Treba hirurg da pogleda i procjeni. Obično se javlja u hitnu, pa onda oni ili daju uputnici diretno ili na CUM, gdje oni onda zovu dežurnog hirurga. Bitno je, da bi se isključilo urgentno stanje, kao akutna upala ili potpuno začepljenje glavnog žučovoda, što bi se onda moralo operisati prije kraja trudnoće. Problemi sa žuči u trudnoći nisu rijetki, ali je rijetko nešto ozbiljno, kao ovo što sam naveo, u pitanju.JanuaryJones wrote:Doktore kako tretirati napad žuči u trudnoći? Treba li ići hitno doktoru / kome se uopšte javiti? Hitna ili bolnica ili nešto treće?julisiz es grant wrote:opet ja sa pitanjima
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
julisiz es grant
#10376 Re: Trudnjače i porodilje online
- JanuaryJones
#10377 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo se ko malo primirila žuč. Procjena je bila da nije za hitne još a kako su me prošli put poslali kući sa čajnom dijetom (a dr. Klimenta nije našao ništa na UZ), ponovo sam uvela čajnu dijetu. Ako krene opet napad, pravac hitna. Treba li se javljati ginekologu? Hvalajulisiz es grant wrote:Treba hirurg da pogleda i procjeni. Obično se javlja u hitnu, pa onda oni ili daju uputnici diretno ili na CUM, gdje oni onda zovu dežurnog hirurga. Bitno je, da bi se isključilo urgentno stanje, kao akutna upala ili potpuno začepljenje glavnog žučovoda, što bi se onda moralo operisati prije kraja trudnoće. Problemi sa žuči u trudnoći nisu rijetki, ali je rijetko nešto ozbiljno, kao ovo što sam naveo, u pitanju.JanuaryJones wrote:Doktore kako tretirati napad žuči u trudnoći? Treba li ići hitno doktoru / kome se uopšte javiti? Hitna ili bolnica ili nešto treće?julisiz es grant wrote:opet ja sa pitanjima
-
julisiz es grant
#10378 Re: Trudnjače i porodilje online
Zbog žučnog napada nema potrebe javljati se ginekologu, ako drugih problema, vezanih striktno za trudnoću, nema.
Biće to u redu. Da je šta ozbiljno, na UZ bi se našlo, pogotovo što je gledao vrlo kompetentan ultrasoničar. Mislim da nema mjesta brizi
Biće to u redu. Da je šta ozbiljno, na UZ bi se našlo, pogotovo što je gledao vrlo kompetentan ultrasoničar. Mislim da nema mjesta brizi
- JanuaryJones
#10379 Re: Trudnjače i porodilje online
Super, hvalajulisiz es grant wrote:Zbog žučnog napada nema potrebe javljati se ginekologu, ako drugih problema, vezanih striktno za trudnoću, nema.
-
julisiz es grant
#10380 Re: Trudnjače i porodilje online
Mislio sam da je sad gledano...bilo kako bilo, ako se napadi ponove, trebaće uraditi ponovni UZ žučne kese. Trudnoća je stanje koje pogoduje razvoju kamenaca i mogli su se razviti od početka trudnoće do danas.JanuaryJones wrote:Super, hvalajulisiz es grant wrote:Zbog žučnog napada nema potrebe javljati se ginekologu, ako drugih problema, vezanih striktno za trudnoću, nema.
Biće to u redu. Da je šta ozbiljno, na UZ bi se našlo, pogotovo što je gledao vrlo kompetentan ultrasoničar. Mislim da nema mjesta brizirazlika je jedino što tad nisam bila trudna a ne znam mogu li se kamenci razvit u trudnoći tako brzo (evo 30. sedmica)?
- JanuaryJones
#10381 Re: Trudnjače i porodilje online
Znači plodno tlo za kamenje, majku mujulisiz es grant wrote:Mislio sam da je sad gledano...bilo kako bilo, ako se napadi ponove, trebaće uraditi ponovni UZ žučne kese. Trudnoća je stanje koje pogoduje razvoju kamenaca i mogli su se razviti od početka trudnoće do danas.JanuaryJones wrote:Super, hvalajulisiz es grant wrote:Zbog žučnog napada nema potrebe javljati se ginekologu, ako drugih problema, vezanih striktno za trudnoću, nema.
Biće to u redu. Da je šta ozbiljno, na UZ bi se našlo, pogotovo što je gledao vrlo kompetentan ultrasoničar. Mislim da nema mjesta brizirazlika je jedino što tad nisam bila trudna a ne znam mogu li se kamenci razvit u trudnoći tako brzo (evo 30. sedmica)?
