Nece da moze u Engleskoj.vjesticanametli wrote:Da da potvrDZivam bankomat mLooogo kesa uzimala...moguce je itekakoEdin H. wrote:Da ali ne da podignes preko cash masine u jednom danu nego na salterudetroit-mercy wrote: Bank of America 2k limit, mada imaju i banke koje imaju taj tvoj limit od 300-500. Razlikuje se od banke do banke, moja ima oko 2-2.5k.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- konjislav
#10301 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- madner
#10302 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ni slucajno.konjislav wrote:Da ti nisi slucajno bio u Rozenhajmu?madner wrote:Cuj murija u Minhenu. Nisam vidio zelenog mjesec dana.
- madner
#10303 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vidio sam ih u S-bahnu, u U-bahnu nikad.detroit-mercy wrote:Jebi ga, u Frankfurtu na U-bahn stanici sa masinkama hodaju, svojim ocima vidiomadner wrote:Cuj murija u Minhenu. Nisam vidio zelenog mjesec dana.
- Edin H.
#10304 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nisi se ti bas sastavila puno sa cashom rekao bihvjesticanametli wrote:Edin H. wrote: Da da potvrDZivam bankomat mLooogo kesa uzimala...moguce je itekako
- konjislav
#10305 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sjecam se da je malo poslije (pola godine od tada) ova banka uvela da mozes sebi da postavis limit za podizanje na bankomatu, i dnevni i sedmicni limit.Edin H. wrote:Nisi se ti bas sastavila puno sa cashom rekao bihvjesticanametli wrote:Edin H. wrote: Da da potvrDZivam bankomat mLooogo kesa uzimala...moguce je itekako, postavi terms and conditions tvoje banke za podizanje casha sa bankomata.
Po defaultu je 1k dnevno i cini mi se 2 ili 3 sedmicno. Isto kao i u Bih za dnevni limit. I to znam jer sam jednom oko ponoci bio sa bratom i mi dizali neke pare na Raiffaisen bankomatu.
- Edin H.
#10306 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To vec ima logigike - sam bio, sam se ubiokonjislav wrote:Edin H. wrote: Sjecam se da je malo poslije (pola godine od tada) ova banka uvela da mozes sebi da postavis limit za podizanje na bankomatu, i dnevni i sedmicni limit.
Po defaultu je 1k dnevno i cini mi se 2 ili 3 sedmicno. Isto kao i u Bih za dnevni limit.
Moj jaran podizao cash, kad je ukucao PIN dva levata mu iza ledja sa nozem - e sada je na nas red.
-
elcaliente
#10307 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta cemo sada sa ovom prekvalifinatima???
-
detroit-mercy
#10308 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U principu, ja mogu danas otici u banku i podici sve svoje pare bez najave i zatvoriti svoj racun, problem je samo da li banka ima dovoljno cash-a. Manje ispostave ne drze previse cash-a u svome depou i zbog toga kazu da imas taj dnevni limit, odes u veliku ispostavu koja na dnevnoj bazi vrti masu kesa i bez problema ces podici svoje pare. Ono sto banke moraju da urade da prijave IRSu svaku transakciju preko 10k, tako da ta prica da ako meni danas treba 20k sa mog racuna da ih ne mogu podici jeEdin H. wrote:Nisi se ti bas sastavila puno sa cashom rekao bihvjesticanametli wrote:Edin H. wrote: Da da potvrDZivam bankomat mLooogo kesa uzimala...moguce je itekako, postavi terms and conditions tvoje banke za podizanje casha sa bankomata.
Sto se najava tice, ako kupujes stranu valutu moras se ranije najaviti jer za 99.9% banaka ovdje, strana valuta je spansko selo.
- vjesticanametli
#10309 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
njah et ti mi reciEdin H. wrote:Nisi se ti bas sastavila puno sa cashom rekao bihvjesticanametli wrote:Edin H. wrote: Da da potvrDZivam bankomat mLooogo kesa uzimala...moguce je itekako, postavi terms and conditions tvoje banke za podizanje casha sa bankomata.
