cetmi wrote:Pedja Kojovic wrote:cetmi
Mi smo smatrali da ministar Suljagic pokrece neophodne reforme obrazovnog sistema, u toj, za nas, mozda i najvaznijoj strateskoj ekonomskoj oblasti i njegov odlazak smo tumacili kao popustanje SDP-a pod pritiskom SDA - zarad "mira u koaliciji".
Nas stav, koji smo i iznijeli tada, je da vjeronauk ne treba biti dio javnog obrazovnog sistema u BiH, niti u finansijskom nit u organizacionom smislu.
p.k.
Očekivao sam ovakav odgovor, pa sam iz tog razloga ga i postavio.
Sad Vas pitam zašto Vam to treba iz dva razloga:
1. Suljagić je očigledno uveo anarhiju u obrazovanje
2. Vjeronauk u školama želi preko 90% roditelja i učenika ovog kantona
Navešću vam ono što ja znam i što se može vrlo lahko provjeriti.
Po pitanju vjeronauke mislim da ga ne može opravdati niko na svijetu. Čak kad uzmemo samo ono što je on javno govorio, o potrebi da prekine diskriminaciju djece. Po tom pitanju je donio tri odluke, prva da ukida ulazak u prosjek, druga da ukida "neizbor" i treća da vraća sve na početak.
Nakon njegovih odluka, broj učenika na vjeronauci se povećao. Ako želiš mogu ti na pp poslati podatke iz škole gdje je povećanje blizu 100%, broj časova vjeronauke profesora u toj školi se povećao sa 11 na 21.
Pitam Vas šta je ovdje dobro?
O njegovim izletima u reorganizaciju rada škola i reorganizaciju odjeljenja nema se šta pametno reći, zato nikad ništa nije ni stupilo na snagu. Samo jedan primjer: umjesto smanjenja broja djece po odjeljenju, on je predlagao povećanje.
Kakve gluposti je znao izvaliti najbolje da provjeriš sa direktorom Centra za slijepu i slabovidnu djecu na Vojničkom.
Ministarstvo je za vrijeme njegovog mandata nabavilo softver za potrebe svih škola u Kantonu od firme Logosoft. Tender nikad nije objavljen. Vrijednost neutvrđena. Moja procjena je da je cifra oko 100 hiljada KM. Ovo znam, jer sam bio obaviješten o pripremi nabavke. Nknadno sam saznao da je to već završeno.
Ovo je ono zvanično.
Nezvanično, s obzirom da je Emir moj badženog, moja supruga i njegova su amidžišne ili prve rodice. Jedan od mojih dobrih prijatelja i čovjek koji me je dva puta spasio i pomogao je njegov tečić. Njemu je rekao prilikom rasprave nakon njegove prve odluke "da će on, Emir Suljagić ukinuti vjeronauku u Sarajevu". U familiji iz koje smo se oženili ga zovu bezbožnik, a ni njegova ga ne smatra drugačijim.
Odgovorno tvrdim, prilično ga poznavajući da je po pitanju vjeronauke imao jako loše namjere.
Ja bih podržao reorganizaciju vjeronauke koju bi vodio neko je za to kompetentan i ko nema loše namjere. Recimo kada vi to govorite, govorite o tome bez emocija. Emir je tu imao samo loše namjere i ništa više.
Vaš stav i stav Naše stranke je po pitanju vjeronauke u školama diskriminacija većine i nametanje stavova manjine. Mi možemo govoriti o razumnim razlozima, ali ako 90% roditelja i učenika Kantona želi jedno, ne vidim uopšte potrebu da se o ovome raspravlja, a da ne govorim o potrebi da vi u ovo pitanje uključujete i ekonomsku računicu.
Kakvih nehljebovića ima na budžetu ovog Kantona, uključujući i mnoge poslanike koji mandat provedu dižući ruke onako kako stranka kaže, bez ikakvog uključivanja u raspravu, a vi bi da štedite na prosvjeti i na djeci.
Nisu li prosvjetni radnici i djeca i najviše zapostavljeni u ovom društvu?