Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#103501 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

sajber87 wrote: 17/05/2023 16:47
sehohari wrote: 17/05/2023 16:44

Znači potvrđuješ ono što sam rekao.
Još pokazuješ neznanje za neke osnovne stvari.

Povratniku u Čapljinu ni po čemu nije lakše nego nekome u Kozarcu, ista situacija 1/1.
A ti bi faktički prodao jednog za drugog.
Procitaj opet moj post i pokusaj da shvatis iako po odgovoru vidim da to ne zelis.
Napisao si, citiram:
bosnjaku "vazniji" je bosnjak kozarca janje srebrenice konjevic polja kozluka i desetine povratnickih sela u rs nego bosnjak u federaciji kome je puno lakse iako nikom nije lako

Iz ove rečenice se dolazi do zaključka da je tebi povratnik npr. u Podrinje važniji od onoga u Čapljini, jer je eto ovome samo po tome što je u FBiH lakše.
A faktičko stanje je da je i jednom i drugom jednako loše, razlike gotovo da ne postoje.
sajber87

#103502 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

sehohari wrote: 17/05/2023 16:50
sajber87 wrote: 17/05/2023 16:47

Procitaj opet moj post i pokusaj da shvatis iako po odgovoru vidim da to ne zelis.
Napisao si, citiram:
bosnjaku "vazniji" je bosnjak kozarca janje srebrenice konjevic polja kozluka i desetine povratnickih sela u rs nego bosnjak u federaciji kome je puno lakse iako nikom nije lako

Iz ove rečenice se dolazi do zaključka da je tebi povratnik npr. u Podrinje važniji od onoga u Čapljini, jer je eto ovome samo po tome što je u FBiH lakše.
A faktičko stanje je da je i jednom i drugom jednako loše, razlike gotovo da ne postoje.
Stavio sam navodnike da bi pokazao da su jednako vazni svi ali da zbog politicke situacije u drzavi onaj bosnjak u rs u narocito u istocnoj bosni trenutno je najugrozeniji, ti ako ne shvatas zasto je vazno da bosnjaci budu jaki u rs u cime ni jednom nisam rekao da to ne trebaju biti u federaciji onda je do tebe
Jordan1961

#103503 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

sajber87 wrote: 17/05/2023 16:27
Jordan1961 wrote: 17/05/2023 15:58
Mozes li malo pojasniti kako je to HDZ postao slabiji nakon zadnje dvije odluke VP? Koliko je opozicija trebala imati delegata u klubu Hrvata DN FBiH a koliko ih mora imati sada da bi se HDZ zaobisao prilikom formiranja vlasti (procentualno). I to da ne mora intervenisati VP? Zasto je sada HDZ slabiji?

