Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
victom wrote:teren u CG jeste teži, ali su barem gudure, pa nema riješavanja imovinsko pravnih odnosa.
Da, ali dionica koju grade (Smokovac - Mateševo), predstavlja oko jedne četvrtine njihovog autoputa, a iznosi 41 kilometar, dok će izgradnja istog koštati 809 miliona eura, što bi značilo oko 20 miliona eura po kilometru.
Sama crnogorska vlada je uspjela skupiti oko 120 miliona eura za izgradnju, što je poprilično pohvalno.
Biće to uistinu jedan od najljepših autoputeva u Evropi, iako će biti jedan od najskupljih.
So What! wrote:
Iz RS-a su najavljivani neki planovi za prve dionice sjeverno od Doboja, za sada nema nekih konkretnijih informacija, ali nakon što završe autoput Banja Luka - Doboj, vjerovatno će gledati da započnu sa izgradnjom svog dijela koridora Vc.
Ne znam. Sumnjam. Iako je logično zbog navlačenja saobraćaja sa Zenice koji ide prema Zagrebu, mislim da će više gledati da idu prema Bijeljini.
Što opet znači da će napraviti jednu dionicu koridora. Samo sjeverno od Doboja.
Dugo godina nakon završetka zeničke zaobilaznice neće biti dalje gradnje.
So What! wrote:
Sumirano, poprilično neizvjesna budućnost naših autoputeva, čije bi prve upotrebljive kilometre trebali dobiti krajem godine od Mahovljana do Drugovića, zatim sljedeće godine pred izbore od Drugovića do Prnjavora i od Odžaka do Svilaja. Zenička obilaznica najoptimističnije predviđanje ib bilo krajem 2019. godine, početak 2020. te isto bi važilo i za Međugorje - Počitelj.
So What! wrote:
Sumirano, poprilično neizvjesna budućnost naših autoputeva, čije bi prve upotrebljive kilometre trebali dobiti krajem godine od Mahovljana do Drugovića, zatim sljedeće godine pred izbore od Drugovića do Prnjavora i od Odžaka do Svilaja. Zenička obilaznica najoptimističnije predviđanje ib bilo krajem 2019. godine, početak 2020. te isto bi važilo i za Međugorje - Počitelj.
nove akcize su šuplja za neupućene i naivne
Pa prosvijetli nas ...
Haris.ba wrote:Ne znam. Sumnjam. Iako je logično zbog navlačenja saobraćaja sa Zenice koji ide prema Zagrebu, mislim da će više gledati da idu prema Bijeljini.
Što opet znači da će napraviti jednu dionicu koridora. Samo sjeverno od Doboja.
Dugo godina nakon završetka zeničke zaobilaznice neće biti dalje gradnje.
Bilo je nekih najava, a kada se izgradi autoput od Doboja do Banja Luke, a pogotovo most kod Gradiške, samo će neznalice nastaviti koristiti Brod ili Šamac, jedna dionica do Doboja bi znatno poboljšala saobraćaj na tom autoputu.
Evo kako izgleda situacija sa autoputevima u svim bivšim jugoslovenskim republikama.
Trninić: U četvrtak sastanak sa Hrvatima u vezi sa mostom na Savi
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić potvrdio je danas Srni da će u četvrtak, 29. juna u Gradišci biti organizovan sastanak sa predstavnicima Hrvatske u vezi sa izgradnjom mosta na Savi.
Trninić je naglasio da je cilj da se ubrza donošenje rješenja u stvarima koje hrvatska strana treba da učini kako bi počela izgradnja mosta.
"Mi smo završili sve potrebne dozvole i papire, a formirana je i zajednička komisija za izradu tenderske dokumentacije. Sada je na hrvatskoj strani da završi svoj dio. Želimo da se na sastanku u Gradišci to malo ubrza", rekao je Trninić.
On kaže da bi, prema navodima hrvatske strane, ta država na proljeće iduće godine trebalo da raspiše tender.
"Smatramo da ima prostora da se to uradi već na jesen i nadam se da ćemo u zajedničkim dogovorima doći do rješenja", naveo je Trninić.
On je dodao da će sastanku u Gradišci prisustvovati i predstavnici Ministarstva transporta i komunikacija BiH, jer je most međudržavni projekat.
Trninić je podsjetio da je na sastanku u Zagrebu u septembru prošle godine dogovoreno da novi sastanak bude održan za mjesec dana, ali da to toga nije došlo zbog hrvatske strane, jer su u Hrvatskoj bili izbori, kao i određene vrste turbulencija.
