Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
King Theoden

#10326 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Smrcak15 wrote:Ad
Ono što nam je poznato jeste to da je narod aad naseljavao krajnji jug arapskog poluotoka. Dakle, otprilike jugoistočni dio današnjeg jemena.
Kakve su šanse da je musa, a.s. bio na krajnjem jugu arabije?
Smrcak15

#10327 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dino34 wrote:
Smrcak15 wrote:Ad
Ono što nam je poznato jeste to da je narod aad naseljavao krajnji jug arapskog poluotoka. Dakle, otprilike jugoistočni dio današnjeg jemena.
Kakve su šanse da je musa, a.s. bio na krajnjem jugu arabije?
neznam to, ali je bio u Mekki na Hadzu po islamskim i zidovskim izvorima.
Ramzess Veliki

#10328 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote:
Ramzess Veliki wrote: Nego jedno pitanje, u Bibliji se spominje narod Anunaki, dio o lutanju Mojsija (Musa) po pustinji nakon bjezanja iz Egipta, kad je poslao patrole na sve strane da traze pogodnu zemlju, pa su se jedni vratili sa sjevera (istorijski grad Babel) u strahu I referisali o narodu koji je visok skoro tri metra.
Spominje li se gdje to u Kur'anu?
Moguce I da je rijec o Zuluima, a Anunaki se povezuju sa civilizacijom svemirske rase sa drugoga sunca koji su vladali jedno vrijeme Babiloncima I naucili ih tehnologiji pa su se ko biva vratili na svoju planetu po poznatom naucniku …
Image
dio o lutanju Mojsija (Musa) po pustinji nakon bjezanja iz Egipta, kad je poslao patrole na sve strane da traze pogodnu zemlju,
Kuran
5:26 'Četrdeset godina oni će zemljom lutati' – reče On(Bog) – 'jer će im Sveta zemlja zabranjena biti, a ti ne tuguj za narodom grješnim!'

Nego jedno pitanje, u Bibliji se spominje narod Anunaki,
ne znam Jesu li to ovi

69. Zar vam je čudno(narode Ad) što vam pouka od Gospodara vašeg dolazi po čovjeku, jednom od vas, da vas opominje? Sjetite se da vas je On nasljednicima Nuhova naroda učinio; to što ste krupna rasta - Njegovo je djelo. I neka su vam zato uvijek na umu Allahove blagodati, da biste postigli ono što budete željeli."

Moguce I da je rijec o Zuluima, a Anunaki se povezuju sa civilizacijom svemirske rase sa drugoga sunca koji su vladali jedno vrijeme Babiloncima I naucili ih tehnologiji pa su se ko biva vratili na svoju planetu po poznatom naucniku …
nisu to nikakve rase sa drugih planeta.
Nije to. U Bibliji se nazivaju Anaki, a u drugim spisima Anunaki, kako ih spominju u sumerskim I asirskim spisima.
Povezuju se i sa postojanjem divova, a navodno su sa drugog planeta sto je malo vjerovatno, mozda samo pjesnicko pretjerivanje. Njima se pripisuje izgradnja Babela koji je dugo zabranjen za arheoloska istrazivanja, i sto o njemu znamo to je od amatera koji odu tamo pa snime ogromne blokove od kojih je drevni dio grada izgradjen. Poslije su rimljani na njemu pravili svoj grad ali njihovi blokovi su kao pijesak na cigli, zanemarljivi ...
JVC

#10329 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Ramzess Veliki wrote: Nije to. U Bibliji se nazivaju Anaki, a u drugim spisima Anunaki, kako ih spominju u sumerskim I asirskim spisima.
Povezuju se i sa postojanjem divova, a navodno su sa drugog planeta sto je malo vjerovatno, mozda samo pjesnicko pretjerivanje. Njima se pripisuje izgradnja Babela koji je dugo zabranjen za arheoloska istrazivanja, i sto o njemu znamo to je od amatera koji odu tamo pa snime ogromne blokove od kojih je drevni dio grada izgradjen. Poslije su rimljani na njemu pravili svoj grad ali njihovi blokovi su kao pijesak na cigli, zanemarljivi ...
Uzmi i pročitaj The Book of Enoch
Bloo
Globalna šefica

#10330 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

JVC wrote:
Ramzess Veliki wrote: Nije to. U Bibliji se nazivaju Anaki, a u drugim spisima Anunaki, kako ih spominju u sumerskim I asirskim spisima.
Uzmi i pročitaj The Book of Enoch
Ali u originalu!
King Theoden

