Premijer liga BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Ricken

#103326 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

Max Bunker wrote: 03/05/2020 00:49
Ricken wrote: 03/05/2020 00:20
Max Bunker wrote: 02/05/2020 23:42

Ma šta veliš :D

U našem prvenstu kompletirana dvadesetidva kola i svako igrao sa svakim te je odigrano cirka 66% prvenstva.
U Francuskoj u kojoj je prvenstvo prekinuto i u kojoj je 28. kolo ne kompletirano, prvakom je proglašen PSG.
U Belgiji u kojoj je prvenstvo prekinuto i u kojoj je 29. kolo kompletirano, prvakom je proglašen Club Brugge.

Ako ćemo govoriti o UEFA stavu po ovome pitanju, UEFA je odluku o tome da li će se ili ne proglasiti prvak u nacionalnim prvenstvima a koja su prekinuta, odluku prepustila nacionalnim savezima a jedino im je bitno da se odrede ekipe za evropska takmičenja i tu je savjet da se odrede po trenutnom stanju na tabeli.

Ako ćemo govoriti kada se prekinuto prvenstvo smatra regularnim, onda je to situacija u kojoj je prvenstvo prekinuto od strane države (Francuska npr.) ili ne postoji siguran datum za nastavak prvenstva a koji će se poslati UEFA do 31.05.2020. godine jer država zaključno sa tim datumom još nije izdala saglasnost za održavanje sportskih događaja (npr. u Italiji i u BiH očekuju odluku od strane državnih organa).

Prvenstvo prekinuto od strane nacionalnih saveza a bez opravdanih razloga (tipa nije prekinuto od strane države, pandemia virusa COVID-19 prestala ili je u velikom padu itd.) se smatra neregularnim od strane UEFA i za sobom povlači suspenziju klubova iz tog prvenstva u evropskim takmičenjima za iduću sezonu.
Kod nas su se klubovi i NS saglasili da se prvenstvo nastavi a sada se čekaju odluke entiteta u vezi donešenih mjera a među kojima je i zabrana održavanja sportskih događaja.

Kao čovjek i kao neko voli ovu zemlju i u njoj živi, iskreno se nadam da će se mjere ublažiti, da će se dozvoliti održavanje sportskih događaja i da će se prvenstvo nastavaiti.
Kao navijaču Sarajeva, u neku ruku mi je i svejedno jer znam da titulu može osvojiti na zelenom terenu a i u slučaju prekida prvenstva, titula je naša a što sam već gore objasnio.
Jah :lol:

Pitarske bajke, Vol 12111...................

https://gol.dnevnik.hr/clanak/rubrika/n ... 02436.html
Dobro mitomane :D
I šta piše? Zašto su poništili odluku kojom je Brugge dodijeljen naslov prvaka?

"Belgijska nogometna liga poništila je svoju odluku od 25. ožujka prema kojoj se tamošnje prvenstvo neće nastaviti te proglasila Club Brugge prvakom, a u ponedjeljak će održati novu skupštinu."

Dakle, poništili odluku kako se prvenstvo neće nastaviti pa samim tim poništili i odluku po kojoj je Brugge prvak.

Nisi ni pročitao članak koji si ovdje postavio, već samo naslov :lol: :lol: :lol:

Nadalje, u istom članku (koji nisi ni pročitao), dalje piše:
"Europski nogometni savez (UEFA) protivi se preuranjenim odlukama o završetku aktualne sezone prekinute zbog pandemije koronavirusa te je zaprijetio onim zemljama koje donesu takvu odluku kako njihovi klubovi neće imati pravo nastupa u eurokupovima sljedeće sezone."

A to je upravo ono što sam ja napisao u prethodnom postu da nema prekida prvenstva od strane nacionalnog saveza jednostrano i neopravdano (a ovdje je tek bio početak pandemije COVID-19 u Belgiji) jer isto (takva odluka) vodi suspenziji nastupa klubova u evropskim takmičenjima.

