Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
freelancerusk

#10326 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by freelancerusk »

muminovic wrote:Ljudi odlaze, sa ili bez bilo kakvih "pokreta".

Hrvatska trenutno prednjaci na Balkanu, jer nemaju problema sa odlaskom.

iz BiH ljudi masovno idu, sad napustaju poslove ljudi sa dobrim platama i odlaze, ne zele vise da cekaju "napredak BIH".

Sa pokretom ili bez njega, isto je.

Pa da li ovdje ima ikoga još da zbilja želi ostati?
Evo ovdje u Bihaću je doslovno egzodus, u mojoj ulici u kojoj sam odrastao, 80% generacije sa kojom sam se sankao kao dijete je već vani, ostali čekaju vizu ili druge prilike, ali baš niko ne želi ostati.

Skoro pa stampedo.
vjesticanametli

#10327 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Edin H. wrote:
vjesticanametli wrote: :lol: bila u rbb sad intesa i dizala bruku xak se i ja cudila hahhaha ....
To mi radi :D
Radis sam sebi :evil:
espn

#10328 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Pokrenuta akcija za kupovinu novih krevetića djeci u Domu Bjelave u Sarajevu

https://www.klix.ba/vijesti/humanitarne ... /190328142

Ovakvo siromaštvo i bijeda nema nigdje, dok ministri voze auta vrijedna milione, djeci se ovako skuplja. I kažu ti hajd nemoj pljuvat. E vala ovo hoću pljuvat i ovakav nakaradan sistem vrijednosti. To je Bosna.
konjislav

#10329 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Suzie Q wrote:I ja sam dok sam studirala godinama isla na crno raditi u Njemacku kod neke familije u restoranu da izbijem lovu. Samo sto sam ja naucila jezik usput
Ma i ja ga solidno govorim, mada bih volio imati veći fond riječi. Gramatika i izgovor su super. Svugdje se snalazim, u državnim institucijama, na poslu, u prodavnici, na ulici, haman bilo gdje.
To je otprilike bilo na B2 nivou, ali nisam ga odavno koristio, pa sam zaboravio stvari.
Boemica

#10330 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

komsinica_s_drugog wrote: A otkud vama da mi medicinari ne radimo ono za sta smo zavrsili skolu?Ja radim, radim na vrlo odgovornom mjestu, i sa teskim pacijentima iako sam tu tek 4 mjeseca.U opisu mog posla je i njega koja ukljucuje hranjenje i pranje guzica, a i davanje lijekova, mijenjanje kanila, katetera, vodjenje racuna o masini za disanje, ukljucivanje i iskljucivanje pacijenta sa iste.Imaju na mom odjelu i pomocnici, oni nisu zavrsili med. skolu i smiju samo njegovati, ali to ipak nikako ne znaci da to ne radim i ja.To rade i sefovi odjeljenja cak.Zavrsili smo skolu koja to podrazumijeva
To sto neki medicinari radni vijek provedu u starackom domu je moguce njihov izbor, jer tu je i manja odgovornost i vjerovatnost da tvoja greaka dovede do velikog problema.
Pa valjda kontaju da bi medicinska sestra trebala lijevom rukom da vadi žuč iz pacijenta, pa kao ne radite ono za što ste se školovali.
Jok, išao si u školu, pa učio jezik, pa prolazio provjere kod Švabe, samo da bi te on zaposlio da ne radiš ono što ti je struka za koju ti traži dokaz da stvarno jeste tvoja struka.
sumirprimus

#10331 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

kao i na onoj temi o onom momku ministru.
najbolji medju nama su ili pod zemljom ili van zemlje, osto je prosjek prosjeka sa casnim izuzecima.
Radio Sarajevo

