Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
JVC

#10376 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
Talmud nije Biblija, cak vise talmud nije ni zidovska biblija, nego komentar rabina samo.

druga stvar, tu jasno stoji ocita greska koja se kosi i sa biblijom i Kuranom, a to je

God saved him from death; for it saith; Almost had I stretched out my hands and destroyed; but God let him live, that he might declare his power and strength.”

po Talmudu Faraon onda nije umro , nije potopljen bio, znaci pustio ga da prezivi

dok biblija i Kuran jasno kazu
Sorry sto se nisam ranije javio, ali bio sam jako zauzet.
Bas ti hvala sto mi rece sta je Talmud. Smrle, ima jedan VELIKI problem u svemu ovome sto pises.
Nisam ja taj koji kaze da prica iz Kurana prati onu iz Talmuda, vec to govore islamski ucenjaci kao sto je Syed Abu-Ala' Maududi.
Stvar postaje jasnija kad procitas par prevoda Kurana na engleski jezik:

A.J. ARBERRY: So today We shall deliver thee WITH thy body ...

YUSUF ALI: This day shall We save thee IN the body ...

PICKTHALL: But this day We save thee IN thy body ...

DARYABADI: So this day We deliver you IN your body ...

SHAKIR: But We will this day deliver you WITH your body ...

SAHEEH INTERNATIONAL TRANSLATION: So today We will save you IN body ...

T.B. IRVING: However today We will preserve you IN your body ...

SHER ALI: So this day WE will save thee IN thy body alone ...

E.H. PALMER: but to-day we will save thee IN thy body ...

Ocigledno je da su svi prevodi arapskog teksta saglasni da je Alah spasio vise od faraonovog tijela ili kao sto je u Talmudu napisano "God saved him from death; for it saith". Znaci, Biblija je jasna po ovom pitanju, dok Kuran not so much :thumbup:
vatrogasac

#10377 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

asurbanipal wrote::mrgreen:

Image

I dođe u Kanadu kad ono i tamo džamije. :mrgreen:
asurbanipal

#10378 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

vatrogasac wrote:

Jest ćemo travu i piti urin od kamile, malo se raznositi po širkištima, malo se klati između šiita i sunita, samo nek' je više džamija i munara.
vatrogasac

#10379 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

asurbanipal wrote:
vatrogasac wrote:

Jest ćemo travu i piti urin od kamile, malo se raznositi po širkištima, malo se klati između šiita i sunita, samo nek' je više džamija i munara.
Ma jah, ti kao ovi u Srbiji što pričaju protiv NATO-a i dok oni o vojnoj neutralnosti i pravdi i poštenju okruži im NATO svu granicu. :wink:
asurbanipal

#10380 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

vatrogasac wrote:
Ma jah, ti kao ovi u Srbiji što pričaju protiv NATO-a i dok oni o vojnoj neutralnosti i pravdi i poštenju okruži im NATO svu granicu. :wink:

U svakom slučaju dotična ima slobodu i izbor. Za razliku od zemlje u kojoj je živjela.
vatrogasac

#10381 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

asurbanipal wrote:
vatrogasac wrote:

U svakom slučaju dotična ima izbor. Za razliku od zemlje u kojoj je živjela.
Romi imaju jednu izreku...."svaka koza ima svoj povodac/konopac". Vrlo zanimljiva metafora.
asurbanipal

#10382 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

vatrogasac wrote:
Romi imaju jednu izreku...."svaka koza ima svoj povodac/konopac". Vrlo zanimljiva metafora.

Je li to važi i za muftije, hodže i šejhove koji vode svoje pogubljeno stado?
vatrogasac

#10383 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

asurbanipal wrote:
vatrogasac wrote:

Je li to važi i za muftije, hodže i šejhove koji vode svoje pogubljeno stado?
Za sve ljude bez obzira bili vjernici ili ćafiri. I sudbina i slobodna volja i odgovaranje pred Bogom. Kažem ti, zanimljiva metafora.
славянин

#10384 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
asurbanipal wrote:
vatrogasac wrote:

U svakom slučaju dotična ima izbor. Za razliku od zemlje u kojoj je živjela.
Minoran je broj i muslimana i dzamija u Kanadi ,mislim da su svi normalni vjernici a na ostale pazi policija :D . Saudijki (buducoj zemljakinji :D ) zelim dug, fin i prosperitetan zivot u lijepoj i slobodnoj Kanadi,Valjalo je imati hrabrosti da se ufati sture od bradatih spodoba koje vode kolo gdje je rodjena.