- pustopoljina
#10310 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A ne, mozda ti mislis da ti samo pises kako je tebi super, ali ti ostalima pises da nema sanse ako odu vani, da u njima bude super.Radio Sarajevo wrote:Ali meni je svugdje dobro, ja ne kukam, samo razbijam predrasude da na Zapadu novac raste na grani.pustopoljina wrote: Sto si ti tako gorak?
Pa ti si isti kao neko, ko samo po bosni pljuje.
Brate, ako ti je toliko tesko, dizi se i begaj. Odmah.
Ljudi ostave zenu i djecu, ni kasiku ne ponesu...
Sta je ostaviti Amsterdam.
Ja se ne žalim, Amsterdam je super, klima je jedino kurac, ostalo je odlično. Ali meni je i Sarajevo super, super su mi bili i ostali gradovi u kojima sam živio.
A ti jednostavno ne moze biti tacno. Za neki broj da, ali nikako za sve.
Ugl. To je ono sto se cita u tvojim slovima sa ove strane ekrana.
- uglavnomja
#10311 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
vamo gore se moze dici do 10.000 kr ilitiga 1000 eur na bankomatu.
- Edin H.
#10312 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To mi radivjesticanametli wrote:bila u rbb sad intesa i dizala bruku xak se i ja cudila hahhaha ....
- JanuaryJones
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#10314 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
De sačekajte još makar desetak godina sa ratom da budem prestar za rovove i ganjanje po livadama.
-
Suzie Q
#10315 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kad spominjemo nezaposlenost, na jednu stvar sam posebno alergicna a to je kad vidim nekog od podobnih da zauzima po nekoliko radnih mjesta u isto vrijeme. Npr politicar, po struci lijecnik, da ne imenujem ima ih vise takvih, jednu placu prima kao profesionalni zastupnik npr u parlamentu, drugu placu ubire kao profesor na fakultetu (gdje asistent mahom sve odradi), trecu placu kao lijecnik u bolnici, cetvrtu u svojoj privatnoj praksi i uz to se ugura u upravne odbore, komisije i gdje god vec moze.
Pa da makar neko od tih mjesta ustupi drugima pa evo ako treba i podobnima, ali jok najcesce im je i to malo.
Pa da makar neko od tih mjesta ustupi drugima pa evo ako treba i podobnima, ali jok najcesce im je i to malo.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#10316 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U Zenici već duže vrijeme postoji šala; "Kad umre Muhamed Begagić oslobodit će se 15 radnih mjesta".Suzie Q wrote:Kad spominjemo nezaposlenost, na jednu stvar sam posebno alergicna a to je kad vidim nekog od podobnih da zauzima po nekoliko radnih mjesta u isto vrijeme. Npr politicar, po struci lijecnik, da ne imenujem ima ih vise takvih, jednu placu prima kao profesionalni zastupnik npr u parlamentu, drugu placu ubire kao profesor na fakultetu (gdje asistent mahom sve odradi), trecu placu kao lijecnik u bolnici, cetvrtu u svojoj privatnoj praksi i uz to se ugura u upravne odbore, komisije i gdje god vec moze.
- uglavnomja
#10317 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ti studirao u minkenu?konjislav wrote: Da vidis sta je murije u Svabiji, a posebno u Minkenu. Ja se nikada nisam osjecao sigurnije kao kada sam ko student u pola noci isao na bankomat i podigao 2.5k eura. U povratku, hodaju neka 2 crnca pored, mene boli tuki.
onda citava prica o odlasku iz bosne nema veze sa prosjecnim bosancem.
s druge strane, sam kazes da si tanak sa njemackim, garant si studirao u sred bavarije na engleskom
usput, zar ne vidis razliku izmedju raditi bilo kakav posao da bi se obrazovao i obrazovati se da bi radio bilo kakav posao?
i ciscenje soba nije isto sto i pranje ljudi
mah
- muha_sa
#10318 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
imal tu dje menedetroit-mercy wrote: U principu, ja mogu danas otici u banku i podici sve svoje pare bez najave i zatvoriti svoj racun, problem je samo da li banka ima dovoljno cash-a. Manje ispostave ne drze previse cash-a u svome depou i zbog toga kazu da imas taj dnevni limit, odes u veliku ispostavu koja na dnevnoj bazi vrti masu kesa i bez problema ces podici svoje pare. Ono sto banke moraju da urade da prijave IRSu svaku transakciju preko 10k, tako da ta prica da ako meni danas treba 20k sa mog racuna da ih ne mogu podici je. Tako ti je i sa ATM aparatima, da bi ogranicili da raja izvuce lovu a da ostali glabaju a ujedno i zbog sigurnosti jer ne zele da imaju previse casha, nego neki dnevni prosjek.