#10332 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Evo treći put, za ove koji su namjerno ignorisali ovaj post.
Немачка: Бивши медицински техничар осумњичен за више од 100 смрти

https://www.bbc.com/serbian/cyr/svet-46029852

Amsterdam: Vaspitač vrtića zlostavljao decu

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299 ... vljao-decu

Video: Posljednji trenuci njemačkog masovnog ubojice

https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... 25016.aspx

Ovaj čovek je namerno srušio avion u Francuskoj! (FOTO)

https://www.telegraf.rs/vesti/1495150-o ... uskoj-foto

Najkrvaviji školski ubilački pohodi

https://www.index.hr/vijesti/clanak/naj ... 24974.aspx
Radio Sarajevo

#10333 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

detroit-mercy wrote: Niko ne kaze da novac raste na grani ali posla imas preko glave. Porediti zemlje u kojima je nezaposlenost na rekordno niskom nivou sa zemljama koje imaju jako visoku stopu nezaposlenosti, posebno medju mladima, je nonsens. Valjda su ti te tvoj diplome omogucile da imas neku zdravu logiku ili racionalno razmisljanje.
Opet, sve ostalo je proseravanje, od price o povratku do kako nece da rade.
Ima posla preko glave, i to stoji. Zaista nije teško naći posao, ako želiš raditi, ali ja nikad to nisam ni porekao.

Ono što ja govorim je činjenica da, ako nađeš neki nisko plaćen posao, poput kasirke, konobara, ili čak i medicinara, onda je to onda sličan život onome u Bosni, gdje plaćaš skupu stanarinu, nikad nemaš ništa svoje, čitav život si stranac, djeca ti nanu i dedu i ne poznaju, odvojen si od familije i prijatelja, patiš se s jezikom prvih godina, hraniš se u Lidlu i zahvalan si jer imaš redovnu platu i možeš sebi priuštiti malo dalje putovanje jednom godišnje.

Postoje neke stvari koje se ne mogu platiti novcem, koliko god to zvučalo isprazno. Imam prijatelje koji imaju nekretnine po cijelom svijetu, od Južne Afrike, do Amerike, a žive blizu granice, u Oberhausenu. Kažu da deset mjeseci godišnje rade da bi mogli dva mjeseca živjeti u Bosni. Znam da većinu nervira ta dijasporska priča, pa i mene, ali djeca su im sada srednjoškolci, i teško im je odvojiti ih od svega. Dođu kući i pričaju međusobno njemački, a ovo dvoje hoće da iskoče iz svoje kože. Ja im stalno govorim da su budale jer se ne vrate, i da su mi njihovi razlozi debilni. Ja nikad ne bih slušao mišljenje petnaestogodišnjaka, boli me kurac kako se osjeća i želi li se vratiti. Može doći studirati sa 18-19 ako mu se ne svidi.

Elem, to je takođe i subjektivno, ima ljudi koji mrze svoju familiju i nemaju prijatelja, pa im ništa to i ne znači. Ima onih kojima je stvarno ljepše živjeti u selu pored Kassela jer imaju duševni mir, i onda i treba da odu, meni je to skroz okej.

Sve što ja govorim je to da nije kao što se priča, i nije tako lako kao što ljudi govore. To ti kaže čovjek koji je živio na različitim mjestima, koji ima okej posao i dobra primanja, koji je studirao i u Bosni i u Holandiji, koji je na svojoj koži osjetio strane i domaće doktore, i shvatio da ovi na Zapadu samo imaju bolju opremu.

Ako već porediš život u Bosni i život u Njemačkoj, moraš onda porediti i startne pozicije.

Ako u Bosni nemaš ništa, ne možeš da nađeš posao (bez obzira da li je zbog nesposobnosti ili stvarnog nepostojanja posla), nemaš familiju i prijatelje, zavisiš od neke robovlasničke nadnice od 600 KM i još moraš plaćati kiriju, onda naravno da trebaš ići jer je u tom slučaju svugdje bolje.

