Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Cossack

#10326 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Na Ilidži počela gradnja zatvorene pijace po ugledu na centar na Otoci

Image

https://www.klix.ba/biznis/privreda/na- ... /191010035
BadBoy

#10327 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

So What! wrote: Struka se dobro potrudila da prostor uz Vilsonovo odbrani od savremenih sarajevskih neimara i probisvijeta, tako što je zemljište uz šetlište rezervisala za ambasade.

Malo koja ambasada ima za cilj praviti kičaste palače na ovako lijepom mjestu i definitivno je odlična stvar što je ovo zemljište pripalo ambasadi, a ne nekom novom shopping centru ili SPO-u.

Politika KSA je meni degutantna, ali to je za drugu temu, dok je na lokaciji pored također predviđena zgrada ambasade Japana, dok je nakon zgrade UN-a predviđen muzej moderne umjetnosti Ars Aevi, čija je lokacija također uspješno odbranjena.

Iako je to subjektivna stvar, meni ovaj render buduće ambasade KSA izgleda sasvim pristojno.

Image

Isto sam pomislio kad sam pročitao članak da će se graditi amabasada KSA. Ambasade barem prave pristojne objekte, a koliko znam i većina velikih evropskih gradova grupiše sve ambasade na jednom mjestu (za Beč znam 100%).

Samo da ne stave bodjikavu žicu okolo kao što su uradili na trenutnom objektu...
Thorgerson

#10328 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Ma ja. Na najprometnijem setalistu postavi ambasadu. Pa sutra kad izvadim da uslikam malog na bajku, izletit ce mi neki buzdovan odavdje. :-)

Ja shvatam, Vils jeste bas super lokacija, ali po mom misljenju za ambasada nije. Da, njih prave lijepe, ali isto tako su naravno ograđene, nepristupacne i bukvalno odsjecene od ostatka ulice. Vils je ionako uzak, tako da ce ove ograde bukvalno biti tik do setalista. Sto je užasno.

Ako se i vec mora nesto praviti ,pa ja sam vise da tu budu stambeni objekti. Gdje ce ljui zivjeti, gdje ce u prizemlju biti restorani i slicno. I da to bude živo. Pustiti investitore neka naprave luksuzne stanove i cao.

Ovako će napraviti mrtve ambasade, okružene ogradama od po 2-3 metra i čuvarima. Uostalom i na renderu ove se fino vidi kako ta ograda izgleda.

Pa pogledajte samo na Ilidzi u Velikoj aleji sta rade. One lijepe Vile stare i nekako imaju smisla sa prozirnim ogradama. Ali zato ove nvoe koje se prave, rezidencije itd. Ide betonska ograda 2m. I sve sto vidi jeste krov objekta.

I sta tu ima lijepo? :-)
Cossack

#10329 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Thorgerson wrote:Ma ja. Na najprometnijem setalistu postavi ambasadu. Pa sutra kad izvadim da uslikam malog na bajku, izletit ce mi neki buzdovan odavdje. :-)

Ja shvatam, Vils jeste bas super lokacija, ali po mom misljenju za ambasada nije. Da, njih prave lijepe, ali isto tako su naravno ograđene, nepristupacne i bukvalno odsjecene od ostatka ulice. Vils je ionako uzak, tako da ce ove ograde bukvalno biti tik do setalista. Sto je užasno.

Ako se i vec mora nesto praviti ,pa ja sam vise da tu budu stambeni objekti. Gdje ce ljui zivjeti, gdje ce u prizemlju biti restorani i slicno. I da to bude živo. Pustiti investitore neka naprave luksuzne stanove i cao.

Ovako će napraviti mrtve ambasade, okružene ogradama od po 2-3 metra i čuvarima. Uostalom i na renderu ove se fino vidi kako ta ograda izgleda.

Pa pogledajte samo na Ilidzi u Velikoj aleji sta rade. One lijepe Vile stare i nekako imaju smisla sa prozirnim ogradama. Ali zato ove nvoe koje se prave, rezidencije itd. Ide betonska ograda 2m. I sve sto vidi jeste krov objekta.

