Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
balea

#10301 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by balea »

Imam pitanje za doktora. Radila sam ispitivanje rh faktora, i ispade da je negativan... uradih to dosta kasno, 31. sedmica. Da li je to problem sada? Nisam radila niti amnio niti sam imala ikakvih krvarenja u trudnoći.
CherryLips

#10302 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

balea wrote:Imam pitanje za doktora. Radila sam ispitivanje rh faktora, i ispade da je negativan... uradih to dosta kasno, 31. sedmica. Da li je to problem sada? Nisam radila niti amnio niti sam imala ikakvih krvarenja u trudnoći.
Nisam doktor ali sam takodje rh.neg. Jesi radila titar antitijela? Ako je on ok,nakon poroda još kontrolisu bebinu krv. Ako je beba isti rh faktor kao ti,nećeš morati primiti Rogam
julisiz es grant

#10303 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

CherryLips wrote:
balea wrote:Imam pitanje za doktora. Radila sam ispitivanje rh faktora, i ispade da je negativan... uradih to dosta kasno, 31. sedmica. Da li je to problem sada? Nisam radila niti amnio niti sam imala ikakvih krvarenja u trudnoći.
Nisam doktor ali sam takodje rh.neg. Jesi radila titar antitijela? Ako je on ok,nakon poroda još kontrolisu bebinu krv. Ako je beba isti rh faktor kao ti,nećeš morati primiti Rogam
Upravo tako.
Ako nije urađen titar antitijela (obično označen sa ICT ili IAT na nalazu), još to treba uraditi.
balea

#10304 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by balea »

Hvala na odgovorima, jucer sam to odmah zavrsila sve :) Uradjena su i antitijela i test je negativan. Primila sam rhogam preventivno, a drugi ce biti po portrebi.
CherryLips

#10305 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Iskreno,trebala si se bolje raspitati, razgovarati sa specijalistom transfuziologije, sad ginekolozi to preporučuju kao da ćeš popiti vitamin. I meni je moja dr rekla da je sad praksa davati Rogam preventivno u 28 sedmici trudnoce,ja sam rekla da ga ne bih primila jer zaista nikakve logike nema ako je nalaz uredan.
Ali opet svako zna svoje. Sretno
balea

#10306 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by balea »

CherryLips wrote:Iskreno,trebala si se bolje raspitati, razgovarati sa specijalistom transfuziologije, sad ginekolozi to preporučuju kao da ćeš popiti vitamin. I meni je moja dr rekla da je sad praksa davati Rogam preventivno u 28 sedmici trudnoce,ja sam rekla da ga ne bih primila jer zaista nikakve logike nema ako je nalaz uredan.
Ali opet svako zna svoje. Sretno
Sve to stoji sto si rekla... ali obzirom da smo imali u familiji komplikaciju sa ovim, doduše prije 40 godina, smatrah da je bolje da to riješim odmah, nego da razmišljam o tome i stvaram sebi stres.
rayman90

#10307 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by rayman90 »

Mnogo toplih pozdrava i zagrljaja dragim trudnicama i porodiljama.
Suprug i ja planiramo raditi na bebici od decembra, do tada ja pijem folnu i obavila sam osnovne pretrage kod ginekologa.
Imam jedno pitanje za doktora, ukoliko bude u prilici da odgovori.
Primjetila sam da je više puta napisao ovdje na ovoj temi da trudnicama preporuči folacin da piju.
Folacin sam kupila nekad početkom septembra i vidjela da sadrzi 5mg folne, tj. 5 000 mikrograma, a preporučena doza je 400 mikrograma za nas koje nismo trudnice nego planiramo trudnoću.
Našla sam informaciju da se folacin preporučuje u terapeutske svrhe, trudnicama koje su imale određene rizike u prethodnim trudnoćama i sl.
Konkretno pitanje je, da li mogu piti folacin od 5mg po jednu tabletu dnevno i biti sigurna da mi neće štetiti iako je to prevelika doza folne za mene koja nisam čak ni trudna?!
julisiz es grant

