Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ITNet
#10301 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@drvosjeca
Pa osnovno je pravilo da se vozi desnom trakom, ali kao sto rece desna traka ovo ono vazda haos neki u njoj sta li I odmah ne treba postovati to pravilo….Nisam ni ja rekao da je skroz zabranjeno kretanje lijevom trakom, ovo sto sam spominjao je neko basic pravilo sto te uce kod nas u auto skoli I prepadaju od starta da nesmijes prismrditi lijevoj traci…ali te isto tako uce kad I u kojim situacijama se koristi ta lijeva traka sto normalnog covjeka dovede do zakljucka da nije ok voziti samo u lijevoj traci tek tako.
Sad ovdje da raspravljamo da li nas uce ispravno ili ne je apsurdno, ja mislim da nas uce nesto ok I to bi trebali postovati a ne da nas zaboli neka stvar cim dobijemo vozacku.
Zmigavac se treba dati kod svake promjene kretanja, glup primjer, zasto se daje zmigavac kad se prebacujes iz trake u traku po gradu ako vozis pravo? Nema nikakve veze sto si ti na putu/cesti sa znakom prvenstva ako ta cesta mijenja smijer a sa njom I ti, moras to dati do znanja drugim ucesnicima u saobracaju, ti znakovi su tu da objasne tko ima prednosti a ne da se ne mora zmigavac dati jer si ti na toj cesti, ipak je to jedna vrsta raskrsnice. Zasto su na slici auta 1 i 2 dala zmigavac?
Pa osnovno je pravilo da se vozi desnom trakom, ali kao sto rece desna traka ovo ono vazda haos neki u njoj sta li I odmah ne treba postovati to pravilo….Nisam ni ja rekao da je skroz zabranjeno kretanje lijevom trakom, ovo sto sam spominjao je neko basic pravilo sto te uce kod nas u auto skoli I prepadaju od starta da nesmijes prismrditi lijevoj traci…ali te isto tako uce kad I u kojim situacijama se koristi ta lijeva traka sto normalnog covjeka dovede do zakljucka da nije ok voziti samo u lijevoj traci tek tako.
Sad ovdje da raspravljamo da li nas uce ispravno ili ne je apsurdno, ja mislim da nas uce nesto ok I to bi trebali postovati a ne da nas zaboli neka stvar cim dobijemo vozacku.
Zmigavac se treba dati kod svake promjene kretanja, glup primjer, zasto se daje zmigavac kad se prebacujes iz trake u traku po gradu ako vozis pravo? Nema nikakve veze sto si ti na putu/cesti sa znakom prvenstva ako ta cesta mijenja smijer a sa njom I ti, moras to dati do znanja drugim ucesnicima u saobracaju, ti znakovi su tu da objasne tko ima prednosti a ne da se ne mora zmigavac dati jer si ti na toj cesti, ipak je to jedna vrsta raskrsnice. Zasto su na slici auta 1 i 2 dala zmigavac?
-
530i
#10302 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bezobrazniče!bitanga_sa_otesa wrote:ja jurim 60km/h po gradu i stalno blicam i sviram debilima koji gamizu 30-40km/h
Zar ne znaš da se vozi 30 i dopisuje preko vibera kroz sve tri trake!
Ugrožavaš saobraćaj tim ogromnim brzinama!
- amar1994
#10303 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
530i wrote:Bezobrazniče!bitanga_sa_otesa wrote:ja jurim 60km/h po gradu i stalno blicam i sviram debilima koji gamizu 30-40km/h
Ugrožavaš saobraćaj tim ogromnim brzinama!