I sta tu ima lijepo? :-)
Tebi nije lijepo. Drugima jeste. I da, Vilsonovo je odlično mjesto za ambasade. Da ne bi slučajno trebale u Hrasnicu?
Last edited by Cossack on 10/10/2019 14:05, edited 1 time in total.
Cossack

#10330 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

U ulicu Kralja Tvrtka ugrađeno 192.000 kocki, sutra puštanje u promet

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-ulicu ... /191010106
Thorgerson

#10331 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Cossack wrote: Tebi nije lijepo. Drugima jeste. I da, Vilsonovo je odlično mjesto za ambasade. Da ne bi slučajno trebale u Hrasnicu?
Kojim drugima? Jel bila javna rasprava i jel ista uvazeno sto se tice primjedbi građana?

Pa jebemu cuj gdje ce. Sta ja znam gdje ce. Ne moraju u jedinu aleju u gradu i najatraktivniji dio. Moze l tako?

Znaci tebi ce biti ekstra sutra jedna ograda od 2-3 metra duž šetališta neki 100-ak metara. Aham.. cool. :roll:

Umjesto da se Vils jos vise ozivi kao sto je to uradjeno sa ovim kaficima, pa da to navecer bude fino osvijetljeno, rijeka pored, romantika uzivanje,...ovako cemo imati duz poal vilsa ogradu. Nema...extra. Samo nek rade.

:skoljka:
So What!

#10332 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Thorgerson wrote:
Cossack wrote: Tebi nije lijepo. Drugima jeste. I da, Vilsonovo je odlično mjesto za ambasade. Da ne bi slučajno trebale u Hrasnicu?
Kojim drugima? Jel bila javna rasprava i jel ista uvazeno sto se tice primjedbi građana?

Pa jebemu cuj gdje ce. Sta ja znam gdje ce. Ne moraju u jedinu aleju u gradu i najatraktivniji dio. Moze l tako?

Znaci tebi ce biti ekstra sutra jedna ograda od 2-3 metra duž šetališta neki 100-ak metara. Aham.. cool. :roll:

Umjesto da se Vils jos vise ozivi kao sto je to uradjeno sa ovim kaficima, pa da to navecer bude fino osvijetljeno, rijeka pored, romantika uzivanje,...ovako cemo imati duz poal vilsa ogradu. Nema...extra. Samo nek rade.

:skoljka:
Pa tu je već Turska ambasada, Švicarska ambasada i zgrada UN-a i ja ne vidim da je bilo nekih problema.
Cossack

#10333 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Ećo Company započinje izgradnju najvećeg i najelitnijeg salona namještaja u regionu

Image

https://www.klix.ba/biznis/eco-company- ... /191010115
mistek

#10334 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Ja isto ne vidim šta je problem sa Vilsom i ambasadama. Vala, idealno mjesto za toga. Nego, ovdje se sve što se gradi kritikuje. I na javnim raspravama, isti klinac. Svi bi da sve ostane kako jeste. Oni neki dan predlažu stadion bez atletske, na javnoj ljudima ne valja. Ovi o ambasadi, ne valja. Mislim, hajd kad Bingo dođe i hoće 20spratnicu na nemjestu, ali ovi projekti sasvim normalni.

Uostalom, evo primjer turske ambasade. Prelijepa zgrada, fino uklopljena i samo doprinijela ljepoti Vilsa. Kakva je ograda pored? Normalna, apsolutno ne smeta šetanju u smislu da stvara osjećaj nelagode. Štaviše, sve te ambasade samo cjelokupan prostor čine sigurnijim.

Image

Fakat ne kontam gdje je problem :D Ili evo Vils kad gledaš: parking EP, pa onda ona zapuštena ruševina, pa onaj plac iza Ziraata s parkiranim busevima - ruglo do rugla. Onda ide nekakav normalni dio sa Bristolom, gimnazijom, pa opet ona zgrada do Ekonomske dosta ružna prema Vilsu. Onda drugi dio počinje normalnim parkićem, pa rugoba od zgrade Mašinstva, pa onda ti kafići, koji su meni ko divlje nabacani, pa onda najnormalnije zgrade ambasade Švicarske i Turske (praktično najljepše u Vilsu), UNDP, pa opet neuređen Ars Aevi, smrdljivi potok, zapuštena bašča muzeja i hajd na kraju one austrijske zgrade. Helem, turska ambasada najljepši ukras na cijelom Vilsu, al' nemoj nam ambasada.
drug_profi

