Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dzontra_Volta

#10376 Re: Sarajevo Construction

Post by Dzontra_Volta »

U svakom gradu je željeznička stanica u po' grada, a neko bi je izmještao u Rajlovac ili Vogošću.
Qler

#10377 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Mi smo bolji od ostalih. Sta znaju i bec i Pariz, i NewYork... voze po sat od periferije do centra
tomhagen

#10378 Re: Sarajevo Construction

Post by tomhagen »

Ne mogu vjerovati da opet kreće priča o "geeenijaaalnoooj" ideji izmještanja centralne željezničke stanice negdje u vražiju mater izvan grada :-)
drug_profi

#10379 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:
drug_profi wrote:Može se GA podići na stubove iznad šina. Jeftinije bi to bilo nego eksproprijacija, a ujedno rješava i zaštitni pojas.
Izlaz Buća Potok, Pofalići, Velešići...
Pa evo, imaš primjer šta znači samo pravljenje nadvožnjaka preko pruge. Mjesecima se čeka da Željeznica odobri zbog voznog reda. na šta bi izgledalo da se prave stubovi iznad šina?
Pa kako bi izmjestao stanicu tako bi GA pravio.
Moze godinu dana Stanica Sarajevo biti izmještena u Rajlovac dok se radi GA, kao sto bi je neki izmjestili permanentno. Zeljeznicki putnicki saobracaj treba promovisati i stimulisati, a ne činiti ga manje atraktivnim. Ljudi vozom putuju sa koferima, a voznja tramvajem i gradskim autobusom sa takvom prtljagom nije nimalo jednostavna.
archi_a

#10380 Re: Sarajevo Construction

Post by archi_a »

Od čvorišta prije Rajlovca iz pravca Čapljine, gdje pruga lijevo ide dalje prema sjeveru zemlje a desno mota u grad, ulazak u glavnu željezničku stanicu Sarajevo, sa okretanjem lokomotive traje 21 minutu, i tek nakon toga je spreman za povratak iz stanice da npr. nastavi dalje za sjever. Ponovo izlazak iz grada do Rajlovca oko 10-tak minuta. Ok, ne traje 40 min. za nastavak vožnje. Traje 30-tak. Nema veze.
Izvini prijatelju (eto ja namaštavao, sve ok), ali su i teške nebuloze očekivati ikada, da će ljudi sa dobrinje, otoke, alipašinog ići kilometar od miljacke prema pruzi da se ukrcaju na "imaginarni" gradski voz koji vozi po bilo kakvoj voznoj shemi, pa onda ponovo sa željezničke stanice se vraćati prema bulevaru da bi došli do grada. Sarajevo je tako koncipirano da je kompletan život ili većina, 500 metara lijevo i desno od miljacke. Dakle, zaboravi gradski voz koji staje na 10-15 stanica u sedam kilometara.
Što se tiče logike "dizanja" pruge, pa stavljanja tramvajske pruge, je upravo u tome što tramvajska pruga, pa i sami tramvaji ne traže toliko širine kao željeznica i po mojoj laičkoj procjeni bi se moglo prostorno uklopiti uz GA na prostoru koji bi bio obuhvaćen gradnjom. Nebitno, ne moramo imati isto mišljenje. Biće kako će biti. A i lijepo je da se tema malo "dialoški" razgranala. Lp
Hajvan

