Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Innovation

#10376 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Petit_Beurre wrote: Niko ne primiruje, niti brani ikome da ukaže na greške, ali pokušati oboriti cijelu stranku,
Petit_Beurre wrote:To se zove zlonamjernost i bezobrazluk.
Petit_Beurre wrote:Ako imaš bilo kakva saznanja o djelovanju mimo zakona imaš odgovarajuće organe kojima to možeš prijaviti.
Ovako se trebamo svi ponasati. :thumbup: :mrgreen:
VjecitiStudent

#10377 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Da li je bilo nepotizma u slucaju vaseg visokog funkcionera Valide R. je samo izvanredan test vase dosljednosti i vase iskrenosti, Isto pitanje vam je postavljano nekoliko puta sa razlicitih strana. Ne vidjeh da je od vas iko trazio da je istjerujete sa posla na FPN-u, vec je samo trazeno da se ta kontraverza rijesi.
A rjesenje je vrlo jednostavno, treba predociti javnosti da li je taj konkurs bio stela ili ne, sva dokumentacija oko toga je na FPN-u i barem je vama lako dostupna.

Stranke u bilo kojoj razvijenoj demokratiji bi to davno rijesile, ne bi dopustile da ih neko iznova pita iste stvari i stavlja im potencijalni kamen oko vrata.
Last edited by VjecitiStudent on 26/09/2012 15:23, edited 1 time in total.
seln

#10378 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

VjecitiStudent wrote: Stranke u bilo kojoj razvijenoj demokratiji bi to davno rijesile, ne bi dopustile da ih neko iznova pita iste stvari i stavlja im potencijalni kamen oko vrata.
To pokazuje da nikad nisi zivio u razvijenoj demokratiji.
Stranke su muljatori kao i u BiH, ali se boje

a) zakona
b) gradjana
VjecitiStudent

#10379 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

seln wrote:
VjecitiStudent wrote: Stranke u bilo kojoj razvijenoj demokratiji bi to davno rijesile, ne bi dopustile da ih neko iznova pita iste stvari i stavlja im potencijalni kamen oko vrata.

a) zakona
b) gradjana
Sta bi sa onim Angelinim ljubimcem sto su ga uhvatili da je plagirao doktorat?
volta dzontra

#10380 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

@madner
Nepotizam s wikipedije

Nepotizam
Nepotizam (iz latinskog. nom. nepos, gen. nepotis unučad, potomak, te nećak) je termin kojim se označava popunjavanje radnih mjesta članovima vlastite obitelji ili davanje prednosti pri zapošljavanju poznanicima. Kriterij stručne ili osobne sposobnosti za određenu funkciju pri tome ne igra odlučujuću ulogu.

Otprilike je nemoguće dokazati "akademske pogurance". Stoga se nepotizmom smatra samo popunjavanje mjesta članovima obitelji.
Naglasak je na "ne igra odlučujuću ulogu". Znači u slučaju nepotizma, osoba koja se nepotistički namješta na neku poziciju nije nužno apsolutno nesposobna za to namještenje.
Slučaj da kćer dobiva akademsko zvanje na faksu gdje je babo vrlo utjecajan je nepotizam po definiciji. Teret dokazivanja da je iz tog nepotizma nastala opća korist je na strani onoga ko pojedinačni slučaj podržava.
Da je u ovom slučaju dokazivo da je mlada znanstvenica apsolutno najbolji kandidat za to mjesto tj. najperspektivniji predavač na tom znanastvenom području i dalje bi bilo riječ o nepotizmu samo on ne bi proizvodio "štetu"

Stoga je Pedjina obrana ovog slučaja priločno tanušna: "Ja je znam i baš je pametna i to onda nije nepotizam".