#10335 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Atletska staza na Koševskom stadionu je višak. Bolje bi bilo negdje pored napraviti atletski stadion za 4-5K gledalaca, a Koševo pretvoriti u pravi fudbalski stadion.
Cossack

#10336 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Usvojen prijedlog izmjena Urbanističkog projekta za potrebe izgradnje ''Avaz Ski Towera“

Image

https://sa-c.net/news-archive/project-n ... ski-towera
wewa

#10337 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

dakle, u tom zecu lezi grm.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10338 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Avaz SKI Tower :roll:
Hoce li to biti neki skijaški centar ili? :D
Logovan

#10339 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

sime_cipol wrote:Avaz SKI Tower :roll:
Hoce li to biti neki skijaški centar ili? :D
Vidiš da su tri siva dijela tornja skije.
Izgradnjom ''Ski Towera“ kompanija „Avaz“ ostavit će trajnu uspomenu i podići spomenik olimpijskom duhu Sarajeva, kao glavnog grada i države BiH. ''Ski Tower'' je projektiran u olimpijskom duhu.
So What!

#10340 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Rootboi wrote:zna li se ko je kupio dom penzionera i šta će se gradit na tom mjestu?
Ko je biznismen iz Sirije koji želi zgradu Doma penzionera: Već je uplatio milion KM
Iza ove firme krije se ime Abdulaha Mehdija, koji je prije dvije godine kupio poslovni centar „Capital Tower“ u sarajevskom naselju Otoka.

Image
Dom penzionera Nedžarići: Na prodaju za 10 miliona KM

Ponudu za kupovinu zgrade bivšeg Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići poslala je kompanija „Capital Holding“ iz Sarajeva, s kapitalom sirijskog državljanina, saznaje „Dnevni avaz“.

Deset miliona

Iza ove fime, čije je sjedište u Novom Sarajeva, kako saznajemo, krije se ime Sirijca Abdulaha Mehdija. On je prije dvije godine, kako je objavljeno u medijima, kupio poslovni centar „Capital Tower“ u sarajevskom naselju Otoka.

Ova firma već je uplatila zakonski depozit od deset posto, odnosno milion i 36.000 KM na cijenu objekta koji se prodaje za deset miliona KM, i to nakon snižavanja prvobitne cijene koja je iznosila 13,4 miliona KM.

Mehdi je biznismen iz Sirije, a kako je prije dvije godine izjavio, nakon što je kao turista posjetio Sarajevo, odlučio je investirati novac u bh. metropoli.

Kapital njegove firme iznosi ukupno osam miliona KM, a navedeno je da ova firma ima sjedište u Abu Dabiju. Suosnivač firme i Mehdijev zamjenik je Abdulatif Almohdi, s uložena četiri miliona KM.

Završen konkurs

Podsjećamo da postupak prodaje vodi Agencija za privatizaciju, a direkor Agencije Amer Bekrić potvrdio nam je da je ponuda stigla na adresu Agencije, ali detalje nije znao dok ne bude završen konkurs.

- Objekt je u vlasništvu Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Rok za prijavu bio je prekjučer. Stigla je samo jedna prijava, a očekujemo i prijave poštom. Aukcija je zakazana za narednu sedmicu - rekao je Bekrić.

Dom penzionera nalazi se u Bulevaru Meše Selimovića, a sastoji se od tri cjeline - stambeni dio lamela A, B, C i D, podrumsko-suterenski prostor i trafostanica. Ukupna neto površina objekta iznosi 16.086,30 kvadratnih metara. Ukupna površina zemljišta na kojem se objekt nalazi je 18.286 kvadratnih metara. Namjena objekta je poslovna.

Image
Mehdi: Prije dvije godine kupio poslovni centar na Otoci
Avaz
So What!

#10341 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Zeleno svjetlo za '"Avaz Ski Tower"
Image

Bez ijedne primjedbe članovi Općinskog vijeća sarajevske općine Centar na današnjoj sjednici usvojili su odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta "Centrotrans-Alhos" I faza. Za su glasala 22 vijećnika, samo jedan bio je suzdržan, dok niko nije bio protiv.