Prekinuli ligu, proglasili Brugge prvakom usmenom odlukom koja je trebala da bude potvrđena na sastanku 15.04.2020. godine.
UEFA rekla da je još rano (kao što i jeste tada bilo), oni suspendovali odluku i zakazali donošenje konačne odluke o prvaku i natavku lige za 15.04.2020. godine pa onda pomjerili za 24.04.2020. godine pa opet pomjerili da vide šta će se dalje dešavati za 04.05.2020.godine

But on Thursday that meeting was moved back without any explanation to April 24, prompting speculation about possible moves to overturn the decision.

"Should this proposal be accepted, Club Brugge will be awarded the title.[2] In the meantime UEFA has threatened to ban teams in Europe in case their respective leagues were terminated early without trying to have all remaining matches completed.[3] The final decision of whether to accept this proposal will be decided by a vote at a meeting on 4 May 2020.[4]"

Nemoj mi se previše nervirati :D
Ti si napisao: "U Belgiji u kojoj je prvenstvo prekinuto i u kojoj je 29. kolo kompletirano, prvakom je proglašen Club Brugge".

Ja dopunio tendencioznu informaciju. Čemu lične kvalifikacije i esej koji sigurno neću pročitati, jer je baziran na nepotpunim informacijama i polučinjenicama, s ciljem neke propagande i obmanjivanja javnosti. :D

Optužuješ me da nisam pročitao članak i kopiraš neki treći članak na engleskom jeziku, a koji opet potvrđuje da informacija da je proglašen prvak u Belgiji nije tačna dana 03. maja 2020. godine.

Zamolio bih te za malo ozbiljnosti u pristupu. :D
Max Bunker

#103327 Re: Premijer liga BiH

Post by Max Bunker »

Bježi tamo, ja mislio ti ozbiljan sugovornik :D

Proglasili su Brugge prvakom, pa onda po uputi UEFA suspendovali odluku do 04.05.2020. godine.

Bez šale i navijačkog zezanja i kontriranja, volio bih da se liga nastavi. To bi bilo najpoštenije u odluci za prvaka a značilo bi i da se situacija popravlja i vraća u normalu. Mislim, fudbal je u ovome sporedna stvar i daj da se ekonomija što prije počne oporavljati.

Ako se liga prekine, mi prvaci a vi i Zrinjski 100% u Evropu.
Osim neke zdrave logike, ne vidim neki propis po kojem bi i Borac kao četvrti išao u evropska takmičenja.
Tražio sam u propisima NS BiH, HNS-a i FS Srbije odluku šta se dešava sa mjestom zagarantovanim osvajaću kupa ako se kup ne završi i nisam ništa našao (mada je teško to bilo i za očekivati da će se definisati jer se niko nije nadao ovakvom scenariju).
Ako ćemo primjeniti logiku da u slučaju ako je osvajač Kupa već izborio evropsko takmičenje, onda u Evropu ide četvrti na tabeli, onda bi to značilo i da Borac ide u Evropu ali ponavljam, nema nigdje ništa pismeno što bi skroz ili barem približno definisalo ovakav stav.
Ricken

#103328 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

Max Bunker wrote: 03/05/2020 01:10 Bježi tamo, ja mislio ti ozbiljan sugovornik :D

Proglasili su Brugge prvakom, pa onda po uputi UEFA suspendovali odluku do 04.05.2020. godine.

Bez šale i navijačkog zezanja i kontriranja, volio bih da se liga nastavi. To bi bilo najpoštenije u odluci za prvaka a značilo bi i da se situacija popravlja i vraća u normalu. Mislim, fudbal je u ovome sporedna stvar i daj da se ekonomija što prije počne oporavljati.