Međutim, ovo nije pravilo, pravilo je nešto sasvim drugo, a to je da uglavnom ljudi imaju gdje živjeti, uglavnom mogu napraviti više para ako su vrijedni, uglavnom imamo gomilu ugovora o djelu iako imamo veliku nezaposlenost, uglavnom imamo pokriveno zdravstveno osiguranje, i uglavnom imamo prijatelje, familiju itd. Ako ti je ovo startna pozicija, onda ćeš morati u Švabiji barem 3-4 godine da se "snalaziš" ne bi li nešto napravio, a da uložiš tu istu energiju u svojoj zemlji, takođe bi uspio, s tim da postoji velika razlika, a to je da nikad u Bosni nećeš biti stranac, a u Švabiji hoćeš, i ti i tvoja djeca, a vjerovatno i njihova djeca. Ali jebiga, u Bosni niko neće da ore njivu, iako se i od toga može lijepo živjeti. U Njemačku dođu i rado peru suđe, kao što rekoše momci iz Dubioze. Meni je to dno dna.

I još nešto... Svi ovi koji su neprijateljski raspoloženi prema meni u ovoj temi vjerovatno ovaj forum shvataju kao neki vid takmičenja, pa se onda hvataju za neku rečenicu ili nešto što sam rekao, bez da uzmu cijeli kontekst. Takva rasprava ne vodi ničemu, i takve likove ću ignorisati, kao što ignorišem Terabajta iz Austrije koji lafo mrzi Bosnu, a dane provodi ovdje s nama. Ovo nije takmičenje, nego zdrava rasprava za one koji se odluče da odu, neka znaju šta ih čeka.

Ja svakome ko ode želim sve najbolje, i neka se nikad ne vrati ako tako misli, ali ja vam garantujem da ćete se svi za glavu uhvatiti kad vam se roditelji razbole, a vama je jedina opcija da ih strpate u dom, jer nemate nikoga u Bosni ko će se o njima brinuti. Tada svi euri koje se u životu zaradili ne znače ništa jer je vrijeme prošlo, a vi ste 10-20 godina proveli radeći za nekog švapskog gazdu.
Radio Sarajevo

#10334 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

espn wrote:Pokrenuta akcija za kupovinu novih krevetića djeci u Domu Bjelave u Sarajevu

https://www.klix.ba/vijesti/humanitarne ... /190328142

Ovakvo siromaštvo i bijeda nema nigdje, dok ministri voze auta vrijedna milione, djeci se ovako skuplja. I kažu ti hajd nemoj pljuvat. E vala ovo hoću pljuvat i ovakav nakaradan sistem vrijednosti. To je Bosna.
Evo ti si jedan od najnegativnijih likova ovdje na temi.

Kad već kažeš da nigdje nije gore nego kod nas, šta kažeš na ovaj podatak ispod? Buraz, milijarda ljudi nema kuću ili je nema kako treba, živi u kartonima, ili se nekome uvali...
In 2005, an estimated 100 million (1 in 65 at the time) people worldwide were homeless and as many as 1 billion people live as squatters, refugees or in temporary shelter, all lacking adequate housing
stakasa

#10335 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Radio Sarajevo wrote:
detroit-mercy wrote: Niko ne kaze da novac raste na grani ali posla imas preko glave. Porediti zemlje u kojima je nezaposlenost na rekordno niskom nivou sa zemljama koje imaju jako visoku stopu nezaposlenosti, posebno medju mladima, je nonsens. Valjda su ti te tvoj diplome omogucile da imas neku zdravu logiku ili racionalno razmisljanje.
Opet, sve ostalo je proseravanje, od price o povratku do kako nece da rade.
Ima posla preko glave, i to stoji. Zaista nije teško naći posao, ako želiš raditi, ali ja nikad to nisam ni porekao.

Ono što ja govorim je činjenica da, ako nađeš neki nisko plaćen posao, poput kasirke, konobara, ili čak i medicinara, onda je to onda sličan život onome u Bosni, gdje plaćaš skupu stanarinu, nikad nemaš ništa svoje, čitav život si stranac, djeca ti nanu i dedu i ne poznaju, odvojen si od familije i prijatelja, patiš se s jezikom prvih godina, hraniš se u Lidlu i zahvalan si jer imaš redovnu platu i možeš sebi priuštiti malo dalje putovanje jednom godišnje.