#10308 Re: Trudnjače i porodilje online

rayman90 wrote:Mnogo toplih pozdrava i zagrljaja dragim trudnicama i porodiljama.
Suprug i ja planiramo raditi na bebici od decembra, do tada ja pijem folnu i obavila sam osnovne pretrage kod ginekologa.
Imam jedno pitanje za doktora, ukoliko bude u prilici da odgovori.
Primjetila sam da je više puta napisao ovdje na ovoj temi da trudnicama preporuči folacin da piju.
Folacin sam kupila nekad početkom septembra i vidjela da sadrzi 5mg folne, tj. 5 000 mikrograma, a preporučena doza je 400 mikrograma za nas koje nismo trudnice nego planiramo trudnoću.
Našla sam informaciju da se folacin preporučuje u terapeutske svrhe, trudnicama koje su imale određene rizike u prethodnim trudnoćama i sl.
Konkretno pitanje je, da li mogu piti folacin od 5mg po jednu tabletu dnevno i biti sigurna da mi neće štetiti iako je to prevelika doza folne za mene koja nisam čak ni trudna?!
Nauka kaže otprilike slijedeće:
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti 2004. je preporučio da bi sve žene koje planiraju trudnoću trebale uzimati 400 mcgr folne kiseline za prevenciju defekata neuralne cijevi. Oni u SAD to postižu uglavnom tako što žitarice obogaćuju folatima.
Ženama koje su imale već dijete sa nekim od oštećenja neuralne cijevi preporučuju se doze prije začeća kao i trudnicama tj. 4 mg dnevno. Obzirom da su u nas tablete od 5 mg, nikako osim prehranom se ne može na zadovoljavajući način postići ta doza od 400 mcg, ali i to samo u slučaju da tačno znamo koliko folne ima u 100 gr određene namirnice. Zato se jednostavno i prekoncepcijski propisuju tablete od 5 mg, vodeći se jednostavnom logikom da, ako nisu štetne za žene koje su ranije imale dijete sa rascijepom neuralne cijevi a nisu trudne, nisu štetne ni za ostale žene. Jedina je preporuka u tom slučaju, od strane American Academy of Pediatrics and the American College of Obstetricians and Gynecologists (2007), da se uzima folna kiselina u "čistom" obliku, tj. ne u sklopu nekih multivitaminskih pripravaka, kako bi se izbjegla hipervitaminoza drugim vitaminima, topivim u mastima (A, D, E, K). Folna kiselina je topiva u vodi, tj. ne zadržava se u masnom tkivu organizma, već se sav višak odmah ispiški, tako da je "predoziranje" njome vrlo rijetko. Dakle, slobodno koristite tablete od 5 mg i prije trudnoće.
rayman90

#10309 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by rayman90 »

Hvala puno doktore.
Iskreno malo sam se uplašila, popila kutijicu od 20 tableta i sad pijem natural wealth po dvije dnevno tj. ukupno 800 mikrograma svaki dan.
Kada ispijem kupit ću folacin, u Tuzli u apoteci u starom Mercatoru ne treba recept, ovo kažem jer sam negdje na forumu pročitala da ih u određenim apotekama traže.
Pored folne uzimam magnezij i omegu,nadam se da neću pretjerati.
Hvala još jednom :cao:
julisiz es grant

#10310 Re: Trudnjače i porodilje online

rayman90 wrote:Hvala puno doktore.
Iskreno malo sam se uplašila, popila kutijicu od 20 tableta i sad pijem natural wealth po dvije dnevno tj. ukupno 800 mikrograma svaki dan.
Kada ispijem kupit ću folacin, u Tuzli u apoteci u starom Mercatoru ne treba recept, ovo kažem jer sam negdje na forumu pročitala da ih u određenim apotekama traže.
Pored folne uzimam magnezij i omegu,nadam se da neću pretjerati.
Hvala još jednom :cao:
Sretno pa da nam uskoro dođeš ovdje kao trudnica :thumbup:
Suzie Q

#10311 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Suzie Q »