#10331 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Smrcak15 wrote:neznam to, ali je bio u Mekki na Hadzu po islamskim i zidovskim izvorima.
Da, ali zvuči zanimljivo da su možda stigli do krajnjeg juga. Samo, ako su bili dole, nisu mogli vidjeti aad, jer je hud, a.s., inače poslanik narodu aad, živio dosta prije musaa, a.s.
Samo,u knjizi "povijest islama" mustafe spahića nalazimo da je aad vladao babilonom.
Ramzess Veliki wrote:U Bibliji se nazivaju Anaki
U bibliji se i ibrahim naziva avram pa kasnije abraham.
Ono što je interesantno jeste to da kad u google ukucaš aad, izbaci slike kostura ogromnih ljudi, kao i velike građevine.
I kur'an spominje velike građevine koje su izrađivali.
JVC

#10332 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Bloo wrote:
Ali u originalu!
Naravno. A može mu Smrle to prevesti brzinski.
Ramzess Veliki

#10333 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Moja greska, ne Babel nego Baalbek:

Image
Image

… ali hajd da ne zacatavam …
Ramzess Veliki

#10334 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Dino34 wrote:
Smrcak15 wrote:neznam to, ali je bio u Mekki na Hadzu po islamskim i zidovskim izvorima.
Da, ali zvuči zanimljivo da su možda stigli do krajnjeg juga. Samo, ako su bili dole, nisu mogli vidjeti aad, jer je hud, a.s., inače poslanik narodu aad, živio dosta prije musaa, a.s.
Samo,u knjizi "povijest islama" mustafe spahića nalazimo da je aad vladao babilonom.
Ramzess Veliki wrote:U Bibliji se nazivaju Anaki
U bibliji se i ibrahim naziva avram pa kasnije abraham.
Ono što je interesantno jeste to da kad u google ukucaš aad, izbaci slike kostura ogromnih ljudi, kao i velike građevine.
I kur'an spominje velike građevine koje su izrađivali.
Pa u tom slucaju se govori o istom narodu, Anaki ili Aad narod.

To ne mijenja nista, cak se moze povezati sa ajetom gdje se kaze "Ti ne znas, a prije tebe su postojali narodi od kojih smo neke unistili vodom, neke vatrom…" (tako nekako) i tako nabraja cini mi se sedam naroda. Mozda je AAd narod jedan od tih. Kur'an naglasava postojanje civilizacija prije ove nase.
King Theoden

#10335 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Ramzess Veliki wrote:postojanje civilizacija prije ove nase.
E, to je ono što mene zanima, ali više arheološki.
Bilo bi lijepo kada bi nauka objasnila ko su bili, odakle su porijeklom i šta su ostavili tj izgradili.
King Theoden

#10336 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Isto tako, zanima me porijeklo faraona.
Kad rade rekonstrukciju, dobiješ sliku čovjeka koji ne liči na egipćane.
Nažalost, to će prije uraditi ateisti. Naši minderaši ne deveraju sa tim "nebitnim stvarima"
Plavo-bijeli

#10337 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Plavo-bijeli »

Dino34 wrote:Isto tako, zanima me porijeklo faraona.
Nažalost, to će prije uraditi ateisti. Naši minderaši ne deveraju sa tim "nebitnim stvarima"
A što si se ti naglo krenuo za ovo zanimati, a nedavno ti je sve to bilo smiješno :)?
King Theoden

#10338 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Šta mi je bilo smiješno?
geralt

#10339 Re: Ateizam vs. Religija

Post by geralt »

Dino34 wrote:Isto tako, zanima me porijeklo faraona.
Danasnji i "faraonski" Egipcani nisu genetski isti narod i nemaju puno veze jedni s drugima. Egipat su osvajali i drzali pod okupacijom Perzijanci, Grci, Rimljani, Arapi i na kraju Turci, i svaki od osvajaca je ostavio svoj genetski trag. Da ne spominjemo cinjenicu da je Egipat uvijek bio raskrsnica trgovackih puteva u koju su prirodno dolazili i doseljavali se ljudi iz svih dijelova svijeta.
King Theoden

#10340 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

geralt wrote:Danasnji i "faraonski" Egipcani nisu genetski isti narod i nemaju puno veze jedni s drugima. Egipat su osvajali i drzali pod okupacijom Perzijanci, Grci, Rimljani, Arapi i na kraju Turci, i svaki od osvajaca je ostavio svoj genetski trag. Da ne spominjemo cinjenicu da je Egipat uvijek bio raskrsnica trgovackih puteva u koju su prirodno dolazili i doseljavali se ljudi iz svih dijelova svijeta.
OK, to je argument.
Kako su onda izgledali stari egipćani?
Jer ako je vjerovati slikama tj rekonstrukcijama, faraoni su bili bijelci poput nas sa, eto, preplanulim tenom.
Nikakve sličnosti sa semitima ili afrikancima.
King Theoden

#10341 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Ovako je izgledao ramzes II

