Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#10301 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

N.N. wrote:Eno najavise da i bazene rade poslije "sezone" :-D

renoviraju?
commendatore

#10302 Re: Zeničani

Post by commendatore »

Image

lijepo izgleda :thumbup:

valjda dozivim sa djetetom da poigram i tenisa i kosarke na ovoj ljepoti :thumbup:
kamberovica polje

#10303 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Aqua park :-) a još ništa od azila za jebene kerove.
kakavdanakneiskustvu

#10304 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

kamberovica polje wrote:

nesto ne vjerujem u to oko bazena
Casual's

#10305 Re: Zeničani

Post by Casual's »

kamberovica polje wrote:
papirologija je sad..
Hamko će ce bit glavni za kerove
kamberovica polje

#10306 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Casual's wrote:
kamberovica polje wrote:
papirologija je sad..
Hamko će ce bit glavni za kerove
:lol: :lol: :lol: Pravi renesansni čovjek, u najmanju ruku novi Leonardo da Vinci. Meni samo nije jasno koliki moralni jad i dupeuvlakač moraš bit da bi bio ko on. Ja to pojmit ne mogu.
Oi

#10307 Re: Zeničani

Post by Oi »

znas sta kazu za takve:
"jucer crveni, danas zeleni, sutra ko zna?! ali uvijek supak i ljigavac"
:-D
kamen spoticanja

#10308 Re: Zeničani

Post by kamen spoticanja »

Oi wrote:znas sta kazu za takve:
"jucer crveni, danas zeleni, sutra ko zna?! ali uvijek supak i ljigavac"
:-D
Ako ako...to ce mu biti kruna karijere...briga oko rucaka za.pascad
kad smo kod toga...nakon koliko vremena provedenih u azilu ce eutanizirat kerove?
Nece valjda gore umirati od starosti...jos nam samo i kerovi trebaju na budzetu :run:
jasko_ba

#10309 Re: Zeničani

Post by jasko_ba »

http://www.zenicablog.com/zenica-2016-grad-ili-geto/
U toku je uređenje centra grada i nastavak obilježavanja biciklističke staze, koja će fizički izmijeniti izgled grada ali svoju funkcionalnost ne može dostići upravo zbog navedenog problema. Veliki broj biciklista izbjegava vožnju kroz grad zbog pretrpljenih napada od strane pasa lutalica.
Zaitsev

#10310 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Ja samo čekam kad će osvanuti stihovi Saše Kovačevića na ofarbanim terenima sa datumom "21.6. 2016. - 21.8. 2016. Ti i ja 3 metra iznad neba!" :D
Eborg

#10311 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Zasto toliko trenutno nepotrebnog kadra imamo?

Glupa djeca (pripisimo to godinama pa im halalimo), glupi roditelji ("Ma samo ti zavrsi pa makar i ekonomiju!") i najgluplje glavesine na univerzitetu (bolje iskamciti 1000 KM na 4 godine od studenta i napraviti od njega invalida ionako nepotrebne struke nego zaista prosvjetljavati mlade ljude i zajedno graditi jace drustvo).

Da sam ja kakav ministar obrazovanja - svim fakultetima bih zabranio dolazak u srednje skole. Ukinuo bih maturski rad i ucenicima dao samo jedan zadatak - provesti 7 dana po 8 sati u holu biroa i slusati price tih ljudi sta su zavrsili i sta ima na trzistu. Nakon toga samo da na dvolisnici napisu sta zele studirati i sta god da je to imaju dzabne pripreme od ministarstva.

Pa bi vidjeli kako se prica mijenja.
cenecimoveocino

#10312 Re: RE: Re: Zeničani

Post by cenecimoveocino »

Eborg wrote:Zasto toliko trenutno nepotrebnog kadra imamo?

Glupa djeca (pripisimo to godinama pa im halalimo), glupi roditelji ("Ma samo ti zavrsi pa makar i ekonomiju!") i najgluplje glavesine na univerzitetu (bolje iskamciti 1000 KM na 4 godine od studenta i napraviti od njega invalida ionako nepotrebne struke nego zaista prosvjetljavati mlade ljude i zajedno graditi jace drustvo).

Da sam ja kakav ministar obrazovanja - svim fakultetima bih zabranio dolazak u srednje skole. Ukinuo bih maturski rad i ucenicima dao samo jedan zadatak - provesti 7 dana po 8 sati u holu biroa i slusati price tih ljudi sta su zavrsili i sta ima na trzistu. Nakon toga samo da na dvolisnici napisu sta zele studirati i sta god da je to imaju dzabne pripreme od ministarstva.

