ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
oXavier

#10326 Re: ZOBS

Post by oXavier »

Po meni najveći problem je što nadležna služba nije izvršila adekvatno iscrtavanje horizontalne saobraćajne signalizacije, što je inače čest problem. saobraćajna signalizacija mora biti jasna i nedvosmislena. Kako je vidljivo iz snimka, iscrtana su parking mjesta duž čitave ulice, a da nije eliminisana prethodna signalizacija, odnosno razdjelna linija, a posebno nije adekvatno označen sami ulaz gdje dolazi do konflikta vozila koja skreću i ulaze u ulicu iz suprotnih smjerova. Ipak, smatram da u novonastaloj situaciji vrijedi pravilo desne strane i lično bi uvijek propustio vozilo koje dolazi s desne strane.
Ateista

#10327 Re: ZOBS

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 29/02/2024 17:34
Optimist wrote: 29/02/2024 15:47 Da probam rezimirati pitanje, odnosno diskusiju. Svi su saglasni da crvena putanja ima prednost, te da ga zeleni mora sacekati jer mu dolazi sa desne strane.
Jedino Ateista tvrdi suprotno.
Mora ga sacekati jer se ulijevaju 2 trake u 1. Njega buni uvedeni parking i jasno se na onoj slici iz 3D prikaza vidi razdjelna linija koja je nekada davno oznacavala 2 saobracajne trake, a od kojih se desna izgubila uvodjenjem parkinga.
Image

Crvenom bojom sam oznacio koliko ima ove druge trake kojom se moze voziti prije parkinga. Ona ulica sa strane se ukljucuje prvo u tu taku koja nestaje pocetkom prvog parking mjesta. Mozda je zamisljeno da idu u jednu, s obzirom na to da nisu ostavili vise prostora za ukljucivanje, ali onda nije dobro oznaceno.
Ateista

#10328 Re: ZOBS

Post by Ateista »

oXavier wrote: 29/02/2024 18:26

Po meni najveći problem je što nadležna služba nije izvršila adekvatno iscrtavanje horizontalne saobraćajne signalizacije, što je inače čest problem. saobraćajna signalizacija mora biti jasna i nedvosmislena. Kako je vidljivo iz snimka, iscrtana su parking mjesta duž čitave ulice, a da nije eliminisana prethodna signalizacija, odnosno razdjelna linija, a posebno nije adekvatno označen sami ulaz gdje dolazi do konflikta vozila koja skreću i ulaze u ulicu iz suprotnih smjerova. Ipak, smatram da u novonastaloj situaciji vrijedi pravilo desne strane i lično bi uvijek propustio vozilo koje dolazi s desne strane.
Slazem se da nije adekvatno oznaceno, ne samo ovo vec ima dosta takvih slucajeva gdje je situacija nejasna.
Sta god da je bio cilj (ako je iko i razmisljao o tome) trebali su jasnije oznaciti. Ako se daje prednost onome ko skrece desno, nacrtao sam kako su trebali oznaciti otprilike. Ako su htjeli da ima desna traka i da se moraju prestrojiti, onda su trebali ukinuti bar jedno mjesto i ostaviti vise prostora za tu traku i prestrojavanje, te jasno naznaciti strelicom da ta traka nestaje kao na trakama za ukljucenje na petljama, ovako je nakaradno. Kako god, po trenutnoj situaciji ja vidim da desna traka postoji iako je prekratka, i po tome prednost ima onaj ko ostaje u svojoj traci.
kabal1337

#10329 Re: ZOBS

Post by kabal1337 »

Treba pisat ministarstvu saobracaja
HelaS

#10330 Re: ZOBS

Post by HelaS »

Evo slična situacija na Grbavici 1, kod DM.

Nijedan vozač "A" nakon krivine kod Pekare prema naprijed ne propušta vozila "B" koja im dolaze s desne strane iz H. Čemerlića.

Image
shandrprcSA

#10331 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

...
vjeshalica

#10332 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 29/02/2024 21:00
Optimist wrote: 29/02/2024 15:47 Da probam rezimirati pitanje, odnosno diskusiju. Svi su saglasni da crvena putanja ima prednost, te da ga zeleni mora sacekati jer mu dolazi sa desne strane.
Jedino Ateista tvrdi suprotno.
Mora ga sacekati jer se ulijevaju 2 trake u 1. Njega buni uvedeni parking i jasno se na onoj slici iz 3D prikaza vidi razdjelna linija koja je nekada davno oznacavala 2 saobracajne trake, a od kojih se desna izgubila uvodjenjem parkinga.
Image

Crvenom bojom sam oznacio koliko ima ove druge trake kojom se moze voziti prije parkinga. Ona ulica sa strane se ukljucuje prvo u tu taku koja nestaje pocetkom prvog parking mjesta. Mozda je zamisljeno da idu u jednu, s obzirom na to da nisu ostavili vise prostora za ukljucivanje, ali onda nije dobro oznaceno.
Image

