religija sigurno od covjeka pravi ateistu, a za vjernika je neizvjesno..ako ti je tako lakse da skuzis jer se nigdje gore ne referiram na vrijeme nastanka ateizma..apropo prvi se ateisti povjesno gledajuci navodno tako nazivaju negdje u 18 stoljecu..Connaisseur Karlin wrote:ti pises o ateizmu od 16 stoljeca, no ateizam postoji od 5 st. p.n.e.HardcoreMX wrote:Nije sigurno da ce religija doista napraviti od covjeka vjernika, ali je sigurno da je religija ta koja je stvorila ateistu i agnostika...
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- HardcoreMX
#10326 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Connaisseur Karlin
#10327 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pa u tome i jeste problem: nisi referirao vrijeme postanka ateizma, drugi put pisi konkretnijeHardcoreMX wrote:religija sigurno od covjeka pravi ateistu, a za vjernika je neizvjesno..ako ti je tako lakse da skuzis jer se nigdje gore ne referiram na vrijeme nastanka ateizma..apropo prvi se ateisti povjesno gledajuci navodno tako nazivaju negdje u 18 stoljecu..Connaisseur Karlin wrote:ti pises o ateizmu od 16 stoljeca, no ateizam postoji od 5 st. p.n.e.HardcoreMX wrote:Nije sigurno da ce religija doista napraviti od covjeka vjernika, ali je sigurno da je religija ta koja je stvorila ateistu i agnostika...
- HardcoreMX
#10328 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pa nema potrebe jer to svi znaju osim tebe..a to nije ni bila poenta..Connaisseur Karlin wrote: pa u tome i jeste problem: nisi referirao vrijeme postanka ateizma, drugi put pisi konkretnije
- Connaisseur Karlin
#10329 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ima potrebe, tako razgovara obrazovan svijet, no ti nisi dio istogHardcoreMX wrote:pa nema potrebe jer to svi znaju osim tebe..a to nije ni bila poenta..Connaisseur Karlin wrote: pa u tome i jeste problem: nisi referirao vrijeme postanka ateizma, drugi put pisi konkretnije
- HardcoreMX
#10330 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ne ljuti se..naucices..Connaisseur Karlin wrote: ima potrebe, tako razgovara obrazovan svijet, no ti nisi dio istog
- Connaisseur Karlin
#10331 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
naucila sam da si neobrazovanHardcoreMX wrote:ne ljuti se..naucices..Connaisseur Karlin wrote: ima potrebe, tako razgovara obrazovan svijet, no ti nisi dio istog
- HardcoreMX
#10332 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ne valja ti pristup...Connaisseur Karlin wrote: naucila sam da si neobrazovan
- aurora313
#10333 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
O kakvom ‘vjerovanju‘ da nema boga govoriš? Ja znam da ga nema i da ga nikada nije bilo. Da nije tako, postojao bi neki trag ili dokaz koji bih slijedio.Smrcak15 wrote:ateizam je vjerovanje da nema Boga, tako da je i to jedna vrsta vjerovanja.
Vjerovanje ostavljam agnosticima.
- HardcoreMX
#10334 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ima ona narodna...ateisti su djelomicno u pravu kad kazu nema boga, jos samo fali da kazu osim Allah-a....aurora313 wrote:O kakvom ‘vjerovanju‘ da nema boga govoriš? Ja znam da ga nema i da ga nikada nije bilo. Da nije tako, postojao bi neki trag ili dokaz koji bih slijedio.Smrcak15 wrote:ateizam je vjerovanje da nema Boga, tako da je i to jedna vrsta vjerovanja.
- harač
#10335 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
dmus i dimus imaš temu za ovakve stvari; nije više ni smiješnoSmrcak15 wrote:zasto je glupostharač wrote:zašto se s ovim glupostima zachatava tema?
pa ovdje , takvi primjeru idu u prilog da je Kuran od Boga nikako od ljudi, znaci fakticki drzimo se teme jer pricati ima li Boga ili nema pripada ovoj temi, ne pricamo jeli Kuran od nekog covjeka, nego jeli od Boga ili nije, samim tim se vezujemo na ovu temu ateizma.
- harač
#10336 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
da, preplagirana komičarska doskočica o tome kako ateisti vjeruju u boga manjeHardcoreMX wrote:ima ona narodna...ateisti su djelomicno u pravu kad kazu nema boga, jos samo fali da kazu osim Allah-a....aurora313 wrote:O kakvom ‘vjerovanju‘ da nema boga govoriš? Ja znam da ga nema i da ga nikada nije bilo. Da nije tako, postojao bi neki trag ili dokaz koji bih slijedio.Smrcak15 wrote:ateizam je vjerovanje da nema Boga, tako da je i to jedna vrsta vjerovanja.
- harač
#10337 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
čuj ovog kolumbavatrogasac wrote:I za vjerovanje i nevjerovanje treba vjerovanje
- Towelie
#10338 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
To ti je ona semanticka vratolomija cafiri veruju u nepostojanje bogova, ergo vernici su.harač wrote:čuj ovog kolumbavatrogasac wrote:I za vjerovanje i nevjerovanje treba vjerovanje
- Smrcak15
#10339 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
a kako ti to mozes znati de mi reci???aurora313 wrote:O kakvom ‘vjerovanju‘ da nema boga govoriš? Ja znam da ga nema i da ga nikada nije bilo. Da nije tako, postojao bi neki trag ili dokaz koji bih slijedio.Smrcak15 wrote:ateizam je vjerovanje da nema Boga, tako da je i to jedna vrsta vjerovanja.
