nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drndalo

#10401 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drndalo »

BadBoy wrote:Inače, klima i PROPUH su jedino ubice na Balkanu. Svijet nam se smije :D
Svijet se nama smije po puno vise drugih osnova...

Zeza sa ubijanjem promajom je nasa zeza, ali upoznao sam preko nekoliko "nasmjesenih stranaca", koji promijenise pricu... Bili mladi, drcni, iz hladne Kanade, Danske, Skotske, ne moze im nista promaja, neosusene oprane kose na decembarski sarajevski zrak pjehe do posla, taman da im se male ledenice uhvate na kosi...

Prodjose nekolike godine, ljudi malo ostarise, na ugodniju klimu u SA se navikose, i pocese da fasivaju facijalis, sinusitis, dentitis, laringitis, neki pojedinacno, a neki i upaketu vise od jednog navedenog... Pa bolnica, pa pregledi, pa lijekovi, pa izmjestanje u zapadne bolnice, pa povratak, i vidi vraga, nijedan se nakon toga vise nije smijao ni promaji, ni vjetru s mokrom kosom na 0 celzijusa, niti im je vise klima u kancelariji svjesno duvala direktno za vrat... Oznojene majice i kosulje su zamisli mijenjali na poslu sa suhim, sve od smijeha...
BadBoy

#10402 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by BadBoy »

Mah moj komentar je bio više humorističnog karaktera, i u ove anekdotalne priče ne bih želio ulaziti. Reći ću samo da smatarm da je po zdravlje daleko štetniji zagađeni decembarski zrak u Sarajevu nego propuh i klima zajedno.
zdruzdjo

#10403 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

Pripadam generaciji koja se sjeca normalnih godisnjih doba. Tada si imao jasne prelaske izmedju istih. Tada ti je tjelo imalo neko razumno vrijeme da se adaptira na vrelinu od januara do ljeta i to je islo nekim normalnom linernom krivuljom. Danas vise toga nema. Krivulja je logaritamska. Kristalno se sjecam prije par godina susnjezice u junu. Isto tako se sjecam jednog jutra prvog januara kako idem kuci u kosulji(ne zato sto sam pijan)
Da ne pricamo o prosjecnim godisnjim temperaturama. E tako i mi tesko podnosimo te skokove i padove temperaturne. I samim tim nam klima postaje sve potrebnija. A obzirom da je kod nas godisnji raspon temperatura poceo biti od -20 do +37 normalno je da tjelo tesko reaguje na taj raspon. I da nam smeta propuh, mokra kosa napolju, sladoled, hladno pice.....
Prije 15-ak godina mi je bilo ok ako auto i nema klimu. Nisam pridodavao toliko znacaj. Otvorim sve prozore i sibaj. Ali svake godine je toplije i toplije iista sve vise treba. Nije neophodna ali je veliki plus. Vidim dosta ove mladje raje 1993+ godiste kojoj je kod kupovine auta ili rentanja sobe na moru ono "mora imati klimu ja ne mogu bez nje" i sl. Ja za taj sloj ljudi kazem: "umrli bi od gladi sjedeci pod zrelom rezdelijom jer se ne bi znali popeti na istu".

A jos jedan problem kod raje koja je zglajzala sa klimom. Higijena klime. Puno ljudi to uzimaju zdravo za gotovo. Ono puni jednom u x godina, mjenjaj filter i caos. Treba istu ponekad i ocistiti, dezinfekcija.....ipak. Sjexx sam se kad sam od par ljudi na poslu cuo da na autu nikad nisu ocistili klimu ni na jednom autu kojesu imali. Filter i dopunjavanje jednom u dvije-tri godine i kraj. Wtf.

Statisticki koristenjem klime vise ljudi se razboli od bakterija koje se zakote na istoj nego od same "hladnoce".