#10381 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

archi_a wrote:Od čvorišta prije Rajlovca iz pravca Čapljine, gdje pruga lijevo ide dalje prema sjeveru zemlje a desno mota u grad, ulazak u glavnu željezničku stanicu Sarajevo, sa okretanjem lokomotive traje 21 minutu, i tek nakon toga je spreman za povratak iz stanice da npr. nastavi dalje za sjever. Ponovo izlazak iz grada do Rajlovca oko 10-tak minuta. Ok, ne traje 40 min. za nastavak vožnje. Traje 30-tak. Nema veze.
Izvini prijatelju (eto ja namaštavao, sve ok), ali su i teške nebuloze očekivati ikada, da će ljudi sa dobrinje, otoke, alipašinog ići kilometar od miljacke prema pruzi da se ukrcaju na "imaginarni" gradski voz koji vozi po bilo kakvoj voznoj shemi, pa onda ponovo sa željezničke stanice se vraćati prema bulevaru da bi došli do grada. Sarajevo je tako koncipirano da je kompletan život ili većina, 500 metara lijevo i desno od miljacke. Dakle, zaboravi gradski voz koji staje na 10-15 stanica u sedam kilometara.
Što se tiče logike "dizanja" pruge, pa stavljanja tramvajske pruge, je upravo u tome što tramvajska pruga, pa i sami tramvaji ne traže toliko širine kao željeznica i po mojoj laičkoj procjeni bi se moglo prostorno uklopiti uz GA na prostoru koji bi bio obuhvaćen gradnjom. Nebitno, ne moramo imati isto mišljenje. Biće kako će biti. A i lijepo je da se tema malo "dialoški" razgranala. Lp

Moramo ga re-kocipirati, onda..
i to je imperativ.

nije ono- mozda bi trebalo…
mora ili ide downsizing koliko u ovoj deceniji…
archi_a

#10382 Re: Sarajevo Construction

Post by archi_a »

Apsolutno razumijem, ali imam dovoljno godina i nagledao se i naslušao svega, i iz toga izvukao zaključke. Naravno, i ja sam na tragu i sa vlastitim željama, pa tako bih i ja lično želio vidjeti i prugu i GA pored njega, ali kad uzmemo i stavimo sve na stol - nadležnosti, federalne, kantonalne, općinske...... Ljudska prava, bespravnu gradnju, pravo vlasništva, sudove, načelnike, općine, pa opet kanton..... Ljudi dvije godine ne mogu da naprave most preko pruge. Govorimo o 300 metara! :oops: nemamo mi 10 života, samo jedan! Svjestan sam isto tako da su ove generacije, shebane generacije, i da nemamo mogućnosti za previše želja, ali se bar nadam da će naša djeca bolje proći. Legalno, regularno, po planu, mi nećemo doživjeti GA. To sigurno. A ovako, neće ni naša djeca, pa ni unuci.
Ono što sam rekao (moje namaštavanje je nastalo kao skup informacija, stvarnog stanja, procjene, mogućnosti, vremena potrebnog za implementaciju, nadležnosti, prinadležnosti, podjele resora itd).
Dakle, zaključak, jedina mogućnost da naše oči ili oči našeg prvog i drugog koljena vide dio GA je ovakav kako sam "namaštao" , ostalo ćao, zdravo i budite pozdravljeni.
Oni ne mogu transferzalu 100 metara da prošire, a da o nečemu većem govorimo. :oops:
So What!

#10383 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

thekupus wrote:Fudbalski teren nije stambena zgrada, lahko ga je opet skloniti za 5,10 godina kad put dodje do njega.
Jeste, ali ne gradi ga Semir svojim novcem, već novcem građana, i ako već nešto premještaš sa trase jednog gradilišta, nemoj brate premještati na trasu drugog budućeg gradilišta, pa kad god se ono aktiviralo.
So What!

#10384 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Vijeće ministara: Otklonili smo posljednju prepreku za otvaranje državnog zatvora
Image

Vijeće ministara uklonilo je, navodno, i posljednju prepreku koja je stajala na putu otvorenja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu.

Naime, Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva pravde, danas dalo saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem ovog pravilnika stvaraju se svi uvjeti za stavljanje Zavoda u funkciju.

Prema ranijim najavama, zatvor je trebao početi sa radom još ljetos, dok bi prve zatvorenike trebao primiti 2020. godine.

Podsjetimo da je objekat izgrađen 2017. godine, što znači da zbog sporosti državnog aparata, na svim nivoima, jedan od najvažnijih zatvora u BiH gotovo tri godine zjapi prazan.