Ako se liga prekine, mi prvaci a vi i Zrinjski 100% u Evropu.
Osim neke zdrave logike, ne vidim neki propis po kojem bi i Borac kao četvrti išao u evropska takmičenja.
Tražio sam u propisima NS BiH, HNS-a i FS Srbije odluku šta se dešava sa mjestom zagarantovanim osvajaću kupa ako se kup ne završi i nisam ništa našao (mada je teško to bilo i za očekivati da će se definisati jer se niko nije nadao ovakvom scenariju).
Ako ćemo primjeniti logiku da u slučaju ako je osvajač Kupa već izborio evropsko takmičenje, onda u Evropu ide četvrti na tabeli, onda bi to značilo i da Borac ide u Evropu ali ponavljam, nema nigdje ništa pismeno što bi skroz ili barem približno definisalo ovakav stav.
Dobro ja sam neozbiljan. :D

Mislim da BiH ima 4 predstavnika, pa samim tim moramo dati 4 kluba. Ako se nemogne nastaviti, ne vidim kako u kupu probrati ekipu koja će ići u Europu.
Didier

#103329 Re: Premijer liga BiH

Post by Didier »

Znate li vi koliko ima oboljelih i mrtvih u Belgiji, a koliko kod nas?
manijak1

#103330 Re: Premijer liga BiH

Post by manijak1 »

Znamo li koliko oni imaju stanovnika u poređenju s nama :?:
Dinostula

#103331 Re: Premijer liga BiH

Post by Dinostula »

manijak1 wrote: 03/05/2020 12:02 Znamo li koliko oni imaju stanovnika u poređenju s nama :?:
Oko 11 miliona iz popisa 2012 godine samo veze nemam koliko je kod njih umrlih. :skoljka:
manijak1

#103332 Re: Premijer liga BiH

Post by manijak1 »

Pojma ne znam koliko je zaraženih , ali sad čuh od federalnog Ćele da
U Belgiji je velika smrtnost , skoro 16 posto,
Sutra će možda opet proglasiti prvaka .
animus

#103333 Re: Premijer liga BiH

Post by animus »

Image
Kod njih je stanje bas lose. Sreca nismo ni blizu njih. Doslovno.
Prva kolona ukupno zarazwni a crvena mrtvi u toku dana. Ona ispred 7844 ukupno mrtvi.
Logovan

#103334 Re: Premijer liga BiH

Post by Logovan »

Velikom broju nogometaša u Premijer ligi BiH u naredna dva mjeseca ističu ugovori. Do 30. juna više od 90 fudbalera bit će slobodno.

Iako je FIFA, a zatim i Nogometni savez BiH, izdala preporuku da se rok važenja tih dokumenata produži do kraja sezone (kad god da se to desi) uz dogovor obje strane, potpuno je izvjesno da će mnogi bh. premijerligaši odustati od te opcije, odnosno neće zadržati nogometaše i nakon isteka ugovora, bez obzira da li će se utakmice sezone 2019/20 igrati i u julu.

Razlog je kristalno jasan. Klubovi u našoj zemlji, evidentno, trpe ogromne gubitke tokom pandemije te će koristiti svaku priliku za uštede umjesto da u dodatnim sedmicama izdvajaju sredstva čak i za nogometaše kojima mogu izdati ispisnice nakon isteka ugovora. Našem nogometnom prvenstvu, dakle, prijeti istinski egzodus.

Zvijezda 09 već je raskinula ugovore sa petoricom fudbalera, ekipa iz Etno-sela Stanišić namjerava isto učiniti i sa većim dijelom preostalog profesionalnog kadra te se osloniti na juniore u eventualnom ostatku sezone.

Što se tiče kompletne Premijer lige BiH, ovim fudbalerima do 30. juna (nekima i ranije) ističu ugovori:

SARAJEVO: Besim Šerbečić, Zinedin Mustedanagić (završetak posudbe), Hrvoje Miličević, Elvis Džafić, Darko Lazić, Amer Dupovac, Nebojša Gavrić, Mirko Oremuš, Aladin Šišić.

ŽELJEZNIČAR: Sinan Ramović, Vernes Karavdić, Aleksandar Jovanović, Frane Ikić, Antonio Pavić, Damir Sadiković, Dženan Zajmović.

