Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
archi_a

#10376 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Rokovi za izgradnju pojedinih trasa su realni i nisu uopšte predugi. Sad, druga je stvar što mi nemamo otvoreno više projekata i ne napadamo autoput na više lotova i sa više ekipa i mehanizacije odjednom.
Thorgerson

#10377 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

spree wrote:
neki wrote:
spree wrote:12km 30 mjeseci :-) . Jesu li igdje rokovi duzi na svijetu?
Na trasi je i most dugačak kilometar, na 6 stubova visokih 100m, takav na našim prostorima još nije izgrađen..
Barem pročitaj članak do kraja prije nego počneš komentarisati..to više govori o tebi nego o rokovima..
To sto se ti volis praviti pametan i kao omalovažavati druge govori dovoljno o tebi. Naravno da sam procitao, ali ako ti kazes da nisam onda mora da si u pravu :-) .
Sto se tiče rokova ja i dalje mislim da su predugački. Ok most kilometar i ok stubovi od 100m i ok nije kod nas slican izgradjen, ali 2,5 godine? 100% to moze brze. Svakako mislim da treba postavljati skoro nemoguće rokove, pa da vidimo ko ce se prijaviti na tender.
Jesi ti u gradjevinskoj struci? Zasto mislis da rok treba biti kraci, mislis da neko nije o tome razmisljao? Ili kontas ono pukli onako 30 mjeseci, koga jebe? Pa nije ovo neki lokalni puteljak jbt...treba izgraditi grdosiju od mosta duzine 1km.

Nisam ni ja u gradj struci, ali i laiku je jasno da je ovo zahtjevan projekat. Ako vec se bunis oko rokova, to trebas raditi npr. za ove neke lokalne saobracajnice, gdje 700m grade haman 2 godine i sl.

Volio bih i ja da ovo sklepaju za godinu dana, ali ocito je da ne moze jeboga ti. Vjerovatno postoje razlozi zasto mora sporije ici. Plocu obicnu kad izljevas moras cekati da se susi, peglati se i to traje danima, a zamisli izgraditi nekoliko stubova po 100-ak metara u visinu i onda na to postaviti cestu... Ne znam, koji bi to rok bio dovoljan po tvom misljenju.

Problem je sto mi nemamo novca da napadnemo vise gradilista odjednom. Pa se ovi rokovi ne bi ni osjetili. Ovako jbg. Tri godine ode na ovo, pa onda idu tenderi, finansiranje, na to dvije godine, pa onda opet tri godine za neku dionicu itd.
drug_profi

#10378 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

shake69 wrote:''Od početka rada sistema naplate putarine, na autoputu E 661 Gradiška – Banja Luka, tačnije od 16. marta 2015. godine pa do 30. juna 2017. godine, naplaćeno je 8,3 miliona maraka, dok je na autoputu "9. januar" Banja Luka – Doboj, na dionici od Doboja do Prnjavora, od 1. januara 2017. do 30. juna 2017. godine, naplaćeno 2,1 milion maraka.'' (klix)

Gdje ovi skupise 2 miliona a nikog na cesti!? :?
525.000 prolazaka za 6 mjeseci??? Znači oko 2900 vozila dnevno, znači za 24 sata nek je jednako prometno, trebalo bi da prođe preko 100 vozila u satu, a ti se voziš 10 minuta i vidiš jedno ili nijedno u suprotnoj traci. Vjerovatno prolaze kad ti odeš....
Pa sve i da su teža vozila sa većim tarifama nabila toliku cifru, opet bi čovjek morao vidjeti te šlepere na onoj vratolomiji od puta između Prnjavora i Laktaša.

