holowey wrote:quarterback wrote:cesta druze,
gradom do darive - do nadvoznjaka, potom uzbrdo do konzuma, zmajevac i barice
sve cesta![]()
vidimo se onda u petak, nadam se da cu uspjeti da drzim tempo za vama
Biciklom kroz Sarajevo
-
quarterback
#10351 Re: Biciklom kroz Sarajevo
-
quarterback
#10352 Re: Biciklom kroz Sarajevo
TREK Team Sarajevo
1 hr ·
Z E L E N G O R O - kraljice planina, 30.08.2015.g
Biciklisti dragi vrijeme je za ZELENGORU, mnogi voze ture samo radi nje!!
Po predhodnim najavama, u nedelju koja je pred nama vozimo na kraljicu planina. Prava planinska tura sa mnogo šume, vode i makadama, prelijepih pogleda, dva jezera itd... tura koja se ne propušta?
Ukupna dužina ture je 42,5km, polazak u nedelju 30.08. u 7:30h ispred prodavnice Trek na Otoci, okupljanje je od 7h. Autima idemo do Jažića, a odatle biciklima prema Orlovačkom i Jugovom jezeru. Povratak nazad prema autima najdalje do 15h.
Kada smo kod auta, bajkeri koji nisu članovi TREK Teama samostalno obezbijeđuju prevoz do Kalinovika i nazad.
Ponijeti dovoljno hrane i vode, rezervne gume, pumpe i osnovni alat. Iako se vozi na vlastitu odgovornost, vozači su dužni poštovati sigurnosne upute organizatora.
Radujemo se ponovnom zajedničkom druženju.
Informaciju o eventualnom otkazivanju ture (u slučaju kiše) objavit ćemo u subotu naveče.
Trek Team Srajevo
1 hr ·
Z E L E N G O R O - kraljice planina, 30.08.2015.g
Biciklisti dragi vrijeme je za ZELENGORU, mnogi voze ture samo radi nje!!
Po predhodnim najavama, u nedelju koja je pred nama vozimo na kraljicu planina. Prava planinska tura sa mnogo šume, vode i makadama, prelijepih pogleda, dva jezera itd... tura koja se ne propušta?
Ukupna dužina ture je 42,5km, polazak u nedelju 30.08. u 7:30h ispred prodavnice Trek na Otoci, okupljanje je od 7h. Autima idemo do Jažića, a odatle biciklima prema Orlovačkom i Jugovom jezeru. Povratak nazad prema autima najdalje do 15h.
Kada smo kod auta, bajkeri koji nisu članovi TREK Teama samostalno obezbijeđuju prevoz do Kalinovika i nazad.
Ponijeti dovoljno hrane i vode, rezervne gume, pumpe i osnovni alat. Iako se vozi na vlastitu odgovornost, vozači su dužni poštovati sigurnosne upute organizatora.
Radujemo se ponovnom zajedničkom druženju.
Informaciju o eventualnom otkazivanju ture (u slučaju kiše) objavit ćemo u subotu naveče.
Trek Team Srajevo
- bombašica
#10353 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Pošto na nočnim turama uštipci nisu lajt motiv, lako je držati tempo za njima.holowey wrote:quarterback wrote:cesta druze,
sve cesta![]()
vidimo se onda u petak, nadam se da cu uspjeti da drzim tempo za vama
Bajkerski preporučujem noćnu varijantu pedalanja.
-
quarterback
#10354 Re: Biciklom kroz Sarajevo
hvala draga kolegice bajkerkobombašica wrote:Pošto na nočnim turama uštipci nisu lajt motiv, lako je držati tempo za njima.holowey wrote:quarterback wrote:cesta druze,
sve cesta![]()
vidimo se onda u petak, nadam se da cu uspjeti da drzim tempo za vama![]()
Bajkerski preporučujem noćnu varijantu pedalanja.Bajkovita je.
![]()
- askeri
#10355 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Junior i ja. Slika je loša ali je osjećaj neprocjenjiv.
- petunija
#10356 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Može li mi neko odgovoriti zašto biciklisti voze trotoarom? I zašto vas sve više ima u pješačkim zonama?
Da ne budem pogrešno shvaćena, zaista volim vidjeti bicikliste i sama nekad "pedalam"
ali uvijek cestom, pločnik je ipak za pješake.
Hvala
Da ne budem pogrešno shvaćena, zaista volim vidjeti bicikliste i sama nekad "pedalam"
Hvala
-
quarterback
#10357 Re: Biciklom kroz Sarajevo
zato sto u sarajevu na cesti ima 90% divljaka i 10% vozaca
-
quarterback
#10358 Re: Biciklom kroz Sarajevo
askeri wrote:Junior i ja. Slika je loša ali je osjećaj neprocjenjiv.
- holowey
#10359 Re: Biciklom kroz Sarajevo
samo prelistaj crne hronike i sve ce ti se samo kazati...petunija wrote:Može li mi neko odgovoriti zašto biciklisti voze trotoarom? I zašto vas sve više ima u pješačkim zonama?
Da ne budem pogrešno shvaćena, zaista volim vidjeti bicikliste i sama nekad "pedalam"ali uvijek cestom, pločnik je ipak za pješake.
Hvala
a onda nakon toga pokusaj i ti biciklistima odgovoriti zasto se pjesaci krecu biciklistickim stazama, zasto se parkira na biciklistickim stazama, itd.