al nista viber , samo ovo

- beni-bu-man
#10304 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
to to, kao moja kolegica nema mjesec dana kako je polozila a ono vec sama sebe snima u autu kako darajva gradom i kaci na instagramamar1994 wrote:530i wrote:Bezobrazniče!bitanga_sa_otesa wrote:ja jurim 60km/h po gradu i stalno blicam i sviram debilima koji gamizu 30-40km/h
Ugrožavaš saobraćaj tim ogromnim brzinama!![]()
al nista viber , samo ovo![]()
![]()
![]()
- amar1994
#10305 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
o tome ti priĆam , to je in sadbeni-bu-man wrote:to to, kao moja kolegica nema mjesec dana kako je polozila a ono vec sama sebe snima u autu kako darajva gradom i kaci na instagramamar1994 wrote:![]()
al nista viber , samo ovo![]()
![]()
![]()
- beni-bu-man
#10306 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ma jebo je inn, imao sam situaciju s njom na parkingu, stojim iza nje cekam da se parkira, vidim od jednom bijele lampice se pale kontam ma nece valjda i ne znam sta je mene natjeralo da ubacim u rikvec, kad treba ko manijak punim gasom u rikverc i na mene, sviraj bjezi u rikverc dok te budala nije udarila, stane ona, ja sav nabrijan izlazim vidim ona blijeda, vise se ona uplasila nego jaamar1994 wrote: o tome ti priĆam , to je in sad![]()
![]()
- Better Man
#10307 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zato sto su ga donosili ljudi kojin nemaju blage veze sa zivotom.tempuser wrote:Eno sad nemoj se pozivati na zakon i polupismene retardi koji su ga donosili!? Na sta da se poziovam, na telefionske govornice i forumske strucnjake koji ne zuanju osnovne propise pa po forumima izmisljaju zakone?Better Man wrote:Nemoj se pozivati na Zakon i polupismene retarde koji su ga donosili. U gradu ne postoji traka kojom imaš pravo da guslaš i kojom ne smiješ da guslaš i tačka. Ja ne peglam kad vozim kroz grad i kad mi neko ispred smeta fino dadnem žmigavac i prestignem ga ako mi dozvoljavaju uslovi. Zašto bi neko vozio trakom koja ga neće odvesti do cilja i poslije gledao da se prestroji u pravu traku ako može i ako ga puste vozači iz druge dvije trake? Grad nije mjesto za pokazivanje brzina, već da se vozi u skladu sa situacijom na cesti. Svi znamo kako pješaci izlijeću na cestu i moraš biti spreman na sve. Jedina logična traka za brzu vožnju bi bila srednja, jer te ona ne vodi nigdje određeno, već se moraš prime ili kasnije prestrojiti u desnu ili lijevu da bi došao do odredišta.tempuser wrote:
Ti fakat zelis da opravdas reputaciju koju si stekao izvalom o polukruznom okretanju.![]()
Upravo tako, desnom mozes guslati do mile volje i desnom mozes usporavati saobracaj ali time ne krsis zakon.
Sad jedno intimno pitanje, koji dio ovog clana ti nije jasan:
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog clana/clanka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobracaj/promet vozilau istom
smjeru postoje najmanje dvije obiljezene saobracajne/prometne trake za kretanje vozila, vozac moze koristiti i saobracajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se krecu iza vozila kojim upravlja.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ja te pitah lijepo, koji dio citiranog clana ti nije jasan?
- commendatore
#10308 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
skonto sam novi nick za bitangu obzirom da svira stalno - Svire....
bitango dodjes mi rakicu patentiro sam te
bitango dodjes mi rakicu patentiro sam te
- amar1994
#10309 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
beni-bu-man wrote:ma jebo je inn, imao sam situaciju s njom na parkingu, stojim iza nje cekam da se parkira, vidim od jednom bijele lampice se pale kontam ma nece valjda i ne znam sta je mene natjeralo da ubacim u rikvec, kad treba ko manijak punim gasom u rikverc i na mene, sviraj bjezi u rikverc dok te budala nije udarila, stane ona, ja sav nabrijan izlazim vidim ona blijeda, vise se ona uplasila nego jaamar1994 wrote: o tome ti priĆam , to je in sad![]()
![]()
![]()
![]()
opasne su kolegice
- commendatore
#10310 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
sto lazes skuzio sam te kako isaretis na autocesti a i sliko sam te za inštagrammuha_sa wrote: otvorit prozor pa rukom išaretit

- muha_sa
- commendatore
#10312 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ovo je valjda kad ti nije radio desni zmigavacmuha_sa wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

-
tempuser
#10313 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Napisa lik koji izmislja saobracajne propise!Better Man wrote:
Zato sto su ga donosili ljudi kojin nemaju blage veze sa zivotom.
Skrivena kamera za tebe je dickin pim!
- bersK
#10314 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hoćel neko da se sjeti od nadležnih da riješi situaciju sa semaforom na Aneksu? Šta je ono sačuvaj me Bože? Prvo moraš proć skroz cestu da bi vidio koje je svjetlo, pa onda eventualno da se vratiš u rikverc ako te neko ne poklopi nazad pa da ne makneš. Jučer kroz crveno proletih ko od šale. Doduše bio je prelaz između svjetala pa sam uhvatio zadnji momenat. Il' da režu krošnje il da miču semafor odatle ili ... nešto treće šta ja znam.