Koje su ovo providne laži jbt.
shake69

#10379 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

drugi profil wrote:
shake69 wrote:''Od početka rada sistema naplate putarine, na autoputu E 661 Gradiška – Banja Luka, tačnije od 16. marta 2015. godine pa do 30. juna 2017. godine, naplaćeno je 8,3 miliona maraka, dok je na autoputu "9. januar" Banja Luka – Doboj, na dionici od Doboja do Prnjavora, od 1. januara 2017. do 30. juna 2017. godine, naplaćeno 2,1 milion maraka.'' (klix)

Gdje ovi skupise 2 miliona a nikog na cesti!? :?
525.000 prolazaka za 6 mjeseci??? Znači oko 2900 vozila dnevno, znači za 24 sata nek je jednako prometno, trebalo bi da prođe preko 100 vozila u satu, a ti se voziš 10 minuta i vidiš jedno ili nijedno u suprotnoj traci. Vjerovatno prolaze kad ti odeš....
Pa sve i da su teža vozila sa većim tarifama nabila toliku cifru, opet bi čovjek morao vidjeti te šlepere na onoj vratolomiji od puta između Prnjavora i Laktaša.

Koje su ovo providne laži jbt.
Potemkinova sela Guardiana i njegovih adjutanata, nista drugo.
tec

#10380 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

kurty wrote:
So What! wrote:
drugi profil wrote:Ma jest kad bi to gledali onako naivno misleći da će se do posla doći pošteno.
Uglavnom nek se pravi, samo nek je kvalitetno jer taj most mora biti sila bez mane.
Hamed Ramić (EA) je jedan od glavnih finansijera SDA, Strabag je dobio brdo javnih tendera.

Da su govna jesu, da su naša jesu isto. Sad bolje je opet manje zlo.
prijatelju
koliko je EA radio u periodu 2010 -2014 ??? prekucali s poslom

A valjda znas i sto HERINGA nije bilo na tenderu, a sto je tu "konzorcij" EA-strabag, bas kao i u Zenici
Heringa nema na tenderu jer partner Viadukt nebi prošao financijske zahtjeve za izvođača, u Hrvatskoj zbog blokiranih računa su skinuti kao izvođač mosta kod Trogira a na mostu Svilaj je Herring postao glavni izvođač a Viadukt ostao kao podizvođač stime da im Hering plača radnike.
So What!

#10381 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

spree wrote:
neki wrote:
spree wrote:12km 30 mjeseci :-) . Jesu li igdje rokovi duzi na svijetu?
Na trasi je i most dugačak kilometar, na 6 stubova visokih 100m, takav na našim prostorima još nije izgrađen..
Barem pročitaj članak do kraja prije nego počneš komentarisati..to više govori o tebi nego o rokovima..
To sto se ti volis praviti pametan i kao omalovažavati druge govori dovoljno o tebi. Naravno da sam procitao, ali ako ti kazes da nisam onda mora da si u pravu :-) .
Sto se tiče rokova ja i dalje mislim da su predugački. Ok most kilometar i ok stubovi od 100m i ok nije kod nas slican izgradjen, ali 2,5 godine? 100% to moze brze. Svakako mislim da treba postavljati skoro nemoguće rokove, pa da vidimo ko ce se prijaviti na tender.
Kolega ti generalno pišaš po svakom projektu od Južne longitudinale do autoputa. Nema ništa loše naći manunekom projektu, navesti je i obrazložiti, ali ono pišanje po svemu tipa "najgori smo, samo mi ovo, samo kod nas ovako", zati pesimistične najave vezane za sve, ne znam što ti to treba.

Na slici je vijadukt Črni Kal u Sloveniji, dužine 1065 metara i maksimalne visine 95 metara. I kao što se vidi, nerijetko se dešava da vožnja ovim mostom izgleda kao vožnja kroz oblake.

Dakle, most Počitelj bi trebao biti dug 945 metara i maksimalne visine 100 metara, što bi značilo dasu ova dva mosta približnih karakteristika.

Njegova izgradnja je započela u Septembru 2001. i završena je u septembru 2004. godine, dakle ravno 36 mjeseci, dok je rok za ovaj 30 mjeseci.

Stoga molim te ne komentariši ako se ne razumiješ i ako ti je cilj da pljuješ bespotrebno. Tema je "Autoputevi u BiH - pregled izgradnje".

Image
So What!

#10382 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

kurty wrote:prijatelju
koliko je EA radio u periodu 2010 -2014 ??? prekucali s poslom

A valjda znas i sto HERINGA nije bilo na tenderu, a sto je tu "konzorcij" EA-strabag, bas kao i u Zenici
Niko ne osporava jake reference, samo sam naveo da se radi o partijskoj kompaniji. Dobar su posao uradili i ja upravo podržavam što barem naši radnici rade, u Crnoj Gori recimo kineska kompanija je dovela armiju svojih radnika.

