Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

sumirprimus

#10376 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

Cherry-Cherry wrote: 23/10/2025 14:15
sumirprimus wrote: 23/10/2025 14:10 da mi je vidit toga koji zeli radit nedeljom
Od tome se misli, kada se traži posao.
bas kod nas mladi imaju izbora u mp3.
gleda da uleti i da ima platu.
slobodne aktivnosti i pogodnosti dolaze kasnije sa stazom i vremenom.
mada i tada ko pristane da radi overtajm i nedeljom je odmah u startu budala. jer to vrijeme nikad u zivotu nece vratit, a u 99,9999% nece postati ni mulltimilioner pa da moze ici u zasluzenu mirovinu do 35te.
Proposition Joe

#10377 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Proposition Joe »

Ne želi nedjeljom raditi ni doktor, vatrogasac, pekar, konobar, kuhar, radnik na kasi u benzinskoj pumpi, kasirka u Orašju...

Da se zaista mislilo na radnike i njihova prava, išlo bi se sa izmjenom zakona o radu i uvođenja obavezne 5-dnevne radne sedmice za sve, tako da bi svako imao pravo na dva slobodna dana u sedmici. U tom slučaju kasirkama ali i svim ostalim iznad navedenim kategorijama radnika nebi baš svaka nedjelja bila neradna ali bi imali i neradnih nedjelja i plus dodatni dan sedmičnog odmora.
sumirprimus

#10378 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

peca777 wrote: 23/10/2025 14:19
sumirprimus wrote: 23/10/2025 14:10 da mi je vidit toga koji zeli radit nedeljom
Jedno par hiljada studenata, ljudi koji rade dodatni posao, postojeci radnici koji zele veci bonus na kraju mjeseca (da se placa 100% vise) ili neko koe nema porodicu. Eto ja ti nabrojao par primjera za koje ja znam.

Drug za korpu razvozi samo vikendom, pa i tom nedjeljon posebno, jer ima ekstra profit.
prijatelju ha radis dodatn posao, onda nesto nije u redu sa onim primarnim.
ali ok razumijem, da ne zatezem i ovde.
u pravu si :D
kakaljin

#10379 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

zippoo87 wrote: 23/10/2025 14:22 Ne u da se ponavljam. Pisao sam ovim najglasnijim ovdje,da umjesto botovanja,pikrenu nesto konkretno. Da izadju na ulicu i potpisuju peticiju,pa da peticija onda ide u Parlament i neka tamo diskutuju i debatuju,za i protiv.
Isto sam pisao galamdzijama ,da se oni prijave da rade nedjeljom.
Naravno nikome od njih ne pada na pamet da rade nedjeljom,oni bi da drugi rade za njihov cejf a da oni odmaraju 😂😂

Pnda dalje,ovo prebacivanje prometa u RS...opet isti ovi botovi i uhljebi to rade. Oni svjesno i namjerno idu tamo trositi,da mi nam mogli ovdje postotke postavljati.
Ja nisam ni 1 KM nedjeljom potrosio u RSu u ovoj godini dana a nije mi daleko,kao i vama u Sa,preko puta.

I meni je apsolutno nebitno to hoce li biti radna ili neradna,ali radnicima u trgovini ovo odgovara i za ovo su se borili. Ovo nijedan bot ne moze osporiti,ma koliko lagali i govorili kako "popadase" subotom.

Sve ostalo je botovanje ,sto iz centrale,sto uhljebljenih.
Pa sto nisi predlozio ovima koji su zabranili rad nedeljom da naprave anketu i da se vidi ko zeli a ko ne zeli rad nedeljom.

Pusti me se suplje, niko ne spori kome odgovar da neradi nedeljom, ali dozvoli onima koji zele da rade nedeljom.