Ispravno bi bilo reći da to je nepotizam ali ga ja opravdavam u ovome slučaju jer su svi drugi izbori lošiji
Ima brate magistara ljudskih prva ko pljeve u Sarajevu. Šta je odigralo odlučujuću ulogu u spomenutom slučaju?
Last edited by volta dzontra on 26/09/2012 17:11, edited 1 time in total.
seln

#10381 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:
seln wrote:

a) zakona
b) gradjana
Sta bi sa onim Angelinim ljubimcem sto su ga uhvatili da je plagirao doktorat?
Dao ostavku. Ali to si valjda znao.
p.s. i oduzeli mu titulu, naravno.
hepekcina

#10382 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

čekajte jel radi tatina ljubimica na FPN-u?
drug profi

#10383 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Hajd da ja nesto upitam jer mi fakat nije jasno.
Evo moj babo profesor. Ja imam ista interesovanja i odaberem istu profesiju.
Htio bih da studiram, ali bice nepotizam.
Mogu onda samo da idem na neki drugi univerzitet daleko od svog babe da mi ne bi neko imputirao da sam sa stelom dosao do diplome. Neravnopravan polozaj ali na moju stetu. Ista stvar i za magistrat i doktorat. Ja sam fakticki diskriminisan iz razloga sto mi je babo profesor i moje se dostignuce gleda samokroz tu prizmu.
E sad jel to bas tako i jel tako treba biti?
Last edited by drug profi on 26/09/2012 15:38, edited 1 time in total.
volta dzontra

#10384 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Pedjino pravdanje u slučaju Valide Repovac bi u nekoj lošije artikuliranoj varijanti moglo zvučati ovako:

Ja znam Mirsada. Mirsad je vrijedan, pametan i obrazovan čovjek. Gaji poseban interes za cestovnu infrastrukturu i investicije povezane s njom. Puno čita na tom području. Da je sposoban dokazao je uspješnom karijerom u Reviconu d.o.o koji je najveća specijalizirana računovodstveno-financijska agencija, izdavač i edukator na tom području u BIH.
To što je sasvim slučajno brat Nermina Nikšića mu ne treba biti otežavajuća okolnost....

Otprilike Validine referece za FPN su u 5 deka s Mirsadovim za Autoceste FBIH.
Nije ni Mirsad da ne ispunjava sve uvjete za izvršnog direktora u Autocestama FBIH ako ga usporedimo sa svim njegovim prehodnicima....
volta dzontra

#10385 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

drug profi wrote:Hajd da ja nesto upitam jer mi fakat nije jasno.
Mogu onda samo da idem na neki drugi univerzitet daleko od svog babe da mi ne bi neko imputirao da sam sa stelom dosao do diplome. Neravnopravan polozaj ali na moju stetu. Ista stvar i za magistrat i doktorat. Ja sam fakticki diskriminisan iz razloga sto mi je babo profesor i moje se dostignuce gleda samokroz tu prizmu.
To što ti je babo profesor na faksu je sjajno. Samim tim je i vrlo prirodno da imaš iste ili slične interese i vrlo dobre predispozicije i startne pozicije u životu.
Ako ti je uvažavajući navedeno maksimum od 50 ponuđenih mogućnosti baš "babin faks" prvi izbor onda je to nepotizam.

Nepotizam se izbjegava i tu individualno čak možeš biti uskraćen baš zato što je to "siva" zona. Teško je utvrditi jel do babe ili do tebe...i onda akademska gospoda i najbolji među nama jednostavno otklone tu mogućnost ili s imenovanjem barem sačekaju da babo ode u penziju

Ova priča "ako imate saznanja prijati nadležnim organima" u razini "stana kupljenog po zakonu".
Nepotizam nije krivično djelo nego je moralno pitanje..
Last edited by volta dzontra on 26/09/2012 15:48, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#10386 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

U Sarajevu trenutno, pored FPN-a, postoje jos barem cetiri fakulteta na kojima su i kruh i akademska karijera dostupni slicnim profilima strucnjaka.
hepekcina

#10387 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

VjecitiStudent wrote:
U Sarajevu trenutno, pored FPN-a, postoje jos barem cetiri fakulteta na kojima su i kruh i akademska karijera dostupni slicnim profilima strucnjaka.
FPN nije čak ni među prva 3-4.... ali imali su tamo pored Hidajetove šćeri i od Durakovića, pa od Mikovićke, pa nova Grbina žena...nemrem se više sjetiti

ali uglavnom akademsku profesiju u nas treba hitno zakonom uvrstiti među stare zanate s obzirom da se prenosi s koljena na koljeno

mislim da se na UNSA za prvu poziciju bore medicina i stomatologija

pa se razboli :-)

PS

uvijek sam tvrdio da je Univerzitet najgori sloj našega društva....tu je i početak i kraj kriminalne hobotnice koja prožima sve pore društvenog života od politike, ekonomije, sporta, kulture itd.
VjecitiStudent