- Drvosjeca iz Dejcica
#10315 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne sporim ja vožnju desnom trakom samo navodim primjer iz svakodnevne vožnje. Pravilo je jedno, praksa nešto drugo, naravno treba se poštovati koliko je to moguće u realnim uslovima vožnje.ITNet wrote:@drvosjeca
Oko davanja žmigavca mislim da taj primjer oko promjene kolovozne trake nije na mjestu jer kod skretanja na cesti sa pravom prvenstva ne mijenjaš kolovoznu traku već ostaješ u istoj. Problem oko ovog primjera je da neki daju žmigavac a neki ne, mada bi trebalo po pravilu. Opet kada malo razmisliš ako ostaješ na cesti sa pravom prvenstva i ne silaziš sa nje de fakto ti po pravilu prvenstva ne skrećeš već nastavljaš vožnju po cesti prvenstva pa mnogi ne daju žmigavac i tu ima dosta sporenja da li treba ili ne treba dati žmigavac.
-
condy
#10316 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kod relativno novijih vozila, kažem relativno jer to odavno nisu novija vozila, baš zbog promjene trake na cesti sa više traka, ima onaj kratki žmigavac. Samo malo dodirneš gore/dole ručicu i on odradi 4-puta, bez pomicanja ručice kad ideš u drugu traku.
-
nightvision
#10317 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moglo bi se diskutovati da li se vrsi "pomijeranje" vozila sa osnovne putanje. Moglo bi se skretanje lijevo (odnosno desno) tretirati i kao "ostra krivina" na putu s pravom prvenstva prolaza, i moze se reci i da je nezgodan ugao pod kojim se sporedni put ukrstava s putem s pravom prvenstva prolaza.muha_sa wrote:djeŠ žmigavac ukljucivatpink floydd wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pitanje je da li treba ili ne treba dati žmigavac ako se ostaje na putu sa pravom prvenstva...znak kao dole ispod?
pokazivač pravca se daje kad vršiš pomjeranje vozila sa svoje osnovne putanje i na taj način obavještavaš druge učesnike u saobraćaju o svojoj namjeri. Žmigavac nema veze sa kategorijom puta.grehota je, hem se troše sijalice hem veca potrošnja goriva
Raskrsnica na uzlazu u tuzlu, glavna cesta "magistrala" pod pravim uglom ukrstava se sa sporednom cestom "precica" prema zivinicama. (nekad navodno planirano da se nastavi praviti magistrala u tom pravcu, ali nece nikad biti, zato ovakvo ruzno krizanje). Ko iz pravca tuzle ide precicom prema zivinicama nastavlja voziti pravo iz lijeve trake i nikad ne daje zmigavac zato sto nastavlja voziti pravo iako "silazi" s puta s pravom prvenstva prolaza, s tim sto mora cekati, kao sto se uvijek ceka da prodju vozila iz suprotnog pravca. Ko ostaje na magistrali nastavlja voziti desnom trakom i nikad ne daje zmigavac jer nastavlja voznju glavnom cestom. Ko magistralnom cestom dolazi u pravcu tuzle nikad ne daje zmigavac iako izgleda kao da skrece lijevo jer vozi putem s pravom prvenstva prolaza. Ko se ukljucuje iz pravca zivinica i ide u tuzlu nikad ne daje zmigavac jer nastavlja voziti pravo. Zmigavac daje samo onaj ko iz pravca zivinica skrece lijevo na magistralnu cestu. U principu najobicnija raskrsnica, samo je nezgodan ugao krizanja, a samo u jednoj traci daju zmigavac.

-
tempuser
#10318 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zmigavac se daje kad se mijenja pravac bez obzira da li si na puti s pravom prvenstva ili imas znak pruzanje puta s pravom prvenstva.nightvision wrote: Moglo bi se diskutovati da li se vrsi "pomijeranje" vozila sa osnovne putanje. Moglo bi se skretanje lijevo (odnosno desno) tretirati i kao "ostra krivina" na putu s pravom prvenstva prolaza, i moze se reci i da je nezgodan ugao pod kojim se sporedni put ukrstava s putem s pravom prvenstva prolaza.
Ne moze biti nezgodan ugao kad saobracajni znak to definise kao raskrsnicu, a ne prikljucivanje sporednog puta isl.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10319 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
koji clan zakona to definise???tempuser wrote:Zmigavac se daje kad se mijenja pravac bez obzira da li si na puti s pravom prvenstva ili imas znak pruzanje puta s pravom prvenstva.nightvision wrote: Moglo bi se diskutovati da li se vrsi "pomijeranje" vozila sa osnovne putanje. Moglo bi se skretanje lijevo (odnosno desno) tretirati i kao "ostra krivina" na putu s pravom prvenstva prolaza, i moze se reci i da je nezgodan ugao pod kojim se sporedni put ukrstava s putem s pravom prvenstva prolaza.
