Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bilic

#10301 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bilic »

NediM17 wrote:Sto bih se zezao?!

Treba mi automatik mjenjac u malom autu, ako nisi imao sta pametnije reci, nisi trebao nista.
U toj klasi auta AUTOMATSKI MJENJAĆI MOGU VALJATI do 150 000 kilometara .
Sve preko izlažeš se riziku .
A u Bosni nema puno ljudi koji znaju rastavit i sastaviti obični mjenjač a kamoli AUTOMATIK .
MOŽDA NE BUDEŠ NIKAD NIKAKAV PROBLEM IMAO :-D
AL ČISTO SUMNJAM . Jer je ovdje vožnja stani kreni .. STANI KRENI ... SRETNO ...
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#10302 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

NediM17 wrote:Zna li neko nesto vise o automatskom mjenjacu u Cliju III 1.2? Jedino sto ja znam da je klasicni automatik sa cetiri brzine.
Interesuje me u principu ako se redovno odrzava, da li moze zaboljeti glava od njega.
Znam da jedan momak na renault forumu srbija, vozi taj clio, vidio sam da mu je full oprema, initiale paris, mozes njega pokusat naci tamo ako si voljan, a mogu i ja kad uhvatim vremena tamo pogledat
NediM17

#10303 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

I treba mi auto za stani kreni za osobu koja nije vjesta i ne zeli da se svjesti sa rucnim mjenjacem.

@Leon16v, hvala ti. :thumbup:
dgL_

#10304 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

Moze li se desiti odnekud iznenadni povisen pritisak u sistemu hladjenja koji izbaci malo antifriza napolje kad se cep posude otvori na vruc (vreo motor) ? Ili je to gotovo 100% ostecen dihtung glave? Pitanje je za prijatelja auto laguna 2 1.6 16ka

Normalno ide, normalno trosi gorivo, antifriza ne trosi nimalo, ne pregrijava se, pali se hladnjak na vrijeme, nema tragova ulja u antif. Ni emulzije u ulju ..

Sinoc mu kad smo podvirili pod haubu auto u trenutku kad je trebao da upali hladnjak poceo da vraca antifriz u posudu pod pritiskom... Doduse nivo antifriza mu je bio iznad max...

Eto pitanje znaci jel dihtung 100% ili ima nade da je nesto drugo...

Btw. Jutros sve normala... Antifriz je sad tacno na palo izmedju min-max nema pritiska vozali smo se malo palilo hladjak auto 2-3 puta sve ok...
bleee_sa

#10305 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Dobar taj hladnjak čim se pali :lol:

Imal' auto plin ?
dgL_

#10306 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

:twisted:
bleee_sa wrote:Dobar taj hladnjak čim se pali :lol:

Imal' auto plin ?
Nema plin... Pa sve je ok sem tog puta sinoc... Znaci ono osjetis blago povisen pritisak u sistemu pred paljenje ventilatora i dovodjenje u normalno stanje, ali se u tom trenutku antifrit sjuri u posudu i krenu izlazit kad se otvori cep (nije izlazio dok se nije otvorio cep ali je boca bila puna do vrha... ) crijeva nisu prenapuhana i tvrda ko kamen... A jutros sve uredno...
bleee_sa

#10307 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Pa gdje ćete otvarat bocu pod pritiskom dok je motor vreo, mogli ste se ispržit da valja. :D
Teško da je dihtung glave prosvir'o, al' eto ako će mu bit lakše nek ujutru pipne crijeva da li su tvrda.
dgL_

#10308 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

bleee_sa wrote:Pa gdje ćete otvarat bocu pod pritiskom dok je motor vreo, mogli ste se ispržit da valja. :D
Teško da je dihtung glave prosvir'o, al' eto ako će mu bit lakše nek ujutru pipne crijeva da li su tvrda.
Ama on je to otvorio ja nebi nikad... Al situacija smijesna okom vidis kako se puni boca za 15 sekundi znaci puna. I on je kreno otvorit da oslobodi pritisak a ja u auto da ugasim... Hahaha malo je iscurilo antifriza taman da izadje visak koji je bio nasuo jer je antifriz na hladno bio malo iznad max.. Sad je na sredini tacno...
Crijeva ni u jednom segmentu nisu tvrda kao kamen... Sa dva prsta ih se moze stisnut, saviti...

Jutros apsolutno sve ok...

Zab. Sam reci sinoc izbacivao kondenz na auspuh.... Kapljice sitne.. Jutros nema ni toga..
bleee_sa

#10309 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

A što je sip'o antifriz ?
supercali

#10310 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

Da ne zaledi na +30
dgL_

#10311 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

:shock:
bleee_sa wrote:A što je sip'o antifriz ?
Pa bio u sistemu vec imao nekog razblazenog i dosuo nehotice iznad max... Kaze da je mjenjo racvu vode i da je tada antifriz ispustan i dosipan... Tad se to sve desilo od tad nije potrosio nista antifriza... Nivo se smanjio za milimetar ili dva za 8000 km...