-
testni_akaunt
#10360 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja sam na rubu tuče s biciklistima. Već sam imao verbalne sukobe. Ne sklanjam se na trotoaru biciklistima pogotovo ako zvone i još brzo voze.
Neću da se sklonim. to što nemamo stazu ne znači da imamo prava pješaka ugroziti.
I sam vozam po gradu, uglavnom cestom. A ako već odem na trotoar onda vozim sporo i obilazim pješake ili preko trave ili nekako drugačije.
Neću da se sklonim. to što nemamo stazu ne znači da imamo prava pješaka ugroziti.
I sam vozam po gradu, uglavnom cestom. A ako već odem na trotoar onda vozim sporo i obilazim pješake ili preko trave ili nekako drugačije.
-
quarterback
#10361 Re: Biciklom kroz Sarajevo
podsjecanje
quarterback wrote:ako ste bili na ovom forumu prije desetak godina onda mozda znate da je giro di sarajevo poceo tako sto se nas par sa ove grupe pocelo druziti na voznjama, pa je onda osnovano udruzenje gradjana giro di sarajevo za promociju urbanog biciklizma, pa je onda krenulo sa organizovanim voznjama, okupljanjima svake godine, akcijama, takmicenjima itd itd
elem, okupljanja bajkera a i forumasa na ovom forumu nisu nepoznanica samo sto je to izgleda zadnjih godina nekako zaboravljeno...
u petak cemo Wind i ja na jednu malu turicu na barice, ljeti obicno radnim danima vozimo nocne jer se preko dana radi a i hladnije je nocu
mjesta okupljanja:
20:45h vils kod ekonomske - most (semafor prema gradu - skenderiji)
21h vijecnica (trafika kod mosta)
ako imate svjetlo - logicno, ponesite, ovo je nocna voznja
ako niste isli na Barice info - voznja traje oko 90 minuta, eventualno vam treba jedan bidon vode jer je ipak ljeto, hrane ne treba jer je blizu, sve ukupno je ispod 20 km
ocekuje se da ste u dovoljnoj kondiciji da drzite ritam grupe, iako voznja nece biti nikakva trka, nece biti ni penzija
posto se uglavnom ne znamo poznacete nas po tome sto imamo svjetla na kacigama
(kod mene je crna oprema, srebrni stumpjumper)
-
promaha
#10362 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ja bih rado sa vama ali posljednjih skoro mjesec dana sam kuci prelezao zbog upale grla plus ovog ljeta nisam uopce puno vozio pa nisam siguran u svoju kondiciju 
al et mozda se pojavim veceras
al et mozda se pojavim veceras
-
quarterback
#10363 Re: Biciklom kroz Sarajevo
vazi drug
- petunija
#10364 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Znam da su biciklisti ugrožena kategorija, meni iskreno uvijek bude žao kad se nesreća desi, ali to je tako gdje ima auta.holowey wrote:samo prelistaj crne hronike i sve ce ti se samo kazati...petunija wrote:Može li mi neko odgovoriti zašto biciklisti voze trotoarom? I zašto vas sve više ima u pješačkim zonama?
Da ne budem pogrešno shvaćena, zaista volim vidjeti bicikliste i sama nekad "pedalam"ali uvijek cestom, pločnik je ipak za pješake.
Hvala![]()
a onda nakon toga pokusaj i ti biciklistima odgovoriti zasto se pjesaci krecu biciklistickim stazama, zasto se parkira na biciklistickim stazama, itd.
Što se pješaka na stazama tiče, slažem se, ali to je dio naše nekulture. Isto to sam gledala i u Ljubljani, samo naši papci stoje (čekaju autobus) na stazi, slovenci se fino izmaknu i ostave slobodan prostor. Dok murija ne počne kažnjavati, ništa od priče.
- S4mpion
#10365 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Vozim cestom dok se spuštam u grad i vrlo često mi se zna desit da mi se neki papak s autom zalijepi na zadnji točak. Valjda mu junačka krv ne dozvoljava da ga biciklista pretekne ili da vozi ispred njega. Nije ni malo prijatan osjećaj kad si na biciklu, a metar iza tebe je papak s autom koji nastoji, po svaku cijenu, da te pretekne, a možda i izgura s ceste.petunija wrote:Može li mi neko odgovoriti zašto biciklisti voze trotoarom? I zašto vas sve više ima u pješačkim zonama?
Hvala
- dadoka84
#10366 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ili ti presjece cestu... Zadnji put umalo nisam letio preko haube. Zato vozimo trotoarom. Vozacima se zivo jebe za bicikliste i tretiraju ih kao nevidljive na cesti. iako sam ga prije 2 sekunde gledao u oci on namjerno smota i preprijeci put...
Btw ovih dana vozam u riminiju. Duz cijele plaze je biciklisticka traka i to dvosmjerna. Fizicki odvojena. Ljepota.