“Svaka koza ima svoj povodac” ....
asurbanipal

#10385 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

славянин wrote: Minoran je broj i muslimana i dzamija u Kanadi ,mislim da su svi normalni vjernici a na ostale pazi policija :D . Saudijki (buducoj zemljakinji :D ) zelim dug, fin i prosperitetan zivot u lijepoj i slobodnoj Kanadi,Valjalo je imati hrabrosti da se ufati sture od bradatih spodoba koje vode kolo gdje je rodjena.

Nešto se Allax razljutio na Saudijce. :lol:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/naje ... /190112029
славянин

#10386 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

asurbanipal wrote:
славянин wrote: Minoran je broj i muslimana i dzamija u Kanadi ,mislim da su svi normalni vjernici a na ostale pazi policija :D . Saudijki (buducoj zemljakinji :D ) zelim dug, fin i prosperitetan zivot u lijepoj i slobodnoj Kanadi,Valjalo je imati hrabrosti da se ufati sture od bradatih spodoba koje vode kolo gdje je rodjena.

Nešto se Allax razljutio na Saudijce. :lol:

Ako koja rijeka postane crvena predlazem kralju da se fata noge na vrijeme :lol:
derion

#10387 Re: Ateizam vs. Religija

Post by derion »

Smrcak15 wrote:
Vjera moze tebi donijeti takve stanje srece, to ja tebi ne mogu opisati, to je nesto vanzemaljsko, NIRVANA, kako god ga zvao, ali pare nikad to nisu uspjele da mi daju kao vjera, meni je vas zao pravo da vam kazem jer ne znate sta propustate...vi ste poput djece mojee kada ima napravim fanatastican sos i kazem de ba propbajte te spagete sa sosom, da vidis kako je ukusnije nego suhe spagete sa vegetom :-) a mala kaze nece, hoce samo vegetu, a mali u pocetku samo kecap i spagete :-) dok nije oprobao sos i vidio da od kecapa nema nafake samo sa spagetama...tako i vi ovdje, posto niste dokucili ta dusevna Nirvana stanja koja vjera moze da vam dadne vi joj se opirete kao moja curica na moj sos i kaze samo vegeta babo :run: a necu sos. (napomena, sos je super da ne mislite da je los :D nego djeca tek haman sa pelena skinuta pa ne znaju sta valja sta smrdi, treba to jos da dozrene i razviju se receptori u ustima :D )
Sve to može biti istina, ali mislim prije da se ti prvobitno plašiš Boga te mu se klanjaš, nego što istinski doživljavaš nirvanu, vrhunsku spoznaju egzistencije, božanstvenu vezu ili šta već. Znači, tebe vjerovatno u velikoj mjeri strah vodi ka vjeri u Boga, jer ako nije strah od kazne zbog nevjerstva i "stranputice", šta je onda?
Ako je Bog svemogući, svespoznajući i sveprisutan, zašto mu je toliko bitno da li vjerujemo u njega i da li mu se klanjamo? Zašto nije više velikodušan, zašto nije poput oca i majke, pa ne gine za svoju djecu kada to treba, zašto dopušta ovoliko zlo na ovoj našoj sićušnoj kugli? Zašto bolešćuge, ratovi, klanja? Zašto, zašto, zašto...
Ja sam principijelno (ateistički) agnostik, jer nemam dokaza da ne postoji Bog, ali bogami nema dokaza i da postoji, a zasigurno nema dokaza da postoji onaj Bog kojeg su nam određeni ljudi predočili/napisali u knjigama abrahamskih religija.
Zato, slažem se sa velikim Bertrandom Russellom kojeg su pitali šta bi rekao Bogu kada bi se ovaj pred samrti pojavio i pitao ga zašto nije vjerovao u njega. Russell je odgovorio: "Nema dovoljno dokaza, Bože. Nema dovoljno dokaza." I zaista je tako. Nema dokaza, a to definitivno nisu svi oni ljudski pokušaji dokaza postojanja. Postojanje Božanstva zahtjeva BOŽANSTVENE dokaze. A dokazi definitivno nisu mrlje na tost hljebu, fibrilni pokušaji objašnjavanja postojanja božanstva kroz numerologiju i maloumna (ili barem naivna) prebrojavanja slova, slogova i riječi da bi odgovaralo nekakvim činjeničnim brojevima itd.