Ilustracije radi prijateljev otac je prije10-ak godina na korporativnom odmoru/druzenju dobio legionarsku bolest. On i jos 5 ljudi.
Boravili su u nekom hotelu u slovackoj koji je u nekom zimskom centru i preko ljeta je zatvoren za goste. Njih je bilo puno pa su taj hotel maxuz otvorili u sred ljeta da bi ih smjestili tu po naravno, povoljnim cjenama. Obzirom da su imali jako zdravstveno osiguranje koje je pokrivalo i putno osiguranje, nakon dijagnosticiranja bolesti osiguranje je nalozilo istragu jer su troskovi ljecenja za njih otisli "sky-high". Utvrdjeno je da je zariste legionele bilo u glavnom klima uredjaju u konferencijskoj sali. Klima se nije palila tokom zimskog perioda i palila se ponekad u proljece. Samim tim nije ni ciscena zbog ustede bla bla....
On je dobio vansudskom nagodbom masnu odstetu ali i masno ostecenje bubrega.
Sandordoo

#10404 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Sandordoo »

Evo, kažu Trump donio novu uredbu, zabrana korištenja klima-uređaja, između ostalog, ni on je neće koristiti u Cadillacu! :-D Toliko o korištenju ili ne korištenju klime u autu! 21-22 stepena neće nikome naškoditi, pod uslovom da ne puše direktno u tijelo!
Nepass

#10405 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Nepass »

E danas ludnice u gradu. Prvo neki lik zutu tricu parkirao na trotoar u telalima, komercijala posla da skrene ne moze, tramvaj ne moze da prodje od komercijale. Blokada 100%. Ode druga komercijala sa stanice pa se auta morala preko stanice peti da zaobidju tramvaj. Opet guzva. Kad prije vjecne vatre kamion udario zenu. Jedva auto po auto. Vijecnica-titova 30 min
insomnia78

#10406 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by insomnia78 »

tempuser wrote:
NediM17 wrote:
drndalo wrote:Ma jok. Kablovi duzine kao 2 sirine traka plus metar-dva iza/oko bankine sto se vidi...
Vidio sam danas, ono su definitivno kablovi od struje.
Ja sam bas obratio paznju, na strani bankine ulaze u nekakvu razvodnu kutiju, a na strani brda jednostavno nema mjesta za kameru.
Mjeraci prometa
insomnia78

#10407 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by insomnia78 »

Ako mislite na ovo?
Image
insomnia78

#10408 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by insomnia78 »

drndalo wrote:
BadBoy wrote:Inače, klima i PROPUH su jedino ubice na Balkanu. Svijet nam se smije :D

Zeza sa ubijanjem promajom je nasa zeza, ali upoznao sam preko nekoliko "nasmjesenih stranaca", koji promijenise pricu... Bili mladi, drcni, iz hladne Kanade, Danske, Skotske, ne moze im nista promaja, neosusene oprane kose na decembarski sarajevski zrak pjehe do posla, taman da im se male ledenice uhvate na kosi...

Prodjose nekolike godine, ljudi malo ostarise, na ugodniju klimu u SA se navikose, i pocese da fasivaju facijalis, sinusitis, dentitis, laringitis, neki pojedinacno, a neki i upaketu vise od jednog navedenog... Pa bolnica, pa pregledi, pa lijekovi, pa izmjestanje u zapadne bolnice, pa povratak, i vidi vraga, nijedan se nakon toga vise nije smijao ni promaji, ni vjetru s mokrom kosom na 0 celzijusa, niti im je vise klima u kancelariji svjesno duvala direktno za vrat... Oznojene majice i kosulje su zamisli mijenjali na poslu sa suhim, sve od smijeha...
Odvadi ba malo
Glede klime
Image
drndalo

#10409 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drndalo »

insomnia78 wrote:Ako mislite na ovo?
Image
Pa jeste najslicnije ovome, ali preko obje trake u razlicitim pravcima mag.ceste.

Brojac prometa? Hm, sve ista cesta bez iskljucenja/ukljucenja na tom potezu, pa tako barem 5-6x u tih npr. 10-15 km... Brojanje na svim ovim mjestima bi pokazalo +- 1 kom. samo ako bi neko sletio u jezero...
Last edited by drndalo on 01/07/2017 07:52, edited 1 time in total.
supercali

#10410 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by supercali »

+ pokaze ako kakav camac izleti iz neretve :D
NediM17

#10411 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

Da, to je to.
problemnatravunu

#10412 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by problemnatravunu »

Tomahawk11 wrote:Kako su ljudi zivjeli bez klime? Bas se preserava sa tom pricom. Ono ok, naravno da treba stvoriti ugodjaj kad se ima prilika, al kad vidim pricu, pojedini haman ne bi mogli zivjeti bez klime.
Jah, onaj ko nema u klimu u autu momentalno je opasnost da ce udes napraviti. Smanjite malo ribu :mrgreen:
Sve je stvar prilagodbe, navikne se čovjek na sve :mrgreen:
BadBoy

#10413 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by BadBoy »

insomnia78 wrote:
drndalo wrote:

Odvadi ba malo
Glede klime
Image
Haha odlična :thumbup:

Jednom čovjek nije presvukao mokru potkošulju, odmah se raspo :D
zrakomlat

#10414 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zrakomlat »

basicm wrote:Znam kako je auto bez klime i kazem ti pokakim se na njega. Sto bi se patio radi toga? Automatska klima na 22 citavu godinu, pali gasi ne interesuje me ni potrosnja ni bilo sta. A ovi anti klimasi su mi u rangu vegetarijanaca, anti pusaca i zdrave ishrane, idu mi na belegiju.
Kakav je mazohizam safunjati se i smrditi za litar goriva, i nigdje ne svijetu nema vecih muhanata po ovom pitanju kao kod nas. Ubilo, isusilo, nema sta nije ono malo hladnoce.
:lol: :thumbup:
tempuser

#10415 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

basicm wrote:Znam kako je auto bez klime i kazem ti pokakim se na njega. Sto bi se patio radi toga? Automatska klima na 22 citavu godinu, pali gasi ne interesuje me ni potrosnja ni bilo sta. A ovi anti klimasi su mi u rangu vegetarijanaca, anti pusaca i zdrave ishrane, idu mi na belegiju.
Kakav je mazohizam safunjati se i smrditi za litar goriva, i nigdje ne svijetu nema vecih muhanata po ovom pitanju kao kod nas. Ubilo, isusilo, nema sta nije ono malo hladnoce.
To to je isto kao nekad ABS i el, prozori nekad, a DPF, plivajuci zamajac EGR i sl danas, nepotrebno je sve sto je skupo za odrzavati i popravljati, a bez cega se moze.
seoBIH

#10416 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by seoBIH »

EGR, katalizator i sl. su i dalje visak u BIH.

Ko misli drugacije zivi u zabludi.
basicm

#10417 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

tempuser wrote:
To to je isto kao nekad ABS i el, prozori nekad, a DPF, plivajuci zamajac EGR i sl danas, nepotrebno je sve sto je skupo za odrzavati i popravljati, a bez cega se moze.
Ne treba nista sto G2 TAS-ov nema :)
bersK

#10418 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bersK »

Šta je s našim narodom pa je toliko teško dići ili spustiti prekidač žmigavca u prestrojavanju? Jel realno da u jebenom Sarajevu skoro svaki golf od trojke pa naviše i bmw, audi, mečka su slalomaši? Večeras ih na cesti bar 30. Mora čovjek u grah pogledat dal će se on prestrojit.
dgL_

#10420 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by dgL_ »

Semafori marin dvor havarija... ako onako ostane sutra niko nigdje mrdnut nece moc...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10421 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

zeleni val centar-ilidza je sad na 50 nastiman ,kad idem 60 moram kociti na svako crveno i cekat po 5 sec...
zdruzdjo

#10422 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

bitanga_sa_otesa wrote:zeleni val centar-ilidza je sad na 50 nastiman ,kad idem 60 moram kociti na svako crveno i cekat po 5 sec...
Kod muzeja stanes na crveno. Krenes i kod skupstine te hvata zeleno. Kod scc-a ide crveno. Krenes i sljedeci nakon 30 metara te hvata crveno. Krenes i moras voziti ispod 40 da bi stigao na zeleno kod kotromanjiceve.
Ma milina jedna. Ides 300 metara ceste nekih 3-4 minute. A prazna cesta.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#10423 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

zdruzdjo wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:zeleni val centar-ilidza je sad na 50 nastiman ,kad idem 60 moram kociti na svako crveno i cekat po 5 sec...
Kod muzeja stanes na crveno. Krenes i kod skupstine te hvata zeleno. Kod scc-a ide crveno. Krenes i sljedeci nakon 30 metara te hvata crveno. Krenes i moras voziti ispod 40 da bi stigao na zeleno kod kotromanjiceve.
Ma milina jedna. Ides 300 metara ceste nekih 3-4 minute. A prazna cesta.
weljkam tu d jama of septiĆka rajvoSa ,svi moderni gradovi idu naprijed,mi se vracamo unazad :run:
seoBIH

#10424 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by seoBIH »

dgL_ wrote:Semafori marin dvor havarija... ako onako ostane sutra niko nigdje mrdnut nece moc...
Nije mi jasno koji q rade tu? Krenes sa zelenog doceka te crveno i stojis 20 sekundi.
amar1994

#10425 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol:

moderna metropola 3x :run:
Post Reply