Postoje neke stvari koje se ne mogu platiti novcem, koliko god to zvučalo isprazno. Imam prijatelje koji imaju nekretnine po cijelom svijetu, od Južne Afrike, do Amerike, a žive blizu granice, u Oberhausenu. Kažu da deset mjeseci godišnje rade da bi mogli dva mjeseca živjeti u Bosni. Znam da većinu nervira ta dijasporska priča, pa i mene, ali djeca su im sada srednjoškolci, i teško im je odvojiti ih od svega. Dođu kući i pričaju međusobno njemački, a ovo dvoje hoće da iskoče iz svoje kože. Ja im stalno govorim da su budale jer se ne vrate, i da su mi njihovi razlozi debilni. Ja nikad ne bih slušao mišljenje petnaestogodišnjaka, boli me kurac kako se osjeća i želi li se vratiti. Može doći studirati sa 18-19 ako mu se ne svidi.

Elem, to je takođe i subjektivno, ima ljudi koji mrze svoju familiju i nemaju prijatelja, pa im ništa to i ne znači. Ima onih kojima je stvarno ljepše živjeti u selu pored Kassela jer imaju duševni mir, i onda i treba da odu, meni je to skroz okej.

Sve što ja govorim je to da nije kao što se priča, i nije tako lako kao što ljudi govore. To ti kaže čovjek koji je živio na različitim mjestima, koji ima okej posao i dobra primanja, koji je studirao i u Bosni i u Holandiji, koji je na svojoj koži osjetio strane i domaće doktore, i shvatio da ovi na Zapadu samo imaju bolju opremu.

Ako već porediš život u Bosni i život u Njemačkoj, moraš onda porediti i startne pozicije.

Ako u Bosni nemaš ništa, ne možeš da nađeš posao (bez obzira da li je zbog nesposobnosti ili stvarnog nepostojanja posla), nemaš familiju i prijatelje, zavisiš od neke robovlasničke nadnice od 600 KM i još moraš plaćati kiriju, onda naravno da trebaš ići jer je u tom slučaju svugdje bolje.

Međutim, ovo nije pravilo, pravilo je nešto sasvim drugo, a to je da uglavnom ljudi imaju gdje živjeti, uglavnom mogu napraviti više para ako su vrijedni, uglavnom imamo gomilu ugovora o djelu iako imamo veliku nezaposlenost, uglavnom imamo pokriveno zdravstveno osiguranje, i uglavnom imamo prijatelje, familiju itd. Ako ti je ovo startna pozicija, onda ćeš morati u Švabiji barem 3-4 godine da se "snalaziš" ne bi li nešto napravio, a da uložiš tu istu energiju u svojoj zemlji, takođe bi uspio, s tim da postoji velika razlika, a to je da nikad u Bosni nećeš biti stranac, a u Švabiji hoćeš, i ti i tvoja djeca, a vjerovatno i njihova djeca. Ali jebiga, u Bosni niko neće da ore njivu, iako se i od toga može lijepo živjeti. U Njemačku dođu i rado peru suđe, kao što rekoše momci iz Dubioze. Meni je to dno dna.

I još nešto... Svi ovi koji su neprijateljski raspoloženi prema meni u ovoj temi vjerovatno ovaj forum shvataju kao neki vid takmičenja, pa se onda hvataju za neku rečenicu ili nešto što sam rekao, bez da uzmu cijeli kontekst. Takva rasprava ne vodi ničemu, i takve likove ću ignorisati, kao što ignorišem Terabajta iz Austrije koji lafo mrzi Bosnu, a dane provodi ovdje s nama. Ovo nije takmičenje, nego zdrava rasprava za one koji se odluče da odu, neka znaju šta ih čeka.

