Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
julisiz es grant

#10326 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

JanuaryJones wrote:
julisiz es grant wrote: Smiješ ako je siguran da nije herpes, ali ne bi ti valjda ni dao betagen da sumnja na herpes.
Betagen sadrži kortikosteroid betametazon, koji nema dokazano štetno djelovanje, čak se daje u injekcijama za sazrijevanje fetalnih pluća kod prijetećeg prijevremenog poroda.
Druga komponenta je gentamicin, za koji se kaže
FDA pregnancy category: D Safety of gentamicin has not been established; potential benefit should outweigh the potential risk.
Dakle, ako moraš zbog simptoma da uzimaš, onda što manje i što kraće.
Čudno jeste, ali mislim da ne treba da brineš da će nešto biti bebi od tog stanja.
Hvala doktore! 1x dnevno betagen i sinopen, ujutro i naveče. Elem, valjda će biti OK.
Hoće 100%, ne sikiraj se. Nek to ostane jedina smetnja u ovoj trudnoći :wink:
CherryLips

#10327 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Od koje se ono sedmice trudnoce smatra da si u terminu,Jel 39?
Cholina_Lokica

#10328 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

CherryLips wrote:Od koje se ono sedmice trudnoce smatra da si u terminu,Jel 39?
Mislim da je 37.
julisiz es grant

#10329 Re: Trudnjače i porodilje online

Cholina_Lokica wrote:
CherryLips wrote:Od koje se ono sedmice trudnoce smatra da si u terminu,Jel 39?
Mislim da je 37.
Da. S početkom te sedmice ulazi se u "deveti" (u stvari deseti, a devet punih) mjeseci trudnoće, kada do očekivanog termina ostaje još jedan lunarni mjesec tj. 28 dana, a porod u bilo kom od tih 28 dana smatra se terminskim.
CherryLips

#10330 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

hvala,ma vrtila mi se ta 37 sedmica po glavi al nisam bila sigurna.
Gray

#10331 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Gray »

pozdrav svima. zna li iko ima li se u bih gdje nabaviti šestovalentna vakcina za bebe?
manekenka u penziji

#10332 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

pitanje za naseg dragog doktora :)

Vec par mjeseci unazad imam pojacan svrab u podrucju vaginalnih usana, nemam bijelo pranje ali se na vesu ocrta neki smeđkasti trag i uzasno se osjeti. (Možda treba da napomenem da su odnosi uvijek bili blago bolni, zavisno naravno od dubine penetracije, tako da za to krivim supruga ali kako mi se pojavio ovaj svrabež, odnosi su dosta bolniji). Može li se napamet odgonetnuti šta sam ''fasovala'' i šta mi je činiti.

Kao i uvijek, beskrajno zahvalna na odgovoru.
julisiz es grant

#10333 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:pitanje za naseg dragog doktora :)

Vec par mjeseci unazad imam pojacan svrab u podrucju vaginalnih usana, nemam bijelo pranje ali se na vesu ocrta neki smeđkasti trag i uzasno se osjeti. (Možda treba da napomenem da su odnosi uvijek bili blago bolni, zavisno naravno od dubine penetracije, tako da za to krivim supruga ali kako mi se pojavio ovaj svrabež, odnosi su dosta bolniji). Može li se napamet odgonetnuti šta sam ''fasovala'' i šta mi je činiti.

Vrlo "miriše" na trihomonas. Možda ne bi bilo loše uzeti bris mikrobiološki. A često se i bez brisa, a po izgledu sekreta i simptomima koje si navela, nakon pregleda sa velikom vjerovatnoćom posumnja na njega, pa se uključi terapija metronidazolom za oba partnera.
manekenka u penziji

#10334 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote:pitanje za naseg dragog doktora :)

Vrlo "miriše" na trihomonas. Možda ne bi bilo loše uzeti bris mikrobiološki. A često se i bez brisa, a po izgledu sekreta i simptomima koje si navela, nakon pregleda sa velikom vjerovatnoćom posumnja na njega, pa se uključi terapija metronidazolom za oba partnera.

hm...bas sam se sad zabrinula. ipak cu se iduce sedmice natjerati da uradim papa-test i bris pa cu valjda znati koja me je baja napala.
julisiz es grant