Pa bi vidjeli kako se prica mijenja.
Evo ove godine pravo u Zenici primilo 80 redovnih,i ja sam medu njima.Imam neke svoje razloge zasto sam to upisao a ne recimo ETF na kojem bi proveo 10 godina polazuci matematiku ili poljoprivredni fakultet koji planiram kasnije vandredno (ako bude potrebe za firmu) ili FIT Mostar za programera jer nemam tu logiku za takav posao.Vec sam dobro rastabirio sta mi ide i idem ka tome a ne da se ugram tamo gdje cu i sebe i roditelje napatit u finansiskom smislu.Matematiku samo ja znam koliko sam vjezbao zadataka i proveo po instrukcijama i davao para i na kraju dode test i nista neuradim i dobijem keca.Ili za programera,par dana sjedio za kompom,pokusavao skontati i upustiti se u to ali nisam od tog slifa.Dok sam drustvene predmete zakucavao 5,profesori mi govorili da nemam potrebe na casove dolazit,oslobadan bio itd.

Medutim,evo imas na pravnom u Zenici,kladim se da od ovih 80,bar 30 je tu a ni oni sami ne znaju zasto su tu.Poznajem par osoba sto su upisale ove godine i fakat su za ovakve vrste faxa.Ne mozemo svi biti inzinjeri ni programeri ni doktori medicine.
Na kraju krajeva,imam sestru koja zavrsava arhitektonski faks(tehnicki, trazen,jel) i ima ako Bog da siguran posao u struci u jednoj zenickoj firmi.2 godine 400KM dok se nedokaze,mora se od neceg poceti.

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Eborg

#10313 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Na pravu ne treba 80 redovnih, 80 samofinansirajucih i 80 vanrednih ili koliko vec upisuju. Treba 20 redovnih i 80 vanrednih (koji ce platiti i vise) i kapak. Ko "sanja da bude tuzilac" neka ili bude najbolji (uz prijemni) ili neka plati.

Uostalom, drustvene nauke nisu za one koji "ne znaju matematiku" vec za one koji znaju nesto drugo. Sta sam ljudi na pravu vidio a da ne znaju razliku izmedju afrikata, a kamo li sta ozbiljnije poput elementarnog poznavanja drustvenih prilika.

"Ko ne zna matematiku" neka upise farmaciju ili genetiku.
ExNihilo

#10314 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Farmacija ima prilično jeben ispit iz matematike. Da ne govorimo o malih milion hemija za koje ti treba razvijeno analitičko razmišljanje, baš kao za matematiku. A sa genetikom neće proći ništa bolje nego sa pravom. Možda i gore.
Casual's

#10315 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Fakultet je precijenjen, pogotovo kod nas. Postoji mnogo novih metoda učenja, i učinkovijtijih naravno.
4 godine je puno da se provede na jednom mjestu samo radi papira.

Hidzaslavecula
ExNihilo

#10316 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Fakultet je podcijenjen, pogotovo kod nas.
kamen spoticanja

#10317 Re: Zeničani

Eborg wrote:Na pravu ne treba 80 redovnih, 80 samofinansirajucih i 80 vanrednih ili koliko vec upisuju. Treba 20 redovnih i 80 vanrednih (koji ce platiti i vise) i kapak. Ko "sanja da bude tuzilac" neka ili bude najbolji (uz prijemni) ili neka plati.

Uostalom, drustvene nauke nisu za one koji "ne znaju matematiku" vec za one koji znaju nesto drugo. Sta sam ljudi na pravu vidio a da ne znaju razliku izmedju afrikata, a kamo li sta ozbiljnije poput elementarnog poznavanja drustvenih prilika.

:thumbup:
ko ne zna matematiku moze i neupisati fakultet samo da ga zavrsi...nek nauci postavljat parkete...dobar parketar danas zaradjuje vise nego ja u sezoni dijaspore
commendatore

#10318 Re: Zeničani

Post by commendatore »

ja odgovorno tvrdim da postoji ozbiljan nedostatak stomatologa obzirom na broj zubnih afganistanaca medju rajom.... docim stomatoloski servisi su prilicno (ne/opravdano) skupi - pa bi konkurencijom malo dohavizali cijene..... tako da bi bilo nevjerovatno dobar biznis otvorit u zenici fakultet za stomatologiju za jedno 150-200 studenata godisnje.... navlacilo bi se dosta dijaspore dobrim cijenama.... dolazili bi i stranci - eto i turizma - sirila bi se prica o stomatoloskom eldoradu i eto ideje a para svima ko pljeve ..... 8-)
Zaitsev

#10319 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

kamen spoticanja wrote:
Eborg wrote:Na pravu ne treba 80 redovnih, 80 samofinansirajucih i 80 vanrednih ili koliko vec upisuju. Treba 20 redovnih i 80 vanrednih (koji ce platiti i vise) i kapak. Ko "sanja da bude tuzilac" neka ili bude najbolji (uz prijemni) ili neka plati.