Zbog nestavljanja u funkciju nagomilani su i milonski penali, a razlozi za odugovlačenja su politička nespremnost kroz navodne tehničke probleme, a sve uz konstantne najave iz ministarstva pravde kako je "otvaranje iza ćoška".
Klix
drug_profi

#10385 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Red je da im se ode na naselje.... :mrgreen:
Haris.ba

#10386 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

So What! wrote:
thekupus wrote:Fudbalski teren nije stambena zgrada, lahko ga je opet skloniti za 5,10 godina kad put dodje do njega.
Jeste, ali ne gradi ga Semir svojim novcem, već novcem građana, i ako već nešto premještaš sa trase jednog gradilišta, nemoj brate premještati na trasu drugog budućeg gradilišta, pa kad god se ono aktiviralo.
Slična je situacija bila sa igralištem na prvoj transferzali na Šipu. Šef općine vrijednije od 10 drugih skršio stotine hiljada na igralište prije dvije tri godine. I onda iznenađenje, došli kamioni i odnijeli ga. Sad, traži novo zemljište, opet procedure, opet tenderi. On radi. Slomi se. A dječiji doplatak 4 kutije cigara. Ne bi se smjelo u ovako siromašnom društvu rasipati.
saibaba

#10387 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

Mislim mozda je glupo pitanje. Sto ga odmah ne postave tu gdje ne smeta ?
thekupus

#10388 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

saibaba wrote:
Mislim mozda je glupo pitanje. Sto ga odmah ne postave tu gdje ne smeta ?
Oni bi ti možda rekli da nema pogodnog općinskog zemljišta. Ja bih rekao da ipak osiguravaju da mogu oprati novac opet kroz nekoliko godina
thekupus

#10389 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

S Facebook profila Nasihe Pozder:

Arhitektonski fakultet

Image
Image

Image
Concord

#10390 Re: Sarajevo Construction

Post by Concord »

saibaba wrote: Mislim mozda je glupo pitanje. Sto ga odmah ne postave tu gdje ne smeta ?
Sto bi ga odma postavljali na pravo mjesto kad mogu jos jednom premjestati? Jos jedan tender, jos jedan izvodjac, jos jedno placanje... samo nek se ima sta radit :D
Prpa.ba

#10391 Re: Sarajevo Construction

Post by Prpa.ba »

Zeljeznica nije tu da pokriva dnevno putovanje Dobrinjaca do Carsije. Za te potrebe postoji projekat tramvajskog odvojka, poboljsanja trolejbuskog saobracaja i juzna longitudinala.

Zeljeznica je tu da nam teoretski omoguci sirenje sarajevske regije do Konjica i Zenice, i da ucini mogucim i ugodnim da neko iz Zenice dodje raditi u sarajevsku kotlinu, a da ne ide autoputem ili da ne zakrcuje magistrale. Za to postoji niz potrebnih pretpostavki, od ukidanja divljih pruznih prelaza sjeverno od Sarajeva, do modernizacije pruge, kompletiranja pruznog prstena kroz Vogoscu, pa do rjesenja tramvajskog i trolejbuskog saobracaja oko zeljeznickih stanica.
Hajvan

#10392 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

Prpa.ba wrote:Zeljeznica nije tu da pokriva dnevno putovanje Dobrinjaca do Carsije. Za te potrebe postoji projekat tramvajskog odvojka, poboljsanja trolejbuskog saobracaja i juzna longitudinala.

Zeljeznica je tu da nam teoretski omoguci sirenje sarajevske regije do Konjica i Zenice, i da ucini mogucim i ugodnim da neko iz Zenice dodje raditi u sarajevsku kotlinu, a da ne ide autoputem ili da ne zakrcuje magistrale. Za to postoji niz potrebnih pretpostavki, od ukidanja divljih pruznih prelaza sjeverno od Sarajeva, do modernizacije pruge, kompletiranja pruznog prstena kroz Vogoscu, pa do rjesenja tramvajskog i trolejbuskog saobracaja oko zeljeznickih stanica.
:thumbup:

to je ta vizija razvoja.

al to je kolko juce trebalo poceti

odose ljudi, ne cekaju
trolejbus1921

#10393 Re: Sarajevo Construction

Post by trolejbus1921 »

Imam jedno pitanje

Koje bi po vama bilo najbaolje rjesenje za rijeku Miljacku

MOglo bise uraditi nesto na fazon rijeke Ljubljanice

Image

Drugo rjesnje bi bilo da se na potezu Marin DVOR-Vijecnica rijeka natkrija i time dobije ogromno setaliste.