#10388 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

hepekcina wrote:
VjecitiStudent wrote:U Sarajevu trenutno, pored FPN-a, postoje jos barem cetiri fakulteta na kojima su i kruh i akademska karijera dostupni slicnim profilima strucnjaka.
FPN nije čak ni među prva 3-4.... ali imali su tamo pored Hidajetove šćeri i od Durakovića, pa od Mikovićke, pa nova Grbina žena...nemrem se više sjetiti

ali uglavnom akademsku profesiju u nas treba hitno zakonom uvrstiti među stare zanate s obzirom da se prenosi s koljena na koljeno

Ovo gore sam napisao kao odgovor na pitanje kako neko moze da napravi karijeru u politickim naukama u Sa., a da ne postane primjer nepotizma, zbog roditelja koji je eventualno na FPN-u.
A tema nepotizam i UNSA je ... ko more, i siroka i duboka, :(
I NS je itekako u pravu kada je nepotizam odabrala kao jednu od rak-rana naseg visokog obrazovanja, ali onda se ovako amaterski "upucaju u nogu" i izgube vjerodostojnost prije no sto i dodju u poziciju da nesto rade.
drug profi

#10389 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

volta dzontra wrote:
To što ti je babo profesor na faksu je sjajno. Samim tim je i vrlo prirodno da imaš iste ili slične interese i vrlo dobre predispozicije i startne pozicije u životu.
Ako ti je uvažavajući navedeno maksimum od 50 ponuđenih mogućnosti baš "babin faks" prvi izbor onda je to nepotizam.

Nepotizam se izbjegava i tu individualno čak možeš biti uskraćen baš zato što je to "siva" zona. Teško je utvrditi jel do babe ili do tebe...i onda akademska gospoda i najbolji među nama jednostavno otklone tu mogućnost ili s imenovanjem barem sačekaju da babo ode u penziju

Ova priča "ako imate saznanja prijati nadležnim organima" u razini "stana kupljenog po zakonu".
Slazem se.
volta dzontra

#10390 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

hepekcina wrote:
VjecitiStudent wrote:

PS

uvijek sam tvrdio da je Univerzitet najgori sloj našega društva....tu je i početak i kraj kriminalne hobotnice koja prožima sve pore društvenog života od politike, ekonomije, sporta, kulture itd.
Tako je na svim sveučilištima u BIH a i u regiji. Posebno ovim "društveno-humanističkim" gdje su specifična znanja prilično široko tumačena. Na kraju sveučilišna zajednica kopa rupu sama pod sobom. Kad su mi u poslu trebale ekspertize nije mi padalo na pamet da ih u svojoj struci tražim po BH fakultetima. Starija generacija profesora su političari koji su izgubili doticaj sa strukom. Novija generacija su tetići, djeca, kućni prijatelji bez doticaja s praksom i potpuno nerelevantni u mojoj struci....

Čitao sam recimo onako neke knjige profesora s FPN-a (nije mi struka ali onako usput) i uspoređivao sa autorima izvana...to je sve luk i voda...ko je relevantan uopće na tom faksu
hepekcina

#10391 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

ma hebo FPN u toj priči...šupljak je to...al kad padnemo u ruke ovih doktora i stomatologa ili kad nam počnu inžinjeri i arhitekti projektovati mašine i objekte....tu smo donji
volta dzontra

#10392 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

hepekcina wrote:ma hebo FPN u toj priči...šupljak je to...al kad padnemo u ruke ovih doktora i stomatologa ili kad nam počnu inžinjeri i arhitekti projektovati mašine i objekte....tu smo donji

Stomatologija je "stari zanat". U Zagrebu je to katastrofa. Vjerojatno gore nego u Sarajevu. Svaki seks na tom faksu bi bio incest. Što se tiče medicine u ZG ona baš nije strašna jer je konkurencija velika i predstojnici Klinika ili prvi do njih drže predmete s tog područja na faksu, pa tu ima dosta slučajeva da dijete seljaka iz dalmatinske zabiti završi ko profa na Medicini.

Sarajevo po nepotizmu u visokom školstvu nije posebno. Samo ga treba nazvati pravim imenom a ne muljati.