Ali slažem se s tobom u vezi sosa i vegete. :) Bitno je barem da djeca shvate kad-tad da ima drugih i boljih puteva do boljeg ukusa i nekog "višeg" stanja.
Sara03

#10388 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

vatrogasac wrote:

Image

Kanada je država koja poštuje slobodu izbora, za razliku od Saudijske Arabije. Ima džamija, ali nema represije i egzekucije. Od toga je pobjegla.
vatrogasac

#10389 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Sara03 wrote:
vatrogasac wrote:

Image

Kanada je država koja poštuje slobodu izbora, za razliku od Saudijske Arabije. Ima džamija, ali nema represije i egzekucije. Od toga je pobjegla.
Onda je pitanje da li je pobjegla od saudijskog režima ili islama. A poštujem ja i tu slobodu ako je odmah na Twitteru požurila da nam pokaže svoj duboki dekolte i noge u minjaku. Pomislio sam da će slobodu da iskoristi u nekakve ideale.
славянин

#10390 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

A sta saudijski rezim provodi ?

A to i jesu ideali , radi oblaci , prica itd kako oce i sta oce a ne nesto sto neki “ucenjak” odluci da je Bog naredio.
Nadam se da ce je paziti jer mnogi pjene na nju i pozivaju na ubijanje,mucenje itd #vjeramira
vatrogasac

#10391 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote:A sta saudijski rezim provodi ?

A to i jesu ideali , radi oblaci , prica itd kako oce i sta oce a ne nesto sto neki “ucenjak” odluci da je Bog naredio.
Nadam se da ce je paziti jer mnogi pjene na nju i pozivaju na ubijanje,mucenje itd #vjeramira
Sveštenik iz Bara koji je preveo Kur'an.
RSE: Ipak, živimo u vremenima religijske isključivosti, gdje se nerijetko zaborave izvorni postulati i hrišćanstva i islama i judaizma. Vjerski fundamentalizam i fanatizam zna da pokrene mase i posije mržnju. Zašto dolazi do tih devijacija ireinterpretacija izvorne vjere? Ako Alah kaže Muhamedu da propovijeda da je svaki čovjek božije djelo, da je život svetinja, da je nasilje zabranjeno, zašto moderan svijet prolazi kroz skušenja terorizma, gdje su oni koji su nominalno pripadnici islamske vjere spremni na samožrtvovanje da bi ubijali druge?

Radulović: Fanatizam je prisutan svuda. Počeću od pravoslavlja. U našoj vjeri imamo grupu zilota, koji zaista nemaju ljubavi i tolerancije prema drugima. Imaju floskulu - pravoslavlje ili smrt! U islamu je slična stvar. Znači imate određene devijantne pokrete, koji nemaju osnovu u islamu, oni nemaju tolerancije, nemaju ljubavi, površno poznaju islam i predstavljaju ga u lošem kontekstu. Vjerujem i nadam se da je Bog zaista bog ljubavi za sve ljude i da neće ići za ovim trenutnim negativnim tokovima, koji su prisutni ne samo u hrišćanstvu i islamu, najviše se govori o islamu, ali su prisutni i u budizmu i u hihduizmu. Zlo pripada zlu, zlo ne pripada islamu, niti pravoslavlju, katolicizmu ili budizmu, zlo pripada zlu i ono će da se nađe u svim religijama i sada mi ne treba da na isključivost reagujemo isključivim.