ZRINJSKI: Edin Rustemović, Frane Čirjak, Ivan Čurjurić, Damir Šovšić, Dino Horkaš, Antonio Soldo, Renato Gojković, Dario Rugašević, Pero Stojkić, Robert Mišković.

BORAC: Đorđe Ćosić, Nemanja Janjičić, Vladimir Volkov, Siniša Dujaković, Denis Čomor, Demir Jakupović, Srđan Vujaklija.

TUZLA CITY: Mirsad Hasanović, Samir Efendić, Ivan Sesar, Nemanja Stjepanović, Nermin Crnkić, Budimir Šarčević, Vojo Ubiparip.

RADNIK: Luka Bilobrk, Slaviša Radović, Srđan Bečelić, Aleksandar Vasić, Pavle Sušić, Nedim Mekić, Velibor Đurić, Vilim Posinković, Mahir Karić.

ŠIROKI BRIJEG: Marko Jurić, Danijel Kožul, Dino Ćorić, Mateo Marić, Petar Franjić, Dražen Bagarić.

VELEŽ: Kosta Manev, Faruk Bihorc, Berin Ćatić.

SLOBODA: Haris Hajdarević (kraj posudbe), Nikola Lakić, Adnan Golubović, Irfan Fejzić, Bakir Karić, Almir Bekić, Amar Nišić, Tony Livančić, Said Husejinović, Abid Mujagić, Amer Bekić, Semir Smajlagić.

MLADOST: Emil Velić, Aladin Isaković, Arnel Delić, Nemanja Nikolić, Semir Pezer, Bahrudin Atajić.

ČELIK: Almir Ćubara, Nemanja Zlatković, Emirhan Topču, Mladen Zeljković, Drilon Cenaj, Vladimir Grahovac, Ševkija Resić (završetak posudbe), Volkan Egri, Mario Crnički (završetak posudbe), Ajdin Mahmutović.

ZVIJEZDA: Nikola Vujanac, Kristijan Tojčić, Slavko Lukić, Aleksandar Vojnović, Bojan Marković, Vukašin Benović, Ognjen Đelmić, Milivoje Lazić, Antonio Vidović.
Bazinga1234

#103335 Re: Premijer liga BiH

Post by Bazinga1234 »

Pametni ovi u Čeliku.

"Naš je stav da se nastavi prvenstvo, ali da na kraju niko ne ispadne", odgovor je iz NK Čelik.

Mladost protiv nastavka sezone btw.
Max Bunker

#103336 Re: Premijer liga BiH

Post by Max Bunker »

Izgleda ništa od nastavka. U RS-u će najvjerovatnije prolongirati održavanje sportskih događaja do 01.jula.

Danas je na našu adresu stigao odgovor Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, na upit o mogućem nastavku prvenstava, gdje se navodi da bi uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, tek od 1. jula tekuće godine moglo biti razmatrano popuštanje mjera po ovom pitanju.
Logovan

#103337 Re: Premijer liga BiH

Post by Logovan »

Aktuelni prvak i lider Premijer lige BiH FK Sarajevo uzvratilo je na naš upit izjavom predsjednika Upravnog odbora Senada Jahića.

"Nadamo se da će se steći uslovi za nastavak prvenstva. Sigurnost igrača, stručnog štaba i ostalih učesnika je prioritet i neophodno je da se ispune svi uslovi sugerisani od strane nadležnih organa. Naravno, za početak prvenstva je potrebno i odobrenje kriznog štaba i drugih relevantnih institucija. Ono što je sigurno je da se igrači, stručni štab ali i svi ostali zaista veselimo povratku fudbala na teren".

FK Željezničar pored prvenstva, aktivan je u Kupu BiH gdje je stigao do polufinala. Na Grbavici su apsolutno za nastavak.