Ja se najiskrenije nadam da Cengiz neće dobiti posao iako su davali velikodušne donacije KCUS-u nedavno, jer šta je njihova sadaka za bolnicu naspram pola milijarde koje su pokupili do sada na dionici Vlakovo - Tarčin, a mogli bi ubrati još kako stvari stoje.
Naslovnica

#10383 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

'nači autoput Made in China.
8-) :autic:
supercali

#10384 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

Po meni je nekako najbolji cengiz i nekako cini mi se da su najbrze radili i bez neke halabuke napravili vlakovo tarcin ono sutili i odradjivali
To je bar moj utisak ovo ostalo sve neki zastoji cini mi se pa propali pa uzeli drugi pa nekakav zastoj pa probijanje rokova nekakvih (mada ne znam jesu li turci probili rok ili sve u roku je bilo)
So What!

#10385 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Najpovoljniju ponudu za izgradnju poddionice Počitelj - Zvirovići ima konzorcij firmi iz Azerbejdžana i Kine
Image

Azerbejdžansko-kineski konzorcij Azvirt Limited Liability Company i Power Construction Corporation of China Ltd predao je najpovoljniju ponudu za izgradnju poddionice Počitelj - Zvirovići na Koridoru 5C.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Jučer popodne u sjedištu Autocesta FBiH u Mostaru otvorene su pristigle ponude, nakon čega je tenderska komisija detaljno provjerila pristiglu dokumentaciju, a uslijedit će odabir izvođača radova sa kojim će biti potpisan ugovor.

Kako saznajemo, konzorcij firmi iz Azerbejdžana i Kine imao je najnižu ponudu, a slijede ga Strabag AG and Euro- Asfalt d.o.o. (Austrija i BiH), Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska), Fernas & Ozgun Insaat (Turska) i na kraju China Gezhouba Group Company Limited (Kina).

Poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11,75 km, a najznačajniji objekti na poddionici su most Počitelj (945 m), petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna - Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 100 miliona eura. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.

Izgradnja poddionice finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicijskom bankom (EIB), saopćeno je ranije iz Autocesta FBiH.
Klix
So What!

#10386 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Zenička obilaznica [Drivuša - Klopče] - Juli

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Matzan

#10387 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

EA je bio finansijer SDA, ali je isto tako postao finansijer SDP-a u periodu 2010-2014.
Valjda je to ovdje jasno, ko je na vlasti taj ubire kajmak.
I reket, seveda.
Bumerang

#10388 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

Koridor 5C

Najpovoljniju ponudu za izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići ima konzorcij firmi iz Azerbejdžana i Kine

Klix.ba prije 2h 12m

Image
Foto: Arhiv/Klix.ba

Azerbejdžansko-kineski konzorcij Azvirt Limited Liability Company i Power Construction Corporation of China Ltd predao je najpovoljniju ponudu za izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići na Koridoru 5C.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Jučer popodne u sjedištu Autocesta FBiH u Mostaru otvorene su pristigle ponude, nakon čega je tenderska komisija detaljno provjerila pristiglu dokumentaciju, a uslijedit će odabir izvođača radova sa kojim će biti potpisan ugovor.

Kako saznajemo, konzorcij firmi iz Azerbejdžana i Kine imao je najnižu ponudu, a slijede ga Strabag AG and Euro- Asfalt d.o.o. (Austrija i BiH), Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska), Fernas & Ozgun Insaat (Turska) i na kraju China Gezhouba Group Company Limited (Kina).

Poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11,75 km, a najznačajniji objekti na poddionici su most Počitelj (945 m), petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna-Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 100 miliona eura. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.

Izgradnja poddionice finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicijskom bankom (EIB), saopćeno je ranije iz Autocesta FBiH.

https://www.klix.ba/biznis/najpovoljnij ... /170718105

___________________________________________________________________________________________________________

Hebote kakve gluposti, grade 12 km autoputa za 30 mjeseci ili 400 m mjesecno ili 13 m dnevno, pa to nema ni u biafri :oops:
Last edited by Bumerang on 22/03/2023 18:28, edited 1 time in total.
zrakomlat

#10389 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by zrakomlat »

A dobro, ipak je most, tri vijadukta i tunel, plus sve ostalo. Ali da je sporo ono uopšte, jest, pa i više od toga.
So What!

