Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#10351 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drugi profil wrote:Ja mislim da nije moguce zavrsiti dio BLuka Prnjavor do kraja godine prema onom sto sam vidio. Ako uspiju onda Integralu treba dati da rade cijeli koridor.
Neće ni završiti Banja Luka - Prnjavor do kraja godine, već samo jednu dionicu koja iznosi nekih 10 kilometara, dok ostalih 25 kilometara će biti pušteno tek sljedeće godine (pred izbore, logično).
So What!

#10352 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Autoput Doboj - Banja Luka [Dionica Puraći - Lišnja] - 30. 06. 2017. @ BNX (SSC)

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Maystor

#10353 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

RJ57 wrote:
El_comadante wrote:
moon_walker_90 wrote:Pa kakvi su dalji planovi sa autoputem Vc,koja bi se naredna dionica trebala graditi,koje je/ koje su trenutno u fazi gradnje(ako ih ima),ima li neke strategije finansiranja? To je ono nekako sto mi prvo pada na pamet.
gradi se obilaznica oko Zenice i Svilaj. ostalo je opći zastoj
kakva je stvarna situacija sa mostom kod svilaja sada nakon raspada viadukta? slabo šta se čuje
Hering preuzima veći dio posla. Radovi dobro napreduju, mislim da će most bit gotov do kraja 2018.
shake69

#10354 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

So What! wrote:
drugi profil wrote:Ja mislim da nije moguce zavrsiti dio BLuka Prnjavor do kraja godine prema onom sto sam vidio. Ako uspiju onda Integralu treba dati da rade cijeli koridor.
Neće ni završiti Banja Luka - Prnjavor do kraja godine, već samo jednu dionicu koja iznosi nekih 10 kilometara, dok ostalih 25 kilometara će biti pušteno tek sljedeće godine (pred izbore, logično).
[*]Kad trasa od Mahovljana do Drugovića, koja je duga deset kilometara, bude puštena u saobraćaj, ostaće još devet kilometara da bude završena kompletna dionica Banjaluka - Prnjavor. ''

Ovaj gore rece 9 km!?
So What!

#10355 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

shake69 wrote:
So What! wrote:
[*]Kad trasa od Mahovljana do Drugovića, koja je duga deset kilometara, bude puštena u saobraćaj, ostaće još devet kilometara da bude završena kompletna dionica Banjaluka - Prnjavor. ''

Ovaj gore rece 9 km!?
Mislim da je greška u pitanju, jer dionica Banja Luka - Prnjavor iznosi 36,3 kilometra.
So What!

#10356 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Do kraja 2017. tender za prvu dionicu Koridora 5C kroz RS - Projekat vrijedan 70 mil EUR finansiraće EBRD i WBIF
Image

Među infrastrukturnim projektima koji su juče, 12. jula, predstavljeni na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, bio je i projekat izgradnje prve dionice autoputa Koridor 5C na teritoriji Republike Srpske. Riječ je o trasi dugoj 6 kilometara, koja se veže na most Bosna kao krajnju tačku autoputa 9. januar (Banjaluka - Doboj), nastavlja ka gradu Doboju, odnosno do petlje Rudanka u naselju Kostajnica.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić nedavno je rekao da je saobraćajnica koja spaja autoput Banjaluka - Doboj sa trasom Koridora 5C, trenutno "najzreliji" infrastrukturni projekat u RS, a njegova vrijednost je 70 mil EUR. Iz preduzeća Autoputevi RS, koje je investitor i sprovodi sve prodecure u vezi sa ovim projektom, rekli su za eKapiju da uveliko rade na pripremama za finansiranje i početak realizacije.

- U toku je postupak eksproprijacije, kao i izrada tenderske dokumentacije. Do kraja godine planirano je i raspisivanje međunarodnog poziva za dostavljanje ponuda za projektovanje i izgradnju autoputa na pravcu od petlje Johovac do petlje Rudanka - kažu iz Autoputeva RS.