#10335 Re: Trudnjače i porodilje online

Nije ništa za brigu...ako bude taj vrag u pitanju, on se lahko rješava ;-)
otherside

#10336 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

JanuaryJones wrote: Pogledaću kod njih, hvala :thumbup:
prije par dana bila u baby centru pa pogledah one steznike, imaju ih jos, marka je anita i cijena oko 100 km.
al vrijede svake marke, vjeruj mi.
ja sam se klela u njih nakon obje trudnoce i jos 2 porodilje poslije mene su ih nosile :D
otkuhao se u masini bezbroj puta, neunistiv.
JanuaryJones

#10337 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

otherside wrote:
JanuaryJones wrote: Pogledaću kod njih, hvala :thumbup:
prije par dana bila u baby centru pa pogledah one steznike, imaju ih jos, marka je anita i cijena oko 100 km.
al vrijede svake marke, vjeruj mi.
ja sam se klela u njih nakon obje trudnoce i jos 2 porodilje poslije mene su ih nosile :D
otkuhao se u masini bezbroj puta, neunistiv.
Hvala @otherside ;) baš sam usporedjivala Anitu i Scudotex iz Rozi Step (Hr), tu su negdje dizajnom i cijenom. Nego kako si preko trudničkog stomaka odredila broj za poslije poroda?
otherside

#10338 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

pa nisam preko trudnickog :D
ja sam konfekcijski S pa sam taj kupila (netrudna naravno :D )
u svakoj velicini imas pomjeranje na stezniku za 3 broja tako da je meni bilo ok.
uzmi u obzir koji si prije trudnoce bila broj i koliko si kg dobila u trudnoci.
tebi je druga trudnoca sada?
onda ti je lakse napraviti procjenu obzirom da se mozes ravnati prema gabaritima nakon prve trudnoce :D :kiss:
edit: sad pogledah ovaj scudotex, cini mi se da nema mogucnost podesavanja velicine ili ja ne nadjoh?
i je li ovo pojas za poslije trudnoce ili obicni mider za utezanje?
Cholina_Lokica

#10339 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Ja sam uzimala steznik broj kao prije trudnoce, ali svaki se moze prosiriti malo... ja imam problem sa steznicima, nisam mogla ni jedan da nosim jer me poslije 2-3 sata uzasno zeludac pocne boliti i pocnem povracati :-) jedino logicno mi je da je to zbog visine pa mi ne pasu ovi normalni...
otherside

#10340 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

e sad....zavisi i od steznika.
ako na fazon opasaca (belt) onda je logicno da se kretanjem pomjera prema gore i eventualno pravi pritisak na zeludac.
ako je na fazon midera (kao ovaj anitin ili scudotex) onda ne moze "hodati" jer je fiksiran izmedju nogu.
ne radim za firmu koja proizvodi midere :D
JanuaryJones

#10341 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

otherside wrote:pa nisam preko trudnickog :D
ja sam konfekcijski S pa sam taj kupila (netrudna naravno :D )
u svakoj velicini imas pomjeranje na stezniku za 3 broja tako da je meni bilo ok.
uzmi u obzir koji si prije trudnoce bila broj i koliko si kg dobila u trudnoci.
tebi je druga trudnoca sada?
onda ti je lakse napraviti procjenu obzirom da se mozes ravnati prema gabaritima nakon prve trudnoce :D :kiss:
edit: sad pogledah ovaj scudotex, cini mi se da nema mogucnost podesavanja velicine ili ja ne nadjoh?
i je li ovo pojas za poslije trudnoce ili obicni mider za utezanje?
Podešavanje je u toj mjeri da se može pritegnut rajfešlusom (piše regolabile) ali mislim da nema 3 nivoa stezanja. Jedino što i jedan i drugi dolaze u svijetloj boji (a vidim ima Anita ima u crnoj, možda se može naručit). Jeste druga trudnoća, vodiću se brojem hlača prije trudnoće. Hvala!!!
paja patak

#10342 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by paja patak »

Cao :)

Imam pitanje vezano za zdravstveno i porodjaj pa nadam se da sam na pravoj temi.

