Opetja033 wrote:Barzani upravo demantuje tvoje nebuloze/vlazne snove o tome kako ce arapski sunniti u Iraku najvise najebati i kako im prijeti nestanak te da moraju pristati na podjele i mape koje dolaze samo iz tvoje glave i koje nemaju veze sa vezom.
Vidis druge stvar ali ne vidis direktna demantovanja tvojih nebuloza.
Ti kao da impliciras da ja imam nesto protiv sunita.

Jucer sam, recimo, osudjivao politiku Irana koja perfidno favorizuje sijja a zanemaruje suni Kurde.
Suniti su vec najebali. Ratuje se u njihovim gradovima, oni najvise ginu i napustaju svoje domove... I to je tek pocetak. Iracka vojska i sijja milicije ce na kraju uci u Mosul i Faludzu, sto ce opet rezultirati devastacijom, civilnim zrvama i egzodusom. I, sta onda? Ocekujes da ce se iracka vojska povuci iz gradova za koje ce krv proliti? Hm, hmm, hmmm...
Suniti su napravili strasnu gresku sto su stali uz ISIL. Da su se organizovali oko neke manje zlocinacke vojske, dobili bi podrsku Amerike, Turske, Sauda i ekipe, te bi imali ogromne sanse da se izbore za poziciju u Iraku ili cak nezavisnu drzavu. Ovako ih niko ne moze podrzati... Sami su ga sebi uvalili.
Ja opet prizeljkujem da dobiju drzavu na potezu Samara - Mosul, Faludza - granica sa Sirijom, a sijje da dobiju sve od Dare do Hame. I eto, odlican kompromis.
Barzani kritikuje Malikija. Govori da je i on jedan od krivaca za sektaski rat. Ohrabruje sunite da se bore za svoja prava itd. Medjutim, isti taj Barzani je uzeo Kirkuk na koji su pretendovali suniti. Uzeo je pored Kirkuka ogroman teritorij na koji su pretendovali suniti, gdje sijje nema ni nacrtanog... Niko kao Barzani nije profitirao od ISILa, sunijskog pogresnog izbora. Njemu bi bez sumnje odgovaralo jacanje sunija, koji bi bili tampon zona izmedju sijja Arapa i Kurda. To bi bilo odlicno za njega. Krve se sijja i suni Arapi, a Kurdi vamo potpuno bezbjedni... Prejeben je igrac Barzani!