Ja svakome ko ode želim sve najbolje, i neka se nikad ne vrati ako tako misli, ali ja vam garantujem da ćete se svi za glavu uhvatiti kad vam se roditelji razbole, a vama je jedina opcija da ih strpate u dom, jer nemate nikoga u Bosni ko će se o njima brinuti. Tada svi euri koje se u životu zaradili ne znače ništa jer je vrijeme prošlo, a vi ste 10-20 godina proveli radeći za nekog švapskog gazdu.
1) Zasto si ti napustio Bosnu i drzis nastavu iz inostranstva?
2) Kako planiras rjesiti starost svojih roditelja ako vec neces da ih stavis u dom a sam ne mozes, pricali smo o tome na prethodnim stranicam, na dva mjesta se biti ne moze
Radio Sarajevo

#10336 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

stakasa wrote: 1) Zasto si ti napustio Bosnu i drzis nastavu iz inostranstva?
2) Kako planiras rjesiti starost svojih roditelja ako vec neces da ih stavis u dom a sam ne mozes, pricali smo o tome na prethodnim stranicam, na dva mjesta se biti ne moze
Već sam rekao, nije takmičenje, niti tema o meni, a sve sam to rekao stranicama iza. Nemam namjeru ponavljati po stoti put.

Takmiči se s nekim drugim, odsad si na ignore, kao i Terabajt.
512MB

#10337 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

E dubioznog lika u pm, kenja iz Holandije da se treba vracat i nikako pomisljat napustat BiH, a on ce se eto zrtvovat i ostat :mrgreen:

@Radio: kad sam ja rekao da mrzim BiH? Pises nepovezano, da nije aneurizma nedo bog...
stakasa

#10338 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

512MB wrote:E dubioznog lika u pm, kenja iz Holandije da se treba vracat i nikako pomisljat napustat BiH, a on ce se eto zrtvovat i ostat :mrgreen:

@Radio: kad sam ja rekao da mrzim BiH? Pises nepovezano, da nije aneurizma nedo bog...
Rijec je o unutardijasporskom sukobu ali tesko da ce Radio Sarajevo pristati na takvu definiciju :D
mirsek

#10339 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Radio Sarajevo wrote:
Već sam rekao, nije takmičenje, niti tema o meni, a sve sam to rekao stranicama iza. Nemam namjeru ponavljati po stoti put.

Evo ja se ne takmicim ali me zanima, koja je prednost sto si 10-20 godina sa roditeljima ako nemas para da im platis banjsko lijecenje ili terapiju jer ti je mala plata, kako da budes veseo i sretan i za njih i za sebe ako ne mozes svoj zivot da izgradis, jel jedina satisfakcija to sto cete se gledati svaki dan do kraja zivota, oni bolesni a ti bez svog kuceta ni maceta jer to ne mozes priustiti sa nasim trzistem rada i platama ? Jel bolje da vani postavis zivot na noge, dolazis 2 puta godisnje kod roditelja, cujete se gledate na kameru svaki dan, mozes da im platis banju i lijekove ? Ako imas ovdje solidne poslove a napustas, to vjerovatno znaci da ides na solidna primanja vani i da djeci obezbjedid buducnost. Tada mozes i platiti roditeljima da ti dodju par puta godisnje ako vec ne mozes bez njih. Mislim ima raznih opcija za kombinirati ali to sto roditelji ostaju u BIH, nije bas jak argument kontra odlaska, bar po meni.
stakasa

#10340 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

mirsek wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Evo ja se ne takmicim ali me zanima, koja je prednost sto si 10-20 godina sa roditeljima ako nemas para da im platis banjsko lijecenje ili terapiju jer ti je mala plata, kako da budes veseo i sretan i za njih i za sebe ako ne mozes svoj zivot da izgradis, jel jedina satisfakcija to sto cete se gledati svaki dan do kraja zivota, oni bolesni a ti bez svog kuceta ni maceta jer to ne mozes priustiti sa nasim trzistem rada i platama ? Jel bolje da vani postavis zivot na noge, dolazis 2 puta godisnje kod roditelja, cujete se gledate na kameru svaki dan, mozes da im platis banju i lijekove ? Ako imas ovdje solidne poslove a napustas, to vjerovatno znaci da ides na solidna primanja vani i da djeci obezbjedid buducnost. Tada mozes i platiti roditeljima da ti dodju par puta godisnje ako vec ne mozes bez njih. Mislim ima raznih opcija za kombinirati ali to sto roditelji ostaju u BIH, nije bas jak argument kontra odlaska, bar po meni.
Ma disfunkcionalan frajer, vidis da se on najmanje pita za ono sto mu se u zivotu desava. Koji god 40-godisnjak previse spominje mamu, tetku... Tu nije nesto u redu
512MB