-
julisiz es grant
#10382 Re: Trudnjače i porodilje online
Nema potrebe za izvinjavanjem, niti se radi o maltretiranju. Otvoren sam za sva pitanja, i svakako javi daljnji ishod
Sretno! 
-
krauter
#10383 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage žene i dragi doktore
, imam jedno pitanje za vas. Naime, neki dan sam bila kod ginekologa, test bio pozitivan... Doktor je UZ pregledom utvrdio trudnoću, tu je gestacijska vrećica, ali nije mogao da detektuje srčanu akciju. Po zadnjoj menstruaciji, kad sam radila UZ, bila sam 6+2. Kada ste vi prvi puta čule srce kako kuca? Doktore, kakva su Vaša iskustva?
-
julisiz es grant
#10384 Re: Trudnjače i porodilje online
Sa 6 sedmica STVARNOG trajanja trudnoće vidi se i odjek ploda (koji je tada promjera 2-4 mm) i srčana akcija.krauter wrote:Drage žene i dragi doktore, imam jedno pitanje za vas. Naime, neki dan sam bila kod ginekologa, test bio pozitivan... Doktor je UZ pregledom utvrdio trudnoću, tu je gestacijska vrećica, ali nije mogao da detektuje srčanu akciju. Po zadnjoj menstruaciji, kad sam radila UZ, bila sam 6+2. Kada ste vi prvi puta čule srce kako kuca? Doktore, kakva su Vaša iskustva?
Međutim, mnogo puta se desilo da žena dođe sa trudnoćom koja je manja od stvarne. Ako ne vidim plod sa 6 sedmica, a žena nema nikakvih tegoba, naručim je da dođe za 10-15 dana na kontrolu. Ako je sve uredu, plod se tada mora vidjeti, izmjeri se i na osnovu njegove dužine odredi se STVARNO trajanje trudnoće i termin poroda.
Prema svemu, kod tebe je prava trudnoća sedmicu manja, jer sa pet sedmica vidi se gestacijski mjehurić, a plod ne (tek krajem te sedmice). Šteta što nemam podatak da li je uočena žumanjčana vrećica (mali mjehurić unutar gestacijskog, preko kog se plod hrani u ranoj trudnoći), koja se vidi prije ploda, i još jedan je znak da je trudnoća vjerovatno uredna.
-
krauter
#10385 Re: Trudnjače i porodilje online
.
Last edited by krauter on 02/12/2015 14:21, edited 1 time in total.
-
krauter
#10386 Re: Trudnjače i porodilje online
julisiz es grant wrote:Sa 6 sedmica STVARNOG trajanja trudnoće vidi se i odjek ploda (koji je tada promjera 2-4 mm) i srčana akcija.krauter wrote:Drage žene i dragi doktore, imam jedno pitanje za vas. Naime, neki dan sam bila kod ginekologa, test bio pozitivan... Doktor je UZ pregledom utvrdio trudnoću, tu je gestacijska vrećica, ali nije mogao da detektuje srčanu akciju. Po zadnjoj menstruaciji, kad sam radila UZ, bila sam 6+2. Kada ste vi prvi puta čule srce kako kuca? Doktore, kakva su Vaša iskustva?
Međutim, mnogo puta se desilo da žena dođe sa trudnoćom koja je manja od stvarne. Ako ne vidim plod sa 6 sedmica, a žena nema nikakvih tegoba, naručim je da dođe za 10-15 dana na kontrolu. Ako je sve uredu, plod se tada mora vidjeti, izmjeri se i na osnovu njegove dužine odredi se STVARNO trajanje trudnoće i termin poroda.
Prema svemu, kod tebe je prava trudnoća sedmicu manja, jer sa pet sedmica vidi se gestacijski mjehurić, a plod ne (tek krajem te sedmice). Šteta što nemam podatak da li je uočena žumanjčana vrećica (mali mjehurić unutar gestacijskog, preko kog se plod hrani u ranoj trudnoći), koja se vidi prije ploda, i još jedan je znak da je trudnoća vjerovatno uredna.
Sorry, doktore, nisam lijepo rekla. Na nalazu stoji da je vidljiv gestacijski obruč sa odjekom ploda 2.4 mm.
-
julisiz es grant
#10387 Re: Trudnjače i porodilje online
Obično se vidi srčana akcija čim se ukaže plod, ali ne mora uvijek (dosta zavisi i od aparata). Pravilo je da se srčana akcija mora ukazati dok plod dosegne 5 mm. Ja bih u ovom slučaju naručio kontrolu za 7 dana.krauter wrote:Sorry, doktore, nisam lijepo rekla. Na nalazu stoji da je vidljiv gestacijski obruč sa odjekom ploda 2.4 mm.