Inženjerski fakulteti su malo manje izloženi nepotizmu jer su zahtjevniji. Najgori su društvenjački. Prosječno dijete ut tatinu skrb oko obrazovanja može završiti ko neki predavač na faksu...
Neki od asistenata na fakultetima u BIH koje sam upoznao su na intelektualnoj razini moje frizerke
madner

#10393 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

hepekcina wrote:ma hebo FPN u toj priči...šupljak je to...al kad padnemo u ruke ovih doktora i stomatologa ili kad nam počnu inžinjeri i arhitekti projektovati mašine i objekte....tu smo donji
Mah, inzinjerci prolaze kroz sito zvano stvarni zivot.

Ove saksije sto se zaposle na neodgovornim mjestima za vegetiranje ne ugroze nikoga. :D
volta dzontra

#10394 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

madner wrote:
Mah, inzinjerci prolaze kroz sito zvano stvarni zivot.

Ove saksije sto se zaposle na neodgovornim mjestima za vegetiranje ne ugroze nikoga. :D
Pa ne možeš predavati Opću kirurgiju da nisi operirao 500 ljudi. Ne možeš predavati mostogradnju da nisi potpisao statiku za neki most. Svatko može vidjeti stoji li taj most i dalje...

Meni je koncept da u praktičnim strukama (na stranu jezici, filozofije i slično) čovjek ostaje na faksu kao asistent i do kraju mu je to zanimanje nevjerojatan čak i u glupavim strukama poput ekonomije i slično...
pare dare samo pare

#10395 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pare dare samo pare »

swatch wrote:Sabina, kad si mogla magistrirati, mozes vala i pravopis nauciti, sramota je ovo..
i ne, nisam cjepidlaka, nije ovo prvi put, nego mi mrsko traziti jos primjera :-)
Dobro, znači Sabina brka je/ije.

Katastrofa. Dajte nam načelnika koji ne brka č/ć je/ije![/quote]

jeste, katastrofa je..ovo se uci u osnovnoj skoli[/quote]

Kad se uzme u obzir da je doticna i "profesorica" onda je bas katastrofa. Doduse i nije neka profesorica, vise se voli napucat i doci na predavanje da je studenti gledaju i bale. Jedino mi nije jasno kako neko za njom moze baliti...
A sto je doticna nepravedna prema studentima, njihovim roditelja, sto siri lazi i ostalo eh to je druga prica.[/quote]

Čitam evo ovako sa zakašnjenjem i ne mogoh ne odreagovati :)
hajde nepravedna prema studentima ali kako može profesorica biti nepravedna prema njihovim roditeljima :-) Nisam fan Sabine ali stvarno smiješan argument.
hepekcina

#10396 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hepekcina »

i to je madner diskutabilno....oni dugoročno uništavaju ovo društvo i politički opstanak države jer proizvode generacije struĆnjaka sa posebnim potrebama...pa i sam znaš sa kakvim genijalcima diskutuješ po forumu po bogu si :-) ...sve je to obrazovano u ovom sistemu
volta dzontra

#10397 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Ovo oko pravopisa je cjepidlačenje. Česte je greška "spriječavanje" zbog "spriječiti". Zato koristiš "sprečavanje" i nema problema.
Bez obzira na obrazovanost i jezične kompetencije pravopisne greške se dogode ako se baš tekstu ne posveti krajnja pozornost.

ili je možda cijepidlačenje :) :) :) :)

Ova pravopisna greška nije ni blizu onoj "HOČEMO -POBJEDITI - ČE MO"
Ako je Sabina nepismena Šuman je retardiran...
fixer

#10398 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by fixer »

volta dzontra wrote:

Glupost. Ogromna glupost.
volta dzontra

#10399 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

fixer wrote:
volta dzontra wrote:

Glupost. Ogromna glupost.
A da malo pojasniš. Jel se samo sociologija predaje na FPN u Sarajevu ili ima kakvih još školica
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#10400 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

fixer wrote:Glupost. Ogromna glupost.
Veoma mi je drago da vidim tvoj nik. Iako nije tema na ovoj temi, bilo bi lijepo od tebe da na temi SDP napišeš nešto, a sve u svezi napada koje si imao na one koji su sa skepticizmom gledali dobivanje vlasti od strane SDP-a prije nekoliko godina. Onako, mislim, tad si bio jako glasan i aktivan. :D
Locked