#10341 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Simptomaticno je da tipovi koji su se prodali za papire svi redom imaju istu spiku: nemojte na zapad puno arapa, sve prljavo, nish nevalja, a ovamo sve se udaraju nogom u guzicu sto su se docepali Holandije i posla.

Za nas natural dijasporu su taki novokompovani uglavnom predmet za sprdnju. Kad se treba nesht organizirat fakat je bolje prvo njihove zene pitat za dozvolu pa onda njih :|
mali jomu

#10342 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

512MB wrote: ......bolje prvo njihove zene pitat za dozvolu.....

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

gdje nema muska ima zenska.............
insomnia78

#10343 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

512MB wrote:Simptomaticno je da tipovi koji su se prodali za papire svi redom imaju istu spiku: nemojte na zapad puno arapa, sve prljavo, nish nevalja, a ovamo sve se udaraju nogom u guzicu sto su se docepali Holandije i posla.

Za nas natural dijasporu su taki novokompovani uglavnom predmet za sprdnju. Kad se treba nesht organizirat fakat je bolje prvo njihove zene pitat za dozvolu pa onda njih :|
Koju natural ona sto su oni il roditelji im razgulili u ratu pa se oni ni krivi ni duzni okoristili svim pogodnostima? Lako je ljudima pricati o snalazenju, studiranjima, ucenju jezika kad te boli kurac za status
uglavnomja

#10344 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

mirsek wrote: Evo ja se ne takmicim ali me zanima, koja je prednost sto si 10-20 godina sa roditeljima ako nemas para da im platis banjsko lijecenje ili terapiju jer ti je mala plata, kako da budes veseo i sretan i za njih i za sebe ako ne mozes svoj zivot da izgradis, jel jedina satisfakcija to sto cete se gledati svaki dan do kraja zivota, oni bolesni a ti bez svog kuceta ni maceta jer to ne mozes priustiti sa nasim trzistem rada i platama ? Jel bolje da vani postavis zivot na noge, dolazis 2 puta godisnje kod roditelja, cujete se gledate na kameru svaki dan, mozes da im platis banju i lijekove ? Ako imas ovdje solidne poslove a napustas, to vjerovatno znaci da ides na solidna primanja vani i da djeci obezbjedid buducnost. Tada mozes i platiti roditeljima da ti dodju par puta godisnje ako vec ne mozes bez njih. Mislim ima raznih opcija za kombinirati ali to sto roditelji ostaju u BIH, nije bas jak argument kontra odlaska, bar po meni.

garant su ti roditelji u 40-im godinama, zdravi, jaki ...

pitaj njih da li bi napustili svoje stare roditelje da bi im slali pare kad pozele svoju djecu
ili jos bolje pitaj njih - nane i dede - da li su im draza djeca ili pare?

a to za putovanja :-)
kad pocnu bolescine ne mogu ni do granapa, a kamoli po aerodromima da se vuku ...

isprintaj ono sto je kolega napisao, pa procitaj za 10-20 godina
Tomahawk11
Globalni moderator

#10345 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: Ja nemam taj feeling, pretezno se pise sta je cool na zapadu a st je njesra u BiH, al ok svako ima svoju percepciju...
Tu se slažem s tobom. Primjećuješ li da je to nekako subjektivno?
Sigurno da ima i neko sranje na zapadu i bar nešto cool u BiH.
detroit-mercy