Moje pitanje je jasno... Moze li pritisak u sistemu (konkretno samo jednkm se desilo) nastati zbog neceg drugog ili je to 100% dihtung glave? Moge li cep biti krivac?
supercali

#10312 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

Nije i ne moze
citroen xm

#10313 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by citroen xm »

Nije tačno da su sve zarđale četvorke udarane na tim mjestima. To su im jednostavno bolne tačke. Žao mi je što nedavno nisam slikao jedan G4 karavan. Auto je sasuto totalno, ne znam kako je ono neko dozvolio. Pragova nema nikako, zadnje i prednje obrve se djelimično naziru, a pojma nemam na čemu se drži zadnja šajba jer su vrata gepeka totalno trula, nema spoljnog lima uopšte oko brave i šajbe. :run:

Neću ulaziti u razloge zašto 306-ica nema više. Nije ih definitivno nikada ni bilo gao VW-a i Opela. Jedno je sigurno, zbog limarije nisu iščezle. Ja ih viđam par u zavidnom stanju. Onaj ko je u fabrici bio zadužen za karoseriju tog modela može da drži predavanja o zaštiti lima svim proizvođačima, naročito razvikanom Mercedesu, VW-u......
amar1994

#10314 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Da je 306 recimo golf , kosto nije , bilo bi ih puno po cesti , jer bez obzira na izgled , malu ponudu prostora g4 se prodaje i prodavat ce se ko lud :thumbup:

Dobar i za cunere jer su dolazili sa poprilicno jakim dizelima , a koje ne treba odrzavat nikako , takodje proizvode gorivo :mrgreen: , a Hdi i paleta motora u pugu su smece nevidjeno :skoljka: :lol: :lol:
skafiskafsnjak

#10315 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Iz kojeg razloga moze smrditi kada upalim puhanje? Znaci, ne klimu, nego obicno puhanje. Klima puna, filteri novi... i to samo kad treba puhati na temp kao vani...npr.kad upalim grijanje, ok sve...
NediM17

#10316 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

skafiskafsnjak wrote:Iz kojeg razloga moze smrditi kada upalim puhanje? Znaci, ne klimu, nego obicno puhanje. Klima puna, filteri novi... i to samo kad treba puhati na temp kao vani...npr.kad upalim grijanje, ok sve...
Zakotio si bakterije u ventilaciji, mogao bi fasovati i legionarsku :shock: . Uvijek ispuhati vlagu nakon gasenja er kondisna.
Dezinfikuj ventilaciju i bice ok.
skafiskafsnjak

#10317 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

NediM17 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Iz kojeg razloga moze smrditi kada upalim puhanje? Znaci, ne klimu, nego obicno puhanje. Klima puna, filteri novi... i to samo kad treba puhati na temp kao vani...npr.kad upalim grijanje, ok sve...
Zakotio si bakterije u ventilaciji, mogao bi fasovati i legionarsku :shock: . Uvijek ispuhati vlagu nakon gasenja er kondisna.
Dezinfikuj ventilaciju i bice ok.
Prskao sa asepsolom davno...i ovi koji su punili klimu, kao radili su dezinfekciju , prskali su ... onu cijev ubacivali kroz otvore...
preludezalude

#10318 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Nije dovoljno ocistiti samo cijevi. Glavni krivac smrada je isparivac i gljivice na njemu nastale zbog vlage. Treba doci do isparivaca i njega dezinfikovati. Kod nekih vozila je lako doci do njega jer stoji odmah poslije filtera ali kod nekih malo teze.
Kataklinger

#10319 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Kako doci do tog isparivaca na P308?

I usput, ako ima neko da prodaje P207 ili Polo (oko 2010. godiste) a da je dobra prodaja (nije tek uvezen, vracena kilometraza, skrsen pa zakrljpen itd.) neka mi javi.
amar1994

#10320 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Kataklinger wrote:Kako doci do tog isparivaca na P308?

I usput, ako ima neko da prodaje P207 ili Polo (oko 2010. godiste) a da je dobra prodaja (nije tek uvezen, vracena kilometraza, skrsen pa zakrljpen itd.) neka mi javi.
kolik osam upucen , cijela tabla leti napolje da se dodje do njega :D :run:
ucenik1234

#10321 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ucenik1234 »

konektovan wrote:
basicm wrote:Ko je masovno prezivio iz '98 osim g4 i astre?
Peugeot 306, megane, xsara, a dajte slike tih golfova i astri proizvedenih 98 " da vidimo kako se drze????
Cak i poneka trojka karavan je prezivjela, zadnje serije, vectra se isto da vidjet.
Kataklinger

#10322 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

amar1994 wrote:

Ma taman da je od govana, ne diram 8-)
mad_max_ba

#10323 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

Kataklinger wrote:
amar1994 wrote:

Ma taman da je od govana, ne diram 8-)
paše li ti corsa?? :D
Kataklinger

#10324 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Posalji mi vise detalja o Corsi u inbox. Ili PiK link ako je vec tamo...
Kataklinger

#10325 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kataklinger »

Usput da pitam. Ne radi mi svjetlo u pretincu niti ona dva na krovu (treće u sredini koje se pali/gasi automatski u zavisnosti jel auto upaljeno/ugaseno ili se otvaraju vrata radi). Takođe, ne rade svjetla na onim ogledalima iznad glave vozača/suvozača. Čačkao sam ovo svjetlo u pretincu i mijenjao sijalicu LED sijalicom i prestalo raditi, kontao sam da sam tu neki sklo otkinuo međutim kasnije primijetim da ne rade ni ova nabrojana. Ostala sva vjetla u autu rade, nazad na krovu, u gepeku, pod nogama (ambijentalna) i ona u vratima. Pretpostavljam da je neki osigurač koji je zadužen za ova navedena svjetla. Auto je Peugeot 308. Kako mogu provjeriti osigurače, vidi li se fizički na njemu ako je rikavela? Ili zna li neko onako napamet, koji bi mogao biti osigurač za ova svjetla?
Post Reply