MA ja jedino ti sve znas kako je svima ostali niko nista ne zna
ljubijankic

#10380 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

kakaljin wrote: 23/10/2025 14:27
zippoo87 wrote: 23/10/2025 14:22 Ne u da se ponavljam. Pisao sam ovim najglasnijim ovdje,da umjesto botovanja,pikrenu nesto konkretno. Da izadju na ulicu i potpisuju peticiju,pa da peticija onda ide u Parlament i neka tamo diskutuju i debatuju,za i protiv.
Naravno nikome od njih ne pada na pamet da rade nedjeljom,oni bi da drugi rade za njihov cejf a da oni odmaraju 😂😂

Pnda dalje,ovo prebacivanje prometa u RS...opet isti ovi botovi i uhljebi to rade. Oni svjesno i namjerno idu tamo trositi,da mi nam mogli ovdje postotke postavljati.
Ja nisam ni 1 KM nedjeljom potrosio u RSu u ovoj godini dana a nije mi daleko,kao i vama u Sa,preko puta.

I meni je apsolutno nebitno to hoce li biti radna ili neradna,ali radnicima u trgovini ovo odgovara i za ovo su se borili. Ovo nijedan bot ne moze osporiti,ma koliko lagali i govorili kako "popadase" subotom.

Pa sto nisi predlozio ovima koji su zabranili rad nedeljom da naprave anketu i da se vidi ko zeli a ko ne zeli rad nedeljom.

Pusti me se suplje, niko ne spori kome odgovar da neradi nedeljom, ali dozvoli onima koji zele da rade nedeljom.

Kako ces dozvoliti rad nedjeljom samo onom ko zeli? u jednoj prodavnici po smjeni rade 2-3 osobe. Recimo jedna hoce da radi a ostale ne zele. Sta mislis hoce li voditelj prodavnice natjerati ostale da rade nedjeljom (pa cak i platiti 100% dnevnicu) ili ce reci ovoj jbg idem kako vecina hoce. jbg komentari isto da u utopiji zivimo pa svi smo merhametli i gledamo da drugima ugodimo
Last edited by ljubijankic on 23/10/2025 14:33, edited 1 time in total.
zippoo87

#10381 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Ponavljam da sam pricao sa skoro svim radnicima ovdje oko mene lokalno,svima odgovara. U Bingu znam par radnica,odgovara i njima. Lokalni granap,isto im odgovara. U Etni,gdje sam radio,isto tako,svima odgovara neradna nedjelja.
Bukvalno nisam cuo nikog od radnika da im ne odgovara.
Mozda jednom od 10 radnika da ne godi.

Otidji i ti i pricaj sa ljudima kojih se ovo tice.
Pusti forum,pricaj sa ljudima.
peca777

#10382 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

sumirprimus wrote: 23/10/2025 14:25 prijatelju ha radis dodatn posao, onda nesto nije u redu sa onim primarnim.
Nije bas tako. Izleti trosak, znas da dolazi registracija, hoces na more etc etc, a ne mozes ili ne zelis mijenjati posao. Zato se i prave bonusi i posebne naknade, jer ima ljudi koji ce raditi.

Sta mislis sto moj kolega zeli da radi prvi i drugi januar? Zato sto ima 100% bonus, ne zeli da u hladni januarski dan kod kojeg noc padne u 4h da sjedi kuci.
kakaljin

#10383 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

ljubijankic wrote: 23/10/2025 14:31

Kako ces dozvoliti rad nedjeljom samo onom ko zeli? Evo reci u jednoj prodavnici po smjeni rade 2-3 osobe. Recimo jedna hoce da radi a ostale ne zele. Sta mislis hoce li voditelj prodavnice natjerati ostale da rade nedjeljom (pa cak i platiti 100% dnevnicu) ili ce reci ovoj jbg idem kako vecina hoce. jbg komentari isto da u utopiji zivimo pa svi smo merhametli i gledamo da drugima ugodimo
Malo se ukljuci mozak, znaci vidi se koliki je broj onih koji zele i moze li se sa tim brojem iznjeti radno vrijeme nedeljom, onda ti koji zele ako mogu to iznjeti rade ili ako ne mogu onda ne rade, sve jasno. Naravno uz adekvatno placen rad nedeljom. ako imas veliki lanac onda prerasporedis ljude tako da ne rade svi objekti ako nemas ljudi, vec napravis plan da pokrijes veci dio grada i kazes ovi objekti rade nedeljom a ovi ne rade.