#10346 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:Jbg. Vi ste pobjedili. Kako i ne bi kad imate 20 godina fore. Pitanje je koliko bi vas pod danasnjim uslovima uopste otislo a kamo li uspjelo. Dali ti ljudi sve. Evo hoces uciti jezik, hoces u skolu, hoces raditi pa samo lud cojk ne moze uspjeti
Sta se danasnji uslovi razlikuju od uslova prije dvadeset godina, raja aplicira za posao dobija radne vize i odlazi. I kad tamo dodje prvo sto im Svabo kaze, e sad si jeban nema ti maknut sa ovor radnog mjesta ili se jeban :-). Na to se u principu svodi tvoja prica. Ja sam dosao sa $800 dolara u zemlju u kojoj se sve placa, dao ti je boravisnu dozvolu za ostalo sto be rekao Sojic, snadji se bre :mrgreen:. Prvi posao, sklapao prozore za $9 na sat i od toga placao i stan i auto i hranu i pomagao svoje dole. U odnosu na mene, tebi je jarane kasika upala u med.
Medjutim menije nije trebalo dugo da saberem dva i dva i da skontam sta i kako dalje, dodjes u zemlju koja ti nudi nebrojene mogucnosti i tvoje je samo da se potrudis. Ako neces, jebi ga, do tebe je nije do njih :skoljka:
I ne samo ja nego masa raje koju ovdje znam, zato danas imas more njih koji ili rade prilicno dobre poslove ili imaju svoje businesse, i sve to samo sto nisu imali onaj poznati defetisticki stav, jebaji ga nije to za nas.
512MB

#10347 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote: Ja nemam taj feeling, pretezno se pise sta je cool na zapadu a st je njesra u BiH, al ok svako ima svoju percepciju...
Tu se slažem s tobom. Primjećuješ li da je to nekako subjektivno?
Sigurno da ima i neko sranje na zapadu i bar nešto cool u BiH.
Naravno da je subjektivno, na svakome je da za sebe odluci... samo priznaces i ti da je neprincipijelno trabunjat kako je na zapadu pakao a i dalje ubires plodove istog i ne pomisljas na povratak. Ili ove sto su na zapadu zgrnuli lovu pa sad vade ljudima mast kao „fino li je u BiH, imas sve ko u Belgiji“, dok odgovorne pozicije dobijaju raznorazni hashishari i youtuberi umjesto skolovane djece..
Last edited by 512MB on 29/03/2019 13:50, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#10348 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: Naravno da je subjektivno, na svakome je da za sebe odluci... samo priznaces i ti da je neprincipijelno trabunjat kako je na zapadu pakao a i dalje ubires plodove istog i ne pomisljas na povratak. Ili ove sto su na zapadu zgrnuli lovu pa sad vade ljudima mast kao „fino li je u BiH, imas sve ko u Belgiji“, dok odgovorne pozicije dobijaju raznorazni hashishari i youtuberi umjesto skolovane djece..
Ne znam, možda nekome i jeste pakao. Nije se (s)našao, fali mu ovo ili ono.
A ima i laganja samog sebe (i drugih).
insomnia78

#10349 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

detroit-mercy wrote:
insomnia78 wrote:Jbg. Vi ste pobjedili. Kako i ne bi kad imate 20 godina fore. Pitanje je koliko bi vas pod danasnjim uslovima uopste otislo a kamo li uspjelo. Dali ti ljudi sve. Evo hoces uciti jezik, hoces u skolu, hoces raditi pa samo lud cojk ne moze uspjeti
Sta se danasnji uslovi razlikuju od uslova prije dvadeset godina, raja aplicira za posao dobija radne vize i odlazi. I kad tamo dodje prvo sto im Svabo kaze, e sad si jeban nema ti maknut sa ovor radnog mjesta ili se jeban :-). Na to se u principu svodi tvoja prica. Ja sam dosao sa $800 dolara u zemlju u kojoj se sve placa, dao ti je boravisnu dozvolu za ostalo sto be rekao Sojic, snadji se bre :mrgreen:. Prvi posao, sklapao prozore za $9 na sat i od toga placao i stan i auto i hranu i pomagao svoje dole. U odnosu na mene, tebi je jarane kasika upala u med.
Medjutim menije nije trebalo dugo da saberem dva i dva i da skontam sta i kako dalje, dodjes u zemlju koja ti nudi nebrojene mogucnosti i tvoje je samo da se potrudis. Ako neces, jebi ga, do tebe je nije do njih :skoljka:
I ne samo ja nego masa raje koju ovdje znam, zato danas imas more njih koji ili rade prilicno dobre poslove ili imaju svoje businesse, i sve to samo sto nisu imali onaj poznati defetisticki stav, jebaji ga nije to za nas.
Razlikuje se sto tadasnje izbjeglice niko nije jebavo a to ti ostavlja prostora za druge stvari
detroit-mercy