Završeni radovi na sanaciji autoceste i regionalne ceste na lokalitetu Donji Tičići
U mjestu Donji Tičići završeni su radovi na sanaciji oštećenja autoceste iz pravca Kakanj prema Zenici i regionalne ceste R-445, saobraćaj odvija normalno bez ograničenja brzine
So What! wrote:Bilo je nekih najava, a kada se izgradi autoput od Doboja do Banja Luke, a pogotovo most kod Gradiške, samo će neznalice nastaviti koristiti Brod ili Šamac, jedna dionica do Doboja bi znatno poboljšala saobraćaj na tom autoputu.
Ne nužno. Jer kad se završi dionica do Doboja, ko ide iz Zenice prema Zagrebu će 99% skrenuti na Banja Luku neovisno postoji li autoput od Zenice ili ne. Tako da nema neki interes da se to gradi radi navlačenja prometa. Neovisno postoji li ta dionica - saobraćaj će dolaziti.
RS tu jednostavno nema interesa. A to nažalost je jedino što je bitno. Jer dok FBiH dođe uopće ublizu entitetske granice od Zenice, minumum treba 8 godina, možda i 10. Ja bi bio presretan kad bi do Žepča došli za 10 godina. Tako da će RS tu zauzeti stav da se čeka FBiH.
FBiH treba gledati sada u brzu cestu prema Travniku.
So What! wrote:Bilo je nekih najava, a kada se izgradi autoput od Doboja do Banja Luke, a pogotovo most kod Gradiške, samo će neznalice nastaviti koristiti Brod ili Šamac, jedna dionica do Doboja bi znatno poboljšala saobraćaj na tom autoputu.
Ne nužno. Jer kad se završi dionica do Doboja, ko ide iz Zenice prema Zagrebu će 99% skrenuti na Banja Luku neovisno postoji li autoput od Zenice ili ne. Tako da nema neki interes da se to gradi radi navlačenja prometa. Neovisno postoji li ta dionica - saobraćaj će dolaziti.
RS tu jednostavno nema interesa. A to nažalost je jedino što je bitno. Jer dok FBiH dođe uopće ublizu entitetske granice od Zenice, minumum treba 8 godina, možda i 10. Ja bi bio presretan kad bi do Žepča došli za 10 godina. Tako da će RS tu zauzeti stav da se čeka FBiH.
FBiH treba gledati sada u brzu cestu prema Travniku.
Naravno, no od sljedeće godine bi trebali imati autoput na entitetskoj granici između Odžaka i Jakeša, neće biti nužno, ali bi moguće bilo kada bi u RS-u nastavili.
Most preko rijeke Bosne na Johovcu, nije bio nužan odmah da se napravi, ali su ga oni izgradili, što bi značilo da predaju važnost koridoru Vc.
Planovi u RS-u za daljnjom izgradnjom prema Brčko Distriktu kao i Bijeljini, uključuju koridor Vc od Johovca do Modriče.
So What! wrote:
Što nema ucrtane trase oko Brčkog u izgradnji na onoj karti?
Misliš ovoj zadnjoj, regionalnoj. Pa Brčanska obilaznica je 1+1, mislim da će tu ograničenje biti 80 km/h.
Nisam gore bio godinama. Mislio sam da će biti u profilu brze ceste. Jer tako su i ucrtali u prostornom planu. Znam da je bilo planirano da sve raskrsnice budu denivelisane. Neće valjda i od toga odustati?
Haris.ba wrote:
Nisam gore bio godinama. Mislio sam da će biti u profilu brze ceste. Jer tako su i ucrtali u prostornom planu. Znam da je bilo planirano da sve raskrsnice budu denivelisane. Neće valjda i od toga odustati?
Uprati malo i ovu sestrinsku temu ... Lijep je projekat i Brčanska obilaznica ...
Distortion wrote:Svaka cast za slike. Ocito sam imao pogresne informacije jer mi je neko rekao da ce autoput ici kroz Koprivnu i da ce tamo rusiti red kuca. Po ovom planu to nije tacno.
Fakticki ovaj tunel kroz Vranduk ce izlaziti iznad postojeceg tunela na M17 i onda ide vijadukt preko rijeke Bosne.
Kad smo vec kod tunela u Vranduku, znal neko kad pocinju radovi u tunelu? Navodno ce trajati 6 mjeseci i bit ce zatvoren tunel.
Jedina korekcija za sada jeste, da petlje Zenica Sjever neće prelaziti obalu, tj. biti izgrađena u Banlozima, već će je izgraditi iznad mjesta Donja Gračanica, nakon kojeg ide ovaj tunel Zenica.