@rayman90 - nemoj se previše opterećivati time hoće li ti folna škoditi, ja sam je uzimala svakodnevno kod planiranja trudnoće što je i meni i mom doktoru bilo draže kad sam konačno ostala trudna. prestala sam je uzimati ulaskom u drugo tromjesječje, ali rado i dalje uzimam namirnice koje sadrže folate. npr. salata matovilac je odličan izvor folata a to mi je i izgovor da i dalje jedem čokolino :-)
negdje sam pročitala da se kod planiranja trudnoće preporučuje i muškarcima da uzimaju folnu kiselinu, moj muž nije uzimao, ali evo doktor na forumu može potvrditi je li to točno.

i još nešto, koliko mi je poznato Folacin u svim ljekarnama košta 3KM i nigdje ne ide na recept, možeš ga slobodno kupiti, nema potrebe za skupim ili nedostupnim medikamentima. želim ti da brzo ugledaš pozitivan test!!!
JanuaryJones

#10312 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Žene/doktore treba mi preporuka za postporodjajni abdominalni steznik a da nije klasični belt:
Image <-- ovo mi nikako nije odgovaralo poslije prvog poroda jer se rolalo/srozavalo ispod rebara, nikad se nije moglo fino 'zalijepiti' i stršalo je ispod odjeće :-?
Elem treba mi nešto medicinske kvalitete za potporu stomaka i ledja poslije CR.
Hvala ;)
Bourjois_

#10313 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Bourjois_ »

Administrator mi je napokon odobrio registraciju pa ne moram pisati sa suprugovog računa.
Hvala Suzie Q, iskreno prepala sam se tolike količine folne jer to je skoro 5x više nego što je preporučeno.
Našla sam i neke podatke da velike količine folne mogu uticati da se pri analizama krvi ne vide tačno određene vrijednosti koje se mjere.
U smislu da folna utiče da neka vrijednost se prikaže lažno uvećano ili umanjeno. Ne znam je li to samo internet senzacija ili postoji osnov za takve tvrdnje ali eto. Mnogo sam se i opteretila unaprijed, čitam ovu temu od početka do kraja, druge forume i sl. Šta ako ovo, šta ako ono.
Najbolje opustiti se i nadati najboljem. :cmok:
otherside

#10314 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

JanuaryJones wrote:Žene/doktore treba mi preporuka za postporodjajni abdominalni steznik a da nije klasični belt:
Image <-- ovo mi nikako nije odgovaralo poslije prvog poroda jer se rolalo/srozavalo ispod rebara, nikad se nije moglo fino 'zalijepiti' i stršalo je ispod odjeće :-?
Elem treba mi nešto medicinske kvalitete za potporu stomaka i ledja poslije CR.
Hvala ;)
ja sam svoj kupila u baby centru BBI.
nije na taj fazon vec se lijepo navuce i kopca izmedju nogu tako da ga ne moras komplet svlaciti kad ides u toalet.
kao velike gace :D
sa strane ime 3 velicine kopcica da regulises stezanje jer kako se stomak vraca treba ti veca snaga stezanja.
koristila ga poslije obje trudnoce mjesec dana, skidala ga samo kad se pere :D
super zadovoljna.
JanuaryJones

#10315 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

@otherside hvala na preporuci!!! Jel univerzalna veličina ili imaju brojevi? Neka njihova marka ili neki brend?
otherside

#10316 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

JanuaryJones wrote:@otherside hvala na preporuci!!! Jel univerzalna veličina ili imaju brojevi? Neka njihova marka ili neki brend?
Imaju velicine S, M, L, XL,...
ima i marka al sad nema sanse da se sjetim, sorry.
JanuaryJones

#10317 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

otherside wrote:
JanuaryJones wrote:@otherside hvala na preporuci!!! Jel univerzalna veličina ili imaju brojevi? Neka njihova marka ili neki brend?
Imaju velicine S, M, L, XL,...
ima i marka al sad nema sanse da se sjetim, sorry.
Pogledaću kod njih, hvala :thumbup:
JanuaryJones

#10318 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:pitanje za doktora ;)
Mjesec dana prije trudnoće imala sam herpes zoster na stopalu (veličina kovanice od 1KM, ukupno 2 plikića na ristu). Doktor dermatolog je dao dijagnozu zostera, 7dnevni tretman antivirotik tabletama (koje su btw abnormalno skupe) i aciklovir kremom uz komentar da je netipično mjesto za herpes zoster. Elem, bolilo, svrbilo, prošlo. Ostala fleka i diskoloracija i ja zaboravila na to. Evo me trudna 25. sedmica, to nešto se opet pojavilo, na istom mjestu preko one fleke. Prvo bol, pa svrab, pa sad i bol i svrab -- 6 mjeseci nakon dijagnoze/terapije. Šta da radim? Može li to ugroziti bebu?
julisiz es grant