Iz tog preduzeća ističu da su već preduzeli aktivnosti na pripremi i realizaciji kreditnog sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a u međuvremenu je podnesena i aplikacija za grant kod Finansijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Prema informacijama koje smo dobili iz Autoputeva RS, taj grant je izvjestan.

- Aplikacija podnesena WBIF i grant su, načelno, odobreni.

Ministar Neđo Trninić najavio je nekoliko dana pred održavanje Samita o Zapadnom Balkanu u Trstu, da očekuje da pregovori za grant od 14 mil EUR budu završeni na tom događaju, čime bi bio osiguran dio novca za novu trasu autoputa kroz RS.

- Nadamo se da ćemo u Trstu dobiti podršku i da će nam biti odobrena grant od 14 mil EUR. Razgovaraćemo i o nekim budućim projektima - rekao je Trninić.

Iz Autoputeva nam, međutim, nisu potvrdili da je RS dobila novac za najaktuelniji infrastrukturni projekat, ali su zadovoljni onim što se postiglo.

Image

- Možemo da vas obavijestimo da smo zadovoljni ishodom Samita, te da nastavljamo sa započetim aktivnostima na realizaciji projekta.

Rokovi za ovaj projekat zasad nisu definisani, kažu u preduzeću Autoputevi RS, budući da je tek u planu raspisivanje tendera za izvođača radova.

- S obzirom na to da planiramo objaviti tender do kraja godine, može se očekivati da prvi radovi počnu u narednoj građevinskoj sezoni. Pošto će pomenuta dionica autoputa biti građena kreditom EBRD-a, JP Autoputevi RS, kao investitor projekta, dužan je da raspiše međunarodni poziv za dostavljanje ponuda.

Saobraćajnica duga 6 kilometara povezaće ujedno i novoizgrađeni autoput Banjaluka - Doboj sa gradom Dobojem, dok je ukupna dužnina Koridora 5C kroz Republiku Srpsku 46,6 kilometara.

Saradnja sa Kinezima

Inače, Autoputevi RS vode pregovore sa nekoliko kineskih kompanija o izgradnji autoputeva na području Republike Srpske. Sa kompanijom Sinohidro otišlo se najdalje u razgovorima, jer je već potpisan komercijalni ugovor i urađena sva neophodna studijska i planska dokumentacija za autoput Banjaluka – Mliništa.

U prvoj fazi gradilo bi se 62 kilometra na pravcu od Glamočana do puta AVNOJ-a, a poslije toga bi se išlo dalje do Mliništa i granice sa Federacijom BiH. Kako navode iz Autoputeva RS, komercijalni ugovor i ostala dokumentacija proslijeđena je na evaulaciju kineskoj Exim banci, od koje očekuju poziv na završne pregovore.

Osim toga, Autoputevi rade na realizaciji još jednog projekta sa kineskim partnerima i to izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor. Riječ je o kompaniji China Shandong International Economic & Tehnical Cooperation Group LTD, koja je, takođe, zainteresovana za rekonstrukciju željezničke pruge na istom pravcu.
eKapija
shake69

#10357 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Na proljece vele da ce sacekati najnizi vodostaj Save tokom ljeta da se izliju dva najteza noseca stuba na buducem mostu kod Svilaja. Buduci da je to ovih dana, ima li ista od te price, ima li neko fotki, radi li se sta na tom najzahtjevnijem dijelu posla? Nisam isao na skyscrapercity...
ST11

#10358 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ST11 »

Samo kao zanimljivost, godisnja zarada autoputeva (nasao na jednom od Slo. foruma) za 2016:

-------------------------------------------
Malo za hec, statistike iz ASECAP-a
dolžina avtocest - zaslužek v miljon EUR - zaslužek/km (duzina autoputeva - zarada u milijunima EUR - zarada/km)

Avstrija 2199 km 1902 0,86 EUR
Slovenija 610 km 361 0,59 EUR
Hrvaška 1313 km 345 0,26 EUR
Srbija 610 km 140 0,23 EUR
So What!