Jos jedno pitanje. Bez obzira da li je Komsic kukavicije jaje ili ne, da li ce u novom IZ vrijediti HDZ-ov princip da su clanovi Predsjednistva predstavnici konstitutivnih naroda ili zastupas poziciju (ili da li Trojka zastupa poziciju) koju je definirao trenutni Ustav BiH i presuda US BiH da clanovi Predsjednistva BiH zajedno i pojedinacno predstavljaju sve konstitutivne narode, ostale i gradjane BiH? Ko treba da bira clanove Predsjednistva BiH: gradjani (kako to definira trenutni Ustav) ili konstitutivni narodi (kako to trazi HDZ)?
p.s. ako se i ne slazemo, makar smo poceli argumentirano razgovarati. Bolje ovako, je li?
Ja sam uvijek i pricao argumentima odnosno iznosio svoje vidjenje stvari.
Smit je ukinuo recenicu da je vitalni nacionalni interes sve sto kazu dvije trecine kluba naroda, ljudi to zaboravljaju a veoma je vazno
Deblokirao izbor ustavnih sudija federacije
Od aprila ako se ne postigne dogovor domacih aktera(nadam se da hoce) hdz mora imati 14 od 23 u domu naroda hrvata da bi bio siguran u vlasti( bez kupovime poslanika) stim da 5 hrvata u startu dolaze iz tkz kantona sa bosnjackom vecinom sto znaci mora imati 14 od 18 medju hrvatima sto ni sada nema realno a odlaskom komsica kad hrvati ne budu u strahu od majorizacije hdz ce dobiti respektabilnu opoziciju u hrvatskom korpusu, jer u predsjednistvu moze biti smitovom odlukom 2 1. Nema teoretske sanse da hdz bude neizbjezan kad mu se izbije iz ruku adut komsic a onda u hrvatskom korpusu dolazi do onoga sto imamo u bosnjackom.
Bosna moze biti mjesavina gradjanskog i etnickog bez obzira na vecinski nase zelje da bude potpuno gradjanska(iz razlicitih pobuda) ili zelje nacionalista da bude potpuno etnicka
Po meni predsjednistvo treba da ima samo protokolarnu funkciju , sva ovlastenja da se prenesu na savjet ministara(vladu bosne) i da se biraju u parlamentu. Ono na cemu treba raditi a to je proces je da se jaca uloga bosnjaka i hrvata u rs u, jak bosnjak u rs u u mjestima i selima gdje zive je jaka bosna, ono sto je sda izdala od dejtona do danas jer je otpisala bosnjake u rs u i samo gledala federaciju sto je katastrofa i izdaja
Vidi sada i ovdje navodis argumente koji uglavnom nisu bitni za diskusiju (npr. izbor sudija US).
Nego da istjeramo stvari na cistac.
1) Tacno, i da budemo precizni. VP jeste eliminirao tacku "Ostalo" iz liste vitalnih nacionalnih interesa. No, pogledaj sta je na toj listi ostalo pa onda vidi da li je nakon te njegove odluke i jedan zakon usvojen a da nije prosao kroz oba doma parlamenta i da ga nije aminovao HDZ. Svaki zakon se moze podvesti pod listu ovoga sto je ostalo (bez obzira na izmjenu koja je, barem po men, ludom radovanje).
2). Prije odluka VP morao si imati 5 od 17 delegata u klubu naroda da zaobidjes nacionalnu stranku (HDZ ili SDA, svejedno) u formiranju vlasti. To ti je oko 30% ukupnog broja delegata u klubu. Sada moras imati 11 od 24 sto je 46%. Uz nacin na koji se odredjuje broj delegata po kantonima (popis 2013 za to a popis 1991 za vladu, ali to je druga tema), HDZ je zacementiran u vlasti dok je ovakvog zakona. Mozes ti sada masirati brojke i podatke ali ti stvari tako stoje. Sutra da SDP na izborima uzme 60% delegata u Predstavnickom dom a HDZ ovih 14 delegata u klubu Hrvata DN, SDP se moze slikat' s takvim rezultatom jer formiranje vlasti ovisi od HDZ-a, bez obzira na visestruko manji demokratski kapacitet. HDZ je bio gotovo neizbjezan prije odluka a sada je definitinvo neizbjezan za formiranje vlasti. i prije Komsica i s njime je situacija bila nepromjenjena za HDZ i njime se sluze samo kao izgovorom da Hrvatska ostvari dominaciju u FBiH preko HDZ (to sada svakako vec ima). Gdje je bio Komsic kada se pravila HZHB ili hrvatska samouprava?
Voljeli mi to ili ne i bez obzira na nase zelje, balans drzavnog uredjenja izmedju etnickog i gradjanskog je sa zadnje dvije odluke VP debelo pojacan u korist etnickog (cak je i SDA bio u povoljnijoj poziciji ali ih je VP svojom odlukom eliminirao samo za ove izbore. Sta mislis da li bi se usudio slicno napraviti HDZ-u?).
Slagao se ti s tom tvrdnjom ili ne, to ti je sada tako.
Last edited by Jordan1961 on 17/05/2023 17:00, edited 2 times in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#103504 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

sajber87 wrote: 17/05/2023 16:56
sehohari wrote: 17/05/2023 16:50

Napisao si, citiram:

Stavio sam navodnike da bi pokazao da su jednako vazni svi ali da zbog politicke situacije u drzavi onaj bosnjak u rs u narocito u istocnoj bosni trenutno je najugrozeniji, ti ako ne shvatas zasto je vazno da bosnjaci budu jaki u rs u cime ni jednom nisam rekao da to ne trebaju biti u federaciji onda je do tebe
Ne, ne shvatam zašto je zbog političke situacije važniji povratnik u RS-u nego u većinskom-hrvatskom dijelu HNK npr.
I jedna i druga politika su ista, a ljudi tamo su u istoj mjeri građani petog reda.

Jedino ako hoćeš da mi kažeš da su Hrvati eto u stvari dobri momci koji samo zbog Komšića sanjaju o odcepljenju. Takva priča ne da je nerealna i smiješna svakome, nego je i rasistička prema Srbima.
kakabanja213

#103505 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakabanja213 »

sajber87 wrote: 17/05/2023 16:35
kakabanja213 wrote: 17/05/2023 16:12
Shvatam ja tebe ali evo primjer autocesta . Kriminalca zamijenis u najmanju ruku istim kriminalcem, sta dobijes??? Ispada da ti podrska naroda daje alibi za kriminal.
Odluke vlade koliko citam su vd i za policiju i autoceste, nema savrsenih rjesenja, ja bi najsretniji bio da je trojka napravila vlast kao u sarajevu i bez sda i bez df a i bez hdz a ali to nije realno da se desi, kad vec imas sto imas onda bar gdje se ti budes pitao vidi da promjenis situaciju, a paralelno radi na tome da unosis sistem odgovornosti u upravljanje. Docice vrijeme kada ce padati i hdz kadrovi u akcijama, ovo sto padaju u sarajevu rezultat je rada vlade kantona sarajevo u prethodnom mandatu i uska saradnja sa usa i eu sto treba da bude za ponos svakom bosnjaku sto na svom primjeru pokazujemo kako treba da funkcionise pravna drzava, realno i imamo najvecu odgovornost za bosnu i od nas zavisi najvise sta ce biti sa njom
O kakvom savrsenom rjesenje, nasi bi Rune Karlsena pokvarili za mjesec dana ocakvi kakvi su sa sve cetiri strane. Jedino rjesenje se hapsenja bilo da je kriminalac, Izetbegovic, Lasic, Nesic ili Niksic. Pa po svijetu padaju kriminalci kojima genijalci i Nibelovci vide knjige a ne ovi nasi koji nadju racunovodju u Travniku ili Sirokom i koji misli da svu pamet svijeta pokusao. Jedino ako ovi nasi refor.isti nemaju podrsku za antikoruptivno djelovanje od zapadnih ambasada. To je to rjesenje. Formiranje vlasti sa kriminalcima nije rjesenje.
relativno84

#103506 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by relativno84 »

DonieBrasco wrote: 17/05/2023 15:31
HDZ-ov Denis Lasić je novi vršilac dužnosti direktora Autocesta FBiH
Image
:oops: :D
Prpa.ba

#103507 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Dakle u istom danu imamo vijest da je nadzorni centar elektroenergetskog sistema BiH prebacen iz Sarajeva na Pale, a Bosnjaci vise nemaju nikakvog uticaja na cestogradnju.

Dritan A. se crveni od stida, Dritan K. mu zadaje zadacu.
Last edited by Prpa.ba on 17/05/2023 17:17, edited 1 time in total.
MinistarKulture

#103508 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MinistarKulture »

sehohari wrote: 17/05/2023 16:13 https://www.klix.ba/vijesti/bih/hdz-ov- ... /230517119

Svega vam se sjetim

Nije dovoljno što su direktori puteva, sada i autoputevi.