#10319 Re: Trudnjače i porodilje online

JanuaryJones wrote:
Mjesec dana prije trudnoće imala sam herpes zoster na stopalu (veličina kovanice od 1KM, ukupno 2 plikića na ristu). Doktor dermatolog je dao dijagnozu zostera, 7dnevni tretman antivirotik tabletama (koje su btw abnormalno skupe) i aciklovir kremom uz komentar da je netipično mjesto za herpes zoster. Elem, bolilo, svrbilo, prošlo. Ostala fleka i diskoloracija i ja zaboravila na to. Evo me trudna 25. sedmica, to nešto se opet pojavilo, na istom mjestu preko one fleke. Prvo bol, pa svrab, pa sad i bol i svrab -- 6 mjeseci nakon dijagnoze/terapije. Šta da radim? Može li to ugroziti bebu?
Obzirom da zoster nastaje reaktivacijom virusa koji leži "uspavan" u korijenovima živaca svakoga ko je prebolovao varičelu/pljuskavice (jer se radi o istom virusu), malo je vjerovatno da može naškoditi plodu. Jedno istraživanje (Enders i saradnici, 1994) nad 366 slučajeva herpes zostera u trudnoći, našlo je "malo dokaza" da ova infekcija izaziva malformacije ploda ("found little evidence" kad se kaže na engleskom ima jaču težinu, jer je kod njih naglasak na riječi "little", znači praktično ništa). S druge strane, primarna infekcija virusom, dakle sama varičela, može ozbiljno oštetiti plod u 4. i 5. mjesecu trudnoće.
Naravno, pod uslovom da kod tebe jeste h.zoster, a po simptomima se čini da jeste, mada mjesto jeste neobično (najčešće se javlja na tijelu, jednostrano), al nije nemoguće da se tu javi. Ništa od antivirusnih tableta i krema ne smiješ, nego samo B-complex i po potrebi za bolove paracetamol ili analgin i strpiti se dok samo ne prođe, a ako je zoster, proći će.
JanuaryJones

#10320 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:
JanuaryJones wrote:
Obzirom da zoster nastaje reaktivacijom virusa koji leži "uspavan" u korijenovima živaca svakoga ko je prebolovao varičelu/pljuskavice (jer se radi o istom virusu), malo je vjerovatno da može naškoditi plodu. Jedno istraživanje (Enders i saradnici, 1994) nad 366 slučajeva herpes zostera u trudnoći, našlo je "malo dokaza" da ova infekcija izaziva malformacije ploda ("found little evidence" kad se kaže na engleskom ima jaču težinu, jer je kod njih naglasak na riječi "little", znači praktično ništa). S druge strane, primarna infekcija virusom, dakle sama varičela, može ozbiljno oštetiti plod u 4. i 5. mjesecu trudnoće.
Naravno, pod uslovom da kod tebe jeste h.zoster, a po simptomima se čini da jeste, mada mjesto jeste neobično (najčešće se javlja na tijelu, jednostrano), al nije nemoguće da se tu javi. Ništa od antivirusnih tableta i krema ne smiješ, nego samo B-complex i po potrebi za bolove paracetamol ili analgin i strpiti se dok samo ne prođe, a ako je zoster, proći će.
Kako se sa sigurnošću može znati da je herpes zoster u pitanju, ima li neki lab test krvi ili bris da budem mirna? Pljuskavice sam imala ko dijete (i rupice od ožiljaka po koži nastale češanjem, pretpostavljam) ali sam iznenađena reaktivacijom u 6 mjeseci s obzirom da većina ljudi ima herpes zoster jednom u životu. Ne brine me ni bol ni svrab, izdržljivo je.
julisiz es grant