"FK Željezničar je za nastavak igranja BH Telecom Premijer lige BiH i Kupa naše zemlje. Smatramo da prvak i osvajač Kupa treba da bude odlučen na zelenom terenu, isto kao i mjesta koja osiguravaju nastup u evropskim takmičenjima, te također mjesta koja vode u niži rang", odgovor je koji smo dobili sa Grbavice.

I u redovima Zrinjskog se nadaju istom.

"HŠK Zrinjski je za nastavak prvenstva", poruka je iz Mostara.

Veliki problem cjelokupnoj situaciji predstavlja stanje u Republici Srpskoj. Pandemija u tom dijelu naše zemlje ne jenjava.

Iz Borca su nam odgovorili:

"Poštovani, sagledavajući trenutnu situaciju izazvanu pandemijom kao i dosad smatramo da treba slijediti upute Križnih štabova i da ukoliko isti odobre treniranje i igranje utakmica, nema razloga da tako ne bude".

U Tuzli City je također odgovor 'da', uz kratko obrazloženje.

"Nastavak u svakom slučaju. Najkorektnije bi bilo da se sve završi na zelenom terenu , kad se steknu potrebni uslovi. Nema potrebe za žurbom, vremena je sasvim dovoljno da se sve završi".

Radnik Bijeljina:

"Fudbalski klub Radnik je za nastavak prvenstva, kada se steknu svi potrebi uslovi za to", poručili su nam iz kluba.

NK Široki Brijeg također je za nastavak prvenstva.

"Nogometni klub Široki Brijeg je stava da se sezona nastavi i da se momčadi bore za plasman na zelenom terenu, naravno, ako će epidemiološka situacija to dozvoljavati".

Optimizam kada je u pitanju eventualni nastavak vlada i u FK Velež.

"FK Velež Mostar je za nastavak sezone čim se dobije saglasnost nadležnih državnih institucija, uz poštivanje svih mjera od strane nadležnih epidemioloških organa u cilju očuvanja zdravlja svih učesnika".

Iz FK Sloboda su nam kazali da će ispoštovati statove NS BiH.

"Kakav stav NS/FS BiH bude zauzeo oko nastavka prvenstva, mi ćemo ispostovani i prilagodit se stavovima NS/FS BiH".

Desetoplasirana Mladost je trenutno na poziciji koja donosi opstanak u ligi. Dobojlije nisu za nastavak prvenstva, te su mišljenja da se to neće ni desiti.

"Nismo za nastavak. Prvenstvo neće krenuti, vidite šta se dešava u B. Luci... Mi imamo i igrača u inostranstvu, npr. u Londonu, nemamo mogućnost da on dođe, to onda nije regularno".

Zanimljiv odgovor stigao je iz zeničkog Čelika. Zeničani su za nastavak uz jednu opciju.

"Naš je stav da se nastavi prvenstvo, ali da na kraju niko ne ispadne", odgovor je iz NK Čelik.

I u redovima posljednjeplasiranog tima PL, FK Zvijezda 09 su za nastavak premijerligaške karavane.

"Naravno da smo za nastavak sezone, što vjerujemo podržavaju i ostali klubovi. Ali imajući u vidu cjelokupnu situaciju smatramo da nema potrebe da se ishitreno donesu neke odluke koje bi nas kasnije mogle skupo koštati. Potrebno je dobro procijeniti situaciju prije nego što se krene sa nastavkom prvenstva, jer ipak zdravlje igrača i ostalog osoblja je na prvom mjestu".

Klubovi su uglavnom za to da se prvenstvo nastavi, ali morat će čekati konačnu odluku nadležnih organa i Nogometnog saveza BiH.
Company85

#103338 Re: Premijer liga BiH

Post by Company85 »

Celik :thumbup: :lol:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#103339 Re: Premijer liga BiH

Post by sime_cipol »

Celik
Image
animus

#103340 Re: Premijer liga BiH

Post by animus »