Image
Smrcak15

#10342 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dino34 wrote:
geralt wrote:Danasnji i "faraonski" Egipcani nisu genetski isti narod i nemaju puno veze jedni s drugima. Egipat su osvajali i drzali pod okupacijom Perzijanci, Grci, Rimljani, Arapi i na kraju Turci, i svaki od osvajaca je ostavio svoj genetski trag. Da ne spominjemo cinjenicu da je Egipat uvijek bio raskrsnica trgovackih puteva u koju su prirodno dolazili i doseljavali se ljudi iz svih dijelova svijeta.
OK, to je argument.
Kako su onda izgledali stari egipćani?
Jer ako je vjerovati slikama tj rekonstrukcijama, faraoni su bili bijelci poput nas sa, eto, preplanulim tenom.
Nikakve sličnosti sa semitima ili afrikancima.
pusti te zapadnjacke fazone, gdje cak isusa nekad imaju sa plavom kosom i plavim ocima :-)

to oni crtaju kako bi priblizili narodu koji izgleda tako, kako bi narod lakse prisvojio sebi...
King Theoden

#10343 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Smrcak15 wrote:pusti te zapadnjacke fazone, gdje cak isusa nekad imaju sa plavom kosom i plavim ocima
Pa pogledaj ramzesovu kosu i oblik glave i lica.
Druže, ono nije crnac.
Ramzess Veliki

#10344 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Dino34 wrote:
Smrcak15 wrote:pusti te zapadnjacke fazone, gdje cak isusa nekad imaju sa plavom kosom i plavim ocima
Pa pogledaj ramzesovu kosu i oblik glave i lica.
Druže, ono nije crnac.
Procitaj Asterixa, tamo ces naci kako su izgledali drevni egipcani. :D
Hakiz

#10345 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

.
asurbanipal

#10346 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote: teleportacija po Kuranu je uradjena od covjeka koji je imao znanje o tome a ne od dzinna.

Image
Ramzess Veliki

#10347 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Smrcak15 wrote: nepoznato mi je da se dzinni znaju teleportirati.

teleportacija po Kuranu je uradjena od covjeka koji je imao znanje o tome a ne od dzinna.
Pa ima li neko aje ili surra za teleportaciju?
Znas koliko me kosta karta za godisnji ??? :zid: :zid: :zid:
Smrcak15

#10348 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:
Smrcak15 wrote: nepoznato mi je da se dzinni znaju teleportirati.

teleportacija po Kuranu je uradjena od covjeka koji je imao znanje o tome a ne od dzinna.
Pa ima li neko aje ili surra za teleportaciju?
Znas koliko me kosta karta za godisnji ??? :zid: :zid: :zid:
asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote: teleportacija po Kuranu je uradjena od covjeka koji je imao znanje o tome a ne od dzinna.

Image
upravo tako , Kuran govorio o teleportaciji materije za vrijeme Kralja poslanika Solomona koju je imao ogromnu vlast i dostup znanju kao malo ko na zemlji u historiji covjecanstva.

Beam me up: Scientists say human teleportation is 'possible' as they transfer atoms three metres in groundbreaking experiment
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech ... atoms.html

First Object Teleported from Earth to Orbit
https://www.technologyreview.com/s/6082 ... -to-orbit/

ovo sto naucnici sad pokusavaju strucnjak Kralja poslanika Solomona koji se zvao Asif je znao nacin kako uraditi teleportaciju materije

Obracanje Kralja Solomona da mu donesu prijestolje kraljice Sabe dok ona putuje prema njemu, znaci da se teleportira prijestolje kraljice Sabe sadasnji Jemen u Jerusalem gdje je Solomon bio.

27:38 'O dostojanstvenici, ko će mi od vas donijeti njezin prijesto prije nego što oni dođu da mi se pokore?' 
39 'Ja ću ti ga donijeti' – reče Ifrit, jedan od džina – 'prije nego iz ove sjednice svoje ustaneš, ja sam za to snažan i pouzdan.' 
40 'A ja ću ti ga donijeti' – reče onaj koji je učio iz Knjige – 'prije nego što okom trepneš.' I kad Sulejman vidje da je prijesto već pored njega postavljen, uzviknu: 'Ovo je blagodat Gospodara moga, koji me iskušava da li ću zahvalan ili nezahvalan biti. A ko je zahvalan – u svoju je korist zahvalan, a ko je nezahvalan – pa, Gospodar moj je neovisan i plemenit. 
41 Promijenite izgled njezina prijestolja da vidimo hoće li ga ili neće prepoznati!' 
42 I kad ona dođe, bî joj rečeno: 'Je li ovakav prijesto tvoj?' – 'Kao da je on!' – uzviknu ona. 'A nama je prije nego njoj dato znanje, i mi smo muslimani.'

evo MIchio Kaku fizicar objasnjava teleportaciju
MarlboroGold

#10349 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

:lol:
Bloo
Globalna šefica

#10350 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Asife, reci nam de, kako tvoje teleportacije rade...
Locked