#10359 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

shake69 wrote:Na proljece vele da ce sacekati najnizi vodostaj Save tokom ljeta da se izliju dva najteza noseca stuba na buducem mostu kod Svilaja. Buduci da je to ovih dana, ima li ista od te price, ima li neko fotki, radi li se sta na tom najzahtjevnijem dijelu posla? Nisam isao na skyscrapercity...
Daleko je Svilaj, malo kome se isplati mahsuz otići gore i praviti neke izvještaje. Ja planiram skoknuti jedan dan da vidim. ACFBiH su prespori sa izbacivanjem bilo kakvih informacija i fotgrafija.
ST11 wrote:Samo kao zanimljivost, godisnja zarada autoputeva (nasao na jednom od Slo. foruma) za 2016:

-------------------------------------------
Malo za hec, statistike iz ASECAP-a
dolžina avtocest - zaslužek v miljon EUR - zaslužek/km (duzina autoputeva - zarada u milijunima EUR - zarada/km)

Avstrija 2199 km 1902 0,86 EUR
Slovenija 610 km 361 0,59 EUR
Hrvaška 1313 km 345 0,26 EUR
Srbija 610 km 140 0,23 EUR
Nakon izbora sljedeće godine, BiH bi trebala da ima preko 200 km u prometu. Hrvatska ima dužu mrežu autoputeva nego Turska.
So What!

#10360 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Novi satelitski snimci Zeničke obilaznice na Google Earthu:

Image

Image

Image
So What!

#10361 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Koridor 5C: Otvorene ponude za izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići
Image

U sjedištu JP Autoceste FBiH d.o.o. u Mostaru danas je obavljeno javno otvaranje ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Počitelj-Bijača, poddionica Počitelj-Zvirovići

Rok za dostavljanje ponuda je bio 17.07.2017. godine do 13 sati.

Ponude za izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići predale su sljedeće kompanije: China Gezhouba Group Company Limited (Kina), Joint Venture: Strabag AG and Euro – Asfalt d.o.o. (Austrija i BiH), Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska), Joint Venture: Fernas & Ozgun Insaat (Turska), Consortium: Azvirt Limited Liability Company and Power Construction Corporation of China Ltd (Azerbejdžan i Kina).

Nakon otvaranja ponuda, tenderska komisija JP Autoceste FBiH d.o.o Mostar će detaljno provjeriti pristiglu dokumentaciju, te potom izabrati izvođača radova s kojim će biti potpisan ugovor za izvođenje spomenutih radova.

Poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11,75 km, a najznačajniji objekti na poddionici su most Počitelj (945 m), petlja sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna-Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa. Procijenjena vrijednost radova iznosi 100 miliona eura. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.

Izgradnja poddionice finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicijskom bankom (EIB), saopćeno je iz Autocesta FBiH.
Klix
spree

#10362 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spree »

12km 30 mjeseci :-) . Jesu li igdje rokovi duzi na svijetu?
drug_profi

#10363 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Kvota na Strabag+EA je 1,05... :mrgreen:
So What!

#10364 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

spree wrote:12km 30 mjeseci :-) . Jesu li igdje rokovi duzi na svijetu?
Tras je čista i ona bi išla vrlo lagano, da nije onog kolosalnog mosta, čiji je centralni stub visok oko 100 metara. Znači samo jedan od stubova je 100 metara visine, treba vremena za to.
drugi profil wrote:Kvota na Strabag+EA je 1,05... :mrgreen:
Pa kada se u prvom krugu namještalo Heringu i Viaduktu pa gospoda Evropljani poništili, ja ne znam kome povjeriti od navedenih posao. EA je makar naš, ostale kompanije Kina, Turska i Azerbejdžan. Ako je neko da naš novac koji smo mukom dobili na kredit (koji ćemo vraćati) ode u neku od navedenih zemalja, odlično.
drug_profi

#10365 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ma jest kad bi to gledali onako naivno misleći da će se do posla doći pošteno.
Uglavnom nek se pravi, samo nek je kvalitetno jer taj most mora biti sila bez mane.
So What!