#10390 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Zenička obilaznica [Klopče - Donja Gračanica] - Juli

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#10391 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Zenička obilaznica [Vijadukt Ričice] - 18. 07. 2017. @ atlantis. (SSC)

Image

Image
Last edited by So What! on 20/07/2017 12:17, edited 1 time in total.
foton

#10392 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by foton »

Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujemo...
nineinchnails

#10393 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

foton wrote:Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujemo...
Nadam se da ćemo ovim kornjačinim koracima prestići Albaniju po napredovanju do 2222 godine. :D
tec

#10394 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

nineinchnails wrote:
Nadam se da ćemo ovim kornjačinim koracima prestići Albaniju po napredovanju do 2222 godine. :D
A koliko km autoceste ima Albanija? Kolika je prosječna plata? itd. :-)
So What!

#10395 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Kinezi i Hercegovci 12 miliona KM ispred Strabaga i Euro-Asfalta
Image

Ponuda konzorcija Azvirt Limited Liability Company iz Azerbejdžana i Power Construction Corporation iz Kine za gradnju dionice Počitelj – Zvirovići je najpovoljnija, i za 6 miliona eura niža od druge najpovoljnije ponude.

Ove podatke danas je objavio Dnevni avaz. List ne navodi ukupne iznose ponuda već samo razlike između njih.

BiznisInfo nezvanično saznaje da je najniža ponunda nešto ispod 200 miliona KM.

Dio konzorcija koji je dao najnižu ponudu je i bh. firma Hering, najveća građevinska kompanija u Hercegovini.

Avaz navodi da je druga najpovoljnija ponuda kompanija Strabag i Euro-Asfalt, te da je ona za milion eura niža od ponude turske kompanije Cengiz koja je na trećem mjestu.

Na četvrtom mjestu je također turska firma Fernas & Ozgun čija je ponuda za 4 miliona eura skuplja od Strabagove.

Jedina firma koja je van konkurencije je kineska Gezhouba, čija je ponuda za čak 81,5 miliona KM skuplja od prvoplasirane.

Prema tenderu, izvođač mora do 1. avgusta biti uveden na gradilište.

Sve ponude moraju biti podvrgnute matematičkoj kontroli i provjeri dokumentacije prije nego što se proglasi pobjednik.

Dionica je duga 11 kilometara.
Biznisinfo
foton

#10396 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by foton »

tec wrote:
nineinchnails wrote:
A koliko km autoceste ima Albanija? Kolika je prosječna plata? itd. :-)
Ja nisam nista negativno mislio sa onim "svakoga dana u svakom pogledu...", svakom kasikom bagera, svakim kubikom betona smo blizi cilju...

Ali bas me zainteresovalo koliko km autoceste ima Albanija. Ispade oko 180km. (mada sam nasao i neki clanak koji prica o 300km, ali mislim da nije istina). Prosjecna plata je nesto niza nego u BiH, ali njihov budzet je u suficitu a nas u deficitu. Tako da... ne znam sta bih ti rekao. Nize su rangirana ekonomija, ali imaju daleko veci i zdraviji rast. Ne bih se mijenjao sa njima, ali je porazna pomisao da se mjerimo sa zemljom koja je nekad bila pojam izolovanosti. Do 2222, ako ovako nastavi, oni mogu samo nas pretrcati.

Nego da se mi skoncentrisemo da svakoga dana u svakom pogledu napredujemo i bice sve ok...
tec

#10397 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

foton wrote:
tec wrote: A koliko km autoceste ima Albanija? Kolika je prosječna plata? itd. :-)
Ja nisam nista negativno mislio sa onim "svakoga dana u svakom pogledu...", svakom kasikom bagera, svakim kubikom betona smo blizi cilju...