Sto se najava tice, ako kupujes stranu valutu moras se ranije najaviti jer za 99.9% banaka ovdje, strana valuta je spansko selo.
- animals
#10319 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moras se najvaiti dan prije, zbog jogurta..muha_sa wrote:imal tu dje menedetroit-mercy wrote: U principu, ja mogu danas otici u banku i podici sve svoje pare bez najave i zatvoriti svoj racun, problem je samo da li banka ima dovoljno cash-a. Manje ispostave ne drze previse cash-a u svome depou i zbog toga kazu da imas taj dnevni limit, odes u veliku ispostavu koja na dnevnoj bazi vrti masu kesa i bez problema ces podici svoje pare. Ono sto banke moraju da urade da prijave IRSu svaku transakciju preko 10k, tako da ta prica da ako meni danas treba 20k sa mog racuna da ih ne mogu podici je. Tako ti je i sa ATM aparatima, da bi ogranicili da raja izvuce lovu a da ostali glabaju a ujedno i zbog sigurnosti jer ne zele da imaju previse casha, nego neki dnevni prosjek.
Sto se najava tice, ako kupujes stranu valutu moras se ranije najaviti jer za 99.9% banaka ovdje, strana valuta je spansko selo.bar 15 u cjeli i jogurt
-
detroit-mercy
#10320 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma ja nisam o sebi pisao, nego hipoteticki govorecimuha_sa wrote:imal tu dje menedetroit-mercy wrote: U principu, ja mogu danas otici u banku i podici sve svoje pare bez najave i zatvoriti svoj racun, problem je samo da li banka ima dovoljno cash-a. Manje ispostave ne drze previse cash-a u svome depou i zbog toga kazu da imas taj dnevni limit, odes u veliku ispostavu koja na dnevnoj bazi vrti masu kesa i bez problema ces podici svoje pare. Ono sto banke moraju da urade da prijave IRSu svaku transakciju preko 10k, tako da ta prica da ako meni danas treba 20k sa mog racuna da ih ne mogu podici je. Tako ti je i sa ATM aparatima, da bi ogranicili da raja izvuce lovu a da ostali glabaju a ujedno i zbog sigurnosti jer ne zele da imaju previse casha, nego neki dnevni prosjek.
Sto se najava tice, ako kupujes stranu valutu moras se ranije najaviti jer za 99.9% banaka ovdje, strana valuta je spansko selo.bar 15 u cjeli i jogurt
Moj muha, kakv cash ja ti cash lovi ne vjerujem
Samo tozu
-
komsinica_s_drugog
#10321 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A otkud vama da mi medicinari ne radimo ono za sta smo zavrsili skolu?Ja radim, radim na vrlo odgovornom mjestu, i sa teskim pacijentima iako sam tu tek 4 mjeseca.U opisu mog posla je i njega koja ukljucuje hranjenje i pranje guzica, a i davanje lijekova, mijenjanje kanila, katetera, vodjenje racuna o masini za disanje, ukljucivanje i iskljucivanje pacijenta sa iste.Imaju na mom odjelu i pomocnici, oni nisu zavrsili med. skolu i smiju samo njegovati, ali to ipak nikako ne znaci da to ne radim i ja.To rade i sefovi odjeljenja cak.Zavrsili smo skolu koja to podrazumijevadetroit-mercy wrote:Jaranice, pa valjda si skontala, da ti za to ne trebaju neke posebne vjestine nego snaga i volja. Svabe se malo proseravaju u ovom slucaju, hoce radnu snagu za hajmo reci njegovateljsku sluzbu i to za one jednostavnije poslove tipa pomoci pri odrzavanju njege, hranjenju, namjestanju kreveta i sl. i uz to bi neku strucnu spremu. Koju kurcevu strucnu spremu, treba da ucis cetiri godine anatomiju ili fiziologiju da bi to radiomoonca wrote:Kako ne treba. Morash fizicki biti jak i obucen kako podici bolesnika. Uzas...jeste li ikada pokusali pomoci polupokretnoj osobi da sjedne u auto......detroit-mercy wrote: Za usrane I upisane ti bas i ne treba neko pretjerano znanje, nemojmo sad pravit rocket science od kupanja i brisanja gujicapola sata smo komsinicu prebacivali iz kolica na sjediste. Nije bila debela. Ali teska ko tuch...nevjerovatno.....