ko ne zna matematiku moze i neupisati fakultet samo da ga zavrsi...nek nauci postavljat parkete...dobar parketar danas zaradjuje vise nego ja u sezoni dijaspore
Zar od tebe može neko više zarađivati? :D
kamen spoticanja

#10320 Re: Zeničani

Zaitsev wrote:
kamen spoticanja wrote:

Zar od tebe može neko više zarađivati? :D
I ja sam mislio da ne moze...dok nisam odlucio prelakirati parket :mrgreen:
Zaitsev

#10321 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

:lol: Dobar! :D
Eborg

#10322 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Moze vala i bez fakulteta ako su vam pravo i ekonomija jedine opcije. Treba ta sranja zatvoriti na jedno 5 godina pa mozda ljudi pocnu studirati nesto sto je zaista bitno. Odabirom tih fakulteta ne stetite samo sebi vec i ovom drustvu koje mora izdrzavati toliko mrtvog balasta. Imao u Zenici 100 sociologa ili 100 nepismenih - isto te dodje, sjedit ce ispred granapa i filozofirati.

Imam dobrog i prepametnog poznanika koji je koji je pred doktoratom i pravi je akademski kalibar "nebitne" struke i na birou je evo 4 godine. S druge strane, poznanik keramicar (koji mu je igrom slucaja bio i cimer pa napustio fakultet jer nije islo) ubi pare.

Zao mi je sto je drug koji je bio rodjen za medicinu izvisio jer su stipendije dobili oni koji su danas na birou a on nije imao novca za Sarajevo. Zao mi je drugarice koja je mogla biti sjajan inzinjer ali se morala zaposliti u granapu jer je samohrana majka nije mogla izdrzavati a stipendije dobili pravnici i ekonomisti koji su i danas na birou.

Dajte ba ljudi, probudite se. Da se razumijemo, ja sam pravnik i bas zato i kritikujem ovaj sistem jer je raspadnut i upoznao sam ga iznutra i kao student i kao prakticar i kao gradjanin. Nisam uopce ogorcen - imao sam srecu da sam se zaposlio jos tokom studija i dana nisam bio nezaposlen pa nemam razloga da kukam - hvala Bogu super mi je. Ali mi je pun kurac price vise oko tog usranog fakulteta koji proizvodi 80% debila i/ili nepotrebnog kadra i onda opet "drzava dUradi nesto" i "mladi nezaposleni" i samo se kuka a ljudi sami krivi.

Mladi su prvenstveno nezainteresovani pa idu linijom manjeg otpora pa kad vide nakon 10 godina studija ili biroa da ne ide - hajmo brisat' guzice po Njemackoj.

Svima onima koji upisuju bilo koji fakultet "jer ga vole i uzivaju u tome" imam jednu strofu Fort Minora, mozda skontate da je fax u BiH uglavnom govno koje se mora progutati zarad karijere i udobnijeg zivota, a ne "fina nauka koju sam zeljela citav zivot":

"This is
10% luck
20% skill
15% concentrated power of will
5% pleasure
50% pain
100% reason to remember the name!"
kamen spoticanja

#10323 Re: Zeničani

Ima ona nasa koja nam je dosla glave " uci sine da ne bi morao raditi" ...ovu generaciju je shebala ta filozofija njihovih roditelja...ljudi uce pravo i ekonomiju jer " ne znaju matematiku" i " ne mogu zavrsiti medicinu jer je teska" zato sto nece raditi
a kao keramicar i parketar moras malo znoja pustit...
btw kae mi keramicar "ima termin za tvoj parket za 8 mjeseci"
Ja ganjo stelu da me ubaci ranije...i jos me odero ko da je na harvardu studirao parkete
ExNihilo

#10324 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Hoćete li vas dvojica govoriti vlastitom djetetu da uči ili ste već odlučili da će biti parketar/varioc? Molim konkretno, bez demagogije.
jasko_ba

#10325 Re: Zeničani

Post by jasko_ba »

Ma sto je najzesce, ima posla za pravnike itekako, samo sto upravo oni budu donji na tim konkursima :lol:
Posto vrlo dobro znam kako se to radi i kako mjesto gdje se trazi pravnik odjednom postaje zanimanje za nekog ko je zavrsio fakultet "drustvenog smjera", pa su tako u devet od deset slucajeva tamo primljene osobe koje imaju zavrsen engleski jezik, kriminalistiku, zurnalististiku, sociologiju itd. Smijesno je kako su ovo nastimali i sta rade ljudima. :roll:
Post Reply