Mogu ova tri kluba iz RŠ doci u FBiH da igraju svoje utakmice. Nema navijaca tako da je svejedno gdje se igra. Što da ne. Daj neka nastave radi svih nas koji ko ludjaci to cekamo. Savez bi trebao podijeliti pare klubovima koje je dobio od Uefe. Većini klubova treba pomoc.
Celik je zasluzio da ostane. Zao bi mi bilo da ispadnu. Nije ova liga ista bez tih nekih klubova kao Celik Sloboda Borac i Velez.
ANamelessGhoul

#103341 Re: Premijer liga BiH

Post by ANamelessGhoul »

U Srbiji kad počne za mjesec okrenut će i ovi priču. Vučić kakva je budala ne bi me čudilo da i publike bude
animus

#103342 Re: Premijer liga BiH

Post by animus »

Na istoj sam frekvenciji sa veležovcem. :)
https://sportsport.ba/fudbal/sose-klubo ... ije/360108
Dinostula

#103343 Re: Premijer liga BiH

Post by Dinostula »

animus wrote: 04/05/2020 19:19 Mogu ova tri kluba iz RŠ doci u FBiH da igraju svoje utakmice. Nema navijaca tako da je svejedno gdje se igra. Što da ne. Daj neka nastave radi svih nas koji ko ludjaci to cekamo. Savez bi trebao podijeliti pare klubovima koje je dobio od Uefe. Većini klubova treba pomoc.
Celik je zasluzio da ostane. Zao bi mi bilo da ispadnu. Nije ova liga ista bez tih nekih klubova kao Celik Sloboda Borac i Velez.
Bas hocu isto da napisem ta tri kluba smjestiti u hotele gdje njima najvise odgovara i nastaviti prvenstvo.Neka uzmu pare ove od UEFE neka plate troskove i laganica.Testirati ih sve i ne vracati u RS dok prvenstvo zavrsi valjda ce se i gore situacija smiriti. :D
Max Bunker

#103344 Re: Premijer liga BiH

Post by Max Bunker »

Zamišljam ovu situaciju.
10/11. maja u RS-u donesu odluku da da nema sportskih događaja do 01.jula.
Vico zadovoljno trlja ruke.
Savez 12.maja donosi odluku da se prvenstvo prekida a Kup se nastavlja obzirom da su svi klubovi u završinici Kupa iz F BiH. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#103345 Re: Premijer liga BiH

Post by Tomahawk11 »

Borcu i Mladosti odgovara da se ovako završi.
U principu niko nije spomenuo taj scenario šta se dešava ako je to to za ovu sezonu.
Ta opcija još uvijek nije ni po kojem osnovu aktuelna.
Nadam se da neće ni biti.
Ako mogu igrati Španci, Talijani, Englezi i Nijemci, ne znam što ne bi mogli mi.
avetinja

#103346 Re: Premijer liga BiH

Post by avetinja »

Ako su iz RS-a donijeli odluku da se ne igra do 1. jula, onda se neće nastavljati, osim ako ne planiraju ovu sezonu završiti pa sljedeću skratiti na 22 kola.
Charuga
Globalni moderator

#103347 Re: Premijer liga BiH

Post by Charuga »

Tomahawk11
Globalni moderator

#103348 Re: Premijer liga BiH

Post by Tomahawk11 »

Jah...kakav bolan pravilnik, Englezi razmišljaju da se sve odigra na tri stadiona, ono se vadi na nekakav pravilnik da ne može igrati dalje od 50 km od stadiona :-)
Neprihvatljivo da se igra u FBiH, što se ne bi igralo Banja Luci, pa valjda zato što je na snazi vandredno stanje i što ne dozvoljavate.
Očito je da bi oni ovo da se ovako završi i ne sumnjam da će raditi na prekidu sezone.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#103349 Re: Premijer liga BiH

Post by plain vanilla »

kraljevi :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#103350 Re: Premijer liga BiH

Post by Tomahawk11 »

plain vanilla wrote: 05/05/2020 11:49
kraljevi :mrgreen:
Haman će im pomoći Borac u tome...isti Borac koji je ispao umjesto njih prošli put :mrgreen:
Locked