#10350 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

uglavnomja wrote:
mirsek wrote: Evo ja se ne takmicim ali me zanima, koja je prednost sto si 10-20 godina sa roditeljima ako nemas para da im platis banjsko lijecenje ili terapiju jer ti je mala plata, kako da budes veseo i sretan i za njih i za sebe ako ne mozes svoj zivot da izgradis, jel jedina satisfakcija to sto cete se gledati svaki dan do kraja zivota, oni bolesni a ti bez svog kuceta ni maceta jer to ne mozes priustiti sa nasim trzistem rada i platama ? Jel bolje da vani postavis zivot na noge, dolazis 2 puta godisnje kod roditelja, cujete se gledate na kameru svaki dan, mozes da im platis banju i lijekove ? Ako imas ovdje solidne poslove a napustas, to vjerovatno znaci da ides na solidna primanja vani i da djeci obezbjedid buducnost. Tada mozes i platiti roditeljima da ti dodju par puta godisnje ako vec ne mozes bez njih. Mislim ima raznih opcija za kombinirati ali to sto roditelji ostaju u BIH, nije bas jak argument kontra odlaska, bar po meni.

garant su ti roditelji u 40-im godinama, zdravi, jaki ...

pitaj njih da li bi napustili svoje stare roditelje da bi im slali pare kad pozele svoju djecu
ili jos bolje pitaj njih - nane i dede - da li su im draza djeca ili pare?

a to za putovanja :-)
kad pocnu bolescine ne mogu ni do granapa, a kamoli po aerodromima da se vuku ...

isprintaj ono sto je kolega napisao, pa procitaj za 10-20 godina
Ako cemo iskreno, vecina ljudi je i u bivsoj Jugi ostavljala roditelje pa se selila, sa sela u grad, iz grada u grad, iz republike u drugu republiku ili drzavu. Sve je to ok i empatija i ljubav, briga i paznja ali kad dodje do bolesti prvo sto se pika kod nas je da uletis $ da te smjeste u bolnicu, poslije toga ide ulijetanje glavnoj sestri, pa dokotoru ovom ili onom. Moj stari je skoro bio bolestan, covjek za bolnice vracaju ga kuci, dodji na kontrolu za 2 sedmice :-). Da se nije potegnulo on bolnice vidio ne bi niti bi imao bilo kakvu njegu a za dvije sedmice bi zavrsio negdje drugo. Da ne pricam previse, znaju ljudi dobro kako stvari ferceraju.
Od rodice stari, covjek je stvarno bolestan, prica nam kako mu je bilo fino u Nakasu :roll:. Posto imamo nekog iskustva sa bolescu koju ima, pitamo rodicu jesu mu radili ovo, jesu mu stavili ovo, sve neke normalne procedure. Zenska se nasmija, znas sta kaze, "halo, vi stvarno dugo zivite vani ovo je Bosna". Jos nam je nato i malo opisala kroz sta su sve prolazili.
Ili da mozda podjemo od njege, kad ti i zena ti odete na posao ko ce se brinuti o starcima?
Mislim, svakome svoje ali ima tu masa stvari osim onih pozelili se nana i dedo.
Post Reply