Nemoj sad uvoditi sta se moze voziti, ovo sve se posmatra sada kao jedna velika saobracajna traka. Pravilno je kad skrecu ovi ulijevo da idu u prvu svoju traku, ali trebas shvatiti da NEMA VISE dvije trake. Desna nekad sto je bila suzava se u lijevu radi parkinga. Stvar je prejasna pravilom desne strane ako semafor naravno otvara pustas vozilo koje skrece udesno iz te ulicice. Nema nista nejasno niti komplikovano. Zaboravi postojanje razdjelne linije, sad samo postoji 1 saobracajna traka i desno parking koji NIJE saobracajna traka.
Ateista

#10333 Re: ZOBS

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 29/02/2024 22:06

Image

Image

Nemoj sad uvoditi sta se moze voziti, ovo sve se posmatra sada kao jedna velika saobracajna traka. Pravilno je kad skrecu ovi ulijevo da idu u prvu svoju traku, ali trebas shvatiti da NEMA VISE dvije trake. Desna nekad sto je bila suzava se u lijevu radi parkinga. Stvar je prejasna pravilom desne strane ako semafor naravno otvara pustas vozilo koje skrece udesno iz te ulicice. Nema nista nejasno niti komplikovano. Zaboravi postojanje razdjelne linije, sad samo postoji 1 saobracajna traka i desno parking koji NIJE saobracajna traka.
Sve bi to bilo ok da su tako oznacili raskrsnicu, ali nisu je oznacili tako i imamo dvije trake, jedna postaje parking ali postoji i dalje prije parkinga.
vjeshalica

#10334 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Ne postoji fizicki, jasno je propisana sirina saobracajne trake. To nikakvo opravdanje nije sto nije obrisano. Cak stavise mislim da se ova razdjelna sto je ostala i ne brise ali treba provjeriti u Pravilniku o saovracajsnoj siglanizaciji,opremi puta.
noviclan

#10335 Re: ZOBS

Post by noviclan »

HelaS wrote: 29/02/2024 21:39 Evo slična situacija na Grbavici 1, kod DM.

Nijedan vozač "A" nakon krivine kod Pekare prema naprijed ne propušta vozila "B" koja im dolaze s desne strane iz H. Čemerlića.

Image
Valjda ima neki znak za vozilo B Image
Ateista

#10336 Re: ZOBS

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 01/03/2024 00:04 Ne postoji fizicki, jasno je propisana sirina saobracajne trake. To nikakvo opravdanje nije sto nije obrisano. Cak stavise mislim da se ova razdjelna sto je ostala i ne brise ali treba provjeriti u Pravilniku o saovracajsnoj siglanizaciji,opremi puta.
Sad vidim da se nismo razumjeli, ne govorim ja o tome sto ima dio trake pored parking mjesta, jasno je da to nije dovoljno siroko da se vozi tuda, vec prije parking mjesta gdje je traka pune sirine i nema jos ocrtano parking mjesto.
tomhagen

#10337 Re: ZOBS

Post by tomhagen »

Ateista wrote: 29/02/2024 23:02
vjeshalica wrote: 29/02/2024 22:06

Image

Image

Sve bi to bilo ok da su tako oznacili raskrsnicu, ali nisu je oznacili tako i imamo dvije trake, jedna postaje parking ali postoji i dalje prije parkinga.
@Ateista je ovdje u pravu. Kako je trenutno ocrtano desna traka postoji, jeste kratka, ali postoji. Da bi bilo 100% cisto i jasno i da onaj koji skrece desno ima prednost treba ocrtati drugacije, npr kao sto je Ateista bacio skicu sa ostrvima.

HelaS wrote: 29/02/2024 21:39 Evo slična situacija na Grbavici 1, kod DM.

Image
Ne propustaju oni koji ne poznaju saobracajna pravila ili se vode onom seljackom "ja idem pravo".

Za nepovjerovati je koliko ljudi vozi, a da niti poznaje pravila, niti gleda znakove. Recimo raskrsnica Bolnička-Zaima Šarca, jasno znakovima sve određeno. Onaj iz Bolničke ima baklavu, ovaj iz Zaima Šarca obrnuti trokut. Redovna pojava je da delegati iz Bolničke staju i propustaju sva vozila s desne strane iz Zaima Šarca, da ovi iz Zaima Šarca prolijecu ko kamikaze još ti trube, a ove iz pravca Asima Ferhatovića što žure pravo u Zaima Šarca i ne propuštaju one iz Bolničke koji mu dolaze s desne strane necu ni pominjati, jer jbg on "ide pravo"
vjeshalica

#10338 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Treba iscrtati ostrvo da utvrdi se pravilo desne strane? :lol:
Ateista

#10339 Re: ZOBS

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 04/03/2024 12:22 Treba iscrtati ostrvo da utvrdi se pravilo desne strane? :lol:
Znaci vozim ja paralelno sa tobom sa tvoje desne strane, cestom koja ima vise traka, prestrojim se i lupim te. Ti ces biti kriva jer sam ja dolazio sa desne strane? :D
Ovo je upravo to, cesta sa vise od jedne trake, nije bitno sa koje strane dolazis, kad se prestrojavas u drugu traku prednost ima onaj ko je u svojoj traci, cak i kad si primoran zbog nailaska na parkirana vozila da se prestrojis.
vjeshalica