#10366 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drugi profil wrote:Ma jest kad bi to gledali onako naivno misleći da će se do posla doći pošteno.
Uglavnom nek se pravi, samo nek je kvalitetno jer taj most mora biti sila bez mane.
Hamed Ramić (EA) je jedan od glavnih finansijera SDA, Strabag je dobio brdo javnih tendera.

Da su govna jesu, da su naša jesu isto. Sad bolje je opet manje zlo.
neki

#10367 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Na trasi je i most dugačak kilometar, na 6 stubova visokih 100m, takav na našim prostorima još nije izgrađen..
Barem pročitaj članak do kraja prije nego počneš komentarisati..to više govori o tebi nego o rokovima..
kurty

#10368 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

So What! wrote:
drugi profil wrote:Ma jest kad bi to gledali onako naivno misleći da će se do posla doći pošteno.
Hamed Ramić (EA) je jedan od glavnih finansijera SDA, Strabag je dobio brdo javnih tendera.

Da su govna jesu, da su naša jesu isto. Sad bolje je opet manje zlo.
prijatelju
koliko je EA radio u periodu 2010 -2014 ??? prekucali s poslom

A valjda znas i sto HERINGA nije bilo na tenderu, a sto je tu "konzorcij" EA-strabag, bas kao i u Zenici
kurty

#10369 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

1,80 prije bih rekao...
1,50 cengiz
Naslovnica

#10370 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

kurty wrote:
1,80 prije bih rekao...
1,50 cengiz
Iskreno se nadam da ce Cengiz ovo uzeti.
EA je uzeo sve što se moglo uzeti u BiH, zatim neke projekte u CG, SLO... ali nemaju dovoljno kvalitetnih kadrova da izguraju sve što su uzeli.
spree

#10371 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spree »

neki wrote:
Na trasi je i most dugačak kilometar, na 6 stubova visokih 100m, takav na našim prostorima još nije izgrađen..
Barem pročitaj članak do kraja prije nego počneš komentarisati..to više govori o tebi nego o rokovima..
To sto se ti volis praviti pametan i kao omalovažavati druge govori dovoljno o tebi. Naravno da sam procitao, ali ako ti kazes da nisam onda mora da si u pravu :-) .
Sto se tiče rokova ja i dalje mislim da su predugački. Ok most kilometar i ok stubovi od 100m i ok nije kod nas slican izgradjen, ali 2,5 godine? 100% to moze brze. Svakako mislim da treba postavljati skoro nemoguće rokove, pa da vidimo ko ce se prijaviti na tender.
ultima_palabra

#10372 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ultima_palabra »

A da li je morala biti takva trasa?
kurty

#10373 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

ultima_palabra wrote:A da li je morala biti takva trasa?
morala ili ne... tako je odredjena i sta ces joj sada... da se trazi sad milion razloga i rjesenja, kad bi se tek tada krenulo...
neki

#10374 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

spree wrote:
neki wrote:
To sto se ti volis praviti pametan i kao omalovažavati druge govori dovoljno o tebi. Naravno da sam procitao, ali ako ti kazes da nisam onda mora da si u pravu :-) .
Sto se tiče rokova ja i dalje mislim da su predugački. Ok most kilometar i ok stubovi od 100m i ok nije kod nas slican izgradjen, ali 2,5 godine? 100% to moze brze. Svakako mislim da treba postavljati skoro nemoguće rokove, pa da vidimo ko ce se prijaviti na tender.
jbg..nisam ja taj koji je komentariše rokove i pravi se pametan..al haj..
shake69

#10375 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

''Od početka rada sistema naplate putarine, na autoputu E 661 Gradiška – Banja Luka, tačnije od 16. marta 2015. godine pa do 30. juna 2017. godine, naplaćeno je 8,3 miliona maraka, dok je na autoputu "9. januar" Banja Luka – Doboj, na dionici od Doboja do Prnjavora, od 1. januara 2017. do 30. juna 2017. godine, naplaćeno 2,1 milion maraka.'' (klix)

Gdje ovi skupise 2 miliona a nikog na cesti!? :?
Post Reply