Realno, broj krscana u redovima PKK/YPG ne prelazi vise od 1%. Al' eto, Turci se hvataju i za to.Challenger_ wrote:Ne znam da li je ovo autentično ili ne, ali ako je autentično onda je zabrinjavajuće... Naime, što se mene lično tiče, imponuje patriotizam koji graniči sa fanatizmom koji pokazuju turski vojnici i oficiri ali ovakve ideološke vizure ("rat između krsta i polumjeseca") pokazuju potpunu izgubljenost ovog čovjeka, a vrlo moguće ukazuju na široku dezorijentisanost turskog čovjeka generalno.
Kurdi u Turskoj i Siriji su predominantno muslimani-suniti, PKK/YPG su predominantno ateisti a Kurdi u cjelini imaju podršku, još od znamenitog Kivinuma (1982 g.) od izraleskih obavještajnih struktura i izraelskih lobista u USA.
Kakve veze oni imaju sa "krstom"? Nikakve...
Bojim se da je ideološka klica "sukoba civilizacija" duboko usađena u turski mentalni sklop.
A to nije dobro, ni za Tursku ni za njeno okruženja.
Ne bih rekao da su pripadnici PKK/YPG dominantno ateisti. Nemam nikakve zvanicne podatke, koji svakako ne postoje, ali po onome sto sam do sada shvatio, rekao bih da se vecina pripadnika PKK i YPG izjasnjava kao muslimani. Mozda nisu praktikanti, ali svakako pripadaju islamskom kulturnom krugu. Radi se o tome da PKK i YPG zabranjuju isticanje vjere i zbog toga se stice dojam da su ateisti. Mozda i jesu lideri, ali za obicne ljude i borce ne vjerujem.
U Efrinu zivi mala krscanska zajednica. Radi se o Kurdima katolicke vjere. Prije dva dana objavljeno:
Jedan ubijeni kurdski borac ima istetoviran krstom, ciju tetovazu krsta Turci koriste kao ultimativni dokaz da su kurdski borci zapravo krscani ili saveznici krstasa
https://twitter.com/Akhadice/status/963174674573099008
Mrznjom zatrovano drustvo.