Sve se moze kad se hoce. Organizacija je pola posla
sumirprimus

#10384 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

peca777 wrote: 23/10/2025 14:33
sumirprimus wrote: 23/10/2025 14:25 prijatelju ha radis dodatn posao, onda nesto nije u redu sa onim primarnim.
Nije bas tako. Izleti trosak, znas da dolazi registracija, hoces na more etc etc, a ne mozes ili ne zelis mijenjati posao. Zato se i prave bonusi i posebne naknade, jer ima ljudi koji ce raditi.

Sta mislis sto moj kolega zeli da radi prvi i drugi januar? Zato sto ima 100% bonus, ne zeli da u hladni januarski dan kod kojeg noc padne u 4h da sjedi kuci.
prvi januar? daj ba daaaamn, izvinjavam se al to je katastrofa ,sad bas gledam 31 decembar u srijedu pa to je 4 dana mini godisjni :lol: :kiss: :run:
ljubijankic

#10385 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

kakaljin wrote: 23/10/2025 14:36

Kako ces dozvoliti rad nedjeljom samo onom ko zeli? Evo reci u jednoj prodavnici po smjeni rade 2-3 osobe. Recimo jedna hoce da radi a ostale ne zele. Sta mislis hoce li voditelj prodavnice natjerati ostale da rade nedjeljom (pa cak i platiti 100% dnevnicu) ili ce reci ovoj jbg idem kako vecina hoce. jbg komentari isto da u utopiji zivimo pa svi smo merhametli i gledamo da drugima ugodimo
Malo se ukljuci mozak, znaci vidi se koliki je broj onih koji zele i moze li se sa tim brojem iznjeti radno vrijeme nedeljom, onda ti koji zele ako mogu to iznjeti rade ili ako ne mogu onda ne rade, sve jasno. Naravno uz adekvatno placen rad nedeljom. ako imas veliki lanac onda prerasporedis ljude tako da ne rade svi objekti ako nemas ljudi, vec napravis plan da pokrijes veci dio grada i kazes ovi objekti rade nedeljom a ovi ne rade.

Organizacija jeste pola posla, ali sta ces kada nemas dovoljno ljudi za organizaciju? Ja te opet pitam, jel ti mislis da ce neka radnja biti zatvorena u nedjelju jer nema dovoljno radnika koji hoce da rade ili ce biti natjerani da dodju raditi nedjeljom?
kakaljin

#10386 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

zippoo87 wrote: 23/10/2025 14:32 Ponavljam da sam pricao sa skoro svim radnicima ovdje oko mene lokalno,svima odgovara. U Bingu znam par radnica,odgovara i njima. Lokalni granap,isto im odgovara. U Etni,gdje sam radio,isto tako,svima odgovara neradna nedjelja.

Priacam i ja u svim prodavnicama u koje udjem i vecina ih je nezadovoljna sa ovakvim stanjem sto imaju samo nedelju slobodnu. Zele da im se vrati prije kako je bilo ali uz adekvatno place rad vikendom. Tako da treba svima dozvoliti da biraju a ne da im se zabranjuje.
Cherry-Cherry

#10387 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Argument da radnici ne žele da rade je besmislen. Gleda se šta kaže struka, šta kaže statistika o prometu koji je sada manji.
Dakle, kada bi svi radnici iz svih djelatnosti rekli da žele da rade jedan dan sedmično, trebalo im ispuniti muzičku želju, jer eto radnici to žele.
kakaljin

#10388 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

ljubijankic wrote: 23/10/2025 14:38
kakaljin wrote: 23/10/2025 14:36

Organizacija jeste pola posla, ali sta ces kada nemas dovoljno ljudi za organizaciju? Ja te opet pitam, jel ti mislis da ce neka radnja biti zatvorena u nedjelju jer nema dovoljno radnika koji hoce da rade ili ce biti natjerani da dodju raditi nedjeljom?
Pa ako nemas dovoljno ljudi ili zaposli ili zatvori objekat. Niko nikoga ne moze natjerati. Postoji radnicka prava i svako se bori za ista, ako se ne boris onda sutis i klapis usima pa te drugi gaze. To je sve individualno od radnika do radnika zeli li da se bori za svoja prava ili ne
sumirprimus