pa ti nemozes znati ima li ili nema vanzemaljaca u nasem univerzumu a da znas ima li BOga van naseg univerzuma ili nema
postoji trag , samo sto ti tragove ne detektujes.Da nije tako, postojao bi neki trag
- Bloo
- Globalna šefica
#10340 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Mislis ne dokodira?Smrcak15 wrote:a kako ti to mozes znati de mi reci???aurora313 wrote:O kakvom ‘vjerovanju‘ da nema boga govoriš? Ja znam da ga nema i da ga nikada nije bilo. Da nije tako, postojao bi neki trag ili dokaz koji bih slijedio.Smrcak15 wrote:ateizam je vjerovanje da nema Boga, tako da je i to jedna vrsta vjerovanja.
pa ti nemozes znati ima li ili nema vanzemaljaca u nasem univerzumu a da znas ima li BOga van naseg univerzuma ili nema![]()
postoji trag , samo sto ti tragove ne detektujes.Da nije tako, postojao bi neki trag
- Smrcak15
#10341 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ne , nego ne detektira, ne pricam sad o dekodiranju.Bloo wrote: Mislis ne dokodira?
- Bloo
- Globalna šefica
#10342 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa mozda detektira, a ne zna dekodirati?Smrcak15 wrote:ne , nego ne detektira, ne pricam sad o dekodiranju.Bloo wrote: Mislis ne dokodira?
- Smrcak15
#10343 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ne siluj neduznom narodu mozak sa jezickom akrobatikom.Bloo wrote:Pa mozda detektira, a ne zna dekodirati?Smrcak15 wrote:ne , nego ne detektira, ne pricam sad o dekodiranju.Bloo wrote: Mislis ne dokodira?
- Bloo
- Globalna šefica
#10344 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa evo da ja ne silujem sa svojim lingvisticko-logickim akrobacijama, hajd ti nama razbaci neku tabelu i slicice sa dekodiranjem, nisi dugo.Smrcak15 wrote:
ne siluj neduznom narodu mozak sa jezickom akrobatikom.
- Smrcak15
#10345 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
sve u svoje vrijeme i na pravom mjestuBloo wrote:Pa evo da ja ne silujem sa svojim lingvisticko-logickim akrobacijama, hajd ti nama razbaci neku tabelu i slicice sa dekodiranjem, nisi dugo.Smrcak15 wrote:
ne siluj neduznom narodu mozak sa jezickom akrobatikom.
- vatrogasac
#10346 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pogledao ovaj film po istinitom događaju? Od radikalnog ateiste do popa koji je napisao više knjiga, a samo ovaj naslov je prodan u 15 milona primjeraka. Knjige i filozofiranje Russella, Habermasa, Flewa i ostalih nisu mu bile dovoljne kao dokaz ni za ni protiv. To je ono što je zanimljivo kako se neka baba/nena i bez osnovne škole nađe zajedno u crkvi ili džamiji sa ženom koja je doktorirala i piše knjige i zajedno se rame uz rame obraćaju Stvoritelju jednakom posvećenošću. Koliko je potrebno tona, kilograma ili grama dokaza da se uzvjeruje?harač wrote:čuj ovog kolumbavatrogasac wrote:I za vjerovanje i nevjerovanje treba vjerovanje
- HardcoreMX
#10347 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
opet nesto sto si ti sam definirao kao 'ateisticke' petljancije....harač wrote: da, preplagirana komičarska doskočica o tome kako ateisti vjeruju u boga manjeal hajd, kršćani su uvijek imali običaj reći da muslimani nikad nisu bili pretjerano originalni
- Connaisseur Karlin
#10348 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
21 soljece, forumsko misionarenje vjernika na temi Ateizam/Agnosticizam 
- vatrogasac
#10349 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Misionarenje? Trebaš mi u džamiji ili crkvi? Nekada sam se trošio na razbijanje stereotipa, ali baš me više briga. Bog je to dobro uredio da svako od nas odgovara za svoje postupke i ja ni u kom slučaju nisam odgovoran za tvoje. Rahmetli Đozo je znao reći da je lijepo čovjeku objasniti nešto u čemu luta, a da je kontraproduktivno ubjeđivati ga. Nema dva puta spoznaje ista i džaba je da ja tebi prenosim svoje iskustvo jer ti od njega nemaš ništa.Connaisseur Karlin wrote:21 soljece, forumsko misionarenje vjernika na temi Ateizam/Agnosticizam
- Connaisseur Karlin
#10350 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pa ti cijelo vrijeme pises o svom abrhamskom Bogu, a kojeg odlicno poznajesvatrogasac wrote:Misionarenje? Trebaš mi u džamiji ili crkvi? Nekada sam se trošio na razbijanje stereotipa, ali baš me više briga. Bog je to dobro uredio da svako od nas odgovara za svoje postupke i ja ni u kom slučaju nisam odgovoran za tvoje. Rahmetli Đozo je znao reći da je lijepo čovjeku objasniti nešto u čemu luta, a da je kontraproduktivno ubjeđivati ga. Nema dva puta spoznaje ista i džaba je da ja tebi prenosim svoje iskustvo jer ti od njega nemaš ništa.Connaisseur Karlin wrote:21 soljece, forumsko misionarenje vjernika na temi Ateizam/Agnosticizam
imam pravo vjerovati da postoji spiritulanost u humanizmu, a za tako nesto mi ne treba abrhamski Bog
tvoj abrhamski Bog diskiminira ljudsku populaciju jer ga je ista upravo opisala, intereptirala , tj. vas Bog je iskljucivo vizija jedne populacije na Zemlji