Nakon toga je trasa uglavnom slična kao i trasa M17.
Pricam na poslu sa kolegicom pa smo se dotakli i dionice autoputa kod Vranduka. Navodno, a ona je gledala prostorni plan, i preko njenog posjeda ce ici autoput, ova ruta kroz Vranduk nije tacna.
Autoput ce ici kroz Koprivnu poslije Tunela Zenica. Ako ima neko zadnji prostorni plan nek me demantuje?
Da li je cijena od 700 miliona maraka za dionicu vlakovo - tarčin, maloooo previsoka? Da li je trasa mogla biti drugačija? Da li je baš morao da se gradi onako dugačak tunel Suhodol? Da li je moralo biti ugrađeno onoliko panela protiv buke, čak i na mjestima gdje nema kuća i naselja? Ti paneli su papreno skupi, možda skuplji od asfalta...
Nije da sam strucnjak, ali gledajuci teren i duzinu dionice, djeluje krajnje nerealno. Jasno da je dosta love moralo otici vlasnicima zemlje, ali opet... ako je to realna cifra ona ce to Konjica trebati jedno 2 milijarde, a dalje do mostara dodatnih 5-6.
Da li je cijena od 700 miliona maraka za dionicu vlakovo - tarčin, maloooo previsoka? Da li je trasa mogla biti drugačija? Da li je baš morao da se gradi onako dugačak tunel Suhodol? Da li je moralo biti ugrađeno onoliko panela protiv buke, čak i na mjestima gdje nema kuća i naselja? Ti paneli su papreno skupi, možda skuplji od asfalta...
Nije.
Zaboravio si uračunati zavisne troškove... morali su se Negdje Nikšić & Co ugraditi.
Činjenica da je to radio Cengiz Insaat, koji su stralno tražili pare za nešto, zatim problemi sa teškim terenom itd... Svega je tu bilo, vjerovatno i muljaža, ali činjenica je da je to jedna od ljepših dionica.
Distortion wrote:Pricam na poslu sa kolegicom pa smo se dotakli i dionice autoputa kod Vranduka. Navodno, a ona je gledala prostorni plan, i preko njenog posjeda ce ici autoput, ova ruta kroz Vranduk nije tacna.
Autoput ce ici kroz Koprivnu poslije Tunela Zenica. Ako ima neko zadnji prostorni plan nek me demantuje?
Sve je moguće, to zaista nemam, jedino što imam je ona mapa. Valjda dobijemo neki bolji update u skorije vrijeme.
Prozujao jučer preko onog dijela Prijedor-Doboj. Solidno ali pusto. Mislim da sam vidio dva auta iz suprotnog smjera. Ispred i iza sebe nikog.
Dio od Gradiške do Laktaša nisam koristio jer mi čovjek na pumpi na granici rekao da ću do Laktaša prije stići starim putem.
Uglavnom, ima nekih radilišta, ali ja jučer (subota) nisam vidio ni mašinu ni radnika. Ne vjerujem da mašine sklanjaju, tak da mislim da je i tu sad pauza radi opšteg kokuzluka...
Kad i ako se spoji sve to od Doboja do Gradiške biće značajno za put na zapad. Prije svega jer je putarina niže nego u HR, kao i zato što je vožnja interesantnija i kroz ljepše predjele nego kroz Slavoniju.
A nije tema, ali izašao sam iz BiH preko Broda. Ja mislim da nema više kategorije ceste a da je u gorem stanju nego dio od Doboja do Dervente.
drugi profil wrote:Prozujao jučer preko onog dijela Prijedor-Doboj. Solidno ali pusto. Mislim da sam vidio dva auta iz suprotnog smjera. Ispred i iza sebe nikog.
Dio od Gradiške do Laktaša nisam koristio jer mi čovjek na pumpi na granici rekao da ću do Laktaša prije stići starim putem.
Uglavnom, ima nekih radilišta, ali ja jučer (subota) nisam vidio ni mašinu ni radnika. Ne vjerujem da mašine sklanjaju, tak da mislim da je i tu sad pauza radi opšteg kokuzluka...
Kad i ako se spoji sve to od Doboja do Gradiške biće značajno za put na zapad. Prije svega jer je putarina niže nego u HR, kao i zato što je vožnja interesantnija i kroz ljepše predjele nego kroz Slavoniju.
A nije tema, ali izašao sam iz BiH preko Broda. Ja mislim da nema više kategorije ceste a da je u gorem stanju nego dio od Doboja do Dervente.
*Prnjavor, a ne Prijedor. Meni je malo preskupo 4KM za tih 36km, ali dobro, možda poslije bude jeftinije.