#10321 Re: Trudnjače i porodilje online

Mogu se naći specifična tijela u krvi, čak se i virus može izolovati iz uzorka kože, ali ne znam da li se to radi i gdje kod nas, jer se dijagnoza u većini slučajeva (svugdje, ne samo kod nas) postavlja na osnovu kliničke slike, koja je prilično jasna: bol i osip u vidu sitnih mjehurića samo na jednoj strani tijela. Jeste rijetkost da se zoster ponavlja, ali nije nemoguće. Mislim da bi bilo dobro da posjetiš dermatologa, da ipak on potvrdi na osnovu pregleda.
JanuaryJones

#10322 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:Mogu se naći specifična tijela u krvi, čak se i virus može izolovati iz uzorka kože, ali ne znam da li se to radi i gdje kod nas, jer se dijagnoza u većini slučajeva (svugdje, ne samo kod nas) postavlja na osnovu kliničke slike, koja je prilično jasna: bol i osip u vidu sitnih mjehurića samo na jednoj strani tijela. Jeste rijetkost da se zoster ponavlja, ali nije nemoguće. Mislim da bi bilo dobro da posjetiš dermatologa, da ipak on potvrdi na osnovu pregleda.
Odoh sutra odmah. I prvi put je dijagnoza postavljena vizualnim pregledom, pod lupom, iako mi doktor, iskreno, nije djelovao 100% uvjeren. Herpes simplex ili herpes zoster ... s tim da mi je lokacija još čudnija za herpes simplex :| S obzirom da bol ide uz nogu, uz živac, nekakva neuralgija jeste ali sam luda od brige :(
JanuaryJones

#10323 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:Mogu se naći specifična tijela u krvi, čak se i virus može izolovati iz uzorka kože, ali ne znam da li se to radi i gdje kod nas, jer se dijagnoza u većini slučajeva (svugdje, ne samo kod nas) postavlja na osnovu kliničke slike, koja je prilično jasna: bol i osip u vidu sitnih mjehurića samo na jednoj strani tijela. Jeste rijetkost da se zoster ponavlja, ali nije nemoguće. Mislim da bi bilo dobro da posjetiš dermatologa, da ipak on potvrdi na osnovu pregleda.
Bila kod hećima, sad navodno me nešto ujelo tu (ista lokacija, isto izgleda, isto boli -- čudno da čudnije ne može biti) i dade mi betagen mast. Pročitah papirić, nije baš za trudnice. Mišljenje?
julisiz es grant

#10324 Re: Trudnjače i porodilje online

JanuaryJones wrote:
Bila kod hećima, sad navodno me nešto ujelo tu (ista lokacija, isto izgleda, isto boli -- čudno da čudnije ne može biti) i dade mi betagen mast. Pročitah papirić, nije baš za trudnice. Mišljenje?
Smiješ ako je siguran da nije herpes, ali ne bi ti valjda ni dao betagen da sumnja na herpes.
Betagen sadrži kortikosteroid betametazon, koji nema dokazano štetno djelovanje, čak se daje u injekcijama za sazrijevanje fetalnih pluća kod prijetećeg prijevremenog poroda.
Druga komponenta je gentamicin, za koji se kaže
FDA pregnancy category: D Safety of gentamicin has not been established; potential benefit should outweigh the potential risk.
Dakle, ako moraš zbog simptoma da uzimaš, onda što manje i što kraće.
Čudno jeste, ali mislim da ne treba da brineš da će nešto biti bebi od tog stanja.
JanuaryJones

#10325 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote: Smiješ ako je siguran da nije herpes, ali ne bi ti valjda ni dao betagen da sumnja na herpes.
Betagen sadrži kortikosteroid betametazon, koji nema dokazano štetno djelovanje, čak se daje u injekcijama za sazrijevanje fetalnih pluća kod prijetećeg prijevremenog poroda.
Druga komponenta je gentamicin, za koji se kaže
FDA pregnancy category: D Safety of gentamicin has not been established; potential benefit should outweigh the potential risk.
Dakle, ako moraš zbog simptoma da uzimaš, onda što manje i što kraće.
Čudno jeste, ali mislim da ne treba da brineš da će nešto biti bebi od tog stanja.
Hvala doktore! 1x dnevno betagen i sinopen, ujutro i naveče. Elem, valjda će biti OK.
Post Reply