Btw ovih dana vozam u riminiju. Duz cijele plaze je biciklisticka traka i to dvosmjerna. Fizicki odvojena. Ljepota.

-
quarterback
- petunija
#10368 Re: Biciklom kroz Sarajevo
@s4mpion
Slažem se i s tobom, kao što rekoh naša nekultura se na svakom koraku vidi.
Ipak, drago mi je da se broj biciklista povećava iz godine u godinu, valjda će se i ostali učesnici u saobraćaju kultivisati i malo više paziti na one slabije.
Slažem se i s tobom, kao što rekoh naša nekultura se na svakom koraku vidi.
Ipak, drago mi je da se broj biciklista povećava iz godine u godinu, valjda će se i ostali učesnici u saobraćaju kultivisati i malo više paziti na one slabije.
-
r_faruk
#10369 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Ja ceseto vozim cestom... nisam imao puno negativnih iskustava....... ali sam imao. Na kraju balade, najdraze mi je stazom ili trotoarom, tu skoro da nema problema, zamolim da prodjem i zahvalim se, po neki pjesak na biciklistickoj stazi, zaobidjem i nastavim, ako postoji potreba malo se poprica
.
Zadnji put me covjek prestize prema ilidzi, na odvajanju za "autoput". Malo je falilo da me odnese u tri p.... materine. S obzirom da sam vozio oko 40 km/h, trebao je sacekati 2-3 sekunde da rahat skrene na "autoput" bez turiranja i naglog uvaljivanja....
Zadnji put me covjek prestize prema ilidzi, na odvajanju za "autoput". Malo je falilo da me odnese u tri p.... materine. S obzirom da sam vozio oko 40 km/h, trebao je sacekati 2-3 sekunde da rahat skrene na "autoput" bez turiranja i naglog uvaljivanja....
- dobar osjecaj
#10370 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Treba puno raditi na promociji prava i obaveza i obrazovanju svih ucesnika u saobracaju. Pomoglo bi i vise saobracajnih znakova koji upucuju na paznju prema biciklistima na cestama na kojima je dozvoljeno bicikliranje, postavljanje vise znakova o zabrani bicikliranja tamo gdje nije nikako sigurno biciklirati i bezbroj manjih i vecih aktivnosti.r_faruk wrote:Ja ceseto vozim cestom... nisam imao puno negativnih iskustava....... ali sam imao. Na kraju balade, najdraze mi je stazom ili trotoarom, tu skoro da nema problema, zamolim da prodjem i zahvalim se, po neki pjesak na biciklistickoj stazi, zaobidjem i nastavim, ako postoji potreba malo se poprica.
Ovakvi znakovi pomazu i ima ih u krajevima u okruzenju koji dosta paznje posvecuju promociji biciklizma u svojim zajednicama.