#10389 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

jbo struku u ovoj zemlji. koja struka? od cega struka? koje skole su zavrsili gdje su ti stenfordi, harvardi, kiseljaci, i imperioni kako vec :lol:

puna zemlja polupismenih srucnjaka u svim oblastima i njih slusat. bolje ovce cuvat i bit gospodin :lol:
kakaljin

#10390 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Cherry-Cherry wrote: 23/10/2025 14:39 Argument da radnici ne žele da rade je besmislen. Gleda se šta kaže struka, šta kaže statistika o prometu koji je sada manji.
Dakle, kada bi svi radnici iz svih djelatnosti rekli da žele da rade jedan dan sedmično, trebalo im ispuniti muzičku želju, jer eto radnici to žele.
Ma i to ako neko zeli da radi jedan dan u sedmici neka mu se dozvoli, ali ce biti placen samo za taj jedan dan pa ako mu odgovara neka mu taj izbor.

Isto tako onome ko zeli da radi mora mu se omoguciti da radi
sumirprimus

#10391 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

nema nesto ni strajkova ko nekad, sta je reci?
zippoo87

#10392 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

kakaljin wrote: 23/10/2025 14:38
zippoo87 wrote: 23/10/2025 14:32 Ponavljam da sam pricao sa skoro svim radnicima ovdje oko mene lokalno,svima odgovara. U Bingu znam par radnica,odgovara i njima. Lokalni granap,isto im odgovara. U Etni,gdje sam radio,isto tako,svima odgovara neradna nedjelja.

Priacam i ja u svim prodavnicama u koje udjem i vecina ih je nezadovoljna sa ovakvim stanjem sto imaju samo nedelju slobodnu. Zele da im se vrati prije kako je bilo ali uz adekvatno place rad vikendom. Tako da treba svima dozvoliti da biraju a ne da im se zabranjuje.
LAZES kralju kao pas 😂😂😂

Naravno da bi voljeli da ne rade 2 dana ali za to treba neko presjeci,kao sa minimalnom platom. Ne mogu se radnici izboriti za to,ako vidimo koliko je teska borba i za jedan fiksan slobodni dan.

I ovo oko organizacije da radi ko hoce a ko nece,ne mora...necu reci da je 100% neizvodivo ali u praksi jako tesko izvodivo,jer ne moze se praviti plan rada a da ne znas 2-3 sedmice unaprijed sve. Dodaj na to i neplanske aktivnosti,bolest radnika ...ovo je praksi skoro nemoguce.
Zimus je jedna sefica koja radi u trznom centru demantovala sve vas u jednom svom postu,bas ovakve koji tvrdite da moze raditi ko hoce,zena argumentovano sve navela i objasnila. Kaze i sada sa svim radnicima je muka organizovati posao a kamoli na taj nacin.
Ali ja vjerujem da ti ovo znas,nego eto,treba malo gurati narativ...i ti si uhljebljen preko stranke jbga.
Vi takvi ste svi do jednog diskreditovani.

Ne mozes ni radno vrijeme objekata mijenjati kako tebi odgovara,svake sedmice drugo. Ima tu jos milion stvari,ali ne pije vodu pisati ljudima koji namjerno idu glavom kroz zid a nije bas da nista ne razumiju.
amidzazeher

#10393 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by amidzazeher »

:lol: :lol: Koja botina ovaj kakaljin, a ako nije onda je malo reci odvojen od stvarnosti. Puno vremena ispred Plejke šta li?

Evo morao sam se spustiti na njegovu logiku i da ga pitam da li npr. SCC kad se zatvori u 22:00 brani radnicima da rade do eto samo još dva sata extra do 24:00 ili mozda ima onih koji bi radili i do 10:00 ujutro kad opet SCC otvori vrata?
Po ovoj njegovoj logici svi uhljebi koji imaju slobodan vikend ujedno imaju zabranu da rade taj isti vikend!
De se malo saberi ili malo smislenije botuj ovaj forum
drug_profi

#10394 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Nema potrebe da se radi do 23 ili duže jer nema kupaca u ta doba.
Ali definitivno postoji potražnja nedjeljom i bilo bi razumno i pametno otvoriti trgovine i uzeti novac od tih.