15. sam sedmica i privatno vodim trudnocu, ali nemam zdravstveno.

Eh, zdravstveno cu rijesiti samostalnim placanjem mjesecno. Trebalo bi da to rijesim krajem mjeseca, pa da se prijavim na biro i sve ostalo.

Mene zanima koliko najmanje imam vremena da se prijavim u pripadajuci DZ prije poroda (pa da me oni upute dalje sta i kako)? Negdje sam citala da to mora biti 3 mjeseca prije poroda ili se inace porod placa 3000 KM.
julisiz es grant

#10343 Re: Trudnjače i porodilje online

paja patak wrote:Cao :)

Imam pitanje vezano za zdravstveno i porodjaj pa nadam se da sam na pravoj temi.

15. sam sedmica i privatno vodim trudnocu, ali nemam zdravstveno.

Eh, zdravstveno cu rijesiti samostalnim placanjem mjesecno. Trebalo bi da to rijesim krajem mjeseca, pa da se prijavim na biro i sve ostalo.

Mene zanima koliko najmanje imam vremena da se prijavim u pripadajuci DZ prije poroda (pa da me oni upute dalje sta i kako)? Negdje sam citala da to mora biti 3 mjeseca prije poroda ili se inace porod placa 3000 KM.
Pa kad budeš imala osiguranje, nećeš platiti porod, bez obzira gdje si vodila trudnoću. Pretpostavljam da će ti kad kreneš na porod trebati samo uputnica u bolnicu.
paja patak

#10344 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by paja patak »

Eh odlicno :)

Mijenjala sam mjesto prebivalista, a prva mi je trudnoca pa da ne bih napravila problem bebi i sebi.

Hvala na odgovoru
Cholina_Lokica

#10345 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Zar trudnice nemaju obavezno osiguranje :? To je uvijek bilo
julisiz es grant

#10346 Re: Trudnjače i porodilje online

Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH, član 19, navodi 21 kategoriju lica koja potpadaju pod obavezno zdravstveno osiguranje. Trudnice nisu među njima. Naravno, trudnice mogu biti osigurane po nekom od nabrojanih 21 osnova, ili preko člana porodice (član 20.).
palestinka

#10347 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by palestinka »

julisiz es grant wrote:Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH, član 19, navodi 21 kategoriju lica koja potpadaju pod obavezno zdravstveno osiguranje. Trudnice nisu među njima. Naravno, trudnice mogu biti osigurane po nekom od nabrojanih 21 osnova, ili preko člana porodice (član 20.).
Ovo nísam znala. Sigurno ima priično mogućnosti preko 21 osnove i člana 20, ali zaista nije u redu da trudnice nemaju obavezno osiguranje, u svakom slučaju, a pogotovo u zemlji s bijelom kugom.
palestinka

#10348 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by palestinka »

I baš ću naći ovaj zakon da vidim koja je to 21 kategoríja u kojoj trudnice nisu mogle biti 22.
Mis mekinjas

#10349 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Ni u jednom zakonu zena samo sto je trudna nije osigurana. Srbi su imali neki pokusaj, prije par godina, ne znam jel' zazivio.
Moze se osigurati preko supruga, preko skolske ustanove ako istu nije zavrsila, nakon prekida skolovanja 30 dana je rok, moze i kao nezaposlena osoba...
U principu sve se svodi, da li si skolarac, zaposlen ili nezaposlen. Ali svakako po nekom kriteriju od navedenih je moguce ostvatiti obavezno zdravstveno osiguranje.
palestinka

#10350 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by palestinka »

Mis mekinjas wrote:Ni u jednom zakonu zena samo sto je trudna nije osigurana. Srbi su imali neki pokusaj, prije par godina, ne znam jel' zazivio.
Moze se osigurati preko supruga, preko skolske ustanove ako istu nije zavrsila, nakon prekida skolovanja 30 dana je rok, moze i kao nezaposlena osoba...
U principu sve se svodi, da li si skolarac, zaposlen ili nezaposlen. Ali svakako po nekom kriteriju od navedenih je moguce ostvatiti obavezno zdravstveno osiguranje.
.
Last edited by palestinka on 06/02/2016 17:22, edited 1 time in total.
Post Reply