Image

"Iz tog razloga izmjena Urbanističkog projekta predviđena je fazno i to je u skladu s iskazanim potrebama korisnika prostora iz 2013. godine i usvojeni Urbanistički projekt 'Centrotrans-Alhos' I faza je, također, potvrđen 2014. godine. Tim urbanističkim projektom omogućena je gradnja savremenog poslovnog kompleksa, uključujući i dva poslovna nebodera, odnosno tornja 'Avaz Twist Tower'. Ove izmjene rade se na zahtjev 'Avaz roto pressa' d.o.o. da bi se stekli uvjeti za izgradnju drugog tornja. U konačnici cilj izmjena je izmjena granice obuhvata, što podrazumijeva istu ili manju ili veću spratnost, ali vrlo je važno da se u novom projektnom rješenju dodatna parking mjesta osiguravaju u podzemnim garažama, a predviđeno je i hortikulturno uređenje", rekao je Ajnadžić.

Inače, kompanija „Avaz“ je na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu predstavila svoj projekt, odnosno plan gradnje novog tornja, 250 metara visokog ''Ski Towera''.

Reference i poslovni rezultati grupacije „Avaz“, kako je tada navedeno, dovoljni su da se odlučilo napraviti nešto što niko i nikada nije uradio u ovom regionu – ''Ski Tower''.

Image

Izgradnjom ''Ski Towera“ kompanija „Avaz“ ostavit će trajnu uspomenu i podići spomenik olimpijskom duhu Sarajeva, kao glavnog grada i države BiH. ''Ski Tower'' je projektiran u olimpijskom duhu.

To je zgrada koja će biti visoka 250 metara, u kojoj će biti smješteni najprestižniji svjetski brendovi i koja će Bosnu i Hercegovinu svrstati među deset država s najvišim tornjem u Evropi. A na toj listi nema, naprimjer, jedne Njemačke ili Francuske. Bosna i Hercegovina će biti i na toj prestižnoj listi.
Akta
Cossack

#10342 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Izgradnja zgrade na Šipu: Uskoro stanovi za smještaj 23 "ruševinca"

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izgradn ... /191011083
Cossack

#10343 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Općina Novi Grad na Žuči gradi sportsko strelište

Image

https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcina- ... /191011080
mahalik

#10344 Re: Sarajevo Construction

Post by mahalik »

jeste li vidjeli da po RP će se graditi benzinska pumpa prekoputa Bosmala gdje su one ruševne sada.
Možemo samo jednom pogađati ko je u pitanju
So What! wrote:
Rootboi wrote:zna li se ko je kupio dom penzionera i šta će se gradit na tom mjestu?
Ko je biznismen iz Sirije koji želi zgradu Doma penzionera: Već je uplatio milion KM
Iza ove firme krije se ime Abdulaha Mehdija, koji je prije dvije godine kupio poslovni centar „Capital Tower“ u sarajevskom naselju Otoka.

Image
Dom penzionera Nedžarići: Na prodaju za 10 miliona KM

Ponudu za kupovinu zgrade bivšeg Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići poslala je kompanija „Capital Holding“ iz Sarajeva, s kapitalom sirijskog državljanina, saznaje „Dnevni avaz“.

Deset miliona

Iza ove fime, čije je sjedište u Novom Sarajeva, kako saznajemo, krije se ime Sirijca Abdulaha Mehdija. On je prije dvije godine, kako je objavljeno u medijima, kupio poslovni centar „Capital Tower“ u sarajevskom naselju Otoka.

Ova firma već je uplatila zakonski depozit od deset posto, odnosno milion i 36.000 KM na cijenu objekta koji se prodaje za deset miliona KM, i to nakon snižavanja prvobitne cijene koja je iznosila 13,4 miliona KM.

Mehdi je biznismen iz Sirije, a kako je prije dvije godine izjavio, nakon što je kao turista posjetio Sarajevo, odlučio je investirati novac u bh. metropoli.

Kapital njegove firme iznosi ukupno osam miliona KM, a navedeno je da ova firma ima sjedište u Abu Dabiju. Suosnivač firme i Mehdijev zamjenik je Abdulatif Almohdi, s uložena četiri miliona KM.