. Ako vec hoce taj profil zaposlenika onda neka in ne stavljaju na tu vrstu posla nego na posao koji bi sa medicinskom skolom trebao da radis.
Kako to da u Americi za tu vrstu posla (u starackim domovima) ne moras imati neko formalno obrazvoanje. Dodjes, ljud ti pokazu 3-4 sedmice sta da radis i pici, ili u vrh glave zavrsis neki kurs od max 6 mjeseci. Pa neces ih spajat na IV ili im vadit slezenu pa sad traze i posebno obrazvoanje uz to.
To sto neki medicinari radni vijek provedu u starackom domu je moguce njihov izbor, jer tu je i manja odgovornost i vjerovatnost da tvoja greaka dovede do velikog problema.
- pustopoljina
#10322 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma pusti zdrave ljude da se pre.eravaju.
Ovih godina provedoh po bolnicama dosta vremena, sve teske bolesti...
Lako se sprdati, dok se ne nadjes ti u takvoj situaciji...onda si zahvalan svima koji tvom bliznjem pruzaju njegu.
Ovih godina provedoh po bolnicama dosta vremena, sve teske bolesti...
Lako se sprdati, dok se ne nadjes ti u takvoj situaciji...onda si zahvalan svima koji tvom bliznjem pruzaju njegu.
- konjislav
#10323 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nisam ja studirao u Minhenu, neko u Sarajevu na engleskom jeziku. U Minhenu sam radio tokom ljetnog raspusta da zaradim malo para i pomognem roditeljima i sebi.uglavnomja wrote:ti studirao u minkenu?konjislav wrote: Da vidis sta je murije u Svabiji, a posebno u Minkenu. Ja se nikada nisam osjecao sigurnije kao kada sam ko student u pola noci isao na bankomat i podigao 2.5k eura. U povratku, hodaju neka 2 crnca pored, mene boli tuki.
onda citava prica o odlasku iz bosne nema veze sa prosjecnim bosancem.
s druge strane, sam kazes da si tanak sa njemackim, garant si studirao u sred bavarije na engleskom![]()
usput, zar ne vidis razliku izmedju raditi bilo kakav posao da bi se obrazovao i obrazovati se da bi radio bilo kakav posao?
i ciscenje soba nije isto sto i pranje ljudi![]()
mah
- mirsek
#10324 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Samo silver, najstabilniji dugorocnodetroit-mercy wrote:Ma ja nisam o sebi pisao, nego hipoteticki govorecimuha_sa wrote:imal tu dje menedetroit-mercy wrote: U principu, ja mogu danas otici u banku i podici sve svoje pare bez najave i zatvoriti svoj racun, problem je samo da li banka ima dovoljno cash-a. Manje ispostave ne drze previse cash-a u svome depou i zbog toga kazu da imas taj dnevni limit, odes u veliku ispostavu koja na dnevnoj bazi vrti masu kesa i bez problema ces podici svoje pare. Ono sto banke moraju da urade da prijave IRSu svaku transakciju preko 10k, tako da ta prica da ako meni danas treba 20k sa mog racuna da ih ne mogu podici je. Tako ti je i sa ATM aparatima, da bi ogranicili da raja izvuce lovu a da ostali glabaju a ujedno i zbog sigurnosti jer ne zele da imaju previse casha, nego neki dnevni prosjek.
. Ti se odmah ponadao da ce bit kake hedije
znas onu narodnu " ne lipshi magarce dok trava naraste"
![]()
Moj muha, kakv cash ja ti cash lovi ne vjerujem![]()
Samo tozu.
-
Suzie Q
#10325 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I ja sam dok sam studirala godinama isla na crno raditi u Njemacku kod neke familije u restoranu da izbijem lovu. Samo sto sam ja naucila jezik usput