Slobodno pisiste svoje prijedloge
Logovan

#10394 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Ma kakvo natkrivanje, o tome ne treba ni razmišljati.
kokuz_sa

#10395 Re: Sarajevo Construction

Post by kokuz_sa »

Da ukinu govna iz nahorevskog potoka i otpadne vode iz pivare i oko skenderije..i Miljacka bi procvala..

Uglavnom sad kad onu centralu naprave, Milja vise nece imat vode..
mistek

#10396 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Pa Miljacka na relaciji Vijećnica-Marin Dvor ima najviše smisla. Haman da sliku Sarajevu daju Miljacka i mostovi, a ti bi je natkrivao :D
Helem, po meni, Miljacka u tom dijelu uopšte nije problematična. solidno korito, fini mostovi, uglavnom lijepa okolina. Ja bih tu samo pokušao uvezati Obalu Maka Dizdara sa Obalom Isa bega Ishakovića, da nekako sve bude šetalište i zeleni pojas, a na drugoj strani jače istaći AU zgrade.
JavierBosnia

#10397 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

Ma miljacka vjecno cokoladna, smedja, meni takva fuj
Najljepsa mi je kad je vodostaj nizak, pa se bar i neki dijelovi vide dno

Dal ima rjesenja za to, ne znam, nisam strucan
Concord

#10398 Re: Sarajevo Construction

Post by Concord »

Mislim da natkrivanje nije ni izvodivo, Miljacka je ''planinska" rijeka koja ljeti izgleda kao potocic a za vrijeme kise kad nabuja nosi sve pred sobom, dize mostove, poplavi carsiju, haos. Zamisli setaliste iznad nje u toj situaciji, morao bi evakuisati sve zivo i moliti Boga da ne unisti nesto.
Kako rece forumas iznad, samo rijesiti kanalizaciju i otpadne vode i bilo bi dobro.
koler

#10399 Re: Sarajevo Construction

Post by koler »

Za Miljacku prvo je potrebno naravno rijesiti kanalizacju i produbiti kaskade kako bi imali vecu kolicinu vode posebno tokom ljetnih mjeseci.

http://www.centar.ba/upload/documents/B ... 20faza.pdf
PROJEKAT ČISTA RIJEKA MILJACKA - juli 2010, bajato al eto ima svasta napisano
zdruzdjo

#10400 Re: Sarajevo Construction

Post by zdruzdjo »

Nekad ove godine sam procitao na nekom FB profile(da li opstina n.grad ili semir ili slicno...) da je planirano da se kompletan kruzni tok u Buljakovom digne na stubove a da svo ono ruglo od poslovnih objekata ostane dole ispod. I da to bude kao neki "TRG" :lol: :lol:
Znam da sam na temi bio I postavio pitanje "a zasto?" I da je neko od opstinske administracije ili slicno neko odgovorio da su vlasnici objekata ipak registrovani punjaci poreske kase :izet: :izet: :izet: I da bi u tom slucaju bio ostecen budzet jer bi se prestalo sa slivanjem novca u drzavnu kasu od poreza I doprinosa itd...
U citanju izmedju redova, neko je lobirao pa se naslo rjesenje koje ce biti 10 puta skuplje za izvedbu, ali ce ovi ostati na mjestu a eto mooooozda nekome se "kane" nesto u dzep. Kazem samo mozda.
Inace svo ono ruglo od poslovnih prostora je oduvijek bio etiketirano kao "privremeni objekti". I damir hadzic dok je bio "Head of the N.Grad" je imao isti plan da se objekti poruse I napravi most koji ce povezati halilovice I buljakov, ali obzirom da znamo da je on bio bas onako jedna postenjacina, tako je nekako I taj projekat pod neobjasnjivim okolnostima pometen pod tepih. Samo se da nagadjati o iznosu "na kafu" koji mu je kapnut da se to odgura pod tepih.

E sad da li je I dalje ta ideja oko dizanja na stubove aktuelna ili je to jos uvijek "on hold". Bila je I prica da ce se uraditi sve do igralista(ukljuujuci I most preko pruga) pa ce se onda pristupiti izradi "idejnog rjesenja" za sam kruzni.
Post Reply