Znači dobit ćemo šest traka između Livna i Širokog

SDA ovo nije dala, sad nema ni teoretske šanse za bilo kakav napredak u cestogradnji.

Smetljari komunjarski
I oca bi svog prodali smetljari
Prpa.ba

#103509 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

U roku 6 mjeseci nece trebati novi izborni, HDZ ce preuzeti sve poluge vlasti u FBiH, svako preduzece i ustanovu osim socijale koju ce ostaviti vrhbosanskom stanu HNS-a.
Hakiz

#103510 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Hm...

Na odlasku, Fadil mi sa 450 poveća invalidninu na 600. Da vidim do 2026. koliko je Nermin bolji od Fadila.

Ako ne bude bolji, meni Fadil više koristi nego Nermin. Možda da sam porodilja ili da imam do 35 godina drugačije bi bilo, ali kako to nije slučaj...
DonieBrasco

#103511 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by DonieBrasco »

Puno ser.ete za nekoga ko je tridesetak godina bio u vlasti i partnerstvu sa tim istim HDZ.
laik1981

#103512 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Hakiz wrote: 17/05/2023 17:22 Hm...

Na odlasku, Fadil mi sa 450 poveća invalidninu na 600. Da vidim do 2026. koliko je Nermin bolji od Fadila.

Ako ne bude bolji, meni Fadil više koristi nego Nermin. Možda da sam porodilja ili da imam do 35 godina drugačije bi bilo, ali kako to nije slučaj...
Na tvoju zalost Fadil ce ti 2026. robijati. Mozes mu iz zahvalnosti otici u posjetu i odnijeti steku cigara.
mishic

#103513 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mishic »

“Kreiran je po uzoru na Zakon o kleveti u RS-u i sadrži elemente koji pogoduju uspostavljanju totalitarnog režima. Nejasni pojmovi i neprecizne formulacije vlastima omogućavaju da ozakone verbalni delikt, provode sistemsku represiju i progone političke neistomišljenike”, navode iz SDA i dodaju da njihov Klub zastupnika u Skupštini KS neće podržati ovakva zakonska rješenja."

Zakonom se ogradi pa onda šta god hoćeš radi... Bravo majstori!
eurodancer

#103514 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by eurodancer »

pravice se Fadil od blata drugovi
Hakiz

#103515 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

laik1981 wrote: 17/05/2023 17:34
Hakiz wrote: 17/05/2023 17:22 Hm...

Na tvoju zalost Fadil ce ti 2026. robijati. Mozes mu iz zahvalnosti otici u posjetu i odnijeti steku cigara.
Pa, kako trojkaši kažu, može svako samo neka nije SDA, tako da, ako Nermin ne bude bolji ja ću se voditi tim pravilom, bilo ko samo ne trojka.

Nije valjda da ćeš me ružiti ako budem se ponašao u skladu sa tvojiim pravilom ponašanja?
relativno84

#103516 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by relativno84 »

Spoiler
Show
Image
@tramvajtrojka :-?
Hakiz

#103517 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

mishic wrote: 17/05/2023 17:34 “Kreiran je po uzoru na Zakon o kleveti u RS-u i sadrži elemente koji pogoduju uspostavljanju totalitarnog režima. Nejasni pojmovi i neprecizne formulacije vlastima omogućavaju da ozakone verbalni delikt, provode sistemsku represiju i progone političke neistomišljenike”, navode iz SDA i dodaju da njihov Klub zastupnika u Skupštini KS neće podržati ovakva zakonska rješenja."

Zakonom se ogradi pa onda šta god hoćeš radi... Bravo majstori!
Kao što sam na drugoj temi napisao, trojka vraća član 133 KZ SFRJ, verbalni delikt. Uz to, nije sposobna sama se sjetiti, nego tek kada se Dodik sjetio, tek tada je rekla, mogu i ja slijediti velikog vođu i ideologa, pa krenula u taj zakon.