-
krauter
#10388 Re: Trudnjače i porodilje online
Uh, sad sam jos vise zabrinuta. Hvala doktore, to cu i uraditi.julisiz es grant wrote:Obično se vidi srčana akcija čim se ukaže plod, ali ne mora uvijek (dosta zavisi i od aparata). Pravilo je da se srčana akcija mora ukazati dok plod dosegne 5 mm. Ja bih u ovom slučaju naručio kontrolu za 7 dana.krauter wrote:Sorry, doktore, nisam lijepo rekla. Na nalazu stoji da je vidljiv gestacijski obruč sa odjekom ploda 2.4 mm.
- JanuaryJones
#10389 Re: Trudnjače i porodilje online
I ja sam bila na UZ u 6.sedmici i doktor nije mogao da uhvati srčanu akciju (a ima dobar aparat i dobar je ultrasoničar). Rekao mi je da dodjem za 2 sedmice i tako bi, srček je lup'o sve u 16.krauter wrote:Uh, sad sam jos vise zabrinuta. Hvala doktore, to cu i uraditi.julisiz es grant wrote:Obično se vidi srčana akcija čim se ukaže plod, ali ne mora uvijek (dosta zavisi i od aparata). Pravilo je da se srčana akcija mora ukazati dok plod dosegne 5 mm. Ja bih u ovom slučaju naručio kontrolu za 7 dana.krauter wrote:Sorry, doktore, nisam lijepo rekla. Na nalazu stoji da je vidljiv gestacijski obruč sa odjekom ploda 2.4 mm.
-
balea
#10390 Re: Trudnjače i porodilje online
Pitanje jedno praktične prirode...
Obzirom da se Chicco u Sarajevu zatvorio
Zna li iko ima li još negdje u gradu kupiti ove uloške?

Obzirom da se Chicco u Sarajevu zatvorio

- Cholina_Lokica
#10391 Re: Trudnjače i porodilje online
Probaj u apoteci u velikom mercatoru, imaju chicco programbalea wrote:Pitanje jedno praktične prirode...
Obzirom da se Chicco u Sarajevu zatvorioZna li iko ima li još negdje u gradu kupiti ove uloške?
- otherside
#10392 Re: Trudnjače i porodilje online
ako ne nadjete ove chicco uloske ( a ja ih ne bi ni trazila) ponesite u bolnicu pelene za bebe.
mogu se super iskoristiti nakon poroda a sve sto ostane iskoristice beba
za prvi porod sam se slomila trazeci te chicco pelene i nisam ih nigdje nasla.
drug put ponesem baby pelene i bas sam rahat bila.
mogu se super iskoristiti nakon poroda a sve sto ostane iskoristice beba
za prvi porod sam se slomila trazeci te chicco pelene i nisam ih nigdje nasla.
drug put ponesem baby pelene i bas sam rahat bila.
- DaffyDuck
#10393 Re: Trudnjače i porodilje online
Jel zna neko smije li se ista od onih pastila za grlo uzimati u trudnoci? Ubi me grlo 
-
krauter
#10394 Re: Trudnjače i porodilje online
Isla moos jedino...
-
balea
#10395 Re: Trudnjače i porodilje online
Ulošci kupljeni u Master Kids u Titovoj.
-
Suzie Q
#10396 Re: Trudnjače i porodilje online
Mogu one na bazi propolisa, mada je bolje uzeti propolis sam u bocici i med svakako, propolis djeciji bez alkohola.DaffyDuck wrote:Jel zna neko smije li se ista od onih pastila za grlo uzimati u trudnoci? Ubi me grlo
Osim toga, istrazivanja pokazuju da djeca zena koje su u trudnoci konzumirale pcelinje proizvode rjedje imaju alergije na polen i pcelinji otrov
- CherryLips
#10397 Re: Trudnjače i porodilje online
Još jedan mirisljavi smotuljak došao kući:)
-
julisiz es grant
#10398 Re: Trudnjače i porodilje online
Čestitam! 
- JanuaryJones
#10399 Re: Trudnjače i porodilje online
O mašala! Brzo ti to neštoCherryLips wrote:Još jedan mirisljavi smotuljak došao kući:)
- Mis mekinjas
#10400 Re: Trudnjače i porodilje online
E sretno sa malim strijelcem.CherryLips wrote:Još jedan mirisljavi smotuljak došao kući:)