Ne moze biti nezgodan ugao kad saobracajni znak to definise kao raskrsnicu, a ne prikljucivanje sporednog puta isl.
- muha_sa
#10320 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
jebeš član zakonakonektovan wrote:koji clan zakona to definise???tempuser wrote:Zmigavac se daje kad se mijenja pravac bez obzira da li si na puti s pravom prvenstva ili imas znak pruzanje puta s pravom prvenstva.nightvision wrote: Moglo bi se diskutovati da li se vrsi "pomijeranje" vozila sa osnovne putanje. Moglo bi se skretanje lijevo (odnosno desno) tretirati i kao "ostra krivina" na putu s pravom prvenstva prolaza, i moze se reci i da je nezgodan ugao pod kojim se sporedni put ukrstava s putem s pravom prvenstva prolaza.
nalaže kucni odgoj
naleže opšta kultura a boMMe i vozacka kultura
uvijek cu onog ko ide u susjednoj traci pored mene pa hoce da se uvali ispred i da žmigavac pustit da se prestroji iliti uvali--reci cu još u sebi--izvoli gospodine
- konektovan
#10321 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije ti isto poredjenje muha, ovo je malo specificno. I ja sam isti, kiad vidim da je cojko dao znigalnik , usporim, propustim, pohvalim ga za koristenje zmigavca, a i sam ga dajem bez obzira gdje se nalazio, na auto cesti, magistrali, mahali, selu.
- pink floydd
#10322 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Član 36.konektovan wrote:koji clan zakona to definise???tempuser wrote:Zmigavac se daje kad se mijenja pravac bez obzira da li si na puti s pravom prvenstva ili imas znak pruzanje puta s pravom prvenstva.nightvision wrote: Moglo bi se diskutovati da li se vrsi "pomijeranje" vozila sa osnovne putanje. Moglo bi se skretanje lijevo (odnosno desno) tretirati i kao "ostra krivina" na putu s pravom prvenstva prolaza, i moze se reci i da je nezgodan ugao pod kojim se sporedni put ukrstava s putem s pravom prvenstva prolaza.
(1) Vozač koji namjerava da obavi neku radnju vozilom na putu (pomjeranje vozila udesno ili ulijevo, mijenjanje saobraćajne trake, preticanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje, vožnja unazad i sl.) smije da počne takvu radnju samo ako se prethodno uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge učesnike u saobraćaju ili imovinu, vodeći pri tome računa o položaju vozila i pravcu i brzini kretanja.
Član 37.
(1) Prije obavljanja radnji vozilom iz člana 36. ovog zakona, vozač je dužan da jasno i blagovremeno obavijesti o svojoj namjeri druge učesnike u saobraćaju, dajući znak pomoću pokazivača pravca ili, ako oni ne postoje, odgovarajućim
znakom rukom.
(2) Ako znak iz stava (1) ovog člana vozač daje pomoću pokazivača pravca, mora da ga daje sve vrijeme dok obavlja radnju vozilom, a po izvršenoj radnji mora prestati da ga daje.
- muha_sa
#10323 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
konektovan wrote:Nije ti isto poredjenje muha, ovo je malo specificno. I ja sam isti, kiad vidim da je cojko dao znigalnik , usporim, propustim, pohvalim ga za koristenje zmigavca, a i sam ga dajem bez obzira gdje se nalazio, na auto cesti, magistrali, mahali, selu.
svaka cast
- konektovan
#10324 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da me pogresno ne shvatite, ja dajem zmigavac uvijek u situaciji,kad sam na putu sa prvenstvom, koji vodi lijevo, desno i koji se ukrsta sa sporednim, ali mi je uvijei djelovalo zbunjujuce i opet ima li negdje neka slikia koja pokazuje ovo navedeno?! Iz onih testova, bi bila pozeljna. 
-
ITNet
#10325 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Evo slika koju je postao drvosjeca na prosloj stranici kad je i postavio ovo pitanje.
Na slici auto 1 i 2 imaju zmigavac upaljen, vjerovatno tko je pravio sliku zna neka pravila ili po nasem veze nema
Na slici auto 1 i 2 imaju zmigavac upaljen, vjerovatno tko je pravio sliku zna neka pravila ili po nasem veze nema