Trojka odlučila da od cijelog svijeta slijedi baš Dodika :(

Majstori, nema šta :thumbup:

Lučonoše slobode i demokratije.

Plakat ćemo mi za SDA, kako su ovi krenuli.
laik1981

#103518 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Hakiz wrote: 17/05/2023 17:37
laik1981 wrote: 17/05/2023 17:34
Pa, kako trojkaši kažu, može svako samo neka nije SDA, tako da, ako Nermin ne bude bolji ja ću se voditi tim pravilom, bilo ko samo ne trojka.

Nije valjda da ćeš me ružiti ako budem se ponašao u skladu sa tvojiim pravilom ponašanja?
Ja mislio i ti trojkas :mrgreen: Jesi li to konacno izmigoljio iz ormara :lol: Favorizuj koga hoces, pa i ove sto cekaju drugostepenu presudu. Tvoja stvar. Nadam se da ti je Fadil sa tih 600KM obezbijedio dostojanstven zivot i standard kakav si zelio.
PM72

#103519 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

eurodancer wrote: 17/05/2023 17:34 pravice se Fadil od blata drugovi
Davno sam napisao da,ako ovi ovako nastave,SDA neće ni trebati izbornu kampanju.
Gledam jutros onog novog ministra MUP-a...ja gadna insana.Ili ova Sanja...
Hakiz

#103520 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

laik1981 wrote: 17/05/2023 17:45
Hakiz wrote: 17/05/2023 17:37

Ja mislio i ti trojkas :mrgreen: Jesi li to konacno izmigoljio iz ormara :lol: Favorizuj koga hoces, pa i ove sto cekaju drugostepenu presudu. Tvoja stvar. Nadam se da ti je Fadil sa tih 600KM obezbijedio dostojanstven zivot i standard kakav si zelio.
Pa, ako trojka obezbijedi dostojanstvaniji, onda ću za nju agitovati. Lijepo trojka priča, da vidim kakva će biti djela. Ako misliš da je Fadilovih 600 malo, agituj u centrali da Nermin da 800 ili 1.000. To bi potvrdilo priču trojkinih botova da je trojka bolja od SDA, zar ne? Djela, ne riječi.
donnie_darko

#103521 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by donnie_darko »

Dinokio sjedi pored covica ogrnutim salom zrinjskog u lozi u Zenici. Da li ce imati imalo stida kad hdzovci zapjevaju "je*em te Bosno je*em te ja, hrvatska moja domovina"
laik1981

#103522 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

Hakiz wrote: 17/05/2023 17:48
Pa, ako trojka obezbijedi dostojanstvaniji, onda ću za nju agitovati. Lijepo trojka priča, da vidim kakva će biti djela. Ako misliš da je Fadilovih 600 malo, agituj u centrali da Nermin da 800 ili 1.000. To bi potvrdilo priču trojkinih botova da je trojka bolja od SDA, zar ne? Djela, ne riječi.
Pa sto ti nisi u vasoj centrali agitovao da ti daju hiljadu? Trojki bitniji mladi i porodilje. Ciljaju na vlastito glasacko tijelo :mrgreen: Kazu na njima svijet ostaje :mrgreen:
GG_1231

#103523 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GG_1231 »

Hakiz wrote: 17/05/2023 17:48
Od djela imaš relaksiranije odnose sa susjedima i komsijama i brzu cestu od širokog do imotskog 8-)
GG_1231

#103524 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by GG_1231 »

donnie_darko wrote: 17/05/2023 17:50 Dinokio sjedi pored covica ogrnutim salom zrinjskog u lozi u Zenici. Da li ce imati imalo stida kad hdzovci zapjevaju "je*em te Bosno je*em te ja, hrvatska moja domovina"
Što bi imao stida kad lik ne predstavlja ni Bosnu ni Bošnjake, sto bi ga se to ticalo
dječak sa šibicama

#103525 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dječak sa šibicama »

SDFA botovi porucuju "plakacemo za Fadilom".

Kako se zove ta pojava?
Locked