ćafiri ali je kruna jaka.
dal more smrle evoluirati Smrcak 2.0
JVC

#10421 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Остај здраво моја драга, нек све иде до без трага, одох другој пјевајући!
beni-bu-man

#10422 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

JVC wrote:Остај здраво моја драга, нек све иде до без трага, одох другој пјевајући!
kome ti mater :shock:

de ba pisi normalno a ne ovim hijeroglifama
JVC

#10423 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

beni-bu-man wrote:
JVC wrote:Остај здраво моја драга, нек све иде до без трага, одох другој пјевајући!

Heheheh bilo mi simpa ovo. Snimak Safeta Isovica uz Ansambl Zarka Josipovica "Skule" daleke 1969.
Inace kad pricam sa Smrckom cesto mi paNe ova pjesma napamet, valjda zbog njenog naziva :D
beni-bu-man

#10424 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

JVC wrote:
beni-bu-man wrote:

Heheheh bilo mi simpa ovo. Snimak Safeta Isovica uz Ansambl Zarka Josipovica "Skule" daleke 1969.
Inace kad pricam sa Smrckom cesto mi paNe ova pjesma napamet, valjda zbog njenog naziva :D
ma jarane ja u ovom boldanom samo vidim neka brojcana cuda :?
JVC

#10425 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

beni-bu-man wrote: ma jarane ja u ovom boldanom samo vidim neka brojcana cuda :?
Klix ne prepoznaje cirilicu :lol: "ostaj zdravo, moja draga nek sve ide do bestraga odoh drugoj pjevajuci"
Locked