Završen konkurs

Podsjećamo da postupak prodaje vodi Agencija za privatizaciju, a direkor Agencije Amer Bekrić potvrdio nam je da je ponuda stigla na adresu Agencije, ali detalje nije znao dok ne bude završen konkurs.

- Objekt je u vlasništvu Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Rok za prijavu bio je prekjučer. Stigla je samo jedna prijava, a očekujemo i prijave poštom. Aukcija je zakazana za narednu sedmicu - rekao je Bekrić.

Dom penzionera nalazi se u Bulevaru Meše Selimovića, a sastoji se od tri cjeline - stambeni dio lamela A, B, C i D, podrumsko-suterenski prostor i trafostanica. Ukupna neto površina objekta iznosi 16.086,30 kvadratnih metara. Ukupna površina zemljišta na kojem se objekt nalazi je 18.286 kvadratnih metara. Namjena objekta je poslovna.

Image
Mehdi: Prije dvije godine kupio poslovni centar na Otoci
Avaz
on je fiktivni investitor sigurno
DaffyDuck

#10345 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

So What! wrote:Zeleno svjetlo za '"Avaz Ski Tower"
Image

Bez ijedne primjedbe članovi Općinskog vijeća sarajevske općine Centar na današnjoj sjednici usvojili su odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta "Centrotrans-Alhos" I faza. Za su glasala 22 vijećnika, samo jedan bio je suzdržan, dok niko nije bio protiv.

Image

"Iz tog razloga izmjena Urbanističkog projekta predviđena je fazno i to je u skladu s iskazanim potrebama korisnika prostora iz 2013. godine i usvojeni Urbanistički projekt 'Centrotrans-Alhos' I faza je, također, potvrđen 2014. godine. Tim urbanističkim projektom omogućena je gradnja savremenog poslovnog kompleksa, uključujući i dva poslovna nebodera, odnosno tornja 'Avaz Twist Tower'. Ove izmjene rade se na zahtjev 'Avaz roto pressa' d.o.o. da bi se stekli uvjeti za izgradnju drugog tornja. U konačnici cilj izmjena je izmjena granice obuhvata, što podrazumijeva istu ili manju ili veću spratnost, ali vrlo je važno da se u novom projektnom rješenju dodatna parking mjesta osiguravaju u podzemnim garažama, a predviđeno je i hortikulturno uređenje", rekao je Ajnadžić.

Inače, kompanija „Avaz“ je na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu predstavila svoj projekt, odnosno plan gradnje novog tornja, 250 metara visokog ''Ski Towera''.

Reference i poslovni rezultati grupacije „Avaz“, kako je tada navedeno, dovoljni su da se odlučilo napraviti nešto što niko i nikada nije uradio u ovom regionu – ''Ski Tower''.

Image

To je zgrada koja će biti visoka 250 metara, u kojoj će biti smješteni najprestižniji svjetski brendovi i koja će Bosnu i Hercegovinu svrstati među deset država s najvišim tornjem u Evropi. A na toj listi nema, naprimjer, jedne Njemačke ili Francuske. Bosna i Hercegovina će biti i na toj prestižnoj listi.
Akta
Prije razvoda je falila skija i zvao se Azra toranj :-)
mahalik

#10346 Re: Sarajevo Construction

Post by mahalik »

nije nego queen tower i bio je drugačiji
Image
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#10347 Re: Sarajevo Construction

Post by parappa »

mahalik wrote:nije nego queen tower i bio je drugačiji
Image
ali ovaj je trebao da bude u tuzli
mahalik

#10348 Re: Sarajevo Construction

Post by mahalik »

ne
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#10349 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

Moze li se na google naci sta o ovom sirijcu, kakve forme dole ima, odakle mu kapital?

Ne bi me iznenasilo da je ovo jedan od azilanata, dali mu odijelo i idu se za novine slikavaj
insaneinthebrain

#10350 Re: Sarajevo Construction

Post by insaneinthebrain »

kakve su impresije o novom displeju :-?
<meta property="og:image" content="Image?v=2">

https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcina- ... /191011002
Post Reply