-
zippoo87
#10371 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ja sam proslu nedjelju vozio najtezu turu u "karijeri"...tacnije nije ona toliko teska,koliko sam ja umro na njoj
noge su mi bukvalno otkazale ,i jedva ali bas jedva sam dosao do kuce...organizam ima snagu,nisam zadihan ali noge nece
doduse,tura je prilicno teska,ima skoro 20 km uspona a ukupno je duga oko 60 km
kada sam dosao kuci,grcevi me ubili a sutradan koljena pomodrila,koliko sam ih potrosio
i nisam samo ja umro,skoro svi su
postavio bih ovdje sa sport trackera ali nesto sz zahebali,ne znam sada kako da uzmem link da shareujem,nece ni na fb da sharuje
EDIT:
evo nadjo nekih slika ,ima i tura,kolega zabiljezio,nadjo u nasoj grupi
kada promasis put (iako se moglo i nazad,jedna grupa od nas progulili krz sumu,rijeku,kukuruz i njive ),onda najgori dio je vratiti se na pocetak
...guraj

zadnji odmor,nekih 13 km od cilja...vec tu smo bili mrtvi

pogled sa Gradine (Srebrenik)

Gradina

lijepo je sici,ali valja se i vratiti uz ove kamenice (inace ovo je prilaz gradini,kao i prije sto je bio,nema uredjenog puta)

jedna gdje nas je vise (inace 12 nas islo)

i za kraj,duzina i trajanje

noge su mi bukvalno otkazale ,i jedva ali bas jedva sam dosao do kuce...organizam ima snagu,nisam zadihan ali noge nece
doduse,tura je prilicno teska,ima skoro 20 km uspona a ukupno je duga oko 60 km
kada sam dosao kuci,grcevi me ubili a sutradan koljena pomodrila,koliko sam ih potrosio
i nisam samo ja umro,skoro svi su
postavio bih ovdje sa sport trackera ali nesto sz zahebali,ne znam sada kako da uzmem link da shareujem,nece ni na fb da sharuje
EDIT:
evo nadjo nekih slika ,ima i tura,kolega zabiljezio,nadjo u nasoj grupi
kada promasis put (iako se moglo i nazad,jedna grupa od nas progulili krz sumu,rijeku,kukuruz i njive ),onda najgori dio je vratiti se na pocetak

zadnji odmor,nekih 13 km od cilja...vec tu smo bili mrtvi

pogled sa Gradine (Srebrenik)

Gradina

lijepo je sici,ali valja se i vratiti uz ove kamenice (inace ovo je prilaz gradini,kao i prije sto je bio,nema uredjenog puta)

jedna gdje nas je vise (inace 12 nas islo)

i za kraj,duzina i trajanje

Last edited by zippoo87 on 28/08/2015 15:14, edited 2 times in total.
- dobar osjecaj
#10372 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Probaj uraditi "export file" i ubaciti na Endomondo. Godinama koristim ST i gnjavim se s losim GPS signalom i nestankom dijelova staze ili dodavanja nekih cikcak staza koje uopste ne trcim. Ovih dana sam presla na Endomondo. Nadje mi lokaciju odmah i staza je potpuna.zippoo87 wrote:postavio bih ovdje sa sport trackera ali nesto sz zahebali,ne znam sada kako da uzmem link da shareujem,nece ni na fb da sharuje
-
shandrprcSA
#10373 Re: Biciklom kroz Sarajevo
dobar osjecaj wrote:Probaj uraditi "export file" i ubaciti na Endomondo. Godinama koristim ST i gnjavim se s losim GPS signalom i nestankom dijelova staze ili dodavanja nekih cikcak staza koje uopste ne trcim. Ovih dana sam presla na Endomondo. Nadje mi lokaciju odmah i staza je potpuna.zippoo87 wrote:postavio bih ovdje sa sport trackera ali nesto sz zahebali,ne znam sada kako da uzmem link da shareujem,nece ni na fb da sharuje

-
quarterback
#10374 Re: Biciklom kroz Sarajevo
i ja sam prije par mjeseci sa ST presao na endomondo, kad zavrsim turu exportujem jos iz endomonda i importujem u stravu, cisto da imam malo pregled gdje samdobar osjecaj wrote:Probaj uraditi "export file" i ubaciti na Endomondo. Godinama koristim ST i gnjavim se s losim GPS signalom i nestankom dijelova staze ili dodavanja nekih cikcak staza koje uopste ne trcim. Ovih dana sam presla na Endomondo. Nadje mi lokaciju odmah i staza je potpuna.zippoo87 wrote:postavio bih ovdje sa sport trackera ali nesto sz zahebali,ne znam sada kako da uzmem link da shareujem,nece ni na fb da sharuje
endomondo je skroz ok
-
zippoo87
#10375 Re: Biciklom kroz Sarajevo
koristim i ja vise apliakcija ali najvise tura imam upisano u sport tracker i ukljucim njega
eto ubacio sam gore malo slika
koristim i endomondo i runtastic pro
eto ubacio sam gore malo slika
koristim i endomondo i runtastic pro