Ali bas me zainteresovalo koliko km autoceste ima Albanija. Ispade oko 180km. (mada sam nasao i neki clanak koji prica o 300km, ali mislim da nije istina). Prosjecna plata je nesto niza nego u BiH, ali njihov budzet je u suficitu a nas u deficitu. Tako da... ne znam sta bih ti rekao. Nize su rangirana ekonomija, ali imaju daleko veci i zdraviji rast. Ne bih se mijenjao sa njima, ali je porazna pomisao da se mjerimo sa zemljom koja je nekad bila pojam izolovanosti. Do 2222, ako ovako nastavi, oni mogu samo nas pretrcati.

Nego da se mi skoncentrisemo da svakoga dana u svakom pogledu napredujemo i bice sve ok...
:lol: :lol: :lol: Gdje si našao te gluposti o autoputevima u Albaniji, a ja zaboravio sam nepismenost naših novinara i propaganda sda. Po standardima Albanija ima oko 100 km autoputa po nekim normalnim međunarodnim standardima (iako pojedine raskrsnice su kružni tokovi i sužene zaustavne trake, itd). I oko 150 brzih puteva koji u većini slučajeva više liče na XII tranzvezalu nego na zapadni prilaz. Pored velikih investicija i megalomanskih pogrešaka kao ugovor sa Behtelom, koji ih već sada košta duplo više nego očekivano.
So What!

#10398 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Distortion wrote:So What da li znas tacno kojom trasom ce ici autoput u podrucju Vranduka prema Nemiloj? Zanima me jer me dosta ljudi pitalo bas to.

Ima li neka mapa?
Da se ispravim, dao sam ti mapu, ali očigledno je bila po starijoj trasi. Dakle raspisan je prvi tender za dionicu Vranduk - Ponirak.

Iako nema logike, jer još uvijek nisu raspisani tenderi za dionice Donja Gračanica - Tunel Zenica i Tunel Zenica - Ponirak, ali eto šta je tu je ...

U tenderu kaže ovako:
Vranduk in the north and to the section Ponirak – Vraca in the south. This subsection was designed using spatially adjusted continual curves of situational plan to satisfy the boundary elements for design speed Vr 120 km/h.

Subsection starts in the south part of Nemila settlement - location “Stara stanica” and further runs toward south. With two bridges over river Bosna and through one tunnel, the route passes area of the Vranduk town. The alignment then passes in the vicinity of settlement Koprivna, on the right side of river Bosna and ends just before the Ponirak settlement
Dakle, ide prema Koprivnoj i sad sebi možeš otprilike zamisliti trasu.
foton

#10399 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by foton »

tec wrote:
foton wrote:
tec wrote: A koliko km autoceste ima Albanija? Kolika je prosječna plata? itd. :-)

:lol: :lol: :lol: Gdje si našao te gluposti o autoputevima u Albaniji, a ja zaboravio sam nepismenost naših novinara i propaganda sda. Po standardima Albanija ima oko 100 km autoputa po nekim normalnim međunarodnim standardima (iako pojedine raskrsnice su kružni tokovi i sužene zaustavne trake, itd). I oko 150 brzih puteva koji u većini slučajeva više liče na XII tranzvezalu nego na zapadni prilaz. Pored velikih investicija i megalomanskih pogrešaka kao ugovor sa Behtelom, koji ih već sada košta duplo više nego očekivano.
Izvini ako je smijesno, nasao sam na wikipediji (ne nasi novinari i ne sda). Znam da podaci tu nisu uvijek tacni, ali makar tu pise da su u Albaniji tri dionice klasificirane kao autoputevi i to A1 od 110 km, A2 od 45km i A3 od 26 gotovih kilometara - ukupno 181 km. Tacno je da ima i dosta puteva "nize klase". Profil su po dvije trake u oba smjera sa zaustavnim trakama.

https://en.wikipedia.org/wiki/Highways_in_Albania

Pogledao sam na google earthu, dionice postoje, sad da li su dobre ili ne ne znam...
So What!

#10400 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

BiH od sljedeće godine će imati preko 200 kilometara čistog autoputa, u istom profilu.

Kod nas se onaj prilaz od petlje Butila do Stupa klasificira kao brza cesta ...

Nije da smo neki nivo, ali ono autoputa što imamo je jako dobro, savremeno i kvalitetno.
Post Reply