Od količine uzetog novca zavisi sve ono prije u cijelom lancu proizvodnje i trgovine.

Dakle sindikat i neki poslodavci se dogovorili da nedeljom ne rade. Super.
Što su onda zatvorili radnje i onima koji bi da rade?
zippoo87

#10395 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Ajmo svi lobirati za dva slobodna dana.
I uhljebljeni botovi i svi?? Jeste li za??

Ajde neka botovi odmah u svoje centrale spuste dopis,da ce SDA ako dodje na vlast,ODMAH uvesti 2 slobodna dana za sve radnike u FBiH? Izmijeniti zakon o radu.
Ima li ijedan da ce ovo zatraziti od svojih nadredjenih???

Ima li ijedan bot da bi ovo uradio,da i obicni trgovci imaju 2 slodobna dana,kao budzetlije?
Da li bi mogli preci preko svog ega i umisljenosti da su oni burzoazija??? 😂
ljubijankic

#10396 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

zippoo87 wrote: 23/10/2025 15:05 Ajmo svi lobirati za dva slobodna dana.

Ajde neka botovi odmah u svoje centrale spuste dopis,da ce SDA ako dodje na vlast,ODMAH uvesti 2 slobodna dana za sve radnike u FBiH? Izmijeniti zakon o radu.

Ima li ijedan bot da bi ovo uradio,da isobicnintrgovci imaju 2 slodobna dana,kao budzetlije?
Da li bi mogli preci preko svog ega i umialjenosti da su oni burzoazija??? 😂
Mozda bi i oni u opcini radili nedjeljom i dobili 100% dnevnice, a ovako im je uskraceno :-D BHPosta, Telekom i ostale javne instutucije. Pa sto ne i skole, sto nastavnicima i profesorima zabraniti sirenje znanja vikendom
zippoo87

#10397 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

ljubijankic wrote: 23/10/2025 15:07

Ima li ijedan bot da bi ovo uradio,da isobicnintrgovci imaju 2 slodobna dana,kao budzetlije?
Da li bi mogli preci preko svog ega i umialjenosti da su oni burzoazija??? 😂
Mozda bi i oni u opcini radili nedjeljom i dobili 100% dnevnice, a ovako im je uskraceno :-D BHPosta, Telekom i ostale javne instutucije. Pa sto ne i skole, sto nastavnicima i profesorima zabraniti sirenje znanja vikendom
Pa nista,neka izlobiraju promjenu zakona i 100% dnevnicu nedjeljom,pa se onda lagano prebace tamo gdje je bolje...u Bingo,Konzum,Hose,Merkator.
Svako ide tamo gdje je bolje...
sumirprimus

#10398 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

ja sam protiv.
ja sam za tri slobodna dana . za sve.
i 13tu platu.
da vidim ko nece.
peca777

#10399 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by peca777 »

Naravno da sam za i to je trebalo odmah i prije ove zabrane. No mi smo krezuba bagra koja i u diskusiju koristi "neraadne nedjelja" a ono samo zabrana prodaje u odredjenom trgovinskom sektoru i odredjenim regijama :lol: :lol:
amidzazeher

#10400 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by amidzazeher »

ljubijankic wrote: 23/10/2025 15:07
Pa to je ta logika ovih uhljeba što kazu da je nekome zabranjeno raditi ako je dobio neradnu nedelju :lol:

Kontam isto ovi sto se busaju argumentom da je opao promet zbog neradne nedelje zar nije to u neku ruku pozitivno za potrošaca? Ako ti neka roba ne ide logicno je da joj smanjiš cijenu isto tako i za promet.
Jok njima je kriv radnik što je preko sindikata izborio fiksnu nedelju da ga gazda ne moze vise zajebavati i za taj slobodan dan.
Dogovorite se vi sa svojim šefovima da vam je utorak slobodan pa onda landarajte po TC
Locked