#10340 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Jel ti uopce shvatas da ovdje ostaci signalizacije su problem tvog shvatanja? Pogledaj sliku malo bolje.
Ateista

#10341 Re: ZOBS

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 04/03/2024 13:18 Jel ti uopce shvatas da ovdje ostaci signalizacije su problem tvog shvatanja? Pogledaj sliku malo bolje.
Ostaci ili ne, signalizacija je takva kakva jeste. Dok ne nacrtaju novu (pod pretpostavkom da im je to uopste bio cilj) postoje dvije trake prije pocetka parkinga. Ne govorim o cca 20cm trake uz parking mjesta, vec prije pocetka parking mjesta ima jedno 15-20m desne trake i tek onda pocinju parking mjesta.
vjeshalica

#10342 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Shvati da je podizanje nadgrobnog spomenika neizvodivo zbog vozila iz ulice odozgo, jer ako se to podigne nastaje problem smicanja putanje.
Nesto kao na Dzidzikovcu ssmaknuta cesta otprilike.
Ateista

#10343 Re: ZOBS

Post by Ateista »

vjeshalica wrote: 04/03/2024 13:26 Shvati da je podizanje nadgrobnog spomenika neizvodivo zbog vozila iz ulice odozgo, jer ako se to podigne nastaje problem smicanja putanje.
Nesto kao na Dzidzikovcu ssmaknuta cesta otprilike.
Kakvog sad nadgrobnog spomenika?
Dimu1927

#10344 Re: ZOBS

Post by Dimu1927 »

Najbolje da se dva forumasa u svrhu istrazivackog rada sudare tu pa da vidimo ko ce biti kriv po uvidjaju mupa :-D
Ateista

#10345 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Dimu1927 wrote: 05/03/2024 08:03 Najbolje da se dva forumasa u svrhu istrazivackog rada sudare tu pa da vidimo ko ce biti kriv po uvidjaju mupa :-D
Jesi li ti dobrovoljac? :D
Ateista

#10346 Re: ZOBS

Post by Ateista »

E sad jedno pitanje, konacno mi je doslo rjesenje da predam vozacku, nakon oko dvije godine od same kazne, vise od godinu dana od pravosnaznosti, znaci mogu se pozvati na zastaru, ali ne znam gdje i kako. :D
Da li je neko imao iskustvo, da li sa pisem zalbu i prigovor mupu, sudu, kome se to pise?
Dimu1927

#10347 Re: ZOBS

Post by Dimu1927 »

Ateista wrote: 05/03/2024 08:10
Dimu1927 wrote: 05/03/2024 08:03 Najbolje da se dva forumasa u svrhu istrazivackog rada sudare tu pa da vidimo ko ce biti kriv po uvidjaju mupa :-D
Hahah mogu li birati putanju ili izvlacimo slamku :D
Ateista

#10348 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Dimu1927 wrote: 05/03/2024 10:01
Ateista wrote: 05/03/2024 08:10
Hahah mogu li birati putanju ili izvlacimo slamku :D
To zavisi od drugog dobrovoljca, ja nisam taj, zao mi auta, ali najbolje po izboru. :D
Ateista

#10349 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Spasena mi je vozacka. :D
Otisao na salter i teti na salteru rekao da je proslo godinu dana i da se pozivam na zastaru, ona je to potvrdila, nesto kliktala u sistemu i kaze to je to. Puno brze i jednostavnije nego sto sam ocekivao, nikakav zahtjev ni nista nisam morao popuniti.
Eto, ako jos neko dugo ceka poziv da preda vozacku da zna da se to moze lako rijesiti. Prethodno sam na IDDEEA portalu provjerio datim pravosnaznosti da budem siguran da je id tad proslo vise od godinu dana.
@preludezalude Imas jos jedan rucak od mene, da nisi pomenuo zastaru ne bi mi ni palo na pamet da to probam, spasio si mi vozacku. :thumbup:
preludezalude

#10350 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Ateista wrote: 12/03/2024 08:28 Spasena mi je vozacka. :D
Otisao na salter i teti na salteru rekao da je proslo godinu dana i da se pozivam na zastaru, ona je to potvrdila, nesto kliktala u sistemu i kaze to je to. Puno brze i jednostavnije nego sto sam ocekivao, nikakav zahtjev ni nista nisam morao popuniti.
Eto, ako jos neko dugo ceka poziv da preda vozacku da zna da se to moze lako rijesiti. Prethodno sam na IDDEEA portalu provjerio datim pravosnaznosti da budem siguran da je id tad proslo vise od godinu dana.
@preludezalude Imas jos jedan rucak od mene, da nisi pomenuo zastaru ne bi mi ni palo na pamet da to probam, spasio si mi vozacku. :thumbup:
Super. :thumbup:
Post Reply