https://www.slobodnaevropa.org/a/29695345.html
broj dva

#10392 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

vatrogasac wrote:

Image

I neka džamija u Kanadi samo što tamo džamije ne određuju dnevni red, ne utiču na sudstvo i na opšti pojam morala.
MarlboroGold

#10393 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Image
Sara03

#10394 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

vatrogasac wrote:Onda je pitanje da li je pobjegla od saudijskog režima ili islama. A poštujem ja i tu slobodu ako je odmah na Twitteru požurila da nam pokaže svoj duboki dekolte i noge u minjaku. Pomislio sam da će slobodu da iskoristi u nekakve ideale.
Poštuješ li i pravila foruma utoliko što se uporedo javljaš sa dva profila?

Nisam drugo ni očekivala nego da, saudijsku jednoobraznost i religijski konformizam, usljed čijeg otpora pada mrtva glava, plitko skreneš na priču o minjaku i dekolteu. Pretpostavljam stoga, da te ovaj slučaj nije zaintrigirao samo zbog ideološkog aspekta.

U svakom slučaju, Rahaf konačno ima slobodu, što joj je prije nekoliko dana predstavljalo samo misaonu imenicu. Da se oblači kako želi, te da se moli kome hoće, ako hoće. Barem može biti sigurna da joj niko neće mahati sabljom iznad glave. Ista ili slična sudbina, bi je zadesila i da je kojim slučajem državljanka Afganistana, Pakistana ili Jemena. Mada, u najgorem, ne bi dočekala bijeg i traženje azila. Mislim da se tu krije konačan odgovor na tvoje pitanje.
vatrogasac

#10395 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Sara03 wrote: Nisam drugo ni očekivala nego da, saudijsku jednoobraznost i religijski konformizam, usljed čijeg otpora pada mrtva glava, plitko skreneš na priču o minjaku i dekolteu. Pretpostavljam stoga, da te ovaj slučaj nije zaintrigirao samo zbog ideološkog aspekta.
Ništa osim ono što je bačeno, vratilo se kao bumerang. Ko je meritorniji...pitanje je?
Lohan je 2015. snimljena u New Yorku s Kuranom u ruci, a netom nakon toga susrela se u sa sirijskim izbjeglicama. Na turskoj televiziji kasnije je objasnila zašto je nosila Kuran.

'U životu sam iskusila mnogo teških trenutaka, a prijatelj koji je uvijek bio uz mene porijeklom je Saudijac. On mi je dao Kuran koji sam čitala, proučavala, učila i uspjela otvoriti jedna nova vrata u svom duhovnom razvoju', rekla je tada glumica.
Sara03

#10396 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

insomnia78 wrote:Image
Image
Image
:lol:
Primilo se, vidim.
Sara03

#10397 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

MarlboroGold wrote:Image
Posljedica hijerarhije u postojećem sistemu. :D
vatrogasac

#10398 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Sara03 wrote: Primilo se, vidim.
Nije ona muslimanka, ali osoba sa svim tim iskustvima ako kaže da je Kur'an knjiga vrijedna čitanja u poređenju sa osobom koja još nije ni zakoračila u svijet odraslih kaže da nije, a tek želi da prođe što je prošla Lohan. Koliko god da nađeš osoba da nešto loše kažu o islamu, ja ću ti naći više onih koji kažu pozitivno.
MarlboroGold

#10399 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

asurbanipal wrote: Nešto se Allax razljutio na Saudijce. :lol:

I to je Allahova volja :D
Hakiz

#10400 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Inšallah, dobro se završilo, Rahaf Mohammed Alqunun je stigla u Kanadu gdje joj je odobren azil na osnovu prijetnje ubistvom po zakonima Saudjske Arabije zbog napuštanja religije mira, u kojoj nema prisile, i čiji pripadnici na ovom forumu kažu da je laž da se njeno napuštanje kažnjava smrću.
Last edited by Hakiz on 13/01/2019 17:34, edited 1 time in total.
Locked